מבצע “צוק איתן” – עדכון מספר 6 (16 ביולי 1200)

סרטון, שפרסמה הזרוע הצבאית של חמאס על ירי רקטת M75 לעבר נמל התעופה בן גוריון (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 15 ביולי 2014)

סרטון, שפרסמה הזרוע הצבאית של חמאס על ירי רקטת M75 לעבר נמל התעופה בן גוריון (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 15 ביולי 2014)

מערכת כיפת ברזל מיירטת מטח של שש רקטות, ששוגרו לעבר אשקלון (דוברות עירית אשקלון, 15 ביולי 2014)

מערכת כיפת ברזל מיירטת מטח של שש רקטות, ששוגרו לעבר אשקלון (דוברות עירית אשקלון, 15 ביולי 2014)

תושבים, שמצאו מקלט בבתי הספר של אונר

תושבים, שמצאו מקלט בבתי הספר של אונר"א בעזה (פאלטודי, 15 ביולי 2014)

הרס כתוצאה מנפילת רקטה באשדוד (סוכנות תצפית, 15 ביולי 2014, צילום: תחיה דיטסהיים)

הרס כתוצאה מנפילת רקטה באשדוד (סוכנות תצפית, 15 ביולי 2014, צילום: תחיה דיטסהיים)

חבלני משטרה בודקים רקטה, שנפלה בין שני בניינים בשדרות (דף הפייסבוק של משטרת ישראל 15 ביולי 2014).

חבלני משטרה בודקים רקטה, שנפלה בין שני בניינים בשדרות (דף הפייסבוק של משטרת ישראל 15 ביולי 2014).

הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה נתונים על ירי 901 רקטות, שביצעה מאז תחילת המבצע. על-פי נתוני חמאס

הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה נתונים על ירי 901 רקטות, שביצעה מאז תחילת המבצע. על-פי נתוני חמאס

תקיפת שיירת סיוע בראשות שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית (פלסטין אלא'ן, 16 ביולי 2014)

תקיפת שיירת סיוע בראשות שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית (פלסטין אלא'ן, 16 ביולי 2014)

תקיפת שיירת סיוע בראשות שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית (פלסטין אלא'ן, 16 ביולי 2014)

תקיפת שיירת סיוע בראשות שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית (פלסטין אלא'ן, 16 ביולי 2014)

קריקטורה באתר חמאס לפיה הסכם הפסקת האש הינו מלכודת לחמאס בסיוע ערבי (קרי, מצרי)  (דף הפייסבוק של פורום חמאס, 16 ביולי 2014)

קריקטורה באתר חמאס לפיה הסכם הפסקת האש הינו מלכודת לחמאס בסיוע ערבי (קרי, מצרי) (דף הפייסבוק של פורום חמאס, 16 ביולי 2014)


כללי

1.        הפסקת האש, שיזמה מצרים והתקבלה ע"י ישראל, נדחתה על ידי חמאס. במהלך ה-15 ביולי 2014 גבר ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל (125 נפילות ב-15 ביולי). הירי גבה הרוג ישראלי, שנפגע מרסיסי פצצת מרגמה. לנוכח זאת, שב צה"ל לתקוף מהאוויר יעדי טרור ברצועה. ראש ממשלת ישראל הצהיר, כי אין ברירה לישראל אלא להעצים את המערכה עד להשבת השקט לאזרחי ישראל תוך פגיעה משמעותית בחמאס.

דחיית הפסקת האש

2.        הפסקת האש, שהוכרזה ע"י מצרים ועליה הסכים הקבינט המדיני ביטחוני בישראל, החל מ-15 ביולי 2014 ב-0900, לא כובדה על ידי חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה. כשעתיים לאחר מועד כניסתה של הפסקת האש לתוקף, החלו חמאס ושאר ארגוני הטרור בשיגור מטחי רקטות וירי פצצות מרגמה מאסיבי לעבר ישראל. לאחר כמה שעות של ירי בלתי פוסק לעבר ישראל חזר צה"ל לתקוף יעדי טרור ברצועת עזה.

3.         בהתייחסו לדחיית הפסקת האש ע"י חמאס אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי חמאס בחרה להמשיך במערכה ועל כן היא תשלם את המחיר על ההחלטה. לדבריו, כשאין הפסקת אש תשובת ישראל היא אש. נתניהו פירט, כי במערכה זו כמה חזיתות: החזית המבצעית, החזית המדינית וחזית העורף. ישראל פועלת בכל החזיתות במקביל תוך הפעלת שיקול דעת וניסיון כדי ליצור חופש פעולה מירבי למדינת ישראל וצה"ל. לדברי נתניהו חמאס אינה מותירה ברירה לישראל אלא להרחיב ולהעצים את המערכה נגדה עד שישראל תשיג את מטרתה – השבת השקט לאזרחי ישראל תוך פגיעה משמעותית בארגון הטרור (אתר משרד ראש הממשלה, 15 ביולי 2014).

4.        מזכיר המדינה האמריקאי, ג'והן קרי, גינה את חמאס על המשך ירי הרקטות המאסיבי לעבר ישראל מול הרצון הטוב של ישראל ומצרים, שחברו יחדיו והציעו הפסקת אש. לדבריו, לישראל הזכות להגן על עצמה וחשוב, שחמאס לא תעורר פרובוקציות מתוך רצון להשיג רווח פוליטי תוך ניצול חיי אזרחים חפים מפשע בהם היא משתמשת כמגן אנושי. זאת, בניגוד לחוקי המלחמה הבינלאומיים. מזכיר המדינה קרי הוסיף, כי ארה"ב תמשיך לפעול להשגת הפסקת אש (אתר מחלקת המדינה, 15 ביולי 2014).

הרוג ישראלי במבצע "צוק איתן"

5.        ב-15 ביולי 2014 בשעות אחר הצהרים נהרג אזרח ישראל מפגיעת פצצת מרגמה סמוך למעבר ארז. יצוין, כי בנוסף לירי הרקטות, מתבצע לאורך כל ימי המבצע ירי מאסיבי של פצצות מרגמה לעבר יישובי עוטף עזה.

6.        ההרוג הוא דרור חנין ז"ל, בן 37 נשוי ואב לשלושה ילדים מבית אריה, אשר הגיע לאזור כדי לחלק מזון לחיילי צה"ל. הוא נפגע באורח אנוש מפגיעת רסיסי פצצת מרגמה ומת בדרכו לבית החולים. דרור חנין ז"ל הוא ההרוג הראשון, שנפגע ישירות במבצע "צוק איתן" (הרוגה נוספת נפטרה ככל הנראה מהתקף לב הדרכה למקום מיגון).

דרור חנין ז"ל (דוברות כבאות והצלה מחוז יו"ש)
דרור חנין ז"ל (דוברות כבאות והצלה מחוז יו"ש)

פעילות צה"ל
תקיפות יעדי טרור ברצועה

7.        צה"ל המשיך בתקיפות מהאוויר של יעדי טרור. סה"כ הותקפו מתחילת המבצע מעל ל- 1,750 יעדי טרור ברחבי רצועת עזה. במהלך ימי המבצע הותקפו 768 משגרים מוטמנים, 210 מנהרות טרור, 427 מפקדות, 66 אתרים לייצור אמצעי לחימה ויעדי טרור רבים נוספים (דובר צה"ל, 16 ביולי 2014).

8.        בתגובה לירי הבלתי פוסק ואף גובר של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, גם לאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני הודיע על הפסקת אש, פתח צה"ל שוב בשעות הצהרים של ה-15 ביולי 2014 בתקיפות מהאוויר של יעדי טרור. סה"כ הותקפו במהלך היממה האחרונה למעלה ממאה מטרות טרור, ביניהן (דובר צה"ל, 16 ביולי 2014):

א.   במהלך ליל 16-15 ביולי 2014– הותקפו 39 מטרות טרור ביניהן ארבע תקיפות ממוקדות, שבוצעו נגד פעילי טרור ותקיפות נגד תשתיות מבצעיות המשמשות בסיסים לפעילות טרור, בין התשתיות המבצעיות, שהותקפו גם כאלה של  פעילים בכירים מהדרג האסטרטגי של חמאס.

ב.   ב-15 ביולי 2014 בשעות אחר הצהרים תקף צה"ל כשלושים מטרות טרור ביניהן עשרים משגרים מוטמנים, מנהרות טרור, אתר לאחסון אמצעי לחימה, מוקדי פעילות טרור ותשתית מבצעית של בכיר בארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין ופעיל טרור, שביצע הכנות אחרונות לשיגור רקטות לעבר ישראל.

ג.   חיל הים ביצע תקיפות לעבר יעדי טרור לאורך רצועת החוף .

אוכלוסיית רצועת עזה

9.        כלי התקשורת הפלסטינים ומשרד הבריאות דיווחו על 197 הרוגים, מאז תחילת המבצע ועל מעל ל-1,485 פצועים.

 

10.    ב-15 ביולי 2014 בשעות הלילה הטיל צה"ל כרוזים, המיועדים לתושבי שג'אעיה וזייתון, שבפאתיה המזרחיים של העיר עזה ולתושבי בית לאהיא, שבצפון הרצועה. בכרוזים התבקשו התושבים, למען שלומם, להתפנות ולעבור לאזור העיר עזה עד בוקר ה-16 ביולי 2014 ולא לשוב לבתיהם עד להודעה חדשה. זאת, בשל כוונת צה"ל לתקוף בעוצמה רבה מהאוויר מטרות טרור באזור (דובר צה"ל, 16 ביולי 2014).  על פי דיווחי התקשורת, נכון לשעות הבוקר של 16 ביולי 2014, היענות האוכלוסייה לקריאות להתפנות אינה גדולה ורבים נשארו בבתיהם.

11.    דובר משרד הפנים של חמאס אמר, כי ישראל נכשלה בניסיונותיה להפעיל לחץ על האוכלוסייה הפלסטינית באמצעות שליחת מסרים הדורשים ממנה להתפנות. הוא גם הודיע, כי המשרד ימשיך למלא את תפקידו למרות, שלדבריו, 35 מבנים שלו נהרסו (רדיו צות אלאקצא, 15 ביולי 2014).

מימין: כרוז של צה"ל המורה לתושבי שכונות שג'אעיה וזיתון, אשר במזרח העיר עזה, להתפנות לכיוון מרכז העיר עזה (דף הפייסבוק GAZA ALAN, 16 ביולי 2014). משמאל: דובר משרד הפנים בעזה קורא פעם נוספת לתושבים, שלא לשעות להודעות הטלפוניות של צה"ל בדבר פינוי מיידי של בתיהם. לדבריו, שיחות טלפון אלו הינן מלחמה פסיכולוגית נגד תושבי הרצועה (דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 15 ביולי 2014).
מימין: כרוז של צה"ל המורה לתושבי שכונות שג'אעיה וזיתון, אשר במזרח העיר עזה, להתפנות לכיוון מרכז העיר עזה (דף הפייסבוק GAZA ALAN, 16 ביולי 2014). משמאל: דובר משרד הפנים בעזה קורא פעם נוספת לתושבים, שלא לשעות להודעות הטלפוניות של צה"ל בדבר פינוי מיידי של בתיהם. לדבריו, שיחות טלפון אלו הינן מלחמה פסיכולוגית נגד תושבי הרצועה (דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 15 ביולי 2014).

12.    בתדרוך בנושא המצב ברצועת עזה מטעם אונר"א, הודיע נציב אונר"א, כי יש צורך מיידי במימון של כמיליון דולרים וכי אונר"א פועלת, יחד עם סוכנות המזון העולמית, כדי לספק מזון לאלה הנמצאים במקלטי הסוכנות רצועת עזה. הנציב הביע חשש, כי פעולה קרקעית של צה"ל תביא לגל עקורים נוסף  של כ-50,000 איש, שיבקשו מקלט אולם הסוכנות לדבריו, יכולה להתמודד עם 35,000 איש בלבד (אתר אונר"א, 15 ביולי 2014).

ירי הרקטות

13.    למרות ההודעה המצרית על הפסקת האש נמשך ירי הרקטות ופצצות המרגמה המאסיבי לעבר ישראל. סה"כ אותרו במהלך ימי המבצע נפילות של כ-1,065 רקטות בשטח ישראל. כיפת ברזל יירטה למעלה מ- 176 רקטות, שכוונו לריכוזי אוכלוסייה ברחבי המדינה.

14.    במהלך היממה האחרונה, לאחר ההכרזה של מצרים על הפסקת אש, גבר ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל. סה"כ אותרו במהלך היממה כ-125 נפילות רקטות בשטח ישראל. להלן אירועים מרכזיים:

א.   ב-15 ביולי 2014, כשעתיים לאחר הודעת ישראל על הפסקת אש, שוגר מטח של רקטות לעבר אשקלון, אשדוד, שדרות, קריית מלאכי וישובים נוספים בדרום. רקטה אחת נפלה בחצר בית באשדוד וגרמה לנזק למבנה. לפחות שמונה רקטות יורטו במטח זה על ידי מערכת כיפת ברזל.

ב.   כשעה לאחר מכן התרחב טווח הרקטות ואזעקות נשמעו ביבנה ורחובות וכן בפאתי הכרמל – יוקנעם, זיכרון יעקב ודלית אל כרמל.

ג.   ב-15 ביולי 2015 ב-1900 שוגר מטח רקטות לעבר אזור גוש דן והשפלה. בית ספר לחינוך מיוחד בראשון לציון נפגע.

נפילות רקטת מרצועת עזה בחתך ימים במהלך מבצע "צוק איתן"[1]

נפילות רקטת מרצועת עזה בחתך ימים במהלך מבצע "צוק איתן"

קבלת אחריות על שיגורי הרקטות

15.    הזרוע הצבאית של חמאס ושל הג'האד האסלאמי בפלסטין המשיכו לקבל אחריות על רוב אירועי ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל במהלך היממה האחרונה. כמו כן הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין, החזית הדמוקרטית, וועדות ההתנגדות העממית והתארגנויות פתח ברצועה. כמה התארגנויות טרור מקומיות קיבלו אחריות פומבית לירי, בעיקר לעבר אזור עוטף עזה.

16.    זיאד נח'אלה, סגן מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר, כי לראשונה בוצעו פעולות משותפות לזרועות הצבאיות של ארגונו ושל חמאס. לדבריו, זהו צעד חשוב ומתקדם במסגרתו שוגרו רקטות ארוכות טווח לתל אביב. הוא הביע תקווה, שבהמשך יבוצעו פעולות נוספות שכאלה (אלמיאדין, 15 ביולי 2014).

פעילות בגזרות נוספות
ירי רקטות מלבנון

17.    בעקבות אירועי ירי הרקטות מלבנון (כשמונה רקטות ששוגרו מלבנון במהלך ימי המבצע) נערכו צבא לבנון ומנגנוני הביטחון הלבנוניים, בשיתוף כוחות יוניפי"ל ותושבי הכפרים בדרום לבנון למניעת הישנות אירועי הירי מלבנון. בין הצעדים, שננקטו מניעת כניסת זרים לשטח דרום לבנון (אלמרכזיה, 14 ביולי 2014).

ירי רקטות לעבר ישראל בחתך אזורי

ירי רקטות לעבר ישראל בחתך אזורי

המצב במעברים
מעבר כרם שלום

18.    למרות ירי הרקטות הבלתי פוסק ותקיפות חיל האוויר, ממשיך מעבר כרם שלום להוות צינור חשוב להעברת סחורות ואספקה לרצועת עזה. דרך המעבר מועברים לרצועת עזה מידי יום מוצרי מזון, ציוד רפואי, ודלקים ועוד (מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 14 ביולי 2014).

מעבר ארז

19.    במהלך ימי המבצע פתוח מעבר ארז ליציאת תושבים, בעלי אזרחות זרה מרצועת עזה לישראל    (למרות ירי פצצות מרגמה על אזור המעבר, שכתוצאה ממנו נהרג אזרח ישראלי). ב-15 ביולי 2014, ככל הנראה בעקבות הריגתו של האזרח הישראלי במקום, הודיע משרד הפנים של חמאס, כי הפעילות במעבר תתחדש ב-16 ביולי 2014  בשעות הצהרים וכי על כל המוסדות הבינלאומיים לספק לעובדים במעבר את ההגנה הדרושה (אתר משרד הפנים, 15 ביולי 2014).

סיוע לאוכלוסיית רצועת עזה

20.    כמה מדינות הודיעו על כוונתן לשגר סיוע לרצועת עזה:

א.   מלך בחריין הוציא הנחיות דחופות למתן סיוע הומניטארי לעם הפלסטיני כדי להקל על סבלו והטיל על ארגון הצדקה המלכותי לפעול לשם כך (BNA, 15 ביולי 2014).

ב.   מחמד מרתג'א, נציג הסוכנות התורכית לתיאום ושיתוף פעולה (TIKA) ברשות הפלסטינית מסר, כי בהוראת ראש ממשלת תורכיה, החלה הסוכנות לחלק מוצרי מזון וסיוע הומניטארי לאזרחי הרצועה (אנטוליה, 15 ביולי 2014).

ג.   לאחר שיחת טלפון עם ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הודיע ראש ממשלת מלזיה, כי ישלח סיוע הומניטארי לרצועה (סוכנות Bernama, 15 ביולי 2014).

תקיפת שיירת הסיוע של שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית

21.    ג'ואד עואד, שר הבריאות בממשלת ההסכמה הלאומית, אשר נכנס לרצועת עזה ב-15 ביולי 2014, בראש שיירת סיוע, הותקף עם כניסתו בצידו הפלסטיני של מסוף רפיח על ידי פעילי חמאס. הפעילים השליכו לעברו ביצים ונעליים. חמאס מתחה ביקורת על הגעתו "באיחור של תשעה ימים מאז תחילת המבצע ברצועה" (אלחיאת אלג'דידה, פלסטין אלא'ן, 16 ביולי 2014).

22.    שר הבריאות הגיע בעקבות הנחיית יו"ר הרשות, אבו מאזן וראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, כדי לעקוב מקרוב אחר פעילות מערכת הבריאות ברצועה. הרשות הפלסטינית גינתה בחריפות את תקיפתו (אלחיאת אלג'דידה, 16 ביולי 2014)..

התבטאויות
בכירי חמאס מחוץ לרצועת עזה

23.    בראיון, שהעניק מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, מקהיר אמר, כי עדיין מתקיימות התייעצויות בתוך חמאס בנוגע ליוזמה המצרית. לדבריו הסכם ההרגעה משנת 2012  אינו מספיק שכן יש להסיר את "המצור" מעל רצועת עזה להביא לכך שלא תיערך מלחמה כל שנתיים (אלמיאדין, 15 ביולי 2014).

24.    בראיון מקהיר, אמר מוסא אבו מרזוק, ראש משרד ההסברה של חמאס, כי המשוואה "שקט תמורת שקט" אינה באה בחשבון והמצב בו חיו תושבי הרצועה במשך שבע השנים האחרונות לא יוכל להמשך (אלערביה אלחדת', 15 ביולי 2014).

25.    אסאמה חמדאן, האחראי על היחסים הבינלאומיים בחמאס, אמר, כי הדיבורים על יוזמה (קרי, הפסקת האש המצרית), הינם טעות, מכיוון שפירושה של היוזמה הוא הסכם המושתת על הבנות בין הצדדים הנוגעים בדבר. לדבריו לא ניתן לדון ביוזמה רק באמצעות כלי התקשורת (אלג'זירה, 15 ביולי 20014).

גורמי חמאס ברצועת עזה

26.    משיר אלמצרי, בכיר חמאס, אמר כי חמאס דוחה את היוזמה המצרית על צורתה ותוכנה שכן הצד המצרי לא קיים שום תקשורת עם תנועת חמאס בנושא היוזמה. לדבריו היוזמה היא "שירות חינם" לישראל, היא מצילה את ראש ממשלת ישראל, שהסתבך מול יכולתה של ההתנגדות להכות בעורף ישראל. לדבריו כל הסכם הרגעה חדש צריך להיות כרוך בתנאים ובמחויבויות הנגזרות ממנו (סוכנות אנטוליה, 15 ביולי 2014). בראיון נוסף אמר, כי היוזמה המצרית תעלה חרס, שכן היא "שיח תקשורתי בלבד". לדבריו תוכנה וצורתה של היוזמה אינם מתקבלים על דעת העם הפלסטיני והיא נדחתה על ידי חמאס (פלסטין אונליין, 15 ביולי 2014).

27.    פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר, כי התוקפנות הישראלית ברצועת עזה לא פסקה לרגע וכל דיבור על הרגעה הוא דבר שקר . לדבריו השמועות על יוזמות הן "הפניית גב להתנגדות ותיאום עם האויב הישראלי"  והן נועדו לפרק את נשקה של "ההתנגדות". לדבריו ממשיכה חמאס לפגוע בעומק ישראל עם כל כלי "ההתנגדות" שברשותה עד שתהיה היענות לכל רצונות העם הפלסטיני (צות אלאקצא, 15 ביולי 2014).

הג'האד האסלאמי בפלסטין

28.    זיאד נח'אלה, סגן מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר, כי הם הודיעו על עמדתם באשר ליוזמה לפיה היא אינה עומדת בסף התחתון של דרישות העם הפלסטיני והם דורשים הסרת המצור במלואו. לדבריו הם מתנגדים ליוזמה אך יברכו על כל פיתוח שלה והדיאלוג עם מצרים פתוח.  (אלמיאדין, 15 ביולי 2014).

הרשות הפלסטינית

29.    טרם דחיית הפסקת האש ע"י חמאס פרסם אבו מאזן הודעה "ממלכתית" לפיה הוא מברך על היוזמה המצרית והביע הערכה למאמצים, שהשקיעה מצרים להגנה על העם הפלסטיני. הוא קרא לכל הצדדים להתחייב ליוזמה, שתהיה צעד לקראת מאמץ מדיני לסיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית עצמאית (ופא, 15 ביולי 2014).

התבטאות חריגה של נציג פלסטיני

30.    אבראהים ח'רישה, הנציג הפלסטיני במועצת זכויות האדם אמר, כי קיים לחץ בינלאומי להפסקת האש לעצור את "התוקפנות הישראלית" כמו גם את ירי הרקטות לכיוון ישראל. לדבריו, כל רקטה המשוגרת לעבר ישראל היא "פשע נגד האנושות" בין אם היא גורמת לנזק בין אם לאו מכיוון שהרקטות מכוונות מראש נגד מטרות אזרחיות.  בו בזמן, מה שעושה ישראל נגד הפלסטינים הוא גם כן "פשע נגד האנושות" . עוד אמר ח'רישה, כי כאשר ישראל מודיעה לתושבי רצועת עזה לפנות את בתיהם לפני תקיפה, במקרה כזה אם ישנם הרוגים זהו לא רצח מכוון אלא בשגגה והוא נעשה בהתאם לצעדים הקבועים בחוק. אזהרה זאת, לדבריו, עומדת בניגוד לרקטות המשוגרות לעבר ישראל, שאינן מלוות בשום התרעה (ערוץ עודה, 13 ביולי 2014).

מערכת התעמולה של חמאס חותרת לבסס "תודעת ניצחון"

31.    מערכת ההסברה של חמאס מתמקדת בהאדרת היכולות הצבאיות ההתקפיות שלה ושל ה"הפתעות", שהיא הצליחה להכין לאויב הישראלי. דובר חמאס משיר אלמצרי הצהיר, כי חמאס הוכיחה לישראל, שיש לה יכולות התקפיות ביבשה, באוויר ובים, ושביכולתם של אנשיה לחדור לעומק שיטחה של ישראל.

32.    הדוגמה האחרונה ל"הפתעות" הללו, על פי טענת חמאס, הינה שיגור כלי טיס בלתי מאוישים לעבר ישראל[2]. חמאס חשפה סרטון, המראה כלי טיס בלתי מאויש, הנמצא ברשותה, והוא שודר עשרות פעמים בערוצי הטלוויזיה שלה, תוך שהקריינים והפרשנים הפליגו בחשיבות ה"הפתעה" החדשה. כלי התקשורת של חמאס קשרו בין "הפתעה" זאת ל"הפתעות" קודמות, שהכינה חמאס לישראל במבצע "צוק איתן" ובכלל זה ירי רקטות לעבר חיפה, חדירת חוליית קומנדו הימי לזיקים וירי טיל נ"ט, לטענת חמאס מסוג קורנט, לעבר ג'יפ של צה"ל.

33.    כלי התקשורת של חמאס מתעלמים מהעובדה, שניסיונות חמאס לייצר "הפתעות" והישגים צבאיים שבו ונחלו כישלונות מבצעיים, ושצה"ל סיכל שורה של ניסיונות פיגוע מהים, מהיבשה ומהאוויר. ההתרברבות ביכולות הצבאיות הינה, להערכתנו, חלק מאסטרטגיה תקשורתית, שמטרתה ליצור "תודעת ניצחון", כפי שחמאס עשתה בסבבי הסלמה קודמים עם ישראל. "תודעת ניצחון" שכזאת הינה בראיית חמאס מרכיב חיוני בסיום המערכה הן מול הזירה הפנים-פלסטינית והערבית והן כאמצעי ליצירת הרתעה מול ישראל לעתיד לבוא.

צילומים וכרזות על הישגי חמאס, שמטרתם לבסס את "תודעת הניצחון"

[1] הגרף מציין נפילות רקטות בשטח ישראל והוא לא כולל ירי מאסיבי של פצצות מרגמה לעבר ישובי הנגב המערבי ושיגורים כושלים של רקטות.
[2]בבוקר ה-14 ביולי 2014 זוהה כלי טיס בלתי מאויש, שחדר לשיטחה של ישראל מרצועת עזה באזור החוף. כלי הטיס יורט ע"י טיל קרקע-אוויר מסוג פטריוט סמוך לאשדוד (דובר צה"ל, 14 ביולי 2014)