חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (9 – 13 באפריל 2014 ) *

המשבר במשא ומתן הישראלי-פלסטיני: מזכיר המדינה האמריקאי  ג'והן קרי משקיע מאמצים בניסיון להציל את תהליך השלום (אלע'ד, ירדן, 9 באפריל 2014)

המשבר במשא ומתן הישראלי-פלסטיני: מזכיר המדינה האמריקאי ג'והן קרי משקיע מאמצים בניסיון להציל את תהליך השלום (אלע'ד, ירדן, 9 באפריל 2014)

פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה

פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה"ל סמוך לגדר המערכת בצפון הרצועה (פאלטודיי, 11 באפריל 2014)

התקהלות וחסימת הכביש סמוך לשילה (סוכנות תצפית, 11 באפריל 2014. צילום: שלמה מתתיהו )

התקהלות וחסימת הכביש סמוך לשילה (סוכנות תצפית, 11 באפריל 2014. צילום: שלמה מתתיהו )

אבו מאזן בכינוס החירום של שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר (אלחיאת אלג'דידה, 10 באפריל 2014)

אבו מאזן בכינוס החירום של שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר (אלחיאת אלג'דידה, 10 באפריל 2014)

תופיק אלטיראוי בראיון לערוץ אלמנאר (ערוץ אלמנאר, 2 באפריל 2014)

תופיק אלטיראוי בראיון לערוץ אלמנאר (ערוץ אלמנאר, 2 באפריל 2014)

  • השבוע נורו שתי פצצות מרגמה לעבר הנגב המערבי. אחת מהן נפלה בלב ישוב. לא היו נפגעים. ארגון החזית העממית קיבל אחריות על ירי לעבר ישראל ועל הנחת מטען נגד כוחות צה"ל. כמו כן התקהלו כמה עשרות פלסטינים סמוך לגדר הגבול בצפון הרצועה, יידו אבנים וניסו להתקרב לגדר.
  • נמשך המשבר בין ישראל לפלסטינים. הפגישות בין צוותי המשא ומתן, בחסות אמריקאית, לא הניבו עדיין "פריצת דרך". בתגובה לפניית הרשות הפלסטינית למוסדות הבינלאומיים הודיעה ישראל על צמצום היקף המפגשים הישירים עם אנשי הרשות והקפאת העברת כספי המיסים לרשות. בכירים ברשות הפלסטינית גינו בחריפות את הצעדים הישראליים. 
ירי רקטות
  • במהלך השבוע החולף, בוצע ירי של שתי פצצות מרגמה לעבר ישובי הנגב המערבי. אחת מפצצות המרגמה, שנורתה ב-9 באפריל 2014 נפלה בלב ישוב. לא היו נפגעים אך נגרם נזק לרכוש. פצצת מרגמה שנייה נורתה ב-13 באפריל 2014 .
  • החזית העממית לשחרור פלסטין קיבל אחריות על ירי לעבר ישראל ועל הנחת מטען נגד כוחות צה"ל (עמוד הפייסבוק של החזית, 12 באפריל 2014).

ירי רקטות

עימותים עם כוחות צה"ל בצפון הרצועה
  • ב-11 באפריל 2014 התקהלו כמה עשרות פלסטינים סמוך לגבול עם ישראל בצפון רצועת עזה (סמוך לנחל עוז). המתקהלים  יידו אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים וניסו להתקרב לגדר. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על כמה פלסטינים, שנפצעו כתוצאה משאיפת עשן (פאל טודיי, 11 באפריל 2014).
המשך פעילות אלימה ביהודה ושומרון
  • נמשכה האלימות במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". במסגרת זו יודו אבנים לעבר כוחות ביטחון ואזרחים ישראליים, הושלכו בקבוקי תבערה בצירים מרכזיים ביהודה ושומרון. הפגנות יום השישי, התקיימו במוקדי החיכוך "המסורתיים" (בלעין, נעלין, נבי צאלח, קדום, בית אמר ועוד) .
  • להלן מספר אירועים:
  • ב-12 באפריל 2014 התקיימו הפגנות בכפר נבי צאלח. במהלך ההפגנות הושלכו לעבר כוחות הביטחון שני בקבוקי צבע ורימון הלם. אחד המפגינים, שניסה להשליך בקבוק תבערה לעבר כוחות הביטחון, נפצע באורח קל מירי לעברו. בעקבות האירועים סגרו כוחות הביטחון את הכניסה לישוב (סוכנות תצפית, 14 באפריל 2014).
  • בליל 14-13 באפריל 2014- הושלכו שלושה בקבוקי תבערה לעבר המתחם היהודי בשכונת אבו תור בירושלים. במקום פרצה שריפה. נגרם נזק קל (סוכנות תצפית, 14 באפריל 2014).
  • ב-11 באפריל 2014- התאספו כמה עשרות פלסטינים סמוך לישוב שילה (דרום השומרון)  הפלסטינים יידו אבנים וחסמו את הכביש בין שילה לעלי. במהלך ההפגנה התעמתו הפלסטינים עם כוחות הביטחון הישראליים (תצפית, 11 באפריל 2014).
פעילות צה"ל בעקבות העימותים ביצהר
  • בעקבות העימותים האלימים בין תושבי יצהר לבין כוחות הביטחון הישראליים הוחלט בצה"ל למקם פלוגה של לוחמי משמר הגבול ביצהר. לשם כך הוחלט, לאחור שיקולים מבצעיים, לאייש את מבנה הישיבה במקום (דובר צה"ל, 11 באפריל 2014).  
יחסי חמאס מצרים
  • גורמים משפטיים מצריים דיווחו, כי משרד המשפטים המצרי החל באמצעות ועדה שהקים, בעבודת מיפוי נכסי חמאס במצרים. מטרת המיפוי לבצע בפועל את החלטת בית המשפט המצרי לעקל את נכסי חמאס ולסגור את המטות שלה. זאת, בעקבות ההכרזה על הארגון כלא-חוקי (פאל פרס, 9 באפריל 2014).
  • בתוך כך, הודיע איאד אלבזם, דובר משרד הפנים בממשל חמאס, על פירוק רשות המנהרות לאחר ששלטונות מצרים סגרו את כל המנהרות בגבולה הדרומי של רצועת עזה. לדבריו משרד הפנים ביטל כל גוף שיש לו קשר למנהרות ומה שקיים עתה הוא "המחלקה לביטחון הגבולות במשרד הפנים והביטחון הלאומי" (אתר משרד הפנים של ממשל חמאס, 9 באפריל 2014).
אימונים צבאיים בקרבת אזור מיושב
  • אתר פאלטודיי, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, פרסם תמונות המתעדות את פעילי הזרוע הצבאית של ועדות ההתנגדות העממית ברצועת עזה, כשהם חמושים, עורכים אימונים צבאיים. על-פי התמונות ניתן לראות, כי האימונים התקיימו בקרבת אזור בו מתגוררת אוכלוסיה אזרחית (פאלטודיי, 8 באפריל 2014).

אימונים צבאיים בקרבת אזור מיושב באוכלוסייה אזרחית ברצועת עזה  (פאל טודיי, 8 באפריל 2014)
אימונים צבאיים בקרבת אזור מיושב באוכלוסייה אזרחית ברצועת עזה  (פאל טודיי, 8 באפריל 2014)

נמשך המשבר בין ישראל לפלסטינים
  • למרות ניסיונות חוזרים ונשנים להביא למציאת פיתרון למשבר במשא ומתן, והמשך המפגשים בין הצדדים בחסות אמריקאית, נראה, כי הפערים הינם עמוקים וטרם הושגה פריצת דרך כלשהי. אבו מאזן יו"ר הרשות הפלסטינית יצא למצרים שם נועד לפגישות בסוגיית המשך המשא ומתן (9 באפריל 2014) . 
  • בסיום כינוס מיוחד של שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר, בהשתתפות אבו מאזן, הטילו הנוכחים את מלוא האחריות למשבר בשיחות על ישראל והודיעו על תמיכתם המלאה בעמדות הפלסטיניות באשר למשא ומתן. הליגה הערבית חידשה את הבטחתה לספק לרשות הפלסטינית "רשת ביטחון כלכלית" בפני סנקציות כלכליות ישראליות, הביעה התנגדות לכל בקשה להכיר באופייה היהודי של ישראל וקראה לרשות הפלסטינית ולארה"ב להמשיך בשיחות ולהאריך את תקופת המשא ומתן בהתאם לעקרונות הפלסטינים. עוד הדגישו שרי החוץ, כי הצטרפות לאמנות בינלאומיות היא זכות של העם הפלסטיני ואין לישראל כל השפעה על המהלך ((אלאיאם, 10 באפריל 2014, אלשרק אלאוסט, 9 באפריל 2014).
  • בתגובה לפניית הרשות הפלסטינית למוסדות הבינלאומיים הודיעה ישראל על הטלת סנקציות על הרשות הפלסטינית. במסגרת זאת הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו את כל משרדי הממשלה להפסיק את המפגשים בין השרים ומנכ"לי משרדי הממשלה לבין עמיתיהם הפלסטינים. יוצאים מן הכלל הם שרת המשפטים, המנהלת את המשא ומתן, וגורמי הביטחון. מאוחר יתר הודיע ראש הממשלה על הטלת סנקציות כלכליות. במסגרתן הוקפאו העברות כספי המיסים לרשות הפלסטינית וחולטו כספים לשם קיזוז חובות הרשות לחברת החשמל ולגורמים ישראליים נוספים (הארץ, 9, 10 באפריל 2014).
  • גורמים בכירים ברשות הפלסטינית הגיבו בחריפות להחלטת ישראל. "גורם בכיר" ברשות אף אמר, כי בכוונת הרשות הפלסטינית לפנות למוסדות בינלאומיים ולהגיש תביעה נגד ישראל לאור הסנקציות, שהיא מטילה על הרשות הפלסטינית (אלקדס אלערבי, 12 באפריל 2014). בנוסף לכך:
  • ראמי חמדאללה, ראש הממשלה הפלסטיני, קיים סדרת דיונים דחופים עם משרדי ממשלתו כדי לבחון את משמעויות והשלכות החלטת ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. לדבריו, "צעדי ענישה אלו לא יניאו אותם מלהשיג את מטרותיהם להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה ירושלים" (אלאיאם, 10 באפריל 2014). 
  • צאא'ב עריקאת, חבר הועד המרכזי של פתח ונציג הרשות הפלסטינית בשיחות המשא ומתן,  אמר כי החלטתה של ישראל היא "שוד וגניבת כספו של העם הפלסטיני" כמו גם עבירה על החוק והנהגים הבינלאומיים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 10 באפריל 2014).
  • ריאד אלמלאכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית אמר, כי הרשות לא עודכנה לגבי הצעד הזה של ישראל. עם זאת היא מגנה בכל תוקף את הצעדים הישראליים ודרש מגורמים בינלאומיים לגנות את ישראל על כך שהיא עוברת על החוקים וההסכמים הבינלאומיים (סוכנות הידיעות הסינית, 11 באפריל 2014).
  • אחמד אלמג'דלאני, שר העבודה ברשות הפלסטינית, ציין, כי צעדים אלה לא יגרמו לרשות לוותר או לסגת. הוא גם ציין, כי במילא לא מתקיים כיום תיאום ישיר בין משרדי הרשות למשרדים המקבילים בישראל, וכל התיאומים נעשים באמצעות המשרד לעניינים אזרחים. לפיכך, צעדים אלה, שנקטה בהם ישראל, נועדו אך ורק לרצות את דעת הקהל הישראלית ולהפעיל לחץ על ארה"ב (קדסנט, 10 באפריל 2014).
  • באשר להצטרפות הרשות הפלסטינית למוסדות בינלאומיים לדברי צאא'ב עריקאת, קיבל אבו מאזן מכתב חתום בידי נשיא שוויץ שבו הוא מיידע אותו, כי צירף את "מדינת פלסטין" לארבע אמנות ג'נבה. לדברי גורמים פלסטינים משמעות הדבר היא, כי "פלסטין" היא "מדינה תחת כיבוש" ותוכל בעתיד לתבוע את ישראל בפני בית הדין הבינלאומי בהאג (אלג'זירה, 11 באפריל 2014). כמו כן התקבל מכתב ממזכ"ל האו"ם שבו הודיע, כי מסמכי ההצטרפות ל-13 הסכמים ואמנות בינלאומיים התקבלו ב-2 באפריל 2014. לדבריו על פי המכתב עד יולי 2014 תהיה הרשות חברה מלאה ב-13 אמנות (סוכנות הידיעות הצרפתית, 11 באפריל 2014). ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית אמר, כי חברות פלסטין באמנות והסכמים בינלאומיים תדרוש קיום מספר תנאים  ועל כן הציע משרד החוץ להרכיב ועדה ממשלתית אשר תדאג למלא את הדרישות ותנקוט בצעדים שיש לנקוט לאחר ההצטרפות לאמנות הללו (אלאיאם, 12 באפריל 2014).

ג'והן קרי מנסה להחיות את שולחן המשא ומתן (אלקדס,12 באפריל 2014)
ג'והן קרי מנסה להחיות את שולחן המשא ומתן (אלקדס,12 באפריל 2014)

תופיק אלטיראוי ממשיך לקרוא להתנגדות ולמאבק נגד ישראל
  • ב-2 באפריל 2014 העניק תופיק אלטיראוי, חבר הוועד המרכזי של פתח, ראיון לתוכנית בערוץ אלמנאר של חזבאללה בלבנון, שעסקה בנושא הפלסטיני. להלן עיקרי דבריו (ערוץ אלמנאר, 2 באפריל 2014):
  • הבעת פסימיות לגבי עתיד המשא ומתן. הוא קרא לגיבוש "אסטרטגיה לאומית מאוחדת", שתחילתה "בהתנגדות העממית". לדבריו, המשא ומתן  הינו אופציה אבל לא האופציה היחידה ולפיכך  יש לנהל משא ומתן בצד ה"התנגדות".  
  • הארגונים הפלסטינים אינם מסוגלים כיום להוביל את המאבק נגד ישראל ברמת השטח בשל הפילוג הפנימי. בתשובה לשאלה לגבי השימוש בכוח (קרי מאבק מזוין), אמר, כי יש לנצל את הזכות לשימוש בכוח, להחליט על אופיו ולבחור את הזמן המתאים להשתמש בו.
  • אין כל סיכוי לרעיון שתי המדינות. על כן הוא קורא להנהגה הפלסטינית ליישם את הרעיון של "מדינה פלסטינית אחת מן הנהר ועד הים". לדבריו, זה הפתרון היחיד אותו הציגה פתח כבר בשנת 1968.
ביטויי אהדה לצדאם חסין בדף הפייסבוק הרשמי של הפתח
  • בדף הפייסבוק הרשמי של הפתח צוין ב-9 באפריל 2014 יום השנה ה-11 לכיבוש בגדאד והפלת פסלו של שליט עיראק לשעבר צדאם חסין. בדף התפרסמה הודעה לפיה "בגדאד לא נפלה אלא מי שנפל הוא כבוד האומה הערבית והאסלאמית". בתגובה לפרסום הועלו תגובות גולשים אוהדות למשטר צדאם חסין, ביניהן : "אלף רחמים ואור עליך יא אבו עדי (הכוונה לצדאם חסין) יהי משכנך בגן עדן", "שהאל ירחם עליך צדאם חסין", "שהאל יעניש את מי שהיה הסיבה למות צדאם הנץ ומנהיג הערבים" ועוד (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 9 באפריל 2014).

ביטויי אהדה לצדאם חסין בדף הפייסבוק הרשמי של פתח (9 באפריל 2014)
ביטויי אהדה לצדאם חסין בדף הפייסבוק הרשמי של פתח (9 באפריל 2014)

חזבאללה קיבל אחריות על  הנחת מטען בהר דב
  • בראיון, שהעניק חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה, לעיתון אלספיר, התייחס, בין שאר הדברים, גם לנושא מדיניות הפיגועים של חזבאללה נגד ישראל. בדבריו, אותם הגדיר כמידע בלעדי, שהוא מוסר לעיתונאי, אמר כי חזבאללה הוא זה שעומד מאחורי הנחת המטען בשבעא כחלק מתגובת הארגון ל"תקיפות הישראליות"[3]. לדבריו נוקט הארגון במדיניות חדשה ואין הוא מקבל אחריות בפומבי על כל פיגוע שהוא מבצע נגד ישראל. עוד אמר, כי המסר של חזבאללה לישראל הוא ברור: בכוונת חזבאללה להגיב [על תקיפות ישראל] ולא להסכים לשינוי ב"כללי העימות" וההבנות שהתגבשו במהלך השנים. לדבריו, כל תקיפה של מטרה צבאית [ע"י ישראל] תענה בתקיפה של מטרה צבאית. עוד  הדגיש, כי הפעולה בשבעא היא מסר ברור של חזבאללה, כי הוא אינו חושש מכניסה למלחמה עם ישראל (אלספיר, 7 באפריל 2014).
מחלקת המדינה האמריקאית הכריזה על ארגון תומכי ירושלים כעל ארגון טרור
  • מחלקת המדינה של ארה"ב הכריזה על ארגון אנצאר בית אלמקדס כארגון טרור זר. על פי ההודעה האמריקאית, הארגון, שהוקם בשנת 2011 בעקבות המהפכה במצרים הוא בעל אידיאולוגיה ג'האדית, (למרות שפורמאלית אינו קשור לארגון אלקאעדה) והוא  אחראי לתקיפות נגד ישראל ונגד כוחות הביטחון המצריים. בעקבות ההכרזה נאסר על מתן סיוע לארגון או עריכת עסקאות עימו (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 9 באפריל 2014)[4].

[*]בשל חג הפסח יצא הפרסום מוקדם יותר. הפרסום הבא של חדשות הטרור יועלה לאתר בשבוע הבא לאחר חופשת חג הפסח. חג שמח. 
[1] נכון ל-13באפריל 2014. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה ונפילות של רקטות, בשטח הרצועה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]ב-14 במרץ 2014 בשעות הערב הופעל מטען חבלה, סמוך לכוח סיור של צה"ל, באזור הר דב. אחד מכלי הרכב עלה על המטען. לא היו נפגעים.  שלושה חיילים פונו לבית החולים לשלילת פגיעות הדף. אף ארגון לא קיבל אחריות על הפיגוע אולם מדיווחי התקשורת הישראלית, שהסתמכה על גורמים צבאיים, הועלתה בזמנו האפשרות, כי פעילי חזבאללה הם אלה, שהניחו את המטען (הארץ, ידיעות אחרונות, 16 במרץ 2014).
[4]על פעילות הארגון ראו פרסום מרכז המידע מ-13 באוגוסט 2012: "חצי האי סיני כזירה פעילה של טרור אסלאמי: דיוקנה של התארגנות ג'האדיסטית-סלפית בשם אלתוחיד ואלג'האד, הפועלת ברצועת עזה, שביצעה ב-18 ביוני 2012 פיגוע על גבול ישראל-מצרים בו נהרג אזרח ישראלי. הצלחת הפיגוע המחישה פעם נוספת את איום הטרור הנשקף לישראל מסיני תוך ניצול האנרכיה וקשיי המשילות של מצרים באזור."