- השבוע לא אותרו נפילות של רקטות בדרום ישראל. ביהודה ושומרון נמשכות הפעולות האלימות, רובן במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". על פי נתוני שירות הביטחון הכללי חלה עלייה במספר הפיגועים במהלך חודש נובמבר 2013 (יחסית לחודש אוקטובר). בלטו בפיגועים הללו פיגועי דקירה, השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים, שגרמו למותו של חייל ולפציעת אזרחים.
- מזכיר המדינה האמריקאי, ג'והן קרי, ביקר באזור ובתום ביקורו הצהיר שהוא מאמין שהמו"מ נמצא בהתקדמות מסוימת. הפלסטינים, מנגד, המשיכו לשדר פסימיות בהצהירם, כי המצב עודנו "קשה ומסובך".
- בגבול ישראל סוריה התפוצץ מטען חבלה סמוך לסיור של צה"ל, בצידו הסורי של הגבול. זו הפעם הראשונה, שבה הונח מטען בגבול הישראלי–סורי מאז מלחמת יום הכיפורים. זהות המבצעים אינה ידועה .
ירי רקטות
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות או פצצות מרגמה בשטח ישראל.
סיכום פיגועים במהלך חודש נובמבר 2013 [3]
- במהלך חודש נובמבר 2013 חלה עלייה במספר הפיגועים ביהודה, שומרון וירושלים, מרביתם במסגרת "ההתנגדות העממית". סה"כ בוצעו במהלך החודש 160 פיגועים (לעומת 131 פיגועים, שבוצעו במהלך חודש אוקטובר 2013). 107 פיגועים בוצעו ביהודה ושומרון (לעומת 99 בחודש אוקטובר) ו-53 פיגועים בירושלים (לעומת 32 פיגועים בחודש אוקטובר). רוב הפיגועים היו במתווה של השלכת בקבוקי תבערה (135 אירועים), הנחת מטען (21 אירועים) ירי נשק קל (שני אירועים).
- בלטו במהלך החודש שני פיגועי דקירה בתחום ישראל: ב- 13 בנובמבר 2013 בוצע פיגוע דקירה בעפולה כתוצאה ממנו נהרג חייל. ב-22 בנובמבר 2013 ביפו, חיילת נפצעה באורח קל[4]. כמו כן נפצעו שלושה אזרחים: תינוקת כבת שנתיים כתוצאה מיידוי אבנים לעבר כלי הרכב בו נסעה עם משפחתה סמוך לארמון הנציב בירושלים ובעל ואישה, שנפצעו באורח קל כתוצאה מהשלכת בקבוק תבערה, שהצית את כלי רכבם סמוך לתקוע (צפון מדבר יהודה).
המשך פעילות אלימה וניסיונות פיגוע ביהודה ושומרון
- ביהודה ושומרון נמשכו האירועים האלימים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". במסגרת זו יודו אבנים לעבר כוחות ביטחון ואזרחים ישראליים, הושלכו בקבוקי תבערה ונרשמו מספר ניסיונות פיגוע בצירים מרכזיים ביהודה ושומרון. בלטו השבוע עימותים אלימים בין פלסטינים לבין שוטרים ישראליים בהר הבית:
- ב-4 בדצמבר 2013 פרצו כוחות הביטחון הישראליים לרחבת הר הבית לאחר שכמה עשרות פלסטינים יידו אבנים והשליכו זיקוקי גז מדמיע לעבר שוטרים במקום (ynet, 6 בדצמבר 2013).
- ב-6 בדצמבר 2013 בתום תפילת יום השישי יודו אבנים ממסגד אלאקצא לעבר כוחות המשטרה הישראליים בשער המוגרבים. השוטרים פרצו להר הבית ופינו את המתפללים. כמה פלסטינים נפצעו . שלושה מפגינים נעצרו בחשד ליידוי אבנים.
- בעקבות העימותים הצהיר אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס כי הוא סבור ש"אנתיפאדה חדשה עומדת בפתח" שכן מה שקורה עתה דומה לדעתו לסימנים הראשונים של "אנתיפאדת האבנים" ב-1987. לדבריו עומדים עתה המתפללים במסגד אלאקצא ותושבי הנגב בקו החזית של ההגנה על העם הפלסטיני (צפא, 4 בדצמבר 2013).
נער פלסטיני נהרג במחנה הפליטים ג'לזון
- על פי דיווחים פלסטינים ב-7 בדצמבר 2013 נהרג נער פלסטיני כבן 15 במחנה הפליטים ג'לזון שליד ראמאללה במהלך עימות עם חיילי צה"ל. הנער נורה כאשר עמד בסמוך למבנה בית ספר במחנה. הוא נפצע והועבר לבית חולים בראמאללה שם מת מפצעיו. גורמי צה"ל מסרו, כי כוחות צה"ל פעלו באזור מחנה הפליטים ג'לזון וכי התקבלה תלונה בנושא ממנהלת התיאום והקישור הנמצאת בבדיקה (ynet, 8 בדצמבר 2013).
- הרשות הפלסטינית האשימה את ישראל במותו של הנער באומרה, כי ממשלת ישראל היא האחראית ל"טרור המאורגן" נגד ילדים וכי מדיניות זו של ישראל הורסת את תהליך השלום (אלחיאת אלג'דידה, 8 בדצמבר 2013). בהלווייתו של הנער, וגי'ה אלרמחי, שנערכה במחנה הפליטים ג'לזון, השתתפו גם פעילי פתח רעולי פנים וחמושים. לאחר ההלוויה התגלעו עימותים בין פלסטינים לכוחות צה"ל בכניסה למחנה הפליטים (מען, צפא, 8 בדצמבר 2013).
הלווית הנער הפלסטיני במחנה הפליטים ג'לזון בהשתתפות פעילי פתח רעולי פנים וחמושים בכלי נשק (ופא, 8 בדצמבר 2013)
הפעילות במעבר רפיח
- במהלך השבוע נמשכה הפעילות הבלתי סדירה של מעבר רפיח. לאחר שהמעבר היה סגור לתנועה במהלך תשעה ימים, החליטו שלטונות מצרים ב-8 בדצמבר 2013 לפתוח אותו למשך שלושה ימים, למקרים הומניטאריים בלבד. במקום דווח על עומסי תנועה של תושבים שהגיעו כדי לצאת מהרצועה. מאהר אבו צבחה, ראש מנהלת המעברים בממשל חמאס ברצועה, ציין, שכיום עוברים במסוף כ-500 נוסעים בלבד ביום לעומת כ-1,200 איש בעבר. הוא הוסיף ,כי הם ממשיכים לפעול מול שלטונות מצרים כדי להאריך את שעות פעילות המעבר וכי מצרים סוגרת את המעבר בשל "סיבות ביטחוניות" למרות שהמצב הביטחוני כיום במצרים התייצב (קדס נט, 8 בדצמבר 2013).
מימין : תושבי רצועת עזה ממתינים במעבר רפיח. משמאל : אוטובוס נוסעים מהרצועה יוצא דרך מסוף רפיח (קדס נט, 8 בדצמבר 2013)
משבר האנרגיה ברצועת עזה
- נמשך משבר האנרגיה ברצועת עזה ועימו השיבושים באספקת החשמל ובתפקוד התשתיות ברצועה. עדנאן אבו חסנה דובר סוכנות אונר"א אמר, כי ישראל הביעה הסכמה להכניס חומרי בניה עבור חמישה פרויקטים, מתוך עשרים, שמבצעת הסוכנות (סמא, 2 בדצמבר 2013). ג'מאל אלח'צ'רי ראש הוועדה העממית למאבק בסגר הצהיר, כי זוהי החלטה בלתי מספקת וכי ראוי לאפשר הכנסת חומרי בנייה לכלל המגזרים ללא מגבלות (צפא 3 בדצמבר 2013). ראמי חמדאללה ראש ממשלת הרשות הפלסטינית אמר במהלך פגישתו בראמאללה עם רוברט סרי, מתאם תהליך השלום מטעם האו"ם, כי ממשלתו מנהלת מגעים אינטנסיביים עם הגורמים הרלוונטיים ובעיקר עם קטר לפיתרון המשבר ברצועת עזה (צפא, 4 בדצמבר 2013).
ח'אלד משעל מדגיש את דבקות חמאס בדרך "ההתנגדות" (קרי, האלימות והטרור)
- ח'אלד משעל, העושה במלזיה התייחס, בנאום שנשא באוניברסיטה האסלאמית, לנושא "ההתנגדות הפלסטינית". לדבריו הניסיון שנצבר בעזה לאחר שני העימותים עם ישראל ("עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן") הוא דוגמא לכך ש"התנגדות" היא הדרך הנכונה ו"הזכות הטבעית" של העם הפלסטיני. עוד הוסיף, כי הפיתרון לסוגיה הפלסטינית איננו שלום או משא ומתן, שכן אם משווים בין תוצאות "ההתנגדות" לתוצאות המשא ומתן ניתן לראות בבירור כי "ההתנגדות" הביאה לשחרור עזה, שחרור אסירים במסגרת עסקת שליט, שחרור דרום לבנון ועוד. לגבי "ההתנגדות העממית" אמר ח'אלד משעל, כי מניסיון העבר ניתן ללמוד שהיא גרמה לישראל לנקוט ביותר אמצעי הרס ורצח (צפא, 4 בדצמבר 2013).
עצרת לציון 46 שנים להקמת החזית העממית לשחרור פלסטין
- ב-7 בדצמבר 2013 נערכה במרכז העיר עזה עצרת לציון 46 שנים להקמת החזית העממית לשחרור פלסטין. בעצרת השתתפו בכירים בארגון ונציגי ארגונים דוגמת חמאס, פתח הג'האד האסלאמי בפלסטין. העצרת נפתחה בנאומו של בכיר הארגון ברצועה ג'מיל אלמג'דלאוי, שקרא לשים קץ לפילוג הפנים פלסטיני המסב נזקים כבדים לעם הפלסטיני, וקרא לרשות הפלסטינית לסגת משיחות המשא ומתן ולהמשך ה"התנגדות", על כל סוגיה (אתר החזית העממית לשחרור פלסטין, 7 בדצמבר 2013).
- במהלך העצרת הגישו עבד אלרחים מלוח, סגן מזכ"ל הארגון ובכירים נוספים את התפטרותם מראשות הארגון למען "רענון" ההנהגה בתנועה ומתן הזדמנות לדור הצעיר (מען, 6 בדצמבר 2013). מקורות פלסטינים טענו, כי הסיבה האמיתית להתפטרות מלוח מתפקידו נעוצה בהיותו חבר הוועד הפועל של אשף ובשל המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים המתקיים בעת הזו (פלסטין אלא'ן, 9 בדצמבר 2013).
מימין: דגל סוריה ותמונות של מזכ"ל חזבאללה חסן נצראללה בעצרת (פורום חמאס, 7 בדצמבר 2013). משמאל: פעיל החזית העממית רעול פנים עוטה על עצמו את דגל סוריה (דף הפייסבוק הרשמי של החזית, 7 בדצמבר 2013)
סיכול ניסיון פיגוע נגד כוחות מצריים
- דובר הכוחות המזוינים במצרים מסר, כי צבא מצרים סיכל ניסיון של גורמים קיצוניים ברצועה לפוצץ, באמצעות מטען חומר נפץ במשקל של 50 ק"ג, מגדלי תצפית של כוחות משמר הגבול המצרי בגבול רפיח באמצעות הפעלה מרחוק. משרד הפנים בממשל חמאס הכחיש את ההודעה. לדברי אסלאם שהואן, דובר המשרד מדובר בהמשך "מדיניות הכזבים המאורגנת נגד הרצועה להצדקת הסגר" (פלסטין אינפו, 4 בדצמבר 2013).
המשא ומתן עם ישראל
- מזכיר המדינה האמריקאי ביקר באזור (6-5 בדצמבר 2013) במטרה לקדם את תהליך המשא ומתן. במסגרת ביקורו נועד קרי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם אבו מאזן יו"ר הרשות הפלסטינית. עם עזיבתו שידר ג'והן קרי אופטימיות באומרו, כי ישראל והפלסטינים קרובים להסכם שלום יותר משהיו כבר שנים. ג'והן קרי אמר, כי הוא מאמין שהמשא ומתן הגיע להתקדמות מסוימת וכי הצדדים ממשיכים להיות מחויבים למטרה. הוא הדגיש כי נושא ביטחונה של ישראל הוא מרכיב מרכזי במשא ומתן וכי הסדרי הביטחון, שישקלו במסגרת התהליך יעניקו ביטחון כולל לישראל (אתר משרד ראש הממשלה, 5 בדצמבר 2013).
- בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל הדגיש בפני ג'והן קרי את כוונתה של ישראל לשלום היסטורי המבוסס על שתי מדינות לשני עמים. הוא הדגיש בפניו, כי ישראל ממשיכה לכבד את ההבנות, שהושגו בסבבי המשא ומתן הקודמים ולהשקיע מאמצים כדי לגשר על פערים היסטוריים ולספק ביטחון. לדבריו ישראל מחויבת לחלוטין למאמץ זה והביע תקווה, כי גם הפלסטינים מחויבים לו (אתר משרד ראש הממשלה, 5 בדצמבר 2013).
- אבו מאזן הדגיש בפני ג'והן קרי בעת פגישתם בראמאללה, כי מטרת המשא ומתן היא להגשים את השלום על בסיס תפיסת שתי מדינות והקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה מזרח ירושלים. הוא ציין כי הבנייה בהתנחלויות ובמיוחד בירושלים, שממשלת ישראל מתעקשת עליה, הורסת את מאמצי ממשל ארה"ב ומונעת השגת תוצאות חיוביות במו"מ (ופא, 5 בדצמבר 2013). על פי בכיר פלסטיני הסוגיה הביטחונית הבולטת ביותר, שעליה שוחחו מזכיר המדינה האמריקאי ואבו מאזן הייתה השארות השליטה הצבאית הישראלית באזורים נרחבים כמו בקעת הירדן אבו מאזן מצידו דרש הכרה בגבולות המדינה הפלסטינית בטרם יחל הדיון בהסדרים ביטחוניים (אלחיאת, 6 בדצמבר 2013).
- צאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף וראש צוות המשא ומתן, ציין כי המצב עודנו "קשה ומסובך". לדבריו ארה"ב לא גיבשה עד כה תכנית להסדרי ביטחון ביהודה ושומרון כחלק מתוכנית פיתרון הקבע. עם זאת טען, שהפרסומים לפיהם דחו הפלסטינים את הצעות קרי, אינם נכונים ואמר כי שיחות המשא ומתן ממשיכות להתנהל בכל הסוגיות (אלחיאת אלג'דידה, 8 בדצמבר 2013). יאסר עבד רבה, מזכיר הוועד הפועל של אשף, טען כי ג'ון קרי מעוניין לרצות את ישראל על חשבון הפלסטינים. לדבריו, מהלך שכזה יוביל לכישלון מאמצי ארה"ב לקידום תהליך השלום בין ישראל והפלסטינים (קדס נט, 9 בדצמבר 2013).
הפגנת החזית העממית נגד המשא ומתן לשלום
- ב-1 בדצמבר 2013, בעת שנערך כנס באוניברסיטה הערבית- אמריקאית בג'נין בהשתתפות צאא'ב עריקאת, ראש צוות המו"מ הפלסטיני, הפגינו סטודנטים מסיעת החזית העממית לשחרור פלסטין נגד תהליך המשא ומתן עם ישראל. במהלך ההפגנה שרפו הסטודנטים דגלי ישראל וקראו קריאות גנאי נגד ישראל (דף הפייסבוק הרשמי של החזית העממית, 7 בדצמבר 2013).
סרטון יוטיוב בו נראים הסטודנטים שורפים דגלי ישראל במהלך הפגנה בקמפוס (דף הפייסבוק הרשמי של החזית העממית, 7 בדצמבר 2013)
מטען חבלה התפוצץ סמוך לגדר הביטחון בגבול ישראל סוריה
- ב-7 בדצמבר 2013 התפוצץ מטען חבלה, סמוך לסיור שגרתי של צה"ל. המטען, שהונח ליד גדר הביטחון, בצד הסורי של הגבול. לא היו נפגעים אולם נגרם נזק לשמשה אחורית של כלי רכב צבאי. המטען הונח בקטע שבין מגדל שמס לבין "מוצב 105" שם מפעיל צה"ל בית חולים שדה עבור האוכלוסייה הסורית בצפון רמת הגולן (8 בדצמבר 2013, ynet). זוהי הפעם הראשונה בה מונח מטען בגבול ישראל סוריה מאז תום מלחמת יום הכיפורים.
[1]נכון ל-10 בדצמבר 2013. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]על פי נתוני שירות הביטחון הכללי. נתונים אלה אינם כוללים יידוי אבנים בכמות של כמה עשרות אירועים בחודש.
[4] על פיגועי הדקירה ראו לקט מידע מה-13 בנובמבר 2013 :" פיגוע הדקירה בתחנה המרכזית בעפולה, שבו נהרג חייל צה"ל, הינו דפוס פעולה נפוץ, קל יחסית לביצוע, המהווה חלק מפיגועי "ההתנגדות העממית". הרשות הפלסטינית ופתח תומכים ב"ההתנגדות העממית" תוך הצגתה (הכוזבת) כדרך פעולה בלתי אלימה".