חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (16-11 בספטמבר 2013) *

במהלך יום הכיפורים (14 בספטמבר 2013) הותקף כוח משמר הגבול בכפר ענאתא (הסמוך לירושלים) ע

במהלך יום הכיפורים (14 בספטמבר 2013) הותקף כוח משמר הגבול בכפר ענאתא (הסמוך לירושלים) ע"י צעירים פלסטיניים, אשר השליכו לעברו בלוקים ודליי צבע.

צעירים פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים במהלך ההפגנה השבועית בכפר קדום  (ופא, 13 בספטמבר 2013)

צעירים פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים במהלך ההפגנה השבועית בכפר קדום (ופא, 13 בספטמבר 2013)

צבא מצרים מציג אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות בחצי האי סיני (פאלפרס, 15 בספטמבר 2013)

צבא מצרים מציג אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות בחצי האי סיני (פאלפרס, 15 בספטמבר 2013)

הזרוע הצבאית של חמאס הציגה אמצעי לחימה נגד מטוסים ובהם על פי ההודעה, טילי SAM-7  (פורום חמאס, 14 בספטמבר 2013)

הזרוע הצבאית של חמאס הציגה אמצעי לחימה נגד מטוסים ובהם על פי ההודעה, טילי SAM-7 (פורום חמאס, 14 בספטמבר 2013)

תהלוכה בעזה של הג'האד האסלאמי לשחרור פלסטין לתמיכה במסגד אלאקצא (פאלטודיי, 13 בספטמבר 2013)

תהלוכה בעזה של הג'האד האסלאמי לשחרור פלסטין לתמיכה במסגד אלאקצא (פאלטודיי, 13 בספטמבר 2013)

רמצ'אן שלח, מזכ

רמצ'אן שלח, מזכ"ל הג'האד האסלאמי לשחרור פלסטין וסגנו זיאד נח'אלה (מאחוריו) מנחמים את קאסם סלימאני (אלעאלם, 14 בספטמבר 2013)

  • גם השבוע שרר שקט בדרום ישראל. ביהודה ושומרון נמשכו אירועים אלימים, כולל יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כוחות הביטחון הישראליים ולעבר אזרחים ישראליים. יצוין, כי לאחרונה ניכרת עלייה בגילויי האלימות במחנות הפליטים ביהודה ושומרון נגד מנגנוני הביטחון הפלסטינים ונגד כוחות הביטחון הישראליים.
  • כוחות הביטחון המצריים המשיכו במבצע צבאי נרחב נגד מוקדי טרור בצפון חצי-האי סיני. דובר צבא מצרים דיווח על מעצר מאות פעילי טרור ועל חשיפת אמצעי לחימה רבים. לדבריו נמצאו בחצי האי סיני אמצעי לחימה וציוד המזוהים עם חמאס. מנגד, שני ארגונים ג'האדיסטיים הפועלים בסיני קיבלו אחריות לפיגוע נגד מטה המודיעין הצבאי המצרי ברפיח. 
ירי רקטות לעבר ישראל
  • בשבוע האחרון לא  אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.

ירי רקטות לעבר ישראל

ירי לעבר כוחות צה"ל בקבר יוסף
  • ב-12 בספטמבר 2013 אירעה תקרית אלימה בקבר יוסף (בפאתי שכם), בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראליים. בעת כניסת כ-1,400 מתפללים למתחם, החלו פלסטינים ליידות אבנים לעבר כוחות הביטחון, שאבטחו את המקום ואת המתפללים. אחד הפלסטינים ירה באש חיה. כוחות צה"ל השיבו באש לעבר הפלסטיני היורה ופצעו אותו. הוא החל להימלט מהמקום, נלכד לאחר זמן קצר על ידי כוחות הביטחון ופונה לבית חולים בישראל (דובר צה"ל, 12 בספטמבר 2013).
פעילות אלימה ביהודה ושומרון
  • ביהודה ושומרון נמשכו האירועים האלימים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". במסגרת זאת יודו עשרות רבות של אבנים לעבר כלי רכב ישראליים, כוחות ביטחון ואזרחים ישראליים והושלכו בקבוקי תבערה, בעיקר לעבר אוטובוסים. במקביל, נמשכו עימותים וחיכוכים אלימים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראלים במסגרת ההפגנות והמחאות השבועיות.
  • להלן מספר אירועים בולטים (סוכנות תצפית):
  • 10 בספטמבר 2013– אש מנשק קל נפתחה על כוח משמר הגבול, שפעל בקלקיליה. הכוח השיב האש. מאוחר יותר יודו אבנים לעבר הכוח. לא היו נפגעים.
  • 10 בספטמבר 2013– אבנים יודו לעבר אמבולנס צבאי סמוך לבית חגי (דרום הר חברון). מיידי האבנים נתפסו.
  • 10 בספטמבר 2013– בעת בידוק ביטחוני, צפונית מזרחית לבית לחם, נמצאו ברשות פלסטינים אמצעי לחימה. הם הוחרמו והפלסטינים נעצרו.
  • 11 בספטמבר 2013–אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לבית אומר (אזור חברון). האבנים יודו משני עברי הכביש. בכלי הרכב היו שתי נשים וילדיהם התינוקות. אחת הנשים נפצעה בפניה ואיבדה את הכרתה והשנייה נפצעה בידה. השתיים פונו לבית החולים.
  • 14 בספטמבר 2013 (מוצאי יום הכיפורים) - סמוך לשעה 22:30 הושלך בקבוק תבערה לעבר מתחם יהודי בשכונת אבו טור, שבמזרח ירושלים.
התגברות האלימות במחנות הפליטים ביהודה ושומרון
  • בתקופה האחרונה ניכרת עלייה בגילויי האלימות במחנות הפליטים ביהודה ושומרון. במסגרת זאת פלסטינים חמושים רבים הפגינו תעוזה רבה בעימותים מול מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית כמו גם כוחות הביטחון הישראליים הפועלים במחנות הפליטים. במהלך הפרות סדר נגד כוחות הביטחון הישראליים במחנה הפליטים ג'נין (20 באוגוסט 2013) נהרג פלסטיני ונפצעו שניים נוספים  ובמחנה הפליטים קלנדיה (26 באוגוסט 2013) נהרגו שלושה פלסטינים וכ-15 נפצעו.

שריפת רכבי ביטחון פלסטיניים והבערת צמיגים במחנה הפליטים אלעסכר שבשכם (דניא אלוטן, בכרא נט,
שריפת רכבי ביטחון פלסטיניים והבערת צמיגים במחנה הפליטים אלעסכר שבשכם (דניא אלוטן, בכרא נט, 27 באוגוסט 2013)

התבטאות בהקשר לאירועי הר הבית

בעקבות ההתפרעויות האלימות בהר הבית בשבוע שעבר[4] אמר יוחנן דנינו, מפכ"ל משטרת ישראל, כי "כל יהודי שרוצה להתפלל על הר הבית יכול להתפלל שם אבל בשעות ובמועדים שנקבעו מראש" (ישראל היום 10 בספטמבר 2013). משרד החוץ של הרשות הפלסטינית  מתח ביקורת על ההצהרה בהגדירו אותה  "קריאה לאלימות, כאוס, עימותים ומלחמת דת באזור". ריאד אלמאלכי שר החוץ של הרשות הפלסטינית שלח אגרות לבכירים באו"ם וקרא למדינות החברות לקיים ישיבות דחופות ולפעול למה שכינה "הפסקת התוקפנות"  (ופא, 10 בספטמבר 2013).

מבצע נרחב נגד מוקדי טרור
  • כוחות הביטחון המצריים המשיכו במבצע  הצבאי הנרחב נגד מוקדי טרור בצפון מזרח חצי האי סיני. במסיבת עיתונאים שערך דובר צבא מצרים סקר את הישגי המבצע בסיני. לדבריו עד כה פרצו הכוחות ל-601 בתים, הרסו 152 מנהרות הברחה ו-108 מיכלי דלק תת-קרקעיים. כמו כן נתפסו במהלך המבצע 309 פעילי טרור וכלי נשק רבים ביניהם מרגמות, טילים נגד מטוסים, מקלעים כבדים, רקטות RPG ומספר רב של רובים ואקדחים, כמות גדולה של תחמושת ומעל ל-10 טונות של חומר נפץ מסוג TNT. לדברי הדובר נמצאו גם רימוני יד רבים עליהם נכתב "גדודי אלקסאם" (הזרוע הצבאית של חמאס) וכן מדים הנמצאים בשימוש חמאס (ערוץ המצרי הרשמי, 15 בספטמבר 2013).
  • גורמים בחמאס דיווחו כי חיל הים המצרי פתח באש לעבר סירות דיג פלסטיניות מול חופי רפיח ועצר שני דייגים לאחר שספינות מצריות חדרו למרחב הדיג של הרצועה (אלאיאם, 13 בספטמבר 2013).
שני ארגונים ג'האדיסטים קיבלו אחריות לפיגוע נגד יעד מצרי בסיני
  • ב-11 בספטמבר בוצע פיגוע נגד מטה המודיעין המצרי ברפיח. על הפיגוע קיבלו אחריות שתי התארגנויות שונות הפועלות בסיני, המזוהות עם הג'האד העולמי. תחילה פורסמה הודעה מטעם ארגון אנצאר בית אלמקדס ומאוחר יותר באותו הודעה של ארגון  ג'האדיסטי בשם גנ'ד אלאסלאם.

שני ארגונים ג'האדיסטים קיבלו אחריות לפיגוע נגד יעד מצרי בסיני
מימין: הודעה של ג'נד אלאסלאם לפיצוץ מבנה המודיעין הצבאי ברפיח המצרית (דף פייסבוק מצרי, 13 בספטמבר 2013). משמאל: הודעה  של אנצאר בית אלמקדס (אח'באר אלסאעה, 12 בספטמבר 2013)

נמשכת סגירת מעבר רפיח
  • בעקבות הפיגוע נגד מטה המודיעין הצבאי המצרי ברפיח נסגר מעבר רפיח ב-11 בספטמבר לתנועה וטרם נפתח (אתר משרד הפנים של ממשל חמאס, 11 בספטמבר 2013). איאב אלע'צין, דובר ממשל חמאס, תקף את מצרים באומרו, כי "התירוץ הביטחוני" לסגירת מעבר רפיח כבר לא מקובל על העם הפלסטיני וכתוצאה מכך איבדו חלק מתושבי הרצועה את עבודתם או מקום לימודיהם ונמנע מחולים טיפול רפואי מחוץ לרצועה (אלקדס, 11 בספטמבר 2013).
  • מאהר אבו צבחה, ראש המנהלה הכללית למעברים וגבולות ברצועת עזה, אמר שהצד הפלסטיני הגיש הצעה למצרים כיצד לצאת מהמשבר, שנוצר במעבר רפיח. ההצעה קובעת שהפלסטינים יעבירו למצרים את תעודות הנוסעים הממתינים במעבר והיא תבצע את הבדיקות כבר עתה מה שיאפשר לממתינים לצאת ללא עיכובים לכשיפתח המעבר (צפא, 14 בספטמבר 2013).
המצוקה הכלכלית ברצועת עזה
  • מחריפה המצוקה הכלכלית ברצועת עזה בעקבות הפעילות המצרית להריסת המנהרות וסגירת מעבר רפיח. בעיקר מורגש מחסור בדלק על סוגיו השונים. פתחי אלשיח' ח'ליל, ראש רשות האנרגיה של חמאס, הזהיר מפני הפסקת פעילות תחנת הכוח אם לא יסופק הסולר הדרוש להמשך פעילותה. עוד הוסיף, כי הם אינם יכולים לרכוש סולר מישראל בשל מחירו היקר לעומת הסולר המצרי. לדבריו משמעות הפסקת פעילותה של תחנת הכוח היא אספקת חשמל לרצועה במשך שש שעות ביום בלבד (אלאיאם, 12 בספטמבר 2013). זיאד אלט'אט'א, שר האוצר בממשל חמאס אמר, כי הממשלה עושה מאמצעים כדי להבטיח את פעילותה של תחנת הכוח חרף הקשיים והעלויות היקרות הכרוכות בכך (פלסטין אלאן, 11 בספטמבר 2013). נוכח מצוקת הדלק ברצועה הורו אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, ופתחי חמאד, שר הפנים לעובדי המגזר הציבורי להסיע בכלי הרכב הממשלתיים והביטחוניים את התושבים כדי להקל עליהם להגיע למחוז חפצם (שהאב, 10 בספטמבר 2013).

מנגנוני הביטחון של ממשל חמאס ברצועה מסייעים בהסעת התושבים (שהאב, 11 בספטמבר 2013)
מנגנוני הביטחון של ממשל חמאס ברצועה מסייעים בהסעת התושבים (שהאב, 11 בספטמבר 2013)

  • חאתם עויצ'ה, תת שר הכלכלה של ממשל חמאס הזהיר מפני משבר חריף ברצועה והתדרדרות המצב הכלכלי והחברתי בעקבות הפעילות המצרית להריסת המנהרות. לדבריו הביאה הפעילות המצרית למחסור בסחורות, שהכנסתן נמנעת על ידי ישראל, דוגמת חומרי בנייה וחומרי גלם. עויצ'ה הוסיף, כי מעבר כרם שלום מספק רק כ-40% מצרכי הרצועה ועל כן קרא לפתיחת כלל המעברים שנסגרו בעבר על ידי ישראל (קרי, מעבר קרני ומעבר סופה)  (אלאיאם, 10 בספטמבר 2013).
המשך מפגנים צבאיים
  • הזרוע הצבאית של חמאס ערכה ב-14 בספטמבר 2013 בעזה מפגן כוח נוסף[[3. במהלך המפגן  הציגו פעילי חמאס אמצעי לחימה שונים כולל אמצעים נגד מטוסים וביניהם טיל כתף, לדבריהם  SAM-7 (פלסטין אלא'ן, 14 בספטמבר 2013). אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, מסר, כי המפגנים הצבאיים של חמאס במהלך סוף השבוע האחרון ברצועה נועדו להעביר מסר [הרתעתי] לישראל (שהאב, 15 בספטמבר2013).
  • ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין קיים הפגנה תחת הסיסמא "ירושלים – נגן עליה יחדיו ונשחררה יחדיו". במהלך הצעדה הונפו כרזות ותמונות של מסגד אלאקצא. אבו אחמד, דובר הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי מאז תום מבצע "עמוד ענן" מכינה עצמה הזרוע הצבאית לקרב העתידי על ירושלים ועל מסגד אלאקצא (פאל טודיי, 13 בספטמבר 2013).
המשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית
  • בנאום, שנשא אבו מאזן בפני חברי בית הלורדים ובית הנבחרים הבריטי, במהלך ביקורו בבריטניה, אמר כי במסגרת שיחות המשא ומתן יידונו כל סוגיות הסדר הקבע: ירושלים, הגבולות, התנחלויות, פליטים, ביטחון ואסירים. לדבריו הוגדרו תשעה חודשים כדי להגיע להסכם כולל, שיכלול את כל הדרישות ויביא לסיום המאבק הפלסטיני. עוד הוסיף, כי אם ישוחררו כל 104 האסירים, אשר נעצרו לפני 1993, הוא התחייב שלא לפנות לאו"ם בטווח הזמן בו מתנהל המשא ומתן. באשר לנושא ההסתה אמר אבו מאזן כי הוא מציע לחדש את פעילותה של הועדה המשולשת, שהוקמה בעבר, אשר תורכב מנציגים אמריקאים, פלסטינים וישראליים (ופא, 9 בספטמבר 2013).
התבטאויות ברשות הפלסטינית בנושא הסכמי אוסלו
  • בימים אלה צוין יום השנה ה-20 לחתימת הסכמי אוסלו. כמה מבכירי הרשות הפלסטינית, שהיו שותפים לחתימה על ההסכם התבטאו בנושא:
  • אבו עלאא' חבר הועד הפועל של אש"ף, שכיהן אז כראש צוות המשא ומתן עם ישראל, אמר כי הסכם אוסלו לא היה טעות וכי הוא היה הסכם טוב למשך חמש השנים שלאחר חתימתו. לדבריו אבו מאזן יכול לחתום על הסכם שלום עם ישראל ולקבל החלטות היסטוריות גם אם הן אינן פופולאריות (אלחיאת אלג'דידה, 14 בספטמבר 2013).
  • צאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, כתב מאמר בו הודה, כי הפלסטינים אינם יכולים לומר שהצליחו במשימתם. הוא הטיל את האחריות לכישלון על ממשלת ישראל. לדבריו הקהילה הבינלאומית העלימה עין מסירובה של ישראל לקיים את ההסכמים. הוא גם הפנה קריאה  לקהילה הבינלאומית לקחת אחריות ולחייב את ישראל לעמוד בחוקים הבינלאומיים (AKI, 13 בספטמבר 2013).
  • חמאס השיקה קמפיין תקשורתי ברשת האינטרנט במסגרתו הוצגה הכרזה "לא למשא ומתן עם הכיבוש" (דף הפייסבוק של פורום חמאס, 12 בספטמבר 2013). הקמפיין של חמאס לא זכה לתהודה רבה.

התבטאויות ברשות הפלסטינית בנושא הסכמי אוסלו
מימין: כרזה של חמאס, שהועלתה לרשת האינטרנט "לא למשא ומתן עם הכיבוש" (דף הפייסבוק של פורום חמאס, 12 בספטמבר 2013). משמאל כרזה, שהתפרסמה בפורום אג'נאד של חמאס ביהודה ושומרון, המותחת ביקורת על נחישות הרשות לדבוק בהסכם אוסלו (פורום אג'נאד של חמאס, 14 בספטמבר 2013)

נציגי ארגוני טרור פלסטינים השתתפו בטהרן בטקס אזכרה לאמו של מפקד כוח אלקדס
  • ב-14 בספטמבר 2013 נערך בטהרן טקס אזכרה לאמו של קאסם סלימאני, מפקד כוח אלקדס, אשר נפטרה לאחרונה. בטקס האזכרה, בו השתתפו בכירים איראנים רבים, הייתה נציגות מכובדת לגורמים פלסטיניים, בהם רמצ'אן שלח, מזכ"ל הג'האד האסלאמי לשחרור פלסטין וסגנו זיאד נח'אלה, מחמד נצר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, ונציג הרשות הפלסטינית בטהראן ברכאת אלפרא (ערוץ אלעאלם האיראני, 14 בספטמבר 2013).

[*]בשבוע הבא, חול המועד סוכות, לא יתפרסם העדכון השבועי. העדכון הבא יתפרסם ב-1 באוקטובר 2013.
[2]נכון ל-16 בספטמבר 2013. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[4]בעקבות קריאות גורמים קיצוניים, כולל מקרב ערביי ישראל, "להגן על הר הבית מפני מבקרים יהודיים"  הוגבלה הכניסה להר הבית על ידי כוחות הביטחון הישראליים. בעקבות כך אירעו עימותים אלימים במתחם הר הבית.
[5]על שני מפגנים קודמים ראו פרסום מרכז המידע "חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (10-3 בספטמבר 2013)".