חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (24 -30 ביולי 2013)

ממשלת ישראל מצביעה על שחרור 104 אסירים פלסטינים וחידוש המשא ומתן

ממשלת ישראל מצביעה על שחרור 104 אסירים פלסטינים וחידוש המשא ומתן

אוהל המחאה שהקימו פעילי הוועדות העממיות

אוהל המחאה שהקימו פעילי הוועדות העממיות

המפגינים בתהלוכה לעבר בניין המקאטעה.

המפגינים בתהלוכה לעבר בניין המקאטעה.

פגישת אבו מאזן עם נשיא מצרים הזמני עדלי מנצור (ופא, 29 ביולי 2013)

פגישת אבו מאזן עם נשיא מצרים הזמני עדלי מנצור (ופא, 29 ביולי 2013)

חסן נצראללה נואם דרך מסך וידיאו במהלך סעודת שבירת צום של הרשות לתמיכה בהתנגדות

חסן נצראללה נואם דרך מסך וידיאו במהלך סעודת שבירת צום של הרשות לתמיכה בהתנגדות

  • השבוע חודש בוושינגטון המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים, בחסות ארה"ב, לאחר קיפאון של כשלוש שנים. טרם פתיחת השיחות החליטה ממשלת ישראל לשחרר, בארבע פעימות, 104 אסירים פלסטינים (אסירי "טרום אוסלו"), השפוטים לתקופות מאסר ממושכות בעוון רצח של ישראלים ופלסטינים.
  • הרשות הפלסטינית הביעה שביעות רצון מהמחווה הישראלית אולם דובריה חזרו על עמדות היסוד שלה ובמרכזן הקמת שתי מדינות על בסיס גבולות 1967. חמאס, המתנגדת למשא ומתן, הביעה התנגדותה לשחרור האסירים בטענה, כי השחרור נועד להכשיר את הקרקע לויתורים מצד  הרשות הפלסטינית.
  • ביהודה ושומרון סוכל פיגוע ירי כלפי אוטובוס, סמוך לחוארה (אזור שכם). כמו כן נמשכו פעולות אלימות במסגרת "ההתנגדות העממית" וכלל זה יידויי אבנים לעבר אוטובוסים באזור שער שכם, שבעיר העתיקה בירושלים.  
ירי רקטות
  • השבוע שוגרה רקטה לעבר ישראל ב-30 ביולי 2013, יום פתיחת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. הרקטה נפלה בשטח פתוח בתחום המועצה האזורית שער הנגב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (ynet, 30 ביולי 2013).

ירי רקטות

סיכול ניסיון פיגוע
  • ב-25 ביולי 2013 נעצר בידי כוחות צה"ל מפגע פלסטיני, שניסה לבצע פיגוע ירי נגד אוטובוס סמוך לחוארה (אזור שכם). להערכת צה"ל אותו פלסטיני עמד מאחורי שני אירועי ירי קודמים לעבר אוטובוסים ישראליים במהלך חודש מאי, שהסתיימו ללא נפגעים. ברשות המפגע, שנתפס במטע זיתים סמוך למסלול נסיעת האוטובוס, נמצא אקדח. על פי ההערכות מדובר במפגע בודד אשר לא השתייך להתארגנות טרור כלשהי (דובר צה"ל, 25 ביולי 2013).

האקדח שנמצא ברשות הפלסטיני (דובר צה"ל, 25 ביולי 2013)
האקדח שנמצא ברשות הפלסטיני (דובר צה"ל, 25 ביולי 2013)

נמשכת הפעילות האלימה ביהודה ושומרון
  • ב-25 ביולי 2013 אירעו שני מקרים בהם השליכו פלסטינים אבנים על אוטובוסים באזור שער שכם שבעיר העתיקה בירושלים. 15 בני אדם, ביניהם ילדים ותינוקות נפצעו, ארבעה מהם פונו לבית החולים.
  • במקביל, נמשכו עימותים וחיכוכים אלימים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראלים במסגרת ההפגנות והמחאות השבועיות. בלטה השבוע פעילותם של חברי הוועדות העממיות, אשר הקימו  מאהל סמוך לכפר עציון בשם "כנעאן 5".  הפעילים הניפו כרזות ודגלי מחאה נגד ישראל והתעמתו עם כוחות הביטחון הישראליים, שהגיעו למקום ופיזרו את ההתקהלות.  לדברי חסן בריג'יה, מתאם הוועדה העממית בבית לחם, היוותה הפעולה מסר לממשלת ישראל "שההתנחלויות במוקדם או מאוחר תיעלמנה וכי העם הפלסטיני דבק באדמתו" (ופא, 27 ביולי, אלחיאת אלג'דידה, 28 ביולי 2013).
המצב במעבר רפיח
  • מעבר רפיח טרם חזר לפעילות סדירה ומספר העוברים בו ממשיך להיות נמוך ולעמוד על כמה עשרות בני אדם ביום, בעיקר חולים. כמו כן דווח, כי המצרים מצידם, ממשיכים להחזיר לרצועת עזה מספר רב של סטודנטים וחולים המעוניינים לצאת למצרים (אלאיאם, 29 ביולי 2013).
השפעת הפעילות המצרית על כלכלת הרצועה
  • הפעילות המצרית לסגירת המנהרות פוגעת בכלכלת הרצועה. עלאא' אלרפאתי, שר הכלכלה בממשל חמאס, הזהיר מפני השפעת סגירת המנהרות על תקציב הממשלה ושוק העבודה. לדבריו המצב הכלכלי ברצועה קשה שכן, מעבר כרם שלום יכול לספק רק כ-30% מצרכי הרצועה. אלרפאתי ציין, כי ממשל חמאס מנהל מגעים עם מצרים בכל הנוגע להכנסת סחורות דרך מעבר רפיח (מען, 23 ביולי 2013).
  • מנגד, ראשי ממשל חמאס ניסו להרגיע ולהמעיט בערך השפעת המהלכים המצריים על כלכלת הרצועה. כך למשל, חאתם עויצ'ה, תת שר החוץ בממשל חמאס, אמר כי לא קיים מחסור במוצרי מזון וכי משרדו עוקב אחר כניסת סחורות לרצועה דרך מעבר כרם שלום ומפקח על חלוקתן על מנת למנוע מצב של הפקעת מחירים (רסאלה.נט, 23 ביולי 2013).
התדרדרות ביחסי חמאס מצרים
  • הקרע ביחסים בין חמאס למצרים הולך ומעמיק לאחר המהפכה, שהדיחה את הנשיא מרסי. שיאו היה השבוע כאשר בית המשפט לערעורים בקהיר הורה לעצור לחקירה את נשיא מצרים לשעבר, מחמד מרסי, למשך 15 ימים. ההאשמות נגדו הכוללות, בין השאר, קשירת קשר עם תנועת חמאס לביצוע תקיפות נגד סמלי שלטון מצריים דוגמת בסיסי משטרה, קצינים וחיילים ופריצה למתקני כליאה (אליום אלסאבע, 26 ביולי 2013).
  • בחמאס מתחו ביקורת קשה על ההאשמות המצריות:
  • אסמאעיל הניהשב והצהיר, כי מתנהלים מגעים עם מצרים להפסקת מסע ההסתה בתקשורת המצרית והמשיך להכחיש כל נוכחות של חמאס בחצי האי סיני (פלסטין אלאן, 24 ביולי 2013).
  • צלאח אלברדאויל, בכיר חמאס, גינה בחריפות את ההתייחסות של מצרים לחמאס כאל גורם עוין. לדבריו, המדובר בשרבוב שמה של חמאס במאבקים פוליטיים פנימיים. אלברדאויל אמר, כי חמאס היא תנועה המוכרת בעולם כ"תנועת התנגדות" והדגיש שמאבקה מכוון אך ורק כלפי ישראל (קדס פרס, 26 ביולי אלאיאם, 27 ביולי 2013).
  • סאמי אבו אלזהרי, דובר חמאס, אמר, כי התייחסות שלטונות מצרים לחמאס כגורם עוין היא התפתחות חמורה, השפלה ו"עניין מביש" (צפא, 26 ביולי 2013).

 

  • במקביל מאשימה חמאס את הרשות הפלסטינית ופתח בליבוי ההסתה המצרית. במסגרת זאת דיווח פוזי ברהום, דובר חמאס, שחמאס הצליחה להשיג מסמכים המוכיחים, כי פתח והרשות הפלסטינית מעורבים בפעילות להשחרת חמאס מול שלטונות מצרים (צות אלאקצא, 29 ביולי 2013). צלאח ברדאויל, בכיר חמאס תקף אף הוא את פתח ואת הרשות הפלסטינית והאשים אותם בזיוף מסמכים רשמיים, שנועדו לסבך את חמאס במצרים במטרה לגרום ליחס עוין כלפיה מצד ההנהגה המצרית ולגרום לערעור היציבות ברצועה. לדבריו ברשות חמאס מסמכים רבים המעידים על מסע ההסתה של הרשות הפלסטינית בראשה אבו מאזן  (ערוץ אלאקצא, 29 ביולי 2013).

מסמכים, שפרסמה חמאס מהם עולה לטענתה, כי הרשות הפלסטינית והפתח פעלו להשחרת פניה מול המשטר המצרי.
מסמכים, שפרסמה חמאס מהם עולה לטענתה, כי הרשות הפלסטינית והפתח פעלו להשחרת פניה מול המשטר המצרי. עפ"י המסמכים, נדרשים מאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי הפלסטיני, ומנגנוני הביטחון הפלסטיניים להכין, לקראת נסיעתו של אבו מאזן לקהיר, מסמכים רלבנטיים אודות מעורבות חמאס באירועים האחרונים במצרים וברצח החיילים המצריים בסיני באוגוסט 2012 (פלסטין אלא'ן, 28 ביולי 2013).

  • על רקע הקרע עם מצרים וההאשמות הדדיות, החליט התובע הכללי של עזה לסגור את משרדי ערוץ הטלוויזיה הבינערבי אלערביה ומשרדי סוכנות הידיעות הפלסטינית מען "החשודים" באהדה לרשות הפלסטינית. בהודעה, שפרסם התובע הכללי נאמר, כי הסיבה לסגירה היא  "פברוק" ידיעות, הפצת שמועות שקריות ופרסום ידיעות חסרות כל אחיזה במציאות (צפא, 25 ביולי 2013). הכוונה היא בעיקר לידיעות, שפרסמו סוכנויות הידיעות הללו על בריחת בכירי תנועת האחים המוסלמים ממצרים לרצועת עזה. סוכנות מען הגישה תלונה רשמית לאסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס (מען, 25 ביולי 2013).
יחסי חמאס איראן
  • על פי דיווחים תקשורתיים נערכים בחמאס ניסיונות לשקם את היחסים עם איראן, אשר הורעו בעקבות העמדה הביקורתית, שהביעה הנהגת חמאס על האירועים בסוריה. אחמד יוסף, בכיר חמאס ויועצו המדיני של אסמאעיל הניה, אמר, כי חמאס קיימה לאחרונה שתי פגישות עם גורמים איראניים. לדבריו יתכן וישנן הסכמות של הצדדים לגלות הבנה "לעמדות השונות בסכסוך". אחמד יוסף הדגיש, כי חמאס אינה מעוניינת לאבד אף בעל ברית אך כל עוד נמשך הרג האזרחים בסוריה היחסים עם המשטר הסורי לא ישתנו. בהתבטאות נוספת אמר, כי  הסיוע האיראני לחמאס ישוב במהרה לקדמותו כולל הסיוע הכספי ((אנבאא' אסיא, 27 ביולי  אלאיאם, 28 ביולי 2013). 
  • לרצועת עזה נכנסו משאיות עמוסות בחבילות מזון, שהגיעו כתרומה מאיראן. החבילות נמסרו לארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין לשם חלוקתו לנזקקים. ח'צ'ר חביב, מבכירי הג'האד האסלאמי לשחרור פלסטין, קיים מסיבת עיתונאים בעזה בה הודה לאיראן על מימון 40 אלף חבילות המזון עבור נזקקים ברצועה. חבילות המזון נתרמו על ידי אגודת אמדאד אלח'מיני מאיראן. שווי כל חבילת מזון נאמד בכ-50 דולרים. הסיוע הינו תשורה לעם הפלסטיני לרגל חודש הרמצ'אן (פאלטודיי, ערוץ אלעאלם באיראן, 25 ביולי 2013).

חבילות המזון, שהגיעו לרצועת עזה מאגודת אמדאד אלח'מיני באיראן (פאלטודיי, 25 ביולי 2013)
חבילות המזון, שהגיעו לרצועת עזה מאגודת אמדאד אלח'מיני באיראן (פאלטודיי, 25 ביולי 2013)

קמפיין ברשתות חברתיות נגד חמאס
  • בהשראת ההפגנות במצרים מנסים גורמים פלסטינים ברצועת עזה לחקות את המהלך. במסגרת זאת התארגנה ברצועת עזה קבוצת גולשים ברשת החברתית פייסבוק המאוגדים תחת השם "תמרד עזה". הקבוצה קוראת, באמצעות הרשת החברתית, לצאת למרי ולבצע הפיכה נגד ממשל חמאס      ב-11 בנובמבר 2013. הקריאות לצאת נגד חמאס מנומקות, בין היתר, במדיניות העושק של ממשל חמאס, כישלון תפקודו, הרעת תנאי המחייה ברצועה ועוד.  סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, הפנה אצבע מאשימה כלפי תנועת פתח בניהול קמפיינים נגד חמאס ברצועה וליבוי אנרכיה בהשראת ההפיכה במצרים תחת סיסמאות שונות (פלסטין אליום, 23 ביולי 2013).

כרזות, שהתפרסמו בדף הפייסבוק הקוראות לצאת למרד נגד ממשל חמאס ב-11 בנובמבר 2013
כרזות, שהתפרסמו בדף הפייסבוק הקוראות לצאת למרד נגד ממשל חמאס ב-11 בנובמבר 2013  (דף הפייסבוק של תמרד, 30 ביולי 2013)

חידוש המשא ומתן בין הפלסטינים לבין ישראל
כללי
  • ב-29 ביולי 2013 נפתחו רשמית בוושינגטון שיחות ישראליות פלסטיניות בין צוות ישראלי, בראשות השרה ציפי לבני, וצוות פלסטיני בראשות צאא'ב עריקאת.  השיחות התחדשו לאחר הפסקה של כשלוש שנים והן אמורות להמשך ב-30 ביולי 2013. מרטין אינדיק, שגריר ארה"ב לשעבר בישראל, מונה כשליח האמריקאי לשיחות מטעם ארה"ב. נקבע, כי השיחות ימשכו כתשעה חודשים. טרם פתיחת המשא ומתן החליטה ממשלת ישראל לשחרר 104 אסירים פלסטינים (אסירי "טרום אוסלו"), בארבע פעימות, כמחווה לרשות הפלסטינית. כל הגורמים השותפים לתהליך הביעו תקווה, שהמשא ומתן יצלח.
ישראל
  • ממשלת ישראל דנה ב-28 ביולי 2013 בנושא חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. בפתח ישיבת הממשלה אמר בנימין נתניהו, כי חידוש התהליך המדיני בעת הזאת הוא דבר חשוב למדינת ישראל כדי לנסות להביא לסיום הסכסוך. לדבריו כל הסדר, שיושג, יובא למשאל עם. הממשלה אישרה את פתיחת המשא ומתן ואת שחרור 104 אסירים פלסטינים כמחווה לרשות הפלסטינית לקראת חידוש המשא ומתן (ברוב של 13 מול שבעה מתנגדים ושני נמנעים).
  • ממשלת ישראל הסמיכה צוות שרים שיקבע את זהות האסירים, שישוחררו במהלך המשא ומתן בראש הצוות יעמוד ראש הממשלה בנימין נתניהו וישתתפו בו שר הביטחון, שרת המשפטים, השר לביטחון פנים ושר המדע. מוקדם יותר אישרה הממשלה את טיוטת חוק יסוד משאל עם (אתר משרד ראש הממשלה, 28 ביולי 2013).
ארה"ב
  • ג'והן קרי,שר החוץ האמריקאי, שוחח עם ראש הממשלה הישראלי וראש הרשות הפלסטינית. הוא הפנה לשני הצדדים הזמנה רשמית לשלוח את צוותי משא ומתן בכירים וושינגטון כדי לחדש את המגעים ולסכם על חידוש המשא ומתן המדיני (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 28 ביולי 2013). ג'והן קרי מודע לכך, שהשיחות יהיו קשות, אולם הוא גם מודע לכך שלהעדר הידברות תהיינה תוצאות קשות עוד יותר. מרטין אינדיק הביע ציפייה לסייע לחזונו של הנשיא אובמה לקיום פתרון שתי מדינות לשני עמים (29 ביולי 2013,  BBC).
הרשות הפלסטינית
  • בכירי הרשות הפלסטינית הביעו שביעות רצון מהמחווה הישראלית לשחרור אסירים וחזרו על עמדותיהם במשא ומתן. להלן מספר התבטאויות:
  • במסיבת עיתונאים שקיים אבו מאזן הדגיש, כי המשא ומתן יתקיים על בסיס הקמת שתי מדינות בגבולות 1967 וחילופי שטחים בהתאם לערך השטח וגודלו. הוא הוסיף, כי ההתנחלויות אינן חוקיות בכל צורה שהיא וכי סוגיית הגבולות תכריע את נושא ההתנחלויות. אבו מאזן ציין, כי במידה והשיחות ייכשלו, בידי הרשות הפלסטינית קיימות מספר "תוכניות מגירה" עליהן יוחלט בהתאם להתפתחויות (קדסנט, 26 ביולי 2013).  
  • צאא'ב עריקאת אמר, כי הרשות הפלסטינית מברכת על ההחלטה לשחרר אסירים. לדבריו רואה הרשות בכך צעד חשוב ומקווה לנצל את ההזדמנות, שנוצרה בעקבות המאמצים של הממשל האמריקאי, כדי להגיע להסכם שלום צודק וכולל (28 ביולי 2013,  AFP).
  • עיסא קראקע, השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, אמר כי הסכמתה של ישראל לשחרר 104 אסירים מהווה הישג חשוב המחזק את השלום הצודק באזור ומהווה צעד בדרך לשחרור שאר האסירים הכלואים בישראל. יחד עם זאת הוא הביע חשש מ"מניפולציה ישראלית" בעניין האסירים. לדבריו שחרור 104 האסירים יחל כחודש לאחר תחילת המשא ומתן ויבוצע במספר שלבים  (אלחיאת אלג'דידה, 29 ביולי 2013).
חמאס
  • בכירי חמאס, המתנגדת למשא ומתן, ושאסיריה אינם כלולים ברשימת 104 אסירי "טרום אוסלו", הביעו התנגדות למהלך. הם אף הזהירו, כי הוא נועד להכשיר ויתורים של הרשות הפלסטינית במהלך המשא ומתן. בהתייחסו לסוגית האסירים אמר סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, כי אסור להשתמש בהבטחות לשחרור קבוצת אסירים פלסטינים כעילה להמשך המשא ומתן הפוגע, לטענתו, בבעיה הפלסטינית (קדסנט, 29 ביולי 2013).
  • צלאח אלברדאויל, בכיר חמאס, אמר כי המהלך נועד להעניק כיסוי לשורת הויתורים, שעשויה הרשות הפלסטינית להעניק במסגרת המשא ומתן. הוא הוסיף, כי חמאס שמחה על שחרור כל אסיר פלסטיני אולם לא בכל מחיר. עזת אלרשק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי יש הבדל בין שחרור האסירים במסגרת עיסקת שליט "שריסקה את יהירותה של ישראל" לבין הניסיון לשחררם במסגרת "סחר חליפין" וויתורים, שישרתו את ישראל (קדסנט, 29 ביולי 2013).
  • מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, תקף בחריפות את אבו מאזן. לדבריו מדובר ב"הרפתקה בלתי מחושבת וציות לאמריקאים", שנעשה למרות התנגדות חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין. לדבריו ההחלטה פוגעת בעתיד העם הפלסטיני וב"זכויותיו הלאומיות" והפנייה למשא ומתן תוך התעלמות מנושאים מרכזיים כמו גבולות, התנחלויות וירושלים תמורת דברים "שוליים" לא תוכל להועיל לעניין הפלסטיני  (אלחיאת, 25 ביולי 2013).
החזית העממית לשחרור פלסטין
  • פעילי החזית העממית לשחרור פלסטין ערכו צעדה בראמאללה במחאה על חידוש המשא ומתן עם ישראל. במהלך התקדמות המפגינים לעבר מבנה המקאטעה בעיר התפתחו עימותים אלימים, בין המפגינים לבין כוחות המשטרה הפלסטינית. דווח על שמונה  פצועים, מהם ארבעה שוטרים פלסטיניים. בעקבות האירוע גינו דוברי החזית העממית בחריפות את האלימות, שהפעילה המשטרה הפלסטינית נגד המפגינים (מען,28 ביולי 2013). עדנאן אלצ'מירי, דובר מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, האשים את המפגינים בראמאללה ובראשם את חברת המועצה המחוקקת מטעם ה"חזית", ח'אלדה ג'ראר, בניסיון יצירת אנרכיה ופרובוקציות שמטרתן לפגוע ברשות (רדיו קול פלסטין, 29 ביולי 2013).
ביקור אבו מאזן במצרים
  • אבו מאזן הגיע ב-29 ביולי 2013 לביקור רשמי במצרים, בראש משלחת בכירי הרשות הפלסטינית. זהו ביקורו הרשמי הראשון במצרים מאז הדחת מחמד מרסי. במהלך הביקור נפגשה המשלחת עם נשיא מצרים הזמני, עדלי מנצור (ופא, 29 ביולי 2013). ביקורו של אבו מאזן בולט דווקא על רקע ההתדרדרות ביחסי חמאס מצרים בעקבות הפלת משטר תנועת האחים המוסלמים.
קמפיין ברשתות חברתיות נגד חמאס
  • בהשראת ההפגנות במצרים מנסים גורמים פלסטינים ברצועת עזה לחקות את המהלך. במסגרת זאת התארגנה ברצועת עזה קבוצת גולשים ברשת החברתית פייסבוק המאוגדים תחת השם "תמרד עזה". הקבוצה קוראת, באמצעות הרשת החברתית, לצאת למרי ולבצע הפיכה נגד ממשל חמאס      ב-11 בנובמבר 2013. הקריאות לצאת נגד חמאס מנומקות, בין היתר, במדיניות העושק של ממשל חמאס, כישלון תפקודו, הרעת תנאי המחייה ברצועה ועוד.  סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, הפנה אצבע מאשימה כלפי תנועת פתח בניהול קמפיינים נגד חמאס ברצועה וליבוי אנרכיה בהשראת ההפיכה במצרים תחת סיסמאות שונות (פלסטין אליום, 23 ביולי 2013).
תגובות נוספות להחלטת האיחוד האירופאי להגדיר את הזרוע הצבאית של חזבאללה כארגון טרור[3]
חזבאללה
  • חסן נצראללה, מנהיג  חזבאללה, נשא נאום בו אמר, כי אין ספק שישראל עמדה מאחורי ההחלטה וכי זוהי החלטה המשרתת את האינטרסים שלה. לדבריו שאפה ישראל, שההכרזה של האיחוד האירופאי על חזבאללה כארגון טרור תחול על כל הארגון. הוא טען, כי ההכרזה על הזרוע הצבאית כטרוריסטית היא "עבודה של הבריטים", אשר "בדרך כלל מוצאים מוצא" מבעיות כגון אלה. נצראללה ליגלג על מדינות האיחוד, אשר נכנעו לאחר שנים ללחצי ארה"ב וישראל (רדיו אלנור, 24 ביולי 2013).
הממשל הלבנוני
  • נג'יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר של לבנון, אמר כי האויב היחיד של לבנון היא ישראל וכי לבנון שומרת על קשריה עם מדינות ערב והקהילה הבינלאומית. לדבריו ממשלת לבנון מתנגדת להחלטת האיחוד האירופאי והיא תפעל על מנת שההחלטה תבחן מחדש (סוכנות הידיעות הלבנונית, 23 ביולי 2013).
  • עדנאן מנצור, שר החוץ הלבנוני, אמר כי קיים חשש שכל מדינה אירופאית תפרש את ההחלטה כרצונה בהתאם להשקפתה המדינית. עוד הוסיף, כי לא נקבע קריטריון המבחין בין זרוע צבאית לזרוע מדינית (אלספיר, 24 ביולי 2013).
התקשורת הלבנונית
  • מאמרי מערכת של פובליציסטים בעיתונות הלבנונית הדגישו, כי קיים קושי לעשות האבחנה בין הזרוע הצבאית והזרוע המדינית של חזבאללה. כך למשל נכתב באלאנבאא', כי השאלה המרכזית הינה כיצד יצליח האיחוד האירופאי להבחין בין הזרוע הצבאית לזרוע המדינית של הארגון ולהגיע לשמות מפקדי הזרוע הצבאית, שיש להטיל עליהם סנקציות. לדבריו מדובר בארגון אחוד, שלא ניתן להפריד בין הזרוע הפוליטית לזרוע הביטחונית שלו (אלאנבאא', 25 ביולי 2013). באלאח'באר נכתב, כי תושבי הכפרים בדרום לבנון אינם מבינים את ההפרדה, שעשה האיחוד האירופאי בין הזרוע הצבאית לזרוע המדינית, שכן בדרום לבנון לא קיים הבדל בין אזרח ללוחם וכולם, כולל נשים וילדים, נלחמים נגד ישראל (אלאח'באר, 24 ביולי 2013).
מידע נוסף מחקירת הפיגוע של חזבאללה בבורגוס
  • כלי התקשורת בבולגריה חשפו פרטים נוספים, שעלו בחקירת הפיגוע בבורגוס. לדבריהם נקבו שלטונות בולגריה בשמות שני חשודים, שניהם ילידי לבנון, שהיו בין מארגני הפיגוע: מלאד פרח בן 32, שהחזיק בדרכון אוסטרלי וחסן אלחאג' חסן בן 25, שהחזיק באזרחות קנדית. לדברי שלטונות בולגריה רישיון הנהיגה האמריקאי, בו השתמשו, הופק באמצעות  מדפסת הנמצאת באוניברסיטת בירות שם למדו השניים הנדסה. שניהם עבור אימונים צבאיים בסוף שנת 2010 ותחילת 2011. כמו כן סיפקה הזרוע הצבאית של חזבאללה לשני מארגני הפיגוע סכום של כ-100,000$. הכסף נועד לסייע להם לבצע את הפיגוע ולבצע איסוף מידע לקראת פיגועים במדינות אירופה נוספות (26 ביולי 2013, AFP).

[1]נכון ל-30 ביולי 2013. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.

[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.