חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (17 -23 ביולי 2013)

פגישת אבו מאזן עם שר החוץ של ארה

פגישת אבו מאזן עם שר החוץ של ארה"ב ג'והן קרי בירדן במסגרת הפגישות לחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים

פעילים חוסמים את כביש 60 באזור בית לחם

פעילים חוסמים את כביש 60 באזור בית לחם

מתפללים מוסלמים בהר הבית מניפים שלטי תמיכה בנשיא מצרים המודח מחמד מרסי

מתפללים מוסלמים בהר הבית מניפים שלטי תמיכה בנשיא מצרים המודח מחמד מרסי

עובדי מנהרות רפיח נחים בעקבות הירידה בהיקף ההברחות (פלסטין אלא'ן, 20 ביולי 2013)

עובדי מנהרות רפיח נחים בעקבות הירידה בהיקף ההברחות (פלסטין אלא'ן, 20 ביולי 2013)

תהלוכת מחאה בראמאללה נגד יישום תוכנית פראוור בנגב (ערוץ אלוטן, 15 ביולי 2013)

תהלוכת מחאה בראמאללה נגד יישום תוכנית פראוור בנגב (ערוץ אלוטן, 15 ביולי 2013)

  • השבוע נפלו שלוש רקטות בדרום ישראל לאחר כחודש של שקט. ביהודה ושומרון נמשכו חיכוכים אלימים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראליים במסגרת "ההתנגדות העממית". בירושלים נדקר צעיר חרדי ליד שער שכם ונפצע באורח בינוני.
  • במוקד אירועי השבוע עמדה הכרזתו של מזכיר המדינה האמריקאי, כי ישראל והפלסטינים הגיעו להסכם היוצר בסיס למו"מ ביניהם. לדבריו ההסכם נמצא בשלבי ניסוח אחרונים ועל כן לא יפרט את מהותו. נציגים ישראליים ופלסטינים צפויים להיפגש בקרוב בוושינגטון לגיבוש הסכמות, שיהוו בסיס למו"מ.
  • התגובות של אבו מאזן ובכירים נוספים ברשות הפלסטינית להסכם, שהושג היו ענייניות וזהירות. רוב הדוברים הפלסטינים הדגישו את העמדות הפלסטיניות המוכרות והדגישו, כי קיימים עדיין נושאים רבים להם נדרש פיתרון. בחמאס הביעו התנגדות להסכם בטענה, כי הוא מהווה חריגה מ"העמדה הלאומית" הפלסטינית.  
ירי רקטות
  • במהלך השבוע נפלו שלוש רקטות בדרומה של ישראל. לפי שעה לא ידוע מי אחראי לירי:
  • ב-18 ביולי 2013- נפלו שתי רקטות בתחום השיפוט של המועצה האזורית אשכול. הרקטות נפלו בשטחים פתוחים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
  • ב-21 ביולי 2013- אותרה נפילה אחת של רקטה בשטח השיפוט של המועצה האזורית אשכול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. 

ירי רקטות

אזרח ישראלי הותקף בירושלים
  • ב-16 ביולי 2013 נדקר צעיר חרדי, אב לארבעה מירושלים על ידי שני פלסטינים. הצעיר הותקף סמוך לשער שכם, בעת שהיה בדרכו חזרה מתפילה בהר הבית. הוא נפצע באורח בינוני ופונה לבית החולים. שני הדוקרים נמלטו מהמקום. כוחות הביטחון ערכו מרדף אחר שני חשודים במעשה אולם הם טרם נתפסו (16 ביולי 2013,  ynet).
מעצר פלסטיני שהיה מעורב בפיגועי "התנגדות עממית"
  • במסגרת פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון נעצרו מספר חשודים ביידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. בין העצורים פלסטיני אשר הודה בהשלכת בקבוק תבערה, שגרם לפציעתם של ארבעה חיילי צה"ל בחודש מאי 2013. במהלך חקירתו הודה, כי היה מעורב בעוד מספר פיגועים במסגרת "ההתנגדות העממית" בעיקר השלכת  בקבוקי תבערה (דובר צה"ל, 21 ביולי 2013).
נמשכת הפעילות הפלסטינית האלימה ביהודה ושומרון
  • נמשכו עימותים וחיכוכים אלימים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראלים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית":
  • ב-17 ביולי 2013 קיימו עיתונאים ואנשי תקשורת פלסטיניים הפגנת מחאה במעבר קלנדיא בתגובה למה שכינו "צעדי ישראל כלפיהם ברחבי יהודה ושומרון". המפגינים הניפו שלטים, קראו קריאות גנאי נגד ישראל, ואף התעמתו עם כוחות צה"ל ומשטרה במקום (פאלטודיי, ערוץ אלוטן, 17 ביולי 2013).

הפגנת עיתונאים ואנשי תקשורת במחסום קלנדיא (קדס נט, 17 ביולי 2013)
הפגנת עיתונאים ואנשי תקשורת במחסום קלנדיא (קדס נט, 17 ביולי 2013)

  • ב-15 ביולי 2013 חסמו פעילי ה"ועדות העממיות" ופעילים זרים את כביש 60, סמוך לכפר חוסאן וביתר עילית (אזור בית לחם), לתנועת כלי רכבי ישראליים. זאת,  במחאה על כוונת ישראל ליישם את תוכנית פראוור בעניין הסדר הקרקעות של האוכלוסייה הבדואית בנגב. המפגינים פוזרו ע"י כוחות ביטחון ישראליים (15 ביולי 2013, אתר PNN). (על פעילות נוספת בנושא ראו להלן).
הבעת תמיכה בנשיא מצרים המודח לאחר תפילות יום השישי בהר הבית
  • לאחר תפילת יום השישי (19 ביולי 2013) בהר הבית, הניפו כמה עשרות מוסלמים, שיצאו מהתפילה, דגלים ירוקים של תנועת האחים המוסלמים ושלטים ותמונות המביעים תמיכה בנשיא מצרים המודח מחמד מרסי (קדס נט, 20 ביולי 2013). להערכתנו,  יתכן ומאחורי האירוע עמדו פעילים של חמאס. 
המצב במעבר רפיח
  • מעבר רפיח טרם חזר לפעילות סדירה. מאהר אבו צבחה, ראש מנהלת המעברים בממשל חמאס, הודיע ב-20 ביולי 2013 על חידוש פעילות מעבר רפיח באופן מצומצם למקרים הומניטאריים בלבד (לאחר שהמעבר נסגר ב-19 ביולי 2013). שר הבריאות בממשל חמאס אמר, כי סגירת המעבר משפיעה על כל תחומי הבריאות: פגיעה ביציאת חולים מהרצועה, מניעת הכנסת משלוחי תרופות וכניסת משלחות רפואיות. זאת, בנוסף לשיבושים באספקת הדלק לבתי החולים כתוצאה מהריסת המנהרות (צפא, 18 ביולי 2013).
הריסת המנהרות
  • בכירי חמאס מודאגים בשל המשך הפעילות המצרית האינטנסיבית להריסת המנהרות באזור רפיח. איהאב אלע'צין, דובר וראש לשכת ההסברה של ממשל חמאס, אמר, כי יש למצוא חלופה מתאימה להכנסת סחורות ומוצרי יסוד לרצועה שכן לפעילות זאת יכולות להיות השלכות חמורות על מערכי החיים החיוניים ברצועה. סאמי אלזהרי דובר חמאס הביע את התנגדות חמאס להריסת המנהרות באומרו, כי המהלך יביא לחנק הרצועה ולהידוק הסגר המוטל על תושביה (פלסטין אליום, 20 ביולי 2013).
  • אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, אמר כי חמאס מודעים ל"אילוצים הביטחוניים המצריים" אולם גם לתושבי הרצועה "אילוצים הומניטאריים וצרכים", שחשוב שלא יושפעו מכך. לדבריו מנהל ממשל חמאס מגעים רצופים בנושא עם ההנהגה המצרית. אסמאעיל הניה קרא לשלטונות המצריים לפתוח את מעבר רפיח גם לצרכי מסחר (פלסטין אליום, 17 ביולי 2013).

צבא מצרים הורס מנהרות ברפיח המצרית (פאל פרס, 17 ביולי 2013)
צבא מצרים הורס מנהרות ברפיח המצרית (פאל פרס, 17 ביולי 2013)

  • בעקבות הפעילות המצרית, דיווחו עובדי המנהרות על הפסקה כמעט מוחלטת של פעילות ההברחה במנהרות. לדברי גורמים ברצועה הרס המנהרות הביא לפגיעה קשה בהכנסות והמשך הפעילות עלול להביא את חמאס למצוקה כספית קשה תוך מספר חודשים (אלאיאם, 20 ביולי 2013). עלאא' אלרפאתי שר הכלכלה בחמאס העריך, כי סגירת המנהרות מאז ה-30 ביוני 2013 הסבה לממשל חמאס נזק בשווי של כ-230 מיליון דולר (אלאיאם, 22 ביולי 2013).
חמאס ממשיכה להדוף האשמות מצריות
  • בחמאס ממשיכים להדוף את ההאשמות, מצד גורמים מצריים שונים, לפיהן חמאס פועלת נגד המשטר המצרי. ע'אזי חמד, תת שר החוץ בממשל חמאס אמר, כי אסמאעיל הניה שוחח בנושא עם ראשי מנגנון הביטחון הכללי המצרי והעביר להם את מחאתה החריפה של חמאס על מסע ההסתה בתקשורת המצרית (צפא, 17 ביולי 2013).
  • בדברים, שנשא אסמאעיל הניה, בטקס הוקרה למארגני מחנות הקיץ, שב ותקף את מסע ההסתה המנוהל, לדבריו, נגד חמאס בתקשורת המצרית אותו כינה "דמוניזציה של עזה וחמאס וכל מי שמשתייך להתנגדות". הוא הדגיש, כי חמאס משקיעה את כל המאמץ הצבאי שלה נגד ישראל ואין לה כל מעורבות במצרים ובסיני (צפא, 19 ביולי 2013).
  • סאמי אבו זהרי, דובר חמאס קרא להפסקת מסע ההסתה במצרים נגד חמאס והכחיש את דבריו של בכיר בצבא מצרים לפיהם חשף הצבא 19 רקטות מסוג גראד, הדומות לאלה הנמצאות בשימוש חמאס, שנועדו לשמש נגד יעדים מצריים. לדבריו, אין לחמאס כל קשר לרקטות ומדובר ברקטות בהן עושים שימוש ארגונים פלסטינים רבים והן מצויות ברחבי חצי האי סיני בכמויות גדולות בהרבה מאלה הנמצאות עזה (סמא, 18 ביולי 2013). 
הושג הסכם לחידוש המשא ומתן בין הפלסטינים לבין ישראל
כללי
  • לאחר מספר מפגשים בין אבו מאזן למזכיר המדינה האמריקאי, ג'והן קרי בעמאן ובראמאללה, הכריז ג'והן קרי ב-19 ביולי 2013, במסיבת עיתונאים שערך בעמאן, כי ישראל והפלסטינים הגיעו להסכם היוצר בסיס לקיום משא ומתן בין ישראל לפלסטינים. לדבריו ההסכם נמצא בשלבי ניסוח אחרונים ועל כן לא יפרט את מהותו (19 ביולי 2013,  AFP). עוד נמסר, כי במסגרת ההסכם יפגשו בקרוב בוושינגטון נציגי ישראל, שרת המשפטים ציפי לבני, יועצו של ראש הממשלה יצחק מולכו וצאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף וראש צוות המו"מ הפלסטיני. המדובר במפגש ראשוני, שיוקדש לגיבוש הסכמות, שיהוו בסיס לפתיחת המשא ומתן.
  • ההסכמה הפלסטינית לחידוש המו"מ באה לאחר שורת דיונים של ההנהגה הפלסטינית, שהתקיימו בוועדה המרכזית של פתח והועד הפועל של אש"ף. בתקשורת הפלסטינית נמסר, כי הדיונים היו סוערים ומתוחים ובמהלכם דרשו בכירי פתח ערבויות ברורות ובינלאומיות טרם חידוש המשא ומתן (מען, 18 ביולי 2013). דווח, כי אבו מאזן מינה את יאסר עבד אלרבה ונביל אבו רדינה למסור את ההצהרות הרשמיות בשם הרשות הפלסטינית מכיוון שאיש מחברי ההנהגה הפלסטינית לא נחשף לתוכן השיחות האמריקאיות, שעליהן יתבסס המשא ומתן (אלקדס אלערבי, 22 ביולי 2013).
  • למרות שפרטי ההסכם לא פורסמו באופן רשמי, דווחו כלי התקשורת הישראליים והפלסטיניים, כי במסגרת ההסכם הבטיחה ישראל לשחרר 82 אסירים פלסטינים, שנשפטו לתקופות מאסר ארוכות לפני הסכם אוסלו, בארבע פעימות. עיסא קראקע, השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, קרא למשפחות האסירים שלא להיגרר לשמועות. מועדון האסיר הפלסטיני ותנועת האסירים הלאומית איימו לפתוח במחאה עממית נרחבת במידה והאסירים לא ישוחררו לפני שתתקיים פגישת משא ומתן כלשהי (מען, 20 ביולי 2013).

מימין: שר החוץ של ארה"ב ג'והן קרי מנקה את האבק משולחן המשא ומתן בין ישראל לפלסטיניים לאחר נתק של שלוש שנים (דף הפייסבוק אג'נאד, 22 ביולי 2013) משמאל: האסירים הפלסטיניים הכלואים בישראל מאיימים לשבש את שיחות המשא ומתן במידה וישראל לא תשחרר את כל האסירים הפלסטיניים הוותיקים (אלאסתקלאל, 21 ביולי 2013)
מימין: שר החוץ של ארה"ב ג'והן קרי מנקה את האבק משולחן המשא ומתן בין ישראל לפלסטיניים לאחר נתק של שלוש שנים (דף הפייסבוק אג'נאד, 22 ביולי 2013) משמאל: האסירים הפלסטיניים הכלואים בישראל מאיימים לשבש את שיחות המשא ומתן במידה וישראל לא תשחרר את כל האסירים הפלסטיניים הוותיקים (אלאסתקלאל, 21 ביולי 2013)

תגובות ישראל
  • ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה למזכיר המדינה האמריקאי, ג'והן קרי, על המאמצים שהשקיע להביא לחידוש התהליך ואמר, כי הוא רואה בחידוש התהליך המדיני אינטרס אסטרטגי חיוני של מדינת ישראל. לדבריו ההסכם חשוב כדי לנסות ולהביא לסיום הסכסוך בי ישראל לפלסטינים והוא חשוב לנוכח האתגרים בפניהם עומדת ישראל בעיקר מצד איראן וסוריה. נתניהו הדגיש בדבריו שעם חידוש התהליך המדיני עומדים לנגד עיניו שני יעדים מרכזיים: מניעת היווצרותה של מדינה דו-לאומית, בין הים לבין ירדן, המסכנת את עתיד המדינה היהודית ומניעת הקמתה של מדינת טרור נוספת בחסות איראן בגבולותיה של ישראל (אתר משרד ראש הממשלה, 20 ביולי 2013).
תגובות ברשות הפלסטינית
  • התגובות הראשונות של בכירי הרשות הפלסטינית להסכם, שהושג, התאפיינו בנימה של ענייניות וזהירות. רוב הדוברים הדגישו, כי קיימים נושאים רבים להם נדרש עדיין פיתרון והבליטו את העמדות הפלסטיניות:
  • נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות, אמר כי סדרת המפגשים בין אבו מאזן לג'והן קרי הניבה התקדמות העשוייה לאפשר הגעה להסכם עקרונות לחידוש המשא ומתן. הוא הוסיף, כי עדיין ישנם פרטים המצריכים עדיין ליבון (אלחיאת אלג'דידה, 19 ביולי 2013).
  • מחמוד אלעאלול, חבר הועדה המרכזית של פתח ציין, כי "הכדור נמצא במגרשה של ממשלת ישראל". הוא חזר ואמר, שלא ניתן לחדש את המשא ומתן ללא שחרור כל האסירים שנעצרו, טרם החתימה על הסכם אוסלו והכרה ישראלית בגבולות 1967 (קול פלסטין, 21 ביולי 2013).
  • תייסיר ח'אלד, חבר הועדה המרכזית של אש"פ, הדגיש שלא ניתן לשוב למשא ומתן ללא מקור סמכות ברור ומחייב. הוא ציין, כי ממשלת ישראל טרם גיבשה עמדה ברורה לגבי יסודות המשא ומתן ומקור הסמכות המדינית ומשפטית שלו (אלחיאת אלג'דידה, 19 ביולי 2013).
  • נביל שעת', חבר הוועדה המרכזית של פתח, אמר כי חידוש השיחות הישירות עם ישראל מותנה ביישום הדרישות הפלסטיניות מארה"ב ובמשא ומתן מקדים שיתקיים לאחר מכן בוושינגטון במטרה לדון בכל הנוגע לעקרונות המשא ומתן ומקורות הסמכות שלו (מען, 22 ביולי 2013).
  • בהתבטאויות מאוחרות יותר הבהירו אבו מאזן ודובריו את מהותו של ההסכם בראייתם:
  • אבו מאזן הדגיש, כי ארה"ב רצינית במאמציה לגיבוש פיתרון מדיני לסוגיה הפלסטינית באמצעות הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה מזרח ירושלים. הוא הוסיף והבהיר שהדיון בסוגיית הפליטים יתבצע בהתאם ליוזמה הערבית לשלום כמו גם ההסכמה על הביטחון, הגבולות והאסירים (מען, 22 ביולי 2013).
  • בראיון לעיתון ירדני אמר אבו מאזן, כי גורלו של חידוש המשא ומתן יוכרע במים הקרובים וכי כל הסכם, שיגובש עם ישראל, יועלה למשאל עם בקרב הציבור הפלסטיני. לדבריו אם לא יושגו הסכמות לחידוש תהליך השלום כל האפשרויות פתוחות שכן "אנחנו מדינה משקיפה באו"ם"  (אלראי, 22 ביולי 2013).
  • נביל אבו רדינה, דוברו של אבו מאזן, אמר כי אבו מאזן נענה לבקשתו של ג'והן קרי לשלוח את צאא'ב עריקאת לוושינגטון כדי להשלים את הדיון בפרטים, שטרם סוכמו, ולהתגבר על המכשולים בדרך לחידוש המשא ומתן. הוא הבהיר, כי ההסכמה על הפרטים מחייבת היענות לדרישות הכרחיות בעיני הפלסטינים (אלאיאם, 22 ביולי 2013).
תגובות חמאס
  • בכירי חמאס מתחו ביקורת קשה על אבו מאזן והרשות הפלסטינית והביעו את התנגדות למהלך המהווה, לטענתם, מתן כיסוי למעשי "הייהוד והתנחלויות" של ישראל :
  • ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי ישראל משתמשת בתהליך השלום כדי "לרמות אנשים להרוויח זמן ולשפר את הדימוי הישראלי בעולם". עוד הוסיף, כי ארה"ב, מצידה, אינה מעוניינת ללחוץ על ישראל (רותאנא ח'ליג'יה, 20 ביולי 2013).
  • סאמי אבו זהרי, דובר חמאס אמר, כי הכניסה למו"מ מהווה חריגה מ"העמדה הלאומית" וכי היא משרתת רק את ישראל, שמשתמשת בכך כ"כיסוי לפשעי ההתנחלויות והייהוד" (פלסטין אלאן, 18 ביולי 2013).
  • פוזי ברהום, דובר חמאס, האשים את ארה"ב, כי שיווקה לפלסטינים אשליה והוליכה שולל את דעת הקהל הפלסטינית והעולמית בדבר הצדדים החיוביים של המשא ומתן עבור הפלסטינים (מען, 20 ביולי 2013).
  • אחמד בחר, המשנה ליו"ר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, הגדיר את חידוש המשא ומתן "התאבדות מדינית" וכניעה מוחלטת לעמדה האמריקאית .
תגובות בעולם הערבי/מוסמי
  • הליגה הערבית פרסמה הודעת תמיכה בעמדה הפלסטינית והביעה האת אמונה ברצינות המהלך האמריקאי להחיות את תהליך השלום. ההודעה הטילה ספק בכוונות הישראליות בנוגע למו"מ. הליגה הערבית הבטיחה להוות "רשת ביטחון" עבור הפלסטינים (ופא, 21 ביולי 2013).
  • דובר משרד החוץ האיראני עבאס עראקש'י אמר, כי מהיכרותה של איראן את ישראל היא אינה מוכנה לעסוק בהשלכות של השלום מכיוון שכל מהותה של ישראל היא להסית בסתר למלחמה (איסנ"א, 21 ביולי 2013).
תגובות פלסטיניות להחלטת האיחוד האירופאי
  • האיחוד האירופאי פרסם חוות דעת האוסרת על כל המדינות החברות באיחוד לשתף פעולה או להעניק מלגות לגורמים הנמצאים מעבר לקווי 1967. בנוסף קבע, כי כל הסכם עתידי, שיחתם עם ישראל חייב יהיה לכלול סעיף הקובע, שההתנחלויות אינן חלק מישראל הריבונית ועל כן ההסכם אינו חל עליהן. תוקף ההנחיות מ-1 בינואר 2014 (אתר מועצת האיחוד האירופאי, 19 ביולי 2013).
  • הפלסטינים ברכו על החלטת האיחוד האירופאי ונתנו לה פירוש גורף:
  • ממשלת הרשות הפלסטינית שיבחה בישיבתה את החלטת האיחוד האירופאי. לדברי הממשלה ההחלטה הינה בבחינת "מבוא הכרחי" להקפאת ההתנחלויות ולסיום הכיבוש.  היא קראה לנקיטה בצעדים נוספים כדי להפסיק את "ההפרות הישראליות והמכשולים שמציבה ממשלת ישראל" בפני המאמצים להחייאת תהליך השלום (ופא, 16 ביולי 2013).
  • הוועד הפועל של אשף הודיע, כי החלטת האיחוד תואמת את פסק הדין של בית הדין הבינלאומי בהאג בעניין אי-חוקיותן של ההתנחלויות כמו גם הכרת עצרת האו"ם במדינה הפלסטינית כחברה שלא מן המניין בנובמבר 2012 (אלחיאת אלג'דידה, 19 ביולי 2013).
  • ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, שלח איגרת לקתרין אשטון הנציבה העליונה לענייני חוץ באיחוד האירופאי, בה קרא לאיחוד לאמץ את המדיניות, שתוציא לפועל את העקרונות המנחים החדשים שאותם הוא אישר ותמנע כל פעילות עם ההתנחלויות הישראליות (ופא, 18 ביולי 2013).
תגובות נגד "תוכנית פראוור"
  • ביהודה, שומרון וברצועת עזה נמתח ביקורת על תוכנית פראוור להסדרת מעמד הישובים הבדווים הלא מוכרים בנגב[3]. בסיכום ישיבת ממשל חמאס הזהירה חמאס מפני הצעדים שנוקטת ישראל ל"הפקעת אדמות וגירוש אלפי פלסטינים" וקראה לעם הפלסטיני להתאחד כדי להתנגד להם (אלראי, 16 ביולי 2013). אחמד אלמדלל, בכיר הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי לאור הפעילות של ישראל נגד אדמות הנגב והבדווים אין זה אפשרי שנשק ה"התנגדות" יישאר ללא שימוש (פלסטין אליום, 17 ביולי 2013). לאות מחאה התארגנו מספר הפגנות, אם כי בהיקף מצומצם.
  • ב-15 ביולי 2013, נערכה בראמאללה תהלוכת מחאה נגד תוכנית פראוור. את התהלוכה הוביל עמר אלברע'ותי, מזכ"ל היוזמה הלאומית הפלסטינית, והמוביל את קמפיין BDSברשות הפלסטינית. במהלך ההפגנה התפתחו עימותים אלימים בין כוחות המשטרה הפלסטינית לבין המפגינים הפלסטיניים (ערוץ אלוטן, 15 ביולי 2013).
  • חזבאללה פרסם הודעה, כי התוכנית היא חלק ממזימה ישראלית לייהד לחלוטין את אדמת "פלסטין" ולהגלות את תושביה. לדברי ההודעה זהו צעד נוסף שמטרתו להביא לייהוד של פלסטין (אלעהד, 17 ביולי 2013).
האדרת "ההתנגדות העממית" והסתה לאלימות ע"י פתח
  • גם השבוע התפרסמו באתרי פתח כרזות וסיסמאות המסיתות לאלימות גם לאחר ההסכמה על חידוש המשא ומתן עם ישראל. להלן דוגמאות:

מימין:כרזה עליה נכתב "מולדתי לימדה אותי כי דם השהידים הוא אשר מסמן את גבולותיה"(דף הפייסבוק הרשמי של תנועת הפתח, 21 ביולי 2013)משמאל: "כמה לייקים לנשמת השהיד ..? , מלך מטעני הנפץ פאדי קפישה". בתמונה פאדי קפישה  מכין חגורות נפץ (דף הפייסבוק הרשמי של תנועת הפתח, 22 ביולי 2013)
מימיןכרזה עליה נכתב "מולדתי לימדה אותי כי דם השהידים הוא אשר מסמן את גבולותיה"(דף הפייסבוק הרשמי של תנועת הפתח, 21 ביולי 2013)משמאל: "כמה לייקים לנשמת השהיד ..? , מלך מטעני הנפץ פאדי קפישה". בתמונה פאדי קפישה[4] מכין חגורות נפץ (דף הפייסבוק הרשמי של תנועת הפתח, 22 ביולי 2013)

הזרוע הצבאית של חזבאללה הוכרה כארגון טרור ע"י האיחוד האירופאי[5]
  • ב-22 ביולי 2013 הודיעה מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופאי כי החליטה להוסיף את הזרוע הצבאית של חזבאללה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד. לדברי ההודעה צעד זה לא אמור להפריע להמשיך את הדיאלוג הפוליטי עם כל המפלגות הפוליטיות בלבנון כמו כן העברות הסיוע והכספים החוקיות מהאיחוד האירופי ללבנון לא יפגעו. העמדה תבחן מחדש כל  שישה חודשים (הודעה רשמית מס A 395/13של מועצת שרי החוץ של האיחוד , 22 ביולי 2013).
  • בישראל ברכו על ההחלטה:
  • ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה לראשי ממשלות אירופה אשר קידמו את ההחלטה  והדגיש, כי בשנים האחרונות השקיעה ישראל מאמצים גדולים כדי להוכיח לעולם שחזבאללה הוא ארגון טרור חובק עולם (משרד ראש הממשלה, 22 ביולי 2013).
  • הנשיא פרס שיגר אגרות מיוחדות לראשי האיחוד האירופאי בהן ביקש להביע את הערכת מדינת ישראל למהלך, שלדברי האיגרת הוא צעד הכרחי ונבון שנועד למנוע את התפשטות הטרור בעולם  (אתר נשיא המדינה, 22 ביולי 2013).
  • שר הביטחון בוגי יעלון אמר, כי החלטת האיחוד האירופאי תשפר את המאבק בארגון שכן ניתן יהיה להגביר את שיתוף הפעולה המודיעיני בין המדינות בנושא חזבאללה (רשות השידור, 22 ביולי 2013).
  • בהודעה שפרסם חזבאללה דחה הארגון את החלטת האיחוד האירופאי בטענה, כי היא החלטה "עוינת ומקפחת שאיננה מבוססת על הוכחות". לטענת חזבאללה ההחלטה הינה תוצאה של כניעת האיחוד האירופאי ללחצי ארה"ב וישראל וכי היא "נכתבה ביד אמריקאית ובדיו ציוני". עוד הוסיפה ההודעה כי החלטה אינה משקפת את האינטרסים של עמי אירופה והערכים שלהם המבוססים על עצמאות וחירות (אלמנאר, 22 ביולי 2013).
חזבאללה העלה סרטון בערוץ אלמנאר המתעד את חטיפת החיילים אלדד רגב ואהוד גולדווסר ז"ל
  • ב-12 ביולי 2013, יום השנה לפרץ מלחמת לבנון השנייה, העלה חזבאללה סרטון לערוץ אלמנאר המתעד את חטיפת חיילי צה"ל אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל (יולי 2006). בסרטון מסביר חזבאללה מדוע נבחרה נקודת גבול 105 בגדר המערכת כיעד מועדף לפיגוע והוא כולל הדמיה של גזרת האירוע ואירועי החטיפה. בסרטון גם נחשף לראשונה ח'אלד אלבזה ("אלחאג' קאסם"), ששימש כמפקד מבצע החטיפה, תחת פיקודו של עמאד מע'ניה, ונהרג במהלך מלחמת לבנון השנייה (ערוץ אלמנאר, 21 ביולי 2013).

[1]נכון ל-23 ביולי 2013. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]מתווה פראוור-בגין הוא מהלך להסדרת הישובים הבדווים הלא מוכרים בנגב בכל הנוגע לבעלות על הקרקע באמצעות חוק מיוחד אותו מקדמת הממשלה. המתווה, שאושר בימי ממשלת המעבר, הוא יישום של המלצות ועדה בראשות השופט אליעזר גולדברג, שבדקה את סוגיית ההתיישבות הבדואית ולהציע פתרונות. מתווה פראוור-בגין מציע להעניק לתובעי הבעלות על הקרקע פיצוי כספי או פיצויי במקרקעין על חלק מהשטח כמו כן לאפשר, במידת האפשר, הכרה בישובים הלא מוסדרים אבל רק במסגרת השטחים שיועדו לכך בתוכנית המתאר המחוזית.
[4]פאדי קפישה- פעיל בזרוע הצבאית של פתח משכם. נהרג ב-31 באוגוסט 2006 במהלך פעילות צה"ל בשכם. קפישה היה מעורב בהכנת עשרות חגורות נפץ ובניסיונות לבצע פיגועים בישראל באמצעות מכוניות תופת.
[5]פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-23 ביולי 2013 : " הזרוע הצבאית של חזבאללה הוכרזה ע"י האיחוד האירופאי כארגון טרור"