- בגבולה הדרומי של ישראל נמשך השקט. ביהודה ושומרון נמשכים עימותים וחיכוכים אלימים, ששיאם השבוע היה ב-7 ביוני ("יום הנכסה"), שעבר ללא אירועים חריגים. צעדות ואירועים התקיימו גם בצפון רצועת עזה, דרום בקעת הירדן ובערים רבות ברחבי העולם. התהודה הפוליטית והתקשורתית לאירועים אלו הייתה מועטה.
- הממשלה החדשה של הרשות הפלסטינית, בראשות ראמי חמדאללה, הושבעה ב-6 ביוני בפני אבו מאזן. בממשלה החדשה בוצעו שינויים קלים אך מרבית השרים בממשלה הנכנסת נותרו בתפקידיהם. במהלך ההשבעה הדגיש אבו מאזן, כי מצופה מהממשלה החדשה, שתוביל לכינונה של מדינה פלסטינית עצמאית ושתהיה ממשלת הסכמה לאומית, אשר תקדם את הפיוס הפנים-פלסטיני.
ירי רקטות בגבול הדרומי
- גם השבוע שרר שקט בגבולה הדרומי של ישראל. במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות או פצצות מרגמה בשטח ישראל.
נמשכת הפעילות הפלסטינית האלימה ביהודה ושומרון
- נמשכו עימותים וחיכוכים אלימים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראלים במוקדי החיכוך המסורתיים, במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". שיאם של העימותים היה ב-7 ביוני במהלך "יום הנכסה", שעברו ללא אירועים חריגים (ראו להלן). על פי התקשורת הפלסטינית ב-8 ביוני בשעות הבוקר ניסו פעילים פלסטינים להקים מאחז סמוך לכפר צוריף (אזור חברון) אולם כוח צה"ל מנע את הקמתו (ערוץ אלאקצא, 8 ביוני 2013)[3].
תפיסת אמצעי לחימה במהלך חודש מאי 2013
- במהלך חודש מאי 2013, כחלק מפעילות סיכול הטרור, תפסו כוחות הביטחון הישראליים ביהודה ושמרון כמות רבה של אמצעי לחימה. בין אמצעי הלחימה, שנתפסו אקדחים, רובים, סכינים, בקבוקי תבערה, תחמושת, חלקי חילוף וציוד צבאי (דובר צה"ל, 6 ביוני 2013).
אמצעי לחימה, שנתפסו ביהודה ושומרון במהלך חודש מאי 2013 (דובר צה"ל , 6 ביוני 2013)
סיכום הפיגועים במהלך חודש מאי 2013
- על פי דו"ח שירות הביטחון הכללי חלה, במהלך חודש מאי 2013, ירידה קלה בהיקף הפיגועים ביהודה, שומרון וירושלים[4] סה"כ בוצעו במהלך החודש 83 פיגועים (לעומת 90 בחודש אפריל 2013) ביהודה ושומרון ו-38 פיגועים בירושלים (לעומת 36 באפריל 2013). מרבית הפיגועים היו במתווה של השלכת בקבוקי תבערה (102 מתוך 121 פיגועים), 17 פיגועי מטען ושני אירועים של ירי מנשק קל (שירות הביטחון הכללי, יוני 2013).
כוח הריסון של חמאס
- משלחת מטעם משרד הפנים של ממשל חמאס ערכה ביקור בצפון הרצועה שם פועל "כוח הריסון", שהוקם על ידי משרד הפנים במטרה לאכוף את מדיניות הריסון של חמאס על ארגוני טרור "סוררים". את פני המשלחת קיבל מפקד הכוח צ'יאא' אלדין אלשרפא. מטרת הביקור הייתה לעמוד מקרוב על כשירותו של הכוח בהגנה על הגבולות הצפוניים של רצועת עזה הגובלים בישראל. הכוח ערך בפני המבקרים מפגן צבאי (אתר משרד הפנים, 8 ביוני 2013).
מחנות הקיץ ברצועת עזה
- תנועת חמאס הכריזה על פתיחת מפעל מחנות הקיץ לשנת 2013. השנה פועלים המחנות תחת השם "דור השיבה". לדברי ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, במחנות הקיץ ישתתפו כ-100 אלף ילדים. לדבריו מטרת המחנות היא "לחבר את הדור הנוכחי למולדתו", "ליצור מרחב של הנאה מהדת" ו"להנחיל ערכים חינוכיים". לדברי מוסא אלסמאכ, יו"ר הועדה העליונה של המחנות, מתקיימים 700 מחנות ברחבי רצועת עזה פעילות המחנות תסיים לפני חודש הרמצ'אן (צפא, 8 ביוני 2013).כמידי שנה צפוי, כי המחנות ינוצלו גם להעברת אימונים סמי-צבאיים לילדים ולנערים.
מימין: אימונים סמי-צבאיים של ילדים במחנה קיץ של חמאס ברצועת עזה (פלסטין אינפו, 10 ביוני 2013). משמאל: מדריך באחד ממחנות הקיץ מסביר לילדים על מפת פלסטין בה אין אזכור למדינת ישראל (פלסטין אלא'ן, 8 ביוני 2013)
- טקס ההכרזה על פתיחת המחנות התקיים בנוכחותו של אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס ובכירים נוספים. הניה הבהיר בדברים, שנשא כי מטרת המחנות היא להנחיל למשתתפים ערכים, לחזק את המוסר ולהפיץ את רוח הג'האד (אלראי, 9 ביוני 2013). עוד אמר, כי משמעות הסיסמא של מחנות הקיץ "דור השיבה" היא, כי "אין עתיד לישראל על אדמת פלסטין" (ערוץ אלאקצא, 9 ביוני 2013).
- אגודת דאר אלקראן ואלסנה, המזוהה עם חמאס, פתחה אף מחנות קיץ מטעמה לשינון הקוראן. במחנות האגודה צפויים להשתתף כ-20,000 ילדים (צפא, 8 ביוני 2013). כמו כן הודיעה סוכנות אונר"א על פתיחת כ-125 מחנות קיץ מטעמה ברחבי רצועת עזה בהם ישתתפו כ-150,000 ילדים.
ממשל חמאס הנפיק בולים חדשים
- זיאד אלט'אט'א, סגן ראש ממשל חמאס, בשיתוף עם עם משרד התקשורת, הנפיקו ב-5 ביוני 2013 סדרה של בולים חדשים המנציחים את זכרו של אחמד אלג'עברי (אשר נהרג בתקיפת חיל האוויר הישראלי ב-14 בנובמבר 2012) ואת ירי הרקטות לעבר ישראל במהלך מבצע "עמוד ענן". לכבוד ההנפקה נערך טקס חגיגי בביתו של אחמד אלג'עברי,
שיירת מיילים של חיוכים 21
- אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, נפגש ב- 9 ביוני 2013 בלשכתו עם חברי שיירת מיילים של חיוכים 21, אשר הגיעו לרצועת עזה. חברי השיירה, בה בעיקר נציגים ממדינות ערב וממדינות מוסלמיות, הגיעו במועד זה כדי להשתתף באירועי התהלוכה העולמית לירושלים. חברי השיירה גם נטלו חלק בטקס פתיחת מחנות הקיץ (שהאב, 9 ביוני 2013).
השבעת ממשלה חדשה ברשות הפלסטינית
- הממשלה החדשה של הרשות הפלסטינית, בראשות ראמי חמדאללה, הושבעה ב-6 ביוני 2013 בפני אבו מאזן. מרבית השרים בממשלה הנכנסת נותרו בתפקידם. שישה שינויים בוצעו בהרכב השרים: משרד האוצר, משרד הרווחה, תיק החינוך וההשכלה הגבוהה. כמו כן מונו שני סגנים לראש הממשלה, מקורבי אבו מאזן.
- במהלך ההשבעה הדגיש אבו מאזן, כי הממשלה החדשה תקבל את כל התמיכה הנחוצה כדי שתוכל למלא את חובותיה כלפי הפלסטינים ותוביל לכינונה של מדינה פלסטינית עצמאית, שבירתה ירושלים. לדבריו, על הממשלה לפעול במלוא המאמצים בכל זמן שיינתן לה "בין אם שבועות או חודשים". עוד הוסיף, כי מצופה מהממשלה שתהיה ממשלת הסכמה לאומית שתעבוד כגוש אחד ותקדם את סוגיית הפיוס הפנים-פלסטיני (קול פלסטין, 8 ביוני 2013).
הממשלה החדשה של הרשות הפלסטינית (ופא, 6 ביוני2013)
שביתת אסירים ביטחוניים
- נמשך המאבק על מעמד האסירים הפלסטינים הכלואים בישראל. במסגרת זאת הודיע מועדון האסיר הפלסטיני, כי האסירים הביטחוניים צפויים לפתוח ב-5 ביוני 2013 במה שכינה "המערכה להתעוררות לאומית" במסגרתה ינקטו האסירים בצעדי מחאה בבתי הכלא הישראליים. זאת, במסגרת הדרישה להכיר בהם כשבויי מלחמה (קדס ניוז, 3 ביוני 2013).
התייחסויות לניסיונות האמריקאים לקדם משא ומתן עם ישראל
- גורמים בכירים ברשות הפלסטינית התייחסו לפעילות השליח האמריקאי, שר החוץ ג'ון קרי, לקדם את המשא ומתן עם ישראל:
- בראיון, שהעניק צאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, אמר כי הרשות הפלסטינית מעוניינת להשקיע מאמצים על מנת ששליחותו של קרי תצלח. אולם על ישראל לעצור את ההתנחלויות, להכיר בגבולות 1967 ולשחרר את האסירים הפלסטינים. עריקאת הדגיש, כי אלו הם לא תנאים מוקדמים אלא התחייבויות שהצד הישראלי צריך לעמוד בהן. לדבריו במידה ושליחותו של קרי תכשל יבחר אבו מאזן להצטרף לארגונים בינלאומיים משם לנהל המאבק בישראל ובמקביל להמשיך את פעולות "ההתנגדות העממית" (טלוויזיה פלסטינית ממסדית, אלמיאדין, אלחיאת, 6 ביוני 2013).
- יאסר עבד רבה, מזכיר הועד הפועל של אש"ף, אמר כי ג'ון קרי לא יצליח להתניע מחדש את התהליך המדיני. לדבריו ישראל איננה מקיימת את התחייבויותיה כלפי הרשות הפלסטינית (קול פלסטין, 9 ביוני 2013).
סוגיית הכנסת חזבאללה לרשימת ארגוני הטרור האירופאית
- דיפלומטים באיחוד האירופאי מסרו, כי במהלך פגישת מדינות האיחוד בנושא הכנסת חזבאללה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופאי הטילו מספר מדינות חברות ספק בקיומן של ראיות מספקות הקושרות את חזבאללה עם הפיגוע בבורגוס שבבולגריה. לדברי שר החוץ החדש של בולגריה בשלב זה הראיות, שלפיהן עמד חזבאללה מאחורי הפיגוע ביולי 2012, הן נסיבתיות ולא מוחלטות (סוכנות הידיעות הצרפתית, 5 ביוני 2013). יצוין כי עמדה זו שונה מעמדת בולגריה בעבר אשר טענה, כי בעקבות הפיגוע על אדמתה יש לפעול להכנסת חזבאללה לרשימת ארגוני הטרור.
הצעדה העולמית לירושלים
- אירועי הצעדה העולמית לירושלים, שתכנן ארגון GMJ, עברו ללא אירועים חריגים. צעדות ואירועים מרכזיים התקיימו ברצועת עזה, ירדן, מצרים, מלזיה פקיסטאן, תורכיה ומדינות נוספות. בבירות רבות באירופה ובצפון אמריקה התקיימו הפגנות, חלקן בסמוך לנציגויות ישראל במקום. ההפגנות והעצרות התקיימו תחת הסיסמא "אזרחי העולם רוצים לשחרר את ירושלים". לדברי זאהר ביראוי, פעיל חמאס בבריטניה, המשמש כדובר GMJ, התקיימו השנה אירועים ב-40 מדינות ו-120 ערים ברחבי העולם. לדבריו אירועי יוני 2013 זכו להצלחה גדולה יותר מאירועי השנה שעברה בהצביעו על שיפור באיכות הביצוע, מספר המשתתפים ומספר המדינות המשתתפות (אלקדס, 8 ביוני 2013). בפועל התהודה הפוליטית והתקשורתית לאירועים הללו, הייתה מועטה.
- להלן פירוט האירועים המרכזיים:
- ביהודה, שומרון וירושלים - התקיימו הפגנות במוקדי ההפגנות הרגילים של ימי שישי. במהלך הפגנות אלה צוין יום הנכסה. בירושלים יצאה תהלוכה ממסגד אלאקצא. כמו כן דווח על התקהלות באזור שער שכם. מספר פלסטינים נפצעו ועוד כמה נעצרו על ידי כוחות הביטחון הישראליים.
- רצועת עזה- תהלוכת הצעדה העולמית לירושלים החלה לאחר תפילת יום השישי. היא התקדמה בציר המוביל אל בית חאנון הסמוכה למעבר ארז, שם התקיימה העצרת המרכזית. הצעדה עברה ללא אירועים חריגים. בעצרת, שנערכה במקום, השתתפו כמה אלפי בני אדם. במהלך העצרת הוצתו דגלי ישראל וארה"ב. הנואמים בעצרת האשימו את ישראל בפגיעה בירושלים ובמסגד אלאקצא וקראו לאחדות פלסטינית. העצרת אובטחה על ידי מנגנוני הביטחון של ממשל חמאס, שנפרסו מבעוד מועד בצירים מרכזיים ובאזור העצרת.
מימין: תהלוכה ממחנה הפליטים ג'באליא לעבר בית חאנון (פלסטין אלא'ן, 7 ביוני 2013).
משמאל: עצרת בבית חאנון (פורום חמאס, 7 ביוני 2013)
- ירדן- המשתתפים הגיעו מרחבי ירדן בהסעות לאזור אלסוימה, שבדרום בקעת הירדן, בשעות אחר הצהרים. באירועים נטלו חלק המאם סעיד, המפקח הכללי של האחים המוסלמים בירדן שאף נשא דברים ויו"ר אגודת המהנדסים הערביים (אלאקצא, 7 ביוני 2013).
- מצרים– כמה אלפי בני אדם השתתפו בצעדה שיצאה לאחר תפילת יום השישי ממסגד ראבעה אלעדויה לעבר אנדרטת החייל האלמוני בקהיר. מספר משתתפים הציתו את דגלי ישראל ודרשו לגרש את שגריר ישראל (אלופד, 7 ביוני 2013).
מיזם "תיבת עזה"
- באתר הרשמי של מיזם "תיבת עזה" פורסמה הזמנה לתקשורת לבוא ולחזות בשלבי ההסבה הראשוניים של ספינת הדיג, שנרכשה לספינת מטען ליצוא מוצרים מרצועת עזה (אתר המיזם, 5 ביוני 2013). כזכור בכוונת פעילי המיזם להוציא ספינת מטען מנמל עזה העמוסה במוצרים תוצרת רצועת עזה על מנת למחות נגד ה"מצור הימי" המוטל על הרצועה. במסיבת עיתונאים, שערכו הפעילים נאמר, כי הספינה תצא לדרכה בסוף השנה הנוכחית לאחר שיסתיימו עבודות השיפוצים (אתר Gaza Ark, יוני 2013).
עבודות הסבת ספינת הדיג, שנרכשה לספינת מטען (10 ביוני 2013, אתר Gaza ark)
כנס להחרמת ישראל בבית לחם
- ב-8 ביוני 2013 נפתח בקמפוס אוניברסיטת בית לחם הכנס הלאומי השנתי הרביעי להחרמת ישראל (BDS). בכנס, שאורגן ע"י תנועת BDS, השתתפו 700 איש בהם אישים פוליטיים, חברי מועצה מחוקקת, נציגי איגודים וארגונים פלסטיניים. בכנס הוצגו דרכים שונות לקידום החרם על ישראל והודגשה הגישה הדוחה נורמליזציה עם ישראל (מען, 8 ביוני 2013). שר הכלכלה הפלסטיני, ג'ואד נאג'י, אשר הגיע לנאום בכנס, נאלץ לקטוע את נאומו ולעזוב את המקום בעקבות הפרעות ועימות מילולי עם מספר משתתפים (פאל פרס, 8 ביוני 2013).
[1]נכון ל-11 ביוני 2013. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]על תופעת הקמת המאחזים ראו מסמך מרכז המידע מה-20 במאי 2013 "ההתנגדות העממית הפלסטינית והאלימות המופעלת במסגרתה".
[4]מספרים אלה אינם כוללים אירועים של יידוי אבנים הנאמדים בעשרות רבות בחודש.