ממצאי דו”ח מחלקת המדינה האמריקאית מצביעים על עלייה משמעותית בפעילות הטרור של איראן בשנת 2012 ברחבי העולם בין אם ישירות ובין אם באמצעות שלוחיה

הפיגוע בבולגריה: שרידיו של אוטובוס התיירים הישראלי לאחר הפיצוץ (צילום: דוברות זק

הפיגוע בבולגריה: שרידיו של אוטובוס התיירים הישראלי לאחר הפיצוץ (צילום: דוברות זק"א, 19 ביולי 2012)

חסין עתריס, מחבל חזבאללה, מובל לחקירה (אלאח'באר לבנון, 14 בנובמבר 2012).

חסין עתריס, מחבל חזבאללה, מובל לחקירה (אלאח'באר לבנון, 14 בנובמבר 2012).

מלון Golden Arches בלימסול, אחד היעדים עליו התבקש פעיל חזבאללה לאסוף מידע (מתוך אתר בית המלון)

מלון Golden Arches בלימסול, אחד היעדים עליו התבקש פעיל חזבאללה לאסוף מידע (מתוך אתר בית המלון)

אמצעי לחימה של חוליית טרור אזרית, שהופעלה ע

אמצעי לחימה של חוליית טרור אזרית, שהופעלה ע"י איראן על מנת להתנקש בחייהם של שני שליחי חב"ד בבאקו (ינואר 2012).

פעולת טרור בניו דלהי: מכונית הנציג הישראלי שנפגעה כתוצאה מהפיצוץ

פעולת טרור בניו דלהי: מכונית הנציג הישראלי שנפגעה כתוצאה מהפיצוץ


כללי

1.    בסוף מאי 2013 פרסמה מחלקת המדינה של ארה"ב את דו"ח הטרור העולמי לשנת 2012. ממצאי הדו"ח  עולה, כי בשנת 2012 חלה עלייה משמעותית בפעולות הטרור שמאחוריהן עמדו איראן או שלוחיה. על-פי כותבי הדו"ח פעילות הטרור של איראן, בשנת 2012  הייתה בהיקף שלא נראה כמותו מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת. פעילות הטרור האיראנית נעשתה באמצעות שימוש בכוח קדס של משמרות המהפכה, מיניסטריון המודיעין האיראני וארגון חזבאללה הלבנוני, בן בריתה של איראן. פעילות הטרור של איראן במהלך שנת 2012 כללה פיגועים וניסיונות לבצע פיגועים בדרום מזרח אסיה, אירופה ובאפריקה[1].

2.    על-פי דו"ח מחלקת המדינה, בנוסף לפעילות הטרור איראן עסקה (ועדיין עוסקת) בחתרנות, שמטרתה לזרוע חוסר יציבות במזרח התיכון. זאת, באמצעות מימון ותמיכה במיליציות שיעיות בעיראק, בארגוני טרור פלסטינים, במורדים החות'ים בתימן ובמשטר הסורי.

3.    סיכום הפיגועים של איראן ושלוחיה בשנת 2012, שנעשה על ידי מרכז המידע, ראו נספח.

פירוט

4.    במאי 2013 פרסמה מחלקת המדינה של ארה"ב את דו"ח הטרור השנתי לשנת 2012 בו כלולה התייחסות נרחבת לאיראן כמדינה תומכת טרור.  לדברי הדו"ח הגבירה איראן במהלך שנת 2012 את פעילות הטרור שלה. פעולות אלו כללו תקיפות וניסיונות תקיפה בהודו, תאילנד, גיאורגיה וקניה. איראן סיפקה גם תמיכה כספית, חומרית ולוגיסטית לטרוריסטים ולקבוצות קיצוניות במזרח התיכון ומרכז אסיה. על מנת לקדם את מטרות מדיניות החוץ שלה עשתה איראן שימוש בקבוצות מיליטנטיות מקומיות, סיפקה כיסוי לפעולות מודיעין וזרעה חוסר יציבות במזרח התיכון. כוח קדס של משמרות המהפכה הוא המכשיר העיקרי לטיפוח ותמיכה בטרור ובחתרנות מחוץ לגבולותיה של איראן.

5.    להלן פעילות הטרור של איראן המוזכרת בדו"ח:  

א. פיגועים/ניסיונות לפיגועים– במהלך שנת 2012 ביצעה איראן פעולות טרור מתוכננות בהודו, תאילנד, גיאורגיה וקניה.

ב. תמיכה בארגוני טרור – איראן מספקת אמצעי לחימה, אימונים ומימון לחמאס וארגוני טרור פלסטינים נוספים כולל הג'האד האסלאמי בפלסטין והחזית העממית לשחרור פלסטין המפקדה הכללית (חזית ג'בריל)[2]. מאז סיום מלחמת לבנון השנייה איראן סייעה להפרה הישירה של חזבאללה של החלטת מועצת הביטחון 1701. בנוסף לכך איראן סיפקה מאות מיליוני דולרים לתמיכה בחזבאללה בלבנון ואימנה אלפי פעילי חזבאללה במחנות באיראן. כמו כן אימנו אנשי כוח קדס של משמרות המהפכה אלמנטים מהטאליבן בלוחמת יחידות קטנות, הפעלת נשק קל, מטענים וירי תלול מסלול כמו מרגמות, ארטילריה ורקטות. מאז 2006 ארגנה איראן משלוח אמצעי לחימה לחברי טאליבן דרך קנדהאר, שבאפגניסטן.

ג. תמיכה בקבוצות אופוזיציה בעיראק– למרות טענתה, כי היא תומכת בעיראק אימנה איראן, מימנה וסיפקה הדרכה וייעוץ לקבוצות שיעיות מיליטנטיות בעיראק. במסגרת זאת סיפקו אנשי כוח קדס של משמרות המהפכה אימונים מחוץ לעיראק כמו גם ייעוץ בעיראק לקבוצות שיעיות בדגש על שימוש בטכנולוגיות עבור מטענים מאולתרים מתוחכמים ונשק מתקדם אחר.

ד. מעורבות בסוריה– איראן מספקת תמיכה מאסיבית למשטר הסורי כולל אמצעי לחימה, מימון ואימון על מנת לסייע למשטר אסד במלחמתו נגד קואליציית המתנגדים למשטרו.

ה. תמיכה במורדים בתימן איראן תומכת באופן פעיל בשבט החות'י השיעי בצפון תימן כולל בפעילויות שנועדו לבנות יכולות צבאיות שיכולות לגרום לאיום רציני על הביטחון והיציבות בתימן ולאזור. ביולי 2012 עצר משרד הפנים של תימן תא של חברים בחוליית ריגול איראנית בראשה עמד חבר לשעבר במשמרות המהפכה[3].

ו. מתן סיוע לפעילי אלקאעדה – איראן מאפשרת לפעילי אלקאעדה לפעול מתחומי איראן. כמו כן היא מאפשרת לארגון להעביר מימון ולוחמים לדרום אסיה ולסוריה. מחסן אלפאד'לי, פעיל אלקאעדה לשעבר, שהיה פעיל במשך שנים, החל לעבוד עם התשתית של אלקאעדה באיראן בשנת 2009 ונעצר מאוחר יותר על ידי שלטונות איראן. הוא שוחרר בשנת 2011 ומשמש ככל הנראה כמנהיג של רשת אלקאעדה באיראן[4].

נספח
סיכום הפיגועים שבוצעו על ידי איראן ועל ידי חזבאללה במהלך שנת 2012
ניסיונות פיגועים בבנגקוק, תאילנד

1. בינואר 2012 ניסו פעילי חזבאללה, בהפעלת כוח קדס, לפגוע ביעדי תיירות ישראלים בבנגקוק באמצעות הנחת מטעןמטענים. מחבל לבנוני, פעיל חזבאללה בשם חסין עתריס, שנשא דרכון שבדי (שתוקפו פג) ודרכון לבנוני, נעצר בנמל התעופה של בנגקוק[5]. פעיל חזבאללה נוסף, נושא גם הוא דרכון שבדי, הצליח להימלט. בעקבות חקירת חסין עתריס נתפסה בבניין מסחרי בבנגקוק כמות גדולה של חומרים כימיים, המשמשים לייצור חומרי נפץ (כ-4,400 ק"ג של שתנן וכ-40 ליטר אמוניה חנקתית נוזלית). הימצאותו של מחסן, המכיל כמות כה גדולה של חומרים כימיים מעידה, להערכתנו, על קיום תשתית מבוססת ונרחבת של חזבאללה בתאילנד לאורך שנים.

2. כחודש לאחר סיכול הפיגוע, ב-14 בפברואר 2012 נעשה ניסיון פיגוע נוסף בבנגקוק ע"י כוח קדס באמצעות הצמדת מטען חבלה מגנטי למכוניתו של דיפלומט ישראלי. משטרת תאילנד עצרה שני איראנים, שהפעילו את מטען.  איראני שלישי נעצר במלזיה. שני איראנים נוספים נמלטו מתאילנד.

פיגוע נגד אוטובוס תיירים בבורגוס בולגריה

3. ב- 18 ביולי 2012 התפוצץ מטען חומר נפץ, שמשקלו כשלושה ק"ג, בחלקו האחורי של אוטובוס תיירים, שעמד להסיע נופשים ישראלים משדה התעופה לבתי מלון בעיירת הנופש בורגס. לדברי שר הפנים הבולגרי הורכב המטען בבולגריה. הפיגוע בוצע ע"י מחבל מחזבאללה, שעל פי פרסומים, שמקורם בשלטונות הבולגרים, נעזר בסייען. מותו של המחבל נבע להערכתנו מ"תאונת עבודה" שגרמה להתפוצצות המטען מוקדם מהמתוכנן. כתוצאה מהפיגוע נהרגו חמישה אזרחים ישראלים, נהג האוטובוס הבולגרי והמחבל שביצע את הפיגוע. כמו כן נפצעו 36 אזרחים ישראלים, שלושה מהם באורח קשה.

4. ב-5 בפברואר 2013, כשבעה חודשים לאחר מתקפת הטרור בבורגס, פרסמה בולגריה דו"ח המפרט את ממצאי חקירת האירוע.  לדברי שלטונות בולגריה, ממצאי הדו"ח  מצביעים בבירור, כי "הזרוע הצבאית של חזבאללה"[6]הייתה מעורבת בתכנון הפיגוע ובביצועו.שר הפנים של בולגריה, אשר הציג את הדו"ח בפני חברי המועצה לביטחון לאומי של בולגריה,  אמר, כי בידי בולגריה מידע מפורט אודות פעילותה של התשתית, שתכננה וביצעה את הפיגוע. עוד הוסיף, כי  בידיהם מידע מבוסס ומהימן הקושר לפחות שניים משלושת מבצעי הפיגוע בבורגוס לחזבאללה  (סופיה, סוכנות הידיעות הבולגרית, 6 בפברואר 2013). בדו"ח לא הוזכרה איראן, אשר עומדת מאחורי מתקפת הטרור העולמית המנוהלת נגד ישראל בהשתתפות חזבאללה[7].

סיכול פיגוע בקפריסין, שכוון נגד תיירים ישראלים

5. ב- 7 ביולי 2012 עצרו שלטונות המקומיים בעיר לימסול שבקפריסין את חוסאם טאלב יעקוב, בן 24 לבנוני במוצאו פעיל חזבאללה, שאסף מידע על תיירים ישראלים המגיעים בטיסות לאי. בידי המחבל נמצא דרכון שבדי. איסוף המודיעין התקיים, להערכתנו, במסגרת הכנת פיגוע נגד תיירים ישראלים המבקרים באי, יתכן במתווה דומה לזה של הפיגוע, שביצע חזבאללה בבולגריה.ב-31 במרץ 2013 האשים בית המשפט בקפריסין פעיל חזבאללה באיסוף מידע מקדים לקראת ביצוע פיגוע נגד תיירים ישראליים.

6. ב-20 בפברואר 2012 פורסמה בקפריסין עדות כתובה של חוסאם טלאב יעקוב, שהוקראה בבית המשפט במסגרת משפט המתנהל נגדו בלימסול. נגד החשוד שמונה סעיפי אישום ביניהם קשירת קשר לביצוע פשע, חברות בארגון פשיעה, מעורבות בהכנה לביצוע פשע וניסיון לשיבוש הליכי חקירה (21 בפברואר 2012, Cyprus Mail). חוסאם טאלב יעקוב חבר בארגון חזבאללה מאז שנת 2007. הוא השתמש בשם הקוד "ואא'ל" והופעל על ידי פעיל בשם אימן, שהיה מגיע לפגישות עימו שהוא עטוי מסכה. הוא הודה, כי קיבל הדרכה בשימוש בנשק. כמו כן ביצע בעבר משימות עבור חזבאללה במספר ערים באירופה (ליון, אמסטרדאם ) ובתורכיה (אנטליה). בכל המקרים הוא התבקש לאסוף חפצים שונים (תיקים, טלפון סלולארי, כרטיסי SIM ועוד) ולהעבירם ללבנון[8].

ניסיונות לבצע פיגועים באזירביג'אן

7. ב-19 בינואר 2012 הודיע משרד ההגנה הלאומי של אזירביג'אן, על מעצר שני אזרחים אזירביג'אנים ומרדף, שנערך אחר אזרח שלישי שהתגורר באיראן. השלושה תכננו לרצוח שני רבנים שלימדו בבית הספר היהודי בבאקו. הרשויות הציגו ראיות, כולל נשק שנתפס ומזומנים, לפיהם היו השלושה בקשר עם שירותי המודיעין האיראניים .

8. במרץ 2012 דיווחו הרשויות על מעצר 22 אזרחים אזירביג'אנים באשמה שפעלו בשיתוף פעולה עם משמרות המהפכה האיראניים. הרשת, שנחשפה התכוונה לבצע פעולות טרור נגד שגרירויות מערביות וגופים נוספים בעלי קשרים למערב. ב-6 באפריל עצרו שירותי הביטחון 17 פעילים ותפסו אמצעי לחימה .

9. במאי 2012 דיווחו שירותי הביטחון של אזירביג'אן על מעצר של 40 חשודים בפעילות טרור. החשודים תכננו לבצע פיגוע במהלך תחרות השירים אירוויזיון שהתקיימה בבאקו. הפיגועים תוכננו נגד בתי המלון בו התאכסנו המשלחות, ביניהם המשלחת הישראלית, שהשתתפה באירוע.

10.  ב-11 באוקטובר 2012 דיווחו כלי התקשורת האזריים, כי בית משפט בבאקו הרשיע  את 22 חברי התארגנות טרור, שהופעלו ע"י משמרות המהפכה האיראנים. חברי ההתארגנות נמצאו אשמים בקשירת קשר לבצע פעולות טרור נגד יעדים ישראלים, אמריקאים ומערביים[9].

פיגוע בהודו נגד רכב דיפלומטי ישראלי

11. ב-13 בפברואר 2012 בוצע פיגוע בניו דלהי נגד רכב דיפלומטי ישראלי באמצעות מטען מגנטי שהוצמד לכלי רכב. בכלי הרכב נהגה אשתו של דיפלומט ישראלי. המכונית התפוצצה ופצעה אותה באורח קשה. כמו כן נפצעו שלושה אזרחים הודיים.

ניסיון פיגוע נגד רכב דיפלומטי בגיאורגיה

12. ב-14 בפברואר 2012 התגלה מטען מאולתר במכוניתו של עובד מקומי של שגרירות ישראל בטיבליסי, גיאורגיה היה זה באותו יום בו היו ניסיונות פיגוע נגד דיפלומטים ישראליים בתאילנד ובהודו. תקיפות אלה קשורות לכוח קדס של משמרות המהפכה.

סיכול פיגוע בקניה

13. מחצית יוני 2012 נעצרו שני איראניים אחמד אבו אלפאטימחמד וסיד מנצור מוסאוי   בניירובי, בירת קניה. גורמים רשמיים בקניה אמרו, כי לאחר מעצרם הובילו הסוכנים את החוקרים לדירת המסתור בעיר מומבסה שם החביאו 15 ק"ג חומר נפץ מסוג RDX. לפי אותם גורמים יעד האיראנים היה ככל הנראה ביצוע פיגוע בבתי המלון הנמצאים בבעלות ישראלית בקו החוף של מומבסה וכן ביצוע פיגועים נגד דיפלומטים ואנשי עסקים. על פי מומחים אמריקאים כמות חומר הנפץ, שנמצאה הייתה מספיקה להרוס לגמרי בית מלון בגודל בינוני (ידיעות אחרונות, 3 ביולי 2012).

14. מחקירת הסוכנים האיראניים עלה, כי הם נכנסו לקניה כתיירים והם היו אמורים לקבל את חומר הנפץ מאיש קשר במקום. לאחר מכן הם היו אמורים להעביר אותו למועדון הגולף במומבסה שם איש קשר נוסף היה אמור לאסוף אותו ולקחת אותו ליעד לא ידוע. תוקף ויזת התיירים של שני העצורים היה אמור לפוג ב-26 ביוני 2012 אבל הם נעצרו ב-19 ביוני, חמישה ימים קודם לכן (25 ביולי 2012  allafrica.com).

15. שני האיראנים שוחררו ב-16 ביולי 2012 בערבות של שני מיליון שילינג קנייתי. השניים גם התבקשו להפקיד את הדרכונים שלהם ועליהם להתייצב ביחידת משטרת הלוחמה בטרור של קניה  פעמיים בשבוע (16 ביולי 2012,  timesofisrael.com).

[1]על פעילות הטרור של כוח קדס ראו פרסום מרכז המידע מ-6 באוגוסט 2012: "כוח קדס, יחידת עילית של משמרות המהפכה באיראן, משמש כחוד החנית של מתקפת הטרור האיראנית המתבצעת נגד ישראל ברחבי העולם בשיתוף פעולה עם חזבאללה. הפיגוע בבולגריה של חזבאללה מסמן להערכתנו את "הצלחתה" הבולטת של מתקפה זאת"על פעילות הטרור של חזבאללה ראו פרסום מ-28 בנובמבר 2012: " דיוקנו של חזבאללה כארגון טרור:הפיגוע שביצע חזבאללה באוטובוס התיירים בבולגריה היווה הצלחה ראשונה במתקפת טרור עולמית המנוהלת בשנים האחרונות נגד ישראל ע"י איראן בהשתתפות חזבאללה. חזבאללה הינו ארגון בעל עבר מוכח של שלושים שנות פעילות טרור בלבנון, במזרח התיכון וברחבי העולם, המכוונת נגד ישראל והעם היהודי, ארה"ב והמערב, מדינות ערב הפרו-מערביות ואויבי חזבאללה בלבנון."
[2]על סיוע איראן לארגוני הטרור הפלסטיניםראו פרסום מרכז המידע מה-7 בינואר 2013: "הסיוע האיראני לארגוני הטרור הפלסטינים".
[3] על מעורבות איראן בתימן ראו פרסום מרכז המידע מ-3 בפברואר 2013: "חתרנות איראנית בתימן: תימן עצרה לאחרונה ספינה ובה אמצעי לחימה, שמקורם באיראן, אשר היו מיועדים למורדים החות'ים השיעים בצפון תימן. ניסיון ההברחה מהווה ביטוי נוסף למאמצי החתרנות של איראן בתימן, ודפוס פעולה איראני שכיח בקרב קבוצות אוכלוסיה שיעיות בעולם הערבי/מוסלמי".
[4]על שיתוף הפעולה בין איראן לבין אלקאעדה ראו פרסום מרכז המידע מ-31 במאי 2012: "מסמכים שנתפסו ע"י צבא ארה"ב בבית המסתור של אסאמה בן לאדן בפקיסטאן חושפים את מערכת היחסים האמביוולנטית, שבין אלקאעדה לאיראן. במסמכים באים לידי ביטוי איבה וחשדנות של אלקאעדה כלפי איראן. ולמרות זאת, משיקולים פרגמאטיים ואינטרסנטיים, מאפשרת איראן לאלקאעדה להשתמש בשטחה להעברת פעילים, כספים ואמצעי לחימה מאפגניסטאן ופקיסטאן אל מוקדי פעילות טרוריסטית במזרח התיכון ומחוצה לו.
[5]חסין עתריס נישא בשנות התשעים לאזרחית שבדית וקיבל דרכון שבדי אותו ניצל לשם פעילותו ביחידת מבצעי חו"ל של חזבאללה.
[6] הטרמינולוגיה בה משתמשת בולגריה היא זו של מדינות אירופה הנוהגות לעשות הבחנה בין מה שמכונה הזרוע הצבאית של חזבאללה המבצעת פעולות טרור לבין הזרוע המדינית שהיא מפלגה בפרלמנט ושותפה בממשל הלבנוני. להפרדה זו אין על מה לסמוך באשר הזרוע הצבאית והזרוע המדינית של חזבאללה שלובות זו בזו. בכירים בחזבאללה הכחישו גם כי קיימת הפרדה כביכול בין הזרוע הצבאית למדינית.
[7] פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-7 בפברואר 2013: "דו"ח חקירת הפיגוע בבורגוס, שפרסמה בולגריה, מצביע בבירור על מעורבות חזבאללה בתכנונו וביצועו. הדו"ח עשוי להאיץ דיון אירופאי בעידוד ארה"ב בסוגית הכללת חזבאללה ברשימת ארגוני הטרור האירופאית".
[8]פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-21 בפברואר 2013: "בקפריסין פורסמה עדותו של פעיל חזבאללה, שהתבקש לאסוף מידע  אודות אתרים בהם שוהים תיירים ישראליים ואוטובוסים המסיעים ישראליים".
[9]פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-4 בנובמבר 2012: "אזירבייג'אן כזירה לטרור ולחתרנות איראניים".