טרור ואינטרנט: תשתית אתרי האינטרנט של חזבאללה והחברות התומכות בה *

העברת מסרי הרתעה לישראל (התואמים את אלו של איראן) והאדרת היכולות הצבאיות של חזבאללה

העברת מסרי הרתעה לישראל (התואמים את אלו של איראן) והאדרת היכולות הצבאיות של חזבאללה

החמ''ל המרכזי של חזבאללה  (אתר אלמנאר, 18 בדצמבר 2012)

החמ''ל המרכזי של חזבאללה (אתר אלמנאר, 18 בדצמבר 2012)

חדר מבצעים גזרתי בחזבאללה (אתר אלמנאר, 25 בדצמבר 2012)

חדר מבצעים גזרתי בחזבאללה (אתר אלמנאר, 25 בדצמבר 2012)

רכב ובו מטול רקטות של חזבאללה (אתר אלמנאר, 25 בדצמבר 2012)

רכב ובו מטול רקטות של חזבאללה (אתר אלמנאר, 25 בדצמבר 2012)

כרזה, שהתפרסמה  בפורום אוהבי הסיד חסן נצראללה: תמונת נצראללה וח'אמנהאי תחת הכותרת ''אוהבו של ח'אמנהאי''

כרזה, שהתפרסמה בפורום אוהבי הסיד חסן נצראללה: תמונת נצראללה וח'אמנהאי תחת הכותרת ''אוהבו של ח'אמנהאי''

אתר השלוחה הלבנונית של הארגון החברתי האיראני אלאמדאד בפרסית. בראש העמוד מצוין יום השנה לניצחון המהפכה האסלאמית באיראן

אתר השלוחה הלבנונית של הארגון החברתי האיראני אלאמדאד בפרסית. בראש העמוד מצוין יום השנה לניצחון המהפכה האסלאמית באיראן


כללי

1.  ארגון חזבאללה מייחס חשיבות רבה לפיתוח תשתית האינטרנט שלו, הנתפסת על ידו ועל ידי איראן, נותנת החסות שלו, ככלי חשוב למלחמה על התודעה. המלחמה התודעתית משמשת בידי ארגון חזבאללה ובידי איראן הן למטרות הסברה ואינדוקטרינציה כלפי פנים (לבנון, העדה השיעית, פעילי הארגון) והן כאמצעי להפצת מסרים התומכים במדיניות האיראנית לקהלי יעד נרחביםמחוץ ללבנון, בדגש על העולם הערבי/מוסלמי ומדינות המערב. כל זאת תוך עקיפת המגבלות המוטלות על כלי התקשורת האחרים של חזבאללה (טלוויזיה, רדיו, עיתונות) ע"י מדינות המערב, בעיקר ארה"ב.

2.  התשתית התקשורתית הנרחבת של חזבאללהכוללת כיום ערוץ טלוויזיה לוויני (אלמנאר), תחנת רדיו (רדיו נור), עיתונות כתובה (אלעהד/ אלאנתקאד) ואתרי אינטרנט רבים. כמו כן, עושה חזבאללה שימוש ברשתות החברתיות הזרות, ביוטיוב ובכלי תקשורת לבנונים נוספים, שאינם שייכים לו, אולם מזוהים עימו, ומבטאים את עמדותיו ומדיניותו (העיתון אלאח'באר וערוץ הטלוויזיה אלמיאדין).

3.  בעשור האחרון פיתח חזבאללה תשתית נרחבת של אתרי אינטרנט, בהיקף גדול בהרבה מאשר ארגוני טרור אחרים. מאז מלחמת לבנון השנייה, וביתר שאת בשנה האחרונה, הגדיל חזבאללה את היקפה של תשתית אתרי האינטרנט שלו, שיפר את איכות התכנים של האתרים ושדרג אותם מבחינה טכנית. תשתית זאת כוללת כיום למעלה מעשרים אתרי אינטרנט, בשבע שפות, חלקם אתרים חדשותיים וחלקם אתרים ייעודיים. אתרי האינטרנט הייעודיים פותחים צוהר לתשתית האזרחית הנרחבת של חזבאללה. האתרים משמשים את בכירי הארגון, את המוסדות החברתיים שלו, את כלי התקשורת שלו וכמה עיירות שיעיות חשובות בדרום לבנון, שבקרבן מבוסס חזבאללה.

4.  החזקתה ופיתוחה של תשתית נרחבת שכזאת, כחלק מ"האימפריה ההסברתית" של חזבאללה, כרוכה בעלויות רבות. היא מצריכה גם יכולות טכניות וכוח אדם מיומן. להערכתנו מסייעת איראן בהחזקתה ובפיתוחה של תשתית זאת ושל "האימפריה התקשורתית" של חזבאללה בכלל, החורגת בהיקפה וביכולותיה מצרכיו ה"לבנוניים" של ארגון חזבאללה. איראן גם מפעילה בעצמה שני אתרים המוקדשים לחזבאללה בשפה הפרסית.

5.  אתרי האינטרנט של חזבאללהמנוהלים על בסיס אסטרטגיה הסברתית תעמולתית אחודה, הבאה לשרת את צרכי הארגון ובו בזמן לקדם את האידיאולוגיה ואת סדר היום הפוליטי של איראן. להערכתנו, ברמה העקרונית מותווית אסטרטגיה זאת ע"י חסן נצראללה והנהגת הארגון, על בסיס המדיניות האיראנית הכוללת. האסטרטגיה התקשורתית של חזבאללה מתואמת היטב עם איראן ובכירי הארגון מודעים היטב למדיניותה ולשיקוליה.

המסרים המרכזיים באתרי האינטרנט

6.  המסרים המרכזיים באתרי האינטרנט של חזבאללה הם:

א. האדרת חזבאללה, המוצג ככוח עולה ומתחזק, ומנגד הצגת ישראל כחלשה וכישות העומדת להתמוטט. זאת, בין השאר, באמצעות הפצת מסרים הרתעתיים (המשרתים את האסטרטגיה האיראנית) המכוונים בין השאר גם ל"אוזניים ישראליות". המסרים ההרתעתיים באתרי האינטרנט של חזבאללה, ובשאר כלי התקשורת של הארגון, הובלטו מאוד בשנה האחרונה על רקע השיח הפומבי בין ישראל לאיראן בנושא התקיפה והסנקציות הבינלאומיות, שהוטלו על איראן.

האדרת חזבאללה: תמונות מתוך סדרה תיעודית בת 17 פרקים של ערוץ אלמנאר, שכותרתה: "אילו הובס חזבאללה", שהועלתה באתר אלמנאר החל מה-17 בדצמבר 2012

החמ''ל המרכזי של חזבאללה  (אתר אלמנאר, 18 בדצמבר 2012)

חדר מבצעים גזרתי בחזבאללה (אתר אלמנאר, 25 בדצמבר 2012)

ב. טיפוח פולחן האישיות של מנהיג חזבאללה חסן נצראללה ושל השהידים של הארגון המוצגים כדמויות מופת וכמודל לחיקוי. שלושת השהידים המרכזיים שאת זכרם מטפח הארגון, הינם שיח' ע'ארב חרב, שיח' עבאס מוסאוי ועמאד מע'ניה.

ג. מתן לגיטימציה לטרור באמצעות טיפוח ערכי השהאדה (מות הקדושים לשם אללה) והמקאומה ("ההתנגדות") והג'האד ("מלחמת הקודש"), כלפי ישראל והמערב. במקביל, שלילה נחרצת של כל תהליך מדיני ערבי או פלסטיני והסכמים והסדרים, שהוא עלול להניב.

ד. "תעשיית השנאה": הסתה ארסית נגד ישראל, התנועה הציונית, העם היהודי, ארה"ב והמערב. חזבאללה שולל את קיומה של מדינת ישראל וקורא לחיסולה ולהקמת מדינה פלסטינית.

ה. הפצת האידיאולוגיה האיראנית מבית-מדרשו של מחולל המהפכה האסלאמית באיראן, איאתוללה ח'מיני בה שזורים השנאה לארה"ב, המערב, ישראל והעם היהודי. האתרים של חזבאללה מטפחים גם את פולחן האישיות סביב מנהיג איראן עלי ח'אמנהאי תוך הצגת חסן נצראללה כתומכו ואוהבו של ח'אמנהאי.

ו. קידום סדר היום הפוליטישל חזבאללה ושל איראן: אתרי האינטרנט תומכים במדיניות איראן במזרח-התיכון ובעמדותיה כלפי ארה"ב והמערב. הם גם מטפחים את "מחנה ההתנגדות" הכולל את איראן, סוריה, חזבאללה וארגוני הטרור הפלסטינים. בשנה האחרונה התגייסו כלי התקשורת של חזבאללה, ואתרי האינטרנט בכלל זה, למסע תעמולה התומך במשטר הסורי, תוך הכפשת המורדים וההתקוממות העממית נגד משטרו של בשאר אסד.

קהלי היעד של חזבאללה

7.  מניתוח תכני אתרי האינטרנט של חזבאללה עולה, כי קהל היעד המרכזי של הארגון הינו קהל היעד הלבנוני, בדגש על האוכלוסייה השיעית בלבנון. זאת במגמה לרכוש את תמיכתה ולהעמיק את ההתגייסות בקרב בני העדה לשורות חזבאללה. תשומת לב מיוחדת ניתנת גם לאיראן, נותנת החסות של חזבאללה. בעדיפות שנייה נמצא, להערכתנו, העולם הערבי/מוסלמי, שאת תמיכתו מעוניין חזבאללה לרכוש. קהלי יעד נוספים, בעדיפות שלישית, הינם מדינות המערב/ישראל, בדגש על קהילות ערביות/מוסלמיות המתגוררות בהן (הנחשפות להסתה נגד ישראל והמערב ולהטפה לטרורבאמצעות אתרי האינטרנט ושאר כלי התקשורת של חזבאללה).

8.  אתרי חזבאללה מופיעים בשבע שפות, בדגש על השפה הערבית, התואמים את סדר העדיפויות של קהלי היעד של הארגון. עד לאחרונה הופיעו אתרי חזבאללה בחמש שפות: ערבית, אנגלית, צרפתית, פרסית, ועברית[1]. לאחרונה נוספו אליהם ספרדית והשפההאזרית. הוספתן מבטאת את החשיבות הרבה, שמיחסות איראן וחזבאללה למדינות אמריקה הלטינית (בהן מתגוררות קהילות ערביות/מוסלמיות גדולות בתוכן בולטת הקהילה הלבנונית) ולאזרבייג'ן, שאוכלוסייתה שיעית (מדינות אמריקה הלטינית ואזרבייג'ן נתפסות ע"י איראן וחזבאללה כיעדים חשובים למלחמה התודעתית, המתנהלת במקביל לפעילותן הטרוריסטית-חתרנית והפלילית).

דוגמאות לעמודי השער של האתרים בשפות השונות

אתר ההתנגדות האסלאמית בלבנון
 

דוגמאות לעמודי השער של האתרים בשפות השונות

רמת הפופולאריות של אתרי האינטרנט של חזבאללה

9. למרות המאמץ הרב, שמשקיעות איראן וחזבאללה בהקמתם ובפיתוחם של אתרי האינטרנט, דורגו מרבית אתרי האינטרנט במקומות יחסית נמוכים בדרוג האתרים הלבנונים החדשותיים הנצפים. על פי דירוג Alexa.com האתר היחידי הנהנה ממקום גבוה בדרוג הינו אתר ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, שבמהלך שנת 2012 מוקם במקום השני בדרוג עשרת האתרים החדשותיים הלבנוניים הפופולאריים ביותר, לאחר האתר Tayyar של הזרם הלאומי החופשי (מחנה מתנגדיה של חזבאללה). במקום השמיני בעשירייה הראשונה נמצא אתר העיתון אלאח'באר, המזוהה עם חזבאללה אך אינו שייך לארגון.

10. מרבית אתרי האינטרנט של חזבאללה, ובעיקר אתרי האינטרנט של המוסדות החברתיים המשמשים את הארגון חזבאללה, אינם זוכים איפוא לפופולאריות רבה בלבנון, קל וחומר מחוצה לה. הסיבה לכך, להערכתנו, הינה שהצפייה באתרים של חזבאללה מתמקדת בבני העדה השיעית (הגדולה בלבנון), לא מעט בשל תכניהם הדתיים-עדתיים המובהקים ובשל האוריינטציה האיראנית הברורה שלהם. לעומת זאת, בני עדות אחרות, העוינים ברובם את חזבאללה ואת איראן וסוריה נותנות החסות שלו, מעדיפים להשתמש באתרים אחרים, חברתיים וחדשותיים, אשר התכנים שלהם אינם מזוהים עם סדר היום הפוליטי והאידיאולוגי של חזבאללה ואיראן.

11. חזבאללה פועל במספר דרכים על מנת לפרוץ את "תקרת הזכוכית" של זהותו הדתית-עדתית-פוליטית. כך למשל, פועל הארגון באמצעות אתרים תקשורתיים לבנוניים, ערוץ הטלוויזיה אלמיאדין והעיתון אלאח'באר, המזוהים עימו אך אינם שייכים לו. בכמה מקרים מצניע חזבאללה את זהותם של כמה מהאתרים שלו ומנסה לשוות להם חזות כלל-לבנונית או לפחות כלל-שיעית. טקטיקה שיווקית נוספת הינה ריבוי השפות באמצעותן פונים חזבאללה ואיראן, העומדת מאחוריו, לקהלי יעד ערבים/מוסלמים ברחבי העולם, בדגש על קהילות מוסלמיות במדינות המערב ובמדינות אמריקה הלטינית.

תובנות העולות מניתוח המאפיינים הטכניים[2]

12. מרבית אתרי האינטרנט של חזבאללה מסתייעים טכנית בחברות אינטרנט המצויות בעיקר בארה"ב, במדינות אירופה (בריטניה, צרפת) ובלבנון. חברות אלה מספקות את כתובות ה-IP ו/או את שירותי הגישה לאינטרנט. הפנייה לחברות אלה נעשית, להערכתנו, על פי רוב באמצעות "אנשי קש" ו"חברות קש" הפועלות עבור חזבאללה. "אנשי הקש", שבאמצעותם פונה חזבאללה לקבלת שירותים טכניים מחברות מערביות, הם על פי רוב תושבי בירות, רובם בעלים של חברות אינטרנט, שאינם מזוהים עם חזבאללה. ניתן אף להבחין, כי אותם אנשים רשומים כאנשי קשר של מספר אתרים במקביל (פרוט ראו בגוף העבודה).זאת ועוד,שלא כבעבר, אתרי האינטרנט של חזבאללה מחליפים בשנים האחרונות את כתובת ה-IP ואת החברות המספקות להם שירותי אינטרנט בתדירות גבוהה (כמעט אחת לשנה). כמו כן כמעט לכל אתר קיימות כמה כתובות עם סיומות שונות (org, com, net). 

13.    השימוש ב"אנשי קש" ובתיווך של חברות אינטרנט לבנוניות, כמו גם התחלופה התכופה של כתובות ספקי השירותים הטכניים- נועדו, להערכתנו, להשיג שלוש מטרות: האחת, לעמעם ככל הניתן את הקשר של חזבאללה לאתרים ולמנוע מהחברות ספקיות השירותים הטכניים לקשר את האתרים עם חזבאללה. השנייה, להקשות על שלטונות ארה"ב ומדינות מערביות נוספות לסגור את האתרים (בעייתית במיוחד, בראיית חזבאללה, הינה ארה"ב, שבה מוגדר ארגון חזבאללה כארגון טרור ובה ננקטו בעבר צעדים נגד כלי התקשורת של חזבאללה ע"י רשויות אכיפת החוק). השלישית, להקשות על תקיפות סייבר של גורמים עוינים. יוזכר, כי גם ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין, המקיים קשר הדוק עם איראן, נוקט בטקטיקות דומות על מנת להקשות על זיהוי אתריו[3].

 

14. בשני אתרים חשובים לא נעשה ניסיון להסתיר את הזהות האיראנית: אתר moqawama.ir בשפה הפרסית רשום על שמו של איראני, בעל חברת אינטרנט מהעיר משהד, המשמש כראש מחלקה לתרבות ולתקשורת בלשכת ההסברה האסלאמית במחוז ח'ראסאן רזוי. זהו אתר המוקדש כולו לחזבאללה וללבנון. יתכן שהמדובר באתר הפועל באופן רשמי או רשמי למחצה מטעם ארגון ההסברה האסלאמית באיראן ונועד לקדם את הסברת חזבאללה באיראן. אתר איראני נוסף הינו moqavemat.ir ,הרשום על שם אדם המתגורר באיראן (בקם ובעבר במשהד) והחברה בה נמצא ה-IP הינה חברה איראנית מהעיר קם. האתר מלא בכתבות הנוגעות לאיראן ונפח הידיעות המוקדש לחזבאללה הינו קטן יחסית. נראה לנו, כי גם זהו אתר המופעל על ידי האיראנים, על מנת לקדם את הסברת חזבאללה באיראן.

15. רוב אתרי האינטרנט של חזבאללה הינם אינטראקטיביים: באתר של תחנת הרדיו של חזבאללה אלנור (האור) ניתן להאזין לתחנת הרדיו דרך האינטרנט; את שידורי הטלוויזיה של ערוץ הטלוויזיה אלמנאר ניתן לקלוט דרך אתר ערוץ אלמנאר באינטרנט; עיתונים ומגזינים של הארגון מוצגים באינטרנט בפורמט PDF. מעבר לכך,הארגון מפיק הרבה מאד סרטוני תעמולה המועלים, בין השאר, לאתר יוטיוב, וכן מקיים ממשקים לפייסבוק ולטוויטר. כמו-כן, מאפשרים חלק מהאתריםשירות RSS והורדת גרסאות לטלפון סלולארי.

16. אתרי החזבאללה התפתחו בשנים האחרונות מהבחינה הגרפית ומבחינת הממשקים שלהם לרשתות חברתיות. העריכה הגרפית כיום הינה יותר מקצועית והדבר ניכר במיוחד באתרי החדשות של הארגון.

ניתוח אתרי האינטרנט של חזבאללה

17. ניתן לחלק את אתרי האינטרנט של חזבאללה לשבע קבוצות עיקריות, על פי הגופים השונים אותם הם משרתים:

א. קבוצה א': אתרי החדשות המרכזיים של חזבאללה: אתר החדשות המוביל של הארגון הינו אלמקאומה אלאסלאמיה פי לבנאן (ההתנגדות האסלאמית בלבנון) כמו כן קיימים אתרי חדשות נוספים של החזבאללה: מקאומאת ואנבאא', ואתר דעם אלמקאומה אלאסלאמיה פי לבנאן (הסיוע להתנגדות האסלאמית בלבנון), המסונף לפורום קאום של חזבאללה. בעבר היה פעיל גם אתר חדשותי בשם ועד (הבטחה). בקטגוריה זאת ניתן לכלול את האתרים moqawama.irו-moqavemat.ir. בשפה הפרסית, שכנראה מופעלים ישירות ע"י גורמי ממשל איראנים לקידום המטרות ההסברתיות של חזבאללה (ואיראן) בפני קהל היעד האיראני.

ב. קבוצה ב': אתרי כלי התקשורת של חזבאללה (התקשורת האלקטרונית והכתובה): על אתרים אלה נמנים: אתר ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כלי התקשורת המוביל של חזבאללה; אתר רדיו אלנור ואתר הביטאון המוביל של חזבאללה אלעהד או בשמו המלא אלעהד-אלאנתקאד .

ג. קבוצה ג': אתרי המוסדות החברתיים של חזבאללה. מדובר במוסדות הפועלים לקידום הבריאות, הרווחה, החינוך והסיוע לנזקקים בעיקר בקרב בני העדה השיעית. החזקתם של מוסדות אלה, נתמכת ע"י סיוע איראני נדיב, ובכמה מקרים הם מהווים שלוחות לבנוניות של מוסדות איראניים. המוסדות החברתיים תומכים בתשתית הצבאית של חזבאללה ומהווים אמצעי חשוב להפצת האידיאולוגיה המהפכנית בקרב האוכלוסייה השיעית המקומית. על אתרים אלה נמנים:

1)   אתר מוסד החלל [מא'ססת אלשהיד]– מוסד העוסק בסיוע למשפחות החללים של חזבאללה .

2)   אתר מוסד ג'האד הבנייה [ג'האד אלבנאא']–מוסד המספק שירותים סוציאליים לאוכלוסייה השיעית ועוסק במיזמי שיקום ובנייה בעיקר בדרום לבנון .

3)   אתר מוסד הפצועים [מא'ססת אלג'רחא] – מוסד המסייע לפצועים של חזבאללה ולבני משפחותיהם.

4)   אתר רשות הבריאות האסלאמית  [אלהיאה אלצחיה אלאסלאמיה]  – מוסד המספק שירותי בריאות לבני העדה השיעית ולפעילי חזבאללה .

5)   אתר צופי האמאם [על שם] אלמהדי [כשאפת אלאמאם אלמהדי]- תנועת הנוער של חזבאללה, שמטרתה להשפיע על תודעתם של בני נוער שיעים ולהכשיר דור חדש של פעילים שיצטרפו לחזבאללה[4].

6)   אתר אגודת המדריכות [על שם] האמאם המהדי [ג'מעית מרשדאת אלמהדי] – אגודת נשים העוסקת בהדרכת נערות ברוח האסלאם השיעי, תוך שיתופן בפעולות חברתיות-דתיות המזוהות עם חזבאללה .

7)   אתר אגודת אלאמדאד [סיוע]- הסניף הלבנוני של אגודת סיוע איראנית, שייסד איאתוללה ח'מיני. מטרת האגודה לסייע לנזקקים, ביניהם יתומים, חלקם בנים ובנות של פעילי חזבאללה, שנהרגו בעימות מול ישראל. בנוסף מפעילה האגודה בתי-ספר, גנים ומארגן הכשרות מקצועיות .

8)   אתר המוסד האסלאמי לתרבות וללימוד – בתי הספר על-שם המהדי[אלמא'ססה אלאסלאמיה ללתרביה ואלתעלים- מדארס אלמהדי] – מוסד המפעיל מוסדות חינוך באמצעותם איראן וחזבאללה מפיצות את הדת השיעית והאידיאולוגיה האיראנית בלבנון .

9)   אתר אגודת הידע [אלמעארף] – אגודה שהוקמה בלבנון בשנת 1996 על מנת להפיץ את האסלאם השיעי על פי האידיאולוגיה של ח'מיני. לאגודה עשרות מרכזי תרבות ודת, הפועלים ברוח האידיאולוגיה הח'מיניסטית והיא גם מוציאה לאור ספרים ועיתונים.

10)    אתר אגודת ידידי הסביבה [ג'מעית אצדקאא' אלביי'ה]- אגודה המזוהה עם חזבאללה, הגם שהיא מציגה את עצמה כלבנונית- לאומית. האגודה מתיימרת לפעול למען איכות הסביבה אולם בפועל התרכזו פעולותיה בקמפיין תעמולה של חזבאללה, בשיתוף פעולה עם ארגונים אחרים של חזבאללה, שהבליט את ה"זיהום הסביבתי" שנוצר במלחמת לבנון השנייה. אתר האגודה הוקם בשנת 2008 ומאז הוא לא התעדכן.

11)    אתרי אינטרנט המפיצים ספרים אנטי-ישראליים ואנטישמיים-בעבר הפעיל חזבאללה אתר של הוצאת הספרים שלו דאר אלהאדי, שהפיצה ספרים אנטי-ישראליים ואנטישמיים. בית ההוצאה נסגר, אולם הספרים שמוציא לאור חזבאללה (ובכלל זה ספרות איראנית המתורגמת לערבית), עדיין מוצעים למכירה באתרים ערביים למכירת ספרים ובאתרים בחו"ל, כולל בארה"ב (קהל היעד העיקרי של ספרים אלו הינה להערכתנו, הקהילה האיראנית המתגוררת בארה"ב).

12)    אתר אגודת מרכזי התרבות על שם האמאם ח'מיני בלבנון [ג'מעית מראכז אלאמאם אלח'מיני אלת'קאפיה פי לבנאן]- מוסד בעל סניפים רבים בלבנון, שמטרתו להפיץ את משנתו של האמאם ח'מיני בלבנון.

13)    אתר שיעה ווב: אתר העוסק בנושאים שיעיים דתיים. לאתר מסונף אתר משנה, שמזוהה עם חזבאללה.

14)    אתרים נוספים, המסונפים לאתר אגודת הידע (אלמעארף), העוסקים בהפצת האידיאולוגיה של האמאם ח'מיני בלבנון.

ד. קבוצה ד': אתרי אינטרנט מקומיים של חזבאללה בלבנון. על אתרים אלה נמנים האתרים של העיירות הלבנוניותבנת ג'ביל, אלטיבה וג'בשית. אלו הן שלוש עיירות שיעיות גדולות בדרום לבנון, שתיים בקרבת הגבול עם ישראל ואחת ברמת נבטיה. האתרים נועדו לחזק את הקשר בין חזבאללה לבין העיירות הללו, שחזבאללה מייחס להן משקל רב (העיירה ג'בשית הינה מעוז חזבאללה בדרום לבנון והעיירה בנת ג'ביל הפכה לסמל ה"התנגדות" לישראל) לכפר דיר קאנון אלנהר יש אתר פעיל, המזוהה עם חזבאללה, הגם שהדבר אינו מצוין במפורש[5].

ה. קבוצה ה': אתרים המוקדשים לטיפוח פולחן האישיות של בכירי חזבאללה. האתר צמוד (עמידה איתנה), הנכלל בפורטל השיעי הפרו-איראני שיעה ווב, מתמקד בפולחן האישיות של חסן נצראללה.כמו כן קיים אתר פורומים, שמזוהה עם חזבאללה, בשם אתר אוהבי הסיד חסן נצראללה המוקדש לתמיכה בנצראללה. בעבר היה פעיל אתר פורומים בשם אבו האדי, כינויו של נצראללה, שאינו פעיל כיום. גם האתר האישי של נצראללה, שהופיע תחת הכותרת "אתר הנציג הרשמי [אלוכיל אלשרעי אלעאם] של האמאם ח'אמנהאי בלבנון" אינו פעיל כיום. גם לסגנו של חסן נצראללה, שיח' נעים קאסם יש אתר אישי.

ו. קבוצה ו': פורומים המזוהים עם החזבאללה. על פורומים אלה נמנים הפורום קאום (קרי: התנגד)  והפורומים ליבאנו צ'ט ופורום אוהבי הסיד חסן נצראללה.

ז. קבוצה ז': אתר יוטיוב ורשתות חברתיות: חזבאללה פעיל מאד באתר שיתוף קבצי הוידאו יוטיוב (שם ניתן למצוא שפע של סרטונים) וברשת החברתית טוויטר. רשת פייסבוק (עדיין) ממשיכה להטיל הגבלות על חזבאללה מאז קיץ 2012. כמו-כן, מקדם הארגון יישומים לסמרטפון (באמצעות אפליקציות APPו-ANDROID  של אפל וגוגל בהתאמה). זאת, למרות שהוא נחשף לקשיים מצד החברות הללו (בשל המגבלות המוטלות בארה"ב על חזבאללה, המוגדר כארגון טרור ע"י הממשל האמריקאי).

18. קבוצה נוספת כוללת אתרים חדשותיים, שאינם שייכים לחזבאללה אך מזוהים עימו ומפיצים את מסריו. עליהם נמנים:

א אלאח'באר- אתר של יומון לבנוני מוביל, היוצא לאור בבירות מאז יולי 2006. האתר אינו שייך לחזבאללה אך מזוהה עימו ומציג בעקביות קו התומך בחזבאללה ובסוריה. חזבאללה מצידו משתמש בעיתון כאמצעי לפרסום ידיעות מטעמו.

ב. אלמיאדין- אתר של ערוץ טלוויזיה לבנוני, שהחל לשדר ביוני 2012, כחלופה לערוצי הלוויין הבינערביים (אלג'זירה ואלערביה). הערוץ הוקם ע"י ע'סאן בן ג'דו, מי שהיה עיתונאי בכיר בערוץ אלג'זירה המקורב לחזבאללה. חזבאללה משתמש בערוץ כאמצעי לפרסום כתבות מטעמו, לעיתים בלעדיות .

 

להמשך המסמך בפורמט PDF לחץ כאן

* עדכון והשלמה לשני מסמכים קודמים. ראו לקט מרכז המידע למודיעין ולטרור מה-3 בדצמבר 2006: "טרור ואינטרנט: השימוש הנרחב שעושה חזבאללה באינטרנט כאמצעי להפצת הסתה אנטי-ישראלית, אנטי-יהודית ואנטי-אמריקאית במסגרת המלחמה על התודעה". ראו גם לקט מידע מה-29 ביולי 2007: "האינטרנט  כזירת מאבק עם ארגוני הטרור: השימוש שעושים חזבאללה וחמאס באינטרנט במלחמה על התודעה ודרכי ההתמודדות עם התופעה".
[1]חזבאללה מעוניין להגיע גם לדעת הקהל הישראלית, אף כי היא אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות התקשורתי של הארגון. לאחרונה דיווח אתר החדשות "שיעה און-ליין", כי מספר אנשי תקשורת מתכוונים להודיע על השקת ערוץ טלוויזיה לוייני בשפה העברית מטעם חזבאללה. ערוץ זה יאמץ את עמדות ה"התנגדות" וינסה להציג אותן בפני דעת הקהל הישראלית.
[2]בניתוח הטכני של האתרים  נעזרנו באתר הגנה (ארה"ב) ובאתרי Who isובדו"חות ממר"י.
[3]מניתוח אתרי האינטרנט של הג'האד האסלאמי בפלסטין עולה, כי בניגוד לעבר, רשומים כיום רוב האתרים על שמם של כמה אנשים פרטיים מרצועת עזה ויתכן גם מיהודה ושומרון. אנשים אלו, שהינם עיתונאים או אנשי מחשבים במקצועם, משמשים להערכתנו כ"אנשי קש" המתווכים בין הג'האד האסלאמי בפלסטין לבין החברות השונות (פרוט ראו מסמך מרכז המידע מה-9 באוקטובר 2012: "טרור ואינטרנט"- תשתית אתרי האינטרנט של הג'האד האסלאמי בפלסטין").
[4]פירוט ראו לקט מידע מה-11 בספטמבר 2006: "ארגון חזבאללה מפעיל בקרב העדה השיעית תנועת נוער בשם צופי האמאם אלמהדי המונה עשרות אלפי חברים". ממסמכי שלל עולה כי בני נוער אלו עוברים אינדוקטרינציה במסגרתה מוטמעים בהם ערכי האסלאם הרדיקלי האיראני, פולחן אישיות סביב דמותו של המנהיג האיראני עלי ח'אמנהאי ו"מורשת קרב" של חזבאללה, תוך הצנעת סמלים לבנוניים לאומיים.
[5]בדרום לבנון קיימים אתרים של עיירות/ כפרים שיעיים נוספים ובהם נבטיה ואלח'יאם. האתרים הללו אינם מזוהים עם חזבאללה.