- חמאס ושאר ארגוני הטרור ממשיכים לכבד את ההבנות, שהושגו בתום מבצע "עמוד ענן". מאז 21 בנובמבר לא נורו רקטות או פצצות מרגמה לשטח ישראל. גם החיכוכים בין הפלסטינים לכוחות צה"ל בסמוך לגדר הביטחון שככו.
- מוקד האלימות עבר השבוע מהרצועה ליהודה ושומרון. האירוע הבולט היה בסמוך למערת המכפלה כאשר שוטרת משמר הגבול הרגה צעיר פלסטיני, ששלף אקדח (שהתברר לאחר מעשה כאקדח דמה) וכיוון אותו לעבר שוטר משמר הגבול. כמו כן התקיימו עימותים אלימים בין פלסטינים לכוחות צה"ל במוקדים אחרים (יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה).
- חמאס ציינה השבוע את יום השנה ה-25 להקמתה בסדרה של עצרות ומפגנים בשכם, חברון, ראמאללה, קלקיליה, טול כרם ומקומות נוספים. באירועים הללו, שהתקיימו בהיתר הרשות הפלסטינית, הודגשה דרך "ההתנגדות" (הטרור) והמשתתפים נשאו דגמים של רקטות. כוחות הביטחון של הרשות פיקחו על העצרות, שעברו ללא אירועים חריגים.
- חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה ממשיכים לכבד את ההבנות, שהושגו בתום מבצע "עמוד ענן". מאז ה-21 בנובמבר 2300 לא נורו רקטות או פצצות מרגמה לשטח ישראל.
נפילות רקטות מאז תחילת שנת 2011 1
נפילות רקטות בדרום ישראל בחתך שנתי[2]
עליית מפלס האלימות ביהודה ושומרון
כללי
- מפלס האלימות ביהודה ושומרון נמצא בקו עליה מאז מבצע "עמוד ענן", וביתר שאת מאז שדרוג מעמדה של הרשות הפלסטינית באו"ם. ברחבי יהודה ושומרון חלה עלייה באירועי יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה ובהיקף העימותים עם כוחות צה"ל.
אירוע סמוך למערת המכפלה
- האירוע הבולט היה ב- 12 בדצמבר בשעות הערב, בעמדה מאולתרת של משמר הגבול, סמוך למערת המכפלה בחברון, הבחינו לוחמי משמר הגבול בצעיר פלסטיני שהסתובב בצורה חשודה. הם נגשו אליו וביקשו ממנו להזדהות. בתגובה תקף הפלסטיני את אחד השוטרים והצליח להפילו לקרקע. מיד לאחר מכן שלף אקדח וכיוון אותו לעבר השוטר. שוטרת משמר הגבול, שהייתה בעמדה, ירתה בצעיר הפלסטיני, שנפצע באורח אנוש ומאוחר יותר מת מפצעיו. חבלן שהגיע מאוחר יותר למקום קבע, כי האקדח היה אקדח דמה מתכתי (אתר משמר הגבול, 12 בדצמבר 2012). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו, כי הפלסטיני, שנהרג מירי כוחות צה"ל, הינו מחמד זיאד עוצ' (אלרסאלה.נט, צפא, פלסין אלאן, 12 בדצמבר 2012).
- ברשות הפלסטינית גינו בחריפות את הריגתו של הצעיר הפלסטיני. בהודעה רשמית מטעם הרשות נאמר, כי הירי לעברו מהווה ביטוי למדיניותה של ממשלת ישראל הקיצונית, אשר, לטענת הרשות, הסירה מחיילי צה"ל את ההגבלות על הוראות הפתיחה באש. עוד נמסר בהודעה, כי פעילות זו מקרבת את הרשות עוד יותר לעבר פנייה לבית משפט הפלילי הבינלאומי ולכל הוועדות, בתי המשפט והארגונים הבינלאומיים עליהם מוטל התפקיד להגן על האזרחים (ופא, 12 בדצמבר 2012).
- בהלווייתו של הצעיר, שנערכה בחברון, השתתפו מאות תושבים ביניהם עזיז דויכ חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, מושל מחוז חברון ועוד. במהלך ההלוויה הונפו דגלי חמאס ודגלי פלסטין והמשתתפים קראו לארגונים הפלסטינים ובעיקר לגדודי עז אלדין אלקסאם להגיב לאירוע. משתתפי ההלוויה אף התעמתו עם חיילי צה"ל (צפא, 13 בדצמבר 2012).
אירועים נוספים
- להלן מספר אירועים נוספים, שהתרחשו השבוע:
- ב- 14 בדצמבר, לאחר היציאה מהתפילה במסגדים בחברון, החלו פלסטינים לידות אבנים לעבר חיילי צה"ל.
- בהפגנות השבועיות בבלעין, נעלין, קדום וקלנדיה יידו עשרות פלסטינים אבנים והשליכו בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים. יצוין כי במהלך ההפגנה בנעלין נראו דגלים וסמלים של חמאס אשר לא נראו מזה זמן רב בהפגנות כגון אלה. בקלקיליה נגרם נזק לשלושה כלי רכב צבאיים (ynet, 14 בדצמבר 2012).
פעילות לשיקום הרצועה לאחר מבצע "עמוד ענן"
- אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, הודיע במהלך מסיבת עיתונאים, שערך על הריסות מבנה הממשל, שהותקף במהלך מבצע "עמוד ענן", על תחילת ישום שלב א' של הפרויקט לשיקום הרצועה המתבצע במימון קטר. הפרויקט יכלול שיקום כבישים בעלות של 22 $ מיליונים. במסיבת העיתונאים נכח גם מחמד אלעמאדי, ראש הועדה הקטארית לשיקום הרצועה שאמר, כי השלב הראשון הינו חלק ממימוש מענק בשווי של 407 $ מיליונים (מען, 13 בדצמבר 2012).
- בהקשר לביצוע פרויקט השיקום הקטארי, אמר עבד אלסלאם ציאם, מזכיר ממשל חמאס, כי קיים הסכם עקרוני עם מצרים להכנסת חומרי בנייה. אולם, במידה וחמאס לא תצליח להכניס לרצועה חומרי בניה בדרכים המקובלות, היא תכניס את החומרים "מתחת לאדמה" (דהיינו באמצעות מנהרות ההברחה) (פאל טודיי, 15 בדצמבר 2012).
- באשר למנהרות נמסר, כי רבות מהמנהרות, שהותקפו במהלך מבצע "עמוד ענן", שבו לפעילות שגרתית באותם היקפים, שבהם פעלו ערב המבצע. רוב ההברחות הינן של חומרי בניה ומוצרי יסוד (סמא ניוז, 16 בדצמבר 2012).
לוחמה משפטית/תעמולתית בעקבות מבצע "עמוד ענן"
- חמאס וארגונים פלסטינים המתמחים בלוחמה משפטית נגד ישראל מקיימים מה, שמכונה איסוף "עדויות וראיות", אודות מה שהם מכנים "פשעי ישראל" במהלך מבצע "עמוד ענן". במסגרת זאת:
- ראג'י צוראני, יו"ר PCHR, (ארגון לא ממשלתי ברצועת עזה המוביל בלוחמה משפטית נגד ישראל) מסר, כי צוות מומחים לענייני משפט בינלאומי הגיע לרצועת עזה, דרך מעבר רפיח, על מנת לסייע למרכז לבצע בדיקות לגבי פעילות צה"ל במהלך המבצע. לדבריו יבדוק צוות המומחים, שישהה ברצועה מספר ימים, אתרים בהם ביצעו כוחות צה"ל "פשעי מלחמה" ויערכו מפגשים עם תושבים ועם מומחים מקומיים העוסקים בחקירת הנושא. הצוות, הכולל נציגים מנורווגיה בריטניה ואירלנד, יגבש חוות דעת משפטיות על מנת להביא את קציני צה"ל, שהיו אחראים לקבלת ההחלטות במבצע "עמוד ענן" , לדיון בפני בית המשפט הבינלאומי בהאג (מען, 15 בדצמבר 2012).
- עצאם יונס, מנהל מרכז אלמזאן לזכויות אדם, הדגיש את הפגיעה באזרחים, את הרס הבתים ואת הרס התשתיות במהלך המבצע, אשר היו לטענתו "פעולה מכוונת של ישראל". בציינו את ה"הפרות", שתיעד ארגונו במהלך המבצע, טען, כי מרבית הפעולות, הינן בבחינת "פשעי מלחמה או פשעים נגד האנושות" ופרי תכנון מוקדם. לדבריו ראש ממשלת ישראל ומערכת המשפט בישראל נושאים באחריות הפלילית המשותפת ל"פשעי מלחמה" אלה (ערוץ אלקדס, 12 בדצמבר 2012).
- תנועת חמאסממשיכה לפרסם טענות כוזבות, שנועדו להכתים את ישראל ב"פשעי מלחמה", ולהדוף טענות על שהיא עצמה מבצעת פשעים כאלה. כך למשל העניק אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, ראיון בו טען, כי מרבית תקיפות צה"ל (95%) התמקדו במטרות אזרחיות (הערה: שקר גס) וכי מרבית המטרות שתקפה חמאס בישראל היו מטרות צבאיות ולא אזרחיות (הערה: שקר גס) (אלג'זירה, 15 בדצמבר 2012).
שימוש במתקנים אזרחיים לצרכים צבאיים במבצע "עמוד ענן"
- במהלך מבצע "עמוד ענן" המשיכה חמאס לעשות שימוש נרחב באזרחים כ"מגן אנושי" ולקיים פעילות צבאית מתוך מתקנים אזרחיים. ממידע שברשותנו עולה, כי במהלך המבצע עשתה חמאס שימוש נרחב במסגדים ובבתי ספר לצרכים צבאיים והפכה אותם למטות פיקוד ושליטה ולמרחבים מוגנים עבור שהייה של פעילי הזרוע הצבאית. כמו כן נעשה שימוש צבאי בבית החולים המרכזי אלשפאא, שבמערב העיר עזה.
- זהו דפוס פעולה ידוע של הזרוע הצבאית של חמאס, שמצא את ביטויו גם במהלך מבצע "עופרת יצוקה". במהלך המבצע בכירי הזרוע הצבאית של חמאס, ששהו בבית החולים, הפכו חלק מהאגפים לשטחים סגורים שאובטחו על ידי חמושים. בין בכירי חמאס, שמצאו מחסה בבית החולים היו מחמוד אלזהאר וסעיד ציאם. גם אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס קבע את מפקדתו במחלקת הכוויות של בית החולים[3]. השימוש בבתי חולים למטרות צבאיות מהווה ניצול לרעה של מתקנים הומניטאריים, שחמאס יודעת שישראל תימנע מלתקוף.
הסיוע האיראני לרצועת עזה
- בראיון שערך בקהיר רמצא'ן שלח, המזכיר הכללי של ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין, התייחס לסוגיית הסיוע האיראני. לדבריו איראן אינה חוסכת בסיוע, שהיא מעניקה לעם הפלסטיני. הסיוע האיראני, שנועד לחזק את "עמידתו האיתנה", מתבטא בכסף ובאמצעי לחימה. לדבריו על כל מדינות ערב והמדינות המוסלמיות לקחת דוגמא מאיראן ולסייע לפלסטינים, משום שפלסטין אינה רק סוגיה איראנית אלא סוגיה הנוגעת לכל מדינות ערב והאסלאם והגנה על פלסטין היא חובה דתית ומוסרית (סוכנות הידיעות התורכית אלאנאצ'ול, 17 בדצמבר 2012). זוהי התבטאות נוספת בסדרה של התבטאויות, של מנהיגי הג'האד האסלאמי בפלסטין וארגוני טרור נוספים, שנועדו להאדיר את תפקידה של איראן כמסייעת לפלסטינים.
משלחות לרצועת עזה
- במקביל לאיסוף העדויות ולחקירות פוקדות את רצועת עזה משלחות סיוע בינלאומיות בהקשר זה יוזכרו:
- ממשלת איראן פנתה לשלטונות מצרים על מנת שתאפשר כניסתה לרצועת עזה של שיירת סיוע איראני דרך מעבר רפיח בעוד כשבועיים. נמסר, כי שלטונות מצרים הסכימו לבקשה האיראנית וספינת סיוע אמורה להגיע לנמל אלעריש. הסיוע האיראני יכלול מזון ואמצעי רפואה ותלווה אותו משלחת איראנית שתבקר ברצועה (מען, 12 בדצמבר 2012).
- חברי המועצה המחוקקת מטעם חמאס, בראשות אחמד אלבחר, קיבלו פניה של משלחת מבחרין, שהגיעה לרצועה ונכנסה דרך מעבר רפיח (צפא, 12 בדצמבר 2012).
-
בנוסף לכך, התארגנות אנטי-ישראלית ביוון, בשם, Greek to Gaza, שיגרה משלחת פעילים לרצועת עזה. חברי המשלחת נכנסו לרצועת עזה, לאחר כמה ימים בהם נמנעה כניסתם בשל מכשולים בירוקראטיים. מטרת הביקור הייתה בעיקר לאסוף מידע אודות המצב ברצועה לאחר מבצע "עמוד ענן" .
קיום עצרת של פתח בעזה ?
- גם לאחר שהרשות הפלסטינית התירה לחמאס לקיים עצרות ביהודה ושומרון (ראו בהמשך) ממשל חמאס ברצועה ממשיך להערים קשיים בפני פתח.אסלאם שהואן, דובר משרד הפנים של ממשל חמאס פרסם הודעה לפיה לא ניתן לתנועת פתח אישור לערוך עצרת לרגל יום השנה להיווסדה, בכיכר אלכתיבה בעיר עזה (מקום מתאים לקיום עצרת המונים). לדברי שהואן הממשל העניק אישור עקרוני לקיום העצרת אולם מיקומה טרם נקבע (פלסטין, פורום חמאס, 16 בדצמבר 2012).
- גורמים רשמיים בפתח "הביעו צער" על ההחלטה. פאיז אבו עיטה, דובר פתח, אמר, כי מעמדת חמאס משתמעת דחייה של בקשת פתח ותהיה לכך השפעה שלילית על האווירה החיובית השוררת בשטחים ועל מאמצי הפיוס (ופא, 17 בדצמבר 2012). הפרסום גם גרר ביקורות מצד גולשים ברשתות החברתיות, שכוונו נגד פתחי חמאד, שר הפנים בממשל חמאס, בטענה כי הוא פועל לטרפוד הפיוס.
עצרות חמאס ביהודה ושומרון
- חמאס ציינה את יום השנה ה-25 להקמת התנועה בסדרת עצרות ומפגנים רבי משתתפים ביהודה ושומרון. אירועים אלה, שהתקיימו בהיתר הרשות הפלסטינית, זכו להד ציבורי נרחב. מדובר במפגן כוח בולט של חמאס ביהודה ושומרון לאחר מספר שנים בהן אסרה הרשות או הגבילה פעילות מעין זאת.
- עצרות מרכזיות נערכו בעיקר בערים הגדולות ביניהן שכם, חברון, ראמאללה קלקיליה וטול כרם. באירועים אלה ניתן דגש בעיקר ל"נראטיב הניצחון" של ה"התנגדות" במבצע "עמוד ענן" והמפגינים נשאו דגמי רקטות (המסמלות את דרך "ההתנגדות וה"ניצחון"). העצרות נערכו תחת עינם הפקוחה של מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, שמנעו הפיכתם לעימותים עם צה"ל.
כרזה של חמאס לרגל העצרות ביהודה ושומרון לציון מלאת 25 שנים להקמת התנועה: "הגדה מחדשת את התחייבותה ונשבעת אמונים להתנגדות" (דף הפייסבוק אג'נאד, 15 בדצמבר 2012)
- להלן פירוט עצרות חמאס בערים המרכזיות ביהודה ושומרון :
- חברון- התקיימה עצרת רבת משתתפים בה השתתפו עזיז דויכ, יו"ר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, ונציגי הארגונים הפלסטינים בעיר. אסמאעיל הניה בירך טלפונית את המשתתפים בעצרת. בדברים שנשא עזיז דויכ הוא הפנה קריאה לאבו מאזן לשים קץ לפילוג הפנים-פלסטיני, להפסיק את המעצרים הפוליטיים ביהודה ושומרון ולשחרר את פעילי חמאס המצויים בבתי הכלא של הרשות (צפא, 14 בדצמבר 2012).במהלך העצרת מנעו שוטרים פלסטיניים ממפגינים להתקרב למוקדי החיכוך עם כוחות צה"ל (דף הפייסבוק אג'נאד, 14 בדצמבר 2012).
מימין: העצרת לציון יום השנה ה-25 להקמת חמאס שהתקיימה בחברון (פורום חמאס, 14 בדצמבר 2012). משמאל: שוטרים פלסטיניים מונעים ממפגינים פלסטיניים להתקרב למוקדי החיכוך עם כוחות צה"ל (דף הפייסבוק אג'נאד, 14 בדצמבר 2012)
- שכם- במרכז העיר התקיימה עצרת רבת משתתפים ב- 13 בדצמבר. בעצרת השתתפו חברי מועצה מחוקקת מטעם חמאס, אישי ציבור, מושל מחוז שכם, ואמין מקבול, מזכיר המועצה המהפכנית של פתח. בעצרת נשא חסאם בדראן, אסיר משוחרר אשר גורש לעזה, נאום טלפוני בו אמר, כי "ההתנגדות" (קרי, הטרור) היא הדרך היחידה להשבת זכויות העם הפלסטיני והדרך היחידה להגשמת אחדות לאומית. בנוסף, נאם גם אמין מקבול אשר בירך את חמאס ואת "הידיים אשר הביאו לניצחון בעמוד ענן" (צפא, 13 בדצמבר 2012).
- טול כרם- התקיימה עצרת רבת משתתפים ב-14 בדצמבר. במהלך העצרת הניפו המשתתפים דגלי חמאס ודגלי פלסטין. המשתתפים קראו קריאות בזכות "ההתנגדות". במהלך העצרת נשא דברים חסן ח'רישה, סגן יו"ר המועצה המחוקקת המזוהה עם חמאס, אשר הדגיש בדבריו, כי העם הפלסטיני רוצה להתאחד סביב רעיון ההתנגדות (אג'נאד, 14 בדצמבר 2012)
- קלקיליה- התקיימה עצרת ב-15 בדצמבר מהלכה קראו המשתתפים קריאות תמיכה בחמאס ובזרוע הצבאית שלה, לאור מבצע "עמוד ענן", בצד קריאות למען אחדות לאומית פלסטינית. בדברים, שנשא בעצרת נאצר עבד אלג'ואד, חבר מועצה מחוקקת מטעם חמאס, הדגיש, כי נוכחות חמאס ביהודה ושומרון שרירה וקיימת, למרות הקשיים שעברו עליה בשנים האחרונות. בנאום טלפוני שנשא שיח' טלאל אלבאז, פעיל חמאס משוחרר שגורש ושוהה כיום בקטר, הדגיש את דבקות חמאס ברעיון הג'האד ו"ההתנגדות" עד לשחרור פלסטין (אלרסאלה נט, 15 בדצמבר 2012).
התבטאויות אבו מאזן בעת ביקורו בתורכיה
- אבו מאזןערך ביקור בתורכיה שם נועד עם בכירים תורכיים. במהלך ביקורו התייחס אבו מאזן בהרחבה לנושא המשא ומתן עם ישראל:
- בנאום, שנשא בפני חברי הפרלמנט של תורכיה אמר, כי הרשות הפלסטינית מעוניינת ליצור הזדמנות לשלום והשמיע קריאה לממשלת ישראל להסכים לביצוע התחייבויותיה להקפיא את ההתנחלויות, לשחרר את העצורים ולחדש את המשא ומתן מהמקום, שנפסק בסוף 2008 ובמסגרת מגבלה מוסכמת של זמן (ופא, 10 בדצמבר 2012).
- במסיבת עיתונאים, שערך עם נשיא תורכיה עבדאללה גול לאחר פגישתם באנקרה אמר, כי על ממשלך ישראל לבחור בין המשך ההתנחלויות והכיבוש לבין השלום שיבטיח ביטחון ויציבות על בסיס החלטות לגיטימיות הבינלאומיות. לדבריו ההודעה האחרונה של ממשלת ישראל על הקמת שכונות חדשות היא "מעשה תוקפני" ו"קו אדום" ומהווה הפרה של הסכמים בינלאומיים (ופא, 11 בדצמבר 2012).
- לאחר הביקור בטורקיה המשיך אבו מאזן לפורטוגל, ומשם הגיע ב-16 בדצמבר לביקור באיטליה. ב-17 בדצמבר נפגש אבו מאזן בוותיקן עם האפיפיור בנדיקטוס ה-16 ודן עמו בנושא שדרוג מעמדה של הרשות באו"ם. במהלך הביקור העניק אבו מאזן לאפיפיור לוח פסיפס עליו ציור של כנסיית הקבר בירושלים. בראש הלוח נכתב "אבו מאזן נשיא מדינת פלסטין". יצוין, כי זו הפעם הראשונה, שאבו מאזן משתמש בכינוי זה בביקורו בוותיקן (שהאב, 17 בדצמבר 2012).
המשך הנפנוף באיום הפנייה לבית הדין הבינלאומי
- ברשות הפלסטינית, שלאחר העלאת הדרג באו"ם, ממשיכים לעסוק בנושא הפנייה האפשרית לבתי דין בינלאומיים בתביעות נגד ישראל. בראיון, שהעניק ריאצ' אלמלמכי, שר החוץ של הרשות הפלסטינית אמר, כי הרשות אינה שוללת פנייה לבית הדין הפלילי הבינלאומי. לדבריו הפניה לבית הדין היא "הקלף" שהרשות יכולה לעשות בו שימוש אולם לפי שעה היא רוצה להשתמש בו בתבונה (קול פלסטין, 12 בדצמבר 2012). בצטטו את אבו מאזן אמר, כי אם ישראל לא תעמוד בהתחייבויותיה בנוגע להתנחלויות תגיב הרשות הפלסטינית בפנייה לבית הדין הבינלאומי כדי לשפוט את ישראל על "פשעי מלחמה", שביצעה נגד העם הפלסטיני לאורך השנים (קול פלסטין, 12 בדצמבר 2012).
- צלאח רפאת, חבר הועד הפועל של אש"ף ציין, כי הפלסטינים רוצים לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי וכי כעת נדון נושא החתימה על "אמנת רומא" [4] במטרה להגיש תביעה נגד ממשלת ישראל על רקע ההתנחלויות המהוות פשע מלחמה (ערוץ פלסטיני רשמי, 13 בדצמבר 2012).
קריאה להחרמת תוצרת ישראל
- בישיבה השבועית של ממשלת הרשות הפלסטינית בראשות סלאם פיאצ' גינתה הממשלה את הקפאת כספי המיסים הפלסטינים בידי ישראל וכינתה זאת "ניסיון סחיטה פוליטית". ממשלת הרשות הזהירה, כי ההקפאה עלולה לשתק את יכולת הרשות להעניק שירותים ולהעמיק את המשבר הכספי בו היא שרויה (ופא, 12 בדצמבר 2012).
- במהלך פגישה עם עיתונאים פלסטיניים בראמאללה קרא סלאם פיאצ', ראש הממשלה הפלסטיני, לציבור להחרים מוצרים ישראליים במחאה על החלטת ישראל שלא להעביר לרשות את כספי המיסים הפלסטיניים מישראל. לדבריו, "צעדיה של ישראל הינם בגדר פעילות פיראטית ותוקפנות נגד הפרנסה של התושב הפלסטיני". פיאצ' קרא לארה"ב ולאיחוד האירופי להתערב בסוגיה ולהפסיק לאלתר את צעדיה של ישראל כלפי הרשות (ופא, 16 בדצמבר 2012).
מימין : סלאם פיאצ' קורא להחרמת מוצרים ישראליים בפגישה עם עיתונאיים פלסטיניים בראמאללה (ופא, 16 בדצמבר 2012). משמאל : כרזה ביומון הפלסטיני אלאיאם : "זמן אמת .. פלסטין קוראת לכם להחרים מוצרים ישראליים" (אלאיאם, 17 בדצמבר 2012).
[1]נכון ל-18 בדצמבר 2012. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[2]הנתונים הסטטיסטיים בשנים 2008 ו-2009 כוללים את נפילות הרקטות במהלך מבצע "עופרת יצוקה". נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]פירוט ראו פרסום מרכז המידע ממרץ 2010: "התנהלות חמאס ואופיו של איום הטרור מרצועת עזה בחינת תכני דו"ח גולדסטון לעומת הממצאים בעובדתיים" חלק ב', פרק ב, עמ' 158.
[4]אמנת רומא– אמנה בינלאומית המהווה מקור הסמכות פעילותו של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC). האמנה נכנסה לתוקפה ביולי 2002 חתומות עליה 139 מדינות ו-67 מהן אישררו אותה. האמנה קובעת את סמכויותיו של בית הדין הבינלאומי הפלילי וסוגי הפשעים שידונו בפניו.