- גם השבוע נמשך ירי הרקטות מרצועת עזה לעבר ישראל. השבוע אותרו שבע נפילות, חלקן של רקטות ארוכות טווח, שנפלו בעיר נתיבות וסמוך לה. צה"ל תקף יעדי טרור ברצועה ובין השאר פגע בשני פעילים בכירים, שהשתייכו להתארגנות המזוהה עם הג'האד העולמי.
- הרשות הפלסטינית ממשיכה בפעילות מדינית לקידום המהלך של הפנייה לעצרת הכללית של האו"ם להכרה בפלסטין כמדינה שאינה חברה. לדברי אבו מאזן ודוברים נוספים, לכשיקבלו הפלסטינים מעמד של מדינה משקיפה הם יהיו מוכנים לחזור למו"מ ולדון בנושא הסדר הקבע על בסיס יישום פיתרון שתי המדינות.
פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון ברצועת עזה
- במסגרת פעילות סיכול ומנע של צה"ל, תקף בליל 13-12 באוקטובר כלי טיס של חיל האוויר שני רוכבי אופנוע במחנה הפליטים ג'באליא (בצפון רצועת עזה). שני רוכבי האופנוע, שנהרגו היו פעילים המזוהים עם התארגנויות הג'האד העולמי ברצועת עזה. אחד הפעילים, שנהרג הינו השאם עלי עבד אלכרים סעדיני המכונה אבו אלוליד אלמקדסי, מי שהיה פעיל בכיר בהתארגנות אלתוחיד ואלג'האד ואחד ממייסדי מסגרת-על חדשה בשם "מועצת השורא של לוחמי הג'האד בירושלים רבתי" (דובר צה"ל, 13 באוקטובר 2012). על פי דיווחים פלסטינים ההרוג השני הוא אשרף צבאח, בן 42, ששימש כעוזרו של סעדיני (מען, פלסטין אליום, פלסטין אלא'ן, 13 באוקטובר 2012).
המשך ירי הרקטות ופצצות המרגמה
- במהלך השבוע אותרו שבע נפילות של רקטות בשטח ישראל, חלקן רקטות ארוכות טווח (122 מ"מ) שנפלו סמוך ובתוך העיר נתיבות. אחת הרקטות, שנורתה ב-12 באוקטובר, נפלה בחצר בית בנתיבות. אדם אחד לקה בחרדה ונזק נגרם לבית. כמו כן נורו מספר פצצות המרגמה אשר נפלו בשטחים פתוחים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
- על ירי הרקטות ופצצות המרגמה קיבלו אחריות מספר ארגונים ביניהם החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין (דף הפייסבוק של הארגון, 14 באוקטובר 2012), וועדות ההתנגדות העממית (אתר הזרוע הצבאית של הארגון, 14 באוקטובר). כמו כן קיבלו אחריות התארגנויות המזוהות עם הג'האד העולמי: מועצת השורא של לוחמי הג'האד בירושלים רבתי (פורום ג'האד עולמי, 10 באוקטובר 2012) והתארגנות המכנה עצמה "טאליבן פלסטין" (פורום ג'האד עולמי, 14 באוקטובר 2012).
תקיפות צה"ל בתגובה לירי הרקטות
- בתגובה לירי הרקטות ופצצות המרגמה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מספר יעדי טרור וחוליות ירי רקטות ברצועת עזה :
- ב-14 באוקטובר – בשעות הבוקר תקפו כלי טיס של חיל האוויר בדרום רצועת עזה חוליית פעילי טרור, שעסקה בהכנות אחרונות לביצוע ירי לעבר ישראל (דובר צה"ל, 14 באוקטובר 2012). בשעות אחר הצהרים תקפו כלי טיס של חיל האוויר במרכז רצועת עזה חולייה של פעילי טרור זמן קצר לאחר שירתה לעבר ישראל (דובר צה"ל 14 באוקטובר 2012). הזרוע הצבאית של וועדות ההתנגדות העממית הודיעה, כי שני ההרוגים בתקיפה הינם מפקד יחידת הארטילריה של הזרוע בדיר אלבלח ופעיל נוסף ביחידה. עוד נאמר, כי הם נהרגו לאחר שירו חמש פצצות מרגמה לעבר כיסופים (אתר הזרוע הצבאית של וועדות ההתנגדות העממית, 14 באוקטובר 2012).
- ב-13 באוקטובר - בשעות הלילה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מוקד פעילות טרור בצפון רצועת עזה ושני יעדי טרור במרכז הרצועה (דובר צה"ל, 13 באוקטובר 2012).
- ב-10 באוקטובר - בשעות הלילה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מנהרה ששימשה לפעילות טרור בצפון רצועת עזה (דובר צה"ל, 10 באוקטובר 2012). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו, כי בתקיפה נפגע מוצב של הזרוע הצבאית של חמאס בבית לאהיא (פלסטין אלאן, ופא, מען, 10 באוקטובר 2012).
תגובות בחמאס לתקיפות חיל האוויר
- דוברי חמאס הגיבו בחריפות למה שכינו "הסלמה ישראלית" ותלו אותה בניסיון ישראל לגרור את הרצועה לעימותים לקראת הבחירות בישראל (תוך התעלמות מירי הרקטות המתמשך לשטח ישראל). עם זאת ציין מחמוד אלזהאר, חבר הועד הפועל של חמאס, כי חמאס מחויבת לכל "הסכמי ההרגעה עם ישראל שנחתמו בתיווך מצרים בהסכמת כל הארגונים הפלסטינים" (BBC, 14 באוקטובר 2012).
- להלן עיקרי התגובות בחמאס:
- טאהר אלנונו, דובר ממשל חמאס, האשים את ישראל כי היא זו שהחלה בהסלמה וכי הצעדים, שנוקטים הארגונים הפלסטינים ברצועה, מהווים תגובות בפועל לפעילות ישראל. הוא הכחיש את מעורבות ממשל חמאס בירי אולם הזכיר גם, כי במהלך ההסלמה האחרונה הייתה התגובה משותפת של הג'האד האסלאמי בפלסטין ושל חמאס (אלג'זירה, 14 באוקטובר 2012). בראיון נוסף הזהיר את ישראל לבל תחשוב, שהרצועה הפכה לחלק ממערכת הבחירות של ממשלת ישראל (ערוץ אלאקצא, 14 באוקטובר 2012).
- פוזי ברהום, דובר חמאס אמר, כי ההסלמה היא חלק מתוכנית ישראלית לרשום הישגים פוליטיים ולהשיג רווחים לצורך הבחירות (דף הפייסבוק של פוזי ברהום, 14 באוקטובר 2012).
- אסלאם שהואן, דובר משרד הפנים של ממשל חמאס אמר, כי התוקפנות הישראלית נובעת מבעיות פנימיות וכישלונות של ממשלת ישראל הנוכחית. לדבריו, הכריז משרד הפנים על כוננות מלאה על מנת לשמור על היציבות והרגיעה (ערוץ אלאקצא, 14 באוקטובר 2012).
ירי רקטות מאז תחילת שנת 2011 1
הפגנות במוקדי חיכוך
- ברחבי יהודה ושומרון התקיימו כמידי שבוע, הפגנות במוקדי החיכוך המסורתיים. המפגינים יידו אבנים והשליכו בקבוקי תבערה לעבר כוחות צה"ל, אשר בכמה מקרים השיבו באמצעים לפיזור הפגנות. כמו כן אירעו מספר מקרים בהם יודו אבנים והושלכו בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים וכלי רכב ביטחוניים.
הפגנת יום שישי בנבי צאלח (ופא, 12 באוקטובר 2012)
יום השנה לשחרור גלעד שליט
- ברצועת עזה מתכננים בימים אלה לקיים שורה של אירועים לציון יום השנה הראשון להחזרתו של גלעד שליט במסגרת עסקת שחרור המחבלים. האירועים המתוכננים להתקיים בין 18-15 באוקטובר, תחת הכותרת "הנאמנות למשוחררים".
- במסגרת זאת יתקיימו, בין היתר (פלסטין אלא'ן, 15 באוקטובר 2012 ) :
עצרת מול מטה הצלב האדום בעזה במהלכה תימסר איגרת המפרטת את מצבם של המחבלים המשוחררים, שהגיעו לרצועת עזה.
טקס חגיגי מטעם חמאס בו ישתתפו מבצעי החטיפה ויוקרן סרט תיעודי אודות החטיפה.
כינוס חגיגי מיוחד של המועצה המחוקקת .
תהלוכה בצפון רצועת עזה.
- בראיון שהעניק מחמוד אלזהאר, סגן ראש הועד הפועל של חמאס ומי שהוביל את המשא ומתן מטעם חמאס, לאתר הישראלי וואלה במלאת שנה לעסקה אמר, כי המסקנה העיקרית עבור חמאס מהעסקה היא שהפעלת לחץ היא הדבר היחיד המשפיע על ישראל. לדבריו, הפכו המשוחררים לגורם מסייע חשוב לממשל חמאס ברצועת עזה. חלקם הפכו לדבריו, למנהיגים "בזירה הפוליטית ובזירות נוספות" תוך ניצול הניסיון, שצברו בסוגיות בינלאומיות ובעיקר ישראליות (וואלה חדשות, 12 באוקטובר 2012).
פעילות לקידום הפנייה הפלסטינית לעצרת הכללית
- נמשכת הפעילות ברשות הפלסטינית לקידום המהלך של פנייה לעצרת הכללית של האו"ם להכרה ברשות הפלסטינית כמדינה שאינה חברה. לדברי צאא'ב עריקאת תוגש הבקשה כבר בחודש הבא. בכירי הרשות גם אומרים, כי ההכרה באו"ם תביא לחזרה לשולחן המו"מ עם ישראל.
- על רקע זה ערך אבו מאזן מספר מפגשים ביניהם:
- ב-10 באוקטובר נועד עם קונסולים ונציגים של מדינות האיחוד האירופאי. במהלך הפגישה הביע תקווה, שמדינות האיחוד האירופאי יתמכו בהצעת ההחלטה אותה יגישו הפלסטינים לאו"ם. עוד אמר, כי הרשות מסכימה לכך, שמסמכי האיחוד האירופאי בנוגע לפלסטינים יהוו את הבסיס לחזרה לשיחות המשא ומתן עם ישראל. לדברי אבו מאזן ברגע שיקבלו מעמד של מדינה משקיפה בעצרת האו"ם יהיו מוכנים לחזור למשא ומתן וידונו בנושא הסדר הקבע (אלחיאת אלג'דידה, 10 באוקטובר 2012).
- בפגישה עם חברי כנסת ישראליים בראמאללה אמר אבו מאזן, כי לאחר שהרשות הפלסטינית תקבל חברות באו"ם היא תשוב למו"מ עם ישראל על בסיס יישום פיתרון שתי המדינות (ופא, 14 באוקטובר 2012).
אבו מאזן נועד עם חברי כנסת ישראלים בראמאללה (ופא, 14 באוקטובר 2012)
- צאא'ב עריאקאת, חבר הועד הפועל של אשף אמר, כי ארה"ב לא תוכל למנוע את ישיבת העצרת הכללית של האו"ם, שנועדה להצביע על הצעת ההחלטה הפלסטינית האמורה להתקיים בחודש הבא. לדבריו ההחלטה תאפשר לרשות הפלסטינית לשוב למשא ומתן שכן כאשר תוכר "פלסטין" כמדינה תחת כיבוש היא תשמש מקור הסמכות לדרישה הפלסטינית לנסיגה ישראלית לקווי 1967, אי חוקיות ההתנחלויות וסיפוח ירושלים (רדיו קול פלסטין, 15 באוקטובר 2012). בראיון נוסף ציין צאא'ב עריקאת, כי קבלת מעמד מדינה לא חברה באו"ם יעניק לרשות גישה לבית הדין הבינלאומי שם יוכלו הפלסטינים לתבוע את ישראל (מען, 13 באוקטובר 2012).
שיגור כטב"מ לישראל ע"י חזבאללה (השלמה)
- ב-11 באוקטובר 2012 נשא חסן נצראללה נאום שהתמקד סביב שיגור הכטב"מ. המידע שחשף נצראללה אודות השיגור הינו מגמתי ובעל אופי תעמולתי מובהק. הנאום כוון, להערכתנו, בעיקר כדי לחזק את מעמדו של נצראללה בפני הציבור הלבנוני על רקע הביקורת הגוברת נגד הסיוע, שמגיש חזבאללה למשטר הסורי.
- להלן עיקרי דבריו (רדיו נור, 11 באוקטובר 2012):
- נטילת אחריות על שיגור הכתב"מ: חזבאללה ביצע "פעולה איכותית מאוד וחשובה מאוד" ושיגר מטוס סיור מתקדם משטח לבנון אל עבר ישראל דרך הים, במשתמע במשימה של איסוף מידע מודיעיני. פעולת שיגור המטוס נקראת "פעולת חסין איוב", על שם אחד ממייסדי התחום האווירי בחזבאללה, שמצא את מותו בנסיבות שלא פורטו ע"י חסן נצראללה[2].
- נתיב הטיסה: חזבאללה הנחה את המטוס לאורך מאות ק"מ מעל הים ואח"כ הפנה אותו אל עבר דרום ישראל ("דרום ישראל הכבושה"). בדרום ישראל טס הכטב"מ עשרות רבות של קילומטרים ביבשה עד אשר הופל ע"י חיל האוויר הישראלי, לטענת חזבאללה בקרבת אזור דימונה.
- סוג הכטב"מ: נצראללה נמנע מלנקוב בסוג הכטב"מ. הוא ציין, כי המדובר בהפגנה, ראשונה מסוגה, של יכולת אווירית משופרת שבידי חזבאללה העולה על הכטב"מ מסוג "מראצד" (קרי, "אבאביל"), ששוגר במלחמת לבנון השנייה. הכטב"מ ששיגר עתה, לדברי נצראללה, איננו רוסי אלא הוא כלי טיס מתוצרת איראנית, שהורכב ויוצר על ידי פעילים מקצועיים איכותיים של חזבאללה ("על הלבנונים להיות גאים בכך שיש להם צעירים ומוחות ברמה זו").
- המישור התודעתי: נצראללה התפאר בהישג של חדירת הכטב"מ לעומק שטח ישראל והציג אותו כראשון מסוגו בתולדות חזבאללה ו"תנועת ההתנגדות". לדבריו המטוס טס מאות ק"מ באזור רווי מכ"מים של ישראל, ארה"ב נאט"ו ויוניפי"ל, בלי שהתגלה, עד אשר הופל בסוף הדרך- ו"זהו דבר טבעי וצפוי, ואין פה שום הישג [לישראלים]". חדירתו לשטח ישראל גרמה, לדברי נצראללה, מבוכה לישראלים, שהתגאו בכך שהמרחב האווירי הישראלי הינו בלתי חדיר.
- חזבאללה ימשיך להפעיל טיסות סיור של כטב"מים לעבר ישראל: לחזבאללה "הזכות הטבעית" להפעיל טיסות סיור נוספות אל תוך פלסטין הכבושה כל אימת שהארגון ירצה בכך. זאת לנוכח ההפרות האוויריות הישראליות מעל שמי לבנון ועל רקע חוסר האונים של הממשל הלבנוני. לפיכך, ציין נצראללה, "הטיסה הזאת לא הייתה הראשונה ולא תהיה האחרונה ברצון אללה יתעלה וישתבח".
תגובות באיראן ובלבנון
- דוברים איראנים התפארו בהישג של חזבאללה ואיראן תוך שימוש במסרים דומים לאלו, שהופיעו בנאומו של חסן נצראללה:
- אחמד וחידי, שר ההגנה האיראני, הצהיר כי טיסת הכטב"מ של חזבאללה מעידה על חוסר האונים והחולשה של ישראל ("המשטר הציוני"). הוא ציין, כי בשל הטיסות התכופות שמקיימת ישראל מעל שמי לבנון רואה חזבאללה את טיסת הכטב"מ כ"זכותו הטבעית". בהתייחסותו לכך שהכטב"מ הינו מתוצרת איראן ובהתייחסותו לתמיכת איראן בחזבאללה אמר וחידי, כי "היכולות של איראן הן מאוד גבוהות, וההן עומדות לרשות האומות האסלאמיות" (פארס, 14 באוקטובר).
- חסן רוחאני, נציג המנהיג ח'אמנהאי במועצה לביטחון לאומי, ציין כי הכטב"מ חדר לאזורים רגישים בשטחה של ישראל ובכך הנחית עליה "מכה כואבת" (איסנא, 14 באוקטובר 2012).
- פואד אלסניורה, ראש סיעת אלמסתקבל בפרלמנט הלבנוני, הנמנה על מתנגדי נצראללה בלבנון, הגיב על השיגור באומרו, כי ההחלטה לשגר את הכטב"מ הייתה איראנית, משום שהיא מצריכה טכנולוגיה המצויה רק בידי איראן. אלסניורה הביע חששו, כי השיגור מהווה סכנה לביטחונה הלאומי של לבנון והוא עלול לסבך את לבנון בתגובה ישראלית ובמאבקים האזוריים והבינלאומיים (אתר החדשות הלבנוני לבנון עכשיו, 14 באוקטובר 2012).
הספינה Estelle נמצאת בדרכה לרצועת עזה
-
הספינה Estelle , שיצאה ב-6 באוקטובר נמל נפולי שבאיטליה, ממשיכה בהפלגה לכיוון חופי רצועת עזה. הספינה נמצאת בימים אלה סמוך לכרתים והיא אמורה להגיע ליעדה בימים הקרובים (15 באוקטובר 2012, אתר יוזמת Gaza's Ark).
-
פעילים על גבי הספינה פרסמו הצהרה לפיה הם עברו על גבי הספינה אימונים שנועדו להכשיר אותם להתנהלות לא אלימה במקרה של השתלטות ישראלית על הספינה (15 באוקטובר 2012, אתר יוזמת Gaza's Ark).
- אמג'ד אלשוא, מתאם הקמפיין לשבירת המצור על רצועת עזה, אמר כי למרות האיומים הישראליים הספינה נחושה להגיע לנמל עזה וכי החלו ההכנות ברצועה לקבלת הפנים לספינה (ערוץ אלקדס, 9 באוקטובר 2012).
מימין: הספינה Estelle עוגנת באחד הנמלים. משמאל: קבלת פנים שנערכה לספינה בנמל נפולי שבאיטליה
(אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 14 באוקטובר 2012)
יוזמה חדשה של מארגני המטס לישראל
- ארגון "ברוכים הבאים לפלסטין", הודיע, רשמית באתר האינטרנט שלו, כי בכוונתו לערוך קמפיין נוסף להבעת הזדהות עם הפלסטינים. במסגרת הקמפיין יתבצע הפעם ניסיון לשגר משלחת אשר תגיע לרצועת עזה דרך מצרים. מועד ההגעה לקהיר הוא 25 בדצמבר (חג המולד) והכניסה לעזה מתוכננת ב-27 בדצמבר (אתר הארגון 10 באוקטובר 2012). חברי ארגון זה עומדים מאחורי מטס המחאה ביולי 2011 והצעדה לגשר אלנבי באוגוסט 2012. בשני המקרים סורבה כניסתם של מרבית הפעילים לישראל.
הענקת תעודת הוקרה למשפחת המחבלת המתאבדת ממסעדת מקסים
- עורכי דין מטעם התאחדות עורכי הדין הערביים[3], שמרכזה בקהיר, ערכה ב-13 באוקטובר טקס חגיגי בג'נין מהלכו הוענקה תעודת הוקרה למשפחת המחבלת המתאבדת הנאדי ג'ראדאת, מבצעת פיגוע ההתאבדות במסעדת מקסים בחיפה (אוקטובר 2003)[4], לציון יום השנה השמיני למותה. זהו ביטוי נוסף להפיכתם של טרוריסטים למודל לחיקוי בקרב הפלסטינים והעולם הערבי/מוסלמי.
מימין: חבר התאחדות עורכי הדין הערביים מעניק תעודה הוקרה למשפחת המחבלת המתאבדת הנאדי ג'ראדאת לרגל ציון יום השנה ה-8 למותה. משמאל: התעודה, שקיבלה המשפחה (פורום חמאס, 13 באוקטובר 2012)
[1] נכון ל- 14 באוקטובר 2012. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[2] חסין אניס איוב, מהכפר סלעא שבנפת צור, שימש בעבר בתפקיד מפקד כוחות האוויר של חזבאללה ונחשב כמי שתרם לפיתוח הזרוע האווירית בארגון. הוא היה מעורב בכמה "פיגועי איכות" נגד כוחות צה"ל בדרום לבנון. הוא נהרג ב-4 במרץ 1996, בפיגוע בגזרה המרכזית של לבנון בו נהרגו ארבעה חיילי צה"ל. משפחתו של חסין איוב קיבלה בשמחה את הבשורה שפעולת שיגור הכטב"מ נקראה על שמו ותמונותיו נתלו ברחובות לצד דגלי חזבאללה (רדיו נור, 12 באוקטובר; אלמנאר, 13 באוקטובר 2012).
[3] התאחדות עורכי הדין הערביים ARAB LAWYERS UNION- נוסדה בשנת 1944. זהו ארגון גג מאגד תחתיו את אגודות עורכי הדין בעולם הערבי. המטה הראשי של הארגון נמצא בקהיר. הארגון מייעץ למועצות הכלכלה והחברה באו"ם ולארגון אונסק"ו. הארגון גם חבר באיגוד עורכי הדין של בית דין לפשעים בינלאומיים, חבר בהתאחדות עורכי הדין הבינלאומי שבצרפת- UIA, וגם באיחוד הבינלאומי לסיוע משפטי- ILAC. מבין מטרותיו קידום מקצוע עריכת הדין בעולם הערבי ומאבק נגד כל סוג של אימפריאליזם.
[4] הנאדי תייסיר עבד אלמאלכ ג'ראדאת. מחבלת מתאבדת מהעיר ג'נין, אשר ביצעה את פיגוע ההתאבדות במסעדת מקסים בחיפה (4 באוקטובר 2003). בפיגוע נרצחו 21 ישראלים ונפצעו 51. בין הנרצחים בפיגוע היו שתי משפחות וארבעה ילדים, כולל תינוקת בת שנה. ג'ראדאת הייתה עורכת דין וחברה בארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין.