מבט לאיראן

יולי 2012 – תיר 1391 מאת: ד''ר רז צימט
ועידת ‘’סוריה – קו ההתנגדות הראשון’’ בטהראן

ועידת ‘’סוריה – קו ההתנגדות הראשון’’ בטהראן

נמשך הזינוק במחירי העוף, תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן

נמשך הזינוק במחירי העוף, תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן

נמשך הזינוק במחירי העוף, תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן

נמשך הזינוק במחירי העוף, תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

מצוקת האינפלציה אינה פוסחת גם על תלמידי הדת

מצוקת האינפלציה אינה פוסחת גם על תלמידי הדת

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן

ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן


במוקד אירועי השבוע
  • ועידת "סוריה – קו ההתנגדות הראשון" בטהראן: "אסטרטגיית "חרב דמוקלס" היא הקלף   המנצח של סוריה נגד המערב"
  • "תנו למרסי הזדמנות": תגובות העיתונות האיראנית לביקור נשיא מצרים בערב הסעודית
  • נמשך הזינוק במחירי העוף; תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן
  • מצוקת האינפלציה אינה פוסחת גם על תלמידי הדת
  • תמונות השבוע: ניקיונות במסגדים לקראת חודש הרמדאן
ועידת "סוריה – קו ההתנגדות הראשון" בטהראן: אסטרטגיית חרב דמוקלס היא הקלף המנצח של סוריה נגד המערב

בטהראן התקיימה ביום חמישי שעבר (12 יולי) הועידה התשיעית של ארגון חזבאללה סייבר תחת הכותרת: "סוריה – קו ההתנגדות הראשון". ארגון זה הוקם בקיץ 2011 על-ידי תומכי המשטר האיראני, שפעלו במרחב הסייבר כנגד האופוזיציה הרפורמיסטית במהלך מהומות 2009. באוגוסט 2011 קיים הארגון את ועידתו הראשונה. בגילוי דעת, שפרסם הארגון לאחר הקמתו, הוגדרו יעדיו ומטרותיו, ובהם: תיאום בין תומכי המשטר הפעילים במרחב הסייבר; ארגון קורסים והדרכות לפעילים; קיום פגישות, שנועדו לספק לפעילים היכרות עם טקטיקות הקשורות ללוחמת סייבר; וגיוס הפעילים לצורך ארגון פעילויות ברשת. מאז הקמתו מספק הארגון אכסניה לשיח מחשבתי ותרבותי של אישים המזוהים עם האגף הימני-רדיקלי ועם תומכי המשטר.

הועידה התשיעית של הארגון, שהתקיימה בנוכחות שגריר סוריה באיראן, חאמד חסן (Hamed Hassan), עסקה בהתפתחויות בסוריה ומשתתפיה ביטאו את המשך התמיכה מצד המשטר האיראני במשטרו של הנשיא אסד.

חג'ת אל-אסלאם מחמד חסן אח'תרי (Hojjat-ol-Islam Mohammad Hassan Akhtari), שגרירה לשעבר של איראן בדמשק ויו"ר אגודת אהל אל-בית העולמית,  התייחס במהלך הועידה להתפתחויות בעולם הערבי ואמר, כי אויבי האסלאם חוששים מפני ההתעוררות האסלאמית באזור ומנסים לבלום את התקדמות התנועות האסלאמיות בדרכים שונות, ובהן פגיעה בחזית ההתנגדות האסלאמית נגד ישראל, שמרכזה בסוריה. הוא הדגיש, כי סוריה ניצבה תמיד בחזית ההתנגדות נגד ישראל לצד חזבאללה ופלסטין ותוך שיתוף פעולה עם איראן.

אח'תרי ציין, כי ההתרחשויות בסוריה שונות לחלוטין מההתפתחויות, שהתרחשו בשנתיים האחרונות במצרים, בתוניסיה, בבחרין ובלוב. תנועות ההתנגדות במדינות אלה היו עממיות בעוד שההתפתחויות בסוריה אינן יכולות להיחשב כביטוי לתנועה עממית. זאת ועוד, במדינות ערב האחרות פעלו משטרים מדכאים, ששיתפו פעולה עם מעצמות המערב, בעוד שמעצמות אלה משתפות ביניהן פעולה על מנת להפיל את המשטר בסוריה. הוא ציין, כי ממשלת סוריה הציגה בפני הדיפלומטים הזרים בדמשק תיעוד מצולם של פשעים, שבוצעו נגד אזרחיה על-ידי מתנגדי המשטר, אך אמצעי התקשורת המערביים מנסים להציג מציאות הפוכה ומסולפת.

אח'תרי תקף בחריפות את שלטונות ערב הסעודית וקטר ואמר, כי שליטי מדינות אלה, שמעולם לא קיימו בחירות בארצם ולא מימשו את זכויות אזרחיהם, אינם יכולים לדרוש רפורמות או בחירות בסוריה. הוא מתח ביקורת גם על ממשלת תורכיה וציין, על העם התורכי לדעת, שהמדיניות בה נוקטים שלטונות ארצו אינה משרתת את האינטרסים של אזרחי סוריה ותורכיה (www.snn.ir, 12 יולי 2012).

ההרצאה המרכזית בוועידה נישאה על-ידי ד"ר חסן עבאסי (Hassan Abbasi), ראש המרכז למחקרים דוקטרינריים לביטחון ללא גבולות המזוהה עם משמרות המהפכה. עבאסי נחשב לאחד מבכירי התיאורטיקנים של האגף הרדיקלי במחנה השמרני ומשמרות המהפכה.

עבאסי ציין, כי המערב רואה בהתפתחויות בעולם הערבי ביטוי לגל השלישי של התעוררות אסלאמית במזרח התיכון. הגל הראשון התרחש במהפכה האסלאמית באיראן בשנת 1979, הגל השני התרחש בלבנון ובפלסטין עם עלייתן של התנועות האסלאמיות והגל השלישי פוקד כיום את מדינות ערב. במערב סבורים, שצריך לרסן את ההתעוררות האסלאמית בטרם תתפשט גם למדינות המערב.

ארצות-הברית וישראל טוענות, שההתפתחויות באזור אינן מבטאות תופעה אנטי-ציונית ואנטי-אמריקאית אלא התקוממות נגד הדיכוי המתרחש, לדבריהן, גם בסוריה. אלא שההתפתחויות בסוריה אינן מבטאות, לדבריו, מהפכה עממית המתאפיינת ביציאת אזרחים לרחובות כי אם פעילות טרור מצד פעילי אלקאעדה הפועלים נגד המשטר הסורי לאחר שבמשך שנים לא עשו דבר כדי לסייע לחזבאללה או לחמאס במאבקם נגד ישראל.

עבאסי טען, כי האימפריאליזם המערבי ובריטניה הצמיחו במהלך השנים שלושה זרמים במזרח התיכון: האחמדיה בפקיסטאן, שהצמיחה את הסופר סלמאן רושדי; הדת הבהאית באיראן; והוהאביה בחצי-האי ערב. זרמים אלה פועלים בתמיכת מדינות המערב ולא ייפלא, איפוא, כי הוהאבים אינם פועלים כנגד "המשטר הציוני" אלא משקיעים את כל יכולותיהם ומשאביהם נגד סוריה. הוא ציין, כי כאשר החלו המהפכות העממיות באזור הטילה ארצות-הברית על תורכיה ועל ערב הסעודית את המשימה לבלום את התפשטותן. תורכיה פעלה בקרב מדינות האזור כדי להפיץ את המודל התורכי. מנהיגי תורכיה מציגים את המודל התורכי כמודל אסלאמי, אך האסלאם שלהם בא לידי ביטוי רק ברעלות, שנשותיהם לובשות, בעוד שלמעשה מדובר ב"אסלאם אמריקאי".

עבאסי הדגיש את האינטרס הישראלי לפעול להפלת המשטר הסורי הנובע, לדבריו, מאובדן אחיזתה של ישראל בגבולה הדרומי בעקבות המהפכה במצרים. ישראל מבקשת לצאת מהבידוד אליו נקלעה באמצעות העברת מרכז ההגנה שלה מגבולה הדרומי לתורכיה, שעדיין משתפת עימה פעולה. הבעיה היא, שסוריה מפרידה בין תורכיה לישראל וישראל מעוניינת, לפיכך, להגביר את הלחץ על סוריה כדי לאפשר לה להשיב לעצמה את העומק האסטרטגי, שאיבדה בדרום, ולחסל במקביל את בעיית ההתנגדות בלבנון.

עבאסי העריך, כי המערב אינו מסוגל לפעול צבאית בסוריה כפי שפעל בלוב. ראשית, המשטר הסורי מלוכד ומנגנוני הביטחון הסורים פועלים בתיאום, שלא התקיים בלוב. שנית, התערבות זרה בסוריה תוביל לתגובה חריפה מצד סוריה, ההתנגדות הלבנונית וההתנגדות האסלאמית בעזה כנגד ישראל. ישראל שבויה, לדבריו, בידי סוריה, וכל תקיפה מצד נאט"ו נגד סוריה תוביל למתקפת טילים כנגד המרכזים האסטרטגיים בישראל. עבאסי הוסיף, כי גם התנאים הבינלאומיים אינם מאפשרים יוזמה מלחמתית מערבית נגד סוריה. הבחירות הקרובות בארצות-הברית, המשבר הכלכלי במערב, חולשתה של ערב הסעודית והתנגדותה הנחרצת של רוסיה למתקפה צבאית נגד סוריה אינם מאפשרים למערב לנקוט במהלך צבאי. הקלף המנצח בידי סוריה כנגד המערב מבוסס, לדברי עבאסי, על אסטרטגיית "חרב דמוקלס". המערב יודע, שכל ניסיון לפעול צבאית נגד סוריה יוביל לתגובה נגד ישראל באמצעות חרב זו, שקצותיה הן סוריה, ההתנגדות האסלאמית בפלסטין ולבנון, ובכוחה של אסטרטגיה זו להרתיע את המערב מפעולה צבאית נגד סוריה (www.snn.ir, 13 יולי 2012).

בתוך כך שבו בכירים איראנים והדגישו השבוע את תמיכתם בפתרון מדיני למשבר בסוריה ואת התנגדותם למעורבות צבאית זרה. שר החוץ, עלי-אכבר צאלחי (Ali-Akbar Salehi), הצהיר, כי טהראן מוכנה לארח שיחות בין הממשלה הסורית לנציגי האופוזיציה, והדגיש, כי איראן תומכת בפתרון פנים-סורי למשבר הפוליטי במדינה (מהר, 15 יולי). במסיבת עיתונאים, שהתקיימה ביום שני (16 יולי), אמר צאלחי, כי איראן כבר יצרה קשרים עם חלקים נרחבים באופוזיציה הסורית ומקיימת עימה התייעצויות (מהר, 16 יולי 2012).

בתגובה להצעת התיווך, שהעלה שר החוץ צאלחי, שיבח מחמד-עלי סבחאני (Mohammad Ali Sobhani), שגריר איראן לשעבר בבירות, את היוזמה וטען, כי הבחינה המחודשת של עמדת איראן ביחס להתפתחויות בסוריה היא צעד נכון המשרת את האינטרסים הלאומיים שלה. במאמר מערכת פרי-עטו, שהתפרסם ביומון הרפורמיסטי "שרק" (Shargh), כתב סבחאני, כי איראן אינה יכולה להישאר אדישה לנוכח ההתפתחויות בסוריה וכי שני הצדדים הלוחמים בסוריה אשמים במידה כזו או אחרת במצב. תמיכת המשטר הסורי בחזית ההתנגדות נגד ישראל ראויה אומנם לכבוד אך אינה משחררת אותו לחלוטין מאחריות ביחס לאירועי הדמים בסוריה. הברית בין איראן לסוריה נגד ישראל אינה יכולה לשמש סיבה עבור איראן להימנע מביקורת כלפי מדיניות בלתי ראויה מצד סוריה, כיוון שקשרים טובים בין ממשלות אינם מצדיקים התעלמות מזכויותיהם של עמים. איראן יכולה למלא תפקיד משמעותי כמתווך ויש לקבל בברכה את יוזמת התיווך שלה, כתב סבחאני (שרק, 16 יולי 2012).

"תנו למרסי הזדמנות": תגובות העיתונות האיראנית לביקור נשיא מצרים בערב הסעודית

העיתונות האיראנית הגיבה בהסתייגות לצד זהירות לנוכח הביקור, שקיים בשבוע שעבר נשיא מצרים, מחמד מרסי, בערב הסעודית. היה זה ביקורו הרשמי הראשון של מרסי מחוץ למצרים מאז הושבע לנשיאות. טרם הביקור הכחישה מצרים דיווחים, שהתפרסמו בעיתונות האיראנית, לפיהם בכוונת מרסי לקיים ביקור רשמי בטהראן. בראשית השבוע דיווחה התקשורת האיראנית, כי הנשיא אחמדינז'אד והנשיא מרסי צפויים להיפגש בקרוב באתיופיה במהלך כינוס ועידת הארגון לאחדות אפריקה, שנפתחה השבוע באדיס אבבה, וכי יועצו הבכיר של אחמדינז'אד, מג'תבא ת'מארה-האשמי (Mojtaba Samareh-Hashemi), צפוי לצאת בקרוב למצרים על מנת להעביר לנשיא מרסי הזמנה רשמית להשתתף בועידת המדינות הבלתי-מזדהות, שצפויה להתקיים בטהראן בסוף חודש אוגוסט.

היומון ג'מהורי-י אסלאמי (Jomhuri-ye Eslami), שכבר הביע בשבועות האחרונים ספקות בנוגע למחויבות הממשל המצרי החדש לעקרונות המהפכה המצרית, מתח השבוע ביקורת חריפה על ביקור מרסי בריאד והביע תקווה, כי הוא אינו מבטא שינוי אסטרטגי במדיניות האחים המוסלמים לאחר שעלו לשלטון. במאמר מערכת, שפרסם היומון, נכתב, כי ביקור מרסי בערב הסעודית מבטא נסיגה נוספת מצד הנשיא החדש והאחים המוסלמים מעמדותיהם הקודמות, לאחר שהכירו בהחלטת בית המשפט העליון בקהיר לפזר את הפרלמנט. נסיעת נשיא מצרים לערב הסעודית ופגישתו עם המלך עבדאללה, מאויבי המהפכה המצרית, מהווה נסיגה לצד בגידה ומוסיפה לדאגתם של המהפכנים, נכתב במאמר. השאלה היא, האם מדובר בנסיגה טקטית, שמרסי נאלץ להסכים לה, או שמא מדובר בשינוי אסטרטגי במדיניות האחים המוסלמים.

היומון גרס, כי כל נסיגה של מרסי מעמדותיו פוגעת בו, באחים המוסלמים ובמהפכה, גם אם הוא מנסה להצדיקה. אין ספק, שמרסי ניצב בפני קשיים גדולים בניהול ענייני המדינה, ובראשם המשבר הכלכלי והעוני החריף. מצרים זקוקה לסיוע כלכלי חיצוני מצד המערב ומדינות המפרץ וסירובן של ארצות-הברית ואירופה להגיש לה סיוע כספי מסביר את נסיעת מרסי לערב הסעודית. לא ניתן להצדיק, עם זאת, כל פעולה בה נוקט מרסי במשבר הכלכלי. נסיעתו לריאד הייתה בבחינת השפלה גם עבורו, כיוון שמלך ערב הסעודית היה בעל ברית של הנשיא מבארכ ונקט עמדות ברורות נגד המהפכה המצרית. ביקורו הנחשב בגידה בעיניהם של המהפכנים במצרים יכול להיחשב כהישג עבור שליטי ריאד הזקוקים לכל לגיטימציה לשלטונם לנוכח המחאה העממית הגוברת בארצם.

ג'מהורי-י אסלאמי הזהיר, כי גם אם בטווח הקצר עשויה המדיניות הנוכחית בה נוקטים האחים המוסלמים להועיל להם, הרי שבטווח הארוך עלולות להיות לה תוצאות חמורות והיא מסכנת את האינטרסים של העם המצרי. המצרים ביצעו את המהפכה כדי לחסל את השפעת הממשל הקודם, להביא לביטול הסכמי השלום עם ישראל ולנתק את תלותה של מצרים במדינות אחרות באזור ובעולם. עד כה לא עשו האחים המוסלמים דבר כדי לממש את דרישות המהפכה. מרסי זוכה אומנם לתמיכת הרוב המוחלט בקרב המהפכנים במצרים, אך למרבה הצער הוא אינו מנצל תמיכה זו כדי לממש את יעדי המהפכה. הדבר עלול להחליש את רוח המהפכה, לשרת את האינטרסים של תומכי המשטר הישן בתמיכת המעצמות הזרות והאזוריות ולסכן את המהפכה. יש לקוות, סיכם היומון, שנסיגותיהם האחרונות של מרסי והאחים המוסלמים נובעות מאינטרסים זמניים ושבעתיד הם יפעלו בכיוון של מימוש יעדי המהפכה (ג'מהורי-י אסלאמי, 15 יולי 2012).

היומונים מרדם סאלארי (Mardom Salari) וסיאסת-י רוז (Siasat-e Rooz), לעומת זאת, הביעו הבנה רבה יותר לצרכיו של הנשיא מרסי, שבאו לידי ביטוי בביקורו האחרון בריאד. מרדם סאלארי כתב, כי על סמך ראיונותיו ונאומיו של מרסי ניתן להסיק, שמדובר בנשיא נבון המודע היטב לצרכי ארצו ולמציאות בה הוא פועל. הוא יודע, שעליו להתחשב במעמדם של אנשי הצבא, מודע לכך, שפחות ממחצית מאזרחי מצרים תמכו בסיבוב הבחירות השני לנשיאות, ונוקט במדיניות זהירה.

אין לצפות, נכתב ביומון, כי הנשיא החדש יבטא כבר בשלב ראשון תמיכה בעמדותיה של איראן. אף מדינה אינה מעדיפה את האינטרסים הלאומיים של מדינות אחרות על פני האינטרסים שלה וטעות חמורה היא לחשוב, שמדינות אחרות צריכות להיות מתואמות עם איראן ולהסכים עימה בכל העניינים. נשיא מצרים פועל בהתאם לצרכי ארצו וממשלתו ואיראן אינה צריכה להיעלב מכך, שחלק מהצהרותיו אינן מבטאות תמיכה בה, כיוון שאין מקום לרגשות בניהול מדיניות. איראן צריכה לפעול מול מצרים מתוך הכרה בהיותה מדינה גדולה ומשפיעה. לנוכח מעמדה בעולם הערבי רק טבעי הדבר, שמרסי בחר בערב הסעודית כמדינה הראשונה לקיים בה ביקור רשמי, אף על-פי שמצרים צריכה לדעת, שאם לא היום, אזי מחר תהיה לאיראן השפעה רבה יותר מאשר לערב הסעודית בזירה הבינלאומית. איראן צריכה להתקרב למצרים באופן רגוע, הדרגתי ושקול ומתוך כבוד ולא מתוך לחץ (מרדם סאלארי, 15 יולי 2012).

היומון סיאסת-י רוז קרא, אף הוא, לשלטונות איראן להכיר בנסיבות המיוחדות בהן פועל הנשיא המצרי החדש. במאמר, שהתפרסם תחת הכותרת: "תנו למרסי הזדמנות" (13 יולי), נכתב, כי נשיאותו של מרסי נמצאת תחת מיקרוסקופ בשל חשיבותה של מצרים, קשריה ההיסטוריים עם המערב וישראל והשפעתן העמוקה של ההתפתחויות במצרים על העולם הערבי.

מרסי נהג עד כה בהיגיון ובחוכמה והוא מנסה להציג תדמית שונה מזו שיריביו ניסו להדביק לו. הוא קיבל, למשל, החלטה, שהייתה מלווה בסיכונים מבחינתו, לכנס את הפרלמנט המצרי במקביל להכרתו בהחלטת בית המשפט לפזר את הפרלמנט. היה בכך צעד ראשון מבחינתו בדרך להגבלת כוחם של אנשי הצבא. גם החלטתו לקיים ביקור בערב הסעודית על אף הביקורת מצד חלק מהמהפכנים במצרים הייתה מחושבת ונועדה לסכל את הכוונה לאסור עליו לצאת ממצרים ולהפחית בכך את הרגישות הצפויה לביקוריו העתידיים, ובמיוחד לביקורו בטהראן.

על האחראים על מדיניות החוץ ועל התקשורת באיראן להיזהר, שלא לנקוט בעמדות שיגבירו את המגבלות הפוליטיות הניצבות בפני מרסי ולאפשר לו לפעול ללא לחצים ולהשלים את המעגל האסלאמיסטי באזור. מי שאינו לוקח בחשבון את התנאים הפנימיים והחיצוניים במצרים עלול לסבך את העניינים עבור מרסי. צריך לאפשר לו לנקוט במדיניות שתתחשב בתנאים הרגישים של ארצו, לחזק את קשריו עם העולם המוסלמי באופן רגוע ולהגביר את הייאוש בישראל. 

נמשך הזינוק במחירי העוף; תורים ארוכים לקניית עוף בפיקוח ממשלתי לקראת הרמדאן

הזינוק הנמשך במחירי העוף ממשיך לעמוד בראש סדר היום הכלכלי באיראן. ק"ג עוף נמכר השבוע בחלק מהמחוזות במחיר שיא של 8,000 תומאן (כ-4.5 דולרים על-פי השער הלא-רשמי). בטהראן נמכר ק"ג עוף במחיר של 7,000 תומאן.

עליית מחירי העוף ב-10 השנים האחרונות (על-פי איסנ"א, 15 יולי):

שנה

מחיר ממוצע (בריאלים)

מחיר מירבי

מחיר מינימלי

1382 (2004-2003)

15064

16400

13000

1383 (2005-2004)

17032

20000

14900

1384 (2006-2005)

14811

16800

12800

1385 (2007-2006)

16979

18500

15300

1386 (2008-2007)

19958

24500

16500

1387 (2009-2008)

26015

28000

21900

1388 (2010-2009)

26906

29000

23200

1389 (2011-2010)

32313

35000

31000

1390 (2012-2011)

34596

37000

24100

1391 (2013-2012)

29562

66000

50000

 

לנוכח העלייה במחירים משתרכים תורים ארוכים במרכזי חלוקה בהם נמכרים עופות בפיקוח ממשלתי במחיר הרשמי שקבעה הממשלה: 4,700 תומאן לק"ג. התקשורת האיראנית דיווחה השבוע, כי התורים מתארכים מיום ליום לנוכח הדרישה הגוברת לעופות לקראת חודש הרמדאן. סוכנות הידיעות מהר (Mehr) דיווחה, כי בעקבות עליית מחירי הבשר האדום נותר העוף מקור החלבון היחיד כמעט עבור האזרחים המשתכרים שכר ממוצע ועתה נותר גם הוא מחוץ ליכולותיהם של אזרחים רבים. אחד ממוכרי העופות אמר בראיון ל"מהר", כי הביקוש לעוף בפיקוח ממשלתי גבוה לעיתים קרובות מההיצע. הוא ציין, כי חלוקת העופות במחיר שנקבע על-ידי הממשלה מתבצעת בין השעות 8 עד 10 בבוקר וכבר בשעה 7 בבוקר מתחילים אזרחים להמתין בתור (מהר, 16 יולי 2012).

האתר כלמה (Kalemeh) המזוהה עם האופוזיציה הרפורמיסטית דיווח, אף הוא, על תורים ארוכים בתחנות החלוקה ועל תלונות מצד אזרחים רבים לנוכח העלייה הנמשכת במחירי העוף. אזרחים רבים הלינו על הצורך להמתין שעות ארוכות בתור כדי להשיג עוף במחיר מפוקח. רבים מהם טענו, כי גם לאחר שהמתינו שעות בתור, הם נאלצו לקנות עוף במחיר גבוה מהמחיר הממשלתי. אחד האזרחים אמר, כי הוא ממתין בתור החל מהשעה 5 בבוקר ואף על-פי שהשעה הייתה כבר 9 בבוקר, טרם החלה חלוקת העופות. אזרח אחר מתח ביקורת חריפה על הממשלה ותהה, האם האנרגיה הגרעינית חשובה יותר מפרנסתם של האזרחים. הוא ציין, כי אם מצבם של האזרחים היה חשוב עבור השלטונות באותה מידה שהאורניום חשוב עבורם, מצבם של המדינה והאזרחים לא היה רע כל כך. אזרח אחר התייחס למחיר העוף שבפיקוח ממשלתי וטען, כי גם 4,700 תומאן לק"ג אינו זול וכי "עושים צחוק מהאזרחים" (כלמה, 15 יולי 2012).

פרשנים, סוחרים ופוליטיקאים התייחסו בימים האחרונים לסיבות לעליית מחירי העוף וטענו, כי היא נובעת בעיקר מהעדר פיקוח מספק מצד הממשלה ומהעלייה החדה במחירי המזון לעופות. יו"ר התאחדות מגדלי העופות, מחמד יוספי (Mohammad Yousefi), ציין, כי העלייה במחירי העוף נובעת מהעלייה הנמשכת במחירי כוספת הסויה המשמשת כמזון לתרנגולות (מהר, 16 יולי 2012).

חבר המג'לס, נאדר קאזי-פור (Nadder Ghazipour), האשים השבוע איש עסקים האחראי על יבוא מזון לבעלי-חיים באחריות לעליית המחירים. הוא ציין, כי אין כל קשר בין עליית מחירי העוף לסנקציות הכלכליות המוטלות על איראן וכי היא נובעת מהמונופול הנמצא בידי איש עסקים אחד המעכב בכוונה יבוא מזון לתרנגולות לאיראן כדי לגרום לעליית מחירים. הוא קרא לשלטונות לפעול בתוקף נגד אדם זה, שכונה על-ידו "סולטן הבשר של איראן", ולא לאפשר לאנשי עסקים המבקשים להפיק רווחים לפעול כעולה על רוחם. קאזי-פור דרש ממשרד החקלאות לקחת אחריות על יבוא מזון לתרנגולות ולחלקו באופן חופשי בקרב מגדלי העופות (פרארו, 15 יולי 2012). בתגובה להצהרותיו של חבר המג'לס קרא האתר "תאבנאכ" (Tabnak) לפוליטיקאים להפסיק לעסוק ב"חשיפתם" של אנשי עסקים מושחתים ובדיוני סרק במג'לס ולנקוט בצעדים מעשיים כדי לבלום את העלייה במחירים (תאבנאכ, 16 יולי 2012). נשיא אוניברסיטת אזאד בטהראן הכריז השבוע על יום שלישי (17 יולי 2012) כ"יום ללא עוף". הוא קרא להימנע מקניית עוף ביום זה במחאה על התייקרות המחירים והגדיר צעד מחאה זה כביטוי לתמיכה בממשלה ובאזרחים ולהתנגדות למפקיעי המחירים המנסים להפיק רווחים (איסנ"א, 16 יולי 2012).

מפקד כוחות ביטחון הפנים, אסמאעיל אחמדי-מקדם (Esma'il Ahmadi-Moghaddam), מתח השבוע ביקורת על רשות השידור הממשיכה להקרין סרטים בטלוויזיה הממלכתית בהם נראים אזרחים האוכלים עוף. בכנס מפקדי כוחות ביטחון הפנים אמר אחמדי-מקדם, כי סרטים אלה מעודדים את העניים לתקוף את העשירים. הוא ציין, כי הסרטים משמשים חלון הראווה של החברה והקרנתם עלולה לעודד אזרחים הצופים בפערים החברתיים לקחת סכין ולדקור את העשירים. הוא אמר, כי רשות השידור צריכה להימנע מהקרנת סרטים המציגים את מה שאזרחים רבים אינם יכולים להשיג (עצר-י איראן, 14 יולי 2012).

מצוקת האינפלציה אינה פוסחת גם על תלמידי הדת

השפעת עליית המחירים הנמשכת אינה פוסחת לאחרונה גם על תלמידי הדת באיראן. האתר משרק (Mashregh) פרסם בסוף השבוע שעבר כתבה על מצוקתם הגוברת של תלמידי הדת במכללות הדתיות בעיר קום (Qom) לנוכח החרפת המצב הכלכלי וגל ההתייקרויות בחודשים האחרונים. מצוקה זו ניכרת בעיקר בקרב תלמידי דת, שאינם עובדים ומשקיעים את עיקר זמנם בלימודי דת.

תלמידי דת, שעובדים במקביל ללימודיהם, מצליחים לחיות את חייהם בדומה לאזרח האיראני הממוצע. הם עשויים לרכוש לעצמם דירה לאחר מספר שנים ומצליחים להרוויח שכר המאפשר להם לספק את צרכיהם הבסיסיים, גם אם הם נאלצים לוותר על חלק משאיפותיהם. לעומתם, תלמידי דת שמשקיעים את עיקר זמנם בלימודיהם במכללות הדתיות, נתונים במצוקה כלכלית שהולכת ומחריפה. הם מקבלים קצבה חודשית בסך 30-25 אלף תומאן (כ-16-13 דולרים), אין להם הכנסה נוספת או דירה בבעלותם והם נאלצים לשכור דירה בדומה לצעירים רבים אחרים.

האינפלציה פוגעת בתלמידי דת אלה, שלחלקם יש ילד אחד או שניים, באופן חמור, במיוחד לנוכח העלייה בדמי השכירות בעיר קום. כמה מבעלי הדירות, הניצבים אף הם בפני מצוקה כלכלית, החליטו לאחרונה להעלות את דמי השכירות ולתלמידי דת צעירים רבים אין די כסף כדי לשלם את שכר הדירה. רבים מהם נאלצים למכור את תכשיטי הזהב, שנשותיהם קיבלו לרגל נישואיהן, או לקחת הלוואות מהבנקים, שלא ברור מהיכן יוכלו להחזיר בעתיד. תלמידים אלה מתקשים לקנות אפילו מצרכי מזון בסיסיים. חלק מהם, שגם בעבר לא צרכו יותר מ-3-2 ק"ג בשר בשנה, נאלצו לוותר לחלוטין על צריכת בשר וגם נשותיהם וילדיהם נאלצים לסבול כתוצאה מכך. לנוכח המצוקה הכלכלית המחריפה נאלצים תלמידי דת לצאת לעבודה במשרה חלקית כדי להתקיים. כמה תלמידי דת, שיש בבעלותם מכונית, הפכו לנהגי מוניות בזמנם החופשי וחלקם עושים זאת ללא ידיעת משפחותיהם.

האתר משרק ציין, כי מצוקתם הכלכלית הגוברת של תלמידי הדת ניכרת לאחרונה בהתבטאויותיהם של כמה אנשי הדת בכירים, שמתחו ביקורת על התייקרויות המחירים והביעו את דאגתם לנוכח המצב הכלכלי המחריף. התבטאויות אלה משקפות רק את דעתם של חלק מאנשי הדת, כיוון שאחרים מעדיפים להתבטא בפורומים פרטיים סגורים ולא באופן פומבי. עליות המחירים הפכו לנושא המרכזי בשיחות חולין של תלמידי הדת והן עולות לדיון בכל מפגש ביניהם. תלמידי הדת מוטרדים הן מהשפעת עליית המחירים על כלל האזרחים וממורת הרוח הגוברת בקרב הציבור והן מהשפעתה על חייהם שלהם. לא ברור, נכתב במשרק, כיצד יוכלו תלמידי הדת להצליח בלימודיהם לנוכח הקשיים הכלכליים החמורים הניצבים בפניהם. רבים מהם חיים אומנם בפשטות וכבר התרגלו להתמודד עם קשיים, אך יש גבול ליכולתם לשאת את המצוקה הנמשכת, ובמיוחד ליכולתן של משפחותיהם להמשיך ולחיות במצוקה זו (משרק, 12 יולי 2012). בעיר קום מתגוררים כיום כ-50 אלף תלמידי דת.

במקביל למצוקה הגוברת הניצבת בפניהם חשים לאחרונה אנשי הדת ותלמידי הדת יותר מבעבר גם את מצוקותיהם הכלכליות של האזרחים הפשוטים. סוכנות הידיעות חוזה ניוז (www.hawzahnews.com) הקשורה לממסד הדתי בעיר קום ראיינה מספר אנשי דת ותלמידי דת במכללות הדתיות בקום בנוגע לתלונות הרבות המועלות בפניהם מצד אזרחים בעקבות החרפת המצב הכלכלי והתייקרות המחירים.

חג'ת אל-אסלאם קאסם חסן-זאדה (Hojjat-ol-Islam Qassem Hasanzadeh), איש דת המתגורר למעלה מ-20 שנים בעיר קום, אמר, כי אזרחים רבים שוטחים את טענותיהם ותלונותיהם בפני אנשי הדת, ובעיקר בפני דרשני התפילות במסגדים, לנוכח החרפת משבר האבטלה והאינפלציה. הוא ציין, כי במצב שבו מחירי המוצרים מתייקרים מדי יום, אחת המשימות החשובות הניצבות בפני אנשי הדת היא להעביר את תלונות האזרחים לאנשי השלטון ולפוליטיקאים ולבקש מהם לפתור את בעיית האינפלציה בהקדם האפשרי.

סיד אחמד חסיני (Seyyed Ahmad Hosseini), תלמיד דת בשנת לימודיו החמישית, אמר, כי התלונות הנשמעות בימים אלה בקרב האזרחים ביחס לעליות המחירים גברו באופן משמעותי ביחס לעבר. חלק ממחירי המוצרים ומצרכי המזון התייקרו, לדבריו, בשבועות האחרונים בשיעור חד של 40 עד 60 אחוזים ומשפחות רבות מתקשות לרכוש אפילו את מוצרי המזון הבסיסיים באמצעות הקצבאות, שהן מקבלות מהממשלה. סעיד רחמאני (Sa'id Rahmani), תלמיד דת בשנתו השמינית, התייחס, אף הוא, למצב הכלכלי המחריף ואמר, כי רק מעט משפחות אינן מוטרדות מהאבטלה הגוברת בקרב הצעירים המשכילים או מגל ההתייקרויות (www.hawzanews.com, 30 יוני 2012).

במקביל פרסמה השבוע התאחדות המוציאים לאור של ספרי דת הודעה בה נאמר, כי עליית מחירי הנייר פוגעת באופן קשה ביכולת להוציא לאור ספרי דת וספרי קוראן חדשים. המוציאים לאור ציינו בהודעתם, כי בחודשים האחרונים עלו מחירי הנייר בקרוב ל-40% והתייקרות זו מאיימת לחסל את הוצאות ספרי הדת. הם קראו לשלטונות להגיש להוצאות הספרים סיוע, במיוחד לקראת חודש הרמדאן המהווה הזדמנות להוצאתם לאור של ספרי דת רבים (מהר, 13 יולי 2012).