- בנגב המערביאותרה נפילה של רקטה. ביהודה ושומרון חלה עלייה במספר ההפגנות האלימות בהן מתעמתים המפגינים עם כוחות צה"ל.
- ישראל והמחבלים הפלסטינים הכלואים בישראל גיבשו הבנות, שהובילו להפסקת שביתת הרעב. ביסוד ההבנות עומדת התחייבות האסירים להימנע מכל פעילות המהווה תמיכה מעשית בטרור בעוד שישראל הסכימה לשורה של הקלות בתנאי המאסר.
- ב-15 במאי ובימים הסמוכים לו, ציינו הפלסטינים את "יום הנכבה". ביהודה ושומרון התעמתו צעירים, חלקם רעולי פנים, עם כוחות צה"ל. במקומות שונים ביהודה ושומרון, ברצועה, במדינות ערביות וברחבי העולם התקיימו עצרות והפגנות, שלפי שעה נשאו אופי מקומי.
- במהלך השבוע שחלף אותרה נפילה של רקטה אחת בשטח ישראל. הרקטה נפלה בשטח פתוח לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
ירי רקטות מאז תחילת שנת 2011 [1]
הערות:
* סיכומי חודש מרץ כוללים 50 רקטות שיורטו על ידי מערכת "כיפת ברזל" בסבב ההסלמה האחרון.
** בחודש אפריל נורו שלוש רקטות לעבר העיר אילת.
*** בסטטיסטיקה לא נכללו רקטות, שנפלו בשטח רצועת עזה.
אירועים בשטח
- לאחרונה חלה עליה בפעילות הטרור והפרות הסדר ביהודה ושומרון. הדבר בא לידי ביטוי בעלייה במספר המעצרים שעורכים כוחות צה"ל, ובכמות המטענים שנתפסו. כמו כן חלה עלייה במספר ההפגנות האלימות בהן מתעמתים המפגינים עם כוחות צה"ל. יצוין הכפר ביתוניא (דרומית לראמאללה), שלאחרונה הפך אחד ממוקדי ההפגנות האלימות (דובר צה"ל, 15 במאי 2012).
חיילי צה"ל בפעילות אבטחה סמוך לגדר הביטחון ביהודה ושומרון (דובר צה"ל, 15 במאי 2012)
נחתמו הבנות עם האסירים שובתי הרעב
- בעקבות הבנות, שגובשו במעורבות פעילה של מנגנוני המודיעין המצריים ושל הרשות הפלסטינית, חתמו ביום שני 14 במאי מנהיגי האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל על התחייבות, בשמם של כל האסירים הביטחוניים הפלסטינים, להפסקה מוחלטת של פעילות המהווה תמיכה בטרור מתוך בתי הכלא בישראל והודיעו על סיומה של שביתת האסירים. בתמורה הסכימה ישראל לתת שורה של הקלות בתנאי המאסר ביניהן החזרת האסירים המוחזקים בהפרדה לאגפים הכלליים ומתן היתר לביקורי משפחות מיהודה, שומרון ורצועת עזה (15 במאי 2012, אתר שירות ביטחון כללי).
- כתב ההתחייבות של האסירים הביטחוניים גובש ברוח הסכם קודם, שנחתם עם האסירים בשנת 2000, וכובד על ידי שני הצדדים במשך תקופה ארוכה. כתב ההתחייבות מחייב את כל האסירים הביטחוניים בכל מתקני הכליאה בישראל, כולל אסירים שיעצרו בעתיד. להלן כמה ממרכיביו (אתר שירות ביטחון כללי, 15 במאי 2012):
- האסירים הביטחוניים ימנעו מכל פעילות, שתהווה תמיכה מעשית בטרור לרבות גיוס, הנחייה, מימון, תיאום בין מגויסים, מתן סיוע למגויסים.
- בתמורה הסכימה ישראל לבצע שורה של הקלות הנוגעות לתנאי המאסר, כמצוין לעיל.
- כל פעילות נגד הביטחון, שתבוצע מתוך בתי הכלא או חידוש שביתת האסירים, יביאו לביטול ההקלות עליהן התחייבה ישראל.
- שירות בתי הסוהר הודיע, כי תבוצענה מספר פעולות לשיפור תנאי המחיה של האסירים בעקבות המלצות צוות, שמונה טרם השביתה ובדק את בקשות האסירים. כמו כן הוחלט כי גם לאחר הפסקת שביתת הרעב ימשך המעקב הרפואי אחר האסירים על מנת למנוע סיבוכים רפואיים אפשריים בהמשך כתוצאה מהשביתה.
- לאורך כל הדיונים בנושא הדגישה ישראל, כי האמצעים שהיא נוקטת כלפי האסירים הביטחוניים הינם כורח המציאות, לנוכח מעורבותם של אלה בפעילות טרור נגד ישראל. אמצעים אלה עולים בקנה אחד עם דרישות הדין הבינלאומי והאמנות הבינלאומיות.
תגובות
גילויי שמחה ברצועת עזה על הפסקת שביתת הרעב של האסירים (אתרי חמאס, 14 במאי 2012)
- בחמאס וברשות הפלסטינית רואים בהשגת ההתחייבות הצלחה במאבקם של האסירים וניצחון על ישראל. מנגד, גורמים הג'האד האסלאמי בפלסטין טענו, כי ההסכם לוקה בחסר ואינו ברור דיו ואינו דן כלל בשני העצירים המנהליים המשתייכים לארגון (ח'אלד אלבטש בראיון לפאל טודיי, 14 במאי 2012).
- להלן התבטאויות בכירי הרשות הפלסטינית וחמאס:
- אבו מאזןבירך את האסירים ומשפחותיהם על "הניצחון" שהשיגו והודה לכל הגורמים שעמדו לצידם של האסירים (ופא, 14 במאי 2012).
- עיסא אלקראקע, שר האסירים ברשות הפלסטינית ברך את כל המעורבים בהשגת ההתחייבות ובעיקר את האסירים אשר השתתפו במערכה נגד "הכובש העושק" (פאלטודיי, 14 במאי 2012).
- ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שיבח את האסירים הפלסטינים אשר נלחמו ואילצו את ישראל להיכנע לדרישותיהם (ערוץ אלקדס, 15 במאי 2012).
- אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, בירך את האסירים על "עמידתם האיתנה ההיסטורית" ועל שהצליחו להשיג את דרישותיהם. כן הביע תודה למצרים על חלקה הפעיל במימוש ההסכם ( 14 במאי 2012, Palestine-info).
- צלאח אלברדאויל, בכיר חמאס, שיבח את "הניצחון", שהושג בחסות מצרים, והדגיש, כי ניצחון זה בא בעקבות ניצחון נוסף – שחרור יותר מ- 1,000 אסירים ואסירות (ערוץ אלאקצא, 14 במאי 2012).
חששות ברצועת עזה מכוונת ישראל לנתק את החשמל לרצועה
- גורמים בחמאס הגיבו בחריפות על הצעת גלעד ארדן, השר לאיכות הסביבה, לנתק את החשמל לרצועה בשל מצוקת החשמל בחודשי הקיץ בישראל. פוזי ברהום, דובר חמאס אמר, כי המהלך נועד להעמיק את הסגר על רצועה ולהחריף את סבל תושביה ומעיד על מצב "פשיטת הרגל בו נתונה ישראל נוכח עמידתם האיתנה של תושבי הרצועה" (13 במאי 2012, Palestine-info) רשות האנרגיה מטעם חמאס הזהירה מפני השלכות צעד זה שכן לטענתם עלול המהלך לגרום לשיתוק מערך החיים ברצועה (מען, 13 במאי 2012).
יחסי חמאס-איראן
- ט'אהר אלנונו, דובר ממשל חמאס אמר, כי בין חמאס לאיראן מתקיים שיתוף פעולה, שנחתם במהלך ביקורו של אסמאעיל הניה באיראן. לדבריו היחסים בין השתיים הם "מצוינים". חמאס מעריכה את עמדת איראן ביחס לסוגיה הפלסטינית ואת תמיכתה בפלסטינים באמצעים שונים. הוא ציין, כי יחסי חמאס איראן הם יחסים אסטרטגיים ואיתנים (אלעאלם, 12 במאי 2012).
- קודם לכן בראיון לתקשורת הצהיר אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, כי חמאס לא תיכנס למלחמה עם ישראל בתרחיש של מתקפה ישראלית על איראן. הוא הדגיש, כי חמאס היא תנועה פלסטינית הפועלת בתוך הזירה הפלסטינית ומנהלת את מדיניותה בהתאם לאינטרסים הפלסטינים. עוד הוסיף, כי איראן לא ביקשה מחמאס דבר וכי היא איננה זקוקה לה (רויטרס, 10 במאי 2012). ט'אהר אלנונו, אמר מאוחר יותר, כי דבריו של הניה ביחס לאיראן לא היו מדויקים וכי חמאס פועלת "בהתאם לאינטרסים העליונים של העם הפלסטיני בלבד" (צפא, 12 במאי 2012).
איגרת תשובה מישראל לאבו מאזן
- עו"ד יצחק מולכו, שליחו האישי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, נפגש ב-12 במאי בראמאללה עם יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס ומסר לו איגרת תשובה מראש הממשלה לאיגרת המדינית, שהוגשה לו על ידי נציגי הרשות הפלסטינית ב-17 באפריל. במהלך הפגישה חזר אבו מאזן והדגיש, כי הדרך לחידוש המו"מ מחייבת את הפסקת הבנייה בהתנחלויות כולל בירושלים וקבלת הפיתרון של שתי מדינות (ופא, 12 במאי 2012).
- בסיום הפגישה פורסמה הודעה בשם שני הצדדים לפיה ישראל והרשות הפלסטינית מחויבות להשגת שלום ושני הצדדים מקווים, שחילופי המכתבים בין הנשיא עבאס לראש הממשלה נתניהו יתרמו לכך (אתר ראש הממשלה, 12 במאי 2012).
- הועד הפועל של אש"פ ערך ישיבה (13 במאי) בראשות אבו מאזן, אשר עדכן את הפורום לגבי תוכן איגרת התשובה הישראלית. הועד הפועל הודיע, כי הוא סבור שהאיגרת הישראלית אינה מכילה תשובות ברורות בנוגע לסוגיות המרכזיות אשר מעכבות את חידוש תהליך השלום ובראשן הפסקת הבניה בהתנחלויות ("שנמשכת באופן ערמומי") ובמיוחד בירושלים והשטחים שמסביבה. כמו כן חסרה לדבריו, הכרה בגבולות 1967 והתחייבות לשחרר את האסירים (ערוץ הטלוויזיה הממסדי הפלסטיני, 13 במאי 2012).
מצרים סיכלה ניסיון הברחת אמצעי לחימה מלוב לחצי האי סיני
- מנגנוני הביטחון המצריים תפסו (10 במאי) באזור אלכסנדריה שלושה כלי רכב אשר הבריחו אמצעי לחימה מלוב ועצרו את נהגיהם. בין אמצעי הלחימה שנמצאו על גבי המכוניות 40 טילי נ"ט, 17 רקטות RPG משגרי טילים, נשק קל ותחמושת, משקפות ועוד. לאחר תפיסת כלי הרכב פשטו כוחות משולבים של צבא ומשטרה מצריים על מספר בתים בכפרים, שבמרכז חצי האי סיני, בחיפוש אחר מעורבים בהברחת הנשק. בפשיטה נעצרו ארבעה חשודים שברשותם נמצאו ציוד קשר לוויני ומספרי טלפון בינלאומיים.
אירועי "יום הנכבה"
- הפלסטינים מציינים במהלך השבוע את "יום הנכבה" בשורה של אירועים ברחבי יהודה שומרון ועזה וכן במדינות נוספות.לפי שעה נראה, כי האירועים נושאים אופי מקומי וכי המוטיב השולט, כמו בשנה הקודמת הינו "זכות השיבה". להלן דיווח ראשוני אודות חלק מהאירועים:
- ביהודה ושומרון- העצרת המרכזית מתקיימת בראמאללה. בשעה 12 בצהרים הושמעה צפירה של 64 שניות. בערים השונות מתקיימות הפגנות, תהלוכות ועצרות נוספות. במהלך היום צעירים, חלקם רעולי פנים, יידו אבנים לעבר כוחות צה"ל והבעירו צמיגים במוקדים רבים ברחבי יהודה ושומרון (דובר צה"ל, 15 במאי 2012).
- ברצועת עזה- במחנה הפליטים שאטי נערכה עצרת בה נשא דברים אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס. הניה ציין כי כיום ישנם שישה מיליון פליטים פלסטינים "בפלסטין ובתפוצות" וכי אדמת פלסטין נכבשה בידי "עדר" של ציונים בתירוץ של "אדמה ללא עם לעם ללא אדמה". הניה הדגיש את מסר "זכות השיבה" באומרו, כי מי שישחק בחוק השיבה ידו תפגע בידי הפליטים הפלסטינים. עוד הדגיש כי הפלסטינים לא יוותרו על שום חלק מפלסטין ועל כן יש להחזיק ביד אחת את הקוראן וביד שנייה את הרובה (ערוץ אלאקצא, 11 במאי 2012).
- בלבנון– "יום הנכבה" מצוין בשורה של אירועים במחנות הפליטים כמו כן צפויה להתקיים שביתה כללית ויוקם אוהל מחאה (11 במאי 2012Pal Today, ). ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין הזמין להשתתף בעצרת השיבה שיערך במחנה הפליטים אל רשידיה "הקרוב ביותר לגבול ישראל" (מחנה הפליטים נמצא סמוך לעיר צור) (אתר מחנה הפליטים רשידיה, 10 במאי 2012). יצוין, כי ניסיונות לחרוג באירועים מחוץ למחנות הפליטים נתקל בסירוב מצד השלטונות. כך למשל ב-12 במאי מנעו כוחות צבא לבנון מחמישה אוטובוסים, שהסיעו מפגינים פלסטינים ממחנות הפליטים בדרום לבנון, להגיע למרון אלראס כיוון שלא קיבלו אישור לקיים שם אירוע והם התבקשו על ידי חיילי צבא לבנון לחזור (אלנהאר, 13 במאי 2012).
- בירדן מתוכננים אירועים שבמרכזם עצרת ברחבת מסגד אלכאלותי, הסמוכה לשגרירות ישראל. תנועת האחים המוסלמים מקיימת אף היא צעדה.
- ברחבי העולם- מתוכננות עצרות והפגנות מול נציגויות ישראל (ובכלל זה בלוס אנג'לס, פריס, לונדון).
שיירת הסיוע מאירופה "ויוה פלסטינה"
- לאחר עיכובים מצד התורכים, נכנסה שיירת ויוה פלסטינה ב-9 במאי לסוריה בדרכה לרצועת עזה. את פני השיירה קיבלו מושל לאד'אקיה ומזכיר מפלגת הבעת' בלד'אקיה. פעילי השיירה הודו לסורים על האירוח וגינו את הלחץ והסנקציות, שנכפו על סוריה על ידי מדינות המערב ומדינות נוספות (סוכנות הידיעות הסורית, 9 במאי 2012). יצוין, כי נושא המעבר בשטחה של סוריה היה נקודת מחלוקת בקרב פעילי השיירה, שכמה מהם העדיפו שלא לעבור דרכה.
מימין: פעיל השיירה בסוריה מצטלם על רקע כלי רכב צבאי שליווה את השיירה במהלך שהותה במדינה. משמאל: השיירה עוזבת את תורכיה לסוריה (11 במאי 2012 http://kiaoragaza.net/)
- ב-11 במאי הגיעו משתתפי השיירה לירדן. לאחר משא ומתן עם שלטונות ירדן, קיבלו 22 פעילים היתר מיוחד ללון בעמאן. קוין אובנדן, נציגו של ג'ורג' גאלאוי, אמר כי השיירה תרכוש אמבולנסים ומשאיות בירדן וכי מספר פעילים יצטרפו לשיירה בנמל התעופה בירדן. מירדן הם יצאו לעבר נמל עקבה ומשם יגיעו לנמל נויבע המצרי (ח'ברני, 11 במאי; אלדסתר 13 במאי, 2012).
שיירת אנצאר 2 מירדן
- במקביל אמורה להגיע ב-16 במאי לרצועת עזה שיירת אנצאר 2 של ועדת עורק חיים מירדן . בשיירה אמורים לקחת חלק 90 פעילים, שייצגו איגודים מקצועיים, מפלגות פוליטיות וכלי תקשורת ירדניים (סוכנות הידיעות הירדנית, 30 באפריל 2012). רבחי חלום, מתאם השיירה, אמר כי לא מתקיים תיאום בין שתי השיירות וכי השיירה הירדנית כבר השיגה את האישורים הדרושים משלטונות מצרים למעבר לרצועת עזה (אלדסתר 13 במאי 2012).
ציון יום השנה לשיט ה"מרמרה"
- בסוף חודש מאי ימלאו שנתיים לתקרית האלימה של פעילי ארגון IHH עם לוחמי צה"ל על סיפון הספינה מאוי מרמרה. בכוונת IHH לציין יום זה בצעדה המונית במרכז העיר איסטנבול. הארגון פרסם בכלי התקשורת התורכיים הזמנה לצעדה תחת הכותרת "צועדים למען שחרור ירושלים". האירוע יתקיים ב-31 במאי בשעות הערב כיכר תקסים, שבלב איסטנבול. יוזכר כי IHH הוצא אל מחוץ לחוק בישראל ובגרמניה בשל מעורבותו במימון ארגון טרור.
הזמנה לאירוע לציון יום השנה ל"מרמרה" (14 במאי 2012, אתר IHH)
[1] נכון ל-15 במאי 2012.