נמשכת מתקפת הרקטות על שדרות ויישובי עוטף עזה, אף כי היקף הירי פחת.



כוחות ההצלה מפנים את שיראל פרידמן ז"ל לאחר שנפגעה מנפילת רקטה בשדרות (רויטרס, 21 במאי. צלם: יונתן ויצמן)

שיראל פרידמן ז"ל שנהרגה
כתוצאה מפגיעת רקטה בשדרות
(אתר משרד החוץ, 24 במאי)

נתונים

1. מתקפת הרקטות לעבר יישובי הנגב המערבי נכנסה ליומה העשירי ברציפות (מאז ה-15 במאי). במהלך חג השבועות נמשך ירי הרקטות אולם, עם זאת, חלה ירידה משמעותית בהיקף הירי, העומד על 9-8 נפילות רקטות מדי יום . סה"כ אותרו מתחילת העימות 170 נפילות של רקטות בישובי הנגב המערבי. מוקד הירי היה העיר שדרות והישובים הסמוכים לה אולם שתי רקטות נחתו באזור שמדרום לאשקלון. את האחריות לרוב אירועי הרקטות בימים האחרונים נטלו תנועת החמא"ס והג’האד האסלאמי בפלסטין.

 

ירי רקטות לעבר ישראל ע"י החמא"ס (טלוויזית אלאקצא, 24 במאי)

2. כתוצאה מנפילת רקטה בעיר שדרות ב-21 במאי בשעות הערב נהרגה שיראל פרידמן ז"ל ונפצעו מספר אזרחים (אחד באורח בינוני והשאר קל). את האחריות למותה של התושבת נטלה החמא"ס, אשר אף איימה (בדומה לנוסח דבריו של חסן נצראללה במהלך מלחמת לבנון השנייה) לירות רקטות לאשקלון ואף אל " מעבר לאשקלון " ( palestine-info , 1 במאי). במקביל נטל על עצמו אחריות למותה של שיראל פרידמן ז"ל גם הג’האד האסלאמי בפלסטין (אתר paltoday , 21 במאי)

3. במקביל, נמשכים ניסיונות לפגוע בכוחות צה"ל השוהים בשטח הרצועה. שני חיילי צה"ל נפצעו באורח קל (23 במאי) בפעילות סמוך להתנחלות דוגית לשעבר (צפון הרצועה). שני חיילים נוספים נפצעו באורח קל מירי טיל נ"ט לעבר דחפור צה"ל שהיה בפעילות בשטח פלסטיני סמוך לגדר.


סדרת תמונות מתוך סרטון של החמא"ס על צלף המנסה לפגוע בכוחות צה"ל
(טלוויזית אלאקצא, 23 במאי)

מתקפת הירי: מספר הנפילות בחלוקה לימים 2

פעילות צה”ל וכוחות הביטחון

3. בימים האחרונים המשיך צה"ל בפעילות אינטנסיבית של סיכול ומנע ברצועת עזה. במסגרת זו:

א. חיל האוויר המשיך לתקוף יעדי טרור. בין השאר הותקפו מהאוויר כלי רכב של חוליות טרור, מרחבי שיגור רקטות, מחרטות לייצור אמצעי לחימה, מחסני אמצעי לחימה, ועמדה של הכח המבצע באזור רפיח.



כלי רכב של חוליית טרור שהותקף ע"י חיל האוויר (טלוויזית אלאקצא, 24 במאי)

ב. תקיפת יעדים הקשורים לכספי טרור : חיל האוויר (23 במאי) תקף גם מספר משרדים ובתי עסק של חלפנים שעל פי החשד עסקו בהעברת כספים מאיראן, סוריה ולבנון לארגוני הטרור ברצועה, בעיקר לחמא"ס.


אחד ממשרדי החלפנות שהותקף (טלוויזיה אלאקצא, 24 במאי)

ג. כוח צה"ל ביצע פעילות קרקעית לסיכול שיגור רקטות . בין השאר פעל צה"ל בח’אן יונס ובאזור ההתנחלות דוגית לשעבר (צפון רצועת עזה). כמו כן בוצע ירי לעבר מרחבי שיגור רקטות.

4. במקביל, הרחיבו צה"ל וכוחות הביטחון פעילותם גם לשטחי יהודה ושומרון. במסגרת זו נעצרו במהלך החג (24-23 במאי) כמה עשרות פלסטינים כמחציתם פעילי חמא"ס, כולל פעילים בכירים. בין העצורים נאצר אלדין שאער (שר החינוך בממשלת האיחוד הפלסטינית), חברים במועצה המחוקקת, ראשי עיריית קלקליה, שכם, ביתא ובידיא ועוד (דובר צה"ל, 24 במאי).

הזירה הפנים-פלסטינית

נשמרת הפסקת האש בין פת"ח לחמא"ס

4. ברצועת עזה נשמרת הרגיעה היחסית בין פת"ח לחמא"ס החמא"ס . אירוע משמעותי, שבלט על רקע הרגיעה בעימותים, היה פריצה של קבוצת חמושים למבנה מכללת המדע והטכנולוגיה בח’אן יונס (21 במאי) . קבוצת החמושים ירתה ללא אבחנה לעבר אנשים שהיו במקום ופצעה קשה שני סטודנטים. תנועת החמא"ס האשימה את פת"ח באחריות. פת"ח הכחיש כל קשר לאירוע והדגיש מחויבותו להסכם הפסקת האש עם החמא"ס.

שיחות אבו מאזן בעזה

6. אבו מאזן הגיע לרצועת עזה (22 במאי) ונועד עם ראש הממשלה אסמאעיל הניה ועם נציגי ארגוני המחבלים, בפגישותיו נדונו דרכים לחיזוק הפסקת האש הפנים-פלסטינית ע"י הידברות בין חמא"ס לפת"ח והפסקת המלחמה התקשורתית. כמו כן נדונה הצעה ל"הרגעה כוללת" עם ישראל (קרי, הרחבתה מרצועת עזה גם ליהודה ושומרון). ראשי ארגוני המחבלים, שנציגיהם השתתפו בפגישה צפויים להשיב לאבו מאזן בנושא זה תוך 48 שעות (סוכנות הידיעות הפלסטינית, 24 במאי; ערוץ אלערביה, 23 במאי).

ויכוח סביב התועלת שבירי הרקטות

7. אבו עלאא’ , האחראי על הגיוס והארגון בפת"ח וראש הממשלה לשעבר, טען בראיון לרדיו "קול פלסטין" כי ירי הרקטות מרצועת עזה אינו משרת את האינטרסים הפלסטינים. הוא הוסיף כי הניסיון הוכיח שירי הרקטות דוחף את ישראל לתגובות המגבירות את הסבל של העם הפלסטיני (סוכנות הידיעות הפלסטינית, 22 במאי).

8. הועד המרכזי של פת"ח קרא להנהגת החמא"ס להפסיק את ה"מלחמה הפנימית" ולהפסיק ולשגר רקטות, ש"ישראל מגיבה עליהן בהרג בני העם הפלסטיני והרס מוסדותיו" (סוכנות הידיעות הפלסטינית, 21 במאי). גורמי שמאל פלסטינים ובהם יאסר עבד אלרבה וחנאן עשראוי ואישים המזוהים עם פת"ח כינסו מסיבת עיתונאים שכותרתה "על מנת שנציל את עזה". במסיבת העיתונאים קרא יאסר עבד אלרבה שלא לתת לישראל אמתלות לתקוף את עזה בציינו: "מה שמכונה ירי הרקטות, כולנו יודעים איך הוא פוסק ומתחדש מידי פעם, בהתאם לאינטרס של קבוצה או פלג מסוימים" (סוכנות הידיעות הפלסטינית, 21 במאי).

9. דוברי ארגוני הטרור גינו את הצהרות אבו עלאא’ ויאסר עבד אלרבה, דחו את הקריאות להפסקת ירי הרקטות, השתבחו בתוצאות ירי הרקטות ואיימו להסלים את הירי. כך למשל:

א. אבו עבידה, דובר החמא"ס/גדודי עז אלדין אלקסאם, שלל את הטענות כי ירי הרקטות אינו מביא כל תועלת. כדוגמא לתוצאות חיוביות של ירי הרקטות הוא הביא את העיר שדרות, אשר לדבריו תושביה ברחו ממנה וראש העיר שלה איים להתפטר. אבו עבידה הבטיח להגביר את היקף ירי הרקטות ולהגיע לאזורים רחוקים יותר.

ב. אבו אחמד , דובר מטעם הג’האד האסלאמי בפלסטין/פלוגות ירושלים, איים לשגר רקטות בעלות עוצמה רבה יותר אשר יאלצו את תושבי אשקלון לעזוב "כפי שעזבו תושבי שדרות".

ג. אבו מג’האד ואבו עביר, דוברים בוועדות ההתנגדות העממית, ציינו כי הרקטות הצליחו ליצור " מאזן אימה " עם ישראל וקראו לממשלת ישראל "להקים משרד לענייני העקורים הציונים" על מנת לטפל בתושבים שימלטו מישובים ישראליים נוספים ( "שד


1 בהמשך ללקט מידע קודם מה-21 במאי

2 על פי נתוני צה"ל עדכני ל-24 במאי 1600.

לראש העמוד