ראש הממשלה ד”ר סלאם פיאצ’ לוחץ את ידו של אבו מאזן בטקס ההשבעה
(“אלחיאת אלג’דידה”, 18 ביוני 2007)
כללי
1. ב- 17 ביוני הושבעה ממשלת החירום בלשכת הנשיאות בראמאללה 2. ממשלת החירום כוללת 12 שרים (וראש הממשלה הנושא גם בתפקיד של שני שרים), רובם הגדול טכנוקרטיים המזוהים עם הזרם הלאומי של פתח. ניכר בהרכב הממשלה כי נעשה ניסיון להפגין אחדות של מגוון כוחות פוליטיים וחברתיים כחלופה לחמא"ס . האתגר הראשון של הממשלה, ששריה כמעט ואינם מוכרים לציבור, יהיה ביסוס מעמדה הלגיטימי כמייצגת העם הפלסטיני (מול הטענה ללגיטימיות של ממשלת החמא"ס) והחלת סמכותה ביהודה ושומרון הלכה למעשה .
מאפייני הרכב ממשלת החרום
2. מניתוח הרכב ממשלת החירום ניתן להצביע על המאפיינים הבאים (פירוט ראו נספח):
א. מרבית חברי הממשלה הינם אישים עצמאיים, טכנוקרטים ואנשי מקצוע, המזוהים עם הזרם הלאומי של פת"ח. אין בה דמויות בולטות הנהנות מאהדה ומבסיס כוח פוליטי בפת"ח וברשות הפלסטינית .
ב. בממשלה מכהנים שני שרים נוצרים והשאר מוסלמים.
ג. בממשלה חברות שתי נשים (שרת התיירות ושרת החינוך).
ד. הגיל הממוצע של השרים הינו גבוה יחסית. חמישה שרים הינם בגילאי 50 ומעלה. חמישה הינם בגילאי 50-40.
ה. רוב השרים הינם תושבי ערים . אחת מהשרות מתגוררת במזרח ירושלים. אחד מהשרים הינו תושב מחנה פליטים.
ו. מרבית השרים הינם מיהודה ושומרון . חלק מהשרים נולדו בשטחי מדינת ישראל לפני 1948. שני שרים מוצאם מרצועת עזה אך הם מתגוררים בגדה.
ז. כמעט כל השרים מחזיקים ביותר מתיק אחד , כנראה בשל הקושי למצוא מועמדים מתאימים. דוגמא בולטת היא ד"ר סלאם פיאצ’ ראש הממשלה המחזיק (לעת עתה?) בשלושה תיקי מפתח: ראש הממשלה, שר החוץ ושר האוצר.
ח. בולט מספרם הרב של השרים בעלי ההשכלה גבוהה (כולל דוקטורים ובעלי תואר שני).
3. אישים בעלי מוניטין אליהם נעשו פניות לכהן כשרים בממשלת החירום השיבו בשלילה. בין השמות הוזכרו שר המשפטים לשעבר פריח אבו מדין. וחברות המועצה המחוקקת אנתצאר אלוזיר וחנאן עשראוי (אתר פלסטין אלא’ן, 16 ביוני). הסיבות לקושי למצוא מועמדים בעלי מוניטין ושיעור קומה הינן בעיקר הספקות לגבי יכולתה של הממשלה לשרוד ולמלא את משימותיה והביקורת שנמתחה על אבו מאזן ומחמד דחלאן בשל השתלטות החמא"ס על רצועת עזה. בהקשר לכך ציין טיב עבד אלרחים, מזכ"ל לשכת אבו מאזן, כי מדובר בהרכב ראשוני בלבד וכי בעתיד יצורפו לממשלה שרים נוספים (בינתיים צורף שר נוסף, שר הרווחה והחקלאות).
סדר היום של הממשלה החדשה ומטרותיה
4. בישיבת הממשלה הראשונה הציג אבו מאזן את מטרות הממשלה בהדגישו כי הממשלה תשא באחריות מלאה לא רק לשטחי יהודה ושומרון אלא גם לרצועת עזה. הוא הדגיש כי ממשלתו הינה הלגיטימית וכי קיימים "משטרה אחת, חוק אחד ונשק לגיטימי אחד בכל רחבי המולדת.." (הטלוויזיה פלסטינית, 17 ביוני). ראש הממשלה הנבחר סלאם פיאצ’ הדגיש גם הוא בנאום שנשא כי הממשלה תחתור להחיל שליטה גם על רצועת עזה ותדבק בעקרונות המדיניים של אש"פ ובהסכמים עליהם חתום הארגון (טלוויזיה אלערביה, 17 ביוני).
השבעת הממשלה החדשה (אלג’זירה, 17 ביוני)
5. בראיונות לתקשורת הערבית והפלסטינית הבהיר ד"ר סלאם פיאצ’ כי בראש סדר העדיפויות של הממשלה החדשה תעמוד הפסקת האנרכיה והשבת הסדר ושלטון החוק (דבר שבשלב זה יתאפשר רק בגדה). מטרה מרכזית נוספת של הממשלה הינה הסרת המצור הכלכלי והפוליטי על הרשות הפלסטינית.
המאבק על הלגיטימציה בין ממשלת החירום לממשלת החמא"ס
6. הקמת ממשלת החירום יצרה מצב חדש , ראשון מסוגו, של שתי ממשלות הפועלות ב"רשות הפלסטינית" : ממשלת החירום בראשות סלאם פיאצ’ הכפופה לאבו מאזן, השלטת בפועל על שטחי יהודה ושומרון; ממשלת החמא"ס בראשות אסמאעיל הניה, השלטת בפועל על רצועת עזה, והנשלטת ע"י ופעילי הזרוע הצבאית של החמא"ס ברצועה והנהגת החמא"ס בדמשק. בין שתי הממשלות הללו כבר החל מאבק להשגת לגיטימציה מבית, בזירה הבינערבית, ובזירה הבינלאומית ולבסס שליטתם בגדה וברצועה הלכה למעשה. |
7. שתי הממשלות אינן מכירות זו בלגיטימיות של זו. אסמאעיל הניה ופעילי חמא"ס שבו והזהירו כי מהלכי אבו מאזן אינם חוקיים וכי ממשלת האחדות (שפוזרה ע"י אבו מאזן) הינה הממשלה החוקית. פעילי החמא"ס, בעיקר לאחר נאומו של אבו מאזן ב-20 ביוני, הרבו להשתלח באבו מאזן ובממשלת החירום. ביטוי לכך ניתן בדברי סאמי אבו זהרי , דובר החמא"ס, שהצהיר: "ממשלת החירום אינה לאומית ולא חוקית. היא שואבת את הלגיטימיות שלה אך ורק מהכיבוש [הישראלי] ומהממשל האמריקאי. ממשלת אסמאעיל הניה קיימת על פי חוק ושואבת את הלגיטימיות [שלה] מהמועצה המחוקקת, שלא נתנה אמון באף ממשלה אחרת" (אתר פלסטין אלא’ן, 17 ביוני).
8. שתי הממשלות החלו להוציא צווים והנחיות הסותרים זה את זה באשר למוסדות הרשות ולעומדים בראשם (בדגש על מוסדות הביטחון). כך למשל:
א. מנכ"ל המשטרה הפלסטינית כמאל אלשיח’ פרסם צו המרחיק את עמיד (תא"ל) תופיק ג’בר משורות המשטרה הפלסטינית משום שהוא ציית להחלטות הבלתי לגיטימיות של ממשלת החמא"ס (סוכנות הידיעות הפלסטינית, 16 ביוני).
ב. אסמאעיל הניה, מצידו, פרסם צו המבטל את מינויו של כמאל אלשיח’ כמפכ"ל המשטרה ומפסיק את עבודתו של רשיד אבו שבאכ, המנהל הכללי של ביטחון הפנים (ערוץ אלאקצא, 17 ביוני).
ג. אבו מאזן פרסם ב-17 ביוני צו לפיו הכוח המבצע של החמא"ס והמליציות שלה (קרי, הזרוע הצבאית שלה) הוצאו אל מחוץ לחוק משום ש"ביצעו מרד מזוין נגד הלגיטימיות הפלסטינית ומוסדותיה" (סוכנות הידיעות ופא, 17 ביוני).
ד. משרד התקשורת הפלסטיני פרסם ב-14 ביוני צו המורה על הפסקת פעילותה של טלוויזיה אלאקצא הלוויינית משום שלא קיבלה רישיון חוקי ומשום שהיא "מסיתה למלחמת אחים ולהרג" ו"מפיצה תרבות של אלימות, קיצונית ושנאה" (סוכנות הידיעות ופא, 14 ביוני).
9. במקביל החלה תנועת החמא"ס, לנקוט צעדים בשטח על מנת לארגן מחדש את חיי היום יום ברצועה. דגש מיוחד מושם על שיקום כוחות הביטחון , בעיקר המשטרה . במסגרת זאת פרסם אסמעאיל הניה , המשמש גם כשר הפנים, שורה של צווים והחלטות הקשורות למבנה הארגוני של כוחות המשטרה ומנגנוני הביטחון. הצווים כוללים ביטול מינויים ותפקידים, העלאות בדרגה, והחזרתם לעבודה של כל השוטרים. יו"ר המועצה העליונה של המשטרה ברצועת עזה תופיק ג’בר אמר כי המשטרה תחזור לתפקוד מלא תוך כשבוע. לדבריו החלטות המשטרה אינן קשורות להחלטות או למאבקים פוליטיים והיא כפופה לשר הפנים שהוא כעת ראש הממשלה אסמאעיל הניה (אתר פאל-מדיה, 16 ביוני). הדבר הביא, כאמור לעיל, להדחתו של תופיק ג’בר מתפקידו.
סאמי אבו זהרי דובר החמא”ס: הקמת ממשלת החירום מנוגדת
לקונצנזוס הלאומי
ולכל החוקים הפלסטינים
(טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
תגובת מצרים להקמת ממשלת החרום 3
10. שר החוץ המצרי ברך על הקמת הממשלה הפלסטינית ואיחל לה הצלחה במשימות המוטלות עליה. הוא גם קרא למדינות ערב ולקהילה הבינלאומית להגיש לממשלה את כל הסיוע הנדרש על מנת לסייע לה להשיב את הביטחון והסדר לרשות הפלסטינית (סוכנות הידיעות המזרח תיכונית, 17 ביוני). העיתונות הממסדית המצרית מתחה ביקורת חריפה במיוחד על החמא"ס בטענה כי פעולותיה מהוות התנגדות למוסדות המדינה "בדומה לפעילות האחים המוסלמים במצרים", וציינו כי מצרים תתנגד לצמיחתה של "אמירות אסלאמית" ברצועת עזה.
נספח
הרכב הממשלה
ראש הממשלה, שר החוץ ושר האוצר – ד”ר סלאם ח’אלד עבדאללה פיאצ’
שם מלא : ד"ר סלאם ח’אלד עבדאללה פיאצ’.
מוצא/מקום מגורים : יליד 1952, יליד הכפר דיר אלעצ’ון בנפת טול כרם. מתגורר שם גם היום.
שיוך ארגוני : חבר המועצה המחוקקת מטעם סיעת "הדרך השלישית". משמש כיו"ר ועדת התקציב של המועצה המחוקקת.
מצב משפחתי : נשוי ואב לשלושה ילדים.
השכלה : למד תואר ראשון בהנדסה באוניברסיטה האמריקאית בבירות תואר שני בחשבונאות ודוקטורט למד באוניברסיטת טקסס.
מאפייני פעילות : הדמות הבולטת בממשלת החירום . בעל מוניטין ואמינות קרב הקהילה הבינלאומית:
ב-1987 הצטרף לבנק העולמי בוושינגטון.
בין השנים 2001-1995 שימש כנציג קרן המטבע הבינלאומית בירושלים.
כיהן תקופה קצרה כיו"ר מועצת המנהלים של הבנק הערבי ביהודה ושומרון.
2005-2002 שימש כשר האוצר בממשלות אבו מאזן ואבו עלאא’ והצליח להביא ליציבות מסוימת במצב התקציבי ברשות ולקידום רפורמות משמעותיות.
2005 התמודד בבחירות למועצה המחוקקת בראש רשימת "הדרך השלישית". לאחר עליית ממשלת החמא"ס שימש כיו"ר ועדת התקציב של המועצה המחוקקת.
בשנה האחרונה גברה מעורבותו בפוליטיקה והוא מונה (דצמבר 2006) לראש המחלקה הכלכלית של אש"פ במטרה להגביר את שליטתו של אבו מאזן בכספי הסיוע הפלסטיני.
עם הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית (מרץ 2007) הוא מונה כשר האוצר.
שר הפנים והעניינים האזרחיים – עבד אלרזאק אליחיא
שר הפנים והעניינים האזרחיים בטקס ההשבעה
(טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : עבד אלרזאק עקאב מחמוד אליחיא
מוצא/ מקום מגורים : יליד 1929 טנטורה (ליד חיפה). תושב ראמאללה.
מצב משפחתי: נשוי ואב לשלושה ילדים.
שיוך ארגוני: מקורב לפת"ח.
מאפייני פעילותו :
1948 – הצטרף לצבא ההצלה 4 ובהמשך לצבא סוריה.
1965- הצטרף לצבא השחרור הפלסטיני .
1972-1968 שימש מפקד צבא השחרור הפלסטיני בדרגת לואא’ (אלוף).
היה נציג הוועד הפועל של אש"פ בירדן.
שימש כראש המחלקה המדינית של אש"פ.
1995-1993 נטל חלק בשיחות המדיניות בין ישראל ואש"פ בין השנים.
2002- מונה על ידי יאסר ערפאת כשר הפנים בממשלה הרביעית אך פוטר לאחר זמן קצר משום שלא הצליח לאחד את כוחות הביטחון.
שר התחבורה והתעבורה – משהור אבו דקה
שר התחבורה והתעבורה בטקס ההשבעה (טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : משהור מחמד אבו דקה
מוצא : יליד 1954 5. בן למשפחה מעבסאן, אזור ח’אן יונס. מתגורר בראמאללה.
מצב משפחתי : נשוי ואב לשלושה ילדים.
השכלה : בעל תואר ד"ר בתחום טכנולוגיות המידע. עבד במכוני מחקר ובאוניברסיטאות בבריטניה.
שיוך ארגוני : עצמאי
מאפייני פעילות : איש עסקים. עומד בראש מספר חברות העוסקות במחשבים. עבד בפקולטה להנדסת מכונות באוניברסיטת ביר זית, היה מנכ"ל למחקר מדעי במשרד החינוך וההשכלה הגבוהה, מנכ"ל ההתאחדות חברות מערכות המידע הפלסטיניות בראמאללה ויועץ משרד התקשורת הפלסטיני. מנהל הארגון הפלסטיני לטכנולוגיות מידע וסגן יו"ר איגוד האינטרנט הפלסטיני. שימש כיועץ למוסדות זרים בין השאר תוכנית האו"ם לפיתוח.
שרת התיירות וענייני נשים -ד”ר ח’לוד פרנסיס ח’ליל דעיבס
שם מלא : ד"ר ח’לוד פרנסיס ח’ליל דעיבס.
מוצא/מקום מגורים : ילידת 1965, נוצרייה ילידת בית לחם ומתגוררת במקום. בעלת תעודת זהות מזרח ירושלמית .
שיוך ארגוני : מזוהה עם הפת"ח.
מצב משפחתי : נשואה.
השכלה: בעלת תואר שני ותואר ד"ר בארכיטקטורה מאוניברסיטת האנובר (סיימה לימודיה ב-1995) תחום ההתמחות שיקום ושמירת המורשת הלאומית.
מאפייני פעילות:
1992-1990- אדריכלית של משרד אדריכלות בשטחים ובגרמניה.
1997-1995 – מנהלת הפרויקט לתיעוד מבנים היסטוריים באזור בית לחם.
1998-1996 – יועצת למרכז קונגרסים ואירועים בבית לחם ("דאר אלנדוה אלדוליה").
1998- יועצת לפיתוח פרויקט תוכנית החירום לשמירת המורשת התרבותית בגדה של משרד התכנון.
2000-1998 – מנהלת הפרויקט לשיקום אתרים היסטוריים באזור בית לחם.
2001 – מנכ"ל המרכז לשמירת המורשת התרבותית פרויקט בית לחם 2000 .
2007 – נבחרה לשמש כשרת התיירות בממשלת האחדות הפלסטינית.
מנהלת את המרכז לשמירה על המורשת התרבותית בבית לחם. מתאמת פרויקטים של האיחוד האירופי לשמירת המורשת התרבותית. מנהלת פרויקט שיקום אתרים היסטוריים בבית לחם. חברה באיגוד המהנדסים הפלסטינים והירדנים ובאגודת הארכיטקטים הפלסטינים.
שר הכלכלה, העבודות הציבוריות והתקשורת – מחמד חסונה
שר הכלכלה בטקס ההשבעה (טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : מחמד כמאל אבראהים חסונה.
מוצא /מקום מגורים : יליד 1945 6. מתגורר בחברון.
מצב משפחתי : נשוי ואב לארבעה ילדים.
השכלה : בעל תואר במשפטים מאוניברסיטת קהיר.
שיוך ארגוני : עצמאי
מאפייני פעילות : אחד התעשיינים ואנשי העסקים המרכזיים בחברון. הקים כמה חברות. כיהן במשרות אחדות במוסדות וולונטריים וייצוגיים של המגזר הפרטי ביניהם:נשיא התאחדות תעשיית ההנדסה והמתכת הפלסטינית, חבר במועצה המנהלת של ההתאחדות הכללית לתעשיות הפלסטיניות, נשיא המועצה הכלכלית המשותפת פלסטין- תורכיה, נשיא מועצת המנהלים של קרן הפיתוח הפלסטינית ועוד. היה בעבר מועמד לתפקיד ראש עיריית חברון.
שרת התרבות – למיס אלעלמי
שרת התרבות בטקס ההשבעה (אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא: למיס מצטפא אלעלמי
מוצא/מקום מגורים: ילידת 1943, ירושלים.
שיוך ארגוני : עצמאית
השכלה: בעלת תואר ראשון באנגלית מאוניברסיטת ביירות (1964), תואר שני בספרות אנגלית מאוניברסיטת ביירות(1967). תואר שני בפונטיקה מאוניברסיטת אדינבורו בבריטניה (1974).
מאפייני פעילות:
1975-1966 – שימשה כמורה במכללה לבנות של אונר"א בראמאללה.
1994-1983- שימשה כסגנית מנהל המכללה .
1994 – שימשה כמנהלת המכללה.
2004-1994 – מפקחת על החינוך בכל בתי הספר והמכללות של אונר"א.
משמשת כמנהלת האגודה הפלסטינית העצמאית לזכויות האזרח בראשות חנאן עשראוי. חברה במועצה המייעצת של אוניברסיטת אלקדס הפתוחה. חברה באגודה ללימודים ערביים, חברה במרכז האישה להדרכה משפטית וחברתית ועוד.
שר התכנון והעבודה – ד"ר סמיר עבדאללה
שם מלא : סמיר עבדאללה דיב עלי
מוצא/מקום מגורים : יליד 1950, בכפר אבו קש שמצפון לראמאללה.
שיוך ארגוני : מקורב ל"מפלגת העם הפלסטינית" 7 .
השכלה : תואר ראשון בכלכלה מהאוניברסיטה הירדנית (1967) ד"ר לכלכלה מאוניברסיטת פראג (1983).
מאפייני פעילות:
1991-1984 – פרופסור בפקולטה לכלכלה באוניברסיטת אלנג’אח.
1994- עוזר תת שר במשרד הכלכלה, התעשייה והמסחר.
1996- מנכ"ל הבנק הערבי פלסטיני להשקעות. ומנכ"ל Paltrade , מוסד של המגזר הפרטי העוסק בהפצת המוצרים הפלסטינים ובקידום הכלכלה הפלסטינית.
2003 -הקים משרד פרטי לייעוץ כלכלי.
מכהן כנשיא מכון למחקרים מדיניים כלכליים.
היה חבר במשלחת הירדנית-פלסטינית לשיחות מדריד (1991) וחבר המשלחת הפלסטינית לשיחות הרב-צדדיות. הצטרף למקדמי יוזמת ג’נבה ופעל לגיוס תמיכה עבורה.
הערה : ד"ר סמיר עבדאללה לא נכח בטקס ההשבעה יתכן משום ששהה בחו"ל הוא הושבע יום לאחר מכן.
שר ההסברה והמשפטים – ריאצ’ אלמלאכי
שר המשפטים בטקס ההשבעה (טלוויזיה אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : ריאצ’ נג’יב אלמאלכי .
מוצא/מקום מגורים : יליד 1955, בית לחם.
שיוך ארגוני : היה מפקד בחזית העממית לשחרור פלסטין.
השכלה: בעל תואר דוקטור להנדסה אזרחית מהאוניברסיטה האמריקאית.
מאפייני פעילות :
משנת 1978 – שימש ראש המחלקה להנדסה אזרחית בפקולטה להנדסה באוניברסיטת ביר זית.
1991 – יסד ועמד בראש המרכז הפלסטיני לחקר הדמוקרטיה והחברה האזרחית "פנורמה" 8.
1995- חבר המועצה המבצעת של ארגון Pugwash 9
זכה במספר פרסים בינלאומיים: פרס השלום האירופי בקופנהאגן (2000), פרס האומץ הדמוקרטי מטעם תנועת הדמוקרטיה העולמית (2004), פרס השלום האיטלקי (2005).
מרצה אורח באוניברסיטאות אירופאיות רבות.
שר ההקדשים האסלאמיים והרווחה – ג’מאל בואטנה
שם מלא : ג’מאל מחמד אחמד בואטנה.
מוצא/מקום מגורים : יליד 1957 ראמאללה.
מצב משפחתי : נשוי ואב לשבעה ילדים.
השכלה: בעל תואר שני בלימודים אסלאמיים מודרניים. נושא התזה "החיוך האמוני וביטחון החברה".
מאפייני פעילות : פוליטיקאי ואיש דת עצמאי. שימש בעבר כמופתי של אזור ראמאללה.
השר לענייני אסירים, נוער וספורט – אשרף אלעג’רמי
שם מלא : אשרף עיד אלעג’רמי.
מוצא / מקום מגורים : יליד 1961, מחנה הפליטים ג’באליא שברצועת עזה.
השכלה : תואר ראשון באנגלית.
מאפייני פעילות :
1994- עובד במשרד ההסברה כמנהל המחלקה לעניינים ישראליים. וסגן מנהל ההסברה בחו"ל.
1996-1984 היה עצור בישראל.
עיתונאי פרשן לענייני החברה הישראלית והפוליטיקה בישראל. מרבה לכתוב מאמרים בעיתונות הפלסטינית. בעל טור קבוע בעיתון אלאיאם. משמש כראש הדסק הישראלי במשרד ההסברה הפלסטיני.
שר השלטון המקומי – זיאד אלבנדכ
שר השלטון המקומי בטקס ההשבעה
(טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : זיאד עבדאללה חנא אלבנדכ
מוצא/מקום מגורים : יליד 1960. מוצאו מירדן. מתגורר בבית לחם. נוצרי.
מצב משפחתי : נשוי ואב לשני ילדים.
השכלה : למד תואר שני בהנדסת חשמל בגרמניה .
מאפייני פעילות:
1986- חזר ליהודה ושומרון ופתח מפעל לתעשיית לוחות אלקטרוניים.
2005-1997- סגן ראש עירית בית לחם.
2005 – שימש במשך תקופה קצרה כשר התיירות והעתיקות ברשות הפלסטינית.
מקורב לפת"ח. היה בעבר פעיל במפלגה הקומוניסטית הפלסטינית.
שר הבריאות – ד"ר פתחי אבו מע’לי
שר הבריאות בטקס ההשבעה (טלוויזית אלג’זירה, 17 ביוני)
שם מלא : פתחי עבדאללה אבו מע’לי
מוצא/מקום מגורים : יליד 1950 בשכם מוצא משפחתו מחיפה .
השכלה : למד לימודי רפואה באוניברסיטת אתונה והתמחה במחלות פנימיות בבתי חולים ביוון.
מאפייני פעילות :
1998- מנהל הפרויקטים הבינלאומיים ותיאום הפרויקטים הבינלאומיים במשרד הבריאות הפלסטיני.
2000 – מנהל הפרויקט לפיתוח מערכת הבריאות הפלסטינית במימון הבנק העולמי ומפקח על הכנת תוכנית חירום לאומית לבריאות.
2004- מנהל תוכניות הבריאות בארגון הבריאות העולמי משרד פלסטין.
פרסם ספר לחקר המחלות ששימש כספר לימוד באוניברסיטאות בירדן, הוציא כתב עת לענייני בריאות בשם "אלצחה ואלחיאת" (הבריאות והחיים). שימש סגן יו"ר ועדת המחקרים הגבוהים במועצה הרפואית הפלסטינית. שימש כנשיא האגודה לשיערוב מדעי הרפואה באיגוד הרופאים ושימש בתפקיד מספר שנים. חבר בועדות מקצועיות רבות.
שר הרווחה והחקלאות – מחמוד אלהבאש 10
שם מלא : מחמוד צדקי עבד אלרחמן אלהבאש
מוצא/מקום מגורים : יליד 1963, נציראת רצועת עזה, מתגורר כיום בגדה.
מצב משפחתי : נשוי ואב לשישה ילדים
שיוך ארגוני : היה חבר בתנועת החמא"ס. פרש ממנה בשנות התשעים והיה בין מייסדי מפלגת האיחוד הלאומי האסלאמי.
השכלה: סיים לימודי תואר שני ביסודות ההלכה .
מאפייני פעילות : עבד באוניברסיטת אלקדס הפתוחה. שימש בתפקיד יו"ר מרכז "אלסביל" למחקרים והסברה והיה העורך הראשי של כתב העת "אלאתחאד". מזכ"ל מפלגת האיחוד הלאומי האסלאמי ומגיש תוכניות דת בתחנת הרדיו צות אלחריה המזוהה עם פת"ח. בעל דרגת עקיד (אל"מ) במנגנון המודיעין. בעל טור קבוע בעיתון אלחיאת אלג’דידה.
על מינויו כשר בממשלת החירום נמתחה ביקורת חריפה ביותר מצד דוברי החמא"ס. לשמו הוצמד כינוי הגנאי "אלמדעו" המוצמד לשמם של פושעים או חשודים בפשע. בין השאר הואשם אלהבאש כי הוא "לא רק דומה ליהודים אלא גם נאמן להם בצורה מוחלטת" (אתר האינטרנט פלסטין אלא’ן, 20 ביוני).
1 מסמך זה מעדכן ומשלים את לקט המידע מה-18 ביוני: "מאפייני ממשלת החירום הפלסטינית החדשה בראשות סלאם פיאצ’ ותחילת המאבק בינה לבין ממשלת החמא"ס של אסמאעיל הניה ".
2 על פי חוק היסוד הפלסטיני משך כהונתה של ממשלת חירום הוא 30 יום. לאחר תקופה זו חייבת הממשלה לזכות בהסכמתם של שני שלישים מחברי המועצה המחוקקת על מנת להמשיך לפעול.
3 לקט בנושא יופץ בקרוב.
4 צבא מתנדבים ממדינות ערב בראשות קאוקג’י, שהגיע לארץ ישראל על מנת לסייע לפלסטינים בעת מלחמת העצמאות.
5 על פי גרסא אחרת 1958.
6 על פי גרסה נוספת יליד 1942.
7 "חזב אלשעב אלפלסטיני" מפלגת שמאל, שמקורה במפלגה הקומוניסטית הפלסטינית.
8 ארגון לא ממשלתי פלסטיני המנסה יחד עם מרכז פרס לשלום להקים את פורום ארגוני השלום הפלסטיני-ישראלי. מקדם את ערכי הדמוקרטיה בקרב צעירים ובני נוער.
9 ארגון שהוקם במהלך המלחמה הקרה ששם לו למטרה להביא אינטלקטואלים ודמויות מפתח מרחבי העולם שיציעו פתרונות על מנת להביא להפחתת הסכנה לעימותים מזוינים בין המדינות. הארגון זכה לפרס נובל לשלום ב-1995.
10 הושבע באיחור ב-19 ביוני.