כללי
1. תנועת החמאס מייחסת חשיבות רבה לשימוש בתקשורת הכתובה והאלקטרונית ככלי מרכזי במלחמה על התודעה. "האימפריה התקשורתית" של התנועה כוללת ערוץ טלוויזיה לווייני, עיתונים, תחנת רדיו, אתרי אינטרנט (בשמונה שפות) והוצאת ספרים. באמצעות כלי התקשורת מפיצה חמאס את מסרי האסלאם הקיצוני וההטפה לאלימות ולטרור למגוון של קהלי יעד בשטחי הרשות הפלסטינית, בעולם הערבי/אסלאמי ובקרב קהילות ערביותמוסלמיות במדינות המערב.
2. "האימפריה התקשורתית" של חמאס מצויה ברצועת עזה, מאוכוונת מדמשק ומסתייעת במדינות ערביות. שלוחה שלה פועלת בבריטניה, הממשיכה לשמש מוקד הוצאה לאור והפצה של פרסומים מטעם חמאס. הללו כוללים את:
א. הירחון "פלסטין אלמסלמה" – הביטאון המרכזי של חמאס, יוצא לאור משנת 1981 במהדורה קשיחה ובמקביל במהדורה אינטרנטית. הירחון מפיץ הסתה ושנאה כלפי ישראל והמערב, ברוח האידיאולוגיה של חמאס בצד הטפה לטרור והאדרת מתכנניו ומבצעיו.
ב. העיתון האינטרנטי הדו-שבועי "אלפאתח" – עיתון זה מיועד לילדים, בהם רואה חמאס קהל יעד חשוב ביותר. הפרסום של "אלפאתח" (כמו גם פרסומים אחרים המכוונים לילדים) נועד להטמיע בקרבם את ערכי האסלאם הקיצוני ולחנך אותם מגיל צעיר לדרך האלימות והטרור.
ג. הוצאת ספרים בשם פרסומי פלסטין אלמסלמה – זוהי הוצאת ספרים הקשורה לירחון "פלסטין אלמסלמה". הוצאה זאת פרסמה ספרים, אשר מנציחים את הטרוריסטים ואת בכירי חמאס היוזמים והמאכוונים את פיגועי הטרור בדגש על טרור המתאבדים.
3. לא בכדי מעדיפה חמאס לעשות שימוש בבריטניה כמוקד חשוב להוצאה לאור והפצה של חומרי הסתה, הגם שהיא מקפידה לשמור על פרופיל נמוך. הדבר נובע, להערכתנו, משלוב של כמה סיבות: האחת, מדיניות הממשל הבריטי המאפשרת לחמאס (ולגורמי האסלאם הקיצוני בכלל) חופש פעולה יחסי על אדמת בריטניה בדגש על התחום ההסברתי; השנייה, המצאות תשתית של תומכים וסייענים ערביים/מוסלמיים בבריטניה. השלישית, היכולת הטכנית להפיק בבריטניה פרסומים ברמה טכנולוגית גבוהה ולהפיץ אותם ממנה לרחבי העולם.
4. בעקבות פיגועי הטרור שבוצעו או שסוכלו על אדמת בריטניה במהלך השנים האחרונות גברה המודעות של ממשלת בריטניה לסכנות הטמונות באסלאם הקיצוני. עם זאת, לא נקטו, עד כה, השלטונות הבריטיים צעדים משמעותיים כדי לשים קץ לשימוש שעושה חמאס בבריטניה כמוקד של הפצת חומרי הסתה. זאת למרות, שמדובר במסרים אסלאמיים קיצוניים ובהטפה לפיגועי התאבדות, העלולים ליפול על אוזן קשבת לא רק בקרב קהל היעד הפלסטיני וקהלי יעד ערביים ומוסלמים ברחבי העולם, אלא גם בקרב הקהילה המוסלמית בבריטניה גופא.
5. רצ"ב נספחים ובהם סיכומים קצרים על העיתונים והוצאת הספרים של חמאס בבריטניה, וכן דוגמאות לכתבות המסיתות לשנאה והמטיפות לטרור.
נספח א
הירחון "פלסטין אלמסלמה"
מאפיינים כלליים
1. הירחון "פלסטין אלמסלמה" הנו הביטאון המרכזי של חמאס. הוא החל לפעול בשנת 1981 כביטאון של סטודנטים בבריטניה מטעם
"ארגון הנוער הפלסטיני המוסלמי בבריטניה". בשנת 1991 הוא החל לצאת באופן סדיר מידי חודש. בשנות ה-90 שהתה המערכת שלו בירדן. בשנת 1999, עם סגירת משרדי חמאס בירדן, עברה המערכת שלו לסוריה ומשם לבריטניה.
2. בין העורכים הראשונים של "פלסטין אלמסלמה" נמנה גם ד"ר עאטף עדואן, פעיל חמאס ותיק, שלמד בבריטניה לתואר שני ולתואר דוקטור במדעי המדינה (בין השנים 1987-1983). עאטף עדואן שימש כיועצו של השיח’ יאסין, היה כלוא בישראל ושימש כשר לענייני פליטים בממשלת חמאס הקודמת (עד להקמת ממשלת האחדות במרס 2007).
ד"ר עאטף עדואן, שימש אחד העורכים של
פלסטין אלמסלמה בתחילת דרכו של הירחון.
3. הירחון מפיץ מבריטניה את האידיאולוגיה ואת המסרים הפוליטיים של חמאס לעולם הערבי/מוסלמי ולמדינות המערב. המסרים הללו כוללים שנאה כלפי ישראל ולמערב, הסתה לאלימות ולטרור והבעת הזדהות אידיאולוגית עם הג’האד העולמי והאסלאם הקיצוני. מדיניות ההסברה של הירחון מאוכוונת ע"י הנהגת חמאס בדמשק. בעבר נעשתה האכוונה ההסברתית ע"י עבד אלעזיז אלעמרי, חבר הלשכה המדינית של חמאס (שייתכן וגם כיום ממשיך לעסוק בכך). מבריטניה מופץ הירחון בעותקים קשיחים ובמהדורה מקוונת 1 לרחבי העולם.
4. כדי להימנע מתשומת לב מיותרת של שלטונות הביטחון הבריטיים הפסיק פלסטין אלמסלמה בשנת 2004 לציין בעמוד הראשון את כתובתו בבריטניה. אין בידינו כתובת מעודכנת של הירחון, המסתפק בפרסום כתובת הדואר האלקטרוני שלו. אולם, גם כיום, ניתן למצוא אינדיקציות לכך שהוא ממשיך להיות מופץ מבריטניה: בראש רשימת המדינות בהם נמכר העיתון נכתב " בריטניה ומדינות אירופה"; דמי המנוי של העיתון ברחבי העולם נקובים בלירות שטרלינג ולא במטבעות המקומיים של כל מדינה ומדינה.
חלקו העליון של העמוד הראשון של "פלסטין אלמסלמה" (אוגוסט 2007). כתובת הירחון אינה מופיעה. במרכז: כתובת אתר האינטרנט וכתובת הדוא"ל של הירחון. משמאל: פירוט דמי המנוי לעיתון העיתונות במדינות השונות: "בריטניה ומדינות אירופה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה ו"שאר מדינות העולם". הסכומים נקובים בלירות שטרלינג. מימין מצוין, כי העורך הראשי הנו ראפת אחמד צאלח. שמו של עבד אלעזיז אלעמרי אינו מופיע יותר ב"פלסטין אלמסלמה", להערכתנו, כדי שלא להבליט את האופי החמאסי של הירחון.
כתובת "פלסטין אלמסלמה" בבריטניה, שהופיעה בעבר
בעמוד הראשון של הירחון, ופסקה מלהופיע.
דוגמאות לכתבות המפארות את טרור המתאבדים והופכות
את מאכווניו ומבצעיו למודל לחיקוי
כתבה על צלאח שחאדה, מי שהקים את גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע המבצעית-טרוריסטית של חמאס ברצועת עזה.
הכתבה מהללת את צלאח שחאדה, שהיה אחראי לפיגועי התאבדות רבים בישראל ("פלסטין אלמסלמה", אוגוסט 2007).
מתוך מדור קבוע ב"פלסטין אלמסלמה" בשם "עששיות (הנצחת) מות הקדושים" ("קנאדיל אלשהאדה").
המדור מנציח את הטרוריסטים חברי גדודי עז אלדין אלקסאם והופך אותם לדמויות מופת
שיש ללכת בדרכן ("פלסטין אלמסלמה", אוגוסט 2007)
תמונה בה נראית הופעה של להקת ניצי אלאקצא, המזוהה עם חמאס, כשברקע תמונת יחיא עיאש ("המהנדס") אחד מבכירי טרור המתאבדים של חמאס. בצד ימין, דגם של אוטובוס שרוף, סמל לאוטובוסים ששמשו יעד מועדף בפגועי ההתאבדות שיזם יחיא עיאש. התמונה הופיעה במסגרת כתבה המהללת את יחיא עיאש ופיגועי הטרור שיזם ("פלסטין אלמסלמה", ינואר 2006).
פוסטר על גבי עמוד שלם בגיליון יוני 2003 של "פלסטין אלמסלמה" לזכר מחבלים מתאבדים חברי גדודי עז אלדין אלקסאם. זאת, כדי להאדיר את פועלם ולהופך אותם למודל לחיקוי.
כתבה נרחבת אודות הפיגוע ב"מייקס פלייס", באזור הטיילת בתל-אביב, אשר בוצע ע"י שני אזרחים בריטיים ממוצא פקיסטני בשליחות חמאס (30 באפריל 2003). בפיגוע נהרגו שלושה ישראלים ונפצעו יותר מ-60. בכותרת הכתבה נכתב "(הישראלים) חוששים מפני המוסלמים; (ובכותרת משנה:) לאחר פעולת תל-אביב: מורא ציוני מפני הצטרפות המוסלמים
(מרחבי העולם) להתנגדות הפלסטינית" ("פלסטין אלמסלמה", יוני 2003).
נספח ב
הדו-שבועון "אלפאתח" המיועד לילדים ובני נוער
תמונות ילדים נושאי נשק שנועדו להטמיע בקרבם את ערך המאבק המזויין נגד ישראל
(מתוך המדור "ילדי פלסטין" באתר האינטרנט של "אלפאתח").
5. תנועת חמאס מקדישה תשומת לב רבה לילדים ובני נוער, המהווים בראייתה קהל יעד חשוב ביותר, שמקרבו עתידים לצמוח הדורות הבאים של פעילי הטרור של התנועה. "אלפאתח" הנו עיתון המפיץ את האידיאולוגיה והמסרים הפוליטיים של חמאס המשולבים יחד עם כתבות ואיורים המיועדים לילדים. הוא החל לצאת לאור בשנת 2002, תחילה כירחון ולאחר מכן כעיתון דו-שבועי. המדובר בעיתון אינטרנטי, שבעבר יצא לאור גם במהדורה קשיחה. כתובתו: www.al-fateh.net .
6. העיתון "אלפאתח" יוצא לאור בלונדון והדבר מצוין במפורש בעמוד הבית שלו (בניגוד ל"פלסטין אלמסלמה" המעדיף שלא לציין זאת). תכני הדו-שבועון מזוהים עם חמאס באופן מובהק. בעמוד הבית של האתר הראשי של חמאס ( www.palestine-info.info/ar ) מופיעה קישורית קבועה לאתר "אלפאתח".
עמוד הבית של עיתון "אלפאתח": מצוין בו, כי העיתון יוצא לאור בבריטניה,
לונדון, ב-1 וב-15 מידי חודש (אוגוסט 2007).
7. העורך הראשי של העיתון "אלפאתח" ומי שהקים אותו הנו סאמי אלחלבי (כפי שמצוין בעמוד בעמוד הבית של האתר). סאמי אלחלבי הנו שם בדוי. זהו כינויו של עבדאללה אלטאנטאוי, מי שהיה באמצעי שנות ה-90 בכיר באחים המוסלמים בסוריה (כזכור, חמאס הנה השלוחה הפלסטינית של האחים המוסלמים).
עבדאללה אלטנטאוי: "מתמחה" בהפצת מסרי הסתה
בעלי אופי אסלאמי קיצוני בקרב ילדים ובני נוער.
8. עפ"י כתבה בעיתון אסלאמי היוצא לאור בגרמניה ("אלראא’ד", פברואר 2005) עבדאללה אלטנטאוי ייסד את העיתון "אלפאתח"
(ספטמבר 2002), היה שותף להקמת כמה עיתוני ילדים נוספים בעלי זיקה אסלאמית והיה עורכם הראשי. בכתבה נאמר כי אחד מהעיתונים הללו נקרא " פראס " ועבדאללה אלטנטאוי נהג לכתוב בו תחת הכינוי סאמי אלחלבי מ"סיבת פוליטיות" (קרי, מסיבות ביטחוניות, כדי להקשות על חשיפתו). בכתבה נאמר, כי הקמת עיתון "אלפאתח" אפשרה לאלטנטאוי בפעם הראשונה לחדור לעולם האינטרנט.
דוגמאות לכתבות ב”אלפאתח” המעודדות טרור ומסיתות לשנאה
תמונות ילד לבוש מדים ואישה נושאת נשק לשם טיפוח ערך המאבק המזויין
נגד ישראל המופיעות במדור "ילדי פלסטין" (יולי 2007).
![]() |
||
קטע מהכתבה על ראא’ד מסכ בו נראה האוטובוס ההרוס בו ביצע ראא’ד מסכ את פיגוע ההתאבדות. הכתבה מסתיימת במילים "אל גני הנצח, הו שהיד גיבור. אללה יכנס אותנו עמכם בגן העדן, (זאת) ברשותו (של אללה) יתעלה". יצוין, כי בכל מהדורה של "אלפאתח" ישנה כתבה על אחד ה"שהידים" אנשי גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע המבצעית טרוריסטית של חמאס. |
עמוד השער של אתר "אלפאתח" |
עמוד מ"אלפאתח" המוקדש ל"שהיד" מחמד אבו כרש, פעיל בגדודי עז אלדין אלקסאם,
שהיה אחראי על ירי רקטות קסאם לעבר ישראל ונהרג ע"י צה"ל (אפריל 2007)
טיפוח שנאה לישראל באמצעות משחק מחשב. על הילדים המשחקים לרגום באבנים את החייל הישראלי המופיע בדמות נחש (מוטיב אנטישמי) או לחלופין לירות בו. המנצח הוא הראשון אשר מגיע לכיפת הסלע בהר הבית בירושלים (מאי 2007).
נספח ג
הוצאת הספרים של "פלסטין אלמסלמה"
1. חמאס קיימה בבריטניה (וייתכן שעדיין מקיימת) הוצאת ספרים שפרסמה ספרים המנציחים את בכירי הטרור בחמאס, ומפארים ומאדירים את פועלם. ההוצאה נקראת "פרסומי פלסטין אלמסלמה" (מנשוראת פלסטין אלמסלמה) והיא קשורה לירחון "פלסטין אלמסלמה" היוצא לאור בבריטניה. ההוצאה פרסמה ספרים אודות בכירי הזרוע המבצעית-טרוריסטית של חמאס: צלאח שחאדה, יחיא עיאש ועמאד עקל. בשנת 2004 פרסמה ההוצאה ספר בשם "מולדתי עימי" ("וטני מעי"). מאז לא ידוע לנו האם ואילו ספרים פרסמה ההוצאה.
2. אחד ה"סופרים" הבולטים בהוצאת והספרים של "פלסטין" אלמסלמה הנו ע’סאן דוער , המכונה ע"י חמאס "ההיסטוריון של האנתפאצ’ה" (קרי, של מערכת הטרור נגד ישראל) ו"ההיסטוריון של השהידים". ע’סאן דוער כותב גם מאמרים עבור אתר האינטרנט הראשי של חמאס ( Palestine- info ).
בשנת 1999 הוא נעצר בירדן יחד עם מנהיגים אחרים של חמאס. לדברי אתר חמאס הוא נעצר בירדן בשל מעורבותו בוועדה שנאבקה נגד הנורמליזציה עם "האויב הציוני" 3 .
3. ספריו ומאמריו של ע’סאן דוער מתמקדים בטיפוח תפיסת מות הקדושים ("שהאדה") ובהטפה לביצוע פיגועי ההתאבדות. הדבר מוצא ביטויו בספרים שכתב אודות יחיא עיאש ועמאד עקל, שניים מבכירי היוזמים והמאכוונים של טרור המתאבדים של חמאס 4. בנוסף, פרסם דוער סדרת מאמרים בין ה-29 במרס ל-4 באפריל בעיתון "אלקדס אלערבי" היוצא לאור בלונדון, בהם עסק באימהות המתאבדים הפלסטינים תחת הכותרת "נשים פלסטיניות באנתפאצ’ה". במאמרים הללו משבח ע’סאן דוער את מבצעי פיגועי ההתאבדות ואת אימותיהם.
4. כמו הירחון "פלסטין אלמסלמה" כך גם הוצאת הספרים הקשורה עימו נמנעה (וייתכן שעודנה נמנעת) מפרסום כתובתה בבריטניה. בעבר נכתב על הספרים ת"ד 2502 בלונדון, ששמשה בעבר גם את הירחון "פלסטין אלמסלמה". לא ידועה לנו כתובתה הנוכחית של הוצאת הספרים.
טיפוח ופועלו של יחיא עיאש מבכירי יוזמי ומאכווני טרור
המתאבדים של חמאס
![]() |
![]() |
|
הכריכה האחורית של הספר על יחיא עיאש. הכתובת בספר זהה לזו שצוינה בעבר בירחון “פלסטין |
כריכת הספר “המהנדס השהיד יחיא עיאש, סמל הג’האד ומפקד ההתנגדות בפלסטין”. הספר מאדיר את פועלו של יחיא עיאש והופך אותו לדמות מופת שיש לחקותה. הספר יצא לאור בשנת 1997 (מהדורה ראשונה) ופורסם גם באתר האינטרנט של חמאס בערבית (Palestne-info). |
5. יחיא עיאש עמד בראש הזרוע המבצעית-טרוריסטית של חמאס ברצועה ובגדה. הוא התמחה בהכנת מטעני חבלה ובשיגור מחבלים מתאבדים בין השנים 1996-1994 במגמה ברורה לטרפד את הסכם אוסלו שנחתם 6. בהקדמה של ע’סאן דוער לספר שכתב על יחיא עיאש ("המהנדס") נכתב: "המהנדס הוא הכותרת של המיתוס הפלסטיני האוטנטי, אשר חידש את התקווה, העלים את היאוש, והשיב את החיים (למוסלמים עפ"י) רוח הג’האד וההתנגדות בפלסטין…". גם השיח יוסף אלקרצ’אי, מראשי האחים המוסלמים המטיף לפיגועי התאבדות נגד ישראל, כתב בהקדמה לספר ובה ציין: "…המהנדס המוכשר, לוחם הג’האד, השהיד יחיא עיאש, אשר הקדיש את עצמו, את כישרונותיו, את (מיטב) זמנו ומאמציו… לבעיה גדולה וחשובה שהיא הבעיה הראשונה (במעלה) של המוסלמים (ברחבי העולם) … אחיו כינו אותו ‘מהנדס הדורות’, מאחר שהיו לו כישורים וניסיון בהנדסה ובתכנון פעולות ההתאבדות (אלעמליאת אלאסתשהאדיה) … נגד אכזריות הישות הציונית ועזות מצחה…". |
טיפוח זכרו ופועלו של עמאד עקל, מבכירי יוזמי ומאכווני טרור המתאבדים של חמאס
![]() |
![]() |
|
כריכת הספר “עמאד עקל, מיתוס הג’האד וההתנגדות 1994”. הספר |
השער האחורי של הספר: עמאד עקל בתנוחה לוחמנית. למטה: הכתובת בלונדון של ההוצאה לאור של |
1 כתובת אתר האינטרנט של הירחון www.fm-nm.com . האתר מקבל סיוע טכני ( ISP ) מחברה במלזיה.
2 ראה הרחבה אודות פיגוע ההתאבדות שביצע מסכ:
http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/html/final/sp/article2_12_10_03/index.html .
3 ראה: http://www.palestine-info.info/arabic/palestoday/yawmiat/6_2_01.htm .
4 הוצאת הספרים "פרסומי פלסטין אלמסלמה"} הוציאה לאור בשנת 2001 ספר נוסף המפאר את יחיא עיאש מאת מח’לץ ברזק , עיתונאי פלסטיני מעזה. שם הספר: "שבחי השהיד יחיא עיאש". מח’לף ברזק כותב גם הוא באתר האינטרנט הראשי של חמאס ( Palestine- info ) ובירחון "פלסטין אלמסלמה".