והמשך ירי הרקטות לעבר ישראל | המשך הידברות | |
![]() |
![]() |
|
בסיס הטירונים בזיקים-רקטה שנפלה בו פצעה כ50 חיילים (דובר צה”ל, 11 בספטמבר 2007)
|
ראש הממשלה אהוד אולמרט לוחץ את ידו של אבו מאזן (המקור: אתר האינטרנט של לשכת ראש הממשלה. צולם ע”י לע”מ) |
עיקרי תמונת המצב
|
אירועים בולטים בשטח
פגיעת רקטה בבסיס צה”ל בזיקים
בליל 11-10 בספטמבר סמוך לשעה 0200 שוגרה רקטה מאזור בית לאהיה שבצפון רצועת עזה. הרקטה פגעה במרכז בסיס טירונים בזיקים. כתוצאה מהפיצוץ נפצעו 50 חיילים בדרגות פציעה שונות (4 באורח קשה, 7 באורח בינוני ו-39 באורח קל). את האחריות לביצוע הירי נטלו על עצמם במשותף הג’האד האסלאמי בפלסטין וועדות ההתנגדות העממית. כמו כן נטל על עצמו אחריות כל ארגון בנפרד 1.
דוברים מטעם החמא"ס שיבחו את הירי שביצע הג’האד האסלאמי בפלסטין על זיקים:
דובר החמא"ס, פוזי ברהום : "אנו מברכים את הידיים הטהורות שביצעו את הפעולה הברוכה, תגובה טבעית על פשעי הכיבוש..מי שמכנה את ההתנגדות טרור, מוטב שישים לב שהידיים שהפגיזו את מעוז הכיבוש הישראלי פגעו בעומק הכיבוש ולא באזרחים… אם ירצה אללה, חודש רמדאן יהיה חודש של ניצחונות רבים על האויב הישראלי" (רדיו צות אלקדס, 11 בספטמבר).
דובר נוסף של החמא"ס, סאמי אבו זהרי : "פעולה זו היא חלק מההתנגדות הלגיטימית להתמודדות עם תוקפנות ישראלית מתמשכת…הבעיה היא התוקפנות והכיבוש ולא ההתנגדות שהיא הגנה עצמית" (סוכנות הידיעות הצרפתית, 11 בספטמבר) .
מנגד, ד"ר ריאצ’ אלמאלכי , שר ההסברה בממשלת סלאם פיאצ’, הטיל על חמא"ס את האחריות לירי הרקטות לעבר ישראל. לדבריו, שנאמרו בכנס רב משתתפים שארגן פתח בבית לחם ב-11בספטמבר, החמא"ס סוחרת במה שמכונה "לגיטימיות המאבק" בניסיון לשים קץ לבידודה ההולך וגובר בקרב האוכלוסייה (אתר PNN , 12 בספטמבר).
סוכל ניסיון תקיפה מרצועת עזה
ב- 6 בספטמבר 2007 סוכל ניסיון תקיפה נוסף בשטח ישראל על ידי חוליה משותפת של הג’האד האסלאמי בפלסטין ופת"ח. ניסיון התקיפה בוצע על ידי חולייה שמנתה שבעה מחבלים שהגיעו בשני כלי רכב, והתגלו במרחק של כ- 250 מ’ מגדר המערכת במרכז רצועת עזה. כוחות צה"ל שהבחינו בחולייה תקפו אותה, תוך הסתייעות בירי ממסוקים.
שרידי כלי הרכב עמוס מאות קילוגרמים של חומרי הנפץ בו השתמשה חוליית המחבלים
(דובר צה”ל 6 בספטמבר)
מטרת המחבלים הייתה לחדור לשטח ישראל על מנת לתקוף מוצב צה"ל הממוקם כ- 10 ק"מ צפונית לכיסופים או סיור של צה"ל, ויתכן גם לחטוף חייל. שישה מבין המחבלים שהשתתפו בניסיון התקיפה נהרגו מחבל נוסף הצליח להמלט. בבדיקה שקיים צה"ל לאחר האירוע נמצאו באחד מכלי הרכב מאות קילוגרמים של חומרי נפץ. כמו כן, נמצאו באזור אמצעי לחימה רבים שהיו ברשות המחבלים 2.
פרסום נטילת האחריות של פלוגות ירושלים וגדודי חללי אלאקצא. פניו של המחבל השביעי
שהצליח להימלט מטושטשים (אתר פלוגות ירושלים, 10 בספטמבר)
פיגוע ירי סמוך לקרני שומרון
ממכונית חולפת שנסעה בכביש שבין קרני שומרון לקדומים (מערבית לשכם) נפתחה אש לעבר מכונית ישראלית. שני אזרחים נפצעו באורח קל מרסיסים, אזרחית נוספת לקתה בהלם. היורים נמלטו מהמקום (דובר צה"ל, 14 בספטמבר).
נמשך ירי הרקטות לעבר ישראל
במהלך השבועיים האחרונים נמשך ירי הרקטות לעבר ישובי הנגב המערבי. סה"כ אותרו במחצית הראשונה של ספטמבר 34 נפילות רקטות בשטח ישראל. האירוע הבולט היה נפילת הרקטה בבסיס הטירונים של צה"ל בזיקים. במהלך ימי חג ראש השנה (15-12 בספטמבר) אותרו 12 נפילות רקטות בשטח ישראל.
מימין: משגרי רקות שנחשפו במסגרת פעילות צה"ל (דובר צה"ל, 5 בספטמבר).
משמאל : פעילי פת"ח/גדודי חללי אלאקצא משגרים רקטות (אלג’זירה, 12 בספטמבר).
ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין ממשיך להוביל את ירי הרקטות, לצד ארגני טרור קיקיוניים הפועלים ברצועה בחסות החמא"ס. החמא"ס מצידה מאפשרת ואף מעודדת את המשך הירי.
גדודי עז אלדין אלקסאם של החמא"ס ממשיכים בירי מרגמות לעבר המעברים ואזור גדר הגבול. בשבועיים הראשונים של חודש ספטמבר נורו סה"כ 66 פצצות מרגמה. ממשלת אסמאעיל הניה קראה לארגוני הטרור השונים להימנע מירי לעבר המעברים, בייחוד בחודש הרמצ’אן "מתוך שמירה על אינטרס העם הפלסטיני" (פאל-מדיה, 13 ספטמבר). בפועל בין 16-12 בספטמבר (ראש השנה) נורו 20 פצצות מרגמה לעבר יעדים שונים בקרבת הגדר ולעבר כוחות צה"ל הפועלים ברצועה. החמא"ס/גדודי עז אלדין אלקסאם נוטלים חלק בירי פצצות המרגמה.
פעילות סיכול ומנע
במהלך השבועיים האחרונים נמשכה פעילות הסיכול והמנע של כוחות הביטחון ברצועת עזה וביהודה ושומרון. במסגרתה סוכלו כמה ניסיונות לפיגועים, נעצרו כמה עשרות חשודים בפעילות טרור, נתפסו אמצעי לחימה ועשרות מטעני והותקפו מרחבי שיגור רקטות ופעילים שהיו בדרכם לשגר רקטות. להלן אירועים עיקריים.
רצועת עזה
16 בספט הידיעות הצרמבר – כוח צה"ל תקף בדרום רצועת עזה חוליית טרור שעסקה בשיגור רקטות לעבר שטח ישראל (דובר צה"ל, 16 בספטמבר).
13 ספטמבר –חיל האוויר תקף מכונית אזרחית בצפון רצועת עזה בה נסעו ארבעה פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין. כתוצאה מהתקיפה נפצעו באורח קשה שני פעילים (סוכנות פתית, 13 בספטמבר).
מכונית הרוסה של פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין (אלערביה, 13 בספטמבר)
12 בספטמבר – מחבל מרצועת עזה חגור בחגורת נפץ הסתנן לשטח ישראל דרך הגבול עם מצרים ונעצר זמן קצר לאחר מכן. בחקירתו סיפר המחבל כי נשלח על ידי וועדות ההתנגדות העממית לבצע פיגוע במקום הומה אדם בבאר שבע (אתר החדשות וואלה, 12 בספטמבר).
9 בספטמבר – בסדרת תקיפות מהאוויר הותקפו שני משגרים חמושים מזרחית לבית חאנון (צפון רצועת עזה). כן הותקף כלי רכב דרומית לעזה בו נסעו חמישה פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין.
8 בספטמבר – כוחות צה"ל עצרו את מהאוש אלקאצ’י, פעיל בכיר בחמא"ס ברפיח. על פי דיווחים בתקשורת היה העצור מעורב ככל הנראה בחטיפתו של גלעד שליט.
5 בספטמבר- כוחות צה"ל חשפו 11 משגרי רקטות שהיו מכוונים לעבר ישראל ומוכנים לשיגור. (דובר צה"ל, 5 בספטמבר).
יהודה ושומרון
5 בספטמבר – בפעילות כוחות צה"ל באזור הקסבה בשכם נחשפה מעבדה גדולה לייצור חומרי נפץ והכנת מטענים. במהלך הפעילות עלה כלי רכב של צה"ל על מטען. חייל צה"ל נפצע באורח בינוני ושני חיילים נפצעו באורח קל.
9 בספטמבר – במהלך פעילות כוחות הביטחון נעצרו בכפר אלשואורה (סמוך לבית לחם) פעיל בכיר וסייען של הג’האד האסלאמי בפלסטין וסייענו. השניים השתייכו לחוליית טרור שפעלה באזור.
4 בספטמבר – כוחות הביטחון עצרו במהלך פעילות בשכם את אחמד יוסף אחמד עואד פעיל בכיר בחמא"ס (דובר צה"ל, 4 בספטמבר).
החמא"ס נוקטת באמצעי זהירות לנוכח חשש מפני התקפה ישראלית
אימונים צבאיים של גדודי עז אלדין אלקסאם בעזה (פלסטין מבאשר, 14 בספטמבר)
תנועת החמא"ס פרסמה כי בידה "מידע מהימן מתוך פלסטין הכבושה" לפיו כוחות צה"ל מתכוננים לבצע פעולות רחבות היקף ברצועת עזה בימים הקרובים. פעולות אלו כוללות את כיבוש קו הגבול המפריד בין רצועת עזה למצרים ("ציר פילדלפי") ומעבר רפיח; כיבוש מספר שכונות בעיר עזה וכיבוש צפון הרצועה מבית חאנון ועד לג’באליא (אתר Palestine-info , 12 בספטמבר).
על רקע זה הודיע אבו עבידה, דובר מטעם החמא"ס /גדודי עז אלדין אלקסאם כי הוכרז מצב כוננות עליון על מנת להתחיל ליישם את תוכנית ההגנה עם הצעד הראשון שינקוט צה"ל בתוך הרצועה. הוא גם איים כי גדודי עז אלדין אלקסאם יחטפו חיילים נוספים, אם יעז צה"ל לפלוש לרצועת עזה (אתר עז אלדין אלקסאם, 13 בספטמבר).
נתונים סטטיסטיים
מאפייני הפיגועים בחלוקה חודשית
נפילות מזוהות של רקטות בישראל בחתך חודשי 3
נפגעים בחתך חודשי
פגישה נוספת בין אהוד אולמרט לאבו מאזן לשם גיבוש הסכם עקרונות
ב- 10 בספטמבר התקיימה בירושלים פגישת צמרת נוספת בין ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בחלק מהפגישה השתתפו דרגי עבודה ונדונו בה סוגיות התלויות ועומדות בין שני הצדדים. חלקה התקיים בארבע עיניים בין אהוד אולמרט לאבו מאזן. בחלק של הפגישה בו נטלו חלק דרגי עבודה השתתף זו לראשונה ראש הממשלה סלאם פיאצ’ אשר הציג את פעילות ממשלתו ואת ציפיותיו להמשך.
במוקד הפגישה עמד גיבוש הסכם עקרונות , אשר יוצג בוועידה הבינלאומית הצפויה להתקיים בוושינגטון בנובמבר 2007. שני הצדדים החליטו להקים צוות מדיני ישראלי- פלסטיני, אשר יפעל לגיבוש מסמך העקרונות על בסיס חזון שתי המדינות החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון. כמו כן הוחלט על הקמת קבוצות עבודה בין המשרדים הממשלתיים הישראליים והפלסטיניים אשר ידונו בנושאים דו- צדדיים העומדים על הפרק (איכות סביבה, מים, חקלאות וכו’). יועצו המדיני של אבו מאזן נמר חמאד ציין כי למרות המחלוקות ההסכמה להרכיב את הוועדות מהווה חזרה רצינית למשא ומתן, לראשונה מאז ועידת טאבה 4 (אלשרק אלאוסט, 11 בספטמבר).
במהלך השיחות הבטיח אהוד אולמרט לצד הפלסטיני להעלות בפני ממשלת ישראל הצעה לשחרור כ- 100 אסירים מהפתח, מיהודה ושומרון ומהרצועה כמחווה לקראת חג הרמצ’אן. צאא’ב עריקאת, יו"ר מחלקת המו"מ באש"פ, ציין במסיבת עיתונאים כי הפלסטינים הגישו רשימה של 16 מחסומים אותם הם מבקשים לפרק על מנת לאפשר חופש תנועה בין ג’נין לחברון. לדבריו מסר להם אהוד אולמרט ששר הביטחון הישראלי אהוד ברק צפוי להגיש רשימה של מחסומים שיפורקו (אלג’זירה, 10 בספטמבמר).
הזירה הפנים-פלסטינית
מחריפים המאבקים בין חמא”ס לפתח ברצועת עזה
בשבועות האחרונים החריפו המאבקים בין חמא"ס לפתח באופן חסר תקדים מאז השתלטות החמא"ס על הרצועה. במאבקים הללו נקט פתח בטקטיקה של הפגנות ומחאות המוניות בשילוב עם תפילות שהתקיימו מידי יום שישי מחוץ למסגדים (הנמצאים ברובם בשליטת החמא"ס). חמא"ס, המכנה תפילות אלו בשם "תפילות פוליטיות", דיכא גילויי מחאה אלו בכוח הזרוע , כולל באמצעות ירי לעבר מפגינים וביצוע מעצרים.
פעילי הכוח המבצע מונעים תפילה מאנשי פת"ח (אלג’זירה, 7 בספטמבר)
תחילת סבב המאבקים בהפגנת ענק בתוספת תפילה המונית ביום שישי ה-24 באוגוסט. ההפגנות ההמוניות והתפילות נמשכו גם ב-31 באוגוסט בעזה, רפיח וח’אן יונס. שיאם של האירועים ב-7 בספטמבר כאשר תומכי פת"ח קיימו הפגנות ותפילות בכמה מוקדים בצפון רצועת עזה, תוך התעלמת מאיומי החמא"ס. בסופו של דבר נאלץ פת"ח "להתקפל". בשל חשש מהמשך צעדי הדיכוי של החמא"ס. קראו פת"ח ופלגים באש"ף להתכנס לתפילות של יום השישי ה-14 בספטמבר במסגדים ולא מחוץ להם. (אתר קדס נט, 12 בספטמבר)
הפגנות ה- 7 בספטמבר דוכאו בברוטאליות ע"י הכוח המבצע של החמא"ס. אנשיו, חמושים באלות ובנשק, הכו ועצרו מספר רב של מתפללים. כמה עשרות מפגינים נפצעו, חלקם מירי אנשי הכוח המבצע. בין העצורים כמה בכירי פתח וביניהם אבראהים אבו אלהג’א (חבר המועצה המהפכנית של פת"ח ) וזכריא אלאע’א (יו"ר ועדת ההנהגה של פתח ברצועה) (אתר פאל-מדיה, 7 בספטמבר). העיתון אלחיאת אלג’דידה דיווח כי על כל אחד מהעצורים הוטל קנס של 1000 ₪ בשל השתתפותו בתפילות תחת כיפת השמיים (אל חיאת אלג’דידה, 2 בספטמבר).
מעבר לדיכוי האלים של גילויי המחאה הללו נלחמה חמא"ס בתופעה במגוון דרכים נוספות:
החלטת ממשלה בדבר איסור קיום תפילות במקומות ציבור יים: ממשלת אסמאעיל הניה, בישיבתה ב- 4 בספטמבר, החליטה למנוע את קיום תפילות יום השישי אותם היא מכנה "תפילות פוליטיות" בשטחים ציבוריים. זאת בטענה כי תפילות אלו מנוצלות לקיום אנרכיה ומלחמת אחים ופוגעות בסדר הציבורי.
איומים: תנועת החמאס הפיצה איומים שלא להגיע לתפילות באמצעות הודעות טקסט: "אל תיגרר אחרי המושחתים.מחר לא יהיו אלות, המוות מצפה לך" (אתר פאל-פרס, 6 בספטמבר). כמו כן הופצו והודעות דואר אלקטרוני בהן נאמר: "אל בני פתח. אנו מייעצים לכם לשמור על החיים שלכם. מפקדת [עז אלדין] אלקסאם הוציאה הוראות חד משמעותיות לאנשיה לנקוט באלימות מירבית, לירות על הרגליים ולהרוג.. " (אתר פראס, 6 בספטמבר).
חוות דעת הלכתיות המעניקות הכשר אסלאמי לאיסור התפילות ולדיכוי ההפגנות: באתר האינטרנט של "אגודת חכמי הדת של פלסטין" בראשות של מרואן אבו ראס (המזוהה עם חמא"ס) פורסם פסק ההלכה לגבי תפילת יום השישי תחת כיפת השמים. פסק ההלכה קובע כי אם במטרת תפילה זו יש משום הרסנות ופוליטיקה- הרי שהדבר אסור הלכתית, וכל מי שנוטל חלק בתפילה זו חוטא כנגד ההלכה . כמו כן, פיזורן של תפילות אלו מהווה חובה הלכתית. (אתר אגודת חכמי הדת של פלסטין, 4 בספטמבר). גם שר ההקדשים בממשלת הניה פרסם הודעה המעניקה ביסוס אסלאמי הלכתי לאיסור תפילות יום השישי שמקיים פתח 5.
בעקבות העימותים הללו הכריזו פתח וגורמי אש"פ שביתה כללית ברצועת עזה ב-9 בספטמבר כמחאה על צעדי הדיכוי של חמא"ס. פתח וכלי התקשורת של הרשות הפלסטינית דיווחו כי השביתה נחלה הצלחה רבה למרות איומים שהפעילו אנשי הכוח המבצע על הסוחרים. מנגד, גורמים המזוהים עם חמא"ס טענו כי היא לא השיגה יעדיה.
להלן תגובות אבו מאזן והפתח על דיכוי ההפגנות והתפילות :
אבו מאזן, במסיבת עיתונאים ב- 7 בספטמבר, אמר כי רצועת עזה נמצאת בתקופה חשוכה שלא תימשך זמן רב משום שהמורדים חפרו את קבריהם במו ידיהם. אבו מאזן הגדיר את האירועים סביב התפילות בעזה כחוליה נוספת בשרשרת מעשי הפשע שמבצעת תנועת החמאס נגד בני העם הפלסטיני. (אלג’זירה, 7 בספטמבר).
שר ההסברה בממשלת פיאצ’ הגדיר את ההפגנות והתפילות כאינתיפאדה השלישית, והפעם נגד עריצותה של חמאס וכיבושה את רצועת עזה. הכיבוש של חמאס לדבריו החליף את הכיבוש הישראלי ברצועת עזה. הוא קרא לתושבי עזה להמשיך באינתיפאדה כיוון שיום חזרתו של הפתח לשלטון הולך וקרב. (אלג’זירה, 7 בספטמבר).
דובר תנועת פתח, אחמד עבד אלרחמן, הצהיר כי העולם ראה בימי השישי האחרונים שהאזרחים עזבו את המסגדים מכיוון שדרשות יום השישי קוראות למלחמת אחים. הוא הוסיף כי העם הפלסטיני לא יוותר על קולו וישתמש בכל האמצעים על מנת להפיל את ההפיכה שביצעה חמא"ס (רדיו קול פלסטין, 5 בספטמבר).
נמשכים מאבקי הכוח ממשלת סלאם פיאצ’ ואסמאעיל הניה
במקביל להחרפת המתיחות בשטח נמשכים מאבקי הכוח בין ממשלת סלאם פיאצ’ לממשלת החמא"ס, שבראשות אסמאעיל הניה:
ממשלת הניה הודיעה על כוונותיה למנות שופטים חדשים למערכת המשפט ברצועה על מנת לנסות ולשקם את מערכת המשפט שהתפוררה. ברקע המהלך עומד מחסור בשופטים ברצועה עקב סרוב רבים מהם לשוב לעבודתם תחת שלטון ממשלת הניה.
משרד הבריאות בממשלת הניה התריע מפני קריסת מערכת הבריאות ברצועה כתוצאה מ"השביתות הפוליטיות" אותם יוזמת פתח וממניעת קבלת משכורותיהם של אלפי עובדי מערכת הבריאות (פלסטין אלאן, 10 בספטמבר). מנגד, הודיע משרד הבריאות בממשלת פיאצ’ כי מאז השתלטות החמא"ס על הרצועה נעצרו 72 מעובדי מערכת הבריאות, 86 אנשי מערכת הבריאות הוכו ו-575 הועברו מתפקידם או קיבלו איומים מגורמי חמא"ס (פראס, 10 בספטמבר).
ממשלת סלאם פיאצ’ הודיעה על הקצאת 12 מליון דולר למשפחות נזקקות במהלך חודש הרמדאן. 54% מהמשפחות הזכאיות לכך מתגוררות ברצועת עזה . כל אחת מהמשפחות תקבל 100$ באמצעות מושלי המחוזות והבנקים. (ופא, 10 בספטמבר).
ג’מאל בואטנה, שר ההקדשים בממשלת פיאצ’, הזהיר את הדרשנים במסגדים לבל ינצלו את חודש הרמדאן להאשמה בכפירה וובגידה ולהצתת מלחמות אחים. הוא הדגיש כי דרשנים ואימאמים שאינם נשמעים להנחיות משרד ההקדשים, יפוטרו או יוצאו לגמלאות. (סוכנות מען, 9 בספטמבר)
מסגדים כמוקדי הסתה וטרור: נשק, מדים וחומרי הסתה השייכים לחמא"ס שהחרימו
כוחות הביטחון הפלסטינים במסגד בשכם (טלוויזיה פלסטינית, 12 בספטמבר)
1 לפרטים נוספים ראו לקט מידע : "רקטה ששוגרה בליל 11-10 בספטמבר לעבר צפון הנגב פגעה בבסיס צה"ל בזיקים. כתוצאה מהירי נפצעו 50 חיילים" .
2 לפרטים נוספים ראו לקט מידע: "ניסיון חדירה נוסף מרצועת עזה לשטח ישראל: כוחות צה"ל סיכלו ניסיון תקיפה של מוצב צה"ל סמוך לכיסופים ע"י חולייה של הג’האד האסלאמי בפלסטין ופת"ח" .
3 במהלך השבועיים הראשונים של חודש ספטמבר נורו בנוסף לרקטות גם 66 פצצות מרגמה.
4 ועידת טאבה התכנסה בסוף ינואר 2001 על מנת לדון ב"מתווה קלינטון", הצעות הממשל האמריקאי לגבי המשך המשא ומתן לקראת הסכם שלום עם הפלסטינים.
5 לעומת זאת אנשי דת המזוהים עם אבו מאזן פרסמו פסקי הלכה המתירים את התפילות . כך למשל השופט השרעי העליון תיסיר אלתמימי קבע כי לפי ההלכה האסלאמית ניתן להתפלל בכל מקום וציין כי פסק הלכה האוסר זאת מנוגד לאסלאם ומהווה בגידה וכפירה (קול פלסטין, 3 בספטמבר). מחמד חסין , המופתי של ירושלים, ציין כי אין שום איסור הלכתי לקיים את תפילות יום השישי מחוץ למסגדים וציין כי הנביא מחמד בעצמו נהג לעשות זאת בעצמו (אלקדס, 6 ספטמבר).