אלקדס, ערוץ הטלוויזיה הלוויני השני של חמאס, החל לשדר ב-11 בנובמבר.

אולפן השידור של ערוץ אלקדס

אולפן השידור של ערוץ אלקדס

תמונות מאולפן ערוץ אלקדס

תמונות מאולפן ערוץ אלקדס

נביל אלעתיבי

נביל אלעתיבי

כיפת הסלע ממבט מלמעלה וכיתוב אלקדס בערבית ובאנגלית

כיפת הסלע ממבט מלמעלה וכיתוב אלקדס בערבית ובאנגלית


אולפן השידור של ערוץ אלקדס
אולפן השידור של ערוץ אלקדס ביום השידור הראשון שלו
(11 בנובמבר 2008, אתר Palestine-info)

כללי

1. בתום כמה חודשי הרצה עלו לאוויר ב-11 בנובמבר בשעה 20:00 שידורים סדירים של ערוץ הטלוויזיה אלקדס של חמאס. השידורים נפתחו בתפילת הערב, ששודרה ממסגד אלאקצא, ובסרטון קצר אודות "זכות השיבה". לאחר מכן עברה התחנה לשדר מאולפן חדיש והמנחה פירט בפני הצופים את הדרך הארוכה, שעשה הערוץ, מרגע שעלה הרעיון להקמתו ועד לתחילת שידוריו. בשידורים הראשונים של הערוץ התארחו מגישי התוכניות וכן רואיין ראש התנועה האסלאמית בישראל השיח’ ראא’ד צלאח אשר ברך על השקת הערוץ . ממשל הניה פרסם הודעה המברכת על עלייתו של הערוץ לאוויר (פלסטין אלא’ן, 12 בנובמבר).

2. ערוץ הטלוויזיה הלוויני אלקדס, הינו ערוץ הטלוויזיה הלווייני השני של תנועת חמאס והוא מתווסף לערוץ הטלוויזיה אלאקצא הפועל מעזה. עלייתו לאוויר מהווה נדבך נוסף במערכת התקשורתית הענפה והמתפתחת של חמאס. לשני ערוצי הטלוויזיה הלווייניים מתווספים עיתון יומי (פלסטין) היוצא לאור ברצועת עזה, ביטאונים נוספים של חמאס, מספר סוכנויות ידיעות ולמעלה מעשרים אתרי אינטרנט ופורומים בשמונה שפות עבור מגוון קהלי יעד. חמאס מייחסת חשיבות רבה לפיתוח "האימפריה התקשורתית" שלה, ככלי מרכזי למלחמה על התודעה והיא משקיעה בה משאבים רבים, למרות מצוקתה הכספית.

תכני הערוץ החדש

3. לדברי נביל אלעתיבי מנהל הערוץ, חותר ערוץ אלקדס להיות ערוץ כלל-פלסטיני עבור "כל אלה המתמסרים לנושא ירושלים ופלסטין".הוא ציין כי, תוכניות הערוץ יעסקו בפוליטיקה, היסטוריה, חברה, תרבות, כלכלה ספורט ואומנות. לדבריו שואף ערוץ אלקדס "לתקן את התפיסה ביחס לעניין הפלסטיני בזירה הערבית, בזירה הבינלאומית ובמישורים העממי והרשמי…" ( PNN 23 באוקטובר). לדבריו, יאמץ הערוץ את "עקרונות היסוד והזכויות של העם הפלסטיני ובראשם זכותו לשחרור והתנגדות" קרי, תמיכה בדרך הטרור). הוא הוסיף, כי הערוץ רואה עצמו מחויב להוכיח לצופה הערבי שהוא מקפיד על ניטראליות ומקצועיות (אלג’זירה נט, 27 באוקטובר 2008). למרות דברי נועם אלו צפוי כי הערוץ יבטא את האידיאולוגיה והמדיניות של חמאס, כפי שעושה זאת ערוץ אלאקצא (כפי שהומחש היטב ביום השידורים הראשון של אלקדס).

4. במהלך חודשי שידורי ההרצה של הערוץ נאמר כי מטרת הערוץ היא העלאת נושא ירושלים ומסגד אלאקצא לראש סדר היום הציבורי . במשך כל חודשי ההרצה שודרה רצועת שידורים שחזרה על עצמה, אשר כללה דברי אישים שונים, ששבחו את עליית התחנה לשידור ואת מטרותיה. בין המשבחים שיח’ ראא’ד צלאח ראש הפלג הצפוני בתנועה האסלאמית בישראל, אנשי דת ומשוררים פלסטינים.

5. מהדורת החדשות ששודרה ב- 11 בנובמבר 2200 הייתה בעלת תכנים חמאסיים מובהקים להלן עיקר המהדורה :

א. הודעה בלעדית של יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, ח’אלד משעל, לרגל יום השנה הרביעי למותו של יאסר ערפאת. ח’אלד משעל הספיד את ערפאת, שיבח את פועלו ומתח ביקורת על אבו מאזן. לטענתו רצח ערפאת נגרם כתוצאה מהרעלה ע"י ה"ציונים וסוכניהם".

ב. המשבר המתפתח ברצועת עזה בשל סגירת המעברים ואי העברת דלק לתחנת הכוח. בנושא זה נערך ראיון לוויני עם יו"ר הועדה העממית למאבק במצור, פעיל חמאס ג’מאל אלח’צ’רי.

ג. נאום אבו מאזן ותגובות חמאס לנאום.

ד. עימות בין נציג תנועת חמאס בביירות אסאמה חמדאן לחבר המועצה הלאומית מטעם פתח תיסיר נצראללה.

ה. כתבה שסקרה את דעת הקהל ברחוב הפלסטיני ברצועת עזה וטענה כי מרבית התושבים סבורים כי "ההתנגדות האמיתית" צריכה להישאר מכוונת נגד ה"כיבוש".

תמונות מאולפן ערוץ אלקדס
תמונות מאולפן ערוץ אלקדס עם פתיחת הערוץ (12 בנובמבר 2008, Palestine-info)

פרטים טכניים אודות הערוץ

6. הערוץ הינו בבעלות חברת הרדיו והטלוויזיה אלקדס הרשומה בלונדון על שם אנשי עסקים ואנשי תקשורת ערביים ופלסטינים . מנכ"ל הערוץ הינו כאמור נביל אלעתיבי . את המשרד בעזה מנהל העיתונאי עמאד אלפראנג’י , המזוהה עם חמאס במשך שנים ארוכות שימש כמנהל המשרד בעזה של היומון אלקדס, היה מנהל משרד אלוטן לעיתונות וחבר מועצת המנהלים של סיעת העיתונאי הפלסטיני המזוהה עם חמאס.

נביל אלעתיבי
נביל אלעתיבי מנכ"ל התחנה
(אלג’זירה, 28 באוקטובר 2008)

7. הערוץ משדר באמצעות שני לוויני התקשורת הערביים: Nilesat חברת שידורי לוויין בבעלות מצרית המשדרת למזה"ת, צפון אפריקה וחברת Arabsat – חברת שידורי לוויין בין-ערבית, אשר כשליש ממניותיה הן בבעלות סעודית. 1 החברה משדרת למדינות המזה"ת וצפון אפריקה. שידורי הלוויינים נקלטים גם בכמה מדינות דרום אירופה בהן מתגוררות קהילות ערביות מקומיות הקולטות את השידורים. משרדי ערוץ אלקדס נמצאים בלבנון למרות שבשידורים הם טוענים כי הם משדרים מ"לב ירושלים".

זהותו החמאסית של הערוץ החדש

כיפת הסלע ממבט מלמעלה וכיתוב אלקדס בערבית ובאנגלית
הלוגו של הערוץ:
כיפת הסלע ממבט מלמעלה וכיתוב אלקדס בערבית ובאנגלית

8. ערוץ אלקדס מנסה להציג עצמו כמבטא עמדות כלל-פלסטיניות אולם ברור על פי תכניו, על פי זהות העומדים בראשו ועל פי פרסומי כלי התקשורת של חמאס, כי המדובר בערוץ טלוויזיה נוסף של חמאס. לדברי עמאד אלפרנג’י, מנהל משרד הערוץ בעזה, זהו ערוץ לאומי שייסדה קבוצה של אישים פלסטינים וירושלים המתגוררים באירופה במדינות המפרץ ובמדינות ערב ושידוריו ישרתו את העניין הכלל פלסטיני ואת השאיפה לאחדות. לדבריו הערוץ משדר עתה מבחריין והצוות שנמצא בבחריין יועבר בקרוב לביירות (פורום חמאס, 5 בנובמבר 2007).

9. עליית התחנה לשידורים ניסיוניים זכתה לקידום ויחסי ציבור באתרי החדשות של חמאס (אתר האינטרנט של רדיו אלאקצא, עיתון פלסטין) אולם הם נמנעו מלציין במפורש מי עומד מאחורי התחנה. לרגל תחילת השידורים פורסמה בעמוד השער ביומון פלסטין של חמאס מודעת ברכה מטעם פעיל חמאס ג’מאל אלח’צ’רי (17 במרץ). באחד מהפורומים של חמאס דווח כי התחנה קשורה למוסד קדס הבינלאומי הפועל מלבנון ומזוהה עם חמאס. לשכת ההסברה של ממשל חמאס פרסמה ברכה לרגל עליית השידורים לאוויר. ההודעה שיבחה את היוזמה להקמת הערוץ וקראה למפעיליו להעביר את מסרי העם הפלסטיני לעולם "בהתבסס על הסכויות ועקרונות היסוד הפלסטינים" (אתר פלסטין אלא’ן, 12 בנובמבר)

10. מדוע מצאה חמאס לנכון להקים תחנת טלוויזיה חדשה, בנוסף לערוץ אלאקצא ? הסיבות לכך עדיין אינן ברורות לנו די הצורך. אחד הגולשים בפורום חמאס ציין כי הערוץ שייך לחמאס וכי הוא נועד לשמש כגיבוי למקרה של נפילת תחת אלאקצא במקרה של הסלמה ברצועה (פורום חמאס, 17 במרץ 2008). גולש אחר בפורום חמאס (5 ביולי) ציין כי הערוץ משתייך לחמאס אולם הזדהותו עם חמאס לא תהייה ברורה כמו זו של ערוץ אלאקצא. יתכן גם, להערכתנו, כי הקמת התחנה הנוספת משקפת יריבויות פנימיות בחמאס.


1 ערוץ הטלוויזיה של חזבאללה אלמנאר והערוץ הלווייני אלאקצא של חמאס מסתייעים אף הם בשתי חברות לוויינים אלו

לראש העמוד