חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (2 – 9 בדצמבר 2008)

פינוי בית המריבה בחברון

פינוי בית המריבה בחברון

רקטה שנפלה בשטח פתוח סמוך לקיבוץ במועצה אזורית שער הנגב

רקטה שנפלה בשטח פתוח סמוך לקיבוץ במועצה אזורית שער הנגב

חבלן משטרה נושא רקטה שנפלה בשטח פתוח

חבלן משטרה נושא רקטה שנפלה בשטח פתוח

ירי רקטות ופצצות מרגמה במהלך חודש דצמבר

ירי רקטות ופצצות מרגמה במהלך חודש דצמבר

פינוי בית המריבה בחברון ע”י כוחות הביטחון

פינוי בית המריבה בחברון ע”י כוחות הביטחון

הפגנת הזדהות ברצועת עזה עם הפלסטינים בחברון

הפגנת הזדהות ברצועת עזה עם הפלסטינים בחברון

ראשי הארגונים נועדים עם ח'אלד משעל בדמשק

ראשי הארגונים נועדים עם ח'אלד משעל בדמשק

הפגנה של עולי הרגל במחאה על איסור יציאתם

הפגנה של עולי הרגל במחאה על איסור יציאתם


פינוי בית המריבה בחברון

  רקטה שנפלה בשטח פתוח סמוך לקיבוץ במועצה אזורית שער הנגב

פינוי בית המריבה בחברון
(4 בדצמבר, www.hebron.org.il)

 

רקטה שנפלה בשטח פתוח סמוך לקיבוץ במועצה אזורית שער הנגב (זאב טרכטמן, 6 בדצמבר)

עיקרי הדו"ח

  במוקד אירועי השבוע עמד פינוי בית המריבה בחברון, שהוחזק ע"י חבורת פורעי חוק, ע"י כוחות הביטחון הישראלים. לאחר הפינוי פתחו קבוצות מתיישבים בהתפרעויות נרחבות, בחברון והמוקדים נוספים ביהודה ושומרון, במהלכם נפצעו מספר פלסטינים והוצתו בית משפחה פלסטינית ומספר מכוניות בחברון. הרשות הפלסטינית הטילה אחריות לכך על ממשלת ישראל ואיימה לפנות לגורמים בינלאומיים להתערב באירועים. חמאס איים כי האירועים "לא יעברו בשקט".

  השבוע נמשכה ההפרה הרצופה של הסדר ה"הרגעה" שתחילתה ב- 4 בנובמבר (סיכול פיגוע חטיפה באמצעות מנהרה). סה"כ נורו מאז 109 רקטות לעבר ישראל ו- 97 פצצות מרמה. חמאס מנהלת בימים אלה התייעצויות עם ארגוני הטרור האחרים אודות עתיד ה"הרגעה" שלטענתה עומדת לפוג ב- 19 בדצמבר.

אירועים בולטים בשטח

רצועת עזה

נמשכת ההסלמה ברצועת עזה

  במהלך 6-5 בדצמבר נורה פעם נוספת מטח רקטות ופצצות המרגמה לעבר הנגב המערבי. סה"כ נורו שבע רקטות (אחת נפלה מהן בשטח הרצועה). רקטה אחת נפלה באזור התעשייה של אשקלון. כמו כן נפלו שמונה פצצות מרגמה. ארבע פצצות מרגמה, מתוך תשע ששוגרו לעבר כרם שלום, נפלו בשטח מצרים.

  בתגובה לירי תקף חיל האוויר חוליות משגרי רקטות דרומית לבית חאנון (6 בדצמבר) ובמחנה הפליטים ג’באליא. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי בתקיפה במחנה הפליטים ג’באליא נהרג חמזה שאהין, פעיל גדודי עז אלדין אלקסאם (פאל מדיה, 7 בדצמבר). בעקבות הירי הורה שר הביטחון להשאיר את המעברים לרצועת עזה סגורים. ב- 7 בדצמבר נורו 7 רקטות ו- 4 פצצות מרגמה לעבר ישראל. ב- 8 בדצמבר נשמר השקט, בעקבות זאת אישר שר הביטחון לפתוח את המעברים מחדש ב- 9 בדצמבר. ב- 9 בדצמבר (נכון לשעה 16:00) נשמר השקט.

  השבוע נמשכה איפה הדינאמיקה שנוצרה בשטח החל מה-4 בנובמבר (סיכול פיגוע החטיפה באמצעות מנהרה): חמאס ופעילי ארגוני הטרור האחרים מנסים לבצע פיגועים (הנחת מטענים, ירי רקטות ופצצות מרגמה); צה"ל פועל למניעת וסיכול הפיגועים (תקיפות חיל האוויר; ירי לעבר חוליות בקרבת הגדר); ארגוני הטרור מגיבים על פעילות צה"ל וממשיכים ב"טפטוף" יום-יומי של ירי רקטות ומרגמות; ישראל מגיבה על הירי בסגירת המעברים; חמאס מצידה אינה כופה את הפסקת הירי (מה שהיה מביא לפתיחת המעברים) אלא יוזמת קמפיין הסברה המכוון להביא לפתיחתם באמצעות לחצים על ישראל 1.

חבלן משטרה נושא רקטה שנפלה בשטח פתוח
חבלן משטרה נושא רקטה שנפלה בשטח פתוח
(5 בדצמבר, צילום: זאב טרכטמן)

ירי רקטות ופצצות מרגמה במהלך חודש דצמבר

ירי רקטות ופצצות מרגמה במהלך חודש דצמבר

יהודה ושומרון

פינוי בית המריבה בחברון

   ב- 4 בדצמבר בשעות הצהריים פינו כוחות מתוגברים של המשטרה, משמר הגבול וצה"ל את "הבית האדום", בית המריבה בחברון, שהוחזק ע"י חבורת של פורעי חוק. לפינוי הבית קדמו התפרעויות של מתיישבים בחברון ובמוקדים נוספים ביהודה ושומרון, על מנת להקשות על הפינוי. ב- 2 לדצמבר הוכרז אזור בית המריבה כשטח צבאי סגור, וכוחות הביטחון מנעו הגעת אזרחים נוספים לאזור (אתר דובר צה"ל, 2 בדצמבר). לאחר הפינוי פתחו קבוצות של מתיישבים בהתפרעויות בחברון ובמוקדים נוספים ביהודה ושומרון, במהלכן הוצתו בית משפחה פלסטינית ומספר מכוניות. כמו כן, במהלך עימות בין מתנחלים לפלסטינים, נורתה אש חיה לעבר שני פלסטינים, אב ובנו, מטווח קצר ופצעה את שנייהם. היורה נעצר בעקבות תיעוד מצולם של האירוע ע"י "בצלם" והוא עומד עתה למשפט.

פינוי בית המריבה בחברון ע”י כוחות הביטחון
פינוי בית המריבה בחברון ע"י כוחות הביטחון
(4 בדצמבר, www.hebron.org.il)

   הרשות הפלסטינית גינתה את ההתפרעויות של המתיישבים בחברון ובשאר אזורי יהודה ושומרון והטילו את האחריות על ממשלת ישראל. יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, איים לפנות לגורמים בינלאומיים בקריאה להתערב באירועים (סוכנות ופא, 2 בדצמבר). חברי מועצת הביטחון של האו"ם ברכו על פינוי בית המריבה וגינו את ההתפרעויות של המתנחלים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 6 בדצמבר).

   בחמאס ניצלו את ההזדמנות על מנת לתקוף את הרשות הפלסטינית. דובר חמאס פוזי ברהום , אמר כי אירועי האלימות התגברו ככל שגבר התיאום הביטחוני בין הרשות הפלסטינית וכוחות הביטחון של ישראל והוסיף כי חמאס מדגישה את הצורך "להגביר את ההתנגדות בגדה המערבית נגד המתנחלים והחיילים הציונים על מנת שישלמו את המחיר של ההתקפות האלה…" (אתר אלביאן, 2 בדצמבר). דובר נוסף, אסמאעיל רצ’ואן , איים כי אירועים אילו "לא יעברו בשקט" (עיתון פלסטין אלא’ן, 4 בדצמבר). החמאס גם תקף את מדינות ערב המתעלמות ממצבן של הפלסטינים (ערוץ אלאקצא, 6 בדצמבר). תנועת חמאס קיימה הפגנות ותהלוכות ברצועת עזה ב- 5 בדצמבר, במחאה על האירועים בחברון (5 בדצמבר, פורום PALDF).

הפגנת הזדהות ברצועת עזה עם הפלסטינים בחברון
הפגנת הזדהות ברצועת עזה עם הפלסטינים בחברון (ערוץ אלאקצא, 6 בדצמבר)

נמשכים אירועי זריקות האבנים והשלכת בקבוקי תבערה 

   בשבוע החולף נמשכו אירועי זריקות אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר אזרחים ישראלים. בין האירועים הבולטים:

•  7 בדצמבר – שני בקבוקי תבערה הושלכו לעבר אוטובוס ישראלי צפונית מזרחית לרמאללה. לא היו נפגעים. נזק נגרם לאוטובוס.

•  4 בדצמבר – פעוטה ישראלית נפצעה באורח קל מאבנים, שנזרקו לעבר הרכב בו נסעה, סמוך לכפר מדמא, דרומית מערבית לשכם. נזק נגרם לשלושה רכבים במקום. הפעוטה קיבלה טיפול רפואי ראשוני ופונתה לקבלת המשך טיפול רפואי בבית החולים .

•  2 בדצמבר – אזרח ישראלי נפצע באורח קל מאבנים, שנזרקו לעבר רכבו סמוך צפונית מערבית לראמאללה.

פעילות סיכול ומנע

יהודה ושומרון

   ב- 8 בדצמבר, במהלך פעילות צה"ל בקפין, שמדרום לג’נין, נחשפו שני רובים מסוג קלאצ’ניקוב, מספר מחסניות תואמות ומיכל המכיל חומצה. הציוד הוחרם ע"י הכוח והמיכלית פוצצה באופן מבוקר ע"י חבלנים .

   ב- 8 בדצמבר נפתחו המעברים עוורתא ובית-פוריק, שמדרום לשכם, למעבר חופשי של כלי רכב פלסטינים לתוך שכם. פתיחת המעברים תאפשר תנועה חופשית של תושבי שכם לכפרים הפלסטינים, שמדרום-מזרח לעיר (אתר דובר צה"ל, 8 בדצמבר).

הסדר ה”הרגעה”- תמונת מצב

המעברים בין ישראל לרצועת עזה 

  בשבוע החולף נשארו המעברים בין רצועת עזה לישראל סגורים למעט מעבר תושבים על רקע הומאניטרי. זאת בשל ירי מתמשך של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל. ב- 8 בדצמבר, לאחר יממה בה פסק הירי לעבר ישראל, אישר שר הביטחון את פתיחת המעברים. המעברים נפתחו ב- 9 בדצמבר לאחר שהיו סגורים מאז יום חמישי, ה- 4 בדצמבר. 

  חמאס הודיעה כי ב- 7 בדצמבר הופסקה לחלוטין פעילותה של תחנת הכוח ברצועה, בגלל מחסור בדלק ברצועה. זאת לאחר שהתחנה פעלה למשך שלשה ימים בתפוקה של 20%. יו"ר הוועדה למאבק במצור, ג’מאל אלח’צ’רי, ניסה להפיק רווח הסברתי מהפסקת פעילותה של תחנת הכוח וטען כי "עזה חוזרת לעלטה מוחלטת" (סוכנות הידיעות הצרפתית, 7 בדצמבר). כזכור מספקת התחנה 30% מתצרוכת החשמל של הרצועה. אספקת שאר החשמל מישראל (65%) וממצרים (5%) נמשכה ללא הפרעות (כך שבכל מקרה לא מדובר בהחשכת עזה).

חמאס מקיימת התייעצות לגבי המשך הסדר ה"הרגעה"

  עשרה ימים לפני סיום הסדר ה"הרגעה" (לפי גרסת הפלסטינים) מקיימת חמאס סבב התייעצויות עם נציגי ארגוני הטרור השונים. שיחות בעניין זה התקיימו גם בדמשק והשתתף בהם ח’אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס (ערוץ אלקדס של חמאס, 4 בדצמבר).

  גורמים פלסטינים אמרו כי עדיין לא גובשה עמדה סופית והדיונים בנושא אמורים להתחדש בסיום חג הקורבן. על פי דובר חמאס פוזי ברהום , הביעו כל נציגי הארגונים את אי שביעות רצונם מאופן קיום תנאי ה"הרגעה" על ידי ישראל בהצביעם על פעילות הסיכול שמבצעת ישראל ועל סגירת המעברים, כולל מעבר רפיח (אלאיאם, 7 בדצמבר). על פי דיווחי התקשורת, המגמה של רוב הארגונים היא שלא להאריך את ההסדר לתקופה נוספת, אולם גורמי חמאס הודיעו כי יגבשו עמדתם רק בתום סבב השיחות עם כלל הארגונים (אלאקצא, 3 בדצמבר).

ראשי הארגונים נועדים עם ח'אלד משעל בדמשק
ראשי הארגונים נועדים עם ח’אלד משעל בדמשק
(ערוץ אלקדס, 3 בדצמבר)

  להלן מספר התבטאויות בנושא:

•  פוזי ברהום , דובר חמאס ברצועה, הביע עמדה ספקנית לגבי חידוש הסדר ה"הרגעה". הוא אמר כי העובדות אינן מעודדות לגבי המשך קיום ההסדר (סוכנות פארס, 7 בדצמבר) .

•  אימן טה, מבכירי חמאס, הדגיש כי כל החלטה תתקבל בהסכמה כללית (ערוץ אלאקצא, 2 בדצמבר). עוד אמר כי לדעתו לא תהיה גישה חיובית בנוגע להמשך ה"הרגעה" למרות שחמאס עדיין דבקה בה (ערוץ אלעאלם, 7 בדצמבר).

•  ח’אלד אלבטש , בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין אמר כי ארגונו מתנגד להארכת ההסדר עקב מדיניות ישראל המבצעת "התקפות יום יומיות נגד העם הפלסטיני". לדבריו ה"התנגדות" (קרי, הטרור) היא הדרך היחידה להחזרת האחדות הלאומית ולהסרת "המצור" (אתר נדאא’ אלקדס, 6 בדצמבר).

ניסיונות לקיים קו אספקה ימי רצוף לרצועה

  תנועת חמאס, הנושאת באחריות מלאה לסגירת המעברים עם ישראל ומצרים, מנסה למצוא דרכים עוקפות להעברת אספקה לרצועה. בעקבות הצלחת שלשה משטי ספינות לרצועה, מנסה עתה חמאס לעודד הגעה רצופה ובהמשך אף ממוסדת, של ספינות לרצועה ("אינתיפאדת הספינות"). כל זאת ללא כל פיקוח על תכולת הספינות (כך שניתן יהיה בהמשך להבריח בהמשך גם אמצעי לחימה, כדרך שהדבר נעשה במנהרות), ללא הפסקת ירי הרקטות והמרגמות (המהווה בראיית ישראל תנאי לפתיחת המעברים ברצועה), ומתוך הפקת מירב הרווח התעמולתי מהעניין.

  השבוע נמשכו הניסיונות לאפשר לספינה הלובית , שחיל הים הישראלי מנע הגעתה לרצועת עזה, לפרוק את מטענה בנמל עזה. במסגרת זאת פנתה הליגה הערבית למועצת הביטחון של האו"ם על מנת שתנקוט באמצעים שיאפשרו לסיוע להגיע לעזה (סוכנות הידיעות המזרח תיכונית, 4 בדצמבר).

  יו"ר הועדה העממית למאבק במצור ג’מאל אלח’צ’רי אמר כי " אינתיפאדת הספינות " נמשכת למרות שישראל מונעת הגעתן של הספינות לחופי עזה (7 בדצמבר, אתר PNN). במקביל, הודיעו מדינות וארגונים הומניטאריים רבים על כך שיפעלו למען הסרת ה"מצור" מעל רצועת עזה. בהקשר לכך יוזכרו תכנונים שדלפו לתקשורת אודות יציאתן של ספינות אספקה מכווית, ירדן, תימן, לבנון וקטר. להלן סיכום המשטים שהתקיימו עד כה והגעת ספינות נוספות העומדת על הפרק.

סיכום משטי סיוע קודמים ומשטים הצפויים לרצועת עזה

הארגון העומד מאחורי המשט

שם הספינה ותכולתה

תאריך ומקום יציאה

הערות

Free Gaza

שני כלי שיט עליהם פעילים פרו-פלסטיניים בני לאומים שונים

24 באוגוסט, קפריסין

הספינות הורשו לכנס לנמל עזה. חלק מהפעילים נשארו בעזה. מצרים לא התירה יציאתם דרך מעבר רפיח. הגעת הספינה זכתה לסיקור תקשורתי נרחב.

Free Gaza

ספינה עליה 27 פעילים פרו-פלסטינים

29 באוקטובר, קפריסין

הגעת הספינה זכתה לסיקור תקשורתי מצומצם, בהשוואה למשט הראשון.

 

Free Gaza

הספינה Dignity הגיעה לחופי עזה, ועל סיפונה 13 חברי פרלמנט אירופאים ואנשי תקשורת אירופאים וערבים.

8 בנובמבר, קפריסין

חברי המשלחת נשארו ברצועת עזה במשך שלושה ימים. ב- 10 בנובמבר הפליגה הספינה מעזה ועל סיפונה מספר סטודנטים, אזרחים שיציאתם עוכבה וחולים.  

 

ממשלת לוב

ספינת מטען בשם אלמרואה שנשאה על סיפונה כ-3,000 טונות של אספקה וציוד הומניטארי ו-18 אנשי צוות

1 בדצמבר , לוב

חיל הים הישראלי מנע מהספינה להגיע לחופי עזה. אנשי הספינה שבו על עקבותיהם והספינה הגיעה לנמל אלעריש.

הגעת הספינה אינה עומדת על הפרק

לבנון

ספינת סיוע הנושאת מזון ותרופות

צפויה לצאת

היוזמה היא של "ועידת זכות השיבה" שהתכנסה לאחרונה בדמשק (2 בדצמבר).

"הרשות העממית להצלת פלסטין", ארגון צדקה מתימן

ספינת אספקה

צפויה לצאת

 

ספינה של ערביי ישראל

ספינה שעל סיפונה ציוד רפואי ומתנות חג לילדים

7 בדצמבר, נמל יפו

יציאת הספינה נמנעה

 

אגודת אלרחמה מכווית

ספינה הכוללת 7.5 טונות תרופות וציוד רפואי

צפויה לצאת מקפריסין

חלק מקמפיין "הצילו את עזה", שהכריזה עליו האגודה הכוויתית

 

Free Gaza

הספינה Dignity עליה טון של ציוד רפואי

צפוי לצאת מקפריסין

 

 

האחים המוסלמים בירדן

 

צפויה לצאת ב-20 בדצמבר

לא ברור אם שלטונות ירדן אישרו יציאתה של הספינה

גורמים לא רשמיים בתורכיה

 

צפויה לצאת בתחילת ינואר

 

 

יו"ר אגודת הצדקה הקטרית

ספינה הנושאת ציוד רפואי, מוצרי מזון ומספר נציגים בכירים מקטר

צפויה לצאת מנמל לרנקה. יציאת נדחתה בשל "סיבות לוגיסטיות ולחצים ישראליים"

 

מצרים תוקפת בחריפות את חמאס בעקבות מניעת יציאת עולי הרגל לסעודיה

  חילוקי הדעות החריפים שהתגלעו בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית, מצרים וסעודיה הביאו לידי כך שבסופו של דבר חמאס מנעה מעולי הרגל ברצועה לצאת לסעודיה. הרשות הפלסטינית והמצרים הטילו את האחריות לכך על חמאס. אבו מאזן האשים את חמאס בכפירה "…במטרה להשיג רווח פוליטי זול ולהקים את מדינתה החשוכה הקטנה ברצועת עזה " (העיתון הסעודי עכאט’, 5 בדצמבר). דובר חמאס אבו זהרי הגיב באומרו כי האשמת חמאס בכפירה הינה ניסיון של אבו מאזן "להסתיר את תפקידו המלוכלך במניעת עולי הרגל ברצועה לקיים את מצוות החג’ " (אלביאן, 6 בדצמבר). חמאס גם קיימה הפגנת מחאה מול בניין המועצה המחוקקת בעזה בה השתתפו עולי הרגל שיציאתם נמנעה (ערוץ אלאקצא, 7 בדצמבר).

הפגנה של עולי הרגל במחאה על איסור יציאתם
הפגנה של עולי הרגל במחאה על איסור יציאתם. בתמונה משמאל במרכז שר ההקדשים של ממשל חמאס

עבדאללה אבו ג’רבוע ( ערוץ אלאקצא, 7 בדצמבר)

  איסור המעבר של עולי הרגל גרר קמפיין תקשורתי של מצרים נגד חמאס, שעסק גם במכלול סוגיות הנוגעות לזירה הפנים-פלסטינית ולסכסוך עם ישראל. כך למשל:

•  אלאהראם (6 בדצמבר) : מאמר של טארק חסן כינה את חמאס " אם כל החטאים הלאומיים והדתיים ". הוא טען כי חמאס, כמו האחים המוסלמים, מנצלת את הדת לקידום האינטרסים המפלגתיים הצרים שלה. המאמר קובע כי חמאס הטילה על תושבי הרצועה מצור נוסף, לצד המצור הישראלי, ומאשים את חמאס כי היא מונעת כל מאמץ להסרת סבלם של הפלסטינים ולסלילת הדרך "לסיום הכיבוש".

•  אח’באר אליום (6 בדצמבר): עבדאללה חסן, יו"ר מועצת המנהלים והעורך הראשי של סוכנות הידיעות המזרח תיכונית, טוען כי אין צידוק למניעת מעבר עולי הרגל הפלסטינים ע"י חמאס. לדבריו " חמאס נושאת באחריות הישירה להפסקת הדיאלוג הפנים-פלסטיני עקב כניעתה לאג’נדות חיצוניות , הן אזוריות [איראן?] והן ערביות [סוריה?] …" . לדבריו, זו הסיבה העיקרית המשך המצור והידרדרות מצבו הכלכלי של העם הפלסטיני.

•  סוכנות הידיעות המזרח תיכונית (3 בדצמבר) : סוכנות הידיעות ערכה כנס שכותרתו "הדיאלוג הלאומי הפלסטיני, המצב הנוכחי ואתגרי העתיד" בו נאם מצטפא אלפקי , יו"ר הוועדה לקשרי חוץ במועצת העם . בדבריו הוא הדגיש: " לא יתכן כי מצרים תסבול הקמתה של אמירות אסלאמית בגבולה הצפוני " וציין כי מתן צביון דתי לעניין הפלסטיני מביא להתפוררותו 2.

•  אלאהראם (8 בדצמבר) : במאמר של עבד אלמעטי נאמר כי מהלכיה של חמאס בפרשת עולי הרגל מתווספים למהלכים אחרים שלה, שהאחרון שבהם היה הערמת מכשולים בפני פיוס פנים-פלסטיני. על פי המאמר, החטאים והמשגים של חמאס "משרתים את המדיניות הישראלית וגורמים לנסיגת העניין הפלסטיני…"

•  אלקדס אלערבי (4 דצמבר) : העיתון מצטט דבריו של מחמד אלשמאע , העורך הראשי של העיתון אא’ח’ר סאעה , שאמר:" חמאס העמידה את עצמה לשירות הברית הסורית-איראנית והפכה את הנושא הפלסטיני לעניין התלוי באינטרסים של שתי המדינות הללו ולא באינטרסים של העם הפלסטיני…". למרות זאת, לדבריו, מצרים לא אמרה נואש והיא תמשיך במאמציה לפשר בין הצדדים.

•  אלאהראם (3 בדצמבר): בעיתון התפרסם מאמר מערכת שכותרתו: "חמאס חושפת פרצופה האמיתי". המאמר מאשים את חמאס כי היא " גזלה את השלטון בשם הדת ומנעה בעד אלפי פלסטינים לקיים את מצוות העלייה לרגל", צעד שאותו אפילו ישראל לא נקטה מאז 1967 3. בכך "נקרעה המסכה שאותה עטתה חמאס במשך השנים".

•  אלגמהוריה (1 בדצמבר) : העורך הראשי של העיתון מתח ביקורת נוקבת על חמאס בשל מניעת יציאת עולי הרגל הפלסטינים דרך מעבר רפיח. לדבריו, התנהלות חמאס בפרשה הוכיחה כי אין לה כוונות כנות בנוגע לפיוס עם פתח ואין לה נכונות לפתוח בדיאלוג לאומי. העורך הדגיש כי אין שחר לטענת חמאס כי מצרים היא הגורם לסגירת מעבר רפיח באשר "השערים היו סגורים מכיוון עזה ולא מכיוונה של מצרים…".

  לקמפיין המצרי הצטרף גם שיח’ אלאזהר, מחמד סיד טנטאוי , שהאשים את חמאס כי היא מנעה מעולי הרגל הפלסטינים לקיים את מצוות החג’. מחמד נזאל , חבר הלשכה המדינית של חמאס, הגיב בראיון טלפוני מדמשק לכתב זהיר אנדראוס מנצרת:"…אין זו זכותו של שיח’ אלאזהר, אשר לחץ לפני כמה ימים את ידיו של הפושע שמעון פרס… למנות עצמו למטיף ולמפתי של תנועת חמאס לוחמת הג’האד, שהקריבה מאות בכירים ופעילים בהגנה על האדמה המקודשת…" (אלקדס אלערבי, 4 בדצמבר).

הזירה הפנים-פלסטינית

כתבת תחקיר בעיתון ערבי נפוץ חושפת את המוסדות האזרחיים של חמאס ביהודה ושומרון 

  תנועת חמאס מקיימת ביהודה ובשומרון תשתית ענפה של מוסדות אזרחיים (מערך ה"דעוה"). מוסדות אלו עוסקים בסיוע לאוכלוסייה ובו בזמן משמשים כמעטפת תומכת טרור וכאמצעי חשוב לקידום השפעתה הפוליטית של חמאס בקרב התושבים. המוסדות הללו, הנשענים על תרומות של קרנות אסלאמיות בחו"ל, נתונים בשנה האחרונה ללחצים כבדים מצד הרשות הפלסטינית וכוחות הביטחון הישראליים.

  לאחרונה התפרסמה בעיתון הערבי הנפוץ אלשרק אלאוסט (6 בדצמבר), היוצא לאור בלונדון, כתבה מאת כתב העיתון בראמאללה, הסוקרת את המוסדות האזרחיים של חמאס. להלן עיקריה:

•  ברחבי הגדה המערבית פועלים מאות מוסדות אזרחיים של חמאס, שבראשם עומדים אנשי עסקים . מוסדות אלו עוסקים בכל: הם מקיימים בתי ספר, גני ילדים ומעונות; בבעלותם בתי עסק, משרדי חלפנות ואגודות צרכנים; הם מקיימים ירידים גדולים, מייצאים ומייבאים סחורות ובבעלותם אמצעי תקשורת מקומיים.

•  "מקורות פלסטינים" מסרו כי מספר אנשי עסקים, שנעצרו ע"י הרשות הפלסטינית הודו בחקירתם כי הם מנהלים מוסדות המגלגלים מיליוני דולרים . "מקורות ביטחוניים" מסרו לעיתון כי אגודות ומוסדות, חלקם מוסדות חינוך, מממנים קניות נשק לחמאס ומסייעים לתשתיתה . למעשה יש בבעלות חמאס "מדינה של מוסדות" שהינה "רשת מקושרת וחזקה, שמרכיביה תומכים זה בזה".

•  חמאס מטפחת אנשי עסקים ביהודה ושומרון ע"י מתן מימון לעסקיהם. לאחר שבתי עסק אלו הצליחו, הם נחשבים לרכוש של חמאס למרות שהם מנוהלים ע"י אנשי עסקים שאינם פעילי חמאס.

•  הרשות הפלסטינית מפקחת על חשבונות תומכי חמאס בבנקים. היא מזמנת לחקירה כל מי שחשוד בהעברת כספים ממקורות "מפוקפקים". "בדרך כלל [הם] נוהגים להסתיר את מקור המימון הראשוני באיזו שהיא אמתלה, אולם לאחרונה רבים מסרו הודאה".

•  בנוסף להעברת כספים באמצעות הבנקים השתמשה חמאס בשרותי חלפנים בגדה המערבית. חלק מהחלפנים הודו בחקירתם כי הם קבלו כספים עבור חמאס.

•  אגודת הצדקה הגדולה אלאצלאח , שסניפיה פזורים בגדה ונסגרו, הייתה "הלב הפיננסי של חמאס" באגודה זו שסניפיה ניסגרו תמכה " קואליציית הצדקה ", שבראשות השיח’ יוסף אל קרצ’אוי. 4


1 ראו לקט: "סוף שבוע של הסלמה ברצועת עזה: במהלך 6-5 בדצמבר נורו 7 רקטות ו-8 פצצות מרגמה . ירי זה מהווה המשך שחיקתו של הסדר ה"הרגעה" שמאז תחילת חודש נובמבר מופר ללא הרף ע"י ארגוני הטרור" (7 בדצמבר, 2008).

2 צלאח אלברדויל, דובר סיעת חמאס במועצה המחוקקת, גינה את ההצהרה אודות האמירות האסלאמית וטען כי הדבר מהווה ניסיון להסית את ארה"ב וישראל נגד חמאס (פלסטין, 5 בדצמבר).

3 חמאס ביקשה התנצלות מהיומון אלאהראם על ההשמצות שהתפרסמו במאמר המערכת שפורסם ב-3 בדצמבר :"שוב מנהל אלאהראם בראשות עורכו הראשי אסאמה סראריא מלחמה בלתי מוצדקת נגד חמאס ומאמץ גרסה שכולה שקר וכזב בעניין עולי הרגל מעזה…" בין השאר הביעה חמאס מורת רוח מדיווח שהופיע במאמר על עולי הרגל שהגיעו למעבר (רפיח) וה"מיליציות של חמאס" (המשטרה) עמדו ושפכו דם על הבגדים המסורתיים של העלייה לרגל (3 בדצמבר, Palestine-info).

4 על קואליצית הצדקה ראו: "קואליציית הצדקה":ארגון גג של למעלה מ-50 קרנות אסלאמיות ברחבי העולם, המנתב כספים למוסדות "חמא"ס" ב"שטחים" (6 בדצמבר 2004); ראו גם: "חברה ופוליטיקה ברצועת עזה: מערך ה"דעוה", תשתית המוסדות האזרחיים של תנועת חמאס, מהווה מקור תמיכה חשוב לשליטתה הפוליטית של התנועה ברצועת עזה. פעילותם הענפה של מוסדות חמאס בחודש הרמצ’אן האחרון המחישה כי תחת ממשל חמאס הם הפכו לזרוע שלטונית המסייעת לחמאס לבסס שלטונה ברצועת עזה" (30 באוקטובר 2008).

לראש העמוד