חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (25 באוגוסט- 01 בספטמבר 2009)

סלאם פיאצ' מציג את תוכניתו להקמת מדינה פלסטינית

סלאם פיאצ' מציג את תוכניתו להקמת מדינה פלסטינית

ירי רקטות ופצצות מרגמה

ירי רקטות ופצצות מרגמה

מנהרות באזור רפיח

מנהרות באזור רפיח

אבו מאזן מבקר בקטר (סוכנות ופא, 30 באוגוסט)

אבו מאזן מבקר בקטר (סוכנות ופא, 30 באוגוסט)


סלאם פיאצ' מציג את תוכניתו להקמת מדינה פלסטינית
סלאם פיאצ’ מציג את תוכניתו להקמת מדינה פלסטינית (סוכנות ופא, 26 באוגוסט)

עיקרי הדו"ח

  השבוע חלה עליית מה בהיקף התקריות שיזמו גורמי טרור, הפועלים ברצועת עזה. רקטה נורתה לעבר הנגב המערבי ובשני אירועים נפרדים נורתה אש לעבר אזרחים ישראליים, שעסקו בעבודות סמוך לגדר הביטחון שלאורך הרצועה. בתגובה תקף חיל האוויר מנהרה בצפון הרצועה. ביהודה ושומרון אירעו מספר תקריות שכללו ניסיון דקירה של חיילים, הנחת מטען, השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים.

  ראש הממשלה הפלסטיני ד"ר סלאם פיאצ’ הציג השבוע את תכנית ממשלתו לבניית מערכות שלטון מתפקדות של המדינה הפלסטינית בתוך שנתיים. התכנית נועדה לקדם שורה של מהלכי רפורמה במנהל, במערכת העירונית, במוסדות החוק והמשפט ובמערכות ביטחון הפנים, החינוך והכלכלה. חמאס מתחה ביקורת קשה על התוכנית.

אירועים בולטים בשטח

רצועת עזה

ירי רקטות ופצצות מרגמה

  השבוע חלה עלייה בהיקף התקריות שמקורן ברצועת עזה. ב- 29 באוגוסט אותרה נפילת רקטה סמוך ליישוב במערב הנגב לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.  כמו כן היו שני אירועי ירי לעבר אזרחים ישראליים, שביצעו עבודות סמוך לגדר הביטחון. להלן פירוט האירועים :

  • 30 באוגוסט –  נפתחה אש לעבר אזרחים ישראלים, שעסקו בעבודות הנדסיות סמוך לגדר הביטחון בצפון רצועת עזה.  לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה"ל, 30 באוגוסט).

  • 27 באוגוסט – אש נפתחה לעבר אזרחים ישראליים, שעסקו בעבודות אזרחיות סמוך לגדר הביטחון בדרום רצועת עזה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה"ל, 27 באוגוסט). את האחריות לירי נטלה על עצמה הזרוע הצבאית של החזית העממית (האתר הרשמי של הארגון, 27 באוגוסט).

ירי רקטות ופצצות מרגמה מאז תום  מבצע "עופרת יצוקה1"

ירי רקטות ופצצות מרגמה

פעילות חיל האוויר

  בתגובה לירי הרקטה  לעבר ישראל תקף חיל האוויר ב-29 באוגוסט מנהרה בצפון רצועת עזה (משם נורתה ככל הנראה הרקטה). זוהתה פגיעה במנהרה. על פי כלי התקשורת הפלסטינים לא היו נפגעים (סוכנות מען, 30 באוגוסט).

דברי ארגוני הטרור ברצועת עזה  ממשיכים להתייחס לנושא ה"הרגעה"

  בעקבות מותם של חמישה פלסטינים בפעילות תגובתית של צה"ל ברצועה ( הפצצת חיל האוויר ב-25-24 באוגוסט) האשימו דוברי ארגוני הטרור ברצועה את ישראל בהסלמה והתבטאו בנושא מדיניות הירי  :

  • אסמעאיל הניה, ראש ממשל חמאס הביע גינוי למה שכינה "ההסלמה הישראלית" אך הדגיש כי הארגונים ברצועה ממשיכים לדבוק ב"הרגעה" (Palestine-info , 25 באוגוסט).

  • אסמאעיל רצ’ואן, דובר סיעת חמאס המועצה המחוקקת, אמר, כי ישראל תישא בתוצאות ההסלמה, שנועדה לחמם את המצב ברצועה, וכי לפלסטינים הזכות להגן על עצמם (אתר אלביאן, 25 באוגוסט).

  • פוזי ברהום, דובר חמאס, כינה את תגובת הנגד של חיל האוויר "פשעים נגד האנושות". לדבריו ישראל אינה מסתפקת רק ב"מצור" אלא גם תוקפת את ה"נצורים"  (Palestine-info , 25 באוגוסט).

מנהרות באזור רפיח
מנהרות באזור רפיח לאחר תקיפת חיל האוויר (ערוץ אלעאלם, 25 באוגוסט)

יהודה ושומרון

  ביהודה ושומרון אירעו במהלך השבוע מספר תקריות, שכללו ניסיון דקירה של חיילים תקיפה, הנחת מטען,  השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים. להלן  פירוט האירועים העיקריים:

  • 31 באוגוסט- חוליית מחבלים השליכה מספר בקבוקי תבערה לעבר עמדת צה"ל סמוך לבית אל (צפונית לראמאללה). שלושה מהמשליכים נפצעו מירי תגובתי של צה"ל. בין המשליכים נער כבן 15, שנפצע אנושות ומת מאוחר יותר מפצעיו (דובר צה"ל, סוכנות ופא, 1 בספטמבר).

  • 30 באוגוסט – אבנים יודו לעבר אוטובוס ישראלי סמוך לאלפואר (דרומית מערבית לחברון). לא היו נפגעים אך נגרם נזק לאוטובוס. באותו יום יודו אבנים לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לכפר חוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים אך נגרם נזק לכלי הרכב  (דובר צה"ל, 30 באוגוסט).

  • 27 באוגוסט – התפוצץ מטען חבלה, שהונח על גדר הביטחון באזור בית איג’זא (דרומית לראמאללה). לא היו נפגעים נגרם נזק לגדר. את האחריות לפיצוץ המטען נטלה על עצמה חוליית עמאד מע’ניה בגדודי חללי אלאקצא (קדסנט, 27 באוגוסט). בשכם חשף כוח צה"ל מטען צינור המטען פוצץ ע"י חבלנים (דובר צה"ל, 27 באוגוסט). 

  • 26 באוגוסט – אבנים יודו לעבר אוטובוס וכלי רכב ישראליים סמוך לחלחול (צפונית לחברון). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. סמוך לכפר חרס (דרומית מזרחית לקלקיליה)  הושלכו שלושה בקבוקי תבערה ויודו אבנים לעבר כלי רכב ישראליים. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 26 באוגוסט).

  • 26 באוגוסט – פלסטיני ניסה לדקור  שני חיילים, שאיישו מחסום בחברון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה"ל, 26 באוגוסט).

  כוחות הביטחון המשיכו בפעילות הסיכול והמנע ביהודה ושומרון במסגרת זאת נעצרו כמה עשרות חשודים בבית לחם, יריחו, ג’נין, קלקיליה ועוד .

רצועת עזה לאחר מבצע “עופרת יצוקה”

המעברים בין הרצועה לבין ישראל ומצריים

 המעברים ארז, קרני, כרם שלום ונחל עוז היו פתוחים במהלך השבוע. דרכם עברו במהלך השבוע כ-516 משאיות אספקה.

 המעבר בין רפיח לעזה נפתח השבוע למשך שלושה ימים (28-26 באוגוסט). ביומיים הראשונים לפתיחתו עברו  דרכו כ-400 עולים לרגל. ביום שלישי עברו דרכו  500 בני אדם.  

 ע’אזי חמד, ראש רשות המעברים ברצועת עזה מטעם חמאס, דיווח כי הוכנה תכנית לשיפור העבודה בכל המעברים בהיבטים הניהוליים והביטחוניים. לדבריו, קבעה הממשלה תקציב מיוחד למעבר ארז. הממשלה מתכוונת לגדר את המעבר, להציב בו קרוואנים וסככות גדולות, לספק לו מחשבים ולהגביר את הפעילות במקום. כמו כן קיימת כוונה לפתח את מעבר כרם שלום (פלסטין, 31 באוגוסט, 2009).

פיצוץ מטעני חבלה בקרבת מתקנים ביטחוניים של חמאס

בליל 29-30 באוגוסט התפוצצו בהפרש של מספר דקות שני מטעני חבלה במערב העיר עזה. המטענים הונחו בקרבת מתקנים ביטחוניים של חמאס. כוחות הביטחון של חמאס התפרסו ברחבי עזה וסרקו את הרחובות בחיפוש אחר חשודים. "מקורות ביטחוניים" בעזה מסרו כי נוטרלו שני מטענים נוספים. על פי הערכות של גורמים ברצועה  בוצעה פעילות זו  על ידי התארגנות אנצאר ג’נד אללה כנקמה על הדיכוי האלים של פעיליה (14 באוגוסט) (רדיו BBC  בערבית, פורום PALDF ומקורות תקשורת נוספים, 30 באוגוסט).

ביקורת על ”תעשיית המנהרות"

b  גם השבוע המשיכה "תעשיית המנהרות" לגבות מחיר בחיי אדם. סוכנות מען דיווחה, כי שלושה תושבי הרצועה נהרגו ותושב אחד נפצע  באורח קשה כתוצאה מהתמוטטות מנהרה בגבול בין רצועת עזה למצרים. המנהרה התמוטטה בשל פיצוץ קו ביוב בתוכה (מען, 28 באוגוסט, 2009). מחמד עבדאללה, חבר המרכז הפלסטיני לזכויות אדם ציין כי במהלך השלוש השנים האחרונות נהרגו במנהרות 107 ונפצעו יותר מ-500 איש (אלאיאם, 30 באוגוסט, 2009).

b  על רקע זה, ובשל נימוקים עקרוניים אחרים, נמשכה הביקורת על "תעשיית המנהרות". סיעת העובדים של החזית הדמוקרטית קיימה כנס ברפיח בהשתתפות של ראש עיריית רפיח, עיסא אלנשאר בנושא המנהרות. זיאד ג’רעון, חבר הוועד המרכזי של החזית הדמוקרטית, אמר שהמנהרות הצליחו לגרום למה שישראל רצתה שיקרה: שרצועת עזה תהיה תלויה במצריים מבחינה כלכלית. ג’רעון מתח ביקורת על ממשל חמאס שהבטיח כי יפקח על המוצרים הנכנסים דרך המנהרות, אולם בפועל היא אינה מפקחת על המחירים ואינה שומרת על ביטחונם של העובדים במנהרות.

ביקורת על תהליך האסלאמיזציה של מערכת החינוך

b  החלטת מערכת החינוך של ממשל חמאס בעזה המחייבת תלמידות בתי ספר לעטות לבוש אסלאמי מסורתי עוררה ביקורת בעיקר מצד ארגונים חילוניים המתנגדים לחמאס. החזית העממית פרסמה הודעה, שבה האשימה את חמאס בהמשך החלת האסלאמיזציה,  אחרי שהיא כבר כפתה לבוש דתי בבתי משפט וברשות השידור (אלאיאם, 26 באוגוסט, 2009); מפלגת העם קראה לתושבים להתנגד ללבוש דתי בבתי ספר והגדירה החלטת חמאס כבלתי חוקית. התאחדות הנשים הפלסטיניות מתחה ביקורת על ההחלטה וקראה לחמאס להפסיק מייד את הפרת זכויות הפרט (אלקדס, 25 באוגוסט, 2009).

b  לעומת זאת, ראש מנהלת החינוך במערב הרצועה, מחמוד אבו חצירה, קרא לתלמידות ללבוש את הלבוש האסלאמי המסורתי ואמר כי כל התלמידות נדרשות ללבוש "בגדים רחבים" וכי מנהלת החינוך החליטה למנוע נוכחות גברים בבתי ספר לבנות בכל הגילאים, כולל מורים ומנהלים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 23 באוגוסט, 2009)

נמשכת מתקפת התעמולה של חמאס נגד אונר"א בשל כוונתה לשלב את לימודי השואה בתכנית הלימודים

b  חמאס החותרת לבלעדיות על מערכת החינוך ברצועה ממשיכה לתקוף את אונר"א והעומד בראשה ג’ונג גינג, המואשמים על ידי חמאס בהשחתת מידותיה של החברה הפלסטינית.2 השבוע ניהלה חמאס מתקפת תעמולה נגד אונר"א בשל כוונתה לשלב הוראת השואה בתוכנית לימוד בבתי הספר שלה.  "הוועדות העממיות לענייני פליטים", גוף  המזוהה עם חמאס, גינו את אונר"א ואת העומד בראשה, ג’ון גינג על רקע מספר החלטות שהתקבלו לאחרונה. "הוועדות" גינו את ההחלטה לשבץ את נושא השואה בתכנית הלימודים (כיתות ח’, במסגרת לימודי זכויות אדם) וטענה כי השואה טרם הוכחה מהבחינה המדעית וכי לימודה עלול לגרום להזדהות של התלמידים עם היהודים. הם הביעו את סירובם המוחלט, ש"בניהם ילמדו את הבדיה שהומצאה על ידי הציונים" (פלסטין אלאן, 30 באוגוסט, 2009).

b  בכיר במשרד החינוך מטעם ממשל חמאס ציין, כי המשרד מתכוון להיוועד עם הסוכנות ולדרוש ממנה להשמיט את הנושא מתכנית הלימודים. יונס אלאסטל, חבר במועצה המחוקקת של חמאס הצהיר, כי החלטת אונר"א ללמד את השואה בבתי ספר היא "פשע מלחמה וניסיון להפיץ כזבים בבחינת תמיכה ושירות לציונים" (פלסטין אליום, 30 באוגוסט, 2009).

התהליך המדיני

b  הממשל האמריקני מתכוון לארגן פגישה משולשת בין הנשיא ברק אובמה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הפגישה אמורה להתקיים בשולי עצרת האו"ם הצפויה להתכנס בספטמבר 2009. מקורות פלסטיניים המקורבים לאבו מאזן מסרו כי הוא הביע הסכמתו לפגישה המשולשת (אתר סמא, 26 באוגוסט, 2009). מנגד ,יאסר עבד רבה, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף הכחיש בראיון לתחנת הרדיו הרשמית של הרשות הפלסטינית את הפרסומים בדבר הפגישה המשולשת ואמר שמדובר "בבלונים שישראל מפריחה באוויר" במטרה להראות שהיא אינה מבודדת ויכולה להמשיך את מדיניות ההתחלות, בייחוד בירושלים  (קול פלסטין, 26 באוגוסט, 2009).

b  במהלך ביקורו בקטר הצהיר אבו מאזן ש"אם לא תהיה הקפאה של הבנייה בהתנחלויות ונקיטת עמדה ברורה מצד הישראלים, עניינים מעין אלו [ככל הנראה, הכוונה לפגישה המשולשת] אינם באים בחשבון" (אלג’זירה, 30 באוגוסט, 2009).

אבו מאזן מבקר בקטר (סוכנות ופא, 30 באוגוסט)
אבו מאזן מבקר בקטר (סוכנות ופא, 30 באוגוסט)

הזירה הפנים-פלסטינית

כינוס המועצה הלאומית הפלסטינית ובחירות לוועד הפועל לוועד הפועל של אש”ף

 אבו מאזן השלים בהצלחה את תהליך חידושה של הנהגת אש"ף כצעד משלים לבחירת ההנהגה  החדשה של פתח. זאת, במטרה לחזק את מעמדו לקראת קיום הבחירות לראשות הרשות הפלסטינית, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית (המל"פ) ב-2010. ב-26 באוגוסט נפתחו דיוני המועצה הלאומית הפלסטינית (המל"פ). המועצה בחרה שישה חברים חדשים לוועד הפועל של אש"ף המונה 16 חברים (חלק מהחברים החדשים נבחרו וחלקם מונו על ידי המל"פ). החברים החדשים הם: אבו עלא’א, צאא’ב עריקאת, חנאן עשראוי, אחמד מג’דלאני, חנא עמירה וצאלח ראפת.   

b  בנאומו בכינוס המל"פ העריך אבו מאזן, כי בקרוב תחול התקדמות במו"מ המדיני עם ישראל וטען כי הפלסטינים עמדו בכל התחייבויותיהם הנגזרות ממפת הדרכים. הוא הדגיש את החשיבות שבחיזוק מעמדו הפוליטי של אש"ף, בהיותו בסיס הלגיטימציה לקבלת החלטות מדיניות.  אבו מאזן הוסיף כי שהרשות הפלסטינית תדבק ביוזמת השלום הפלסטינית, שאושרה על ידי המל"פ בשנת  1988 (אלג’זירה, 26 באוגוסט, 2009).

b  החלטתו של אבו מאזן לכנס את  המל"פ גררה ביקורת מצד דוברי חמאס:

  • אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס הצהיר ש"כינוס המועצה הלאומית מחזק את הפיצול הפוליטי בין חמאס לפתח" (אתר חמאס, 26 באוגוסט, 2009).

  • סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, האשים את יושב ראש הרשות בהכשלת הדיאלוג הפנים-פלסטיני וחזר על התנגדותה של חמאס להצגת הבחירות לרשות הפלסטינית על ידי פתח כסוגיה העיקרית בדיאלוג (טלוויזיה אלקדס, 26 באוגוסט, 2009).

הבחירות למוסדות הרשות הפלסטינית

b  בראיון לערוץ אלג’זירה (31 באוגוסט) ציין אבו מאזן כי בפני הרשות הפלסטינית ניצבים שני נושאים חשובים: האחד, הקמת ממשלת אחדות לאומית אם תהיה לכך הסכמה מצד חמאס; והיה ולא תקום ממשלה שכזאת "אנו נכריז על עריכת בחירות למועצה המחוקקת ולנשיאות בגדה המערבית והרצועה, כיוון שזוהי חובה שצריכה להיעשות לפני ה-24 בינואר 2010".  "מקורות פלסטינים בכירים" מסרו כי אבו מאזן נחוש להוציא צו נשיאותי לוועדת הבחירות המרכזית בחודש אוקטובר 2009, בו הוא יורה לה לבצע את ההכנות המלאות לקיום בחירות לנשיאות ולמועצה המחוקקת במועדן  (ינואר 2010) (מען, 28 באוגוסט, 2009).

ד"ר סלאם פיאצ’ הציג את תכנית ממשלתו  לבניית מערכות שלטון מתפקדות

של המדינה הפלסטינית בתוך שנתיים

b  ראש הממשלה הפלסטיני, ד"ר סלאם פיאצ’, הציג ב-25 באוגוסט במסיבת עיתונאים את תכנית ממשלתו לבניית מוסדותיה של המדינה הפלסטינית עד שנת 2011, כאמצעי להסרת ה"כיבוש הישראלי" מהשטחים. הוא הוסיף שהרשות הפלסטינית מתכוונת להכריז באופן חד-צדדי על הקמתה של המדינה הפלסטינית במהלך שנת 2011, שכן "העם הפלסטיני אינו יכול להמתין לנצח ליישומו של הסדר הקבע, לאחר ששלב הביניים, על פי הסכמי אוסלו פג כבר ב-1999" (אלחיאת אלג’דידה, 26 באוגוסט, 2009, סוכנות הידיעות הפלסטינית ופא 25 באוגוסט, 2009).

b  תוכניתו של סלאם פיאצ’ נועדה לקדם שורה של מהלכי רפורמה במנהל, במערכת העירונית, במוסדות החוק והמשפט ובמערכות ביטחון הפנים, החינוך והכלכלה. היעד המוצהר הוא השלמת הרפורמות והקמתן של מערכות שלטון מתפקדות ויעילות בתוך שנתיים ללא תלות במצב התהליך המדיני עם ישראל. בתכניתו ארבעה סעיפים עיקריים: ממשל, חברה, כלכלה ותשתית. התכנית כוללת פרק המכונה "מטרות לאומיות" בו מופיע סעיף הקובע שירושלים המזרחית חייבת להיות הבירה הנצחית של מדינה הפלסטינית העתידית. סעיף אחר, העוסק ב"הגנה על סוגיית הפליטים" מדגיש, כי כל פתרון חייב להתבסס החלטת או"ם 194 (התכנית פורסמה בסוכנות הידיעות ופא, 25 באוגוסט, 2009)

b  דוברי חמאס, מתחו ביקורת קשה על התכנית שהציג סלאם פיאצ’:

  • סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, קבע ש"המסמך של פיאצ’ אינו חוקי מפני שממשלתו אינה חוקית". לטענתו, במסמך של פיאצ’ מדובר על הקמת מדינה פלסטינית בתוך שנתיים בהכרזה חד-צדדית בעוד ישראל אינה מחויבת לדבר (Palestine-info , 25 באוגוסט, 2009).

  • ח’ליל אבו לילה, אחראי קשרי חוץ של חמאס, אמר בראיון לטלוויזיה האיראנית בערבית שתכנית פיאצ’ היא "מעין כסות על פשעי הרשות הפלסטינית נגד ההתנגדות" (קרי, חמאס ושאר ארגוני הטרור הפועלים ביהודה ושומרון) ( אלעאלם, 25 באוגוסט, 2009).

תרגום שמות ערים וכפרים ביהודה ושומרון לערבית

b   כתב העיתון אלחיאת בראמאללה דיווח כי הרשות הפלסטינית פתחה ב-27 באוגוסט בפרויקט הראשון מסוגו מאז 1967 של תרגום שלטי שמות כבישים ואזורים בגדה המערבית לשפה הערבית. השלטים החדשים יכילו שמותיהם הערביים של ערים, רחובות, כפרים ומחנות פליטים בשפות הערבית והאנגלית.

 b  שר התחבורה בממשלת פיאצ’ ד"ר סעדי אלכרנז אמר לכתב אלחיאת כי "הפרויקט נכלל במסגרת הפרויקטים של הממשלה, שמטרתם להניח יסודות להקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים". לדבריו, השלטים החדשים, שאותם החלו להציב  באזור ראמאללה  אינם מכילים את שמות ההתנחלויות  הישראליות בגדה, כיוון שבראיית הפלסטינים והקהילה הבינלאומית הן אינן חוקיות.  אלכרנז אמר שהשלב הראשון של הפרויקט יבוצע  באזורים של הרשות הפלסטינית A וB-  ובהמשך יתעקשו הפלסטינים להמשיכו גם באזור C שבשליטתה המדינית והביטחונית של ישראל. Howard Sumka , ראש סוכנות הסיוע האמריקנית USAID  אשר במימונה מתבצע הפרויקט, אמר לכתב אלחיאת, כי הפרויקט מהווה חלק מהסיוע האמריקני להקמת מדינה פלסטינית עצמאית, כתמיכה בחזונו של ראש הממשלה הפלסטינית (אלחיאת, 28 באוגוסט, 2009).


1 אבן תימיה : תיאולוג ופרשן אסלאמי מהמאה ה-14 לספירה. למרות שדעותיו נחשבות לשמרניות, משמשים כתביו עד היום כבסיס לפיתוח האידיאולוגיה של תנועות אסלאמיות רדיקאליות, ביניהן אלקאעדה. כתביו גם שימשו לפיתוח האסכולה הוהאבית השמרנית בערב הסעודית.

2  פירוט ראו לקט מידע מה-30 ביולי  2009 "תהליך האסלאמיזציה, שמקדמת חמאס ברצועת עזה ומשמעויותיה החברתיות והפוליטיות: המקומיות, האזוריות והבינלאומיות", עמ’ 21-24.   http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/Hebrew/heb_n/html/hamas_076.htm

 

לראש העמוד