ביטויים למאבק מדיני ולהסתה נגד ישראל ברשות הפלסטינית
![]() |
![]() |
|
כרזה לטקס יום הולדתה של המחבלת דלאל אלמע’רבי בחסות אבו מאזן |
סלאם פיאצ’, בטקס סמלי, משליך סחורה מתוצרת ההתנחלויות אל האש (אלאיאם, 6 ינואר). |
עיקרי הדו"ח |
|
אירועים בולטים בשטח |
רצועת עזה
ירי רקטות ופצצות מרגמה
השבוע חלה עליה בירי הרקטות לעבר ישראל. סה"כ אותרו השבוע 7 נפילות רקטות בשטח ישראל. רוב אירועי הירי היו ב-7 בינואר. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. הזרוע הצבאית של וועדות ההתנגדות העממית לקחה אחריות על הירי (אתר קאום, 7 בינואר). בנוסף היו במהלך השבוע מספר ניסיונות ירי רקטות ופצצות מרגמה שלא צלחו ונפלו בשטח רצועת עזה. על ניסיון ירי (כושל) ב-8 בינואר לקחה אחריות הזרוע הצבאית של חזית הדמוקרטית (קדסנט, 8 בינואר).
במהלך השבוע בוצעו מספר תקיפות נגד כוחות צה"ל המסיירים באורח שגרתי לאורך גדר הביטחון:
-
10 בינואר – מטען חבלה הופעל סמוך לכוח צה"ל שערך סיור סמוך לגדר הביטחון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. צבא האומה (המזוהה עם אלקאעדה) והזרוע הצבאית של וועדות ההתנגדות העממית לקחו אחריות משותפת על תקיפת תצפית צה"ל. יתכן שמדובר באירוע זה (פורום אלפאלוג’ה, 10 בינואר).
-
7 בינואר – בוצע ירי לעבר כוח צה"ל סמוך למעבר קרני. הכוח השיב באש.
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1
תקיפות חיל האוויר
בתגובה לירי הרקטות ופצצות המרגמה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מספר פעמים ברצועת עזה:
-
10 בינואר – חיל האוויר תקף חוליית מחבלים באזור דיר אלבלח (מרכז רצועת עזה) שעסקה בהכנות לשיגור רקטות (דובר צה"ל, 10 בינואר). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי שלושה פעילי הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין נהרגו כתוצאה מהתקיפה ופעיל נוסף נפצע באורח קשה (פאל טודיי, קדסנט, 10 בינואר).
-
7 בינואר – כלי טייס של חיל האוויר תקפו מספר מטרות ברצועת עזה ביניהם:
-
אתר ייצור אמצעי לחימה בתל אלהוא בעיר עזה. על פי כלי התקשורת הפלסטינים המבנה נהרס לא היו נפגעים בנפש .
-
מנהרות שנועדו לביצוע פעולות טרור סמוך למעבר כיסופים ולמעבר כרם שלום.
- מנהרה להברחת אמצעי לחימה סמוך למעבר רפיח. על פי כלי התקשורת הפלסטינים נהרגו שלושה פלסטינים ושישה נוספים נפצעו (אלרסאלה, מען, ופא 8 בינוא
-
חילוץ גופותיהם של שלושת ההרוגים בתקיפת המנהרה ברפיח (פלסטין אליום, 9 ינואר).
חשש מהסלמה ברצועת עזה ומדיניות הירי
על רקע ה"התחממות" בשטח גברו השבוע החששות ברצועת עזה מפני הסלמה. ארגוני הטרור הסוררים שהיו מעורבים בירי, קראו להסלים את התגובה נגד תקיפות צה"ל:
-
דוברי הזרוע הצבאית של הג’אהד האסלאמי בפלסטין האשימו את ישראל בהתגרות מכוונת ובניסיון להתיש את כוחם. לדבריהם השקט היחסי הוא תולדה של הסכם פנימי בין הארגונים שנועד לאפשר לתושבי הרצועה לחזור לחיי השגרה (מען, 8 בינואר).
-
אבו יוסף דובר אחת ההתארגנויות של וועדות ההתנגדות העממית אמר כי הארגון שומר על זכותו להגיב על כל פעילות ישראלית במועד ובמיקום שיבחר . הוא גם הפנה קריאה לכל הארגונים להגיב מיידית על כל מעשה שמבצעת ישראל ולפגוע "בכל מי שמנסה לתקוף את ההתנגדות" (אתר מקאומה, 8 בינואר).
-
ג’מיל מזהר, חבר הוועד המרכזי של החזית העממית הכחיש את האמירה כי החזית העממית התחייבה לחמאס להפסיק את ירי הרקטות לעבר ישראל. לדבריו במהלך הימים הבאים יתקיימו דיונים בין הארגונים בדבר הקמת חזית התנגדות מאוחדת (אתר קדסנט, 11 בינואר).
גורמי חמאס ניסו למתן את הרוחות לאחר הריגת פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין. הם פנו לבכירי הארגון והזהירו אותם שלא יגיבו על התקיפה. חמאס אף הודיעה כי היא עשויה לעצור פעילים מהארגון אם ישגרו רקטות לעבר ישראל. ראשי הג’האד האסלאמי בפלסטין אמרו כי הם נחושים להגיב ודרשו מחמאס לאפשר להם זאת (אתר אלכופיה פרס, 11 בינואר).
יהודה ושומרון
פעילות סיכול ומנע
כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע במסגרתה נעצרו חשודים בפעילות טרור. במהלך השבוע נמשכו התקריות, בעיקר יידוי אבנים, לעבר כלי רכב ישראליים. ילדה נפצעה באורח קל.
בין התקריות יצוינו:
-
11 בינואר – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחזמה (דרומית מזרחית לראמאללה) לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב . כמו כן אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לבית סירא (מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. מיידה האבנים נעצר ע"י כוח צה"ל (דובר צה"ל, 11 בינואר).
-
10 בינואר – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לתקוע (דרומית לבית לחם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. כמו כן יודו אבנים לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לבית אומר (דרומית מערבית לבית לחם) וסמוך לבית ערוב (דרומית מזרחית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 10 ינואר).
-
9 בינואר – אבנים יודו לעבר כוח צה"ל שערך סיור באלערוב (דרומית מערבית לבית לחם) מיידי האבנים נעצרו. אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לסנג’יל (צפונית מזרחית לראמאללה) לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 10 בינואר).
-
7 בינואר – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך למרדה (דרומית מזרחית לקלקיליה). ילדה שנסעה ברכב נפצעה באורח קל וטופלה במקום. כמו כן נגרם נזק לשני כלי רכב (דובר צה"ל, 7 בינואר).
-
6 בינואר – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לאלפואר (דרומית מערבית לחברון). לא היו נפגעים . נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 6 בינואר).
התפתחויות ברצועת עזה |
סגירת מעבר רפיח
משרד הפנים של ממשל חאמס מסר כי בניגוד להבטחות מצרים נסגר מעבר רפיח לתנועת אזרחים ב-7 בינואר, לאחר שעברו בו רק כמחצית מהאזרחים שנרשמו. איהאב אלע’צין, דובר משרד הפנים בממשל חמאס, תבע מהמצרים לפתוח את המעבר בהקדם האפשרי (פאל טודיי, 7 בינואר).
מניעת כניסתה של שיירת האספקה לרצועת עזה
שלטונות מצרים, שמנעו כניסתה של שיירת "עורק חיים 3" לרצועת עזה, התירו מעבר של כ-350 מחברי השיירה (בעיקר תורכים וסורים) ו-139 משאיות לרצועה. כניסתו של ראש המשלחת ג’ורג’ גאלוי נאסרה והוא הוכרז במצרים כאישיות בלתי רצויה. חברי המשלחת שנאסרה כניסתם החליטו לעזוב את מצרים. ברצועת עזה התקבלו חברי השיירה על ידי בכירי ממשל חמאס, ביקרו באזורים שנהרסו במהלך מבצע "עופרת יצוקה" והעבירו את הסיוע למוסדות צדקה.
אבו אלע’יט, שר החוץ של מצרים הודיע כי מצרים לא תאפשר עוד כניסה של שיירות דומות לשטחה וכי יגובש הסדר חדש באמצעות הצלב האדום או ארגוני סיוע מצריים להעברת סיוע הומניטארי לרצועת עזה (טלוויזיה מצרית, 8 בינואר).
במקביל, נמשכו חילופי הדברים בתקשורת סביב סוגיית השיירה והאיסור המצרי על כניסתה לרצועת עזה :
-
בדברים שנשא אסמאעיל הניה , ראש ממשל חמאס, במהלך טקס שנערך לכבוד חברי השיירה שהגיעו לרצועה, הוא שיבח את ראש השיירה ג’ורג’ גאלוי ואת חברי השיירה על "הקרבתם" למען רצועת עזה. הוא קרא לקיום פגישה דחופה עם המצרים על מנת לדון באירועים סביב הגעת השיירה וסביב בניית המכשול (ערוץ אלאקצא, 7 בינואר).
-
מארגן השיירה, John Hurnson , אמר כי מצרים נותנת ידה ל"מצור" על רצועת עזה וכי תושבי הרצועה בזים למצרים על אופן התייחסותה לאנשי השיירה (אלג’זירה, 7 בינואר).
-
דובר משרד החוץ המצרי אמר כי קיים קמפיין הסברתי נגד מצרים ע"י גורמים "התומכים בשלטון בעזה" (קרי, חמאס). הוא דחה את הביקורת הנמתחת על מצרים והדגיש את נכונותה לסייע לפלסטינים אך על פי התנאים המצריים. עוד הדגיש כי למצרים "אינטרסים הנוגעים לביטחונה שאסור לפגוע בהם". (אלאהראם, 7 בינואר).
המכשול בגבול מצרים עם רצועת עזה
לאחר העימותים האלימים ברפיח מנסים גורמים בחמאס להרגיע את הרוחות על מנת שלא להחריף עוד יותר את היחסים עם מצרים. מחמוד אלזהאר, בכיר חמאס אמר כי קיימת מתיחות רבה בין חמאס למצרים אך יחד עם זאת מתקיימים מגעים בין הנהגת חמאס למצרים על מנת לפתור את המשבר (צפא, 7 בינואר). כמו כן הודיעה חמאס כי הוקמה וועדת חקירה רשמית לבדיקת האירועים ודרשה ממצרים להקים וועדה דומה מצידה (פאל טודיי, 7 בינואר)
במקביל נמשכות תגובות חמאס לבניית המכשול בגבול מצרים רצועת עזה :
-
סאמי אבו זהרי, דובר חמאס הצהיר כי הקמת הגדר נועדה לשתק את פעילות המנהרות ובמטרה לקומם את תושבי הרצועה נגד משטר חמאס ולהשיג ממנה ויתורים פוליטיים (מרכז אלביאן, 7 בינואר) . עוד הוסיף אבו זהרי כי בידי חמאס מידע לפיו החייל המצרי שנהרג נהרג מאש מצרית שכוונה לעבר המפגינים הפלסטינים. לדבריו מצרים מנסה לנפח את התקרית על מנת להסיח את דעת הקהל מסוגיית הקמת המכשול (מען, 9 בינואר). גם ח’אלד משעל העלה סברה דומה באשר לנסיבות הריגתו של החייל (סוכנות הידיעות הקטרית, 11 בינואר).
-
נמסר כי חמאס הקימה ועדה שמטרתה לגבש תוכנית פעולה להבטחת המשך ההברחות לרצועת עזה לנוכח בניית המכשול (סוכנות הידיעות הסינית Xinhua , 11 בינואר).
במצרים נמתחה ביקורת חריפה נגד חמאס, היומון אלג’מהוריה כינה בכותרת הראשית שלו את חמאס "כנופייה השולטת בברזל ובאש ופועלת להברחת סמים, ויאגרות ומזון" (אלג’מהוריה, 7 בינואר). מסגדים רבים במצרים נרתמו גם למתקפה נגד חמאס. כך למשל אמאם מסגד עבד אלרחמן בקהיר פנה בשאלה לצלף שהרג את החיל המצרי ברפיח:"מה תגיד מחר לבוראך?" דרשן מסגד הטלוויזיה תקף את אלו שהרגו את החייל המצרי וציין כי מצרים שילמה אלפים מבניה למען הפלסטינים. אמאם מסגד אלרחמה האשים את חמאס כי היא "הסיבה למצור על הפלסטינים" מנהיגיה רוצים להישאר ברשות הפלסטינית אפילו במחיר של הרעבת העם ובריחת העם. הוא הוסיף כי החייל המצרי נהרג כשהיד ואמר כי זה שהרגו "יישרף באש הגהנום אם לא יכפר על עוונו" (אלקדס אלערבי , 9 בינואר).
המאבק המדיני |
סוגיית חידוש המו”מ עם ישראל
צאא’ב עריקאת, ראש מחלקת המו"מ באש"ף נועד עם דניאל רובינשטיין, הקונסול האמריקאי הכללי בירושלים. במהלך הפגישה הבהיר עריקאת פעם נוספת את עמדת הפלסטינים לגבי חידוש המשא ומתן. לדבריו כל ניסיון לחידוש תוך המשך הבנייה בהתנחלויות יתקל בסירוב פלסטיני (ופא, 8 בינואר). דברים דומים אמר צאא’ב עריקאת בתגובה לקריאתה של מזכיר המדינה האמריקאית הילרי קלינטון לחדש את המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 9 בינואר).
הועד המרכזי של פתח שהתכנס ב-11 בינואר חזר על הדרישה לחדש את המשא ומתן עם ישראל מהנקודה שבה הופסק. זאת, רק לאחר הקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות ובירושלים (סוכנות ופא, 12 בינואר).
מאמצי ארה”ב לקידום המו”מ הם מאמצים מדומים בלבד (אלאיאם, 10 ינואר).
החרמת סחורות מתוצרת ישראל
הרשות הפלסטינית מחריפה את מאבקה לסילוק מוצרים המיוצרים בהתנחלויות מהשווקים הפלסטינים. ראש הממשלה סלאם פיאצ’, נטל חלק בטקס סמלי בעיירה סלפית, שבמהלכו נשרפה כמות גדולה של מוצרים שנטען כי מקורם בהתנחלויות. שר הכלכלה ברשות הפלסטינית הודיע כי ממשלת הרשות הפלסטינית הקצתה כמיליון דולר לטובת יישום התוכנית ל"ניקוי" השווקים הפלסטינים ממוצרי ההתנחלויות.
אבו מאזן העניק חסות לאירוע לזכרה של מחבלת
אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית העניק חסותו לאירוע שאורגן לציון יום הולדתה החמישים של המחבלת דלאל אלמע’רבי, שנטלה חלק בפיגוע הדמים בכביש החוף (1978). 2 בטקס השתתפו בכירים ברשות הפלסטינית והופיעה תהלוכת ילדים. על כרזת ענק שנתלתה לכבוד הטקס הופיעה תמונתה של דלאל אלמע’רבי והכיתוב: "תחת חסות כבוד הנשיא מחמוד עבאס". פתח והרשות הפלסטינית הפכו את המחבלת דלאל אלמע’רבי למודל לחיקוי, בדרך שעושה חמאס עם שהידים שנהרגו בפיגועים נגד ישראל. היא מונצחת פעמים רבות על ידי הרשות הפלסטינית בשמם של בתי ספר, מרכז מחשבים, קייטנות קיץ, טורניר ספורט וקראית כיכר בראמאללה על שמה.
תהלוכת ילדים בטקס יום ההולדת
(באדיבות Palestinian Media Watch)
הדיאלוג הפנים-פלסטיני |
חילופי דברים באשר לחידוש הדיאלוג הפנים-פלסטיני
צלאח אלברדויל, חבר משלחת חמאס לשיחות הפיוס הצהיר כי מצרים העבירה לידי משלחת חמאס שביקרה בשבוע שעבר במצרים את הסכמתה לדון עם חמאס בהסתייגויות שיש להנהגת התנועה על נוסח הסכם הפיוס שגובש על ידי מצרים לאחרונה. (אלאיאם, 5 בינואר).
עזאם אלאחמד, פעיל פת"ח דחה את טענת חמאס וטען כי מצרים הודיעה לפתח לאחרונה כי לא חל שינוי בעמדתה בנושא. הוא גם הדגיש כי בפתח מתנגדים לאפשרות פתיחת המסמך המצרי לדיון מחודש משום שהנהגת פתח כבר חתמה עליו במתכונתו המקורית (אלקדס אלערבי, 5 בינואר). גם מצרים מצידה הביעה במספר הזדמנויות את סירובה הפומבי לדון בהסתייגויות חמאס (אלאיאם, 5 בינואר).
1 בסטטיסטיקה זו לא נכלל ירי פצצות מרגמה לעבר סיורי צה"ל בקרבת גדר הגבול, שנפלו בשטח רצועת עזה.
2 דלאל אלמע’רבי נהרגה בעת שהייתה חברה בחוליית טרור של פתח שביצעה את הפיגוע בכביש החוף ב-11 במרץ 1978. קבוצה של 11 מחבלים הגיעה לחוף מעגן מיכאל באמצעות סירות גומי . לאחר שנחתו בחוף השתלטו על אוטובוס מטיילים שהיה בדרכו לחיפה ודרשו מהנהג לנסוע לתל אביב . בפיגוע זה נהרגו 35 ישראלים ונפצעו 71 . גופתה של דלאל אלמע’רבי הוחזרה במסגרת עסקת חילופי השבויים של אלדד רגב ואהוד גולדווסר ב-16 ביולי 2008.