חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני ( 24 במרץ -6 באפריל 2010)

ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאצ'

ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאצ'

אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 28 במרץ, 2010

אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 28 במרץ, 2010

ירי רקטות ופצצות מרגמה

ירי רקטות ופצצות מרגמה

ירי הרקטות במהלך 2010 בחתך חודשי

ירי הרקטות במהלך 2010 בחתך חודשי

מפגינים פלסטינים במזרח ירושלים (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם ,  16 במרץ)

מפגינים פלסטינים במזרח ירושלים (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם , 16 במרץ)


ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאצ'
ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאצ’ שב ומצהיר על תוכניתו להקמת מוסדות
ותשתיות
למדינה הפלסטינית (3 באפריל, 2010, psp.org.lb)

עיקרי הדו"ח

 ברצועת עזה חלה בשבועות האחרונים עלייה בהיקף ירי הרקטות, כמו כן אירעו שתי תקריות,  שבמהלכן נהרגו קצין וחייל צה"ל (26 במרץ) ופועל תאילנדי שעבד באחד מישובי הנגב המערבי (18 במרץ). חמאס ממשיכה לקיים את מדיניות הירי המרוסנת שלה ומנסה גם לרסן ארגונים סוררים, לא תמיד בהצלחה.

 ביהודה ושומרון נמשכות הפגנות אלימות, מלוות ביידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים. דוברי הרשות הפלסטינית מעודדים תופעות אלה במסגרת מה שמכונה על ידם "ההתנגדות העממית", אולם שבים ומצהירים על התנגדותם להפיכתה לעימות מזוין, כפי שאירע  באנתפאצ’ה הקודמת. במקביל, סלאם פיאצ’, ראש הממשלה הפלסטיני שב והצהיר על תוכניתו להקמת מוסדות ותשתיות למדינה הפלסטינית שתיושם עד אמצע שנת 2011. 

אירועים בולטים בשטח

רצועת עזה

שני  חיילי צה"ל נהרגו בתקרית במרכז הרצועה

 ב-26 במרץ  אירעה תקרית אש , הקשה ביותר מאז מבצע "עופרת יצוקה" , במהלכה נהרגו קצין וחייל צה"ל ונפצעו שני חיילים אחד באורח בינוני והשני באורח קל. התקרית אירעה בשעות אחר הצהרים סמוך למעבר כיסופים כאשר כוח צה"ל הבחין בחוליית מחבלים מניחה מטען.  הכוח נכנס לאזור לביצוע סריקות. במהלך המרדף וחילופי האש  התפוצץ רימון, שהיה על גופו של הקצין . ההרוגים הם רס"ן אלירז פרץ ז"ל, בן 32 מהישוב עלי וסמל ראשון אילן סביאטקובסקי , בן 21 מראשון לציון. בהיתקלות נהרגו גם שני פלסטינים חמושים.

 הזרוע הצבאית של חמאס נטלה אחריות לתקרית.  ארגונים נוספים כמו החזית העממית נטלו גם הם אחריות. לדברי אבו עבידה, דובר גדודי עז אלדין אלקסאם, בוצעה הפעולה בתגובה לחדירה ישראלית לשטח הרצועה. הדובר גם הכחיש את הפרסומים אודות חלקם של ארגונים נוספים בפעולה (אלג’זירה, 26 במרץ).

אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 28 במרץ, 2010
חילופי ירי בין כוחות צה"ל לפעילי הזרוע הצבאית של חמאס

(אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 28 במרץ, 2010)

 דוברי חמאס נוספים התייחסו לתקרית :

  • טאהר אלנונו, דובר ממשל חמאס אמר כי ממשלת חמאס מסכימה ל"זכותה" של "ההתנגדות הפלסטינית" להגן על העם הפלסטיני (אלערביה, 26 במרץ).

  • אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס הדגיש את "זכותה" של "ההתנגדות" להגיב על חדירות של ישראל ולהתנגד לחדירות שלה לרצועת עזה  (Palestine-info , 26 במרץ).

עלייה בהיקף ירי הרקטות לעבר הנגב המערבי

 נמשך ירי הרקטות ופצצות לעבר יישובי הנגב המערבי.  סה"כ אותרו במהלך השבועיים  שחלפו חמש  נפילות רקטות בישובי הנגב המערבי. ארבע רקטות נוספות שנורו נפלו בשטח רצועת עזה. כמו כן נורו שלוש פצצות מרגמה, שתיים מהן לעבר כוח צה"ל במהלך התקרית ב-26 במרץ.  כתוצאה ממקרי הירי הללו לא היו נפגעים. על אירועי ירי הרקטות  נטלו  אחריות מספר ארגונים: הג’האד האסלאמי בפלסטין, החזית העממית, פתח/גדודי חללי אלאקצא (המקור: אתרים רשמיים של הארגונים).

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1
(דצמבר 2009- 6 באפריל 2010)

ירי רקטות ופצצות מרגמה

ירי הרקטות במהלך 2010 בחתך חודשי 2

ירי הרקטות במהלך 2010 בחתך חודשי

פעילות חיל האוויר

 בתגובה לירי הרקטות תקף חיל האוויר  (2 באפריל) מספר  אתרים ברצועת עזה. ביניהם: חוליה חמושה באזור בית לאהיה, מוצב ברפיח ומפעל ייצור אמצעי לחימה בעזה . כמו כן תקף חיל האוויר (4 באפריל) חוליה חמושה, שניסתה ככל הנראה להניח מטען סמוך לגדר הביטחון באזור כיסופים (דובר צה"ל, 4 באפריל).

 גורמים פלסטינים דיווחו  כי ברוב התקיפות לא היו נפגעים . על פי הדיווחים, בתקיפה בשכונת זיתון בעזה נפצעו מספר אזרחים ביניהם ילדים (Palestine-info , 2 באפריל). 

          
חמאס ממשיכה במדיניות הירי המרוסנת

 חמאס ממשיכה לקיים את מדיניות הירי המרוסנת שלה ומנסה גם לרסן ארגונים סוררים על מנת למנוע הסלמה במצב. במסגרת זאת דווח כי חמאס הגבירה נוכחותה באזור גבול הרצועה עם ישראל ופעלה למניעת ירי רקטות ולעצירת חוליות, אשר ניסו לבצע ירי (אלשרק אלאוסט, 5 באפריל).  בעקבות האירועים האחרונים גינו בכירים בחמאס את מה שכינו "ההסלמה הישראלית" אך קראו גם  להרגעת המצב:

  • משיר אלמצרי, בכיר חמאס, הדגיש כי חמאס נמצאת במוכנות מלאה על מנת להגן על הרצועה. לדבריו הארגונים הפלסטינים הסכימו ביניהם על הרגעה למרות שבין ישראל לחמאס אין הסכם הרגעה פורמאלי.  (BBC ,2 באפריל, 2010).

  • אסמאעיל הניה , גינה את "ההסלמה הישראלית" ודרש מהקהילה הבינלאומית לפעול להפסקתה. לדבריו מנהלת חמאס מגעים עם כל הארגונים ברצועה על מנת לשמור על "הסכמה לאומית" (קרי, לרתום אותם למדיניות הפיגועים של חמאס) . (אלג’זירה, 2 באפריל).

 על פי "מקורות פלסטינים" התקיימה ב-3 באפריל פגישה בין נציגי ארבעת הארגונים הבולטים ברצועת עזה (חמאס, הג’האד האסלאמי בפלסטין, החזית העממית והחזית הדמוקרטית). במהלכה הוסכם על הקמת וועדות, שתפקחנה על התיאום בשטח בין הארגונים השונים. נציגי הארגונים הדגישו, כי ירי הרקטות הוא אחד מדרכי המאבק בישראל, וציינו כי חמאס לא ביקשה מהם להפסיק את הירי אלא רק "להתחשב במצב ברצועה"  (אלחיאת, 5 באפריל). גורמים בכירים בג’האד האסלאמי בפלסטין הכחישו את המידע לפיו הכריז הארגון בעקבות הפגישה על הפסקת ירי הרקטות והדגישו כי הארגון יבצע ירי "בהתאם לתנאים בשטח" (פאל טודיי, 4 באפריל).

יהודה ושומרון

אירועי “יום האדמה” ביהודה שומרון ורצועת עזה

 "יום האדמה", המצוין על ידי ערביי ישראל מידי שנה ב-30 במרץ, נוצל לקיום הפגנות עצרות וכנסי מחאה נגד ישראל ברחבי יהודה שומרון ורצועת עזה. במסגרת זאת:

  • ביהודה ושומרון  התקיימה עצרת בראמאללה. כמו כן אורגנה תהלוכה בכפר בדרס, שממערב לראמאללה, שם התעמתו  המפגינים עם כוח צה"ל . עצרות ותהלוכות נערכו גם בשכם וסמוך לקלקיליה. סלאם פיאצ’ נטל חלק באירוע שהתקיים באזור סלפית (סוכנות ופא, 30 במרץ).

  • ברצועת עזה התקיימו תהלוכות במספר מוקדים . המפגינים צעדו לעבר גדר הביטחון בהניפם  דגלי פלסטין ושלטים בגנות ישראל. לטענת הפלסטינים פתח כוח צה"ל באש לעבר המפגינים כתוצאה מכך נפצעו כמה מהמפגינים (פאל טודי, 30 במרץ).

מפגינים פלסטינים במזרח ירושלים (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם ,  16 במרץ)
ביקורת על אוזלת היד הערבית: מסגד אלאקצא עולה בלהבות, ואף אחד לא ניגש לכבות את האש
(העיתון אלחיאת אלג’דידה, המזוהה עם הרשות הפלסטינית, 2 באפריל 2010)

פעילות סיכול ומנע

 כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות הסיכול והמנע, במסגרתה נעצרו  כמה עשרות חשודים בפעילות טרור והוחרמו אמצעי לחימה.  כמו כן  נמשכו העימותים במהלך הפגנות אלימות  במוקדים שונים ביהודה ושומרון במהלכם נפצעו כמה חיילי  צה"ל  מיידוי אבנים .

 כמו כן נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים. כמה אזרחים נפצעו באורח קל. להלן כמה אירועים בולטים:

  • 3 באפריל – אבנים יודו לעבר אוטובוס ישראלי סמוך לאלח’אדר (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים נגרם נזק לאוטובוס (דובר צה"ל, 3 באפריל).

  • 2 באפריל – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לסינג’יל (צפונית מזרחית לראמאללה) אזרחית ישראלית נפצעה באורח קל. בו ביום הושלכו אבנים לעבר כלי רכב ישראלי  סמוך לתקוע (דרומית לבית לחם)  וסמוך לאלערוב (דרומית מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 3 באפריל).

  • 1 באפריל – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לצומת יצהר שבשומרון. אזרח ישראלי נפצע באורח קל. בו ביום הושלכו שני בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראלי סמוך  לסילואד (צפונית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק ( דובר צה"ל, 1 באפריל).

  • 31 במרץ –  אבנים יודו לעבר כלי רכב צבאי סמוך לישוב היהודי בחברון. חייל צה"ל נפצע באורח קל (דובר צה"ל, 31 במרץ).

  •  30 במרץ –  אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחוסן (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דובר צה"ל, 29 במרץ).

  • 28 במרץ – שני מטעני צינור הושלכו לעבר כוח צה"ל במהלך סיור סמוך לאלערוב (דרומית מערבית לבית לחם). המטענים התפוצצו. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה"ל, 29 במרץ).

  • 27 במרץ –  בקבוק תבערה הושלך לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחרבת אלמצבח (מערבית לראמאללה) . בו ביום אבנים יודו לעבר אוטובוס ישראלי סמוך לבית אומר (דרומית מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לאוטובוס (דובר צה"ל, 27 במרץ).

  • 23 במרץ – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמול לחוארה (דרומית לשכם). שני אזרחים נפצעו באורח קל (דובר צה"ל, 23 במרץ).

התפתחויות ברצועת עזה

ארגונים פרו-פלסטיניים באירופה מתכננים משט סיוע לרצועה

 ארגון Free Gaza , הארגון התורכי IHH   ו"הארגון האירופי לסיום המצור על עזה" חברו יחדיו וישתתפו יחד עם ארגונים פרו-חמאסיים נוספים בהפלגה המתוכננת לצאת לרצועה ב-3 במאי. בהפלגה ישתתפו יותר מ-500 נוסעים ממדינות שונות. המשט צפוי להביא לרצועה מטען סיוע (בסך 5000 טון) הכולל מלט, בתים מוכנים, חומרי בנייה וציוד רפואי.  המשט יכלול לפחות 8 ספינות, שתפלגנה ממדינות שונות באירופה (אתר הארגון Free Gaza , 4 באפריל, 2010). יצאו  ביוני 2010 עוד שני משטים. לדברי אלח’צ’רי מרבית המשתתפים במשט הראשון יהיו אירופאים ותורכים. ביניהם יהיו חברי פרלמנט, פעילי ארגוני סיוע ואנשי תקשורת. המשטים יצאו מתורכיה, יוון, אירלנד ובריטניה ויגיעו יחדיו לחופי עזה. הם ייפגשו בנקודה אחת וייכנסו יחד לרצועת עזה על מנת להגביר את הלחץ על ישראל. אלח’צ’רי ציין שבשונה ממשטים קודמים הפעם יהיה מספר רב של ספינות אשר תגענה בו זמנית. הגעתן תלווה בקמפיין התקשורתי ובקבלת פנים, שתכלול 100 סירות, שיצאו מנמל עזה. ( Palestine-info , 2 באפריל, 2010, טלוויזית אלאקצא, 5 באפריל, 2010 ).

להערכתנו, מתכנני המשט לוקחים בחשבון כי משתתפיו יתעמתו עם ישראל, ויתכן והם אף חותרים לכך. יוזכרו בהקשר דבריו של מחמד כאט’ם צואלחה, פעיל חמאס בכיר בבריטניה, שנטל חלק חשוב בארגון השיירה "עורק חיים 3".  צואלחה קבע "שבפעם הבאה יהיה עימות ישירות עם האויב הציוני עצמו, בלב ים3" ולא עם "השלטונות המצריים" כפי שהיה בעבר (אלאנתקאד, 17 בינואר, 2010).

ביקור חבר הקונגרס האמריקני בעזה

חבר הקונגרס האמריקני קית’ אליסון הגיע ב-3 באפריל לרצועת עזה דרך מעבר רפיח בדרכו ממצרים. על פי  מקורות בממשל חמאס, אליסון הגיע לרצועה עם משלחת דיפלומטית אמריקנית מהשגרירות האמריקנית בקהיר. לדברי אליסון, מטרת הביקור היא התעדכנות במצב ההומניטארי ברצועה ופגישות עם האזרחים (מען, סוכנות הידיעות הסינית, 3 באפריל, 2010). יוזכר כי חמאס על כל זרועותיה, כולל הזרוע הממשלתית, מוגדרת על ידי הממשל האמריקני כארגון טרור. 

כוחות הביטחון המצריים איתרו מחסן נשק בסיני  

כוחות הביטחון המצריים איתרו מחסן חומרי נפץ באזור מדברי במרכז סיני בסביבות העיירה נח’ל, 200 ק"מ דרומית לאלעריש. כוח של מנגנוני הביטחון המצריים פשט על מחסן תת קרקעי בעומק 3 מטרים.  דווח כי במחסן נמצאו 100 טילי נ"מ נישאים, 20 פגזים, 20 רקטות RPG   ו-35 מטעני נפץ. נמסר גם כי המחסן שימש מבריחי נשק בסיני, שהתכוונו להעביר את הציוד לרצועת עזה דרך המנהרות (אלמצראוי, מצריים, 3 במרץ, 2010).

אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס הטיל ספק במהימנות המידע על תפיסת אמצעי הלחימה בהכחישו כי הנשק שנתפס שייך לחמאס ול"פלגי התנגדות". הוא ציין כי פלגי "ההתנגדות" מסוגלים להכניס נשק לרצועה הרחק מעיניהם של מנגנוני הביטחון המצריים (אלקדס אלערבי, 2 באפריל) 

המאבק המדיני

ראיונות של סלאם פיאצ’ אודות תכניתו להקמת מדינה פלסטינית

 סלאם פיאצ’, ראש הממשלה הפלסטיני, העניק ראיון לעיתון הארץ ב-2 באפריל, בו הוא פרס את השקפתו לגבי הקמת מדינה פלסטינית עצמאית.  להלן עיקרי הראיון:

  • החלטת "הרביעייה" לתמוך בתכנית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית  הפכה אותה לפרוייקט בינלאומי. לדברי פיאצ’, במקרה שהתוכנית לא תצא לפועל, "המציאות בשטח תכפה את עצמה על התהליך הפוליטי".

  • תמיכה ב"התנגדות עממית": פיאצ’ ציין כי "המדוכאים לעולם ירימו ראש נגד הדיכוי. אין זה סביר לצפות מהפלסטינים להבליג על עוולות הכיבוש. אנחנו עושים כל מה שמרטין לוטר קינג וגנדי עשו".

  • ההתנחלויות: פיאצ’ שלל את הטענה כאילו הרשות הפלסטינית רואה בהתנחלויות אמתלה להימנע ממו"מ עם ישראל. הוא הוסיף כי במבט לאחור הייתה זו איוולת מצדם של הפלסטינים להשלים עם מצב שבו הם לא היו מסוגלים לעצור את התרחבות ההתנחלויות.

  • הסתה:  לטענת פיאצ’ הרשות הפלסטינית מטפלת בהסתה  ומאמינה בקידום דיאלוג.

  • ירושלים: הרשות הפלסטינית לא תסכים לדחות את סוגיית ירושלים לשלב מאוחר בשיחות על הסדר הקבע. השיחות חייבות להיות על הסדרים ונגישות ולא על עקרונות.

  • הפליטים: התוכנית למדינה פלסטינית מביאה בחשבון בניית תשתית לקליטת פליטים שתהיה להם הזכות להתגורר בתוך מדינת פלסטין.

 ב-3 באפריל התראיין סלאם פיאצ’ ליומון הבינערבי החשוב אלשרק אלאוסט,  שבו הוא שב והתייחס לתכניתו להקמת מוסדות ותשתית של מדינה פלסטינית עצמאית. עיקרי הראיון:

  • מועד הקמת המדינה הפלסטינית: לדברי פיאצ’ אין מועד מוגדר והרשות הפלסטינית תמשיך לפעול לקביעת מציאות חדשה. הקמתם של מוסדות המדינה הפלסטינית תיושם באמצע 2011. אין מדובר בהכרזה על מדינה אלא על הקמת מוסדות ותשתית למדינה. פרק הזמן של שנתיים נבחר על מנת למנוע סחבת ולשלול מישראל את התירוץ שהפלסטינים אינם כשירים לנהל מדינה.

  • "התנגדות": פיאצ’ שב ושלל "התנגדות" מזוינת בהדגישו שהיא גורמת רק להרג מיותר של צעירים פלסטינים. לדבריו, אלה התומכים באנתפאצ’ה מתעלמים מהמציאות בשטח, בה הפלסטינים מתקוממים נגד ההתנחלויות והגדר בצורה שקטה, ללא הרוגים.

תגובת חמאס

 לשכת ההסברה של חמאס פרסמה הודעה לפיה סלאם פיאצ’ אינו מייצג את הפלסטינים בשום דרך וכוונתו היא לחסל את העניין הפלסטיני. ההודעה קובלת על שפיאצ’  בירך את ישראל לרגל פסח ו"בכך הכיר בישראל כבמדינה יהודית", וטוענת כי הוא וויתר על זכות השיבה לישראל בהסכימו לכך, שהפליטים  ישובו למדינה שבכוונתו להקים.  ההודעה קובעת כי פיאצ’ הינו "אישיות בלתי-חוקית אשר גזלה את השלטון בגדה המערבית ללא כל סמכות שהעניקה לו המועצה המחוקקת". (Palestine-info , 5 באפריל, 2010).   

נביל שעת’ מצהיר שה"התנגדות העממית" לא תהפוך לעימות מזוין

 נביל שעת’, חבר הוועד המרכזי של פתח, הצהיר כי "ההתנגדות העממית" לא תהפוך לעימות מזוין, למרות הניסיון המתמשך של ישראל להפוך אותה לכזה. לדבריו, בכירים פלסטינים בגדה מפקחים שהעימות לא יהפוך למזוין, בשונה ממה שהיה באינתיפאצ’ה הקודמת. שעת’ הדגיש כי האסטרטגיה הפלסטינית מתבססת על ארבעה גורמים: "המאבק העממי"; פעילות מדינית בינלאומית נגד ישראל במישור המדיני, המשפטי והכלכלי; השגת אחדות פלסטינית ובניית מוסדות המדינה הפלסטינית העתידית (ופא, 4 באפריל, 2010).


1 בסטטיסטיקה זו לא נכלל ירי פצצות מרגמה לעבר סיורי צה"ל בקרבת גדר הגבול, שנפלו בשטח רצועת עזה.

2  מדובר בנפילות שאותרו בשטח ישראל בלבד. כמות  דומה של נפילות רקטות אותרה בתקופה זו  בשטח רצועת עזה 

3  לפירוט ראו לקט מרכז מידע למודיעין וטרור " בריטניה כמוקד לפעילות מדינית, תעמולתית ומשפטית של חמאס באירופהhttp://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/Hebrew/heb_n/html/hamas_097.htm

לראש העמוד