כללי
1. על פי מידע מהימן, ארגון IHH ניהל בעבר קשרים עם גורמי ג’האד עולמי וטרור אסלאמי, במסגרתם סייע לתאי טרור ג’האדיסטיים במדינות רבות דוגמת: בוסניה, סוריה, עיראק, אפגניסטן וצ’צ’ניה. הדבר בא לידי ביטוי בעיקר בסיוע לוגיסטי לצרכי העברת אמצעי לחימה ומימון כספי.
2. אחת הפרשות אליה נקשר שמו של IHH בסיוע לפעילות טרור של הג’האד העולמי הינה פרשיית "מפגע המילניום" בארה"ב (סוף 1999/תחילת 2000). המדובר בניסיון של פעילים, שהשתייכו לג’האד העולמי, בראשות אחמד רסאם, לבצע פיגוע בנמל התעופה של לוס אנג’לס בליל המילניום (לפרטים על הפרשה ראו נספח).
אחמד רסאם, "מפגע המילניום" ראש החוליה שניסתה לבצע
את "פיגוע המילניום" בלוס אנג’לס (FBI History , 3 ביוני 2010).
מעורבות IHH ב"פיגוע המילניום"
כתב התביעה נגד אחמד ראסם
3. במהלך משפטו של אחמד רסאם בבית הדין בלוס אנג’לס הוזכר שמו של ארגון IHH מספר פעמים כמי שסייע בהשגת מסמכים מזויפים לחברי תא הטרור בו היה חבר. IHH היה גם יעד לשיחות טלפון רבות שביצעו חברי התא. שמו של הארגון הוזכר בדיון המשפטי שהתנהל סביב "פיגוע המילניום", בעדותו של ז’אן לואי ברוג’ר (Jean-Louis Bruguiere ), ראש היחידה השיפוטית הצרפתית נגד טרור.
4. להלן תרגום קטעים מנוסח עדותו של השופט החוקר הצרפתי2:
שאלה: איזה תפקיד, אם בכלל, מילא הארגון הקרוי IHH במבצע של "תא מונטריאול"?
תשובה: תפקיד חשוב… [נעשה בו שימוש] להשגת מסמכים מזויפים וליצירת דרכי הסתננות שונות עבור המוג’אהדין [לוחמי הג’האד] בקרב. כמו כן הוא [שימש] גם לאיסוף [גיוס] המוג’אהדין. ולבסוף … [הוא] היה מעורב בהברחת אמצעי לחימה… .
שאלה: איך זה קשור לתא מונטריאול [ראו נספח], אם בכלל?
תשובה: … יש קשר הדוק. [פעיל בשם] ח’אבו, כפי שאתם יודעים, יצא לקנדה כדי להשיג דרכונים מזויפים. הוא העביר את המסמכים המזויפים הללו ל-IHH , גם עבור חבר אחר. בנוסף…היו שיחות טלפון (של ח’אבו) בין קנדה ואיסטנבול, שם ממוקם מטה IHH (עמוד 11-12).
שאלה: "באחת מתשובותיך הקודמות טענת שאתה שדירתו של עאדל בומזבור (Adel Boumezbeur ) היא דירה בה חרשו מזימות. מה הוביל אותך למסקנה זו?
תשובה: …ובנוסף, מהדירה הזו נעשו שיחות טלפון רבות לכל מיני מדינות, בין היתר לטורקיה ואיסטנבול בדגש על ה-IHH (עמוד 25-26).
קטע מעדותו של ז’אן לואי ברוג’ר כפי שהופיעה בכתב התביעה
(חלק מקטע זה צוטט בעבודת המחקר של Evan Kohlmann עמ’ 12)
5. ב-3 ביוני 2010 התראיין ז’אן לואי ברוג’ר לסוכנות הידיעות AP לגבי קשרי הארגון עם גורמי הג’האד העולמי. לדבריו , למרות קושי ההוכחה, כל מרכיבי החקירה [כולל בעניין "פיגוע המילניום"] מוכיחים שלפחות חלק מפעילות ארגון IHH שימש לכיסוי פעילויות ג’יהאדיות וכי חלק מעבודת הארגון לא עסקה בצדקה אלא נועדה לשמש כצינור להעברת כספים עבור פעילי טרור. ברוג’ר הוסיף כי הוא משוכנע שזו הייתה אסטרטגיה ברורה, מוכרת ל-IHH . עוד הדגיש בדבריו, כי הקשר [עם פעילי הטרור] היה אינטנסיבי ונרחב כך שלא נראה סביר שראשי הארגון לא היו מודעים לו.
6. לדברי ברוג’ר, ל-IHH קשרים ארוכי-טווח לטרור וג’יהאד, שהחלו עוד כאשר אלקאעדה ואסאמה בן-לאדן החלו להתעניין בביצוע פיגועים על אדמת ארה"ב. ברוג’ר הוסיף כי כמה מחברי תא אסלאמי-ג’האדיסטי הקשור לאלקאעדה, שבסיסו היה במונטריאול, קנדה, פעלו בסוף שנות ה-90 עבור ה-IHH . בראיון לתוכנית "המקור" ששודרה בערוץ 10 בישראל (2 ביוני) אמר השופט החוקר הצרפתי כי הקשר של ארגון IHH עם הטרור הוא קשר מבוסס וכי הוא שימש ככיסוי לפעילות של אלקאעדה. לדבריו מחקירת שני פעילי הארגון בצרפת עולה כי תפקידם היה להעביר כספים ודרכונים ממונטריאול לתורכיה (ערוץ 10, 2 ביוני, 2010).
7. ז’אן לואי ברוג’ר סייג דבריו באומרו כי כל המידע שברשותו נכון לשנות ה-90 של המאה הקודמת וכי אין לו הוכחה חד משמעית כי קשרים אלו מתנהלים גם כיום. עם זאת הוסיף כי בזמנו ברור היה שרק הודות לתמיכה פוליטית מסוימת בתוך הממשל התורכי, הצליח ה-IHH להוסיף ולתפקד למרות החשדות הכבדים נגדו.
נספח
עיקרי פרשיית "פיגוע המילניום"
1. אחמד רסאם, "מפגע המילניום", המכונה בני נוריס, נתפס במעבר הגבול בין קנדה לארה"ב בדצמבר 1999, כשבמכוניתו כמות רבה של חומרי נפץ ורכיבים לרכבת מטענים. מחקירתו עלה כי נשלח על ידי ארגון אלקאעדה לבצע פיגוע בנמל התעופה בלוס אנג’לס ערב המילניום.
2. אחמד רסאם הינו מוסלמי, שנולד ב-9 במאי 1967 בבון אסמאעיל שבמערב אלג’יריה. בספטמבר 1992 עבר לצרפת באמצעות דרכון מרוקאי מזויף בשם נאצר רסאם. הוא נעצר בקורסיקה גורש למרוקו ונאסר עליו להגיע לצרפת במשך שלוש שנים. לאחר ששלטונות מרוקו גילו כי אינו מרוקאי והתכוונו לשלוח אותו לצרפת. במקום זאת הוא עבר בפברואר 1994 לקנדה תוך שימוש בדרכון צרפתי מזויף. כאשר שלטונות קנדה עצרו אותו הוא הזדהה בשמו האמיתי וביקש מקלט כפליט. על מנת לזכות במעמד של פליט פוליטי הוא סיפר לשלטונות קנדה סיפור לפיו עונה על ידי שלטונות אלג’יריה. הוא שוחרר. אולם בקשתו לקבלת מעמד פליט נדחתה ב-6 ביוני 1995.
3. ב-1998 הוצא נגד אחמד רסאם צו מעצר על ידי שלטונות ההגירה הקנדיים בעת הזאת הוא שהה באפגניסטן במחנה אימונים של ארגוני הטרור. בשובו התגורר במונטריאול כשהוא צובר תיקים פליליים. הוא לא נשפט ונאסר אולם הוא היה תחת מעקב שירותי המודיעין של קנדה. בקנדה התיידד עם פעיל אלקאעדה ממוצא אלג’ירי בשם ראוף הנאחי אשר שב מאפגניסטן שם עבר אימונים. הוא עודד את רסאם לעבור אימונים והסדיר עבורו ועבור שותפו לחדר את הנסיעה. במרץ 1997 הוא נסע לפקיסטאן שם יצר קשר עם מנהיג אלקאעדה אבו זבידה משם נסע לאפגניסטאן למחנה אימונים של אלקאעדה. במחנה האימונים הוקם תא המונה שישה פעילים בקנדה שרסאם אחד מהם. התפקיד שהוטל עליהם היה לבצע פיגוע בנמל תעופה בארה"ב או בשגרירות לפני סוף 1999 .
4. אחמד רסאם חזר למונטריאול בפברואר 1999 והביא עימו סכום של 12,0000$, שקיבל באפגניסטן שנועד למימון הפיגוע. הוא גם קיבל חומרים כימיים המיועדים לחומרי נפץ. באפריל 1999 ביקשו חוקרים צרפתיים משלטונות קנדה לאתר אותו לשם חקירה שלטונות קנדה לא היו מסוגלים לאתר אותו מכיוון שהוא הסתתר תחת שם בדוי בני נוריס. בקיץ 1999 נודע לו ששאר חברי התא אינם יכולים להגיע לקנדה והוא בחר לבצע את הפיגוע בלעדיהם.
5. באוגוסט 1999 החליט אחמד רסאם שמטרת הפיגוע תהיה נמל התעופה הבינלאומי בלוס אנג’לס. בספטמבר 1999 הוא רכש ציוד אלקטרוני ורכיבים עבור הרכבת מטען. הוא גם גייס חבר ותיק שלו על מנת שיסייע לו. בנובמבר הם יצאו ממונטריאול לוונקובר. בדצמבר הוא התקשר למכונה אבו ג’עפר באפגניסטן ושאל אותו האם אלקאעדה ירצו ליטול את האחריות על הפיגוע אבל לא קיבל תשובה. הוא גם התקשר למכונה אבו דוחה בלונדון ואמר לו כי ברצונו לשוב לאלג’יריה לאחר הפיגוע.
6. ב-14 בדצמבר 1999 עזבו הוא וחברו יחד עם מטען חומר הנפץ והרכיבים במכונית שכורה את וונקובר לכיוון ארה"ב. הוא נעצר לחקירה בגלל התנהגות חשודה . בתחילה הוא לא שיתף פעולה . במכונית נערך חיפוש ונמצאו חומר הנפץ והרכיבים. הוא נאסר והועמד לדין.
1 בהמשך ללקט : "ארגון IHH הנוטל חלק מרכזי בארגון המשט לרצועת עזה: קרן סיוע הומניטרית תורכית בעלת אוריינטציה אסלאמית-קיצונית ואנטי מערבית המקיימת, לצד פעילותה הפילנתרופית הלגיטימית, מאמצי סיוע לגורמי אסלאם קיצוני, לרבות חמאס ולפחות בעבר אף גורמי ג’האד עולמי" (27 במאי, 2010).
2 על פי : United States of America VS. Ahmed Ressam AKA Benni Norris, reporter’s Transcript of Proceedings, LA California, 2nd April 2001 . http://seattletimes.nwsource.com/art/news/nation_world/terroristwithin/testimony16.pdf