![]() אבו מאזן בישיבת המועצה המהפכנית של פתח בראמאללה (אלקדס, 21 יולי 2010). |
עיקרי הדו"ח |
|
אירועים בולטים בשטח |
רצועת עזה
ירי הרקטות
השבוע חלה עליה בירי הרקטות לעבר יישובי הנגב המערבי. סה"כ אותרו במהלך השבוע חמש נפילות רקטות סמוך ליישובים, ארבע מהן ב-24 ביולי. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
ב-20 ביולי נורתה פצצת מרגמה לעבר כוח צה"ל שעסק בפעילות שגרתית סמוך לגדר הביטחון. הפצצה נפלה בשטח רצועת עזה. התארגנות המכנה עצמה תומכי הסנה בכנפות ירושלים קיבלה אחריות על הירי (פורום אלפלוג’ה, 21 ביולי 2010).
ב-21 ביולי ביצעו כוחות צה"ל ירי לעבר חוליית שיגור רקטות צפונית מזרחית למעבר קרני. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי כתוצאה מהירי נהרגו שני פלסטינים ושבעה נוספים נפצעו. אחד ההרוגים היה פעיל בזרוע הצבאית של הג’האד האסאלמי בפלסטין והשני השתייך לזרוע הצבאית של החזית העממית (צפא, מען, אתרי הארגונים, 21 ביולי 2010 ).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1
ירי הרקטות ב-2010 בחתך חודשי *
|
* מדובר בנפילות שאותרו בשטח ישראל בלבד. בתקופה זו בשטח רצועת עזה. |
פעילות חיל האוויר
בתגובה לירי הרקטות תקפו כלי טיס של חיל האוויר בליל 26-25 ביולי אתר לייצור אמצעי לחימה ושתי מנהרות ששימשו להברחה בדרום רצועת עזה (דובר צה"ל, 26 ביולי 2010). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי לא היו נפגעים (פאל טודיי, מען, 26 ביולי 2010).
יהודה ושומרון
פעילות סיכול ומנע
כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות הסיכול והמנע במסגרתה נעצרו חשודים בפעילות טרור והוחרמו אמצעי לחימה. כמו כן נמשכו הפגנות אלימות במוקדים שונים ביהודה ושומרון שוטר משמר הגבול ומפגינה נפצעו באורח קל.
ב-25 ביולי עצר כוח צה"ל חמישה פלסטינים סמוך לבית פוריק (דרומית מזרחית לשכם). ברשות הפלסטינים נמצאו כלי נשק מאולתרים, שני בקבוקי תבערה וסכין. החמישה הבעירו צמיגים על הכביש והסתתרו בסמוך, על מנת למשוך למקום את כוחות צה"ל ועם בואם לתקוף אותם.
עימותים אלימים בין מתיישבים ישראליים ותושבים פלסטינים
במהלך פעילות כוחות הביטחון לאכיפת צווי הפסקת הבנייה בישוב ברכה (דרומית מערבית לשכם), התפתחו עימותים אלימים בין התושבים וכוחות הביטחון. מאוחר יותר התפתחו גם עימותים עם תושבים פלסטינים. במהלך העימותים עם הפלסטינים נפצעו ארבעה מתיישבים, אחד מהם באורח בינוני-קשה. כמו כן נפצעו שלושה פלסטינים (דובר צה"ל, 26 ביולי 2010).
המשט לרצועת עזה |
הקמת ועדות חקירה לחקר אירועי המשט התורכי
נמשך העיסוק הבינלאומי במשט התורכי ותוצאותיו. במסגרת זאת הוחלט על הקמת שתי ועדות לבדיקה של האירועים במסגרת האו"ם:
-
וועדה מטעם מזכ"ל האו"ם – הוועדה תבחן את ממצאי החקירות שערכו ישראל ותורכיה והיא תורכב מנציג ישראלי, נציג תורכי ונציג מטעם הקהילה הבין לאומית- ייתכן ג’פרי פאלמר, ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר (ידיעות אחרונות, 25 ביולי 2010) .
-
וועדת בדיקת עובדות מטעם המועצה לזכויות האדם של האו"ם – אשר תחקור את "הפרות החוק הבין לאומי, כולל החוק הבין לאומי הנוגע לעניינים הומאניטאריים ולזכויות אדם,שאירעו כתוצאה מהתקיפה הישראלית על ספינות המשט אשר נשאו סיוע הומניטארי". בראשות הועדה יעמדו דסמונד דה-סילווה, בריטי אשר שימש כתובע הראשי של האו"ם לסיירה-ליאון, השופט קארל הדסון-פיליפס מטרינידד אשר היה בעברו שופט בבית הדין הבין לאומי לפלילים ומארי שאנטי-דאייריאם ממלזיה (אתר מועצת זכויות האדם של האו"ם, 26 ביולי 2010). יצוין כי המועצה לזכויות האדם של האו"ם היא אשר פרסמה את דו"ח גולדסטון לאחר מבצע "עופרת יצוקה" .
הרשות הפלסטינית וחמאס בירכו על ההחלטה. אחמד עסאף, דובר פתח, הדגיש כי פתח דורשת "להעמיד לדין את פושעי המלחמה הישראלים על פשעיהם נגד הפלסטינים, הערבים, התורכים ואחרים התומכים בפלסטינים" (סוכנות ופא, 23 ביולי 2010). אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, בנאום שנשא באוניברסיטה האסלאמית בעזה, בירך על הקמת וועדת הבדיקה של מועצת זכויות האדם של האו"ם, אך ציין כי חמאס הייתה מעדיפה ועדת חקירה, שהייתה מרתיעה את ישראל מלתקוף ספינות סיוע נוספות, מעמידה לדין בינלאומי את "מנהיגי הכיבוש" ומסייעת להסרת המצור מעל עזה (ערוץ אלאקצא, 25 ביולי 2010).
ראש ממשל חמאס אסמאעיל הניה נואם באוניברסיטה האסלאמית בעזה
(25 ביולי 2010, Palestine-info)
המשטים ושיירות הסיוע לרצועת עזה – תמונת המצב
לבנון
ב-25 ביולי טען שוב יאסר קשלק, מארגן המשט הלבנוני לעזה, כי מארגני המשט מסיימים את ההליכים המשפטיים הקשורים ליציאתו והוא אמור לצאת לדרכו בימים הקרובים (Day Press , 22 ביולי 2010) עם זאת הוא טרם יצא לדרכו2. גורם הקשור להפלגת הספינה נאגי’ אלעלי טען כי אף שישנה התקדמות בהכנות, הרי שעדין קיימים עיכובים טכניים ואפשר שהדבר ייקח אף כמה שבועות (סוכנות הידיעות הצרפתית, 24 ביולי 2010).
בתגובה לכוונות היציאה של המשט הלבנוני אמר שר הביטחון אהוד ברק כי אם הספינות לא תתלוונה לספינות חיל הים לאשדוד, לא תהיה לישראל ברירה אלא לחסום אותן בלב ים ( 23 ביולי 2010), מארגני המשט התייחסו לדבריו של שר הביטחון:
-
יאסר קשלק, אמר כי האיומים הישראלים לתקוף את שתי הספינות אינם מפחידים וכי הם מראים את "הבלבול והפחד הקיים אצל האויב מספינות לשבירת המצור". עוד הוסיף, כי אם תנסה ישראל לתקוף את הספינות, "תוגש נגד אהוד ברק תביעה בפולין" (Day Press , 25 ביולי 2010).
-
רימא פרח, דוברת ספינת הנשים מרים העוגנת בטריפולי, טענה כי מועד הפלגת הספינה ייקבע בזמן המתאים ו"האיומים הישראליים לא יפחידו אותנו" (אלביאן, 25 ביולי 2010).
טוני בלייר, שליח הקווארטט למזרח התיכון, דחק בספינות הסיוע הלבנוניות לשקול מחדש את כוונותיהן לצאת לעזה. הוא חזר על דברי תת מזכ"ל האו"ם לפיהם בשיירות שכאלה קיים סיכון להסלמה (Jerusalem Post , 25 ביולי 2010).
יוזמות נוספות
במקביל, נמשכות התארגנויות להוצאת משטים ושיירות סיוע נוספים לרצועת עזה, במסגרת זו יצוינו:
-
קנדה: ההתארגנות הקנדית המכנה עצמה "Gaza Freedom March " החלה בגיוס תרומות לטובת שיגורה של ספינה קנדית, במסגרת "משט החירות 2". אחד ממארגני המשט הדגיש כי אין בכוונתם להתעמת עם ישראל וכי הם אינם תומכים בחמאס אלא בתושבי רצועת עזה (The National Post , 15 ביולי 2010).
לוגו ההתארגנות הקנדית (אתר הארגון, 27 ביולי 2010)
-
ונצואלה: קיים מידע לא מאומת לפיו ספינה מטעם נשיא ונצאולה הנושאת 6,000 טונות של מזון, צפויה להגיע לנמל אלעריש באמצע אוגוסט 2010 (אלמצראוי, 20 ביולי 2010).
-
הפרלמנט הערבי: הדא פתחי, דובר הפרלמנט הערבי, הודיע על כוונות הפרלמנט לשלוח שיירת סיוע יבשתית לרצועה במהלך חודש הרמצ’אן, תחת השם "רמצ’אן אלכרים", כן ציין כי הפרלמנט הקים וועדה שמטרתה ארגון שיירות סיוע ימיות ויבשתיות לרצועה (צפא, 20 ביולי 2010).
-
תוניסיה: סלמאן אלהרפי, נציג הרשות הפלסטינית בתוניסיה, הודיע כי בכוונת תוניסיה לשלוח בימים הקרובים שיירת סיוע יבשתית לרצועת עזה. השיירה תכלול מזון לרגל צום הרמצ’אן (ופא, 24 ביולי 2010).
-
ירדן: מארגני שיירת הסיוע הירדנית "אנצאר 1", שכניסתם לרצועה נמנעה בשבוע שעבר בידי השלטונות המצרים, הודיעו על כוונתם להצטרף לשיירת הסיוע הבינלאומית הצפויה לצאת לרצועת עזה בספטמבר (Palestine Info , 22 ביולי 2010).
על רקע היוזמות הרבות לארגון שיירות ומשטי סיוע לרצועת עזה אמר תת מזכ"ל האו"ם כי כל אלה לא רק שאינם מסייעים ואינן פותרים את המצב הכלכלי ברצועה אלא שהם מהווים סיכון "להסלמה חסרת טעם". הוא הדגיש כי קיימים מעברים יבשתיים לרצועה ועדיף שהסיוע יועבר דרכם (אתר האו"ם, 21 ביולי 2010). סאמי אבו זהרי, דובר חמאס מתח ביקורת על דבריו וטען כי הדבר הוא בבחינת "שערורייה המשקפת את קשירת הקשר של האו"ם עם ישראל". עוד טען כי דברים אלה מספקים לישראל כיסוי להמשך ביצוע "מעשי הפיראטיות…נגד הפעילים הפרו-פלסטינים בים" (Palestine Info , 24 ביולי 2010).
התפתחויות ברצועת עזה |
חלק מהתרופות המועברות לעזה ישנות לא שמישות
כתב אלג’זירה ברצועת עזה חשף, כי אחראים במשרד הבריאות של ממשל חמאס הביעו תרעומת בשל העובדה שכ-70 אחוזים מכלל התרופות שהגיעו לרצועת עזה במסגרת שיירות הסיוע ממדינות שונות, בעיקר ממדינות ערב, לא היו שמישות. הן היו מקולקלות או שפג תוקפן, בטווחים של חודשים ושנים. כמו כן אמרו, כי באחת משיירות הסיוע הגיעו מכשירי דיאליזה לא שמישים. הכתבה צוטטה גם ביומון פלסטין המזוהה עם ממשל חמאס ברצועה (אלג’זירה, 20 ביולי 2010).
הכתבה כפי שהופיעה ביומון פלסטין 21 ביולי 2010
טענות לפיהן ההקלות הישראליות על הסגר הובילו למשבר ב"תעשיית המנהרות"
בעלי מנהרות בעזה טוענים, כי הקלות הישראליות על הסגר ברצועת עזה הובילו למשבר ב"תעשיית המנהרות". בעלי המנהרות, הקשורים ברובם לחמאס, טוענים, כי מנהרות רבות נאלצו להקפיא את פעילותן וכי הם חוששים להבריח סחורות לעזה מחשש להפסדים כלכליים. יחד עם זאת, מתרבים הדיווחים על פריצות חוזרות ונשנות בידי מבריחים של "חומת הפלדה" שמצרים הקימה לאורך גבולה עם רצועת עזה (אלחקיקה אלדווליה, 24 ביולי 2010; ניו יורק טיימס, 24 ביולי 2010).
נמשכת מגמת האיסלאמיזציה ברצועת עזה
מאז השתלטות חמאס על הרצועה היא מקדמת את רעיון הקמתה של מדינה אסלאמית ברצועת עזה באמצעות חקיקת חוקים תקנות וכללי התנהגות שונים ברוח האסלאם. לאחרונה החל משרד ההקדשים בעזה במסע הסברה הדן בנושא "התנהגות נאותה בחופים", במסגרת קמפיין המכונה "כן למידה הטובה 2". במסגרת הקמפיין יסיירו דרשנים ומטיפים בין הנופשים בחופי הים ויחלקו להם עלוני הסברה בנושא התנהגות נאותה. כמו כן ייתלו כרזות במסגדים ועל סוכות המצילים ויתקיימו ערבי הסברה בנושא (אתר משרד ההקדשים, 25 ביולי 2010).
התהליך המדיני |
ההחלטה על מעבר למו”מ ישיר עם ישראל תועבר לוועדת המעקב הערבית
נמשך הויכוח ברשות הפלסטינית סביב סוגית המו"מ עם ישראל. אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית, הדגיש בנאומו במועצה המהפכנית של פתח, (21 ביולי) כי הפלסטינים לא הגיעו להסכמה בסוגיית המעבר למו"מ ישיר עם ישראל וכי יקיימו התייעצויות בנושא עם שאר מדינות ערב במהלך ישיבת וועדת המעקב הערבית שתתקיים ב-29 ביולי. לדבריו, אם תהיה התפתחות חיובית בסוגיה עד ה-28 ביולי, הם ידווחו עליה לוועדת המעקב, ואם לא, אזי הפלסטינים ימשיכו בשיחות הקירבה עד שיפקע המנדט שניתן להן, בספטמבר. יצוין כי מדיווחים לא מאומתים עולה כי בכוונתה של וועדת המעקב הערבית להעביר את קבלת ההחלטה בנושא לכינוס הליגה הערבית ב-16 בספטמבר (אליום אלסבעה, 26 ביולי 2010).
אבו מאזן ממשיך להדגיש, שישראל לא מילאה את הנדרש ממנה במסגרת שיחות הקירבה, וכי עד שלא תופסק הבניה בהתנחלויות לא יהיה מעבר למו"מ ישיר (סוכנות ופא, 22 ביולי 2010). מחמד דחלאן, חבר הועד המרכזי של פתח, מסר כי פתח מעוניין לראות התקדמות אמיתית בסוגיית הגבולות והביטחון וכן הקפאה מוחלטת של הבניה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים, כולל כזו הנובעת מגידול טבעי (סוכנות ופא, 20 ביולי 2010).
המשך אכיפת הצו להחרמת מוצרים ישראליים
נמשכת האכיפה של הרשות הפלסטינית על התושבים של הצו הנשיאותי להחרים מוצרי ההתנחלויות. במסגרת זו, הודיע משרד הכלכלה כי עד ה-31 ביולי על כלל הסוחרים בשטחי יהודה ושומרון "לנקות" את מדפיהם מסחורה המיוצרת בהתנחלויות. לאחר תאריך זה "כל סוחר שיפר את הצו יהיה אחראי בפני החוק" (אלקדס , 26 ביולי 2010).
ג’האד עולמי |
לאחרונה נמסר, כי כוחות הביטחון במרוקו לכדו חולית טרור המונה 11 חברים תושבי קזבלקנקה ווג’דה. בראש החוליה עמד יחיא אלהינדי, פלסטיני הקשור לארגון ג’האד האסלאמי הפלסטיני, שעמד מזה שלוש שנים בקשר עם כמה אזרחים מרוקניים. יחיא אלהנדי, שהושפע מהאידיאולוגיה של אלקאעדה, למד ייצור הפעלה של חומרי נפץ והגיע למרוקו בחודש מאי האחרון. החוליה תכננה לבצע מספר פיגועים במרוקו (22 ביוני 2010, AFP; סוכנות המגרב הערבי, 21 ביוני 2010; posterous.com , 2 ביולי 2010).
1 בסטטיסטיקה זו לא נכלל ירי פצצות מרגמה לעבר סיורי צה"ל בקרבת גדר הגבול, שנפלו בשטח רצועת עזה.
2 ראו לקט מרכז המידע: "יאסר קשלק, מארגן המשט מלבנון, טוען כי המשט עומד לצאת לרצועת עזה בימים הקרובים; סוריה וחזבאללה מעורבים במשט, ובהתחשב בעמדותיו של קשלק (שקרא ל"סילוק שארית הפסולת האירופית", דהיינו היהודים, מהמזה"ת) ובזיקתו לגורמי טרור נראה, כי הוא מעוניין בעימות אלים (ייתכן בניגוד לעמדת רבים מהנוסעים)" ( 22 ביולי )2010.