אחת מפצצות הזרחן שנמצאו בשטח ישראל (דוברות המועצה האזורית אשכול)
כללי
1. ב-19 בנובמבר נורתה פצצת מרגמה המכילה זרחן לעבר הנגב המערבי. זאת במסגרת ירי חריג של ארבע רקטות ושבע פצצות מרגמה ככל הנראה בתגובה להריגתו של אסלאם יאסין, פעיל צבא האסלאם, אשר תכנן לבצע פיגוע חטיפה בחצי האי סיני. שר החוץ הישראלי הנחה את שגריר ישראל באו"מ להגיש תלונה למזכ"ל האו"מ ולנשיא מועצת הביטחון (אתר משרד החוץ, 19 בנובמבר 2010)
2. באירוע קודם ב-15 בספטמבר 2010 בשעות הבוקר, יום לאחר פסגת שארם אלשיח1, שיגרו ארגוני הטרור בעזה מספר חריג של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל (כ-10 רקטות). פצצות המרגמה נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול. לפחות שתים מהן היו פצצות מרגמה בקוטר 120 מ"מ שהכילו זרחן לבן2. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
3. השימוש שעושים ארגוני הטרור ברצועת עזה בפצצות מרגמה המכילות זרחן אינו חדש. בעבר, במהלך מבצע "עופרת יצוקה" נורו מספר פצצות מרגמה מסוג זה לעבר כוחות צה"ל, ככל הנראה על ידי חמאס. אולם עד לשתי התקריות הללו נמנעו ארגוני הטרור הפועלים ברצועת עזה לעשות שימוש סדיר בפצצות מסוג זה.
אחת מפצצות הזרחן שנמצאו בשטח ישראל.
(דוברות המועצה האזורית אשכול, 19 בנובמבר 2010)
משמעויות ירי פצצת הזרחן
4. פצצת זרחן היא פצצה המבוססת על זרחן לבן. כאשר הזרחן בא במגע עם חמצן הוא מתלקח. הפצצה ממשיכה לבעור כל עוד חומר הבערה שבה בא במגע עם החמצן. פצצות זרחן נועדו בעיקר לפגיעה בכוחות חי"ר חשופים, ליצירת מיסוך ולסנוור הכוחות בשטח. נפילה של פצצות זרחן גורמות בעיקר לשריפות ולפיזור עשן רב. אפקט ההרס הסביבתי של פצצות מרגמה המכילות זרחן מצומצם ביחס לפצצות המרגמה הנפיצות ועיקר הנזק הפוטנציאלי שלהם הינו בתחום המוראלי. במגע עם גוף האדם עלול הזרחן לגרום לכוויות חיצוניות ואף לנזק לאיברים פנימיים. כמו כן עלולות הפצצות הללו לגרום לשריפות ולהצתת שדות חקלאיים.
עשן הנגרם מירי פצצת מרגמה 120 מ"מ
תגובת ארגוני הטרור להאשמות בשימוש בפצצות זרחן
5. בשני האירועים הללו הכחישה חמאס כי נעשה שימוש בפצצות המכילות זרחן:
א. טאהר אלנונו, דובר ממשל חמאס טען, כי התבטאויותיו של שר החוץ ליברמן בנוגע לפצצות הזרחן הן שקריות. לדבריו הם נועדו להציג את "ההתנגדות" (קרי, ארגוני טרור) באור שלילי ולתרץ את השימוש שישראל עצמה עושה בתחמושת מסוג זה (ערוץ אלקדס, 20 בנובמבר 2010).
ב. סאמי אבו זהרי, דובר אחר טען, כי לא נורו "פגזי זרחן" לעבר ישראל וכי מדובר בניסיון ישראלי להצדיק את ההסלמה הישראלית נגד רצועת עזה ולהסית את דעת הקהל בקהילה הבינלאומית (Palestine-info , 15 בספטמבר 2010).
ג. לעומת זאת אמר כתב ערוץ אלג’זירה כי השימוש בזרחן אינו מפתיע שכן צוות הערוץ שערך תחקיר בנוגע לפעולות גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע צבאית של חמאס, מצא כי הם ממחזרים זרחן לבן של פצצות ישראליות שנמצאו ברצועה ומאחסנים אותו ברצועה, ככל הנראה לשם שימוש חוזר (אלג’זירה, 16 בספטמבר 2010).
1 בהמשך להשקתו של המו"מ הישיר בוושינגטון ב-14 בספטמבר התקיימה בשרם אלשיח’ ועידת פסגה בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לבין יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. בפסגה השתתפו נשיא מצרים מבראכ, שרת החוץ האמריקאית הילרי קלינטון והשליח האמריקאי ג’ורג’ מיטשל.
2 להלן פרטים טכניים של פצצת מרגמה זרחן בקוטר 120 מ"מ: ראש קרב – זרחן לבן חומר הניצת ספונטנית כתוצאה ממגע עם חמצן הנמצא באויר; בנוסף יוצר מסך עשן; קוטר – 120 מ"מ; אורך – כ-60 ס"מ; משקל – כ-13 ק"ג; טווח – כ-6 ק"מ.