במוקד אירועי השבוע:
|
איראן מפגינה קשיחות עם חידוש שיחות הגרעין בז’נבה
ערב המשא ומתן, שהתחדש השבוע בז’נבה בין איראן לבין קבוצת המדינות 5+1 (חמש המדינות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה) בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, הביעו בכירים ואמצעי תקשורת באיראן ספקות רבים בנוגע לסיכויי הצלחת השיחות.
הנשיא אחמדינז’אד הצהיר בסוף השבוע שעבר, כי על מנהיגי המערב לנצל היטב את המשא ומתן עם איראן. הוא ציין, כי אם מדינות המערב מבקשות להשיג תוצאות חיוביות מהשיחות, עליהן לכבד את זכויותיה של איראן, להכיר באיראן גרעינית ולנטוש את דרך העוינות כלפיה. הוא הדגיש, כי העם האיראני לא יישא וייתן על זכויותיו החוקיות (מהר, 4 דצמבר).
קודם לכן אמר גם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, סעיד ג’לילי (Sa’id Jalili ), כי אם לא ישנה המערב את האסטרטגיה בה נקט כלפי איראן בחמישה עשר החודשים, שחלפו מאז שהופסקו השיחות בין איראן למערב, לא יסתיימו השיחות בהצלחה. אסטרטגיה זו המבוססת על הפעלת לחצים נגד איראן נכשלה, טען ג’לילי. איראן מוכנה לחדש את המשא ומתן, אך על המערב לזנוח את האסטרטגיה השגויה והבלתי-יעילה שאימץ נגדה. במסיבת עיתונאים, שקיים מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, אמר ג’לילי, כי אסטרטגיה זו היא שהובילה להתנקשות בחייהם של שני מדעני הגרעין בשבוע שעבר, לאחר ששמותיהם נכללו בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם נגד איראן. הוא הדגיש, כי זכותה של איראן לטכנולוגיה גרעינית לצרכי שלום אינה ניתנת למשא ומתן וכי גם בסבב הנוכחי לא תוותר איראן על זכויותיה הלגיטימיות (איסנ"א, 4 דצמבר).
ערב פתיחת השיחות הודיע ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית, עלי-אכבר צאלחי (Ali-Akbar Salehi ), כי איראן הצליחה להגיע לייצור עצמי של "עוגה צהובה", אבקה מרוכזת המופקת ממחצב האורניום ומשמשת כשלב ראשון בהעשרת אורניום.
היומון השמרני כיהאן טען השבוע, כי אין כל טעם בהשתתפות איראן במשא ומתן וכי השיחות אינן צפויות להביא לתוצאות כלשהן. במאמר מערכת פרי-עטו של עורך היומון גרס חסין שריעתמדרי (Hossein Shariatmadari ), כי ההתנקשות בחייהם של שני מדעני הגרעין בשבוע שעבר נועדה להעביר לאיראן מסר לפיו בהעדר אופציה צבאית נגדה ולנוכח כישלון הסנקציות הכלכליות תפעל ישראל לחסל את מדעני הגרעין של איראן ולפגוע במתקניה הגרעיניים. סבבי המשא ומתן הקודמים, שניהלה איראן עם המערב בשנים האחרונות, כבר הוכיחו, שהמערב אינו מוכן לוותר על דרישתו להשעיה מוחלטת של תוכנית הגרעין האיראנית. לא ניתן, איפוא, להגיע להסכמה בין איראן למערב, שמוכן לנקוט בכל דרך, ובכלל זה: סנקציות כלכליות, ערעור יציבות המשטר וחיסול מדעני גרעין, כדי לממש את יעדיו. אין כל מכנה משותף בין איראן למערב בנוגע לתוכנית הגרעין, כתב שריעתמדרי, ולא ניתן להגיע לשום הבנה בין שני הצדדים הנושאים ונותנים (כיהאן, 4 דצמבר).
טקס הכנסת "עוגה צהובה" מתוצרת איראן למתקן הגרעיני באצפהאן, 5 דצמבר
גם היומון ג’ואן (Javan ) קרא לשלטונות לשקול מחדש את חידוש המשא ומתן בז’נבה בעקבות ההתנקשות בחייהם של שני מדעני הגרעין ולנוכח הסנקציות החדשות, שהוטלו לאחרונה נגד איראן. הכבוד הלאומי מחייב לדחות את המשא ומתן לזמן קצר או לכל הפחות לדרוש את הקפאת הסנקציות במהלך השיחות, טען היומון. "ג’ואן" קרא לשלטונות לדחות את חידוש השיחות עד שיתבהרו ההתפתחויות הבינלאומיות הקשורות למתיחות בין צפון-קוריאה לדרום-קוריאה, למשא ומתן בין רוסיה לנאט"ו ולמבוי הסתום הניצב בפני ארצות-הברית באפגניסטאן. התפתחויות אלה עשויות לפתוח בפני איראן הזדמנויות חדשות, שעשויות להשפיע לטובה על תוצאות המשא ומתן עם המערב בסוגיית הגרעין (ג’ואן, 4 דצמבר).
האתר עצר-י איראן, המזוהה עם הזרם השמרני הפרגמאטי, העריך השבוע, כי השיחות בז’נבה לא יובילו לתוצאות מעשיות כלשהן לנוכח הפערים הקיימים בין שני הצדדים. תוכנית הגרעין של איראן מתקדמת במהירות, נכתב במאמר פרשנות שפרסם האתר, ואף אם המערב לא ישתף עימה פעולה, לא יהיה בכך כדי לעכב את התקדמות התוכנית. ככל שהסנקציות נגד איראן יחריפו ואיראן תאלץ לשלם מחיר גבוה יותר כדי לממש את תוכניתה הגרעינית, היא רק תעלה עוד יותר את דרישותיה. בכל מקרה, טען האתר, אין לסנקציות כל השפעה על איראן והן לא יובילו לעצירת תוכנית הגרעין (עצר-י איראן, 6 דצמבר).
בתוך כך פרסם השבוע העיתון הגרמני פרנקפורטר אלגמיינה מאמר פרי-עטו של חסין מוסויאן (Hossein Mousavian ), בכיר לשעבר בצוות המשא ומתן האיראני לנושא הגרעין בתקופת הנשיא מחמד ח’אתמי. במאי 2007 נעצר מוסויאן בחשד לריגול, קיום קשרים עם גורמים זרים והעברת מידע רגיש לסוכנים זרים. הוא שוחרר זמן קצר לאחר מכן ומתגורר כיום בארצות-הברית.
במאמר טען מוסויאן, כי ללא קשר לשאלה מי מנהיג את איראן, לא תוותר איראן לעולם על זכויותיה הגרעיניות, ובכלל זה על זכותה למעגל דלק עצמאי. לדבריו, אף ממשלה איראנית לא תוכל לוותר על זכויות אלה, אף כי ממשלות שונות עשויות לנקוט בגישות שונות בנוגע לאופן ניהול המשא ומתן.
מוסויאן ציין, כי על מנת להשיג פתרון בדרכי שלום לסוגיית הגרעין יש לספק מענה לדאגותיהם ולדרישותיהם של שני הצדדים הנושאים ונותנים. הוא טען, כי ניסיונה של איראן מהתנהלות מדינות המערב כלפיה לאורך השנים לימד אותה, כי היא אינה יכולה לסמוך על כך, שהן תעמודנה בהתחייבויותיהן כלפיה בנוגע להשגת טכנולוגיה למטרות שלום, וכי המערב אף עלול לתמוך בשימוש בנשק להשמדה המונית נגד איראן, כפי שעשה במלחמת איראן-עיראק. איראן חייבת, לפיכך, לשמר את עצמאותה בכל הקשור לתוכניתה הגרעינית.
עוד טען מוסויאן, כי מתקפה צבאית נגד איראן תעמיד בסכנה את האינטרסים של ארה"ב וישראל ברחבי העולם, תסבך את ארה"ב עוד יותר בעיראק ובאפגניסטאן, תעורר נגדה את זעם העולם המוסלמי ותביא לעליית מחירי הנפט בעולם לרמה של 200 עד 300 דולרים לחבית. גם סנקציות כלכליות אינן יעילות ואינן יכולות להוביל לשינוי במדיניות איראן. הדרך היחידה לפתרון המשבר היא באמצעות ניהול משא ומתן, שיתחשב ב"קווים האדומים" של שני הצדדים. "הקו האדום" של איראן הוא דרישתה להכרה בזכויותיה הגרעיניות, ובכלל זה זכותה למעגל דלק, ואילו "הקו האדום" של ארה"ב והמערב הוא אי-שימוש בטכנולוגיה הגרעינית על-ידי איראן לפיתוח נשק גרעיני. הפתרון נעוץ, איפוא, בערבויות, שתספק איראן על בסיס האמנות הבינלאומיות לכך, שלא תעשה שימוש בטכנולוגיה הגרעינית לפיתוח נשק גרעיני, בתמורה להכרה רשמית מצד מועצת הביטחון בזכויותיה הגרעיניות ולביטול הסנקציות נגדה.
עימותים נקודתיים בין סטודנטים לכוחות ביטחון הפנים במהלך יום הסטודנט האיראני
באיראן צוין השבוע (7 דצמבר) יום הסטודנט. בתאריך זה בשנת 1953 נהרגו שלושה סטודנטים מאוניברסיטת טהראן במהלך הפגנת מחאה, שקיימו במהלך ביקורו של סגן נשיא ארה"ב דאז, ריצ’רד ניקסון, כנגד שיתוף הפעולה בין משטרו של השאה לבין הממשל האמריקאי. בשנים האחרונות הפכו אירועי יום הסטודנט זירה לעימותים אלימים בין סטודנטים מפגינים לבין כוחות הביטחון.
גם השנה קיימו סטודנטים באוניברסיטאות ברחבי המדינה הפגנות מחאה, שהתפתחו בכמה מקומות לעימותים אלימים עם כוחות ביטחון הפנים. אתרי אינטרנט המזוהים עם האופוזיציה הרפורמיסטית דיווח ביום שלישי על התנגשויות אלימות בין סטודנטים לכוחות הביטחון במספר אוניברסיטאות, ובהן אוניברסיטת "אמיר כביר" בטהראן, אוניברסיטת אזאד בקזוין ואוניברסיטת כרמאנשאה. בעימותים אלה נעצרו מספר סטודנטים.
באוניברסיטת טהראן התקיים ביום שני כנס סטודנטים גדול תחת הכותרת: "התקווה – המחאה החזקה ביותר". הכנס נערך בהשתתפות בכירים באופוזיציה הרפורמיסטית ובמהלכו העביר הנשיא לשעבר, מחמד ח’אתמי (Mohammad Khatami ), מסר מוקלט עבור הסטודנטים. ח’אתמי, ממנהיגי התנועה הרפורמיסטית, קרא לסטודנטים להמשיך במאבקם האזרחי בדרכי שלום ולא לאבד תקווה לנוכח הלחצים הכבדים, שמפעילים השלטונות כנגד הסטודנטים והמרצים באוניברסיטאות (ג’רס, 7 דצמבר).
הכינוס באוניברסיטת טהראן
(מקור התמונה: www.rahesabz.net אתר תומכי מיר-חסין מוסוי).
גם מנהיג האופוזיציה, מיר-חסין מוסוי (Mir-Hossein Mousavi ), פרסם לקראת יום הסטודנט גילוי דעת מיוחד בו קרא להמשך המאבק הבלתי-אלים נגד הרודנות ולמען חברה צודקת וחופשית.
ביקורת איראנית על הסיוע התורכי בכיבוי השריפה בכרמל
התקשורת האיראנית דיווחה בימים האחרונים על הסיוע, שהעניקה תורכיה לישראל בכיבוי השריפה בהר הכרמל, ועל ניסיונותיה של ישראל לנצל את הסיוע ההומניטארי התורכי לשיקום היחסים בין שתי המדינות.
היומון השמרני ג’מהורי-י אסלאמי (Jomhuri-ye Eslami ) לא הסתפק בדיווח אינפורמטיבי על הסיוע התורכי ופרסם מאמר מערכת בו מתח ביקורת חריפה על הסיוע התורכי לישראל. לטענת היומון, מהווה הסיוע התורכי לישראל הוכחה, כי אין לתורכיה החברה בנאט"ו אפשרות של ממש לסטות מהאסטרטגיה של ארגון זה המחויב לתמיכה בישראל. גם אם לא היו העמדות האנטי-ישראליות, שביטא ראש הממשלה ארדואן בחודשים האחרונים, בבחינת תעמולה שנועדה לגייס את תמיכת דעת הקהל המוסלמית בתורכיה ובעולם, הרי שהן שיקפו את עמדותיו האישיות בלבד. עמדות אלה אינן ניתנות למימוש בשל מחויבותו הכוללת של המשטר החילוני בתורכיה למערב. הדרישה התורכית להתנצלות ישראלית רשמית בעקבות ההתקפה על הספינה התורכית ולהעמדת האחראים להתקפה זו לדין משקפת לטענת היומון את נטיותיו האישיות של ארדואן ולא את עמדותיו כראש מדינה. כראש ממשלה הוא מחויב לנקוט במדיניות המתחשבת בתלותה של ארצו בנאט"ו ובראשי הצבא התורכי.
עוד גרס ג’מהורי-י אסלאמי, כי היחסים בין תורכיה לישראל הינם בעלי שורשים היסטוריים ועמוקים. הקשרים הביטחוניים והכלכליים בין שתי המדינות נמשכו בשנים האחרונות בצל הפשעים שביצע "המשטר הציוני" נגד המוסלמים בלבנון ובעזה וגם הנטיות האסלאמיות החדשות בתורכיה לא הביאו לשינוי מהותי בקשרים אלה. ההשפעה האמריקאית על הדיפלומטיה התורכית גדולה עדיין עד כדי כך, שאפילו ממשלה אסלאמיסטית אינה יכולה לקבל החלטות במנותק ממנה. חולשה תורכית זו ניכרת, למשל, בחוסר יכולתה של הממשלה לממש את רצונה לאפשר לנשים ללבוש כיסוי ראש באוניברסיטאות. הכוחות המזוינים בתורכיה עדיין נהנים מהשפעה רבה בפוליטיקה, בחברה, בכלכלה ובתרבות והדבר ניכר גם בקשרים האסטרטגיים הנמשכים עם ישראל.
מצער הדבר, סיכם ג’מהורי-י אסלאמי, שממשלת ארדואן היתה מוכנה להקריב את עמדותיה האנטי-ציוניות לטובת המדיניות האמריקאית והאינטרסים של הגנרלים החילוניים (ג’מהורי-י אסלאמי, 7 דצמבר).
לקראת העאשורא: השלטונות שבים ומטילים מגבלות על אופן קיום תהלוכות האבל
ערב החודש המוסלמי מחרם (Muharram ) שבו שלטונות איראן והוציאו הנחיות המטילות מגבלות על אופן קיום טקסי העאשורא, טקסי האבל והקינה הנהוגים בקרב השיעים בעשרה בחודש זה לציון יום מותו של האמאם השלישי, חסין אבן-עלי, בטבח כרבלאא’ בשנת 680 לספירה.
בגילוי דעת, שהתפרסם השבוע מטעם כוחות ביטחון הפנים, נאסר על הלקאות עצמיות במהלך תהלוכות האבל, על שימוש בכלי נגינה (למעט כלי נגינה מסורתיים, כגון: תוף ומצלתיים) ועל הצבת תמונות ופסלים של האמאמים השיעים. עוד נכתב בגילוי הדעת, כי בכוונת כוחות הביטחון לעשות שימוש בכל האמצעים העומדים לרשותם על מנת להבטיח את שמירת הסדר והביטחון הציבורי במהלך התהלוכות (סוכנויות הידיעות, 6 דצמבר).
תהלוכות העאשורא בטהראן בשנה שעברה
בתוך כך שב איש הדת השמרני הבכיר, איתאללה נאצר מכארם-שיראזי (Ayatollah Nasser Makarem-Shirazi ) ופסק, כי הלקאה עצמית במהלך תהלוכות האבל מנוגדת להלכה האסלאמית. בשיעור דת, שהעביר איש הדת הבכיר בשבוע שעבר בעיר קום, טען מכארם-שיראזי, כי אויבי האסלאם מנצלים לרעה תופעה פסולה זו על מנת להסית נגד השיעים, וטען, כי הלקאה עצמית מהווה סטיה מעקרונות הדת (רג’א ניוז, 2 דצמבר).
בשנים האחרונות הטילו השלטונות מגבלות חמורות על אופן עריכת טקסי העאשורא. מגבלות אלה נועדו להגביר את הפיקוח על הטקסים ולמנוע ניצולם על-ידי מתנגדי המשטר על מנת להפר את הסדר הציבורי. הידוק הפיקוח על תהלוכות האבל גם מהווה ביטוי למערכה כוללת שנועדה לשמר את בלעדיותם של אנשי הדת השולטים במדינה בנוגע לאופן ניהול חיי הדת במדינה ולהגביר את הפיקוח על ביטויים דתיים, שעלולים לערער על מרכזיותו של המשטר כפרשן בלעדי של האמונה הדתית.
יוזכר, כי בשנה שעברה פרצו במקביל לתהלוכות האבל המסורתיות עימותים קשים בין כוחות הביטחון לבין תומכי האופוזיציה הרפורמיסטית, שביקשו לנצל את טקסי העאשורא לצורך הפגנת כוח. בעימותים אלה נהרגו מספר מפגינים. לאחר המהומות הגבירו השלטונות באופן משמעותי את דיכוי תנועת המחאה הרפורמיסטית, שפרצה לאחר הבחירות לנשיאות ביוני 2009.
שערוריית הכדורגל: שלושה שחקנים ומאמן נתפסו במסיבה מעורבת
שלושה שחקני כדורגל ומאמן בליגת העל האיראנית בכדורגל נעצרו השבוע, לאחר שנתפסו במהלך מסיבה מעורבת של נשים וגברים בטהראן.
כוחות ביטחון הפנים במחוז טהראן מסרו, כי בימים האחרונים פשטה משטרת טהראן על ארבע מסיבות מעורבות, שנערכו בצפון טהראן. באחת המסיבות נעצרו 50 צעירים וצעירות, בהם גם שלושה שחקני כדורגל מפורסמים, שזוהו באתרי החדשות האיראנים רק בראשי התיבות שלהם: ח.כ., ע.נ. ו-א.פ. במהלך הפשיטה המשטרתית על המסיבות הוחרמו, בין היתר, תקליטורים וסרטים מובחרים מחו"ל וכן משקאות אלכוהוליים. הטיפול בעניינם של השחקנים שנעצרו הועבר לידי הרשות השופטת (איסנ"א, 5 דצמבר).
צעירות איראניות לאחר מעצרן בעקבות השתתפות במסיבה מעורבת בטהראן, מאי 2010
התאחדות הכדורגל האיראנית הודיעה השבוע על השעייתם המיידית של שחקני הכדורגל שנתפסו במסיבה האסורה על-פי החוק ועל זימונם להתייצב בפני ועדת משמעת. האתר תאבנאכ דיווח, כי זוהי הפעם השייה בתקופה האחרונה בה נתפסים שחקני כדורגל כשהם נוטלים חלק במסיבות מעורבות.
כוחות ביטחון הפנים פושטים מפעם לפעם על מסיבות הנערכות במחתרת בהשתתפות קהל מעורב של נשים וגברים. בחודשים האחרונים נעצרו עשרות צעירים וצעירות, שנטלו חלק במסיבות שונות בערים טהראן, משהד ושהריאר (Shahriar , הסמוכה לטהראן). מאז המהפכה האסלאמית אוסר החוק באיראן על קיום מסיבות מעורבות לנשים ולגברים. במסיבות אלה נוהגים הצעירים להאזין למוסיקה מערבית ואף לשתות משקאות אלכוהוליים.
תמונות השבוע: מטוסים איראנים מטילים מים כדי לפזר את זיהום האוויר בטהראן