במוקד אירועי השבוע:
|
לאחר שנים של מתיחות וחילוקי דעות: הנשיא פיטר את שר החוץ מתכי
הנשיא אחמדינז’אד הודיע השבוע על פיטורי שר החוץ, מנוצ’הר מתכי (Manouchehr Mottaki ), ועל מינוי עלי-אכבר צאלחי (Ali-Akbar Salehi ) כממלא-מקום זמני של שר החוץ. צאלחי משמש מאז יולי 2009 כראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית. בעבר הוא שימש כנציג איראן בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית וכנשיא אוניברסיטת "שריף" לטכנולוגיה בטהראן. בעת פרסום ההודעה על פיטוריו, שהה מתכי בביקור בסנגל.
בשנים האחרונות התפרסמו מפעם לפעם דיווחים בתקשורת על חילוקי דעות חריפים בין הנשיא לבין שר החוץ. כבר במהלך הקדנציה הקודמת של ממשלת אחמדינז’אד (2009-2005) דווח במספר הזדמנויות על כוונת הנשיא להעביר את מתכי מתפקידו.
לפני מספר חודשים הגיעה המתיחות בין שני האישים לשיאה בעקבות החלטת אחמדינז’אד למנות כמה ממקורביו כיועציו המיוחדים לענייני אסיה, המזרח התיכון, הים הכספי ואפגניסטאן. החלטה זו התפרשה כהבעת אי-אמון מצד הנשיא במשרד החוץ בראשות מתכי וכניסיון מצידו לצמצם את סמכויותיו. זמן קצר לאחר מינויים אלה מתח מתכי ביקורת חריפה על חמיד בקאא’י (Hamid Baqa’i ), שמונה כאחד מיועציו המיוחדים של הנשיא, בעקבות התייחסותו לטבח הארמנים במלחמת העולם הראשונה, שעוררה משבר ביחסים בין איראן ותורכיה.
פיטורי מתכי עוררו תגובות סוערות במערכת הפוליטית באיראן וכמה חברי מג’לס מתחו ביקורת על כך, שהנשיא מצא לנכון לפטר את שר החוץ דווקא בעת ששהה בביקור ממלכתי באפריקה. יו"ר ועדת המג’לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, עלאא’ אל-דין ברוג’רדי (Alaeddin Boroujerdi ), הביע פליאה מהודעת הנשיא ואמר, כי נודע לו על פיטורי מתכי באמצעות כלי התקשורת. חבר נוסף בועדה, מחמד כרמי-ראד (Mohammad Karami-Rad ), מתח ביקורת על אופן פיטורי השר ואמר, כי ראוי היה אילו קיים הנשיא התייעצויות טרם החלטתו. הוא גם הביע הסתייגות מהחלטת הנשיא לפטר את שר החוץ בעיצומו של משא ומתן בין איראן למערב על תוכניתה הגרעינית. כרמי-ראד ציין, כי אף על-פי שמתכי עצמו אינו מעורב ישירות במשא ומתן, עדיף היה אילו נהג הנשיא באופן שונה (ח’בר אונליין, 13 דצמבר).
גם חבר המג’לס, חשמתאללה פלאחת-פישה (Hashmatollah Falahatpishe ), מתח ביקורת על אופן פיטורי השר ואמר, כי החלטת הנשיא לפטר את מתכי בשעה שזה היה בביקור ממלכתי בסנגל אינו מקובל בהתאם לנוהג הדיפלומטי. הוא ציין, עם זאת, כי לפיטורי השר לא תהיה כל השפעה על ניהול המשא ומתן עם המערב, כיוון ש"המועצה העליונה לביטחון לאומי" היא האחראית לניהול השיחות (פרארו, 13 דצמבר).
עורך היומון השמרני כיהאן, חסין שריעתמדרי (Hossein Shariatmadari ), מתח אף הוא ביקורת על הנשיא בנוגע לאופן פיטוריו של מתכי. פיטורי השר הם אומנם בסמכותו החוקית של הנשיא, כתב שריעתמדרי במאמר מערכת שפרסם, אך אין כל הצדקה לפטר שר בעת שהוא נמצא בשליחות רשמית בחו"ל מטעם המדינה. האופן בו פוטר מתכי הוא מעליב ולא ניתן להצדיקו, במיוחד לנוכח הישגיה האחרונים של מדיניות החוץ האיראנית בזירה האזורית והבינלאומית ובמשא ומתן שהתקיים בשבוע שעבר בז’נבה. עורך כיהאן תהה, מה ארע בימים האחרונים, שלא אפשר לנשיא להיאזר בסבלנות ולהמתין מספר ימים או אפילו מספר שעות עד לפיטורי שר החוץ (כיהאן, 14 דצמבר).
בתוך כך החלו אמצעי התקשורת באיראן לפרסם הערכות שונות בנוגע למועמדים להחליף את מתכי בתפקידו. היומון טהראן אמרוז (Tehran Emrouz ) דיווח, כי המועמדים הבולטים להחליף את מתכי כשר חוץ הם סעיד ג’לילי (Sa’id Jalili ), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי; מג’תבא ת’מרה-האשמי (Mojtaba Samareh Hashemi ), יועצו המיוחד של הנשיא ואחד ממקורביו; חסן קשקאוי (Hassan Qashqavi ), דובר משרד החוץ לשעבר המשמש כיום כסגן שר החוץ; ועלי-אכבר צאלחי (טהראן אמרוז, 14 דצמבר). כמה אמצעי תקשורת דיווחו, כי אם ימונה צאלחי לשר החוץ באופן קבוע, עשוי להתמנות מחמד קנאדי (Mohammad Qanadi ), המשמש כיום כסגן ראש הארגון לאנרגיה אטומית, כראש הארגון החדש. יצוין, כי מינויו של שר חוץ חדש במקומו של מתכי מחייב את אישור המג’לס.
ביקורת חריגה מצד מזכיר מועצת שומרי החוקה כנגד הנשיא
מזכיר "מועצת שומרי החוקה", איתאללה אחמד ג’נתי (Ayatollah Ahmad Jannati ), מתח בסוף השבוע שעבר ביקורת חריגה על הממשלה בשל המדיניות השגויה, שהיא נוקטת לדבריו בנוגע למינויי בכירים במחוזות.
בדרשת יום השישי בטהראן, שנשא איש הדת הבכיר הנחשב לאחד מתומכיו המובהקים של הנשיא, אמר ג’נתי, כי כמה מינויים, שביצעה לאחרונה הממשלה, אינם ראויים. בפתח דברי הביקורת שלו הדגיש ג’נתי, כי אין הוא נחשב למי שמתנגד לממשלה או לנשיא אלא דווקא כאחד מתומכי הנשיא ומדיניותו. אף על-פי כן הוא אינו רואה כל ברירה אלא להצביע על חולשות קיימות בתפקוד הממשלה.
בהתייחסו לצורך לשפר את התרבות הציבורית במדינה אמר ג’נתי, כי לאחרונה מונה צעיר בלתי-מנוסה לתפקיד מושל מחוז מרכזי [הכוונה למינוי מושל מחוז פארס בדרום-איראן]. "כיצד ניתן למנות אדם חסר כל ניסיון ניהולי למשרת מושל איזור חשוב זה?", תהה ג’נתי. הוא טען, כי המושל החדש ביצע מספר מינויים שעוררו ביקורת חריפה והרחיק אנשים מסורים ואדוקים, שלא היו מוכנים להיכנע לרצונו. אדם בלתי-ראוי נוסף מונה לדברי ג’נתי לתפקיד בכיר באיזור הסחר החופשי שלחופי המפרץ הפרסי וחתם על עסקת נדל"ן, שהובילה להפסד של 400 מיליון תומאן (כ-400 אלף דולרים) מכספי הציבור.
מזכיר מועצת שומרי החוקה פנה לנשיא ואמר, כי הוא מעריך את העבודה הטובה אותה מבצע אחמדינז’אד, אך מצפה, שכל פעולות הנשיא תהיינה ראויות ושלא יהיה בהן כל פגם (מהר, 11 דצמבר).
במאמר פרשנות, שהתפרסם השבוע באתר פרדא, המזוהה עם הזרם השמרני-הפרגמאטי, נכתב, כי ג’נתי נאלץ להשמיע את ביקורתו בפומבי, לאחר שנואש מהנשיא והבין, כי אינו יכול להשפיע על מדיניותו בדרך אחרת. הנשיא אחמדינז’אד מעולם לא האמין, שיגיע היום בו ימתח אחד מתומכיו הגדולים ביקורת על תפקוד ממשלתו מעל דוכן דרשת יום השישי, נכתב במאמר. לטענת "פרדא", העדיף ג’נתי לנצל את דרשת יום השישי כדי למתוח ביקורת על הממשלה, לאחר שמיצה את כל הדרכים האפשריות, שהיו פתוחות בפניו, כדי להשפיע על תפקוד הממשלה.
האתר דיווח, כי לאחרונה כבר התייחס ג’נתי לביקורת שיש לו על תפקוד הממשלה. בנאום, שנשא לרגל יום השנה לכינון "מועצת שומרי החוקה", ציין ג’נתי, כי הוא תומך בממשלה בשל תמיכת המנהיג העליון בנשיא ובשל עמדותיו של הנשיא. הוא הודה, עם זאת, כי יש בפיו ביקורת רבה אותה הוא מעדיף לבטא בפורומים סגורים. תפקוד הממשלה בחודשים האחרונים הוביל לטענת פרדא לכך, שאפילו ג’נתי נאלץ להשמיע את ביקורתו בפומבי ודבריו משקפים ביקורת הולכת וגוברת כלפי הנשיא מצד אנשי דת בכירים נוספים, שתמכו בו בעבר, ובהם איש הדת האולטרה-שמרני, איתאללה מחמד-תקי מצבאח יזדי (Mohammad Taqi Mesbah Yazdi ), ודרשן תפילות יום השישי בטהראן, איתאללה אחמד ח’אתמי (Ahmad Khatami ).
האתר ציין, כי על הממשלה לשים לב לביקורת המושמעת בדרשות יום השישי ומבטאות את הדאגה הגוברת מצד אנשי הדת הבכירים לנוכח תפקוד הממשלה. תומכי הממשלה של אתמול הפכו למבקרי הממשלה של היום, נכתב במאמר, ואם לא תתקן הממשלה את דרכיה, ייתכן, כי מבקריה יהפכו למתנגדיה והדבר יציב בפניה משבר רציני (פרדא, 12 דצמבר).
נמשך העיכוב במימוש הרפורמה בסובסידיות במקביל לבלימת מגמת הירידה באינפלציה
על אף הצהרותיהם של בכירים איראנים בנוגע למימושה הקרוב של הרפורמה במדיניות הסובסידיות נמשך אי-הודאות סביב מועד מימוש הרפורמה והעלאת המחירים הצפויה בעקבותיה. יוזכר, כי הפקדת הקצבאות בחשבונות האזרחים במסגרת הרפורמה הושלמה כבר בחודש שעבר, אך הממשלה טרם הודיעה על מימוש השלב המרכזי ברפורמה: ביטול הסובסידיות על מוצרי האנרגיה.
יו"ר המג’לס, עלי לאריג’אני (Ali Larijani ), אמר השבוע במסיבת עיתונאים, כי עיקר הרפורמה, שצפויה להימשך מספר שנים, יתבצע בשנה האיראנית הבאה (המתחילה ב-21 במרץ 2011). בתשובה לשאלת עיתונאי בנוגע לעיכובים במימוש הרפורמה אמר לאריג’אני, כי עמדת המג’לס הייתה מלכתחילה, כי יש לממש את הרפורמה באופן מדורג לאורך חמש שנים. מה שעשתה הממשלה עד כה היה להכשיר את הקרקע לקראת מימוש הרפורמה, אך לנוכח העובדה, שנותרו פחות משלושה חודשים עד לסוף השנה, ימומש חלקה העיקרי של הרפורמה רק בשנה הבאה. לאריג’אני, שהדגיש את תמיכת המג’לס במימוש הרפורמה, גם הטיל ספק ביכולת לממש את היעד, שהציבה הממשלה במסגרת מימוש הרפורמה: הגדלת הכנסות המדינה ב-20 מיליארד דולרים כבר במהלך השנה הנוכחית (דניא-י אקתצאד, 12 דצמבר).
בתוך כך ציין בשבוע שעבר נגיד הבנק המרכזי, מחמד בהמאני (Mohammad Behmani ), כי השלכותיה הפסיכולוגיות של הציפייה בקרב הציבור להעלאת מחירים בעקבות מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות הן שעומדות בבסיס העלייה המחודשת בשיעור האינפלציה. בשבוע שעבר עדכן הבנק המרכזי, כי שיעור האינפלציה עלה בחודש שעבר (23 אוקטובר – 22 נובמבר) ל-9.7 אחוזים. בכך נמשכת מגמת העלייה באינפלציה בחודשים האחרונים: מ-8.8 אחוזים בחודש מרדאד (Mordad , 23 יולי – 22 אוגוסט) ל-8.9 אחוזים בחודש שהריור (Shahrivar , 23 אוגוסט – 22 ספטמבר) ול-9.2 אחוזים בחודש מהר (Mehr , 23 ספטמבר – 22 אוקטובר).
נתונים אלה מצביעים על בלימת מגמת הירידה באינפלציה, שנמשכה בחמשת החודשים הראשונים של השנה האיראנית (21 מרץ – 22 אוגוסט). נגיד הבנק המרכזי ציין, כי הממשלה והבנק המרכזי עושים כל מאמץ על מנת לשמור על שיעור אינפלציה חד-ספרתי, לפחות עד לתחילת מימוש הרפורמה בסובסידיות, שצפויה להביא לעליה נוספת בשיעור האינפלציה (דניא-י אקתצאד, 6 דצמבר).
היומון הכלכלי דניא-י אקתצאד (Donya-ye Eqtesad , עולם הכלכלה), דחה השבוע את הסיבות, שסיפקו נגיד הבנק המרכזי ושר הכלכלה לעליה המחודשת בשיעור האינפלציה בחודשים האחרונים. בעוד שנגיד הבנק המרכזי ייחס, כאמור, את עליית המחירים להשלכותיה הפסיכולוגיות של הרפורמה הצפויה במדיניות הסובסידיות, ייחס שר הכלכלה עליה זו לעליית מחירי הנפט ולתחילת שנת הלימודים באיראן.
במאמר מערכת, שפירסם היומון, טען מחברו, מהראן דביר-ספהרי (Mehran Dabir Sepehri ), כי מדיניות הבנק המרכזי, שהביאה לעליה דרמטית בנזילות בשנתיים האחרונות, היא האחראית לעליה המחודשת באינפלציה. לטענת דביר-ספהרי, עלה שווי ההון במשק האיראני מ-170 מיליארד דולרים לפני שנתיים ל-235 מיליארד דולרים בשנה שעברה (מרץ 2009 – מרץ 2010) והוא צפוי לעלות עוד יותר גם בשנה הנוכחית. השפעותיה של מדיניות הבנק המרכזי, שהובילה לעליה דרמטית זו, ניכרות כעת היטב והיא צפויה להביא להערכתו להמשך עליית המחירים גם בחודשים הקרובים (דניא-י אקתצאד, 11 דצמבר).
גם היומון הרפורמיסטי מרדם סאלארי (Mardom Salari ) התייחס לעליה המחודשת בשיעור האינפלציה. במאמר מערכת, שפרסם היומון, נכתב, כי על השלטונות להקדיש תשומת לב מיוחדת לסוגיית האינפלציה לנוכח ביטול הסובסידיות, שעלול להוביל לדעת מומחים לאינפלציה של 30 עד 50 אחוזים. על אף הצעדים, בהם נקטו מתכנני הרפורמה על מנת לשמור על יציבות המחירים, לא ניתן להעריך במדויק כיצד תשפיע הרפורמה על המצב בשווקים. על השלטונות לוודא, שעליית המחירים של כלל המוצרים לא תהיה בשיעור גבוה יותר משיעור התייקרות מוצרי האנרגיה בעקבות ביטול הסובסידיות על מוצרים אלה (מרדם סאלארי, 13 דצמבר).
סטודנטים בעיר המדאן מזהירים: פגיעה במסגד אלאקצא תביא לפגיעה בקבר אסתר ומרדכי בהמדאן
סטודנטים חברי בסיג’ מאוניברסיטת בו-עלי סינא (Bu Ali Sina ) בעיר המדאן (Hamedan ) קיימו השבוע הפגנת מחאה כנגד כוונתה לכאורה של ישראל לפגוע במסגד אל-אקצא בירושלים.
בגילוי דעת, שפרסמו הסטודנטים בסוף השבוע שעבר, נכתב, כי לאחר שנים של כיבוש אדמה מוסלמית על-ידי "המשטר הציוני" וטבח העם המוסלמי על-ידי משטר זה, מתכוונים הציונים לפגוע בקדשי האסלאם ולהרוס את מסגד אל-אקצא. בשעה שישראל מתכוונת להרוס את המסגד, נכתב בגילוי הדעת, אף איראני מוסלמי אינו פוגע בקבר אסתר ומרדכי, האחראים לדברי הסטודנטים לטבח, שבוצע במהלך יום אחד בלבד ב-77 אלף איראנים. הסטודנטים הזהירו, כי אם תהיה פגיעה כלשהי במסגד אל-אקצא, הם יהרסו את "קברם של שני הרוצחים הללו [אסתר ומרדכי]" (פארס, 11 דצמבר).
במהלך ההפגנה, שהתקיימה ביום ראשון מול קבר אסתר ומרדכי בהמדאן, דרשו הסטודנטים לבטל את מעמדו של הקבר כמקום עליה לרגל ולהוציאו מרשימת אתרי המורשת הלאומית של איראן. הסטודנטים המפגינים הזהירו, כי אם דרישותיהם לא ייענו על-ידי השלטונות בתוך שבוע, הם ישובו ויקיימו בשבוע הבא הפגנה גדולה יותר בהשתתפות סטודנטים, תלמידי-דת, אנשי-דת ואזרחים נוספים. יצוין, כי בשנת 2008 הכריזה איראן על הקבר כאתר מורשת לאומית. הסטודנטים נשאו סיסמאות דתיות וכן קריאות בגנות ישראל, כגון: "הרס מסגד אל-אקצא=הרס אסתר ומרדכי", "יש למחות את ישראל מעל המפה", "טבח 77 אלף איראנים – מאיזו סיבה?" וכיו"ב.
הפגנת הסטודנטים בהמדאן. הכיתוב על דגל ישראל: “שואת 77,000 איראנים”
כמה מהסטודנטים עטו תכריכים והביעו את נכונותם להרוס את האתר המקודש ליהודים בתגובה ל"איום הציונים להרוס את מסגד אל-אקצא". אחד המפגינים אף ניסה למחוק בצבע את השלט "מקום עליה לרגל" הקבוע בכניסה לקבר, אך המשטרה מנעה זאת ממנו. מפגין אחר תבע להעביר את האתר מניהול על-ידי יהודים לפיקוח מחלקת ההקדשים המוסלמים (אוקאף, Awqaf ) בארגון למורשת תרבותית. בסיום ההפגנה שרפו הסטודנטים את דגל ישראל (פארס, 12 דצמבר).
גל מעצרים נוסף של עיתונאים רפורמיסטיים
בשבוע האחרון נעצרו באיראן שבעה עיתונאים רפורמיסטיים. בראשית השבוע פשטו כוחות ביטחון הפנים על ביתה של העיתונאית ריחאנה טבאטבאא’י (Reyhaneh Tabataba’i ), שעבדה ביומון הרפורמיסטי שרק (Sharq ) ועצרו אותה.
בשבוע שעבר פשטו כוחות הביטחון על משרדי היומון שרק ועצרו את עורך היומון, אחמד ע’לאמי (Ahmad Gholami ); את עורך החדשות הבינלאומיות, פרזאנה רוסתאא’י (Farzaneh Rousta’i ); את העורך לעניינים פוליטיים, כיואן מהרגאן (Keyvan Mehregan ); ואת עלי ח’דא-בח’ש (Ali Khodabakhsh ), אחד מבעלי היומון. זמן קצר לאחר מכן נעצר גם עורך המוסף הכלכלי של היומון, אמיר-האדי אנוארי (Amir Hadi Anvari ). כמו כן נעצר בשבוע שעבר מהראן פרג’י (Mehran Faraji ), עיתונאי לעניינים חברתיים, שעבד בעבר בעיתונים הרפורמיסטיים: המשהרי (Hamshahri ), אעתמאד-י מלי (E’temad-e Melli ) וכארגזאראן (Kargozaran ). פרג’י היה חבר במפלגת אעתמאד-י מלי, מפלגתו של מהדי כרובי (Mehdi Karoubi ), ממנהיגי האופוזיציה הרפורמיסטית (ג’רס, 12 דצמבר).
השבוע גם דן בית משפט בטהראן את העיתונאי הבכיר, מאשאללה שמס אל-ואעט’ין (Mashallah Shamsolvaezin ), ל-16 חודשי מאסר לאחר שהורשע בפגיעה בכבוד הנשיא. שמס אל-ואעט’ין, דובר הועדה להגנה על חופש העיתונות וסגן יו"ר התאחדות העיתונאים האיראנית, הואשם, כי בראיון שהעניק לרשת אלערביה כינה את הנשיא אחמדינז’אד "מגלומן".
“מי אמר שאין לנו חופש מוחלט?” קריקטורה של ניכ אהנג כות’ר
(Nikahang Kowsar), מתוך: רוז אונליין, 16 ספטמבר 2010.
התובע הכללי של טהראן, עבאס ג’עפרי דולת-אבאדי (Abbas Ja’fari Dowlatabadi ), מסר, כי עיתונאי שרק נעצרו בגין ביצוע עבירות ביטחוניות. פעילותו של היומון שרק חודשה במרץ 2010, לאחר שנסגר בהנחיית השלטונות בפברואר 2004, בספטמבר 2006 ובאוגוסט 2007.
בעקבות קל המעצרים פרסם בשבוע שעבר הארגון הבינלאומי "עיתונאים ללא גבולות" הודעה בה גינה את מעצר העיתונאים. בהודעה נאמר, כי איראן מנצלת את חידוש המשא ומתן עם המערב בנוגע לתוכניתה הגרעינית ואת שתיקת הקהילה הבינלאומית על מנת להגביר את דיכוי העיתונאים ואמצעי התקשורת במדינה. הארגון גם גינה את מעצרו מחדש בשבוע שעבר של העיתונאי ופעיל זכויות האדם, עמאד אל-דין באקי (Emadeddin Baqi ).
יצוין, כי בשנה האחרונה נעצרו ונכלאו באיראן למעלה מ-100 עיתונאים ונסגרו כ-20 עיתונים. בסך הכל נמצאים כעת בבתי הכלא כ-35 עיתונאים הנאשמים באשמות שונות, ובהן: המרדה, הסתה, קיום קשרים עם גורמים עוינים, הפרת הסדר הציבורי, פעילות נגד הביטחון הלאומי, תעמולה נגד הרפובליקה האסלאמית, מסירת מידע כוזב ופגיעה במנהיג העליון או בנשיא. איראן ממוקמת כיום על-ידי הארגון "עיתונאים ללא גבולות" במקום ה-175 בעולם במדד חופש העיתונות. רק שלוש מדינות: תורכמניסטאן, צפון-קוריאה ואריתריאה מדורגות מתחתיה.
השבוע העניק ארגון זה את פרס חופש העיתונות לשנת 2010 לעיתונאי הרפורמיסטי, עבד אל-רזא תאג’יכ (Abdolreza Tajik ) הכלוא בכלא אוין (Evin ) בטהראן מאז יוני 2010, לאחר שנעצר בפעם השלישית בשנה האחרונה. את הפרס קיבלה בשמו זוכת פרס נובל לשלום ולוחמת זכויות האדם האיראנית, עו"ד שירין עבאדי (Shirin Ebadi ). בנאומה אמרה עבאדי, כי תאג’יכ הוא סמל להתנגדות באיראן וכי כל פשעו היה לכתוב את האמת.
תמונות השבוע: שיירת הסיוע האסייתית לעזה
(Asia to Gaza Solidarity Caravan) מתקבלת בברכה באיראן