זרקור לאיראן (לשבוע שבין 16/12/10 –23/12/10)

זרקור לאיראן

זרקור לאיראן

זרקור לאיראן

זרקור לאיראן

זרקור לאיראן

זרקור לאיראן

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

טקס כניסת צאלחי לתפקיד מ”מ שר החוץ

טקס כניסת צאלחי לתפקיד מ”מ שר החוץ

בצל עליית המחירים: האיראנים ציינו את ליל ילדא, הלילה הארוך בשנה

בצל עליית המחירים: האיראנים ציינו את ליל ילדא, הלילה הארוך בשנה

ביקור אמיר קטר בטהראן

ביקור אמיר קטר בטהראן


במוקד אירועי השבוע:

  • המהפכה הכלכלית של אחמדינז’אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות.

  • בעקבות שיחות ז’נבה: חידוש הויכוח בנוגע לתפקוד מנהלי המשא ומתן הגרעיני בשנים     האחרונות.

  • נמשכת הסערה סביב פיטוריו של שר החוץ מתכי.

  • בצל עליית המחירים: האיראנים ציינו את ליל "ילדא", הלילה הארוך בשנה.

  • תמונות השבוע: ביקור אמיר קטר באיראן

המהפכה הכלכלית של אחמדינז’אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

ביום ראשון, 19 בדצמבר, החל יישום השלב המרכזי ברפורמה במדיניות הסובסידיות: ביטול הסובסידיות על מוצרי האנרגיה והעלאת המחירים. על תחילת יישום הרפורמה הכריז ערב קודם לכן הנשיא אחמדינז’אד בראיון בשידור חי, שהעניק לטלוויזיה האיראנית. הנשיא הודיע, כי במקביל לביטול הסובסידיות יוכלו האזרחים למשוך את הקצבאות על סך 81 אלף תומאן (כ-80 דולרים), שהופקדו בחשבונות הבנקים שלהם בחודשים האחרונים.

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

אחמדינז’אד ציין, כי האזרחים אינם צריכים להזדרז במשיכת הכספים, וקרא להם לשתף פעולה במימוש הרפורמה ולהימנע מאגירת דלק ומוצרים אחרים. על האזרחים לעשות שימוש מושכל בקצבאות, אמר הנשיא, ולא לבזבז את הכספים באופן מיידי. הוא קרא לאזרחים לתת אמון בממשלה ולא להתייחס לשמועות, שמפיצים אויביה של איראן כנגד התוכנית בניסיון לעכב את התקדמותה הכלכלית.

הנשיא הודיע, כי בכוונת הממשלה להכפיל את סכום הקצבאות לאזרחים בשלביה הבאים של תוכנית הרפורמה, שצפויים להתממש בשנה האיראנית הבאה. עוד הודיע אחמדינז’אד, כי בשבוע הקרוב יופקדו בחשבונות הבנקים של האזרחים 4,000 תומאן נוספים לחודש, שנועדו לפצותם על העלייה הצפויה במחירי הלחם. אחמדינז’אד שב והדגיש את חשיבות הרפורמה, שנועדה לדבריו לייעל את צריכת האנרגיה במדינה, לשמר את מקורות האנרגיה, לנצל בצורה טובה ויעילה יותר את הכנסות המדינה מנפט ולאפשר חלוקה צודקת יותר של הכנסות המדינה לטובת כלל האזרחים. ההכנסות הצפויות כתוצאה מהרפורמה יאפשרו, לדבריו, לממשלה להזרים כספים רבים יותר לשיפור רווחתם של אזרחי המדינה ולקידום פרויקטי בינוי ופיתוח בתחומי החקלאות, התעשייה, התחבורה הציבורית והתשתיות הלאומיות. הוא אמר, שהמרוויחים העיקריים מהרפורמה יהיו האזרחים המשתייכים לשכבות החלשות בחברה (סוכנויות הידיעות, 18 דצמבר).

זמן קצר לאחר הודעת הנשיא פרסם מטה הרפורמה במדיניות הסובסידיות שתי הודעות לציבור בהן נמסר על עדכון מחירי הדלק לסוגיו, הנפט לסוגיו, הגז לסוגיו והחשמל. מחיר הדלק שבקיצוב (המוגבל ל-60 ליטר לחודש לכל רכב פרטי) הועלה מ-100 תומאן (כ-10 סנט) לכל ליטר דלק ל-400 תומאן. מחיר הדלק שאינו בקיצוב הועלה ל-700 תומאן. מחירו של גז ביתי הועלה מ-13 תומאן למטר מעוקב ל-70 תומאן למטר מעוקב. מחיר החשמל עלה מ-16 תומאן לקילוואט-שעה ל-45 תומאן לקילוואט-שעה בממוצע. מחיר המים הועלה מ-80 תומאן למטר מעוקב ל-283 תומאן למטר מעוקב. יצוין, כי מחירים אלה משתנים בהתאם לאזורים השונים ברחבי המדינה. כתוצאה מהעלאת מחירי הדלק צפויים להתייקר גם כרטיסי הנסיעה בתחבורה הציבורית וכרטיסי הטיסות בעשרות אחוזים בממוצע.

זמן קצר לאחר הודעת הנשיא דיווח האתר כלמה (Kalemeh ), המזוהה עם האופוזיציה הרפורמיסטית, על התקהלות אזרחים בתחנות הדלק ועל נוכחות מוגברת של כוחות ביטחון הפנים באזורים שונים ברחבי טהראן, ובמיוחד בסמוך לתחנות הדלק (כלמה, 18 דצמבר). דובר "המטה לתמורה כלכלית", מחמד-רזא קזוין (Mohammad Reza Qazvin ), הכחיש דיווחים אלה (פארס, 19 דצמבר).

סוכנות הידיעות איסנ"א דיווחה השבוע, כי בעקבות עליית מחירי הדלק ירדה צריכת הדלק ברחבי איראן ב-16.5 אחוזים. ב-19 בדצמבר נצרכו ברחבי המדינה 2.4 מיליון ליטרים – 800 אלף ליטרים פחות לעומת צריכת הדלק ב-18 בדצמבר. יו"ר התאחדות בעלי תחנות הדלק מסר, כי ביומיים הראשונים שלאחר תחילת מימוש הרפורמה ירדו מכירות הדלק בשיעור של 15 עד 18 אחוזים (איסנ"א, 20 דצמבר).

המהפכה הכלכלית של אחמדינז'אד: החל מימוש הרפורמה במדיניות הסובסידיות

במקביל דיווחה סוכנות הידיעות מהר (Mehr ) בראשית השבוע על תורים ארוכים של אזרחים מחוץ לסניפי הבנקים. אזרחים רבים הגיעו לסניפים על מנת למשוך באמצעות מכשירי הכספומט את הקצבאות, שהועברו לחשבונותיהם. סוכנות הידיעות הדגישה, עם זאת, כי על אף התורים הארוכים לא התעוררו בעיות מיוחדות בסניפי הבנקים (מהר, 19 דצמבר). על אף דיווח זה מסר ביום שני שר הכלכלה, שמס אל-דין חסיני (Shamsoldin Hosseini ), כי ביום הראשון ליישום הרפורמה משכו אזרחי איראן רק 0.5 אחוזים מהקצבאות שהופקדו בחשבונותיהם. הוא ציין, כי נתון זה מוכיח, שהאזרחים ממשיכים בחייהם הרגילים ואינם מזדרזים למשוך את הכספים (מהר, 20 דצמבר).

העיתונות השמרנית קידמה בברכה את תחילת מימוש הרפורמה. היומון אבתכאר (Ebtekar ) בירך במאמר מערכת את הממשלה על הרפורמה ועל השקיפות בה נהגה באופן מימושה. הנשיא הוכיח בשנים האחרונות, שהוא עושה שימוש ראוי באמצעי התקשורת כדי ליידע את הציבור בנוגע לרפורמה, נכתב במאמר. היומון קרא לממשלה להמשיך ולעדכן את הציבור כדי להבטיח את אמונו בממשלה בהמשך מימוש הרפורמה (אבתכאר, 19 דצמבר).

גם היומון ג’מהורי-י אסלאמי (Jomhuri-ye Eslami ) ביטא תמיכה ברפורמה ובאופן מימושה. השקט ברחובות ובמרכזים הכלכליים, ובהם הבנקים ותחנות הדלק, מעיד על כך, שהציבור האיראני מסוגל להתמודד עם עליית המחירים או לכל הפחות להתאים את התנהגותו לתנאים החדשים שנוצרו, נכתב במאמר מערכת שפרסם היומון. ג’מהורי-י אסלאמי קרא לממשלה לנצל את ההכנסות הצפויות כתוצאה מהרפורמה על מנת לחזק את הסקטור היצרני ולהעלות את הצמיחה הכלכלית לשם הורדת שיעור האבטלה (ג’מהורי-י אסלאמי, 20 דצמבר).

היומון הרפורמיסטי מרדם סאלארי" (Mardom Salari ), לעומת זאת, הביע חשש מהשלכותיה האינפלציוניות של הרפורמה. ההודעה על תחילת מימוש הרפורמה לא הפתיעה איש, נכתב במאמר שפרסם היומון, והצורך ביישומה מוכר היטב. עליית המחירים במאות אחוזים מעלה, עם זאת, תהיות בקרב האזרחים לנוכח העובדה, שיישום התוכנית אמור להימשך באופן הדרגתי לאורך חמש שנים. היומון התריע מפני העלייה הדרמטית במחירים והשפעתה על כלכלת איראן. לא ניתן אומנם למנוע לחלוטין את השפעותיה האינפלציוניות של הרפורמה, גרס מרדם סאלארי, אך על הממשלה לנקוט בצעדים הדרושים כדי לצמצמן. העלאת המחירים באופן כה חד ופתאומי מחייבת את האזרחים למשוך את הקצבאות מחשבונות הבנקים שלהם ולעשות שימוש מיידי בכספים כדי לרכוש את המוצרים, שמחיריהם עלו. הדבר עלול להוביל להערכת היומון לעליית האינפלציה. הממשלה נהגה באומץ ביישום התוכנית, אך עליה לנקוט בצעדים הדרושים כדי שהשפעותיה השליליות תהיינה קטנות ככל שניתן, סיכם העיתון (מרדם סאלארי, 20 דצמבר).

בתוך כך נעצר בראשית השבוע בטהראן הכלכלן וחבר אגודת הסופרים האיראנית, פריברז רא’יס-דאנא (Fariborz Rais Dana ). כוחות ביטחון הפנים עצרו את רא’יס-דאנא בביתו שעות ספורות לאחר שהעניק ראיון לשירות ה-BBC בפרסית בו מתח ביקורת חריפה על הרפורמה ואמר, כי היא תוביל להחרפת מצוקותיהם של אזרחי איראן. אתר החדשות סחאם ניוז (Saham News ), המזוהה עם מנהיג האופוזיציה מהדי כרובי (Mehdi Karoubi ), טען, כי מעצרו של הכלכלן נועד להעביר מסר מאיים למתנגדי הרפורמה, לבל ימתחו ביקורת כנגד התוכנית ואופן יישומה. האתר גם דיווח, כי השלטונות לא אפשרו לאחרונה לפרסם ממצאי מחקרים, שבוצעו באוניברסיטאות ועסקו ברפורמה ובהשלכותיה (סחאם ניוז, 19 דצמבר).

בעקבות שיחות ז’נבה: חידוש הויכוח בנוגע לתפקוד מנהלי המשא ומתן הגרעיני בשנים האחרונות

מאמר פרשנות בזכות התנהלות צוות המשא ומתן האיראני בשיחות הגרעין, שהתקיימו בראשית החודש בז’נבה, עורר השבוע תגובה זועמת מצד מקורבי ראש צוות המשא ומתן לשעבר של איראן, חסן רוחאני (Hassan Rouhani ).
בראשית השבוע פרסם היומון השמרני "ג’ואן" (Javan ) מאמר תחת הכותרת: "ג’לילי החזיר בז’נבה את הכבוד של סעדאבאד" [הכוונה לשיחות, שהתקיימו בשנת 2003 בארמון סעדאבאד (Sa’dabad ) בטהראן בסופן הודיעה איראן על נכונותה לחתום על הפרוטוקול הנוסף של האמנה למניעת תפוצת נשק גרעיני ולהשעות את העשרת האורניום]. במאמר נמתחה ביקורת חריפה על תפקודו של צוות המשא ומתן על תוכנית הגרעין בתקופת ממשלתו של הנשיא לשעבר, מחמד ח’אתמי.

היומון טען, כי בשיחות שהתקיימו בראשית דצמבר בז’נבה נאלץ המערב לראשונה להכיר בזכותה של איראן לאנרגיה גרעינית לצרכי שלום. הכרה זו היא הישגה הגדול ביותר של איראן והיא התאפשרה בזכות מדיניות הממשלה הנוכחית. הצלחת מנהלי המשא ומתן בז’נבה מעלה, עם זאת, את השאלה, מדוע סירב עד כה המערב להכיר בזכויותיה של איראן וכיצד הפכה תוכנית הגרעין – המתנהלת במסגרת החוק הבינלאומי – לאמצעי בידי המערב להפעלת לחץ על העם האיראני. התשובה לכך נעוצה לטענת "ג’ואן" במדיניות בה נקטה ממשלת הרפורמות תחת הנשיא ח’אתמי.

הדיפלומטים הרפורמיסטיים הם שניהלו אז את המשא ומתן עם המערב, שהוביל לסגירת מתקניה הגרעיניים של איראן ולהשעיית כל הפעילות הגרעינית למשך שנים. השעיה זו הובילה לעיכוב בתהליך התגרענותה של איראן. מנהלי המשא ומתן המערביים, שהשיגו מידע מודיעיני על חברי צוות המשא ומתן האיראני, הצליחו לשלוט עליהם ולהכתיב להם את דרישות המערב. ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, הודה בעצמו לטענת היומון, כי מנהלי המשא ומתן האירופאים לא היו מוטרדים כלל מהמשא ומתן עם איראן והעבירו לאישור מנהלי המשא ומתן האיראנים את התביעות, שגובשו על-ידי המערב עוד בטרם החלו השיחות.

ניתוח שגוי, העדר חזון, העדר ידע מספק בנוגע למצבן של אירופה וארה"ב ובנוגע ליכולותיה הפנימיות של איראן, הביאו לכך שהמערב המשיך להקשיח את עמדותיו בנוגע לתוכנית הגרעין. בתקופה זו לא זו בלבד שאף צנטריפוגה לא הסתובבה במתקני הגרעין, אלא שהמערב אף דרש את הקפאתה המוחלטת של כל הפעילות הגרעינית, ובכללה גם זו שאינה קשורה כלל להעשרת האורניום. רק בשלהי כהונת הממשלה הרפורמיסטית ובעקבות התערבותו של המנהיג העליון והנחייתו המפורשת לחדש את פעילות הגרעין החלה "רכבת הגרעין" לנוע מחדש. המערב לא הסכים, עם זאת, להסכים לצרף חברה חדשה למועדון הגרעיני והטיל סנקציות על איראן. לנוכח כשלון הסנקציות נאלץ עתה המערב להכיר במציאות של איראן גרעינית. מי שקובע כעת את סדר היום במשא ומתן היא איראן והמערב הוא שנאלץ לקבל את תנאיה. השוואת מצבה של איראן כיום, כאשר היא מעשירה אורניום עד לרמה של 20 אחוזים וקובעת את סדר היום של השיחות עם המעצמות, למצבה עד לפני מספר שנים מעידה על גודל הניצחון שהשיגה איראן (ג’ואן, 18 דצמבר).

בתגובה למאמר פרסם המרכז למחקרים אסטרטגיים הקשור לחסן רוחאני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי לשעבר וראש צוות המשא ומתן הגרעיני, גילוי דעת בו יצא בתוקף נגד טענות ג’ואן.

צוותי המשא ומתן הקודמים מונו על-ידי בכירי המשטר ופעלו בהתאם להנחיותיהם למימוש האינטרסים הלאומיים של איראן, נכתב בגילוי הדעת. לשיחות, שהתנהלו בארמון סעדאבאד, היו הישגים חשובים: הסרת האיומים הבינלאומיים, שהופנו בתקופה זו נגד איראן מצד ארה"ב וישראל; מעבר מהקפאה כפויה של העשרת האורניום להקפאה וולונטרית; הגדרה מצומצמת יותר של הקפאת העשרת האורניום באופן המתייחס רק להעשרה באמצעות גז; יצירת הזדמנות להשלמת הטכנולוגיה הגרעינית, שלא הושלמה עד אז במתקנים הגרעיניים באצפהאן, בנדר עבאס, נטנז ואראכ; שבירת הקונצנזוס בין ארה"ב לאירופה בנוגע לסוגיית הגרעין ופתיחת אפשרות לפתרון חלק גדול מהסוגיות המשפטיות הקשורות לתוכנית הגרעין במסגרת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

המנהיג העליון, עלי ח’אמנהאי, ציין בעצמו ימים ספורים לאחר שיחות סעדאבאד, כי אין בהן כל ביטוי לכניעה מצד איראן או לפגיעה בעקרונותיה. בתקופה בה התנהל המשא ומתן על-ידי הממשלה השלימו מדעני הגרעין האיראנים את פיתוח הטכנולוגיה הגרעינית, ובכלל זה פתיחת המתקן להעשרת אורניום באצפהאן והשלמתו, ייצור 1274 צנטריפוגות, השגת "מים כבדים" והשלמת ייצור צנטריפוגות מדגם מתקדם יותר (2P ). הישגי איראן בתחום הגרעין קשורים לטענת המרכז למחקרים אסטרטגיים להתפתחויות, שהתרחשו בשנים שעברו. הזמן יוכיח, נכתב בגילוי הדעת, כיצד התנהל כל אחד מצוותי המשא ומתן האיראנים לאורך השנים ומה היו הישגיו. רגישות הנושא וחשאיות המסמכים והמשא ומתן אינם מאפשרים, למרבה הצער, לדון בעניינים אלה ויש, לפיכך, להתאזר בסבלנות עד לזמן המתאים (אפתאב, 20 דצמבר).

התנהלות צוות המשא ומתן האיראני בז’נבה זכתה השבוע להערכה גם מצד היומון השמרני ג’אם-י ג’ם (Jam-e Jam ). במאמר שפרסם היומון נטען, כי המערב, שנכשל במדיניותו נגד איראן עד כה, סבר שיוכל להשיג את יעדיו באמצעות המשא ומתן. הוא לא ציפה, שהשיחות בז’נבה תהפוכנה לבית-דין בו הוא יואשם בשיתוף פעולה עם טרוריסטים בהתנקשות בחייו של מדען הגרעין האיראני. איראן התייצבה לשיחות כשהיא מוכנה יותר מתמיד מבחינת עוצמתה האזורית, המדינית והכלכלית.

על המערב לנטוש את האסטרטגיה השגויה של העבר, גרס היומון, ולנהל משא ומתן עם איראן על בסיס נכונות לשיתוף פעולה עימה. השיחות בז’נבה היו ניצחון דיפלומטי והסברתי עבור איראן. היא הצליחה להוכיח לדעת הקהל העולמית, שקבוצת המדינות 5+1 שיתפה פעולה עם הטרוריסטים וכי קיימת חלוקת עבודה בין הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מועצת הביטחון והטרוריסטים. איראן הוכיחה, שהאסטרטגיה של המערב המבוססת על הפעלת לחצים לצד ניהול משא ומתן נכשלה ושהסנקציות אינן פוגעות ברצונו של העם האיראני אלא רק מעצימות את נחישותו להתקדם (ג’אם-י ג’ם, 18 דצמבר).

נמשכת הסערה סביב פיטוריו של שר החוץ מתכי

קבוצה של 16 חברי מג’לס הגישה השבוע פניה כתובה לנשיא אחמדינז’אד ובה ביקורת על אופן פיטוריו של שר החוץ מנוצ’הר מתכי (Manouchehr Mottaki ) בשבוע שעבר. בפניה דרשו חברי המג’לס מהנשיא לספק הבהרות בנוגע לאופן פיטוריו במהלך שהייתו בביקור רשמי באפריקה.

חבר המג’לס עלי מטהרי (Ali Motahhari ) אמר, כי אופן פיטורי השר מעורר תהיות וכי על הנשיא להשיב לציבור, מה היה הצורך הדחוף לפטר את מתכי במהלך שליחותו הרשמית באופן שהוא נאלץ לשמוע על פיטוריו מנשיא סנגל. מטהרי טען, כי האופן בו פוטר השר פגע במעמדה של איראן בעולם ובכבודו האישי של מתכי. הוא ציין, כי בכוונת המג’לס להמשיך ולעסוק בנושא זה (ח’בר אונליין, 19 דצמבר).

בתוך כך הכחיש השבוע מתכי את דברי סגנו הראשון של הנשיא, מחמד-רזא רחימי (Mohammad Reza Rahimi ), שטען, כי ההחלטה על העברתו מתפקידו התקבלה בתיאום בין שר החוץ המפוטר לנשיא עוד בטרם נסיעת מתכי לסנגל. מתכי הגדיר את פיטוריו כמשפילים, בלתי-אסלאמיים ומנוגדים לנוהג הדיפלומטי.

גם יו"ר המג’לס, עלי לאריג’אני (Ali Larijani ), מתח ביקורת על אופן פיטורי שר החוץ. בפתח ישיבת המג’לס השבועית ביום ראשון אמר לאריג’אני, כי היה ניתן להעביר את השר מתפקידו באופן שישמור על כבודו ולא במהלך נסיעתו לחו"ל (סוכנויות הידיעות, 19 דצמבר).

השבוע התקיים טקס הצגת עלי-אכבר צאלחי (Ali Akbar Salehi ) כממלא-מקום שר החוץ. בטקס, בו לא השתתף שר החוץ המפוטר, הציג צאלחי את קווי היסוד של משרד החוץ לתקופה הקרובה. הוא אמר, כי מדיניות החוץ האיראנית צריכה להתמקד בשכנותיה של איראן ובמדינות המוסלמיות. הוא ציין במפורש את ערב הסעודית ואת תורכיה כשתי מדינות המחייבות תשומת לב מיוחדת מצד איראן לנוכח מעמדן המיוחד באזור. ערב הסעודית מהווה גורם מרכזי בכלכלה העולמית ומהווה מרכז למקומות הקדושים לאסלאם ושיתוף הפעולה בינה לבין איראן עשוי לתרום, לדברי צאלחי, לפתרון הבעיות האזוריות ובעיות העולם המוסלמי. בהתייחסו לתורכיה אמר צאלחי, כי שתי המדינות הן שותפות מבחינה תרבותית ואידיאולוגית. תורכיה היא מדינה חזקה בעלת מעמד אסטרטגי והידוק הקשרים עימה משרת את העולם המוסלמי. עוד אמר צאלחי, כי גם לסין ולרוסיה יש מעמד מיוחד וכי הקשרים ביניהן לבין איראן מחייבים תשומת לב פוליטית מיוחדת.

טקס כניסת צאלחי לתפקיד מ”מ שר החוץ
טקס כניסת צאלחי לתפקיד מ”מ שר החוץ

בהתייחסו ליחסים עם האיחוד האירופי אמר צאלחי, כי על אף התנהגותו הבלתי-הגיונית והבלתי-צודקת של האיחוד ביחס לאיראן, מדינות האיחוד עודן מבקשות לקיים יחסים יציבים עם איראן מסיבות שונות. אם תצטרף תורכיה לאיחוד האירופי, אמר צאלחי, תהפוך איראן לשכנתו הגדולה ביותר של האיחוד האירופי והדבר מחייב כבר עתה להכשיר את הקרקע הפוליטית לתרחיש זה (אירנ"א, 18 דצמבר).

יועצו של הנשיא לענייני תקשורת, עלי-אכבר ג’ואנפכר (Ali Akbar Javanfekr ), הגיב השבוע לפיטורי מתכי באומרו, כי משרד החוץ צריך לעבור שינויים משמעותיים בעקבות חילופי הגברי בראשות המשרד. ג’ואנפכר, המשמש גם כמנהל סוכנות הידיעות הממשלתית אירנ"א, אמר, כי משרד החוץ בהנהגת מתכי נכשל במאמצים להשיג פריצת דרך במדיניות החוץ בשנים האחרונות וכי כל ההישגים, שהשיגה איראן במדיניות החוץ שלה, קשורים ליוזמות שהוביל הנשיא אחמדינז’אד ולנוכחותו הפעילה בזירה העולמית. ג’ואנפכר ציין, כי מתכי היה אמור לממש את המשימות שהוטלו עליו על-ידי הנשיא ונכשל בכך ולפיכך פוטר מתפקידו. הוא הביע תקווה, כי בעקבות פיטוריו יממש משרד החוץ את היעדים, שהוגדרו על-ידי הנשיא וממשלתו בתחום מדיניות החוץ (אירנ"א, 18 דצמבר).

פרשנים איראנים המשיכו לעסוק השבוע בהשלכות האפשריות של פיטורי מתכי על מדיניות החוץ של איראן. העיתונאי והמומחה למדיניות חוץ במרכז למחקרים של המועצה לקביעת האינטרס של המשטר, רחמאן קהרמאן-פור (Rahman Ghahremanpour ), אמר בראיון לאתר החדשות פרארו (Fararu ), כי למינויו של צאלחי כממלא-מקום שר החוץ לא תהיה השפעה על מדיניות הגרעין האיראנית, שאינה תלויה בעניינים אישיים. מדיניות החוץ מטופלת, לדבריו, ברמות הבכירות ביותר של המשטר וחילופי גברי אינם צפויים להביא לשינוי יסודי במדיניות החוץ. הוא ציין, עם זאת, כי ייתכן שתפקידו של משרד החוץ במהלך שיחות הגרעין, שצפויות להתחדש בקרוב באיסטנבול, יהיה משמעותי יותר מבעבר (פרארו, 18 דצמבר).

גם היומון אבתכאר (Ebtekar ) העריך, כי מינוי צאלחי לא יוביל לשינוי אסטרטגי במדיניות הגרעין. הוא עשוי, עם זאת, להביא למידה רבה יותר של תיאום במנגנון הדיפלומטי האיראני, שישרת את האינטרסים הלאומיים (אבתכאר, 18 דצמבר). היומון השמרני סיאסת-י רוז (Siyasat-e Rouz ) ראיין השבוע שורת מומחים בנוגע להשפעותיה האפשריות של הדחת מתכי מתפקיד שר החוץ על הדיפלומטיה האיראנית. מומחים שונים לעניינים בינלאומיים העריכו, כי לפיטורי השר לא תהיה השפעה על המשא ומתן בתחום הגרעין, כיוון שזה נמצא באחריות המועצה העליונה לביטחון לאומי ולא באחריות משרד החוץ. השינוי היחיד הצפוי לדעת אחד המומחים הוא הגברת השליטה מצד הנשיא על משרד החוץ (סיאסת-י רוז, 19 דצמבר).

בצל עליית המחירים: האיראנים ציינו את ליל ילדא, הלילה הארוך בשנה

אזרחי איראן חגגו השבוע את ליל ילדא (Yalda ), המצוין מדי שנה בליל ה-21 בדצמבר, הלילה הארוך בשנה המסמל את ראשיתה של עונת החורף.

מקורו של החג במסורת הזורואסטרית הטרום-אסלאמית. בלילה זה נוהגים בני המשפחה להתאסף, לאכול פירות יבשים, אבטיחים ורימונים. אכילת פירות קיץ בראשית החורף מבטיחה בהתאם למסורת בריאות במהלך העונה הקרה. במהלך הלילה גם נהוג לספר סיפורים ולקרוא משירתו של המשורר בן המאה ה-14, חאפט’ (Hafez ). כל אחד מבני המשפחה מבקש משאלה, פותח את ספר השירים של חאפט’ באופן אקראי ומבקש מבן המשפחה המבוגר ביותר לקרוא את השיר שעלה בקול רם. האמונה היא, שמה שמבוטא בשיר מהווה פרשנות למשאלה ותשובה לשאלה האם היא תתממש וכיצד. המסורת נקראת: פאל-י חאפט’ (Fal-e Hafez , הפור של חאפט’). 

בצל עליית המחירים: האיראנים ציינו את ליל ילדא, הלילה הארוך בשנה

משמעות המילה ילדא, שמקורה בשפה האשורית, היא לידה והיא מתייחסת ללידתה מחדש של השמש ביום זה. בהתאם לאמונתם של הפרסים הקדומים, מובסת החשיכה המסמלת את הרוע בסופו של הלילה הראשון של החורף על-ידי אור השמש ולפיכך יש לחגוג את הלילה כולו. נוצרים קדומים ייחסו את החגיגות הן להולדת מיתרא, אלת האור והשמש, והן ליום הולדתו של ישו. על-פי אחת המסורות, ישו והשמש היו קרובים זה לזו בלידתם, ומכאן גם סמיכות הזמנים בין חג המולד לבין הילדא.

לאחר המהפכה האסלאמית בשנת 1979 ניסה המשטר החדש ברפובליקה האסלאמית לבטל את המסורות הטרום-אסלאמיות הנהוגות באיראן, ובכללן את ראש השנה האיראני (נורוז, Nowrooz ), המצוין ב-21 במרץ, וכן את חגיגות הילדא, אך ללא הצלחה. גורמים שמרנים באיראן שבו והביעו בשנים האחרונות הסתייגות מקיום טקסי הילדא ברפובליקה האסלאמית וכן מתחו ביקורת על אזכור טקסים אלה באמצעי תקשורת במדינה.

סוכנות הידיעות איסנא דיווחה השבוע, כי השנה חלה ירידה מסוימת בקניות האזרחים לקראת החג, בעיקר של ממתקים, הן בשל סמיכות החג לימי האבל השיעים, שצוינו בשבוע שעבר, והן בשל הימנעות אזרחים מקניות רבות מדי לנוכח עליית המחירים הכוללת הנובעת מביטול הסובסידיות (איסנ"א, 20 דצמבר) .

תמונות השבוע: ביקור אמיר קטר בטהראן

ביקור אמיר קטר בטהראן

לראש העמוד