הסלמה מחודשת ברצועת עזה (תמונת מצב נכון ל-10 באפריל 1200)

7 באפריל. צלם: אדי ישראל, NRG

7 באפריל. צלם: אדי ישראל, NRG

אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט

אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט

אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט

אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט

נוסח קבלתה אחריות של גדודי עז אלדין אלקסאם לירי טיל הנ”ט לעבר אוטובוס התלמידים

נוסח קבלתה אחריות של גדודי עז אלדין אלקסאם לירי טיל הנ”ט לעבר אוטובוס התלמידים

נזק שנגרם ללול תרנגולות בקיבוץ ניר-עוז

נזק שנגרם ללול תרנגולות בקיבוץ ניר-עוז

תיעוד חוליית מחבלים אשר ביצעה ירי של רקטה מתוך בית קברות

תיעוד חוליית מחבלים אשר ביצעה ירי של רקטה מתוך בית קברות

יירוט גראד ע”י מערכת מכיפת ברזל באזור אשקלון

יירוט גראד ע”י מערכת מכיפת ברזל באזור אשקלון

ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך יומי

ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך יומי

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנת 2011

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנת 2011

קורנט

קורנט


7 באפריל. צלם: אדי ישראל, NRG   אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט

אוטובוס התלמידים שנפגע מירי טיל נ"ט, שנורה ע"י חמאס
 (7 באפריל. צלם: אדי ישראל, NRG)

כללי

1. ב-7 באפריל בשעות אחר הצהרים ירו פעילי חמאס ירי טיל נ"ט מונחה לעבר אוטובוס להסעת תלמידים במערב הנגב. הירי סימן סוף שבוע של הסלמה בדרום ישראל. סה"כ  נורו כ-120 רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי במהלך סוף השבוע, בכלל זה לעבר הערים באר שבע, אשדוד ואשקלון. שמונה רקטות יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל ומנעו פגיעות בערי דרום ישראל (המערכת אינה מיירטת רקטות, שאמורות ליפול בשטחים פתוחים). לאחר לילה שקט יחסית, נמשך במהלך ה-10 באפריל נמשך "טפטוף" ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל.

2. כלי טיס של חיל האוויר וכוחות שריון ורגלים תקפו שורה ארוכה של מטרות טרור ברצועה. בין המטרות שהותקפו:חוליות שהיו בדרכן לשגר  רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, תשתיות טרור, מוצבים, מנהרות הברחת אמצעי לחימה ואתרי ייצור ואחסון אמצעי לחימה. בתקיפות הללו נהרגו 17 פלסטינים  ביניהם פעילי טרור וככל הנראה גם אזרחים, שנהרגו בשוגג. בין הרוגי חמאס בלט תיסיר אבו סנימה בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם, שהיה מעורב גם בחטיפת גלעד שליט.

ירי טיל נ"ט לעבר אוטובוס התלמידים

3. ביום חמישי (7 באפריל) ירו פעילי חמאס טיל נ"ט מונחה לייזר מסוג קורנט לעבר אוטובוס להסעת תלמידים, סמוך לצומת סעד במערב הנגב. דקות ספורות לפני הירי ירדו מהאוטובוס עשרות תלמידים ועל האוטובוס נותרו הנהג ונער נוסף בן 16 . שניהם נפצעו. הנער נפצע באורח אנוש מפגיעת רסיסים בכל חלקי גופו ונהג האוטובוס נפצע באורח קל. בחלקו האחורי של האוטובוס נפער חור וחלונותיו התנפצו.

4. ירי הרקטות ופצצות המרגמה הינו ירי סטטיסטי, המכוון לעבר ריכוזי אוכלוסייה אזרחיים אולם לא למטרה ספציפית. בניגוד לכך  היה זה הפעם ירי בכינון ישיר של טיל נ"ט מתקדם מונחה לייזר לעבר מטרה אזרחית ברורה, אוטובוס המיועד להסעת ילדים המסומן בבירור בצבע צהוב  (בכל מדינות העולם אוטובוס המשמש להסעת תלמידים צבוע בצבע צהוב) .

אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ”ט
אוטובוס התלמידים, שנפגע מירי טיל נ"ט (7 באפריל צלם: אדי ישראל, NRG)

5. הזרוע הצבאית של חמאס גדודי עז אלדין אלקסאם קיבלו אחריות לירי טיל הנ"ט לעבר האוטובוס  (אתר אלקסאם, 7 באפריל 2011). להערכתנו בוצע הירי בכוונה לפגוע ביעד אזרחי הגם שסאמי אבו זהרי, דובר חמאס טען, כי פעילי התנועה לא התכוונו לפגוע באוטובוס תלמידים שכן לטענתם, מדיניות חמאס אינה דוגלת בירי לעבר אזרחים ישראליים2 (סוכנות רויטרס, 9 באפריל 2011)

נוסח קבלתה אחריות של גדודי עז אלדין אלקסאם לירי טיל הנ”ט לעבר אוטובוס התלמידים
נוסח קבלתה אחריות של גדודי עז אלדין אלקסאם לירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים המכונה:

"אוטובוס הכיבוש" (אתר הגדודים, 7 באפריל 2011)

ירי רקטות ופצצות מרגמה

6. הירי עבר אוטובוס התלמידים לווה בירי מאסיבי של פצצות מרגמה ורקטות לעבר ישראל. במהלך סוף השבוע נמשך הירי לעבר דרום ישראל. כמה מהרקטות שנורו היו רקטות ארוכות טווח שנפלו צפונית לעיר אשדוד. בכמה ישובים נגרם נזק למבנים וכמה אזרחים לקו בחרדה. סה"כ נפלו בשטח ישראל במהלך ימים אלה (10-7 באפריל) 58 רקטות ו-67  פצצות מרגמה (כמות דומה של רקטות ופצצות מרגמה נפלו מידי יום במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ):

7. להלן פירוט:

א. 7 באפריל –  במהלך היממה אותרו 8 נפילות של רקטות ו-18  נפילות של פצצות מרגמה. מערכת כיפת ברזל הצליחה ליירט רקטה, שנורתה לעבר העיר אשקלון.

ב. 8 באפריל – במהלך היממה אותרו 19 נפילות של רקטות ו-30 נפילות של פצצות מרגמה. אחת הרקטות נפלה על לול תרנגולות וגרמה נזק כבד למבנה. מערכת כיפת ברזל הצליחה ליירט שלוש רקטות שנורו לעבר העיר אשקלון.

נזק שנגרם ללול תרנגולות בקיבוץ ניר-עוז
נזק שנגרם ללול תרנגולות  בקיבוץ ניר-עוז
(באדיבות nrg , צלם: יהודה לחיאני, 9 באפריל 2011)

ג. 9 באפריל – במהלך היממה אותרו 26 נפילות של רקטות, שמונה מהן רקטות מסוג גראד (122 מ"מ)  ו-17 נפילות של פצצות מרגמה. כמה מבנים בישובים נפגעו. מערכת כיפת ברזל הצליחה ליירט שלוש רקטות, שנורו לעבר העיר אשקלון .

תיעוד חוליית מחבלים אשר ביצעה ירי של רקטה מתוך בית קברות
תיעוד חוליית מחבלים אשר ביצעה ירי של רקטה מתוך בית קברות (דובר צה"ל, 9 באפריל 2011)

ד. 10  באפריל – לאחר לילה שקט יחסית נפלו בשעות הבוקר חמש רקטות. אחת הרקטות נפלה בשטח פתוח מדרום לאשקלון . כמו כן אותרו נפילות של שתי פצצות מרגמה באזור המועצה האזורית חבל אשכול. אחת הפצצות פגעה בכבל חשמלי וגרמה לשיבושים באספקת החשמל.

8. מערכת כיפת ברזל, שנפרסה באזור בחודש האחרון הצליחה ליירט בסה"כ שמונה  רקטות שנורו לעבר ישראל (דובר צה"ל, 9 באפריל 2011) .

יירוט גראד ע”י מערכת מכיפת ברזל באזור אשקלון
יירוט גראד ע”י מערכת מכיפת ברזל באזור אשקלון
(באדיבות nrg, צלם: אדי ישראל, 10 באפריל 2011).

נתונים סטטיסטיים על סבב ההסלמה האחרון 

ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך יומי

ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך יומי

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנת 2011

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנת 2011
* נכון ל-10 באפריל

תגובת צה"ל

9. בעקבות תקיפת אוטובוס התלמידים ביצעו כוחות של חיל האוויר שריון וחיל רגלים תקיפות אינטנסיביות ברצועת עזה. בין אלה יוזכרו (דובר צה"ל, 9 באפריל 2011):

א. כלי טייס וכוחות שריון תקפו כ-11 חוליות מחבלים בצפון ובדרום רצועת עזה, אשר שיגרו רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.

ב. כלי טיס של חיל האוויר ביצעו תקיפות נגד חמישה עשר יעדי טרור ברצועת עזה בין היעדים ההותקפו: מוצבים, מנהרות להברחת אמצעי לחימה, אתרים לייצור ולאחסנה של אמצעי לחימה.

ג. בפעילות משותפת של חיל האוויר ושירות ביטחון כללי תקפו כלי טיס מפקדים ופעילי טרור של חמאס. כתוצאה מאחת התקיפות נהרג תיסיר סעיד סלימאן אבו סנימה, פעיל בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם של חמאס פעיל זה היה מעורב בביצוע פיגועים רבים נגד כוחות צה"ל ואזרחים ישראליים בין היתר הוא נטל חלק  בירי רקטות לעבר העיר אילת  והיה גם מעורב בחטיפתו של גלעד שליט. 

10.  כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על 17 הרוגים ו-50 פצועים. בין ההרוגים פעילי  טרור, כולל בכירים, וכן  גם מספר אזרחים, שנהרגו בשוגג.

תגובות פומביות של ארגוני הטרור

כללי

11. חמאס קיבלה אחריות פומבית על ירי הרקטות (תופעה חריגה מאז מבצע "עופרת יצוקה" ) ועל ירי פצצות המרגמה לעבר מה שכינתה  "מוצבים צבאיים" של צה"ל3 (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם , 8 באפריל 2011). במקביל קיבלו רוב ארגוני הטרור הפועלים ברצועה, גם הם אחריות על ירי הרקטות ופצצות המרגמה ביניהם: הג’האד האסלאמי בפלסטין, וועדות ההתנגדות העממית,  החזית העממית לשחרור פלסטין, החזית דמוקרטית לשחרור פלסטין.  מנגד, חמאס ושאר ארגוני הטרור גינו בפומבי את פעילות התגובה הישראלית אך כלל לא הזכירו כי לתקיפות של צה"ל קדם ירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים.

12. באתר המזוהה עם פתח דווח, כי הנהגת חמאס איבדה שליטה על הזרוע הצבאית של התנועה שבראשות אחמד ג’עברי. על פי האתר בעוד הדרג המדיני של חמאס פועל להביא להרגעה מתעלם ג’עברי  מכל ההחלטות הללו ומקדם את תהליך של הסלמה  (אלכופיה פרס, 9 באפריל 2011).  מנגד דוברים של חמאס התבטאו בפומבי, כי  התנועה אינה מעוניינת בהסלמה של המצב וכי הרגעה מצד ישראל תתקבל בהרגעה מצידם.

חמאס

13. להלן כמה התבטאויות של בכירים בחמאס:

א.  אסמאעיל הניה , ראש ממשל חמאס גינה את "התוקפנות הגלויה" של ישראל הפוגעת בילדים,נשים, זקנים וצוותים רפואיים   (Palestine-info , 8 באפריל 2011).

ב. מחמוד אלזהאר, חבר ההנהגה המרכזית של חמאס אמר כי חמאס ערכו דיונים עם המצרים והודיעו כי אם ישראל תפסיק לתקוף יתחייבו הארגונים ברצועה להפסיק את ירי הרקטות. הוא טען כי חמאס לעולם לא ניסתה לתקוף את ישראל משטח סיני  (BBC בערבית, 8 באפריל 2011).

ג. צלאח אלברדאויל, בכיר חמאס אמר כי הפגישות האחרונות בין הארגונים ברצועת עזה תרמו לאחדות עמדת הארגונים השונים. לדבריו "ההתנגדות" היא זו אשר תקבע איך ומתי להגיב (ערוץ אלקדס, 8 באפריל 2011).

ד. ט’אהר אלנונו, דובר ממשל חמאס  אמר כי ממשל חמאס מגנה בחריפות את הפעילות הישראלית וציין כי חמאס תנקוט בכל הדרכים על מנת להפסיק את ההסלמה, כולל העמדת ישראל לדין בבתי משפט בינלאומיים (ערוץ אלאקצא, 8 באפריל 2011).

ה. איהאב אלע’צין, דובר משרד הפנים של ממשל חמאס גינה את "ההסלמה הישראלית" ואת השתיקה הבינלאומית והאשים את ישראל ב"פשעי מלחמה"  (ערוץ אלאקצא, 8 באפריל).

ו. פוזי ברהם, דובר חמאס, קרא לתושבי הגדה המערבית לגלות סולידאריות עם תושבי רצועת עזה  ולפתוח באינתיפאדה שלישית. הוא גם קרא למפגינים במצרים להמשיך במחאה מול השגרירות הישראלית (רדיו צות אלאקצא, 9 באפריל 2011).

14. ממשל חמאס קרא לכינוס מועצת הליגה הערבית על מנת לדון בהסלמה ולהביא להפסקת התוקפנות. במקביל הפנה קריאה לתושבי הרצועה לעמוד איתן לנוכח התקיפות (אתר משרד הפנים, 8 באפריל 2011). מחמד עוצ’, שר החוץ בממשל חמאס, הדגיש כי משרדו פועל על מנת לעצור את "התוקפנות הישראלית המתמשכת". לשם כך משרדו עומד בקשר עם משרד החוץ המצרי ועם משרדי החוץ של שאר מדינות ערב ושל הקהילה הבינלאומית על מנת שאלה ילחצו על ישראל  (סוכנות מען, 8 באפריל 2011).

הרשות הפלסטינית

15. דוברים בכירים של הרשות הפלסטינית גינו את ישראל וקראו למנוע הסלמה . ככל הידוע לנו לא הייתה בדבריהם התייחסות לירי טיל נ"ט על אוטובוס התלמידים, שקדם להסלמה האחרונה.

16. אבו מאזן יו"ר הרשות הפלסטינית, העושה עתה במצרים, נועד עם שגרירי מדינות ערב במצרים ובליגה הערבית ועדכן אותם באירועים. הוא אמר כי ישראל מנצלת את המצב הנוכחי במדינות ערב כדי לתקוף ברצועה והדגיש כי פעולות אלה של ישראל הינן "פשעים בינלאומיים" נגד העם הפלסטיני (ופא, 8 באפריל 2011).

17. צאא’ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף גינה את "התוקפנות הישראלית המסוכנת…" ואת "הפעולות הנפשעות" של ישראל. הוא מסר כי על פי בקשת אבו מאזן, תתכנס מועצת הליגה הערבית לישיבה שלא מן המניין על מנת לדון באירועים . לדבריו יש לפעול על מנת למנוע הסלמה  של המצב (ופא, 10 באפריל 2011).

תגובות בינלאומיות

ארה"ב

18. סגן דובר מחלקת המדינה של ארה"ב גינה את ירי הרקטות לעבר ישראל ואת ירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים וקבע כי אין כל הצדקה לפגוע באזרחים תמימים. עוד הוסיף כי על כל המדינות, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון של האו"ם, למנוע העברת נשק ותחמושת בלתי חוקיים לרצועה(אתר מחלקת המדינה, 8 באפריל 2011).

האו"ם

19. מזכ"ל האו"ם גינה את ירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים וקרא להפסקה מיידית של ירי הרקטות. הוא גם הביע דאגה לנוכח  האבדות של אזרחים פלסטינים, שנגרמו כתוצאה מתקיפת צה"ל. הוא קרא לכבד את החוק הבינלאומי ולהרגיע את המצב על מנת למנוע אבידות נוספות (אתר האו"ם, 8 באפריל2011).

האיחוד האירופאי

20. קתרין אשטון שרת החוץ של  האיחוד האירופאי  הביעה דאגה מההסלמה  וגינתה את ירי הרקטות ופצצות המרגמה מרצועת עזה, שפגעה באזרחים תמימים. אשטון קראה לשני הצדדים להפסקה מיידית של הירי (אתר מועצת האיחוד האירופאי, 8 באפריל).

בריטניה

21. ויליאם היג, שר החוץ הבריטי, גינה את התקיפה המכוונת של אוטובוס התלמידים וקרא לחמאס לעצור את התקיפות באופן מיידי .  לדבריו תקיפות מסוג זה מדגישים את זכות ישראל להגן על עצמה אולם יחד עם זאת עליה להימנע ככל האפשר מלפגוע באוכלוסייה אזרחית (אתר משרד החוץ הבריטי, 8 באפריל 2011).

צרפת

22. דובר משרד החוץ הצרפתי גינה בתוקף את ירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים המהווה לדבריו הסלמה חדשה . הוא קרה להפסקה מיידית של האלימות שכן יהיו לכך גם השלכות הומניטאריות   (אתר משרד החוץ הצרפתי, 8  באפריל 2011).

מצרים

23. נביל אלערבי, שר החוץ המצרי הביע דאגת מצרים לנוכח ה"הסלמה הישראלית" ברצועת עזה . עוד הוסיף כי מצרים מגנה את ההתקפות הישראליות מן האוויר  והירי הארטילרי לעבר רצועת הוא הביע תקוותו שכל הצדדים ידבקו בהרגעה מתוך הגנה על הביטחון ועל חיי האזרחים. לדבריו מצרים מקיימת שיחות בין הצדדים בעניין זה   (מצראוי,  Palestine-info ,8 באפריל 2011).

24. על רקע ההסלמה ברצועה הפגינו (9-8 באפריל) אלפי אנשים סביב בניין שגרירות ישראל בקהיר הם קראו לסילוק השגריר ולהפסקת הנורמליזציה עם ישראל.

25. מחמד מרסי, דובר תנועת האחים המוסלמים גינה בחריפות את תקיפות צה"ל וקרא למדינות ערב לא רק לגנות את ישראל אלא גם לסייע ל"התנגדות הפלסטינית" באמצעי לחימה ותחמושת כדי שיוכלו לעמוד נגד "התוקפנות הישראלית" (אתר האחים המוסלמים, 7 באפריל 2011).

נספח


טיל הקורנט

כללי

1. מאז תום מבצע "עופרת יצוקה" הושם דגש רב בחמאס על שיקום ושדרוג מערך הנ"ט, בו רואה חמאס מענה ליתרון של הכלים המשוריינים של צה"ל. בשנתיים האחרונות הצטיידו ארגוני הטרור הפועלים ברצועה במערכות נ"ט מונחות מתקדמות, בעלות כושר חדירה רב יותר, דוגמת טילי קורנט .

2. טילי הקורנט, כמו גם אמצעי לחימה מתקדמים נוספים, מוברחים לרצועת עזה בסיוע סוריה ואיראן המעוניינות לצייד את חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועה באמצעי לחימה מתקדמים. טילים אלו הועברו גם לחזבאללה שעשה בהם שימוש במהלך מלחמת לבנון השנייה.4

3. שימוש ראשון בטיל קורנט  ידי ארגוני הטרור ברצועת עזה נעשה ב-6 בדצמבר 2010 נגד טנק צה"ל. ב-7 באפריל נעשה שימוש נוסף בטיל הנ"ט והפעם נגד מטרה אזרחית  (אוטובוס תלמידים).

טיל נ"ט קורנט (SprigganAT-14)

5. להלן נתונים טכניים:

  • משקל: 27 ק"ג

  • אורך: 1,200 מ"מ

  • קוטר: 152 מ"מ2

  • טווח: בין 100- 5,500 מטרים

קורנט
קורנט

 


1 השלמה לסיכום השבועי מה-5 באפריל 2011.

2 דבריו אלו עומדים בניגוד מוחלט למדיניות ירי הרקטות של חמאס המכוונת לעבר ריכוזי אוכלוסייה אזרחיים בישראל. גם פיגועי ההתאבדות, שבוצעו ע"י חמאס, כוונו ברובם לעבר יעדים אזרחיים מובהקים.

3 חמאס נמנעת מלהודות כי ירי הרקטות ופצצות המרגמה מתבצע במרבית המקרים לעבר ריכוזי אוכלוסייה אזרחיים, ומכנה אותם "מוצבים צבאיים".

4 בכפר ע’נדוריה שברום לבנון נתפסו שמונה ערכות שלמות של טילי נ"ט מסוג קורנט מתוצרת רוסיה , שהועברו לחזבאללה מסוריה.

לראש העמוד