חמאס פתחה בקמפיין תקשורתי נגד מזכ”ל האו”ם בשל הסתייגותו מהמשט.

נוסח האיגרת, ששיגר מזכ”ל האו”ם למדינות אגן הים התיכון, ובו הסתייגות מהמשט הטומן בחובו פוטנציאל של עימות אלים  (אתר האו”ם, 31 במאי 2011)

נוסח האיגרת, ששיגר מזכ”ל האו”ם למדינות אגן הים התיכון, ובו הסתייגות מהמשט הטומן בחובו פוטנציאל של עימות אלים (אתר האו”ם, 31 במאי 2011)

ההפגנה לציון יום השנה ל”צי החירות 1“ בנמל עזה

ההפגנה לציון יום השנה ל”צי החירות 1“ בנמל עזה


נוסח האיגרת, ששיגר מזכ”ל האו”ם למדינות אגן הים התיכון, ובו הסתייגות מהמשט הטומן בחובו פוטנציאל של עימות אלים  (אתר האו”ם, 31 במאי 2011)
נוסח האיגרת, ששיגר מזכ”ל האו”ם למדינות אגן הים התיכון, ובו הסתייגות מהמשט

הטומן בחובו פוטנציאל של עימות אלים (אתר האו”ם, 31 במאי 2011)

כללי

1. ממשל חמאס וארגונים פרו-פלסטינים המארגנים את משט "צי החירות 2" מתחו ביקורת חריפה על איגרת ששלח מזכ"ל האו"ם באן קי- מון לממשלות מדינות אגן הים התיכון, כולל ממשלת ישראל, בנושא המשט (27 במאי 2011).

2. באגרת קרא המזכ"ל למדינות השונות, שלא לעודד צאתו של המשט, הנושא בחובו פוטנציאל הסלמה עד לכדי עימות אלים ("The potential to escalate into violent conflict "). המזכ"ל הבהיר, כי משטים אינם מהווים פיתרון למצוקה הכלכלית ברצועת עזה, ועל כל המוצרים המיועדים לרצועת עזה לעבור דרך הערוצים המקובלים. הוא קרא לממשלות, כולל לממשלת ישראל, לנהוג באחריות ולהימנע מאלימות במהלך המשט, (אתר האו"ם, 27 במאי 2011).

3. תגובת מזכ"ל האו"ם מצטרפת להסתייגויות רבות אחרות מהמשט, שהושמעו בקהילה הבינלאומית. בין המסתייגים ארה"ב, האיחוד האירופאי ומדינות מערביות כמו צרפת, ספרד, דנמרק, הולנד וקנדה. הסתייגויות אלה, שכמותן לא הושמעו במשט הקודם, עלולות, בראיית חמאס ובעלי בריתה, לערער על הלגיטימיות של המשט ושל מטרותיו, ועלולות אף לחזק את הלגיטימציה של מהלכים ישראליים נגדו. כיוון שכך, פתחה חמאס בקמפיין תקשורתי נגד מזכ"ל האו"ם בהטילה עליו את האחריות לשלומו של משט "צי החירות 2" .

תגובות חמאס ובעלי בריתה

4. להלן עיקרי תגובות חמאס ובעלי בריתה, שהתפרסמו בכלי תקשורת המזוהים עם חמאס:

א. לשכת ההסברה של חמאס, פרסמה הודעה המגנה את קריאתו של מזכ"ל האו"ם. לדברי ההודעה, הקריאה היא "סטייה מסוכנת" מהעקרונות עליהם הוקם האו"ם, ועמדתו של המזכ"ל מהווה תקדים מסוכן. לדברי ההודעה מצופה מהמזכ"ל שלא להיכנע ללחצי ישראל אלא לדרוש ממנו לשים קץ ל"מצור" ולתמוך בצעדים להעברת סיוע הומניטארי לרצועה (Palestine-info , 28 במאי 2011).

ב. מחמד עוצ’, שר החוץ בממשל חמאס, אמר, כי על האו"ם לפעול כדי להקל על העם הפלסטיני ולסייע בהסרת ה"מצור" ולקרוא למדינות נוספות לסייע בהקלת ה"מצור".  עוד ציין כי למזכ"ל האו"ם תפקיד משמעותי בסיום ה"מצור" ובשיקום רצועת עזה וכן כי עליו להימנע מלעמוד לצידה של ישראל (ערוץ אלקדס, 28 במאי 2011).

ג. בהודעה לעיתונות מטעם הוועדה העממית לשבירת המצור על עזה1, שפורסמה  באתר חמאס,  הטילה הוועדה על מזכ"ל האו"ם, באן קי- מון, את האחריות לשלומו של משט "צי החירות 2" . הוועדה הדגישה, כי ההודעה שפרסם מזכ"ל האו"ם מכשירה "את הפיראטיות של ישראל" ומעודדת אותה לתקוף את המשט כפי שעשתה במשט הקודם בשנת 2010. עוד נאמר בהודעה כי אזהרתו של המזכ"ל לא תניא את המשט מלהפליג במועד שנקבע לו ודורשת ממנו להגן על הספינות (12 לדברי ההודעה) ועל נוסעיהן (Palestine-info , 28 במאי 2011).

ד. ראמי עבדו, אחד מפעילי הקמפיין האירופאי להסרת המצור ( ( ECESG , אחד הארגונים המרכזיים בארגון המשט, גינה בראיון את הודעתו של מזכ"ל האו"ם. הוא  ציין,  כי המשט הינו "פעילות עממית" של ארגונים אזרחיים וממשלות אינן יכולות למנוע יציאתו  (רדיו צות אלאקצא של חמאס, 28 במאי 2011).

ה. זאהר ביראוי , פעיל חמאס בבריטניה, המשמש גם כדובר הוועדה הבינלאומית לשבירת המצור על רצועת עזה, הדגיש כי על האו"ם להגן על המשט במקום להסית נגדו. לדבריו הארגונים המשתתפים בארגון המשט מוכנים להסכים, שוועדת מעקב של האו"ם תפקח על החומרים המועברים בספינות המשתתפות בו, כדי לוודא, שהם אינם מסכנים איש (Palestine-info , 29 במאי 2011).

5. חמאס גיבתה את הקמפיין התקשורתי באירוע מחאה של  תושבי רצועת עזה. מאות  תושבים השתתפו בהפגנה, שארגנה רשת הארגונים אזרחיים לציון יום השנה למשט ה"מרמרה". במהלך ההפגנה הונפו דגלי פלסטין ותורכיה והושמעו סיסמאות המגנות את ישראל. המפגינים דרשו מהקהילה הבינלאומית וממזכ"ל האו"ם לנקוט במהלך רציני על מנת להגן על המשט הבא (ופא, 30 במאי 2011).

ההפגנה לציון יום השנה ל”צי החירות 1“ בנמל עזה
ההפגנה לציון יום השנה ל"צי החירות 1" בנמל עזה ( פאל-טודיי 30 במאי 2011)


1 גוף ברצועת עזה בראשו עומד פעיל חמאס ג’מאל אלח’צ’רי.

לראש העמוד