חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני ( 14 – 20 בספטמבר 2011)

אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית בפגישה עם מזכ”ל האו”ם באן קי מון

אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית בפגישה עם מזכ”ל האו”ם באן קי מון

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

הפגנות ביהודה ושומרון

הפגנות ביהודה ושומרון

הפגנות ביהודה ושומרון

הפגנות ביהודה ושומרון


אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית בפגישה עם מזכ”ל האו”ם באן קי מון

אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית בפגישה עם מזכ”ל האו”ם באן קי מון

(ופא,19 בספטמבר 2011)

עיקרי הדו"ח

 המערכה הדיפלומטית שמנהלת הרשות הפלסטינית לצירוף "פלסטין" כמדינה ה-194 באו"ם עומדת השבוע למבחן. מוקד הפעילות הדיפלומטית הועתק השבוע לניו יורק, אליה הגיע יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שהצהיר טרם צאתו כי בכוונת הרשות לפנות למועצת הביטחון. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו צפוי גם הוא להגיע לניו יורק, על מנת להציג בפני העצרת את העמדה הישראלית. מאחורי הקלעים מתנהלת פעילות דיפלומטית נמרצת, בהובלת ארה"ב, המעוניינת, בין השאר, לגייס תמיכה, שתמנע ממנה את הצורך להשתמש בזכות הוטו שלה במועצת הביטחון לסיכול הפניה הפלסטינית.

 בשטח עדיין מתנהל הקמפיין הפלסטיני בפרופיל נמוך, אולם הוא מתוכנן להגיע לשיאו ב-23 בספטמבר, מועד נאום אבו מאזן בעצרת והגשת הפניה לקבלת "פלסטין" כחברה מלאה באו"ם. כוחות הביטחון של ישראל והרשות הפלסטינית נערכים לקראת פיקוח על ההפגנות והכלתן, במגמה למנוע אלימות ויציאתן מכלל שליטה. חמאס, המתנגדת למהלך של הרשות הפלסטינית, העלתה הילוך בהתבטאויותיה נגדו, הגם שבשטח לא היו השבוע אירועי טרור חריגים.

אירועים בולטים בדרומה של ישראל

 במהלך השבוע האחרון אותרה נפילה של פצצת מרגמה אחת בשטח ישראל  (ליל 20-19 בספטמבר). פצצת המרגמה נפלה בשטח פתוח במועצה האזורית אשכול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. 

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

יהודה ושומרון

אירועים בשטח

 על רקע הפעילות הפלסטינית הצפויה באו"ם התקיימו במהלך סוף השבוע האחרון הפגנות במוקדי החיכוך המסורתיים, בדגש על הכפרים בלעין ונעלין, וכן במעבר קלנדיה שמצפון לירושלים. המפגינים יידו אבנים על כוחות הביטחון הישראלים, שהשיבו באמצעים לפיזור הפגנות. בקלנדיה נפצע חייל ישראלי באורח קל מאבן שהושלכה לעברו.

הפגנות ביהודה ושומרון

הפגנות ביהודה ושומרון
הפגנות ביהודה ושומרון. למעלה: צעירים וילדים פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה"ל במהלך ההפגנה במעבר  קלנדיה.
למטה: תמונות נוספות מההפגנה (דובר צה"ל, 17 בספטמבר 2011; צפא, 17 בספטמבר 2011).

 ב-16 בספטמבר אירעו עימותים בין פלסטינים למתיישבים יהודים, שחדרו לכפר קצרא (דרומית לשכם). על פי דיווח בתקשורת הפלסטינית נעצרו המתיישבים בידי "ועדות עממיות" מקומיות, שהוקמו לשם אבטחת הכפר. לטענת הפלסטינים אחד המתיישבים פתח באש לעבר פלסטיני ופצע אותו. מהמתיישבים הוחרם נשק קר, שהיה ברשותם. עם מעצרם נהרו מאות מתושבי הכפר למקום ואנשי "הועדות העממיות" החליטו לשחררם מחשש "שייעשה בהם לינץ’" (מען, 16 בספטמבר 2011).  יצויין כי בכפר קצרה הוצת והושחת לאחרונה מסגד, ככל הנראה בידי מתיישבים יהודים במסגרת ארועי "תג מחיר".

 על רקע אירועים אלה, גורמים פלסטינים טוענים, כי לאחרונה גברו העימותים בין מתיישבים יהודים לבין תושבים פלסטינים. ע’סאן דע’לס, האחראי על תיק ההתנחלויות ברשות הפלסטינית טען,  כי מדובר במדיניות מכוונת של ישראל, המערבת גם את צה"ל, שמטרתה "להגביר את ההסלמה" לקראת המהלך הפלסטיני באו"ם. בתקשורת הפלסטינית דווח כי בעקבות העימותים הכריזו הפלסטינים על הקמת "וועדות שמירה עממיות" במועצות המקומיות, בכפרים ובעיירות והנחו את האזרחים לנקוט במשנה זהירות כאשר הם נעים ברחבי הגדה המערבית (רדיו קול פלסטין, 15 בספטמבר 2011).

ההתפתחויות ברצועת עזה

המצב במעברים

 השבוע נכנסו בין 276  ל- 283  משאיות סחורה ליום לרצועת עזה (אתר תיאום פעולות הממשלה בשטחים 20 בספטמבר 2011).

המאבק המדיני

כללי

 המהלך הפלסטיני בעצרת האו"ם, שלקראתו נערכה הרשות הפלסטינית במשך חודשים ארוכים, הגיע השבוע לידי מבחן. מוקד הפעילות הדיפלומטית הועתק השבוע לניו-יורק עם הגעתו של יו"ר הרשות אבו מאזן וההגעה הצפויה של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.

 ערב צאתו הודיע אבו מאזן כי בדעת הרשות הפלסטינית לפנות למועצת הביטחון. בפגישתו עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון (19 בספטמבר) מסר אבו מאזן כי יגיש את הבקשה לצירוף "פלסטין" כמדינה חברה באו"ם, לאחר נאומו בעצרת ביום שישי הקרוב ה-23 בספטמבר (ופא, 19 בספטמבר 2011). עם זאת, בשלב זה עדיין נותר "ערפל קרב" ביחס לאופן ההתנהלות הפלסטינית בהמשך.

 מכל מקום, ארצות הברית מנהלת פעילות דיפלומטית נמרצת, שמטרתה, בין השאר, לגייס תמיכה מקרב חברות מועצת הביטחון של האו"ם על מנת למנוע את הצורך להשתמש בזכות הווטו שלה לסיכול ההחלטה.  סוזן רייס, שגרירת ארצות  הברית באו"ם, טענה כי מספר מדינות במועצת הביטחון מסתייגות מהצעד הפלסטיני וכי "אם הפלסטינים לא ירדו מהעץ, ארצות הברית לא תהיה היחידה במועצת הביטחון שתביע התנגדות לתכניתם". בן רודס, דובר מחלקת המדינה האמריקנית, הבהיר כי במידת הצורך ארצות הברית תשתמש בזכות הווטו שלה במועצת הביטחון, אך עדיין לא יודעת מה תעשה במידה והפלסטינים יפנו לעצרת הכללית (הארץ, 19 ו-20 בספטמבר 2011).

נאום אבו מאזן ותגובת ראש ממשלת ישראל

 טרם יציאתו לעצרת האו"ם בניו יורק, נשא אבו מאזן, ראש הרשות הפלסטינית, נאום במשכן הנשיאות בראמאללה. בנאומו התייחס בעיקר לכוונה העומדת מאחורי הפנייה הפלסטינית לאו"ם  ומשמעותה. עיקרי נאומו  (אלערביה, 16 בספטמבר 2011):

  • אבו מאזן מנה את הסיבות  העיקריות לפניה הפלסטינית לאו"ם:

  • נאום נשיא ארצות הברית אובמה והצהרות שונות של ה"רביעייה" על תקוותם לראות מדינה פלסטינית בספטמבר.

  • תמיכתן של למעלה מ-126 מדינות במדינה הפלסטינית ושליש נוסף [ממדינות העולם] "המכיר בנו אך לא מאפשר לנו לפתוח שגרירות".

  • הפלסטינים הם "העם היחיד בעולם שנותר תחת כיבוש" ושאין לו ייצוג באו"ם.

  • שב והדגיש, כי בכוונתם לפנות למועצת הביטחון של האו"ם ומטרתם "להשיג חברות מלאה באו"ם". לדבריו, לאחר קבלת החברות,  יחל מו"מ עם ישראל על הסדר הקבע, שיהיה מו"מ בין "מדינה כובשת לבין מדינה תחת כיבוש, שצריך להסתיים".

  • הבהיר, כי ההליכה לאו"ם הינה רק חלק "מהאסטרטגיה הפלסטינית שמטרתה להשיב את פלסטין בגבולות 1967, שבירתה ירושלים, אל המפה הפוליטית".

  • האשים את ממשלת ישראל בכישלון המו"מ ובהבאתו למבוי סתם. עם זאת, הבהיר כי כוונת הפלסטינים אינה לבודד את ישראל, אלא "לבודד את מדיניות ישראל".

  • הדגיש כי אין בכוונת הפלסטינים לנקוט באלימות משום שהדבר יפגע במטרתם.

  • בנוגע למשא והמתן העתידי הדגיש, כי לאחר הכרת האו"ם במדינה פלסטינית על בסיס גבולות 1967, ינוהל מו"מ להסדרי הקבע בנושאי ירושלים, בעיית הפליטים, גבולות שתי המדינות, המים, הביטחון, ההתנחלויות והאסירים הפלסטינים.

 בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, התייחס לנאום והבהיר כי "שלום אינו מושג באמצעות נקיטה בצעדים חד צדדיים באו"ם או בהתחברות עם ארגון הטרור חמאס, אלא באמצעות מו"מ ישיר עם ישראל". במסיבת עיתונאים עם ראש ממשלת צ’כיה קרא ראש הממשלה הישראלי לפלסטינים לנהל משא ומתן ישיר וקרא לחתור לשלום באמצעות חיפוש אחר האמת, והבהיר כי זה המסר שבכוונתו לקחת עימו לעצרת האו"ם (אתר משרד ראש הממשלה, 15 ו-17 בספטמבר 2011).

התנגדות חמאס (וגורמים נוספים) למהלך הפלסטיני באו"ם

 דוברי חמאס העלו השבוע הילוך בהתבטאויותיהם נגד המהלך של הרשות הפלסטינית באו"ם. במסגרת זו פורסמה הודעה רשמית מטען חמאס הטוענת, כי פנייתו של אבו מאזן למועצת הביטחון "מלאה בפגמים". עוד  הדגישה ההודעה שחמאס "מתנגדת לכל צעד שמוותר על גרגר אדמה אחד בפלסטין" ולויתור על "זכות" כלשהי של העם הפלסטיני, בדגש על "זכות השיבה" של הפלסטינים (Palestine-info , 16 בספטמבר 2011).

 פוזי ברהום, דובר חמאס, טען כי הפניה לאו"ם הינה "צעד אינדיבידואלי" של אבו מאזן, שנעשה ללא תיאום או הסכמת חמאס והתנועה לא תגבה אותו (מען, 16 בספטמבר 2011). כמו כן, הדגישה חמאס כי לא תאפשר את  קיומן של  פעולות תמיכה במהלך באו"ם בשטחי רצועת עזה (פאל-פרס, 15 בספטמבר 2011).

פעילות בשטח על רקע המהלך באו"ם

 הקמפיין הפלסטיני המלווה את המהלך ממשיך לארגן פעולות תמיכה בשטח. השבוע עדיין התקיימו פעולות אלו בפרופיל נמוך. במסגרת זו, נקראו הפלסטינים לקיים הפגנות ותהלוכות ברחבי יהודה ושומרון ב-21 בספטמבר וב-23 בספטמבר. הפעילויות צפויות להתקיים בשכם, ראמאללה, חברון, יריחו, ג’נין ובערים מרכזיות נוספות בגדה המערבית וכן בירושלים (אלעאהד, 15 בספטמבר 2011).

  משטרת ישראל ומנגנוני הביטחון הפלסטינים נערכים לאירועים הצפויים. המשרד הישראלי לביטחון פנים יזם שורה של תקנות לשעת חירום, שמטרתן לשפר את יכולתה של משטרת ישראל "להתמודד עם הפרות סדר המוניות שייצאו מכלל שליטה". מנגנוני הביטחון הפלסטינים ערכו בשבוע האחרון אימונים מיוחדים שכללו פיזור הפגנות, לכידת עבריינים ואימונים נוספים (הארץ, 18 ו-20 בספטמבר 2011; אתר המשטרה הפלסטינית בגדה, 15 בספטמבר 2011).

 מנגד, בתקשורת ובאתרי האינטרנט, נשמעו קריאות לקיום פעילות המתנגדת למהלך באו"ם:

  • קמפיין בשם "האנתיפאדה הפלסטינית השלישית" פרסם הודעה בה קרא לפלסטינים ב"שטחים" ובפזורה "להתקומם נגד פעילות ישראל" ביום שישי ה-23 בספטמבר שיכונה "יום שישי פלסטין" במסגרתו יקראו המפגינים ל"סיום הכיבוש על כל פלסטין ההיסטורית מהנהר ועד הים" ותודגש "זכות השיבה". בסוף ההודעה נאמר, כי "פלסטין תשוחרר ואנו אלה שנשחרר אותה, מהנהר עד הים ומהים לנהר" (פייסבוק, 18 בספטמבר 2011).

  • פעילים פלסטינים, שזהותם אינה ידועה, החלו לקרוא באמצעות הרשת החברתית "פייסבוק" לפלסטינים לקיים תהלוכות במקום מושבם במדינות ערב מתוך מטרה "לאשר את דבקותם של הפלסטינים בזכותם על כל פלסטין ולא רק על שטחי 1967". בדף הפייסבוק של הקבוצה הובעה התנגדות "לכל פתרון שאינו כולל את "זכות השיבה" ואת "הזכות על פלסטין כולה" (אלשרק אלאוסט, 14 בספטמבר 2011).

שיירות לרצועת עזה – תמונת מצב

שיירת "מיילים של חיוכים" צפויה להגיע לרצועת עזה ב-6 באוקטובר

 שיירת "מיילים של חיוכים" צפויה להגיע לרצועת עזה ב-6 באוקטובר. ועידת "עורק חיים" הירדנית, שכשלה בניסיונה לשגר ספינה לרצועת עזה במסגרת המשט האחרון, הודיעה על השתתפותה בשיירה (אלבוצלה, 15 בספטמבר 2011).


1 בסטטיסטיקה לא נכללו נפילות של רקטות ופצצות מרגמה  שנפלו בשטח רצועת עזה. נכון ל-20 בספטמבר 2011

 

לראש העמוד