חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (28 בספטמבר – 4 באוקטובר 2011)

הועידה הבין לאומית לתמיכה בפלסטין

הועידה הבין לאומית לתמיכה בפלסטין

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

פלסטינים המשתתפים בהפגנת הזדהות בשכם עם מחבלים העצורים בישראל

פלסטינים המשתתפים בהפגנת הזדהות בשכם עם מחבלים העצורים בישראל

סוכנות הידיעות מהר, 1 באוקטובר 2011

סוכנות הידיעות מהר, 1 באוקטובר 2011


הועידה הבין לאומית לתמיכה בפלסטין

“הועידה הבין לאומית לתמיכה בפלסטין” המתקיימת בטהראן בימים אלה, בה משתתפים נציגי ארגוני טרור כגון חמאס. בועידה הושמעו הצהרות הקוראות לחיסולה של ישראל, תומכות בדרך הטרור (“ההתנגדות”) ומתנגדות לפניה הפלסטינית לאו”ם
(סוכנות הידיעות מהר, 1 באוקטובר 2011).

עיקרי הדו"ח

 נמשך "טפטוף" של ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר הנגב המערבי. כמו כן, הופעל השבוע מטען נגד כוחות צה"ל בעת שקיימו סיור סמוך לגדר הביטחון שבין ישראל לרצועה. חיל האוויר תקף חוליית מחבלים בצפון הרצועה בעת שביצעה הכנות לירי רקטות.

 בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, הודיע כי ישראל מקדמת בברכה את הודעת "הרביעייה" הקוראת לקיום משא ומתן ללא תנאים מוקדמים. הועד הפועל של אש"ף פרסם הודעה שמשמעתה הסתייגות מהודעת "הרביעייה", הגם שהדבר לא נאמר במפורש. חמאס הזהיר את אבו מאזן והנהגת אש"ף מפני קבלת הודעת "הרביעייה".

אירועים בולטים בדרומה של ישראל

 ב-27 בספטמבר אותרה נפילה אחת של רקטה אחת בשטחים פתוחים בשטח המועצה האזורית שער הנגב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.  כמו כן אותרה נפילתה של פצצת מרגמה  (ב-29 בספטמבר) בשטח המועצה האזורית חוף אשקלון. לא היו נפגעים נגרם נזק לכבל חשמלי.  

 ב-4 באוקטובר הופעל מטען נגד כוחות צה"ל בעת שערכו סיור בסמוך לגדר הביטחון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. הכוח זיהה ארבעה מטענים נוספים וניטרל אותם (אתר דובר צה"ל, 4 באוקטובר 2011).

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי הרקטות בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה

תקיפות חיל האוויר

 כלי טיס של חיל האוויר תקפו חוליית מחבלים בצפון רצועת עזה, אשר ביצעה הכנות לירי רקטות  לעבר שטח ישראל. החוליה נפגעה (אתר דובר צה"ל, 1 באוקטובר 2011).

יהודה ושומרון

אירועים בשטח

 השבוע אירעו ברחבי יהודה ושומרון מקרים רבים של ידוי אבנים לעבר כלי רכב ישראלים כמו גם לעבר אזרחים ואנשי כוחות הביטחון. במקביל, נמשכו עימותים בין פלסטינים לבין מתיישבים ישראלים.

 השבוע התקיימו ברחבי יהודה ושומרון וברצועת עזה אירועי הזדהות עם שביתת רעב שמקיימים מחבלים פלסטינים הכלואים בישראל. במסגרת זו התקיימו הפגנות בערים המרכזיות ביהודה ושומרון  בהן נטלו חלק מאות אנשים (ופא, 3 באוקטובר 2011).

פלסטינים המשתתפים בהפגנת הזדהות בשכם עם מחבלים העצורים בישראל
פלסטינים המשתתפים בהפגנת הזדהות בשכם עם מחבלים העצורים בישראל
(ופא, 3 באוקטובר 2011)

ההתפתחויות ברצועת עזה

נמשך תהליך האסלאמיזציה ברצועת עזה

 כתבה שהתפרסמה בעיתון אלחיאת (8 בספטמבר) מתארת המשך תהליך האסלאמיזציה ברצועת עזה והפעם בקרב תלמידות בית הספר התיכון2. על פי הכתבה אולצו תלמידות מוסלמיות בבית הספר ללבוש ג’לבאב (שמלה ארוכה) וחג’אב (רעלה). אלה שסירבו לעשות כן גורשו מהכיתה. כאשר התלוננו הוריהן של התלמידות נאמר להם על ידי המורה, כי אלה הן הנחיות משרד החינוך של ממשל חמאס. מאוחר יותר הכחישו מנהלת בית הספר כמו גם  טאהר אלנונו, דובר ממשל החמאס, כי קיימת הנחייה רשמית בנושא.

המאבק המדיני

ראש ממשלת ישראל קיבל את הצעת “הרביעייה”

 בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, הודיע כי "ישראל מקדמת בברכה" את הודעת ה"רביעייה" הקוראת לקיום משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית. נתניהו הוסיף, כי  לישראל מספר השגות בנוגע להודעה, אולם אלו יוכלו לבוא על פתרונן במהלך המו"מ (אתר משרד ראש הממשלה, 2 באוקטובר 2011).

 יאסר עבד רבה, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, הקריא החלטתו של הועד הפועל של אש"ף. החלטה זאת, למעשה, מסתייגת מההודעה, הגם שאין היא מציינת זאת במפורש. לדברי עבד רבה משמעות ההודעה הינה הפסקה של "פעילות ההתנחלות על כל צורותיה", בהבהירו כי הרשות הפלסטינית דבקה בפתרון על בסיס גבולות 1967 שיושג באמצעות משא ומתן. הוא קרא לממשלת ישראל להתחייב לעקרונות הללו, בדגש על הפסקת ההתנחלויות, על מנת שהמו"מ יתחיל בהקדם (ופא, 29 בספטמבר 2011).

 חמאס פרסמה הודעה רשמית בה הזהירה את אבו מאזן והנהגת אש"ף שלא ללכת שולל אחרי "התרגילים הציוניים" ואחרי המו"מ, שכן הודעת "הרביעייה" נועדה רק להחזיר את אש"ף "למסלול המו"מ חסר התועלת" (אתר לשכת ההסברה של חמאס, 3 באוקטובר 2011). 

המהלך הפלסטיני באו"ם

 נמשכים הדיונים במועצת הביטחון של האו"ם בבקשה הפלסטינית להתקבל כחברה, אך לא ברור עדיין מתי תתקבל  ההחלטה בנושא. במקביל פועלת הרשות הפלסטינית להבטיח תמיכתן של מדינות רבות ככל האפשר בהחלטה, על מנת לדחוק את ארה"ב לשימוש בזכות הוטו שלה.

 ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ של הרשות הפלסטינית, טען בראיון לרדיו הפלסטיני, כי עד כה הובטחה תמיכתן של שמונה מדינות, מתוך תשע הנחוצות לקבלת הבקשה, והן – רוסיה, סין, הודו, דרום אפריקה, ברזיל, לבנון, ניגריה וגבון. לדבריו מתמקדת עתה הרשות הפלסטינית בהשגת תמיכתן של קולומביה ובוסניה-הרצגובינה (ופא, 29 בספטמבר 2011).

הקונגרס האמריקני הקפיא העברת כספים לרשות הפלסטינים

 על פי דיווחי התקשורת האמריקנית הקפיא הקונגרס האמריקני העברה של 200 מיליון דולר לרשות הפלסטינית, בעקבות פנייתה לאו"ם ובעקבות הפיוס בין פתח וחמאס (האינדפנדנט, 1 באוקטובר 2011). אבו מאזן, ראש הרשות הפלסטינית, טען כי הרשות טרם קיבלה מידע רשמי אודות הקפאת  העברת הכספים.  צאא’ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, כינה את הצעד  האמריקני "סחיטה כספית" והבהיר, כי הפלסטינים ימשיכו לעמוד על זכויותיהם ודרישותיהם גם אם הדבר יעלה להם בסיוע האמריקני (ופא, 2 באוקטובר 2011).

הרשות הפלסטינית גינתה את הרחבת הבניה בשכונת גילה בירושלים

 בכירים ברשות הפלסטינית ובקהילה הבין-לאומית גינו את הרחבת הבניה בשכונת גילה שבדרום ירושלים. זאת, בעקבות הפרסום אודות אישורים שניתנו על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בירושלים, לבניה של 1,100 יחידות דיור. נמר חמאד, יועצו המדיני של אבו מאזן, טען, כי מדובר בתכנית של ממשלת ישראל שנועדה לקרוא תיגר על הקהילה הבין לאומית. צאא’ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, טען כי אישור התכנית מהווה בחירה "בהתנחלות" ולא בשלום ומדובר באמירת "לא" להודעת "הרביעייה". ריאצ’ מנצור, הנציג הפלסטיני באו"ם, שלח איגרות בנושא לנשיא מועצת הביטחון, נשיא העצרת הכללית ומזכ"ל האו"ם (קדסנט, 27 בספטמבר 2011; AFP , 27 בספטמבר 2011; ופא, 29 בספטמבר 2011).

 בתגובה לגינויים, שהושמעו גם בזירה הבין לאומית, הבהירה ממשלת ישראל כי שכונת גילה איננה התנחלות, אלא אחת משכונותיה של ירושלים, אשר הוכרה ככזו "בכל אחת מתכניות השלום שהוגשו ב-18 השנה האחרונות". לפיכך גורסת ממשלת ישראל כי אישורי הבניה כלל אינם סותרים את שאיפתה של ישראל לחידוש המו"מ עם הפלסטינים בהתבסס על פתרון שתי המדינות (חדשות ערוץ 10 הישראלי, 28 בספטמבר 2011). 

לוחמה מדינית ותודעתית נגד ישראל

נציגי חמאס השתתפו ב”ועידה לתמיכה בפלסטין” שנערכה בטהראן

 בימים אלה מתקיימת בטהראן ועידה המכונה "הועידה הבין לאומית לתמיכה בפלסטין". בועידה נוטלים חלק  בכירי המשטר האיראני ונציגים אנטי-ישראלים ממדינות רבות, וכן נציגים מארגוני הטרור הפלסטינים. את נאום הפתיחה של הועידה נשא עלי ח’מאנא’י, מנהיג איראן.  במהלך נאומו  הוא תיאר את האירועים האחרונים במדינות ערב, את "איבתן הגואה" של מדינות האזור למערב ואת "ההידרדרות" של ישראל ב"תחום המדיני". עוד הוסיף (איסנא, 1 באוקטובר 2011):

  • "הציונים" (קרי, מדינת ישראל) מהווים "סכנה מוסרית, מדינית וכלכלית" לעולם. הציונים אינם עומדים בהסכמי אוסלו.

  •  "יש לשחרר את כל פלסטין" (קרי, לחסל את מדינת ישראל) התכנית להכרה במדינה פלסטינית באו"ם אינה באה בחשבון משום שמשמעותה הכרה במדינה היהודית. לדבריו, כל תכנית פעולה חייבת להתבסס על עקרון "פלסטין כולה עבור הפלסטינים… מהירדן ועד הים". הוא הדגיש את תמיכתה של איראן ב"התנגדות" והבהיר כי לשיטתה של איראן היא איננה טרור, אלא הטרור האמיתי הוא זה המבוצע בידי "הציונים".

  • הוא שב והציע, כחלופה להחלטה באו"ם, את הצעה האיראנית המסורתית לקיים משאל עם בו יבחרו כל אזרחי "פלסטין" המקוריים, קרי, אלו שהתגוררו בה עד להקמת מדינת ישראל, את המשטר העתידי של המדינה.

 ח’אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, כינה את הועידה "ועדת התמיכה באינתיפאדה" (כפי שאכן היה שמה הרשמי בשנת 2009). הוא שב והדגיש את דבקות החמאס בדרך "ההתנגדות" (קרי – הטרור) בהבהירו: "[ההתנגדות] הינה הכוח שלנו [של הפלסטינים] והמפעל האסטרטגי שלנו… עד שנשחרר את כל פלסטין ונחסל את המפעל הציוני" (אתר אלרסאלה, 1 באוקטובר 2011).     

 אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס נשא בוועידה נאום , ששודר באמצעות וידאו, בו הבהיר כי ממשל חמאס עומד מאחורי תכנית ה"התנגדות על אדמת פלסטין" כאופציה האסטרטגית לשחרור פלסטין. הוא גינה את הפניה הפלסטינית לאו"ם והבהיר כי "המדינה הפלסטינית תילקח בכוח" ולא תוענק על ידי מדינות העולם (אתר אלרסאלה, 2 באוקטובר 2011).

סוכנות הידיעות מהר, 1 באוקטובר 2011
ח’אלד משעל (במרכז התמונה, מוסתר מעט) מתקבל בחיבוק בידי המנהיג האיראני ח’אמנא’י
(סוכנות הידיעות מהר, 1 באוקטובר 2011)

ג’האד עולמי

אנואר אלעואלקי, מבכירי אלקאעדה בתימן נהרג בידי כוחות אמריקאים

 אנואר אלעואלקי, מבכירי ארגון אלקאעדה נהרג בתימן ב-30 בספטמבר 2011 בידי כוחות ביטחון אמריקאים. במשך שנתיים הצליח אלעואלקי לחמוק מידי המודיעין האמריקאי, שחיפש אחריו זמן רב. במהלך שנים אלה הוא הסתתר בדרום תימן, באזור הנמצא מחוץ לשליטת צבא תימן, שם המשיך את פעילותו הטרוריסטית נגד המערב. אלעואלקי היה אחת מהדמויות הכריזמטיות בארגון אשר הפיץ את האידיאולוגיה של אלקאעדה בעיקר בקרב דוברי השפה האנגלית.

 אלעואלקי, בן 40 נולד בארה"ב והינו בעל אזרחות אמריקאית. בצעירותו  ביקר בתימן. הוא שב לתימן לאחר שהשלים את לימודיו האקדמיים בארה"ב. בתימן עסק בלימודי דת והטפה לפעילי ג’האד שהתאמנו במדינה. בעת שהותו בארה"ב הוא השמיע התבטאויות בזכות המאבק במערב ותרבותו בעיקר באמצעות פרסום פסקי הלכה ברשת האינטרנט ובקלטות. אלעואלקי נחשב כמי שהעניק את האישור ההלכתי למחבל הניגרי עמר פארוק עבד אלמטלב שתכנן לפוצץ מטוס של חברת התעופה האמריקאית דלתא ערב חג המולד 2009. כמו כן נטען כי  הוא  עמד מאחורי שליחת  מטעני הנפץ לכנסיות בשיקגו באוקטובר 2010.  

גיוס פעילים בחו”ל לסיוע לפלסטינים

ארגונים אנטי-ישראלים בארה”ב מגייסים מתנדבים למסיק זיתים ביהודה ושומרון

 בימים אלה פונים ארגונים אנטי-ישראלים בארה"ב (כגון ISM ) בקריאה למתנדבים להגיע ליהודה ושומרון על מנת לסייע לתושבים המקומיים במסיק הזיתים. בקריאה מוזכר, כי אלפי עצי זית נעקרו על ידי מתיישבים ישראליים והצבא הישראלי וכי המסיק הפך "לצורה של התנגדות". ה-ISM , רשת פעילים אנטי-ישראלים שמקורה בשמאל הקיצוני בארה"ב, המתמחה בשיבוש פעולות צה"ל ב"שטחים", הודיעה כי היא תקיים יומיים של הדרכות בכל שבוע עבור אלה המעוניינים להתנדב (אתר ISM , 4 באוקטובר 2011).


1 בסטטיסטיקה לא נכללו נפילות של רקטות ופצצות מרגמה  שנפלו בשטח רצועת עזה. נכון ל-4 באוקטובר 2011.

2 ראו פרסום מרכז המידע מ-30 ביולי 2009 : "תהליך האסלאמיזציה שמקדמת חמאס ברצועת עזה ומשמעויותיו החברתיות והפוליטיות –המקומיות , האזוריות והבינלאומיות".

לראש העמוד