![]() המונים בעזה נושאי דגלי חמאס חוגגים את שחרורם הצפוי של המחבלים הפלסטינים לאחר פרסום הידיעות על העסקה (פלסטין-אינפו, 11 באוקטובר) |
עיקרי הדו"ח |
|
אירועים בולטים בדרומה של ישראל |
השבוע לא אותרה נפילת רקטות או פצצות מרגמה בשטח מדינת ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 1
ירי הרקטות בשנה האחרונה
ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה
יהודה ושומרון
אירועים בשטח
גם השבוע נמשכו הפגנות במוקדי החיכוך המסורתיים, בדגש על בלעין ונעלין. כמו כן נרשמו מקרים נוספים של יידוי אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראלים ולעבר מתיישבים ישראלים. בחלק מהמקרים השיבו כוחות הביטחון באמצעים לפיזור הפגנות.
נמשכים גילויי מחאה נרחבים כהזדהות עם שביתת רעב, שמקיימים מחבלים פלסטינים הכלואים בישראל. במסגרת זו התקיימו בשבוע שעבר תהלוכות מחאה בראמאללה ובערים מרכזיות נוספות ביהודה ושומרון ובתוכם ג’נין, חברון, קלקיליה ובית לחם. גם ברצועת עזה התקיימו תהלוכות מחאה וגילויי מחאה, שארגנה חמאס (סוכנות ופא, 8-7 באוקטובר 2011; סוכנות צפא, 8-7 באוקטובר 2011).
במסגרת גילויי המחאה הללו, ועוד טרם שפורסם בפומבי ההסכם שהושג לשחרורו של גלעד שליט, קראו בכירים בחמאס קראו לחטיפת חיילים ישראלים על מנת לשפר את "קלפי המיקוח" של הפלסטינים מול ישראל:
-
אחמד בחר, פעיל חמאס המשמש כסגן יו"ר המועצה המחוקקת קרא לארגוני הטרור הפלסטינים ("פלגי ההתנגדות הפלסטינית") להשקיע מאמצים צבאיים נוספים למען האסירים. בדברים שנשא בעצרת הזדהות מול מטה הצלב האדום בעזה הוא הדגיש כי יש להמשיך בתוכנית לשבות חיילים ישראלים נוספים, כדי שיצטרפו לגלעד שליט ויסייעו "לשבור את רצון האויב" ולהניעו להכנע "לדרישותינו הלאומיות" (סוכנות צפא, 10 באוקטובר).
-
אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, נאם גם הוא בעצרת ההזדהות מול מטה הצלב האדום בעזה. הוא קרא לארגוני הטרור ("ההתנגדות הפלסטינית") לחטוף חיילים ישראלים, בנוסף לגלעד שליט, בהדגישו כי זה הפתרון היחיד לשחרור כל האסירים הפלסטינים (ערוץ אלאקצא, 10 באוקטובר).
-
המועצה המחוקקת הפלסטינית קיימה ישיבה הזדהות מיוחדת עם האסירים. אחמד בחר, סגן יו"ר המועצה, ציין כי חמאס קוראת לאינתיפאדה פלסטינית חדשה, על מנת להגן על האסירים. הוא קרא לארגוני הטרור ("פלגי ההתנגדות") לדבוק בתנאי עסקת חלופי האסירים תמורת גלעד שליט, ובו בזמן "להמשיך לעבוד על תכנון חטיפת חיילים ישראלים נוספים, שיהיו חבריו של גלעד שליט", עד שישראל "תיכנע לכל דרישותינו הלאומיות" (ופא, 9 באוקטובר).
-
בעיתון פלסטין, בטאון חמאס, התפרסם מאמר של מצטפא אלצואף, עורך פלסטין לשעבר ובו הוא קרא לארגוני הטרור לחטוף "חיילים וציונים" "בכל מקום", גם מעבר לגבולות פלסטין. הוא ציין כי אם הפלסטינים אינם יכולים לעשות זאת, "מגזרים ערביים ואסלאמיים" צריכים לפעול בכיוון זה ולשבות ציונים כאמצעי לחץ אפקטיבי על ישראל ("מדינת הכיבוש"). הוא ציין כי "זהו האמצעי האפקטיבי ביותר, ויש לממשו במלוא העוצמה והמהירות". (פלסטין, 10 באוקטובר).
הפגנות ברצועת עזה כהזדהות עם האסירים הפלסטינים
(צפא, 10 באוקטובר 2011)
המאבק המדיני |
הצבעה באונסק”ו לקבלת פלסטין כחברה מלאה
הוועד המנהל של ארגון המורשת העולמית של האו"ם (אונסק"ו) המליץ כי הועדה הכללית של הארגון, שתתקיים ב-25 באוקטובר 2011, תקבל את פלסטין כחברה מלאה בארגון בעלת זכויות של מדינה. המעמד החדש באונסק"ו, אם יאושר, יאפשר לפלסטינים להגיש בקשות להכליל אתרים משלהם ברשימת אתרי מורשת עולמית, כולל מקומות קדושים, שמעמדם נמצא במחלוקת בין ישראל לפלסטינים (סי"צ, 4 באוקטובר).
בתגובה הודיעה ישראל כי המהלך הפלסטיני באונסק"ו שולל את מסלול המו"מ הדו-צדדי כמו גם את מתווה הקוורטט להמשך התהליך המדיני. על פי ההודעה אונסק"ו אמון על קידום תרבות, מדע וחינוך. הוא שותק נוכח השינויים המשמעותיים במדינות ערב אך מוצא זמן לייחד שש החלטות בעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני במסגרת המפגש הנוכחי של הועד המנהל. החלטה זו לא תקדם כהוא זה את הפלסטינים בשאיפתם למדינה.
הילארי קלינטון, מזכירת המדינה האמריקנית, הגדירה את החלטת הועד "מבלבלת" (confusing ), שכן האו"ם עדיין לא החליט בנוגע לחברותה של מדינה פלסטינית באו"ם. היא הוסיפה, כי החלטה שכזו צריכה להיעשות בידי האו"ם ולא בגופים הכפופים לו (AFP , 6 באוקטובר 2011).מנגד בכירים ברשות הפלסטינית בירכו על ההחלטה. צאא’ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, מתח ביקורת על העמדה האמריקנית, המתנגדת להחלטת אונסק"ו, והבהיר כי הצטרפותה של "פלסטין" לארגון הינה "זכות טבעית ותכנית חיובית לבניית המדינה הפלסטינית" (קדסנט, 6 באוקטובר 2011).
נמשכת פעילות דיפלומטית אינטנסיבית של הרשות הפלסטינית
לקראת ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם
אבו מאזן ובכירים ברשות הפלסטינית, הגיעו השבוע לצרפת, על מנת להשתתף בישיבת האסיפה הפרלמנטארית של מועצת אירופה בשטרסבורג. המועצה העניקה למשלחת הפלסטינית סטאטוס של "שותפה לדמוקרטיה" וקראה לחברותיה החברות במועצת הביטחון – צרפת, בריטניה, גרמניה, רוסיה, פורטוגל ובוסניה הרצגובינה – להצביע בעד הקמת מדינה פלסטינית (ופא, 5 באוקטובר 2011). מצרפת המשיך אבו מאזן לרפובליקה הדומיניקאנית, ומשם לאלסלבדור ולקולומביה.
ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נשא נאום בפני הפרלמנט האירופי בו קרא למדינות אירופה לתמוך ב"אביב הפלסטיני" . הוא ציין כי לאחר שהמו"מ עם ישראל נקלע למבוי סתום לא הייתה לפלסטינים שום דרך אלא הפנייה לקהילה הבינלאומית לבקש הכרה במדינה פלסטינית בגבולות 1967. הוא גם הזכיר בנאומו את החלטת העצרת 181 (החלטת החלוקה מ-1947). אבו מאזן הבהיר כי הפלסטינים לא יכירו בישראל כמדינה יהודית, שכן, לדבריו, הדבר הופך את הסכסוך באזור לסכסוך דתי ומאיים על מעמדם של ערביי ישראל (ופא, 5 באוקטובר 2011 הטלויזיה הפלסטינית, 6 באוקטובר).
ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בפגישתו עם שרת החוץ של האיחוד האירופי
(ופא, 5 באוקטובר 2011)
עמדת חמאס
ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, מתח ביקורת חריפה על הפנייה של אבו מאזן לאו"מ ועל שהרשות הפלסטינית מונעת פעולות טרור בשטחה. הוא גם הכחיש כי חמאס הוציאה את משרדיה מסוריה וקרא למשטר הסורי למהר ולבצע רפורמות כהענות לדרישות העם הסורי. להלן עיקרי דבריו (במהלך תוכנית "העלון פוליטי", שארגן פורום העיתונאים הפלסטינים, אלרסאלה נט 6 באוקטובר):
-
פנייתו של אבו מאזן לאו"מ מסכנת את עתידו של אש"פ, המייצג את הפליטים הפלסטינים, ואת גורל הפליטים הפלסטינים. שכן הכרה במדינה הפלסטינית עלולה לגרום לביטול "זכותם" של הפליטים על אדמתם. הוא ציין: "אנו מסכימים על כל מה שפוגע בכיבוש ומגדיר אותו כפושע, אך לצעד זה יש סיכונים רבים…"
-
תוכנית שלבית מול ישראל כבסיס לפיוס פנים-פלסטיני. אבו מאזן, לדבריו, לא כיבד את "התוכנית השלבית", שהייתה לשיטתו הבסיס לפיוס הפנים-פלסטיני. לדבריו "ישנה תוכנית שלבית לאומית על בסיס קבלת מדינה בגבולות 1967, בנוסף לזכות השיבה, הגנה על העם הפלסטיני ואי הכרה בלגיטימיות של מדינת הכיבוש. זוהי התוכנית המינימאלית שמוסכם עליה, אך על פי התוכנית של חמאס אדמת פלסטין תשתרע מהים עד הנהר. איננו מסכימים למתן לגיטימציה לכיבוש על אף שעל מהאדמה הזו".
-
"גדודי עז אלדין של קסאם פועלים לביצוע פעולות התאבדות בתוך ישראל, אך התאום הביטחוני [בין הרשות הפלסטינית לישראל] מונע זאת". הוא הוסיף כי "ההתנגדות בעזה מוגנת, בניגוד למצב בגדה, שם היא נרדפת ע"י מנגנוני הביטחון של הרשות [הפלסטינית] והכיבוש [הישראלי]".
-
אלחיה הכחיש כי חמאס העבירה בחודשים האחרונים את משרדיה מסוריה. הוא קרא לשלטונות סוריה למהר ולבצע רפורמות ולהענות לדרישות העם הסורי בציינו: "לא העברנו את משרדינו. גם אם נרצה להעביר אותם אנו נעשה זאת באופן גלוי. לא התערבנו קודם לכן במהפכות [אחרות בעולם הערבי], ואיננו מקווים שיקרה בסוריה מה שקרה בלוב. אנו מקווים כי העם הסורי ישיג את זכויותיו".
-
הפיוס הפנים פלסטיני: אלחיה קרא לאבו מאזן ולפתח לשוב ולהיפגש תחת חסות מצרית או ערבית ולדון על מכלול הנושאים הקשורים לסוגיה הפלסטינית. לדבריו חמאס אינה חוששת מבחירות אולם היא לא תסכים להם "לפני שייושם הפיוס הפנים-הפלסטיני".
קריאת ה"רביעייה" לחידוש המו"מ בין הצדדים
בהמשך להודעת ה"רביעייה" בה קראה לחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים, הודיעה קתרין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי, כי בכוונת "הרביעייה" לזמן את נציגי ישראל והפלסטינים לפגישה בימים הקרובים, על מנת להביא לחידוש המו"מ בין הצדדים (אתר החדשות Eu Observer , 9 באוקטובר).
נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות הפלסטינית, הודיע על דחיית הפניה. בהודעה שפרסם הוא ציין: "אנו מוכנים לשוב למו"מ, בתנאי שתהייה הפסקה מלאה של ההתנחלויות והכרה של ישראל בגבולות 1967 כמקור סמכות לתהליך השלום" (ופא, 9 באוקטובר).
התבטאות בכירים ברשות ובפתח אודות יחסי הפלסטינים עם ארה"ב
על רקע האכזבה הפלסטינית מנאומו של נשיא ארה"ב אובמה בעצרת האו"מ, ולנוכח כוונתה המוצהרת של ארה"ב להטיל וטו במועצת הביטחון, בלטו השבוע מספר התבטאויות אודות יחסי הפלסטינים עם ארה"ב:
-
תופיק אלטיראוי, חבר הועד המרכזי של פתח, נאם בעצרת, שנערכה באוניברסיטת אלקדס הפתוחה בחברון. הוא אמר כי ארה"ב היא האויב הראשון במעלה של העם הפלסטיני משום שהיא תומכת בישראל ובקיפוח המתמיד של הפלסטינים. הוא אמר:"לפני שאנחנו מכים את ישראל בנעליים, עלינו להכות את משתפי הפעולה שלה בנעליים" (סוכנות מען, 9 באוקטובר).
-
"גורם בכיר" בראמאללה אמר לכתב העיתון הערבי אלחיאת כי "קראנו תגר על הממשל האמריקאי ודחינו את איומיו, אך איננו יכולים לשבור את הכלים עימו, באופן שיביא אותו להטיל עלינו מצור, כפי שהטילה [ארה"ב] על הממשלות בראשות חמאס". אותו גורם הוסיף: " בשלב זה אנו עוסקים בהעברת העניין הפלסטיני לחסות בינלאומית אך בלי להפוך את הממשל האמריקאי לאויב, ובלי לסבול ממצור פיננסי ופוליטי" (מחמד יונס, כתב אלחיאת מראמאללה, 8 באוקטובר 2011).
-
מנגד, ערב עזיבתו את שטרסבורג, קיים אבו מאזן מסיבת עיתונאים והביע בה את כעסם של הפלסטינים על ארצות הברית, אך הדגיש כי כעסם מתבטא באופן תרבותי ללא אלימות, והוא נובע מחילוקי דעות בעניין המדינה הפלסטינית. הוא מבהיר כי הפסקת הסיוע הכספי האמריקני לרשות הפלסטינית, כפי שמנסה הקונגרס האמריקני לעשות "לא תשרת את השלום או את ישראל" (ופא, 7 באוקטובר).
בכיר בפתח קורא לפלסטינים להתפשט לשטח C באמצעות מיזמי פיתוח
מחמד אשתיה, חבר הועד המרכזי של פתח, קרא לפלסטינים להתפשט לשטח C באמצעות מיזמי פיתוח שונים, בדגש על מיזמים חקלאיים. לדבריו השליטה הישראלית בשטח C והצעדים שישראל מבצעת בו מסכלים את האפשרות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית. הוא קרא לישראל להעביר לידי הרשות הפלסטינית את סמכויות התכנון בשטח C , להענות לצרכי הכפרים המצויים בו ולהכלילם בתכנית המתאר הפלסטינית (סוכנות ופא, 9 באוקטובר).
הגעת שיירות סיוע לרצועת עזה |
“מיילים של חיוכים 6”
ב-5 באוקטובר נכנסה לרצועת עזה שיירת הסיוע "מיילים של חיוכים 6". השיירה כללה כ-40 כלי רכב וסיוע רפואי. כניסת השיירה תואמה עם השלטונות המצרים. השיירה יצאה מדרום אפריקה והצטרפו אליה פעילים פרו-פלסטינים ממדינות נוספות ובתוכן בריטניה, כווית, תורכיה, אלג’יריה, ירדן ובחרין (רסאלה-נט, 5 באוקטובר).
הגעת השיירה נוצלה לפעילות הסברתית עניפה מטעם ממשל חמאס. עם כניסת השיירה התקיים טקס קבלת פנים חגיגי ובו נטלו חלק יונס אלאסטל, חבר המועצה המחוקקת וע’אזי חמד, תת שר החוץ של חמאס. אסמאעיל הניה, בתפילת יום השישי במסגד בעזה, ברך את הגעת השיירה המעבירה לתושבי הרצועה "סיוע הולם" וממשיכה לפעול למען "הסרת המצור". הוא גם הדגיש כי "שחרור עזה מהמצור" הוא הצעד הראשון בדרך ל"שחרור ירושלים" (צפא ורדיו אל אקצא, 7 באוקטובר)2.
טרם כניסת השיירה לרצועה נפגשו חבריה בקהיר עם שיח’ אלאזהר, ד"ר אחמד אלטיב, הסמכות המוסלמית סונית הבכירה במצרים ובעולם הערבי. לדברי עצאם יוסף, "מתאם השיירה", (סגן יו"ר קרן "אינטרפאל" בבריטניה), שוקל ד"ר אלטיב להענות לבקשת השיירה לבקר ברצועה (פלסטין אינפו, 5 באוקטובר).
שיירת סיוע מאלג’יריה
פורום החמאס (5 באוקטובר) דיווח כי שיירת סיוע יצאה לרצועה מאלג’יריה מטעם אגודת הצדקה "אלארשאד ואלאצלאח" (ההכוונה והרפורמה). אגודה זאת שיגרה בעבר שתי שיירות סיוע לרצועה.
1 בסטטיסטיקה לא נכללו נפילות של רקטות ופצצות מרגמה שנפלו בשטח רצועת עזה. נכון ל-11 באוקטובר 2011.
2 על אופיים של שיירות "מיילים של חיוכים" ראו לקט מידע מה-18 באוגוסט 2011: "בכירים ב"אינטרפאל", קרן בריטית המסייעת לחמאס, שהוצאה מחוץ לחוק בישראל ובארה"ב, ממלאים תפקיד מרכזי בשיגור שיירות סיוע לרצועה המכונות "מיילים של חיוכים". גם ארגונים בדרום אפריקה, המשתייכים ל"קואליציית הצדקה" (ארגון-גג של קרנות אסלאמיות המסייעות לחמאס), מעורבים בשיגור השיירות. להערכתנו, שיירות אלו, המוצגות כמיזם הומניטרי, משמשות גם כערוץ להעברת כספים עבור חמאס".