מתקפת הרקטות בדרום ישראל
![]() נפילת רקטה בבאר-שבע (באדיבות .NRG צלם: יהודה לחיאני) |
![]() נפילת רקטה באשדוד (באדיבות .NRG צלם: אדי ישראל) |
עיקרי המסמך |
|
אירועים בולטים בדרומה של ישראל |
הסלמה בדרום1
בבוקר ה-30 באוקטובר הושגה הבנה להפסקת אש, בתיווך מצרי ותוך הסכמה פומבית של ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין (אלחיאת, 31 באוקטובר 2011). למרות זאת נמשך במהלך 31-30 באוקטובר ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, אם כי במינונים נמוכים יותר. ב-1 בנובמבר (נכון לשעות הצהרים) השתרר שקט.
סה"כ נפלו במהלך השבוע האחרון 45 רקטות ו- 20 פצצות מרגמה בשטח ישראל, בתוכן גם רקטות גראד המגיעות לטווח של למעלה מ-40 ק"מ. הרקטות נפלו בערי הדרום (אשדוד אשקלון ובאר שבע), ובישובים נוספים באזור. כתוצאה מירי הרקטות, נהרג אדם אחד תושב אשקלון, נפצעו ארבעה באורח בינוני וקל. כמה עשרות בני אדם לקו בהלם. נזק נגרם לרכוש. מערכת "כיפת ברזל" הצליחה ליירט ארבע רקטות.
מכונית שנפגעה כתוצאה מנפילת רקטה באשדוד
(באדיבות NRG צלם: אדי ישראל)
את סבב ההסלמה הנוכחי הוביל ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין. כעשרה מחבלים של הארגון נהרגו במהלכו ובתוכם אחמד אלשיח’ ח’ליל, מפקד יחידת הייצור וההנדסה. כמו כן נהרג פעיל בכיר בחזית הדמוקרטית שהיה אחראי על יחידת הרקטות של הארגון באזור רפיח (סוכנות ופא, 30 באוקטובר 2011). ב-31-30 באוקטובר הצטרפו לירי ארגונים קטנים נוספים כמו החזית העממית והתארגנות המכנה עצמה תנועת בני החורין (פלסטין אליום, ופא, 31 באוקטובר 2011).
זוהי הפעם מאז אוגוסט 2011 (סבב ההסלמה בעקבות מתקפת הטרור מצפון לאילת2) בה נורים מטחים מאסיביים של רקטות ארוכות טווח לעבר ישובי דרום ישראל. מאז סבב הסלמה זה ועד לפני כשלושה שבועות נורו רקטות בודדות בעיקר על ידי ארגונים "סוררים". בשבועות האחרונים השתרר שקט מוחלט ברצועת עזה, שכובד גם על ידי הג’האד האסלאמי בפלסטין, על רקע ההסכם לחילופי המחבלים תמורת גלעד שליט.
חמאס לא נטלה חלק פעיל בסבב ההסלמה הנוכחי. פעיליה האשימו את ישראל בהסלמה והודו למצרים על מאמציה להביא להפסקת אש בין הצדדים. בהודעה מטעם התנועה נאמר כי זהו ניסיון ישראלי להשבית את שמחת שחרור האסירים הפלסטינים ולהפנות את המשבר הביטחוני והחברתי שלה לעבר הסלמה נגד רצועת עזה (Palestine-info , 30 באוקטובר 2011). גם בכירי חמאס התבטאו באופן דומה. כך למשל:
-
ט’אהר אלנונו, דובר ממשל חמאס, אמר כי ישראל היא הנושאת באחריות ל"פשעים" וכי היא מנסה להצטייר כגורם חזק לאחר שהפגינה חולשה בעסקת שחרור האסירים. הוא הודה למצרים על מאמציה ואמר כי כבר מתחילת ההסלמה התקיימו מגעים אינטנסיביים עם הצד המצרי (Palestine-info , 30 באוקטובר 2011).
-
משיר אלמצרי, דובר סיעת חמאס במועצה המחוקקת, אמר כי עמדתה של חמאס ברורה היא מוכנה לעמוד בפני כל תוקפנות (פאל-טודיי, 30 באוקטובר 2011). לדבריו ערכה חמאס התייעצות עם שאר הארגונים לגבי תגובה. כמו כן התקיימו מגעים עם המצרים.
-
אחמד בחר, סגן ראשון של יו"ר המועצה המחוקקת, הזהיר את ישראל מפני השלכות המשך ההסלמה לדבריו גורמי ה"התנגדות" ברצועה מסוגלים ליצור "מאזן אימה" עם ישראל (מען, 30 באוקטובר 2011).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי הנגב המערבי 3
ירי הרקטות בשנה האחרונה
ירי פצצות מרגמה בשנה האחרונה
יהודה ושומרון
סיור צה”ל עלה על מטען
ב-26 באוקטובר במהלך סיור שגרתי , שביצע כוח צה"ל, דרומית לבית לחם התפוצץ מטען צד בסמוך לכלי רכב הסיור. לא היו נפגעים, נגרם נזק לכלי הרכב. צה"ל בודק את נסיבות האירוע. פיצוץ מטען צד נגד כלי רכב של צה"ל באזור זה הוא אירוע חריג שלא אירע מזה שנים.
אירועים בשטח
צה"ל המשיך השבוע בפעולות הסיכול והמנע במסגרתן נעצרו חשודים בפעילות טרור והוחרמו אמצעי לחימה (אתר דובר צה"ל, 26 באוקטובר 2011).
נמשכו אירועי יידוי אבנים ובקבוקי התבערה לעבר כלי רכב ישראלים כמו גם הפגנות אלימות במוקדי העימות ה"מסורתיים" (נבי צאלח, נעלין, בלעין, בית אומר ועוד). אלה פוזרו על ידי כוחות הביטחון. במקביל נמשכו גם עימותים בין פלסטינים לבין מתיישבים ישראלים כך למשל:
-
ב-28 באוקטובר – יודו אבנים מכלי רכב חולף לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לקריית ארבע (מזרחית לחברון) לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. שלושת מיידי האבנים נעצרו (דובר צה"ל, 29 באוקטובר 2011).
-
ב-29 באוקטובר – התקהלו כמה עשרות פלסטינים סמוך לישוב כרמי צור (דרומית מערבית לבית לחם) ויידו אבנים לעבר כוחות הביטחון. אלה השיבו לעברם באמצעים לפיזור הפגנות . מתיישבים אשר הגיעו למקום החלו ליידות אבנים לעבר הפלסטינים.
-
ב-31 באוקטובר בשעות אחר הצהרים התקבל דיווח לפיו קבר אלעזר הכהן בכפר עורתא (7 ק"מ דרומית לשכם) הושחת על ידי אלמונים. לעבר כוחות צה"ל שהגיעו למקום הושלך בקבוק תבערה (דובר צה"ל, 31 באוקטובר 2011).
שחרור גלעד שליט – עדכונים |
טקסים לרגל שחרורה של המחבלת אחלאם אלתמימי
נמשכו טקסי קבלות הפנים למחבלים המשוחררים במסגרת זאת, התקבלה המחבלת אחלאם אלתמימי בירדן בשורה של אירועים וטקסים. במהלך הטקסים ובמספר ראיונות, שהעניקה לכלי התקשורת סיפרה אלתמימי על פיגועי ההתאבדות בהם נטלה חלק והדגישה, כי "ההתנגדות" (קרי, דרך הטרור) היא הדרך היחידה לשחרור וכי ישראל אינה מכירה שפה אחרת מלבד כוח (אלדסתור, 27 באוקטובר 2011).
אילן גרפל שוחרר מהכלא המצרי
במצרים הושלמה עסקת חילופי אסירים נוספת במסגרתה שוחרר אילן גרפל מהכלא המצרי תמורת 25 אסירים מצריים (פליליים). אילן גרפל, צעיר ישראלי אמריקאי שהה בכלא המצרי כארבעה חדשים. עם הגיעו לישראל סיפר אילן גרפל כי היחס אליו היה הוגן והוא טופל כיאות. (nrg 27 באוקטובר 2011).
אילן גריפל עם הגיעו לישראל נפגש עם אמו (לע"מ. צילום: אבי אוחיון)
ההתפתחויות ברצועת עזה |
משלחת האחים המוסלמים ממצרים ביקרה ברצועת עזה
למרות המתיחות ברצועת עזה הגיעה משלחת של בכירי תנועת האחים המוסלמים ממצרים לביקור מתוכנן ברצועת עזה. מטרת בואה הרשמי של המשלחת להביא ברכה לרגל סיום השלב הראשון של עסקת שליט. בין חברי המשלחת ג’מעה אמין, סגן המדריך הכללי ושני בכירים נוספים בתנועה. עם הגיעו הדגיש ג’מעה אמין בפני עיתונאים, כי "הג’האד וההתנגדות" הוכיחו את עצמם ואילו המו"מ נכשל וכי אין דרך אחרת מלבד ה"התנגדות" על מנת לקבוע עובדות בשטח (צפא, 29 באוקטובר 2011).
חברי המשלחת נועדו עם אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס, ששיבח את מצרים על תפקידה בהשלמת העסקה (אלרסאלה, 29 באוקטובר 2011).
המאבק המדיני |
פגישות נציגי ה”רביעייה” בניסיון לקדם את המו”מ
נציגי ה"רביעייה" נפגשו (26 באוקטובר) עם מנהלי המו"מ הישראליים והפלסטינים. עם תום הפגישה פרסמו הנציגים הודעה לפיה שני הצדדים הביאו את נכונותם לשתף פעולה עם ה"רביעייה" ולהתגבר על המכשולים ולקיים מו"מ ביליטראלי ישיר ללא דחייה או תנאים מוקדמים. כמו כן הוסכם כי תוך שלושה חודשים יגישו הצדדים הצעותיהם בנושא הגבולות וסוגיית הביטחון במסגרת המחויבות של כלל הצדדים לקיים שיחות ישירות שיובילו להסכם בסוף שנת 2012 (27 באוקטובר 2011, www.consilium.europa.eu ).
הרשות הפלסטינית התקבלה כחברה מלאה באונסק"ו
לוגו של הארגון (אתר הארגון)
ב-31 באוקטובר החליטה האסיפה הכללית של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) בפריס על קבלת הרשות הפלסטינית כחברה מלאה בארגון. ההחלטה התקבלה ברוב של 107 מדינות מול 14 מדינות שהתנגדו (52 מדינות נמנעו). צרפת תמכה בהחלטה ואילו קנדה, גרמניה וארה"ב התנגדו (אתר אונסק"ו, 31 באוקטובר 2011).
להלן עיקרי התגובות להחלטה:
-
הרשות הפלסטינית ברכה על ההחלטה. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הביע תודתו לכל המדינות שהצביעו למען קבלת הרשות המהווה לדבריו, הסכמה בינלאומית לתמיכה בזכויות הלאומיות הפלסטיניות בעיקר הקמת מדינה פלסטינית. הוא הוסיף כי ההצבעה אינה מופנית נגד אף אחד אלא היא "לטובת החופש והצדק" (סוכנות ופא, 31 בנובמבר 2011).
-
תנועת חמאס בירכה אף היא על ההחלטה באומרה כי זהו צעד חשוב להגנה על המקומות הקדושים הפלסטיניים בראשם מסגד אלאקצא. עוד הדגישו בחמאס, כי ההצבעה מוכיחה את צדקתו של העניין הפלסטיני ואת הנטייה החד-צדדית של ארה"ב לטובת ישראל (אתר לשכת ההסברה של חמאס, 31 באוקטובר 2011). דוברי חמאס אף ציינו כי ההחלטה משקפת את הירידה שחלה במעמדה הבינלאומי של ארה"ב.
-
בהודעה מטעם משרד החוץ דחתה ישראל את ההחלטה בטענה, כי זהו "תרגיל פלסטיני חד-צדדי" אשר לא יוביל לשינוי בשטח, ירחיק את הסיכויים להשגת הסכם שלום ויערים קשיים מיותרים על חידוש המשא ומתן. המהלך הפלסטיני מול אונסק"ו כמו גם מול גופים דומים הוא בגדר תשובה שלילית למאמצי הקהילה הבינלאומית לקידום תהליך השלום (אתר משרד החוץ 31 באוקטובר 2011).
-
ויקטוריה נולנד, דוברת משרד החוץ של ארה"ב מתחה ביקורת על תוצאות ההצבעה ואמרה, כי ההחלטה הינה מוקדמת מידי ומערערת על המטרה של כולם להשיג שלום כולל ובר-קיימא במזרח התיכון. היא גם הודיעה, שארה"ב תפסיק את המימון שהיא מעבירה לאונסק"ו. עם זאת אמרה כי ארה"ב תישאר חברה בארגון וכי יתקיימו דיונים בקונגרס על מנת למצוא דרך לשמר את השפעתה של ארה"ב בארגון (אתר משרד החוץ של ארה"ב, 31 באוקטובר 2011).
מטס לנתב”ג וצעדות לירושלים |
מתארגן מטס נוסף לנמל התעופה בן גוריון
בימים האחרונים פורסם על כוונות לארגן מטס נוסף של פעילים לנמל התעופה בן גוריון במהלך חודש אפריל 2012 (תקופת חג הפסחא). בכוונת המארגנים לנחות בנמל התעופה ומשם להמשיך ליהודה ושומרון על מנת לקחת חלק בפרויקט חינוכי. על פי האתר בכוונת המארגנים "לאתגר שוב את מדיניות ישראל הפועלת לבידוד יהודה ושומרון".
המשתתפים מבקשים לעבור בשדה התעופה בן גוריון "ללא עיכובים" ולהמשיך מיד ליהודה ושומרון. הכוונה היא לארגן כאלף איש מרחבי העולם. בין החתומים על היוזמה הארכיבישוף דזמונד טוטו, רוני קסרילס, שר המודיעין לשעבר של דרום אפריקה, נועם חומסקי, עבד אלפתאח אבו סרור, מנהל מרכז אלרואד בבית לחם ופעילים נוספים (אתר Beinvenueenpalestne , 30 באוקטובר 2011).
זהו ניסיון נוסף להוציא לפועל מטס לישראל. ב-8 ביולי 2011 אמור היה להתקיים מופע תודעתי בנמל התעופה בן-גוריון במהלכו אמורים היו להגיע כמה מאות פעילים ממערב אירופה (בדגש על צרפת) ומארה"ב, ומשם לצאת ליהודה ושומרון. המופע התודעתי סוכל ברובו על ידי ישראל ומדינות המוצא של המפגינים4.
צעדות לירושלים
בימים אלו מתארגנות שתי צעדות/תהלוכות בינלאומיות לירושלים:
-
תהלוכת המיליון – תהלוכה אסלאמית ערבית, האמורה לצאת לירושלים בסוף חודש נובמבר (יתכן מכוון ל-29 בנובמבר יום השנה להחלטת האו"ם משנת 1947 על תוכנית החלוקה). הצעדה אמורה לצאת לירושלים מירדן, סוריה ולבנון. לטענת מארגני התהלוכה סגרה הנהלת פייסבוק את דף התהלוכה לו נרשמו לדבריהם אלפי פעילים. המארגנים מתחו ביקורת על מדיניות האתר ועל סגירת הדף באומרם כי זהו משוא פנים כלפי "הכיבוש הציוני" . הם אף ציינו כי הדבר לא ירתיע את המארגנים (ג’ראסא ניוז, 29 באוקטובר 2011).
-
צעדה האמורה לצאת לדרכה במהלך חודש מרץ 2012. בין מארגני הצעדה Feroze Mithiborwala מהודו, שהיה בין מארגני השיירה האסיאתית5. כמו כן פעילים בארגונה ג’ורג’ גאלווי הוידה עראף זאהר ביראוי, פול לארודי, דמויות בולטות במתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל, המוכרים כמארגני משטים ושיירות לרצועת עזה (stopoppression.com ). כוונת מארגני הצעדה להגיע לירושלים בשלוש שיירות שונות: שיירה שתצא מהודו תעבור דרך פקיסטאן, איראן, תורכיה, סוריה וירדן ומשם לישראל; שיירה שתצא מלונדון תעבור במדינות אירופה תגיע לתורכיה סוריה ירדן ומשם לישראל ושיירה שתתחיל במרוקו תעבור באלג’יריה מצרים ומשם לישראל.
Feroze Mithiborwala פעיל אנטי-ישראלי בהודו הנוטל חלק בארגון שיירות לרצועה
(דף פייסבוק של השיירה)
1 פרוט ראו לקט מרכז המידע מה-30 באוקטובר "הסלמה בדרום: כתוצאה מהתקפה מאסיבית של רקטות ארוכות טווח של ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין. כתוצאה מכך אדם אחד נהרג וארבעה נפצעו וכמה עשרות אזרחים לקו בהלם "
2 במהלך סבב ההסלמה של אוגוסט נפלו בשטח ישראל 149 רקטות, מתוך כ-200 שנורו בפועל לעבר שטח ישראל.
3 בסטטיסטיקה לא נכללו נפילות של רקטות ופצצות מרגמה שנפלו בשטח רצועת עזה. נכון ל-1 בנובמבר 2011.
4 להרחבה ראו לקט מרכז המידע מ-1 ביוני 2011: "ארגונים ופעילים אנטי-ישראליים עוסקים באפשרות למימוש "אירועים תודעתיים" המבוססים על שיגור מספר רב של פעילים בטיסות מסחריות לנמל התעופה בן-גוריון. זאת, כדי להביע סולידריות עם הפלסטינים, להביך את ישראל ולהציף את "זכות השיבה". חמאס מצידה קראה ל"פליטים הפלסטינים" להגיע לשדות התעופה בישראל בטיסות מסחריות במסגרת אירועי "יום הנכסה".
5 להרחבה ראו לקט מרכז המידע מה-5 בדצמבר 2010: "שיירה מהודו וממדינות אסיה נוספות, עומדת לצאת מניו-דלהי בימים אלה ולהגיע לרצועה דרך אלעריש בסוף דצמבר. בקרב המשתתפים בולטים פעילי שמאל קיצוני ופעילים אסלאמיים, אליהם חברו פעילי זכויות אדם . למארגני השיירה זיקה ל-FGM , ארגון על במערב הממלא תפקיד מפתח בארגון המשטים לרצועה. אותם פעילים גם משולבים בתעמולה אנטי-ישראלית וביוזמות להחרמת ישראל בהודו".