מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל -28 בפברואר 2024, 13:00)

תקיפת מפקדה מבצעית של חמאס (דובר צה

תקיפת מפקדה מבצעית של חמאס (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)

תוואי המנהרה (דובר צה

תוואי המנהרה (דובר צה"ל, 26 בפברואר 2024)

תוואי המנהרה (דובר צה

תוואי המנהרה (דובר צה"ל, 26 בפברואר 2024)

אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות.

אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות.

תיעוד ממצלמת המחבל בה רואים הכנת עמדת נ

תיעוד ממצלמת המחבל בה רואים הכנת עמדת נ"ט לפגיעה בכוחות צה"ל ( דובר צה"ל, 27 בפברואר 2024)

רפיח מלאה באוהלים של תושבים מפונים מרחבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 27 בפברואר 2024)

רפיח מלאה באוהלים של תושבים מפונים מרחבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 27 בפברואר 2024)

תקיפות בעיתא אלשעב (חשבון X של עלי שעיב, 26 בפברואר 2024).

תקיפות בעיתא אלשעב (חשבון X של עלי שעיב, 26 בפברואר 2024).

תמונה שמכילה צילום מסך, טקסט, מטושטש, שחור ולבן התיאור נוצר באופן אוטומטי

תמונה שמכילה צילום מסך, טקסט, מטושטש, שחור ולבן התיאור נוצר באופן אוטומטי

כלי הרכב, בו נסע חסן חסין סלאמי (חשבון Xשל Fouad Khreiss, 26 בפברואר 2024)

כלי הרכב, בו נסע חסן חסין סלאמי (חשבון Xשל Fouad Khreiss, 26 בפברואר 2024)

אבו מאזן מקבל ממחמד אשתיה את כתב ההתפטרות של ממשלתו (ופא, 26 בפברואר 2024)

אבו מאזן מקבל ממחמד אשתיה את כתב ההתפטרות של ממשלתו (ופא, 26 בפברואר 2024)

פגישת אבו מאזן עם שר המדינה של יפן לענייני חוץ (ופא, 27 בפברואר 2024)

פגישת אבו מאזן עם שר המדינה של יפן לענייני חוץ (ופא, 27 בפברואר 2024)

שיגור רקטות, נפגעים בישראל, זירה צפונית

עיקרים
  • הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו להעמיק את נוכחותם באזור ח’אן יונס. במקביל פעלו הכוחות במרכז וצפון הרצועה בעיקר נגד תשתיות טרור של חמאס וחוליות חמושות. באזור העיר עזה איתרו הכוחות מערכת מנהרות בין חטיבתית, המשמשת לתנועת פעילים בין חטיבות שונות ברצועת עזה. לאחר חקירה, הושמדו המנהרות. בשני אירועים נפרדים, יום אחר יום, שוגרו רקטות לעבר עוטף עזה ולעבר אשקלון. צה”ל הגיב בתקיפות מהאוויר.
  • על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,500 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 582 חיילים וקצינים. 130 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
  • עסקת החטופים: לפי שעה המשא ומתן להפסקת אש ולעסקת החטופים ממשיך להתנהל בדרג נמוך יותר. בכלי התקשורת של חמאס פורסמו כמה גרסאות המפרטות את פרטי ההסכם המוצע ואת עמדת חמאס לגביו. רוב המידע בנושא הוא ציטוט מפי גורמים שלא מזוהים בשמם. על פי המצטייר ההצעה האחרונה שהוצגה לחמאס אינה מקובלת עליה במתכונתה הנוכחית, והיא דורשת לבצע שינויים בחלק מסעיפיה. היא גם מאשימה את ישראל וארה”ב ב”סחבת”.
  • רצועת עזה: חיל האוויר הירדני, בשיתוף חיילות אוויר נוספים, הצניחו סיוע לרצועת עזה. גורמי משרד הפנים ברצועה מעודדים המשך העברת סיוע בדרך זו בעיקר לצפון הרצועה.
  • הזירה הצפונית: חזבאללה קיבל אחריות על ביצוע 15 תקיפות במהלך היומיים האחרונים. יצוינו מטחי רקטות לעבר רמת הגולן ולעבר אזור מירון. בחזבאללה ציינו כי הם מגיבים לתוקפנות ישראל וציינו, כי הם אמרו שוב ושוב שאם ישראל תתקוף אזרחים תגובתם תחרוג מהקווים שהם הציבו לעצמם. הזרוע הצבאית של חמאס, קיבלה אחריות על שיגור ארבעים רקטות מדרום לבנון לעבר קריית שמונה והגליל העליון ב-28 בפברואר 2024.
  • יהודה ושומרון: כוחות ביטחון ישראלים המשיכו בפעילות סיכול ומנע. בפעילות במחנה הפליטים אלפארעה בצפון השומרון, נהרג אחמד דראע’מה, פעיל בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין.
  • הרשות הפלסטינית: מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, הגיש רשמית לאבו מאזן את כתב ההתפטרות שלו ושל ממשלת הרשות. על פי צו של אבו מאזן תמשיך הממשלה לפעול עד להחלפתה.
  • איראן: שר החוץ האיראני, אמר בריאיון כי ישראל לא הצליחה להשיג אף אחד מיעדיה במלחמה חרף תמיכתה הצבאית של ארה”ב וכי “ההתנגדות” הלבנונית והפלסטינית נמצאת במצב טוב ביותר וכי יש לה יכולת ואמצעים להמשיך במלחמה ארוכה יותר.
  • מוסדות האו”ם: מועצת הביטחון של האו”ם התכנסה לישיבה לדיון בנושא המצב ההומניטרי ברצועת עזה. בשולי כינוס מועצת האו”ם לזכויות אדם בג’נבה, נערכה פגישה לדיון במצב זכויות האדם בשטחים הפלסטינים הכבושים.
הזירה הדרומית
  • כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על מספר מוקדי תקיפות. העיר עזה: תקיפות חיל האוויר בשכונת אלזיתון. לטענת מנגנון ההג”א, ישנם נפגעים רבים תחת הריסות ואין באפשרותם להיכנס לשכונה בשל פעילות צה”ל. מרכז הרצועה: תקיפות בדיר אלבלח. ח’אן יונס: תקיפות במערב ח’אן יונס לצד פיצוץ מבוקר של מבנים באזור. רפיח: תקיפות צה”ל בצפון – מזרח העיר (מען, ופא, 28 בפברואר 2024).
 תקיפת עמדת נ"ט של חמאס.     תקיפת מפקדה מבצעית של חמאס
 (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת עמדת נ”ט של חמאס. משמאל: תקיפת מפקדה מבצעית של חמאס (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
  • דרום הרצועה: נמשכה לחימת כוחות צה”ל במערב ח’אן יונס. הכוחות פשטו על תשתיות טרור ומרחבי לחימה של חמאס. בפעילות נהרגו עשרות מחבלים, בהיתקלויות מטווח קרוב, מארבי צליפה והכוונת אש מהאוויר ומהיבשה, כמו כן נעצרו מחבלים רבים ואותרו אמצעי לחימה (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
  • העיר עזה: כוחות צה”ל איתרו מערכת מנהרות המקשרת בין בית החולים התורכי הגובל במחנות המרכז, לבניין אוניברסיטת אלאסראא’, בדרום העיר עזה ומגיעה עד אזור זיתון. מדובר במערכת בין חטיבתית, המשמשת לתנועת פעילים בין חטיבות שונות ברצועת עזה. המנהרות מחברות בין חטיבת המרכז לחטיבת העיר עזה ביניהם גדוד נציראת, צברא וזיתון. הכוחות השיגו שליטה מבצעית על המנהרות ולאחר חקירתן הם השמידו  חלקים נרחבים ממנה (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024).
תוואי המנהרה (דובר צה"ל, 26 בפברואר 2024)    תוואי המנהרה (דובר צה"ל, 26 בפברואר 2024)
תוואי המנהרה (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024)
  • בפעילות הכוחות בשכונת זיתון בדרום מזרח העיר, פשטו הלוחמים על מבנים רבים ששימשו את פעילי חמאס, ביניהם מחסני אמצעי לחימה ועמדות תצפית. במקום אותרה מצלמה של מחבל ובה תמונות שחשפו את שיטת ירי טילי הנ”ט ואת אופי הפעילות שלהם במרחב. במהלך הפעילות איתרו הלוחמים אתר לייצור אמצעי לחימה, משגרי רקטות ומערכות המשמשות את חמאס נגד כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות.     תיעוד ממצלמת המחבל בה רואים הכנת עמדת נ"ט לפגיעה בכוחות צה"ל ( דובר צה"ל, 27 בפברואר 2024)
מימין: אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות. משמאל: תיעוד ממצלמת המחבל בה רואים הכנת עמדת נ”ט לפגיעה בכוחות צה”ל ( דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024)
  • כתב ערוץ אלג’זירה דיווח אודות פעילות צה”ל בשכונת אלזיתון. לדבריו, בשכונה מתנהלים חילופי אש כבדים בין כוחות צה”ל לפעילי הזרוע הצבאית של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין. הוא ציין, כי טנקים של צה”ל הנמצאים בדרום השכונה מבצעים ירי אינטנסיבי לעבר יעדים בשכונה במקביל לתקיפות חיל האוויר. לואא’ פאיז אלדוירי, הפרשן הצבאי של ערוץ אלג’זירה, הסביר כי מוקד הקרבות בשכונת אלזיתון הוא במרכז השכונה משום שצה”ל יודע שבאזור זה נמצאים פתחי מנהרות רבים (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 27 בפברואר 2024).
כתב ערוץ אלג'זירה מסביר באולפן אודות פעילות צה"ל בשכונת אלזיתון בעזה
 ( (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 27 בפברואר)
כתב ערוץ אלג’זירה מסביר באולפן אודות פעילות צה”ל בשכונת אלזיתון בעזה
(ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 27 בפברואר)
  • מרכז הרצועה: כוחות צה”ל שפעלו בשטח הרגו ביממה האחרונה מספר מחבלים ואיתרו תשתיות טרור ואמצעי לחימה רבים. בין התשתיות שאותרו, מחסן אמצעי לחימה ומחרטה. הכוחות גם השמידו עשרות מבנים צבאיים של חמאס (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
שיגור רקטות
  • ב-26 בפברואר 2024 בוצעו מספר שיגורי רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. שעות ספורות לאחר מכן, תקפו כלי טיס יעדי חמאס במרכז הרצועה. בין היעדים שהותקפו הייתה דירה מבצעית ממנה בוצעו חלק מהשיגורים ודירה מבצעית נוספת שממנה זוהה ירי לעבר כוח צה”ל. כמו כן הותקף משגר ממנו בוצעו חלק מהשיגורים (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
  • ב-27 בפברואר 2024 בשעות הערב שוגרו רקטות לעבר אשקלון. לא היו נפגעים. רסיסים פגעו בכלי רכב בעיר וגרמו לנזק. בתגובה תקף צה”ל שמונה יעדים באזור ממנו שוגרו הרקטות (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024).
  • פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, קיבלה אחריות על שיגור מטחי רקטות לעבר אשקלון ויישובי עוטף עזה (ערוץ הטלגרם של פאלטודיי, 27 בפברואר 2024). כתבת רוסיה אליום דיווחה כי רקטה אחת נורתה מצפון הרצועה לעבר אשקלון (אתר רוסיה אליום, 27 בפברואר 2024). כתב ערוץ אלג’זירה ציין, כי שיגור הרקטות בוצע ביום ה-144 למלחמה (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 27 בפברואר 2024).
כתב ערוץ אלג'זירה מדווח על שיגור הרקטות לעבר אשקלון ועוטף עזה
 (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 27 בפברואר 2024)
כתב ערוץ אלג’זירה מדווח על שיגור הרקטות לעבר אשקלון ועוטף עזה
(ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 27 בפברואר 2024)
עשן מיתמר באשקלון בעקבות שיגור הרקטות.      פגיעת רסיסים בכלי רכב (חשבון X של שהאב, 27 בפברואר 2024)
מימין: עשן מיתמר באשקלון בעקבות שיגור הרקטות. משמאל: פגיעת רסיסים בכלי רכב (חשבון X של שהאב, 27 בפברואר 2024)
נפגעים ישראלים
  • על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר 2023 נהרגו כ- 1,500 בני אדם. על פי דובר צה”ל, 582 מהם חיילים וקצינים (מתוכם נהרגו 242 מתחילת התמרון הקרקעי ב – 27 באוקטובר 2023). 130 אזרחים וחיילים חטופים נמצאים עדיין בשטח רצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
  • לפי שעה המשא ומתן להפסקת אש ולעסקת החטופים ממשיך להתנהל בדרג נמוך יותר. מחמד אלאנצארי, דובר משרד החוץ הקטרי, מסר כי ישנן התפתחויות רבות שהתרחשו במסגרת מאמצי הגישור בין הצדדים. לדבריו, המאמצים נמשכים, אין להם שום דבר חדש להודיע, אך הם אופטימיים לאור המשך השיחות בין הצדדים. הוא הביע תקווה ששני הצדדים יצליחו לעצור את פעולות האיבה במהלך חודש רמצ’אן (אלג’זירה, 27 בפברואר 2024).
  • ג’ו ביידן, נשיא ארה”ב, אמר כי הוא מקווה שתושג הפסקת אש ברצועת עזה עד 4 במרץ 2024. לדברי ביידן, הם קרובים להסכם, אבל זה עוד לא נגמר. בראיון ל-NBC אמר ביידן כי ישראל הסכימה להפסיק את הפעילות הצבאית במהלך חודש רמצ’אן כדי לתת זמן לשחרור החטופים (YNET, 27 בפברואר 2024; רויטרס, 27 בפברואר 2024). “שני בכירים רמי דרג בחמאס” אמרו בתגובה, כי דבריו של ביידן, לפיהם ההסכם כבר הושג עקרונית, מוקדמים מדי. “בכיר בחמאס” אמר כי קיימים עדיין פערים גדולים שיש לגשר עליהם, וכי הנושאים העיקריים כמו הפסקת האש ונסיגת הכוחות הישראליים לא נסגרו דבר שמעכב השגת הסכם (רויטרס, 27 בפברואר 2024).
  • בכלי התקשורת של חמאס פורסמו כמה גרסאות המפרטות את פרטי ההסכם המוצע ואת עמדת חמאס לגביו. חלק מהמידע בנושא הוא ציטוט מפי גורמים שלא מזוהים בשמם:
    • “מקור בכיר” המקורב לשיחות שהתקיימו בפריס, מסר שחמאס קיבלה טיוטת הצעה בעקבות השיחות, לפיה בשלב הראשון של העסקה תהיה הפסקת אש של ארבעים יום בכל הפעולות הצבאיות, ותתבצע עסקה במהלכה ישוחררו אסירים פלסטינים תמורת חטופים שיוחזרו. על פי טיוטת ההצעה שני הצדדים יפסיקו לחלוטין את פעולותיהם הצבאיות; גיחות הסיור מעל רצועת עזה תופסקנה לשמונה שעות ביום. בתמורה לארבעים החטופים הרשומים בקטגוריה ההומניטרית, ישוחררו כ-400 אסירים פלסטינים. כמו כן תהיה חזרה הדרגתית של כל התושבים העקורים, למעט גברים בגיל שירות צבאי, לצפון רצועת עזה; לאחר תחילת השלב הראשון, ישראל תציב מחדש את כוחותיה הרחק מאזורים מאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה; תהיה התחייבות להכנסת 500 משאיות סיוע הומניטרי בכל יום ולאספקת 200,000 אוהלים ו-60,000 קראוונים; תינתן אפשרות לשיקום בתי החולים והמאפיות, לרבות כניסה מיידית של ציוד הכרחי ואספקת דלק למטרות אלו, על פי כמויות שיוסכמו; ישראל מסכימה להכנסת מכונות וציוד כבד לפינוי ההריסות וסיוע למטרות הומניטריות אחרות. חמאס מתחייבת שלא להשתמש במכונות ובציוד לאיום על ישראל; ההסדרים שסוכמו בשלב הראשון לא יחולו על השלב השני, אשר יהיה נתון למשא ומתן נפרד (רויטרס, אלג’זירה, 27 בפברואר 2024).
    • על פי “שני בכירים”, שביקשו להישאר בעילום שם, משלחת ישראל למשא ומתן הסכימה להצעה אמריקנית שתאפשר שחרורן של חמש חיילות בתמורה לשחרורם של 15 אסירים פלסטינים שהורשעו בעבירות טרור חמורות. מדובר בחלק מהצעה רחבה יותר של ארה”ב שתאפשר שחרור ארבעים חטופים כאשר בנוסף לחמש החיילות, ישוחררו 35 חטופים חלקם חולים, פצועים או תשושים. שבע מתוכם הן נשים שישראל סבורה שהיו צריכות להשתחרר במהלך ההפוגה וחילופי השבויים בחודש נובמבר (The New York Times, 26 בפברואר 2024).
    • “מקורות בחמאס” מסרו כי ההצעה האחרונה שהוצגה להם אינה מקובלת במתכונתה הנוכחית, ויש לבצע שינויים בחלק מסעיפיה. המקורות אישרו כי ישנה התקדמות בנושאים מסוימים, אך עדיין קיימים פערים שיש לפתור. לדבריהם, ניתן להסדיר את סוגיית החטופים, אך סוגיית נסיגת צה”ל, מקומות התפרסותו בשלב הראשון, וחזרת התושבים העקורים לצפון הרצועה ללא כל מגבלה או תנאים או בדיקה ביטחונית, הם עדיין נושאים שמונעים קיום השלב בראשון של ההסכם. “המקורות” האשימו את ארה”ב בניסיון ללחוץ על חמאס באמצעות הדלפת הקווים הכלליים של ההסכם (אלשרק אלאוסט, 27 בפברואר 2024).
    • אסאמה חמדאן, בכיר חמאס, אמר כי לא הוסכם על ההצעה האחרונה במפגש בפריס, אלא, להיפך, ישראל סירבה לאשר אותה במהלך המפגש, וזו בעצם הצעה אמריקנית אשר מהווה נסיגה גדולה בעמדתה. לדבריו, זו אינה טיוטה לסיום התוקפנות הישראלית נגד רצועת עזה אלא מסמך שנועד להציל את כבודו של ממשל ארה”ב ולתת לישראל הזדמנות נוספת לנוח. הוא הדגיש שבכל מקרה, נושא עסקת החטופים יהיה נושא שיידון מאוחר יותר, שכן העדיפות מבחינתם היא לסיום התוקפנות וסיום המצור (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלערבי, 27 בפברואר 2024).
    • אחמד עבד אלהאדי, נציג חמאס בלבנון, אמר שההדלפות על פרטי ההסכם הם במסגרת “הלוחמה הפסיכולוגית” שמנהלת ישראל, בתמיכת ארה”ב, במטרה ללחוץ על הנהגת חמאס לוותר על תנאיה ולהסכים לעסקה שלא עונה לדרישות להפסקת התוקפנות באופן תמידי ולנסיגה מלאה מהרצועה. לדבריו, מדובר ברעיונות אמריקניים שהודלפו בכוונה ע”י ישראל. הוא ציין שעמדת חמאס ברורה והיא הוצגה בתשובתה להסכם המסגרת של מפגש פריס הראשון וכי וההצעות שמועלות עתה אינן עונות עליהם (אתר ערוץ אלמיאדין, 27 בפברואר 2024; חשבון X של ערוץ אלמיאדין, 27 בפברואר 2024).
    • מחמד אלהנדי, סגן מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, מסר כי הם הציגו גמישות במעבר מהסכם כולל להסכם בשלבים, אך ישראל מעכבת את ההגעה להבנות ומתחמקת מעסקה. לדבריו, הם הגיעו לעסקת חטופים הכוללת הפסקת המלחמה לפני חודש רמצ’אן, אך ישראל לא מוכנה להתגמש (פלסטין אליום, 27 בפברואר 2024).
    • אחסאן עטאיא, חבר הלשכה המדינית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי ברור שמסמך פריס השני גרוע מהמסמך המקורי. הם בוחנים את ההצעות הללו, והנטייה היא לדחות את המסמך, משום שלא ניתן להסכים בשום פנים ואופן לתנאים הללו, שרק רושמים הישגים לישראל, וכאילו אומרים להתנגדות: מסרו לנו את החטופים ואנחנו נחסל אתכם לאחר מכן. הנטייה, לדעתו, היא לא להסכים ולהציג עמדה מפורטת ואת תנאיהם. הוא הוסיף, כי ניסיון הלחץ נועד לדחוף להפסקת אש לפני חודש רמצ’אן כדי שישראל תוכל להתפנות לטיפול במתפללים במסגד אלאקצא ובמחאות הצפויות מצד תושבי ירושלים וערביי ישראל. עטאיא גם חשף כי ב-25 בפברואר בלילה קיבלה הנהגת חמאס את המסמך ומסרה עותקים ממנו להנהגות חלק מארגונים כדי לדון ברעיונות הללו ולהציג רעיונות משותפים שיימסרו ע”י הנהגת חמאס למתווכים (אתר ערוץ אלמיאדין, 27 בפברואר 2024).
  • אסמאעיל הניה, יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, נועד עם תמים בן חמד, אמיר קטר. שני הצדדים סקרו את ההתפתחויות הקשורות לעניין הפלסטיני, ובמיוחד הדרכים להפסקת הלחימה ברצועת עזה והסדרה פנים פלסטינית. הניה הדגיש את הצורך להפסיק את “מעשי הטבח” שמבצעת ישראל נגד ילדים, נשים ואזרחים חסרי מגן. כמו כן סקר בהרחבה את “מלחמת ההרעבה” שלדבריו, מנהלת ישראל נגד העם הפלסטיני ואת האסון ההומניטרי חסר התקדים שנובע מכך, במיוחד בעיר עזה ובצפון רצועת עזה. הניה הדגיש כי חמאס נענתה למאמצי המתווכים, והיא הסכימה למסלול המשא ומתן להפסקת התוקפנות, וגילתה רצינות וגמישות רבה, אך היא סבורה כי ישראל יוצרת סחבת שהיא לא מוכנה לקבל (ערוץ הטלגרם של חמאס ביהודה ושומרון, 26 בפברואר 2024).
  • בנאום מקוון שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, בוועידה בבירות אמר כי חמאס מראה גמישות במשא ומתן עם ישראל, ובמקביל היא תגן על בני עמה. הוא הוסיף כי הם מדגישים בפני ישראל וארה”ב שמה שהם לא יכלו לכפות בשטח, הם לא יקבלו בתחבולות פוליטיות. עוד מסר, כי על כולם לפעול כדי להביס את “מזימת ההרעבה” ברצועת עזה ולהגיע להסדרי סיוע קבועים. הוא קרא לציבור הערבי במזרח ירושלים, ביהודה ושומרון ולערביי ישראל להגיע למסגד אלאקצא מהיום הראשון של חודש רמצ’אן (ערוץ הטלגרם של חמאס, 28 בפברואר 2024).

חזרה לעיקרים

רצועת עזה
נפגעים פלסטינים
  • משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן ב-28 בפברואר 2024 נכון ל- 11:00, כי ביממה האחרונה נהרגו ברצועה בתקיפות צה”ל 76 פלסטינים ונפצעו 110. מאז תחילת המלחמה ברצועה נהרגו 29,954 פלסטינים ונפצעו 70,325 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 28 בפברואר 2024).
סיוע לרצועה
  •  צבא ירדן פרסם כי כוחותיו ביצעו ארבע הצנחות של סיוע לאורך חופי הרצועה שנועד להגיע ישירות לאוכלוסייה. צוין כי אחד מהמטוסים שהשתתפו במבצע שייך לצבא צרפת (אתר צבא ירדן, 26 בפברואר 2024). עוד נמסר כי מלך ירדן, עבדאללה השני, השתתף בפעילות חיל האוויר הירדני להצנחת הסיוע וכי השתתפותו של המלך מהווה אישור להמשך עמדתה של ירדן לגבי אספקת סיוע לתושבי רצועת עזה בכל האמצעים האפשריים. עוד נמסר כי שלושה מטוסים ירדניים ושלושה מטוסים נוספים של מאע”מ, מצרים וצרפת המריאו מעמאן כחלק ממבצע הסיוע ההומניטרי (פטרה, 27 בפברואר 2024). “מקורות מצריים רמי דרג” אישרו, כי חיל האוויר המצרי הצניח סיוע הומניטרי דחוף הכולל מזון בצפון הרצועה ובמרכזה בהשתתפות ירדן ומאע”מ (אלקאהרה, 27 בפברואר 2024).
הצנחת הסיוע הירדני עבור תושבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 26 בפברואר 2024).     עבדאללה מלך ירדן בפעולת הצנחת סיוע לרצועה (פטרה, 27 בבפרואר 2024)
מימין: הצנחת הסיוע הירדני עבור תושבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 26 בפברואר 2024). משמאל: עבדאללה מלך ירדן בפעולת הצנחת סיוע לרצועה (פטרה, 27 בבפרואר 2024)

קריקטורה פלסטינית בעקבות הנחתת הסיוע הירדני עבור תושבי הרצועה (אלקדס, 27 בפברואר 2024)
קריקטורה פלסטינית בעקבות הנחתת הסיוע הירדני עבור תושבי הרצועה (אלקדס, 27 בפברואר 2024)

  • משרד הפנים והביטחון הלאומי של חמאס פרסם הודעה לתושבים לפיה יותר ממדינה ערבית אחת עדכנה את הגורמים הממשלתיים האחראים ברצועת עזה על כוונתה לבצע הצנחות סיוע בצפון הרצועה במהלך הימים הקרובים. לדברי ההודעה, מתקיים תיאום לגבי הנקודות המתאימות להצנחתו והגורמים האחראים ידאגו לעדכן בפרטים (ערוץ הטלגרם של פלטפורמת העורף של משרד הפנים ברצועה, 26 בפברואר 2024).
  • אסמאעיל אלת’ואבתה, מנכ”ל לשכת ההסברה הממשלתית, אמר בהקשר זה, כי הרעיון להצנחת סיוע ממטוסים הוא רעיון מצוין, יצירתי וחשוב, וכדי שאנשים לא יחשבו שמדובר בצעד תקשורתי לצרכי תעמולה, נדרשים רק שני דברים: הגברת ההצנחות כך שמדי יום יוצנחו 1,000 שקי קמח ושההצנחות יכוונו כך ש- 60% יהיו במחוז צפון הרצועה ו-40% במחוז עזה. הוא הדגיש כי זהו צעד מוערך וראוי לשבח, אך הוא זקוק עוד להבשלה (חשבון X של אסמאעיל אלת’ואבתה, 27 בפברואר 2024).
  • לטענת ינס לארק, דובר האו”ם לעניינים הומניטריים, כוחות ישראליים חוסמים באופן שיטתי את העברת הסיוע לתושבי הרצועה וכי כמעט בלתי אפשרי לפנות חולים ופצועים ולספק סיוע לצפון הרצועה וכי הדבר הופך קשה יותר ויותר גם בדרום הרצועה. כך למשל לדבריו, ב- 25 בפברואר 2024 למרות תיאום מראש, כוחות ישראליים עצרו למשך שעות שיירת אמבולנסים שפינתה חולים מבית החולים אלאמל שבח’אן יונס. הם אילצו את החולים לצאת מכלי הרכב. לדבריו, זהו לא אירוע בודד וכי על ישראל לאפשר מעבר בטוח, חלק ומהיר של סיוע (סוכנות הידיעות הצרפתית, 28 בפברואר 2024).
רפיח מלאה באוהלים של תושבים מפונים מרחבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 27 בפברואר 2024)
רפיח מלאה באוהלים של תושבים מפונים מרחבי הרצועה (ערוץ היוטיוב של ופא, 27 בפברואר 2024)

חזרה לעיקרים

הזירה הצפונית
פעילות בשטח
  • במהלך היומיים האחרונים קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 15 תקיפות באמצעות שיגור טילי נ”ט כולל טילים בעלי טווח מוגדל, ורקטות מסוגים שונים (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית, 28-26 בפברואר 2024). להלן אירועים בולטים:
    • ב-26 בפברואר 2024 בשעות אחר הצהרים שיגרו פעילי חזבאללה מטח חריג של כחמישים רקטות משטח לבנון לעבר רמת הגולן, שכוון למפקדת אוגדת הגולן שבנפח. אחת מהרקטות פגעה באתר ישראלי (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024). לדברי חזבאללה המטח שוגר בתגובה לתקיפות צה”ל בבעלבכ (ב-26 בפברואר) נגד יעדי מערך ההגנה האווירית של חזבאללה שבהם נהרגו שניים מפעילי הארגון.
    • ב-27 בפברואר 2024 בשעות הבוקר שוגר מטח של כ-35 רקטות משטח לבנון לעבר אזור הר מירון, לא היו נפגעים ולא נגרם נזק ליחידת הבקרה האווירית הממוקמת באזור.
    • בשעות הערב שוגר מטח נוסף של כעשרים רקטות לצפון ישראל. כמה רקטות יורטו והשאר נפלו בשטחים פתוחים. זוהה טיל נ״ט שחצה משטח לבנון לעבר אזור מירון וזוהתה פגיעה ביחידת הבקרה האווירית של חיל האוויר הממוקמת במירון אך לא נפגעה כשירות המערכות (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
    • ב-28 בפברואר 2024 שוגר מטח רקטות לעבר הגליל העליון וקרית שמונה. גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, קיבלה אחריות על תקיפה באמצעות שני מטחי רקטות של ארבעים רקטות מסוג גראד מדרום לבנון נגד מפקדת חטיבה 769 במחנה גיבור ומחנה שדה התעופה בבית הלל. עוד נמסר כי שיגור הרקטות בוצע בתגובה למעשי הטבח שמבצעת ישראל נגד אזרחים ברצועת עזה וההתנקשות במנהיגים ואחיהם בבירות (ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית של חמאס, 28 בפברואר 2024).
תקיפות תגובה של צה”ל
  • בתגובה לפעילות חזבאללה תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר יעדי חזבאללה בדרום לבנון ביניהם: מבנים צבאיים באזור עיתא אלשעב אתר שיגור באזור כאוכבא, ממנו בוצעו השיגורים לעבר רמת הגולן. טנק של צה”ל תקף מבנה צבאי של חזבאללה בכפר כילא אלטיבה, בית ליף, צדיקין וח’רבת סלם. (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024). בתגובה לשיגורים לאזור הר מירון תקפו מטוסי קרב והשמידו אתר צבאי ומספר תשתיות צבאיות באזור אלחניה, ג’בשית, בצריה ואלמנצורי. כמו כן בוצע ירי ארטילרי לעבר אזור יארון (דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
 תקיפת אתר לייצור אמצעי לחימה של חזבאללה במרחב ח'רבת סלם     תקיפת מחסן אמצעי לחימה ומבנים צבאיים במרחב רמיה (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת אתר לייצור אמצעי לחימה של חזבאללה במרחב ח’רבת סלם. משמאל: תקיפת מחסן אמצעי לחימה ומבנים צבאיים במרחב רמיה (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
 תקיפת מבנה צבאי באזור בית ליף.     תקיפת מבנה צבאי באזור צדיקין 
(דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת מבנה צבאי באזור בית ליף. משמאל: תקיפת מבנה צבאי באזור צדיקין (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפות בעיתא אלשעב (חשבון X של עלי שעיב, 26 בפברואר 2024). במרכז: תקיפה באלחניה (Al-Hanniyeh) (חשבון X של חסן אלדר, 27 בפברואר 2024). משמאל: תקיפה באלביסאריה (Al-Bisariyah) (חשבון X של Fouad Khreiss, 27 בפברואר 2024)
מימין: תקיפות בעיתא אלשעב (חשבון X של עלי שעיב, 26 בפברואר 2024). במרכז: תקיפה באלחניה (Al-Hanniyeh) (חשבון X של חסן אלדר, 27 בפברואר 2024). משמאל: תקיפה באלביסאריה (Al-Bisariyah) (חשבון X של Fouad Khreiss, 27 בפברואר 2024)  
הרוגים באירועים
  • חזבאללה דיווח על מותם של ארבעה פעילים (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 26 בפברואר 2024).
    • חסן עלי יונס, המכונה אבו אלעז, יליד 1969 מבריתאל (Brital), בבקעת הלבנון.
    • אחמד מחמד סנדיאן, המכונה נג’אד, יליד 1966 מעלי אלנהרי (‘Ali Al-Nahri) בבקעת הלבנון.
    • חסן חסין סלאמי, המכונה מחמוד, יליד 1974 מח’רבת סלם (Khirbet Selem) בדרום לבנון.
    • מחמד עלי מסלמאני, המכונה מנתט’ר, יליד 1988 מאלשעיתיה (Al-Sha’itiyah) בדרום לבנון.
  הרוגי חזבאללה (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 26 בפברואר 2024)
הרוגי חזבאללה (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 26 בפברואר 2024)
  • בין ההרוגים שעל מותם דיווח חזבאללה, היה גם חסן חסין סלאמי, המכונה מחמוד, שנהרג בסיכול ממוקד שביצע כלי טיס של צה”ל בדרום לבנון. סלאמי השתייך ליחידת נאצר של חזבאללה הפרוסה בדרום לבנון. סלאמי היה אחראי הגזרה המזרחית של חזבאללה והוא נהרג בתקיפת כלי רכב בו נסע בעיירה אלמג’אדל (Al-Majadel), בקרבת צור (סקאי ניוז בערבית, 26 בפברואר 2024).
  • על פי דובר צה”ל הוא פיקד על מספר פעולות שבוצעו נגד כוחות צה”ל, ונגד יעדים אזרחיים וצבאיים בצפון ישראל. בתקופה האחרונה, הוא לקח חלק בתיאום הפעולות נגד ישראל, לרבות שיגור טילי נ”ט לעבר קריית שמונה ומפקדת חטיבה 769 (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024).
 תמונה שמכילה צילום מסך, טקסט, מטושטש, שחור ולבן

התיאור נוצר באופן אוטומטי    תמונה שמכילה טקסט, צילום מסך, מטושטש, שחור ולבן

התיאור נוצר באופן אוטומטי
מימין: כלי הרכב בו נסע חסן חסין סלאמי. משמאל: תקיפת כלי הרכב (דובר צה”ל, 26 בפברואר 2024)
כלי הרכב, בו נסע חסן חסין סלאמי
 (חשבון  Xשל Fouad Khreiss, 26 בפברואר 2024)
כלי הרכב, בו נסע חסן חסין סלאמי
(חשבון Xשל Fouad Khreiss, 26 בפברואר 2024)
  • פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, דיווחו על מותם של שניים מפעיליה, חברי גדוד החלל (השהיד) עלי אלאסוד – זירת סוריה. צוין, כי הם נהרגו במהלך פעילות על גבול לבנון-ישראל (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של פלוגות ירושלים, 26 בפברואר 2024). ההרוגים הם:
    • אחמד מחמד חלאוה, המכונה אבו עלאא’, בן 33 .
    • חסין וליד עוצ’, המכונה אבו עלי, בן 28 .
 הרוגי הג'האד האסלאמי בפלסטין (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה 
הקרבית של פלוגות ירושלים, 26 בפברואר 2024)
    הרוגי הג'האד האסלאמי בפלסטין (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה 
הקרבית של פלוגות ירושלים, 26 בפברואר 2024)
הרוגי הג’האד האסלאמי בפלסטין (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה
הקרבית של פלוגות ירושלים, 26 בפברואר 2024)
התבטאויות בכירים בחזבאללה
  • נעים קאסם, סגן מזכ”ל חזבאללה, אמר כי אם ישראל תפריז הם יגיבו יותר, וכל מה שהם השתמשו בו בינתיים בקרב הוא מינימום היכולות שלהם. לדבריו, כל הרחבה תהיה מול הרחבה, ואין מה שעוצר אותם חוץ מהחלטה שלהם. העימות שלהם עם ישראל בדרום לבנון הוא אינטרס של רצועת עזה ושל לבנון ועל ישראל לדעת שאם היא חושבת על שלב שני, הרי שהם נמצאים במוכנות גבוהה להתמודד עם האתגר בכל מחיר. הוא הדגיש כי הם מגיבים לתוקפנות ישראל וכי הם אמרו שוב ושוב שאם ישראל תתקוף אזרחים תגובתם תחרוג מהקווים שהם הציבו לעצמם (חשבון הX של נעים קאסם 27 בפברואר 2024).
  • חסן פצ’לאללה, חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, אמר כי הוא מבטיח שהתוקפנות נגד בעלבכ וכל אזור אחר לא תישאר ללא תגובה. לדבריו, חזבאללה יפתיע את ישראל והם ימצאו תגובה מתאימה לכל נשק שיתקוף את לבנון (אלאח’באר, 26 בפברואר 2024).
  • נביל קאווק, חבר המועצה המרכזית של חזבאללה, נשא דברים בהלוויית חסן חסין סלאמי, שנערכה בעיירה ח’רבת סלם (Khirbet Selem) בדרום לבנון. הוא הדגיש שחזבאללה לא יעזוב את המגרש אלא עם ניצחון חדש וכי כל ההתנקשויות והתקיפות לא יעברו ללא תגובה קשה. לדבריו, חזבאללה מוכן עם אנשיו, אמצעי הלחימה וההפתעות שלו כדי ליצור ניצחון חדש. הוא גם ציין שהפלת כלי הטיס הבלתי מאויש מסוג הרמס מבססת שלב חדש בעימות (רדיו אלנור, 27 בפברואר 2024).
יוניפי”ל
  • ביוניפי”ל מסרו כי בימים האחרונים חלה עלייה מדאיגה בחילופי האש בין שני צידי גבול ישראל לבנון וכי הארגון ממשיך בפעילותו מול שני הצדדים כדי להפחית את המתיחות ולמנוע אי הבנות מסוכנות. לדברי הארגון, לאירועים האחרונים יש פוטנציאל לסכן פתרון פוליטי עתידי לסכסוך. הוא שב וקרא לצדדים לעצור את תקיפותיהם כדי להשאיר מקום לפתרון מדיני שיחזיר את היציבות לאזור (חשבון X של יוניפי”ל, 27 בפברואר 2024).
ממשל לבנון
  • דווח כי ארה”ב הודיעה לחזבאללה באמצעות נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר של לבנון, כי הם לא יאפשרו לישראל לפתוח מלחמה נרחבת נגד לבנון וכי הפסקת האש ברצועת עזה תחול גם על דרום לבנון. צוין כי גם עמדת לבנון היא שהפסקת האש אשר תושג ברצועת עזה תחול גם על לבנון (נדאא’ אלוטן, 27 בפברואר 2024).
  • מוריס סלים שר ההגנה הלבנוני, אמר כי חיילי צבא לבנון אינם מוכנים ללחימה וכי הם אמרו לכל הגורמים הבינלאומיים שהם פגשו שהם צריכים בדחיפות לצייד את החיילים וליצור יחידות קרביות חדשות במידת הצורך. עוד ציין כי החלטה 1701 קבעה כי יוצבו 15 אלף חיילים בדרום לבנון, אך אין ביכולת הצבא לספק חיילים ולכן הם זקוקים לתמיכת מדינות ידידות המעוניינות ביציבות האזור ובהתחייבות כל הצדדים להחלטות הבינלאומיות (אלשרק אלאוסט, 28 בפברואר 2024). מאוחר יותר פרסמה לשכת שר ההגנה הודעת הבהרה וטענה כי דבריו של השר עוותו, במיוחד בנוגע לכך שהצבא אינו מוכן ללחימה וכי שר ההגנה קרא לקהילה הבינלאומית לתמוך בצבא בידיעה כי תמיכה כזו מחזקת את יכולות הלחימה של הצבא ומבטיחה את המוכנות הנדרשת (אלנשרה, 28 בפברואר 2024).

חזרה לעיקרים

ישראל, יהודה ושומרון
פעילות סיכול ומנע
  • כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. כלי תקשורת פלסטינים דיווחו, כי ביממה האחרונה עצרו כוחות ביטחון ישראליים 23 פלסטיניים, וכי מוקדי המעצרים היו ביטא, ראמאללה וקלקיליה (ופא, מען 28 בפברואר 2024).
פעילות מעצרים בקלקיליה       יציאת כוחות הביטחון מקלקיליה בתום הפעילות (חשבון X  של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
מימין: פעילות מעצרים בקלקיליה. משמאל: יציאת כוחות הביטחון מקלקיליה בתום הפעילות (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
  • ב-27 בפברואר 2024, לפנות בוקר, פעלו כוחות צה”ל במחנה הפליטים אלפארעה (דרומית לטובאס בצפון השומרון). במהלך הפעילות הרגו הכוחות את אחמד דראע’מה, פעיל בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין באזור טובאס, אשר היה מעורב בביצוע פיגועי ירי ובהפעלת מטענים נגד כוחות צה”ל. יחד עימו נהרגו שני פעילים חמושים נוספים. בנוסף, איתרו הכוחות חמ”ל תצפית במחנה הפליטים. חייל צה”ל נפצע באורח קל ופונה לטיפול בבית חולים בישראל (חשבון X של דובר צה”ל, 27 בפברואר 2024).
  • בכלי תקשורת פלסטינים דווח, כי ההרוגים הם: אחמד ג’מאל דראע’מה, בן 26, מפקד גדוד טובאס ומייסדו, אסאמה ג’בר זלט, בן 31, ומחמד סמיח ביאדסה, בן 32. לשלושה נערכה הלוויה בה השתתפו עשרות פעילים חמושים (אלג’זירה נט, 27 בפברואר 2024).
אחמד דראע'מה, מפקד גדוד טובאס
(חשבון X  של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
אחמד דראע’מה, מפקד גדוד טובאס
(חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
הרשות הפלסטינית
  •  ב-26 בפברואר 2024, בשעות הערב, קיבל אבו מאזן את כתב ההתפטרות של מחמד אשתיה וממשלתו. במקביל, פרסם אבו מאזן צו נשיאותי לפיו אשתיה וממשלתו ימשיכו לשמש בתפקידם עד להרכבת הממשלה החדשה (ופא, 26 בפברואר 2024).
אבו מאזן מקבל ממחמד אשתיה את כתב ההתפטרות של ממשלתו
(ופא, 26 בפברואר 2024)
אבו מאזן מקבל ממחמד אשתיה את כתב ההתפטרות של ממשלתו
(ופא, 26 בפברואר 2024)
  • מתיו מילר, דובר מחלקת המדינה של ארה”ב, ברך על הרפורמות שמבצעת הרשות הפלסטינית והצעדים שנקטה “להחיות את עצמה”. הוא ציין כי אלה הם צעדים חיובים וחשובים להשגת איחוד רצועת עזה ויהודה ושומרון ו תחת הרשות הפלסטינית (סוכנות הידיעות הצרפתית, 26 בפברואר 2024).
  • אבו מאזן נפגש עם שר המדינה של יפן לענייני חוץ. בפגישה עדכן אבו מאזן את השר אודות המלחמה ברצועת עזה והמאמצים להגיע להפסקת אש. אבו מאזן הדגיש בפניו את הצורך בהכנסת סיוע הומניטארי לרצועה וציין, כי רצועת עזה היא חלק בלתי נפרד מהמדינה הפלסטינית. הוא הודה על התמיכה המדינית של יפן בפלסטינים ועל הסיוע שהיא מעניקה להם (ופא, 27 בפברואר 2024).
פגישת אבו מאזן עם שר המדינה של יפן לענייני חוץ (ופא, 27 בפברואר 2024)
פגישת אבו מאזן עם שר המדינה של יפן לענייני חוץ (ופא, 27 בפברואר 2024)
  • חסין אלשיח’, מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, ושר האוצר של הרשות, שכרי בשארה, נפגשו (27 בפברואר) בראמאללה עם משלחת בינלאומית בה נציגים מארה”ב, צרפת, נורבגיה, בריטניה, האיחוד האירופי, איטליה, ספרד, יפן, הולנד והבנק העולמי. בפגישה הם עדכנו את חברי המשלחת אודות המצב ברצועת עזה ובשטחי הרשות וכן גם אודות המאמצים להפסקת אש. שר האוצר בשארה סקר בפניהם את המצוקה הכספית בה שרויה הרשות בשל המשך קיזוז כספי הסילוקין מצד ישראל. נציגי המשלחת קראו להפסקת אש מיידית, ואישרו את מחויבותם לתמיכה בעם הפלסטיני ובפתרון מדיני (חשבון X של חסין אלשיח’, 27 בפברואר 2024).
חסין אלשיח' ושכרי בשארה נפגשים בראמאללה עם משלחת בינ"ל 
(חשבון X של חסין אלשיח', 27 בפברואר 2024)
חסין אלשיח’ ושכרי בשארה נפגשים בראמאללה עם משלחת בינ”ל
(חשבון X של חסין אלשיח’, 27 בפברואר 2024)
  • עבד אלחפיט’ נופל, נציג הרשות במוסקבה, מסר, כי נציגי תנועת פתח וחמאס ייפגשו ב- 29 בפברואר 2024 במוסקבה כדי לדון בהקמת ממשלת אחדות פלסטינית (אלקדס אלערבי, 28 בפברואר 2024). מיכאיל בוגדנוב, סגן שר החוץ הרוסי, אמר כי כל הצדדים הסכימו להשתתף בפגישה וכי חלקם אף רוצים לשלוח מספר גדול יותר של נציגים ממה שהם הזמינו (סוכנות TASS באנגלית, 27 בפברואר 2024).

חזרה לעיקרים

איראן
  • ערוץ החדשות הסורי עין אלפראת דיווח (26 בפברואר 2024), כי משמרות המהפכה החלו בייצור כלי טיס בלתי מאוישים מתאבדים באלבוכמאל בפיקוח חאג’ עסכר מפקד המיליציות הפרו-איראניות בעיירה. על פי הדיווח, המיליציות הביאו מומחים להנדסת אלקטרוניקה בעלי אזרחות איראנית כדי לייצר את המנועים המיוחדים לכלי הטיס. עוד צוין, כי טיסות ניסוי צפויות להתקיים בימים הקרובים באזור הריף המדברי בדרום אלבוכמאל. 
  • חסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני, אמר בריאיון כי ישראל לא הצליחה להשיג אף אחד מיעדיה במלחמה חרף תמיכתה הצבאית של ארה”ב. הוא ציין, כי ישראל מעוניינת להרחיב את המלחמה ולערב בה את ארה”ב וכי עדיין לא ניכר רצון מצד ארה”ב להביא לסיום המלחמה. עבדאללהיאן הוסיף, כי משיחותיו עם ראשי “ההתנגדות” ועם המנהיגים הפלסטיניים עולה, כי “ההתנגדות” הלבנונית והפלסטינית נמצאת במצב טוב ביותר וכי יש לה היכולת והאמצעים להמשיך במלחמה ארוכה יותר. בהתייחסו להתפתחויות בים האדום אמר שר החוץ, כי כאשר ייפסק “רצח העם” ברצועת עזה, המצב בים האדום יחזור לשגרה. הוא שב וטען, כי אין לאיראן “שלוחים” באזור וכי קבוצות “ההתנגדות” פועלות בהתאם לאינטרסים שלהן ומקבלות החלטות בעצמן (אלמיאדין, 27 בפברואר 2024).
מיליציות פרו איראניות
עיראק
  • על פי דיווח הניו יורק טיימס המצטט “גורמים רשמיים” איראניים ואמריקאים, איראן הודיעה למיליציות בעיראק ובסוריה שהיא תומכת בצמצום התקיפות נגד מטרות כמו מתקנים צבאיים. זאת, לאחר שארה”ב הגיבה בתקיפות משלה בתגובה על המתקפה נגד הבסיס האמריקני בירדן שגרם להרג שלושה חיילים אמריקנים. “גורמים אמריקניים רשמיים” מסרו כי מאז התקיפות האמריקניות שבוצעה ב-2 בפברואר 2024 המיליציות לא תקפו בסיסים אמריקניים, למעט שתי תקיפות בסוריה (הניו יורק טיימס, 27 בפברואר 2024).
תימן
  • פיקוד מרכז של צבא ארה”ב ((CENTCOM דיווח על תקיפות שביצעו הכוחות (חשבון X של פיקוד המרכז, 28-27 בפברואר 2024)
    • ב-26 בפברואר 2024 בין השעות 16:45 עד 23:45 (שעון צנעאא’), השמידו הכוחות שלושה כלי שיט בלתי מאוישים, שני טילי שיוט ניידים נגד ספינות וכלי יטיס בלתי מאויש, שהיו מוכנים לשיגור.
    • 27 בפברואר בין השעות 21:50-22:55 (שעון צנעאא’), הפילו הכוחות חמישה כלי טיס בלתי מאוישים מתאבדים בים האדום אשר יצאו מאזורים שבשליטת החות’ים בתימן .
  • כמו כן, לראשונה מאז החלה המשימה הימית של האיחוד האירופי את פעילותה בים האדום, יירט כלי שייט גרמני שני חימושים ששיגרו החות’ים (סוכנות הידיעות DPA , 28 בפברואר 2024). יוזכר כי האיחוד האירופי הכריז על הקמת כוח משימה שהחל בפעילות באופן רשמי ב-19 בפברואר 2024 וכלי השיט המשתתפים בו הונחו לבצע “פעולות מנע” בלבד.
  • החות’ים דיווחו כי כוחות צבא ארה”ב ובריטניה ביצעו שתי תקיפות במחוז אללחיה שבאלחדידה (אלמסירה, 27 בפברואר 2024).
  • “מקורות” מסרו כי החות’ים עומדים מאחורי פיצוץ קווי התקשורת המונחים מתחת לים האדום מול חופי תימן, שמקשרים בין חצי האי ערב לאפריקה. עוד דווח כי חברת תקשורת בינלאומית הודיעה על נזק שנגרם לתשתית שלה בים האדום, וציינה כי חלק ממערכת הכבלים שעוברת דרך הים האדום הפסיקה לפעול, וכי הדבר השפיע על העברת המידע בין אפריקה לאירופה (סקיי ניוז בערבית, 27 בפברואר 2024). יוזכר כי עבד אלמלכ אלחות’י, מנהיג החות’ים בתימן, מסר לפני כשבועיים כי הם לא יתקפו כבלים תת ימיים או כבלי אינטרנט המגיעים למדינות באזור.
  • משרד התקשורת בממשלת החות’ים הכחיש את הדיווחים “של תקשורת האויב הציוני” בדבר הכבלים התת הימיים בים האדום (ערוץ הטלגרם של החות’ים, 27 בפברואר 2024). חזאם אלאסד, חבר הלשכה המדינית של החות’ים, אמר כי תימן לא תקפה כבלי אינטרנט וכי זוהי הסתה של ישראל, ארה”ב ובריטניה שבאמצעותה הן מנסות להסית את דעת הקהל העולמית נגדם (ספוטניק, 27 בפברואר 2024).
  • בצעד משותף של ממשלת בריטניה ומחלקת האוצר בממשל ארה”ב הושתו סנקציות על גורמים התומכים או מאפשרים את פעילות החות’ים במזרח התיכון ובים האדום. הסנקציות כוללות, בין השאר, יחידות מפתח בכוח קדס וסגן מפקד כוח קדס. דיוויד קמרון, שר החוץ הבריטי, אמר כי כל מי שמנסה לערער את היציבות האזורית צריך לדעת שבריטניה ובעלות בריתה לא תהססנה לפעול (אתר ממשלת בריטניה, 27 בפברואר 2024).
  • לאחר שהחות’ים הצהירו שהם יאפשרו את חילוץ ספינת המשא הבריטית רובימאר שנפגעה ב-18 בפברואר 2024, בתמורה להעברת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, החל שיח בממשלת תימן כיצד לגרור בבטחה את ספינת המשא, שהובילה נפט וחומרים מסוכנים. דווח כי אנשי הצוות הצליחו לפנות את הספינה אך עקב חור בגוף הספינה היא שוקעת בהדרגה כבר מספר ימים, בנוסף, גרם הנזק לדליפת נפט בים האדום, דבר שעלול לפגוע באופן קשה בענף הדייג בתימן, ענף חשוב בכלכלה התימנית, ולנזק סביבתי חמור (סקאי ניוז, 27 בפברואר 2024).
הזירה הבינערבית
מצרים
  • סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, נועד בג”נבה עם מיריאנה ספוריליק, נשיאת הצלב האדום, ודן עימה במצב ההומניטרי המדרדר ברצועה ובהגעה לעסקה חדשה, קיום הפוגה ועסקת חטופים. שכרי הדגיש את הצורך במהלך בינלאומי לעצירת “ההפרות הישראליות נגד פלסטינים” תוך שמירה על החוקים הבינלאומיים וההומניטריים. ספוריליק הביעה את הערכתה לתפקיד המרכזי שממלאת מצרים מאז תחילת המשבר (דף הפייסבוק של משרד החוץ המצרי, 26 בפברואר 2024).
  • סאמח שכרי גם נועד עם אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני. במהלך הפגישה, סקרו השניים את ההשלכות המסוכנות של פעולה צבאית קרקעית ברפיח העשויה להכפיל את האסון ההומניטרי ברצועה. כמו כן, הם הדגישו כי יש להשקיע מאמצים נוספים להבטחת כניסת הסיוע לרצועת עזה וכי יש לתמוך באונר”א לטובת התושבים הפלסטינים. שכרי הביע חשש מפני הידרדרות במצב ביהודה ושומרון לאור פעילות ישראל והוסיף כי אין מנוס מנקיטת צעדים ברורים ליישום פתרון שתי המדינות (דף הפייסבוק של דובר משרד החוץ המצרי, 26 בפברואר 2024).
  • בפגישה שערך עבד אלפתאח אלסיסי, נשיא מצרים, עם מחמד זכי, שר ההגנה המצרי, אסאמה עסכר, רמטכ”ל צבא מצרים, ומספר בכירים ביטחוניים נידונו המאמצים שיש להשקיע לשיפור המצב ההומניטרי החמור ברצועת עזה (אתר נשיאות מצרים, 27 בפברואר 2024).
ירדן
  • עבדאללה השני, מלך ירדן, נועד בעמאן עם משלחת של מועצת היחסים הערביים והבינלאומיים בראשות מחמד ג’אסם אלצקר ודן עימם בהתפתחויות באזור ובראשן השלכות המשך המלחמה ברצועה. עבדאללה הדגיש את הצורך להגיע להפסקת אש באופן מיידי להגן על האזרחים ולספק סיוע. הוא הזהיר מפני סכנת תקיפה ישראלית ברפיח ומהמשך אלימות המתנחלים ביהודה ושומרון. חברי המשלחת הדגישו את הצורך להמשיך בתיאום בין המדינות כדי להגיע להפסקת אש ברצועת עזה ולפעול למציאת אופק מדיני לסוגיה הפלסטינית (פטרה, 26 בפברואר 2024).
  • אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני, שוחח בטלפון עם אנתוני בלינקן, מזכיר המדינה האמריקני, על המאמצים להגיע להפסקת אש קבועה ולהתמודד עם האסון ההומניטרי ברצועה (חשבון X של החוץ הירדני, 26 בפברואר 2024).
הזירה הבינלאומית
מועצת הביטחון של האו”ם
  • מועצת הביטחון של האו”ם התכנסה ב-28 בפברואר 2024 לישיבה לדיון בנושא המצב ההומניטרי ברצועה. בדברים שאמר ריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם, הוא ציין שמצב הרעב ברצועה מחמיר מיום ליום וכי על מועצת הביטחון למלא את חובתה . לדבריו, תיקון המצב ברצועת עזה מצריך נקיטה בשלושה צעדים מיידיים: הפסקת הלחימה, העברת סיוע הומניטרי ללא הפרעה והעמדת ישראל לדין על “פשעי המלחמה” שביצעה. ברברה וודוורד, נציגת בריטניה באו”ם, קראה למועצת הביטחון ללחוץ על ישראל לאפשר הכנסת סיוע נוסף ולהקל על חלוקתו ברחבי הרצועה. היא ציינה שיש להפסיק את הלחימה באופן מיידי ולאחר מכן להתקדם לקראת הפסקת אש בת קיימא. רוברט ווד, נציג ארה”ב באו”ם, הדגיש כי ישראל חייבת להשקיע מאמצים נוספים להגנה על תושבי הרצועה וכי עליה לשמור על מעברי הגבול פתוחים להכנסה מהירה של סיוע. עוד ציין כי בלתי מתקבל על הדעת שפעילי חמאס ממשיכים להיטמע בין מבנים אזרחיים כמו בתי חולים ובתי ספר וכי על כל הצדדים לפעול בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי (אתר האו”ם, 28 בפברואר 2024).
מועצת זכויות האדם של האו”ם
  • בשולי כינוס מועצת האו”ם לזכויות אדם בג’נבה נערכה פגישה לדיון במצב זכויות האדם בשטחים הפלסטינים הכבושים. פיצל בן פרחאן שר החוץ הסעודי, אמר במהלך הפגישה כי התארכות הסכסוך ברצועת עזה מוביל לחוסר ביטחון ומלבה שנאה וקיצוניות (חשבון X של שר החוץ, 26 בפברואר 2024). ריאצ’ אלמאלכי שר החוץ ברשות הפלסטינית אמר כי ישראל כותשת את החוק הבינלאומי במשך 143 ימים, באמצעות תוקפנותה ברצועת עזה ומלחמת רצח העם שלה (ופא, 26 בפברואר 2024). אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני, מסר כי התוקפנות נגד הרצועה חייבת להפסק מיד. סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, הזהיר מהשלכות של כל פעולה צבאית קרקעית ברפיח (דף הפייסבוק של ממשלת מצרים, 26 בפברואר 2024).
  • חסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני, גינה בנאומו במועצת זכויות האדם של האו”ם בג’נבה את תמיכת המערב בהנהגת ארה”ב ב”פשעי המשטר הציוני” ברצועת עזה ודרש מהמועצה לפעול נגד ישראל. במהלך ביקורו בג’נבה נועד עבדאללהיאן עם מזכ”ל האו”ם, אנטוניו גוטרש, ועם שורה של שרי חוץ (פארס, 26 בפברואר 2024). במסיבת עיתונאים בג’נבה אמר עבדאללהיאן, כי בפגישותיו הדגיש כי להפסקת “הפשעים ורצח העם נגד תושבי רצועת עזה” עשויה להיות השפעה חיובית על הביטחון באזור. הוא הוסיף, כי הוא דן עם סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, במצב ברצועת עזה, באפשרות לשלוח סיוע הומניטרי איראני לרצועה ובדרכים להפסקת המלחמה (מהר, 27 בפברואר 2024).
  • כשלושים דַּוָּחִים מיוחדים עצמאים מטעם מועצת זכויות האדם של האו”ם קראו בהודעה חריגה שפרסמו ב-23 בפברואר 2024 להטיל אמברגו נשק מיידי על ישראל. בהודעה נמסר כי כל העברה של נשק או תחמושת לישראל שישמשו אותה ברצועת עזה עלולה להפר את המשפט ההומניטרי הבינלאומי והיא חייבת להיפסק מיד. הדיווחים ציינו כי למדינות החברות באמנת סחר בנשק (ATT) יש חובה למנוע ייצוא נשק במידה והן יודעת שהוא ישמש לביצוע פשעים בינלאומיים, וגם אם רק קיים סיכון כזה (אתר מועצת זכויות האדם, 23 בפברואר 2024). יצוין שההודעה פורסמה לאחר שב-21 בפברואר 2024 כונסה קבוצת עבודה של ATT, לבקשת הרשות הפלסטינית, ונדונה בה השאלה, האם העברת אמצעי לחימה לישראל מפרה את האמנה, לאחר פסיקת בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ). הרשות, לצד ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים, נערכו לדיון והמליצו על אמברגו. נציג הרשות הפלסטינית באו”ם גם הודיע כי הרשות פועלת לקידום הצעת החלטה במסגרת העצרת הכללית במטרה לקרוא להטלת אמברגו על ישראל.
צרפת
  • עמנואל מקרון, נשיא צרפת, נועד עם תמים בן חמד, אמיר קטר. בנאום שנשא אמיר קטר לאחר הפגישה הוא אמר כי הם נמצאים במרוץ נגד הזמן להבטחת שחרור החטופים וקרא במקביל לשים קץ ל”רצח העם הפלסטיני”. הוא ציין שקטר וצרפת פועלות באינטנסיביות להגיע להפסקת אש ברצועת עזה וכי הקהילה הבינלאומית טרם נקטה עמדה כדי לסיים את המלחמה ברצועת עזה ולספק את ההגנה המינימלית לתושביה (AP, 28 בפברואר 2024).