עיקרים
- ב-23 בנובמבר 2022, בשעות הבוקר, אירע פיגוע כפול בירושלים. שני מטעני חבלה התפוצצו בהפרש של חצי שעה, האחד בכניסה לירושלים, והשני בצומת רמות. בפיצוץ בכניסה לירושלים נהרגו שני ישראלים: נער בן 15, ואדם נוסף, בן חמישים, שמת מפצעים שנפצע. כעשרים בני אדם נפצעו, חלקם באורח קשה. לפי שעה אף ארגון לא קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. כוחות ביטחון ישראלים מנסים לאתר את מבצעי הפיגועים והם מתמקדים, לפי שעה, במישור המודיעיני. הועלה גם חשש כי מבצעי הפיגוע ינסו לבצע פיגוע נוסף.
- היה זה פיגוע שונה במאפייניו ובתחכום שלו מפיגועי הבודדים או פיגועי הירי להם היינו עדים לאחרונה . הפיגוע בוצע כמעט במקביל בשני אתרים שונים בירושלים והוא הצריך התארגנות מוקדמת הכוללת איסוף מידע, הרכבת המטענים, הנחתם והפעלתם מרחוק. על רקע זה העריכו גורמים ביטחוניים כי מדובר, ככל הנראה, בחוליה מאורגנת ולא התארגנות ספונטנית.
- מתוך הידיעה כי מדובר בפיגוע שונה, ומתוך חשש לתגובה ישראלית, העלו ארגוני הטרור ברצועת עזה את הכוננות. אלאח’באר הלבנוני, אף ציין שישראל העבירה מסר מאיים לחמאס, באמצעות המתווכים המצריים, כי במידה ויתברר שהיא אכן אחראית לפיגוע ישראל תגיב בעוצמה. חמאס הזהירה את ישראל מפני תגובה העלולה להביא להתלקחות המצב.
- בכלי התקשורת של הרשות הפלסטינית, דווח על הפיגוע באופן כללי מבלי לציין כי היה זה פיגוע. בכירי הרשות כלל לא התייחסו לאירועים. בתגובות הארגונים, בעיקר חמאס ובג’האד האסלאמי בפלסטין, ניכר כי היה מדובר בפיגוע שונה ואיכותי. הם בירכו על הפיגוע תוך התייחסות למורכבותו ולכך שהוא מזכיר לישראל פיגועים מהעבר. ברצועת עזה ובמספר אזורים ביהודה ושומרון חולקו מיני מתיקה כאות שמחה.
פירוט המידע
תיאור הפיגוע
- ב-23 בנובמבר 2022, בשעות הבוקר, אירע פיגוע כפול בירושלים: סמוך ל-07:00 התפוצץ מטען בתחנת אוטובוס ביציאה מירושלים. כחצי שעה לאחר מכן התפוצץ מטען נוסף בצומת רמות (צפון ירושלים). בפיצוץ ביציאה מירושלים נהרגו נער ישראלי, בן 15, תלמיד ישיבה. אדם נוסף, בן חמישים, מת מספר ימים לאחר מכן, מפצעים שנפצע בפיגוע. בשני הפיגועים נפצעו כעשרים בני אדם, חלקם באורח קשה.
- לדברי גורמי ביטחון, נארזו המטענים בתוך תיקים שהונחו בסמוך לתחנות והופעלו מרחוק. המטענים היו קטנים יחסית אולם הם כללו גולות ומסמרים שהתפזרו בשטח וגרמו לרוב הנפגעים. להערכתם, מאופי הפיגועים עולה כי מאחורי שני האירועים עומד אותו גורם וכי מדובר בחוליה מאורגנת ולא בהתארגנות ספונטנית (תקשורת ישראלית, 23 בנובמבר 2022).
- הפרשן הפלסטיני, עבדאללה אמין, מומחה לביטחון ואסטרטגיה, העריך בהקשר זה, כי על-פי הממצאים בשטח והתיעוד שהועלה לרשתות החברתיות, מדובר במטענים מאולתרים המכילים ברגים ומסמרים במשקל של 2-1 ק”ג. לדבריו, הפיגוע מבטא שינוי מהותי בתפיסה של יכולת החמושים לפגוע בישראל במקומות שלא ציפתה להם. בתוך כך, שיבח את רמתם המקצועית ויכולתם של מבצעי הפיגוע וטען, כי אי לכידתם מוכיחה את היכרותם הטובה עם האזור (אלרסאלה, 24 בנובמבר 2022).

זירת הפיגוע ביציאה מירושלים (מימין: דף הפייסבוק של משטרת ישראל, דוברות זק”א, 23 בנובמבר 2022 משמאל: חשבון הטוויטר של שהאב, 23 בנובמבר 2022)

מימין: פיצוץ המטען בצומת רמות. משמאל : אוטובוס שנפגע בצומת רמות
(חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 23 בנובמבר 2022)
- לפי שעה אף ארגון לא קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. בהקשר זה הדגיש הפרשן העזתי מצטפא אלצואף, המקורב לצמרת חמאס, כי פלסטיני הוא שביצע את הפיגוע אולם אי קבלת אחריות פומבית היא דבר טוב ונכון מבחינה ביטחונית, משום שזה מונע מישראל מלהגיע לגורם שעומד מאחורי פעולות אלה. לטענתו, צריך לחזור לדפוס הפעולה הזה (של אי קבלת אחריות) בכל פעולות “ההתנגדות” ביהודה ושומרון כדי שהארגונים פלסטיניים לא יהוו מטרה לפגיעה מצד ישראל (ערוץ אלערבי אלג’דיד, 24 בנובמבר 2022).
- כוחות ביטחון ישראלים מנסים לאתר את מבצעי הפיגועים והם מתמקדים, באמצעות מצלמות האבטחה ובאמצעות מידע מודיעיני, תוך מעקב אחר נתיב הבריחה שלהם. בקרב גורמי הביטחון הועלה חשש כי הגורמים שביצעו את הפיגוע ינסו לבצע פיגוע נוסף. על פי החשד פעלה חוליית המחבלים ללא הכוונה מבחוץ והם תכננו את הפיגוע זמן רב. החשד הראשוני הוא שמבצעי הפיגוע הכירו את האזור בו בוצעו הפיגועים (יתכן והם מתגוררים במזרח ירושלים) והם כיוונו את יעד הפיגוע לתחנות האוטובוס לשעה שהייתה הומת אדם. במערכת הביטחון גם ציינו שלמרות שהפיגוע לא סוכל, במהלך השנה סיכל שירות הביטחון הכללי 34 פיגועים במתווה של הפעלת מטענים (תקשורת ישראלית, 26 בנובמבר 2022).
תגובות פלסטיניות
- הארגונים הפלסטינים הגיבו בשמחה על הפיגוע. ברצועת עזה ובאזורים ביהודה ושומרון חולקו דברי מתיקה.

מימין : סטודנטים בשלוחת אלערוב של אוניברסיטה הטכנית של פלסטין בחברון מחלקים ממתקים. משמאל : נכתב- הסטודנטים בפקולטה לטכנולוגיית המידע בח’צ’ורי/אלערוב מברכים על מונדיאל ירושלים הכבושה #ג’נין שכם ירושלים ??? (חשבון הטוויטר PALDF, 23 בנובמבר 2022)

חלוקת ממתקים ברפיח (חשבון הטוויטר של ואא’ל אבו עמר, 23 בנובמבר 2022)
העלאת כוננות ברצועת עזה
- מקורות מעזה מסרו לערוץ אלמיאדין, המזוהה עם חזבאללה, כי הארגונים הפלסטיניים ברצועת עזה החלו לנקוט בצעדים ביטחוניים חסרי תקדים, בעקבות שני הפיצוצים בירושלים. הם הוסיפו כי לאור ההסלמה בהתפתחויות, הם נערכים להסלמה גדולה שעלולה להפוך למלחמה רחבה, וכי “ההתנגדות” מעמידה את חוליות הירי שלה בכוננות מלאה (אתר ערוץ אלמיאדין, 23 בנובמבר 2022).
- באלאח’באר הלבנוני דווח, כי שעות לאחר הפיגוע, והתגברות האיומים מצד ישראל על רצועת עזה בעקבותיו, החליפו “ההתנגדות” וישראל, באמצעות מתווכים, אזהרות הדדיות מפני “נקיטת צעדים לא מחושבים”. על פי מקורות בחמאס, המתווכים המצרים קיימו ב-24 בנובמבר 2022 מגעים עם חמאס כדי לדון במצב בעקבות הפיגוע, על רקע האשמות ישראליות כי חמאס אחראית לפיגוע ורמזים לחידוש מדיניות הסיכולים נגד הנהגת התנועה בעזה. המצרים העבירו לחמאס מסר מישראל לפיו אם יוכח שהתנועה עומדת מאחורי הפיגוע בירושלים, “תגובה ישראלית חריפה מצפה לעזה”. המקורות ציינו כי חמאס תיארה את ההאשמות כ”ניסיון להקל על הלחץ הפנימי הישראלי על ידי העברת המערכה לרצועה”.
- חמאס מצדה איימה כי החזרה לפעילות הסיכולים תהווה עילה לגלים גדולים של פעולות התאבדות, ולעימותים נרחבים עם ההתנגדות בעזה. חמאס גם הזהירה את ישראל מההשלכות של נקיטת צעדים צבאיים או ביטחוניים כלפי הרצועה, משום שתגובתה היום לא תהיה זהה לזו שהייתה ב-2002, שכן כל ערי ישראל נמצאות בטווח האש של “ההתנגדות”. בשטח, הגבירו הארגונים את היערכותם לאפשרות של התלקחות המצב, והעלו את רמת הכוננות של מנגנוני הביטחון והזרועות הצבאיות לקראת מערכה העלולה לדבריהם להיכפות עליהם (אלאח’באר הלבנוני, 25 בנובמבר 2022).
הרשות הפלסטינית ופתח
- בכירי הרשות הפלסטינית, המגיבים לכל פעולה של ישראל, לא פרסמו תגובה רשמית לפיגוע בירושלים. סוכנות הידיעות הפלסטינית ופא (הכפופה ללשכת אבו מאזן) דיווחה על הפיגוע בצורה לקונית וכבדרך אגב, תחת הכותרת: “בעקבות שני פיצוצים בירושלים: סגר הכיבוש את הכניסות הראשיות והוא מגביר את צעדיו” (ופא, 23 בנובמבר 2022). אחמד ע’נים, בכיר פתח אופוזיציונר במזרח ירושלים[1], אמר לערוץ אלמיאדין כי ישראל (“הכיבוש”) חייבת להבין שהמאבק יימשך עד שהכיבוש יסתיים (אתר ערוץ אלמיאדין, 23 בנובמבר 2022).
חמאס
- בהודעה רשמית שפרסמה חמאס בתגובה לפיגוע הודגשה זכותם של הפלסטינים להתנגד לישראל (“הכיבוש”), והוטלה האחריות על ישראל להשלכות “פשעי צה”ל וטרור המתנחלים” נגד הפלסטינים. הודעת חמאס גם התייחסה לגורמים בישראל אשר מיד לאחר הפיגוע האשימו את פעילי חמאס היושבים מחוץ לרצועה בביצוע הפיגוע[2]. לטענתה, ניסיונות ישראל להסית נגד חמאס ונגד קשריה עם מדינות האזור, באמצעות הטלת האחריות על מסגרות תנועתיות מחוץ לפלסטין, אינם אלא ניסיון לכסות על חוסר יכולתה של ישראל להתמודד עם המהפכה של הפלסטינים. חמאס הדגישה את מדיניותה העקבית לפיה זירת ההתנגדות וניהולה נמצאים בשטח “פלסטין הכבושה” (אתר חמאס, 23 בנובמבר 2022).
- הפרשן חסן עצפור תיאר את הודעת חמאס כחריגה וחסרת תקדים. לדבריו מה שמשך את תשומת הלב הוא שדקות ספורות לאחר הפיגוע, האשימה התקשורת הישראלית, ללא כל מקור ביטחוני, את חמאס כמי שעומדת מאחורי הפיגוע. נראה כי ההאשמה המהירה נגד חמאס, ובמיוחד נגד פעילי התנועה היושבים בתורכיה, נשאה מסר מיוחד, שהביא גם מהר מאוד לכך שמשרד החוץ התורכי גינה את הפיגוע, ואף תאר אותו כ”פעולת טרור”. זהו לדבריו, שינוי קיצוני בניגוד למה שהיה בעבר, בבחינת “הפיכה תפיסתית ומדינית” מצד תורכיה לתיאור הפעולות הצבאיות נגד ישראל. לדבריו, ההצהרה התורכית הכניסה את חמאס ללחץ מדיני, ולכן היא פרסמה הודעה חריגה וחסרת תקדים, המכחישה את הקשר שלה לפיגוע ופוטרת את תורכיה מכל האשמה שהשמיעה התקשורת הישראלית (אמד, 24 בנובמבר 2022).

הודעה רשמית של משרד החוץ התורכי המגנה את הפיגוע (חשבון הטוויטר בשפה הערבית של משרד החוץ התורכי, 23 בנובמבר 2022)
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, ציין, כי הם מברכים את הפלסטינים ואת תושבי ירושלים (“הכבושה”) על “הפעולה ההירואית האיכותית” בתחנות האוטובוס, שבוצעה במסגרת “התגובה המתמשכת” לפריצה למסגד אלאקצא, הייהוד שלו, והניסיונות לפצל אותו. אלקאנוע הוסיף כי הפיגוע בירושלים הוא תוצאה של “פשעי ישראל והמתנחלים” נגד הפלסטינים ומסגד אלאקצא, והוא מוכיח שוב ש”הטרור הציוני” ייענה רק בפעולות הירואיות נוספות במגוון אמצעים ובאזורים שונים (שהאב, 23 בנובמבר 2022).
- מחמד חמאדה, דובר חמאס לענייני ירושלים, אמר, כי חמאס מברכת על הפיגוע ומברכת את הידיים שייצרו והניחו (את המטענים) וכי באמצעות המטענים הם הוכיחו לישראל כי הפלסטינים עומדים איתן על אדמתם ודבקים באופציית “ההתנגדות”. הוא גם איים שהימים הקרובים יהפכו לקשים יותר ויותר עבור ישראל (האויב), וכי הם מודיעים שהגיע הזמן להולדתם של תאים הפרוסים בכל רחבי פלסטין ומוכנים להתמודד איתה (פלסטין און ליין, 23 בנובמבר 2022; QUDSN, 23 בנובמבר 2022; חשבון הטוויטר של ערוץ אלאקצא, 23 בנובמבר 2022).
- נאצר אלהדמי, יו”ר “הוועד הירושלמי נגד הייהוד” הנחשב בכיר חמאס במזרח ירושלים, אמר כי ברגע הראשון לאחר ששמע על הפיגוע, הוא נזכר בגירוש המשפחות מאלשיח’ ג’ראח, בהתרברבותו של איתמר בן גביר עם כלי נשקו בשכונה, בנבי סמואל, בבאב אלעאמוד ובמסגד אלאקצא, ונזכר גם ב”צעדת הדגלים” ובהפרות היומיומיות בעיר. לדבריו, הפיגוע נועד להשיב מידה כנגד מידה והוא נועד לאותת לישראל ולציבור הישראלי כי ביטחונם האישי בעיר מתפוגג בהתמדה (אלג’זירה.נט, 23 בנובמבר 2022).
- בהתבטאות נוספת אמר אלהדמי כי הפיגוע בירושלים היה איכותי ומאורגן, ואולי החזיר לתודעת הישראלים את הפיצוצים שהתרחשו בשנת 2000. לדבריו, שנת 2022 היא אחת השנים הקשות ביותר עבור הפלסטינים בכלל ותושבי מזרח ירושלים בפרט עקב ההסלמה במעשי התוקפנות הישראליים נגד המקומות הקדושים. לדעתו, הפיגוע מהווה “תגובה טבעית” להפרות ולהסלמה נגד מסגד אלאקצא, והוא שווה ערך לחומרת מעשי התוקפנות שמבצעת ישראל נגד הפלסטינים. הוא הדגיש כי לפלסטינים לא נגמרו הדרכים והאמצעים להתנגדות, וכי הפיגוע הוא חלק מהפיגועים שנועדו ללמד את ישראל לקח לא לתקוף את המקומות הקדושים הפלסטיניים (צפא, 23 בנובמבר 2022).

קריקטורה מאת עלאא’ אללקטה המביעה שמחה על הפיגוע בירושלים וקושרת זאת למשחקי המונידאל.
בערבית : “פיצוץ בירושלים” (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 23 בנובמבר 2022)
הג’האד האסלאמי בפלסטין
- טארק עז אלדין, דובר הג’האד האסלאמי ליהודה ושומרון, בירך על ביצוע הפיגוע בציינו, כי הפיגוע הוא במסגרת “התגובה הטבעית” נגד ישראל (“הכיבוש”), הטרור ופעולותיה נגד הפלסטינים. לדבריו, הפיגוע נועד להעביר מסר למנהיגי ישראל ולמנהיגי המתנחלים שמדיניות ממשלת ישראל לא תגן עליהם מ”ההתנגדות” הפלסטינית (אתר הג’האד האסלאמי, 23 בנובמבר 2022).
- דאוד שהאב, בכיר בג’האד האסלאמי, אמר כי לפלסטינים יש רצון עז והם מוכנים לעשות הכל כדי להגן על אדמתם והמקומות הקדושים להם. הוא הדגיש כי הפלסטינים לא יעמדו בחיבוק ידיים אל מול הקמת קואליציה ממשלתית חדשה המציבה את ההתנחלות, הייהוד והתוקפנות בראש סדר העדיפויות שלה, ושואפת לבלוע את מה שנותר מהאדמה הפלסטינית. שהאב אמר גם כי על ישראל ומנהיגיה לזנוח את האשליות של הכרעת הסכסוך על עתידה של העיר ירושלים וכפיית החלוקה מבחינת הזמנים והמקום במסגד אלאקצא (פאלטודיי, 23 בנובמבר 2022).
- מחמד שלח, בכיר בג’האד האסלאמי, אמר כי הפיגוע גרם לפאניקה רבה ביותר לישראל, והדגיש כי הוא בוצע “במסגרת הטבעית של ההתנגדות”, והודות למאמצי הג’האד האיסלאמי בראשות המזכ”ל שלה, זיאד אלנח’אלה, שהורה על הקמת גדודי ההתנגדות “גדוד ג’נין, שכם, טולכרם ונוספים”. שלח גם הדגיש כי הפלסטינים ממשיכים באופציית ההתנגדות, וכי הם לא ייסוגו מדרכם, כיוון שזו הדרך היחידה המצילה את הפלסטינים מישראל והדיכוי שלה (פאלטודיי, 24 בנובמבר 2022).
תגובות נוספות
- חזבאללה פרסם הודעה בה בירך את העם הפלסטיני על “הסלמת ההתנגדות ופיתוחה כך שהיא כוללת את כל האמצעים העומדים ברשותה”. הארגון מסר כי הוא סבור שפעולות אמיצות מסוג זה הן הגשמה אמיתית של ההתנגדות הפלסטינית להמשך הכיבוש. הארגון הוסיף כי הפיגוע הדגיש את יכולתה של “ההתנגדות” לפרוץ את אמצעי הביטחון של ישראל ולהכות אותה בזמן ובמקום נכונים לבחירתה (אלמיאדין, 23 בנובמבר 2022).
- משרד החוץ התורכי גינה בהודעה רשמית שפרסם את הפיגוע והביע דאגה עמוקה לנוכח המתיחות המתגברת. המשרד גינה את פיגועי הטרור נגד אזרחים, מסר תנחומיו ואיחולי החלמה לפצועים (Dailysabah בערבית, תורכיה, 23 בנובמבר 2022).
[1] היה בעבר חבר במועצה המהפכנית של פתח, נוקט קו אופוזיציוני לאבו מאזן. הוא התכוון להתמודד בבחירות למועצה המחוקקת במסגרת רשימתו של מרואן אלברע'ות'י, מחוץ למסגרת פתח. ↑
[2] בראיון שהעניק ד"ר משה אלעד, ששימש ראש מנגנון התיאום הביטחוני עם הרשות הפלסטינית, העריך, כי בשל האמצעים הטכנולוגיים בהם נעשה שימוש בפיגוע הוא בוצע, ככל הנראה, על ידי אנשי חמאס שלמדו את שיטת הפיגועים מחזבאללה בדרום לבנון ואשר קשורים לצאלח אלעארורי, בכיר חמאס השוהה לדבריו בתורכיה (ערוץ 7, 23 בנובמבר 2022). ↑