עיקרי האירועים
- כבכל יום שישי (מאז 30 במרץ 2018) התקיימה ביום שישי 7 בספטמבר 2018 “צעדת השיבה”. ההפגנות בצעדה האחרונה היו אלימות יותר מאלה שהתקיימו בשבועות הקודמים. השתתפו בהן כמה אלפי מפגינים, שפעלו בכמה מוקדים לאורך גדר הביטחון. במהלך ההפגנות הושלך רימון לעבר כוחות צה”ל ומספר מפגינים פגעו בגדר הביטחון, חצו אותה וחדרו למוצב צה”ל (נטוש). במהלך צעדת יום שישי ובימים שלאחריה הופרח מספר קטן יחסית של בלוני תבערה, המשך למגמת הירידה בהיקף “טרור ההצתות”. במהלך ההפגנות נהרגו שני מפגינים ולמעלה ממאה נפצעו. ב-10 באוקטובר 2018 נערך משט של כחמישים כלי שיט מרצועת עזה לעבר ישראל ובמקביל התקיימו הפגנות אלימות לאורך רצועת החוף.
- בתגובה להשלכת הרימון ולפגיעה בגדר הביטחון תקף צה”ל פעמיים עמדות תצפית של חמאס בצפון הרצועה ובדרומה. כמו כן תקף צה”ל חוליית מפריחי בלונים, לראשונה מזה כמה שבועות (דובר צה”ל, 7 בספטמבר 2018).
הרשות לאומית העליונה לצעדת השיבה קראה לציבור להשתתף בצעדה הבאה ביום שישי 14 בספטמבר 2018. כמו כן הודיעה הוועדה כי בכוונתה להרחיב את פעילויות המחאה. במסגרת זאת פרסמה הוועדה, כי מעתה יתקיים באופן קבוע משט מחאה מרצועת עזה בכל יום שני. במקביל למשט תתקיימנה הפגנות לאורך אזור החוף ובכל יום שלישי תתקיים הפגנה באזור מעבר ארז. התאריכים “הצפופים” הללו מעידים להערכתנו על רצון של חמאס לשמר “מתיחות מבוקרת” מול ישראל, במקביל למגעים סביב אפשרות ההסדרה (שעודם “תקועים”).
צעדת השיבה
אירועי הצעדה
- כבכל יום שישי (מאז 30 במרץ 2018) התקיימה ביום שישי 7 בספטמבר 2018 “צעדת השיבה”, ה-24 במספר, תחת הכותרת “על אפך וחמתך טראמפ”. “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה הגדולה והסרת המצור” קראה לציבור להשתתף בצעדה הבאה ביום שישי 14 בספטמבר 2018, שתתקיים בסימן “ההתנגדות (קרי, הטרור) היא בחירתנו” (חשבון הטוויטר שהאב, 7 בספטמבר 2018).
- בהפגנות, שהיו אלימות יותר מאלה שהתקיימו בשבועות הקודמים, השתתפו כמה אלפי מפגינים, שפעלו בכמה מוקדים לאורך גדר הביטחון. במהלך האירועים הבעירו המפגינים צמיגים, יידו אבנים, השליכו בקבוקי תבערה ורימון לעבר כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 7 בספטמבר 2018) מזרחית לרפיח, סמוך לכרם שלום, הציתו המפגינים מגדל תקשורת השייך לצה”ל (דובר צה”ל, 7 בספטמבר 2018). כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו, כי מפגינים פרצו את גדר הביטחון מזרחית למחנה הפליטים אלבריג’ (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 7 בספטמבר 2018). בערוץ אלאקצא שודר סרטון בו נראים מפגינים חותכים את גדר הביטחון בחסות עשן הצמיגים (ערוץ אלאקצא, 8 בספטמבר 2018).

מימין: עימותים במזרח ח’אן יונס. משמאל: מהעימותים במזרח העיר עזה
(דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 7 בספטמבר 2018).
- במספר מוקדים הבעירו המפגינים כרזות עליהן דמותו של דונאלד טראמפ נשיא ארה”ב. כמו כן תלו בובות בדמותם של בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, אביגדור ליברמן, שר הביטחון ונשיא ארה”ב דונלאד טראמפ ובמספר מקרים הבעירו אותן באש.
בובות תלויות של בנימין נתניהו אביגדור ליברמן ודונלד טראמפ נשיא ארה”ב. הבובות נתלו סמוך לבמה שבה נאם אחמד בחר בכיר חמאס (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 7 בספטמבר 2018)
שריפת תמונות של טראמפ במזרח העיר עזה (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 7 בספטמבר 2018)
- כבכל שבוע נכחו בכירי חמאס באירועים. בנאום שנשא בפני המפגינים אמר פוזי ברהום, דובר חמאס, כי ההשתתפות ההמונית של הפלסטינים ב”צעדות השיבה” ובעימותים עם כוחות צה”ל מהווה הוכחה לכך שמי שנושא נשק ורובים משתמש בהם ומקריב קורבנות, הוא זה אשר מייצג את הפלסטינים. זאת בניגוד למי שחותם על הסכמים ומשתף פעולה עם ישראל , קרי – הרשות הפלסטינית (אתר חמאס, 7 בספטמבר 2018).

מימין: אחמד בחר, סגן יו”ר המועצה המחוקקת בפעילויות “צעדת השיבה” במרכז הרצועה.
משמאל: ח’ליל אלחיה, בכיר חמאס, מגיע ל”מחנה השיבה” במזרח העיר עזה
(דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 7 בספטמבר 2018)
נפגעים
- אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, דיווח על מותו של מפגין בן 17 במזרח רפיח (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 7 בספטמבר 2018). כמו כן דיווח משרד הבריאות על 395 פצועים, 147 מהם פונו לבתי החולים ברצועה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברצועה, 7 בספטמבר 2018).יום לאחר מכן, ב-8 בספטמבר 2018 מסר דובר משרד הבריאות כי אחד הפצועים במזרח רפיח מת מפצעיו (דף הפייסבוק של דובר משרד הבריאות ברצועה, 8 בספטמבר 2018).
טרור ההצתות
- במהלך צעדת יום השישי והימים שלאחריה שוגר מספר מועט יחסית של עפיפונים ובלוני תבערה. דווח על שתי שריפות שנגרמו בעקבות בלוני תבערה. שריפה אחת אותרה ביער שוקדה (מזרחית לבארי). השריפה השנייה, שאותרה בכרם שלום, נגרמה כתוצאה מעפיפון אליו הוצמד צמיג בוער (דוברות כבאות והצלה מחוז דרום, 7 בספטמבר 2018).
- במהלך הפגנות יום שישי בדרום רצועת עזה הצליחו המפגינים להנחית עפיפון תבערה על מגדל תקשורת של צה”ל הממוקם סמוך לגדר. במתקן פרצה שריפה אולם לא נגרם נזק משמעותי.

אש שפרצה במגדל התקשורת במוצב כרם שלום במזרח רפיח לאחר שהופרח לעברו עפיפון, שאליו
היה קשור צמיג בוער (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 7 בספטמבר 2018)
תגובת צה”ל
- ב-7 בספטמבר 2018 תקף כלי טיס של חיל האוויר חוליית מפריחי בלונים, ששיגרה בלוני תבערה לעבר שטח ישראל בצפון רצועת עזה. בתקיפה נפצע אחד מחברי החוליה באורח קל. הייתה זו תקיפה ראשונה מזה שבועות נגד חוליית מפריחי בלונים (דובר צה”ל, 7 בספטמבר 2018).
- בנוסף לכך תקף צה”ל במהלך אירועי יום שישי פעמיים עמדות של חמאס:
- בתגובה להשלכת רימון לעבר כוחות צה”ל במהלך אירועי “צעדת השיבה” תקף כלי טיס של חיל האוויר עמדת תצפית של חמאס בצפון רצועת עזה. כלי תקשורת פלסטינים דווחו כי כלי טיס לא מאויש שיגר טיל לעבר קבוצת פלסטינים מזרחית לבית חאנון וכי שני פלסטינים נפצעו באורח קל (פאל אינפו, מרכז ההסברה הפלסטיני, 7 בספטמבר 2018).
- בתגובה לפגיעה במתקן ביטחוני של צה”ל על ידי מפגינים תקף כלי טיס של חיל האוויר עמדת תצפית של חמאס בדרום הרצועה.
אירועים תודעתיים נוספים
משט מרצועת עזה
- ב-10 באוקטובר 2018 התקיים מטעם “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה הגדולה והסרת המצור” משט נוסף (שביעי במספר) מרצועת עזה לעבר הגבול הצפוני של הרצועה. במשט , שנועד לדברי מארגניו “לפרוץ את הסגר הימי”, נטלו חלק חמישים כלי שיט, שיצאו מנמל הדייגים בעזה לעבר צפון הרצועה (הגבול הימי עם ישראל). חיל הים הגיב לעבר המשט בירי אזהרה וכלי השיט חזרו דרומה לעבר הרצועה (דובר צה”ל, 10 בספטמבר 2018).

המשט לחופי ישראל בתמונה משמאל ניתן להבחין סמוך לכלי השיט בצמיג בוער על גבי רפסודה (חשבון הטוויטר QUDSN, 10 בספטמבר 2018)
- במקביל למשט התקיימו באזור החוף הפגנות של תושבי רצועת עזה. בהפגנות נטלו חלק כמה אלפי מפגינים. בין המשתתפים פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס. במהלך ההפגנות התכוונו הפלסטינים להשיט צמיגים בוערים על גבי רפסודות ומתקני ציפה במטרה שיגיעו לחופי ישראל. המפגינים השליכו מטען לעבר כוחות צה”ל שנערכו מול המפגינים כדי למנוע הפרות סדר. הכוחות ירו לעבר המפגינים ירי אזהרה (דובר צה”ל, 10 בספטמבר 2018). ביום שלישי (11 בספטמבר 2018). התקיימו הפגנות מחאה באזור מעבר ארז בצפון רצועת עזה. על פי הדיווחים הגיעו לאזור מפגינים בודדים בלבד.

מימין: הפגנת פלסטינים לאורך החוף, שנערכה במקביל למשט (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 10 בספטמבר 2018). משמאל: פתחי חמאד מגיע למקום ההפגנה
(חשבון הטוויטר של PALINFO, 10 בספטמבר 2018)

הכנת צמיגים על גבי רפסודות לשיגורם כשהם בוערים לעבר חוף ישראל (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 10 בספטמבר 2018)
על השלט שנושאים הפעילים כתוב “יחידת הצמיגים הימיים” (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”)
הוועדה הלאומית לצעדת השיבה הודיעה כי בכוונתה להרחיב את פעילויות המחאה. במסגרת זאת פרסמה הוועדה כי מעתה יתקיים באופן קבוע משט מחאה מרצועת עזה בכל יום שני. במקביל למשט תתקיימנה הפגנות לאורך אזור החוף. בכל יום שלישי תתקיים הפגנה באזור מעבר ארז. לשם כך הודיעה הוועדה הלאומית, כי הוחל בהקמתו של “מחנה שיבה” חדש סמוך לזיקים שנועד עבור הפלסטינים שיגיעו להפגנות באזור מעבר ארז (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 8 בספטמבר 2018; קדסנט, 8 בספטמבר 2018).