“ציר ההתנגדות” והמערכה הצבאית בין ישראל לבין איראן

קריקטורה של דג'ואר אבראהים, ממתנגדי

קריקטורה של דג'ואר אבראהים, ממתנגדי "ציר ההתנגדות": התמנון האיראני עם הזרועות הקטועות של הארגונים השלוחים מול כלי הטיס הישראליים (חשבון X של דג'ואר אבראהים, 17 ביוני 2025)

הפגנת תמיכה בבגדאד של פעילי גדודי חזבאללה (צבארין ניוז, 20 ביוני 2025)

הפגנת תמיכה בבגדאד של פעילי גדודי חזבאללה (צבארין ניוז, 20 ביוני 2025)

איזדי עם מזכ

איזדי עם מזכ"ל חזבאללה לשעבר, חסן נצראללה (חשבון X של איראן בערבית, 26 ביוני 2025)

איזדי עם אסמאעיל הניה (ערוץ הטלגרם דרום לבנון-צופה אל האויב, 26 ביוני 2025)

איזדי עם אסמאעיל הניה (ערוץ הטלגרם דרום לבנון-צופה אל האויב, 26 ביוני 2025)

עבד אלמהדי אלכרבלאא'י (חשבון X של אובזרבר עיראק, 26 ביוני 2025)

עבד אלמהדי אלכרבלאא'י (חשבון X של אובזרבר עיראק, 26 ביוני 2025)

עיקרים
  • השימוש של איראן בארגונים שלוחים ברחבי המזרח התיכון, המרכיבים את “ציר ההתנגדות”, הפך לאחד היסודות המרכזיים בתפיסת הביטחון הלאומי של איראן ובפעילותה האזורית לאחר המהפכה האסלאמית. אחת המטרות המרכזיות בבניית “ציר ההתנגדות” הייתה להרתיע את ישראל מתקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן ולספק יכולת תגובה מיידית במקרה של תקיפה כזו.
  • פתיחת המערכה הצבאית של ישראל נגד איראן ב-13 ביוני 2025, מצאה את ארגוני “ציר ההתנגדות” במשבר עמוק אחרי קרוב לשנתיים של לחימה, במהלכן איבדו רבים ממנהיגיהם ואלפי פעילים ויכולותיהם הצבאיות נפגעו קשות. לאורך 12 ימי המערכה הצבאית בין ישראל לבין איראן, במהלכם הותקפו מתקני הגרעין של הרפובליקה האסלאמית וסוכלו עשרות מפקדים ומדעני גרעין, נמנעו הארגונים השלוחים כמעט לחלוטין מפעילות התקפית נגד ישראל וארה”ב. במקום זאת, הם הסתפקו בהודעות תמיכה באיראן וגינויים לתקיפות הישראליות והאמריקאיות, תוך איומים כי יתערבו בלחימה אם הנסיבות ישתנו.
  • ההנהגה באיראן עדיין לא הגיבה על הימנעות הארגונים השלוחים מפתיחת חזיתות נוספות נגד ישראל, אולם בכירים בטהראן הבהירו כי הרפובליקה האסלאמית עדיין מחויבת לתמיכה ב”ציר ההתנגדות” עד להשלמת המאבק בישראל.
  • בראיית “ציר ההתנגדות”, הסיכול המשמעותי ביותר במערכה היה של ראש ענף פלסטין בכוח קדס של משמרות המהפכה, מחמד סעיד איזדי (חאג’ רמצ’אן), איש המפתח בקשרי איראן עם הארגונים הפלסטיניים ועם חזבאללה שגם מילא תפקיד בהכנות למתקפת ה-7 באוקטובר 2023. בהודעות ההספד, הדגישו הארגונים את מחויבות איזדי לבניית “ההתנגדות”.
  • לתוצאות המערכה בין ישראל לבין איראן יש השלכות על עתיד הארגונים השלוחים, כבר בטווח הזמן המיידי: ארה”ב, קטר ומצרים הגבירו את המאמצים לקדם הסכם הפסקת אש ברצועת עזה ושחרור חטופים, תוך הגברת הלחץ על חמאס; חזבאללה מתקשה בשיקום יכולותיו הצבאיות, נאלץ לעצור את תשלום הקצבאות לבעלי הבתים שנפגעו במהלך הלחימה מול ישראל וניצב מול לחץ גובר להתפרק מנשקו; סוגיית פירוק המיליציות הפרו-איראניות בעיראק התעוררה מחדש; החות’ים, שנותרו הזירה הפעילה היחידה של “זירות התמיכה”, מנסים לבסס את מעמדם במסגרת “ציר ההתנגדות”, גם באמצעות שיפור יכולותיהם הצבאיות בסיוע איראני.
  • להערכתנו, איראן תיאלץ להשקיע בתקופה הקרובה משאבים רבים לשיקום יכולותיה שנפגעו בתקיפות הישראליות ולייצוב המערכת הצבאית והביטחונית אחרי סיכולם של עשרות מפקדים בכירים. על אף ההצהרות על המשך התמיכה ב”ציר ההתנגדות”, איראן תתקשה בטווח הקצר לספק את היקפי הסיוע לשלוחים כפי שהיו לפני ה-7 באוקטובר 2023. לסיכול איזדי צפויות להיות השפעות מהותיות על המשך הסיוע הפיננסי והצבאי לארגונים השלוחים לאור ניסיונו רב השנים. גם הארגונים השלוחים ינסו להתאים עצמם למציאות החדשה, לאור הדרישה לוויתורים חסרי תקדים בכל הנוגע ליכולותיהם הצבאיות.
“ציר ההתנגדות” במסגרת האסטרטגיה האיראנית
  • השימוש של איראן בארגונים שלוחים ברחבי המזרח התיכון הפך לאחד היסודות המרכזיים בתפיסת הביטחון הלאומי של איראן ובפעילותה האזורית לאחר המהפכה האסלאמית. איראן רואה ברשת השלוחים, אשר מרכיבים את “ציר ההתנגדות”, אמצעי למימוש האינטרסים הלאומיים שלה וחלק מעוצמתה הצבאית ומיכולתה להרתיע את אויביה, ובראשן ישראל וארה”ב, להגדיל את העומק האסטרטגי שלה ולהרחיב את השפעתה ואת עוצמתה מחוץ לגבולותיה. השימוש בשלוחים מאפשר לאיראן לממש את יעדיה האזוריים ללא מעורבות בעימות צבאי ישיר עם מדינות אחרות ותוך שימור מרחב הכחשה, המפחית את הסיכון להסלמה עד כדי עימות כולל.[1]
  • מבין הארגונים השלוחים, חזבאללה בלבנון נבנה כזרוע האסטרטגית המועדפת ביותר, מבחינת קידום האידיאולוגיה וההשפעה האזורית, המאבק הישיר מול ישראל והסיוע לארגונים ולמיליציות נוספות המשתייכים ל”ציר ההתנגדות” – חמאס, המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, החות’ים בתימן, והמיליציות השיעיות במהלך מלחמת האזרחים בסוריה עד נפילת משטר אלאסד בדצמבר 2024. לצד זאת, הסיוע האיראני לבניית מאגר הטילים המדויקים וארוכי הטווח של חזבאללה נועד לבסס את הארגון הלבנוני ככלי להרתעת ישראל מתקיפת מתקני הגרעין של איראן, וכאמצעי לתגובה מהירה במקרה של תקיפה.[2]
  • מסמך שלל של חמאס שנתפס על ידי כוחות צה”ל ברצועת עזה במהלך התמרון במלחמת “חרבות ברזל” הראה כי גם חמאס הייתה אמורה להשתתף במהלך של תגובה נרחבת של “ציר ההתנגדות” במקרה של תקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן. באיגרת ששלח ראש הלשכה המדינית ברצועת עזה, יחיא אלסנואר,[3] לראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה,[4] במרץ 2023, לקראת ביקור של הניה בטהראן, הוא כתב:

“לאחר שראו את אומץ לבנו ואת כוחנו, הם תולים את תקוותנו באחת מן השתיים: או שנרסק את הכיבוש, נשבור את יכולותיו לתקוף אותם ונחסוך להם מלחמה הרסנית בדרך להשלמת המסע שלהם להצטרף למועדון הגרעיני ולהפוך למעצמה, או שנמשיך להעסיק את האויב ולהתיש אותו; או שנמשיך להעסיק את הכיבוש ולהתיש אותו, בין אם במערכות בסדר גודל קטן או בינוני בעזה, ובין אם בהתשת כוחותיו וצבאו באמצעות אנתפאצ’ה ומצב מתמשך של מהפכה בגדה, שאליו יצטרפו גם אלקדס [ירושלים] והפנים [ערביי ישראל]. לגבי האפשרות האחרונה, מה שהם רוצים במישור הזה הוא שנהיה חלק מהתגובה במקרה שהאויב הציוני יפתח בהתקפה על איראן”.

מסמך שלל: איגרת מאלסנואר להניה, 6 במרץ 2023
מסמך שלל: איגרת מאלסנואר להניה, 6 במרץ 2023
פעילות “ציר ההתנגדות” במהלך המערכה
  • מאז ה-7 באוקטובר 2023 – ובמהלך המערכה הרב-זירתית נגד ישראל – נחשפו מגבלות כוחה של איראן בהפעלת כלל היכולות שעמדו לרשות הציר הפרו-איראני באזור. המלחמה ברצועת עזה סיפקה אומנם לאיראן הזדמנות משמעותית ראשונה לממש את תפיסת “התלכדות הזירות” תוך הפעלה בו-זמנית ומתואמת של מספר זירות פעולה נגד ישראל וארה”ב, ומבלי לשלם על כך מחיר ישיר. עם זאת, איראן לא הצליחה לכפות באמצעות רשת השלוחים שלה על ישראל את הפסקת הלחימה ברצועה.
  • יתר על כן, הפעלת השלוחים ותמיכת איראן בהם, שנועדה לצמצם את הסיכון שבהיגררותה למערכה צבאית ישירה, הביאה אותה בסופו של דבר לעימות צבאי ישיר עם ישראל. הפגיעה החמורה בהנהגת חמאס וביכולות התנועה ברצועת עזה, תבוסת חזבאללה במערכה נגד ישראל בקיץ-סתיו 2024 והריגתו של מזכ”ל חזבאללה, חסן נצראללה, שהוביל את “ציר ההתנגדות” לצד איראן; ובסופו של דבר קריסת משטר אלאסד בסוריה בדצמבר 2024 – כל אחה הציבו איום משמעותי על הציר הפרו-איראני, שטהראן טיפחה במשך עשרות שנים, ושללו ממנה במידה רבה את יכולתה להרתיע את ישראל ולהגיב לה במקרה של תקיפת מתקני הגרעין האיראניים.
  • התפתחות זו באה לידי ביטוי ניכר במהלך המלחמה. איראן נותרה לבדה במערכה ושלוחיה לא עשו כמעט דבר כדי לסייע לה ב”יום פקודה”, כפי שהיו אמורים לעשות בהתאם לתפיסת הביטחון האיראנית. הדוגמאות היחידות, לפי צה”ל, היו שיגורים של כארבעים כטב”מים על ידי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק לעבר ישראל ושיגורים של כשניים עד שלושה טילים בליסטיים מצד החות’ים (דובר צה”ל, 27 ביוני 2025). הדובר הצבאי של החות’ים, יחיא סריע, קיבל אחריות על שיגור “מספר” טילים בליסטיים היפרסוניים מסוג “פלסטין 2” לעבר “מטרות רגישות באזור הכבוש של יפו”, וזאת “בתיאום עם הפעולות שבוצעו על ידי הצבא האיראני נגד האויב הישראלי הפושע” (ערוץ הטלגרם של יחיא סריע, 15 ביוני 2025).
קריקטורה של דג'ואר אבראהים, ממתנגדי "ציר ההתנגדות": התמנון האיראני עם הזרועות הקטועות של הארגונים השלוחים מול כלי הטיס הישראליים (חשבון X של דג'ואר אבראהים, 17 ביוני 2025)
קריקטורה של דג’ואר אבראהים, ממתנגדי “ציר ההתנגדות”: התמנון האיראני עם הזרועות הקטועות של הארגונים השלוחים מול כלי הטיס הישראליים (חשבון X של דג’ואר אבראהים, 17 ביוני 2025)
  • במקום פעילות צבאית לצד שיגורי הטילים והכטב”מים מאיראן לעבר ישראל, הסתפקו הארגונים השלוחים בהודעות תמיכה באיראן ובגינויים לתקיפות הישראליות והאמריקאיות ולאיומים לפגוע במנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי. כמו כן, הם הצדיקו את הימנעותם בטענה שאיראן מצליחה להתמודד לבד מול ישראל, אך איימו כי יצטרפו ללחימה אם הנסיבות ישתנו. להלן דוגמאות בולטות:[5]
הארגונים הפלסטיניים
  • חמאס מסרה בהודעה רשמית כי התקיפה הישראלית באיראן מהווה “הפרה גסה של החוק הבינלאומי” המעידה על אופיו המסוכן של “המפעל הציוני”, אשר אינו מהווה איום רק על “פלסטין”, אלא על כלל האזור. חמאס הביעה סולידריות מלאה עם איראן, ושלחה תנחומים על מות הבכירים לצד מדעני הגרעין. עוד נאמר כי איראן משלמת את מחיר עמדותיה האיתנות בתמיכה ב”פלסטין” ובזכותה לריבונות, וכי המצב מחייב תגובה אחידה של כוחות האומה מול “האויב המרכזי” – ישראל – שנחוש לגרור את האזור למלחמות למען אשליות שליטה ואידיאולוגיה תיאולוגית (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס, 13 ביוני 2025). לאחר התקיפה האמריקאית נגד מתקני הגרעין, הביעו בחמאס את הסולידריות שלהם עם “אחינו” ברפובליקה האסלאמית ואת ביטחונם כי איראן תוכל להגן על ריבונותה ועל האינטרסים שלה ולהתמודד עם “התוקפנות” (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס, 22 ביוני 2025).
  • דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עובידה, הביע סולידריות עם הרפובליקה האסלאמית של איראן בעקבות התקיפה הישראלית הנרחבת, שלדבריו נבעה מתמיכתה הבלתי מתפשרת של איראן בעם הפלסטיני וב”התנגדות”. הוא ספד למנהיגים ולחללים האיראנים שנהרגו במתקפה, והזהיר כי ישראל טועה לחשוב שהתקיפות תחלשנה את חזיתות “ההתנגדות” או תבצרנה את קיומה האזורי. לדבריו, מדובר בשגיאות אסטרטגיות חוזרות שמקרבות את ישראל אל “סופה הבלתי נמנע” (ערוץ הטלגרם של אבו עובידה, 13 ביוני 2025).
  • הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) שיבחה את שיגורי הטילים האיראניים לעבר “הערים הכבושות” וציינה כי היא בטוחה שההנהגה והעם האיראני ימשיכו להתעמת עם “האויב” בחוכמה ובאומץ”. עוד צוין כי פלגי “ההתנגדות הפלסטינית” רואים בגאווה, בכבוד ובהכרת תודה את יכולותיה של איראן ואת תגובתה חסרת התקדים, וכי הם ניצבים לצד הרפובליקה האסלאמית של איראן שהביעה תמיכה איתנה ובלתי מעורערת בעם הפלסטיני וב”התנגדות” (ערוץ הטלגרם של פלוגות ירושלים, 20 ביוני 2025).
  • החזית העממית לשחרור פלסטין (חז”ע), גינתה גם היא את “התוקפנות הטרוריסטית” נגד איראן. בהודעה הודגש כי “תוקפנות” זו לא הייתה מתרחשת ללא השותפות, הגיבוי והתמיכה של הממשל האמריקאי, שהיה ועודנו עומד בראש המערכת “הקולוניאלית התוקפנית העוינת” לעמי האזור ומדינותיו (אתר חז”ע, 13 ביוני 2025).
ברכה מלוחמי המהפכה של פלסטין ללוחמי המהפכה של איראן 
(ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית של חז"ע, 18 ביוני 2025)
ברכה מלוחמי המהפכה של פלסטין ללוחמי המהפכה של איראן
(ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית של חז”ע, 18 ביוני 2025)
  • עם זאת, שיגור הטילים האיראניים נגד הבסיס האמריקאי בקטר ב-23 ביוני 2025, בתגובה לתקיפה האמריקאית נגד מתקני הגרעין, יצר דילמה עבור התנועה כאשר מדובר בפעולה מלחמתית של איראן, המממנת העיקרית של חמאס, נגד שטחה הריבוני של קטר, נותנת החסות של התנועה שבה מתגוררים רבים ממנהיגיה. בשל כך, חמאס, וגם הגא”פ, נמנעו מלברך את איראן על התקיפה, בניגוד לשאר הארגונים השלוחים.
חזבאללה
  • מיד לאחר תחילת המלחמה, מסר בכיר בחזבאללה כי “הארגון לא יבצע מתקפה חד צדדית על ישראל בתגובה לתקיפותיה באיראן” (רויטרס, 13 ביוני 2025). בהקשר זה, דווח כי הממשל הלבנוני קיבל אזהרה אמריקאית כי כל טיל שישוגר מלבנון יהיה בעל השלכות חמורות ויביא לתגובה ישראלית “חסרת תקדים”. בעקבות זאת, הבהירה ממשלת לבנון כי כל החלטה על מלחמה או שלום נמצאת רק בידי הממשלה וכי צבא לבנון פועל מול חזבאללה כדי להבטיח את ניטרליות לבנון (אלג’דיד, 13 ביוני 2025).
  • בהודעה שפרסם חזבאללה לאחר תחילת המערכה, גינה הארגון את “התוקפנות הישראלית האכזרית נגד איראן, אשר מהווה הסלמה מסוכנת תחת כיסוי וחסות אמריקנית מלאה” (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 13 ביוני 2025). בהמשך, הזהיר הארגון כי האיום הישראלי לפגוע במנהיג איראן ח’אמנהאי הוא “טיפשי ופזיז, עם השלכות הרות אסון” בשל “מעמדו העצום” של המנהיג האיראני בארצו, באומה האסלאמית ובכל העולם (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית של חזבאללה, 19 ביוני 2025). לאחר התקיפה האמריקאית, נמסר כי חזבאללה בטוח לחלוטין ביכולתה החזקה של איראן “להתעמת עם תוקפנות זו ולהביס את האויב האמריקני והציוני” (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 22 ביוני 2025).
כרזות תמיכה של חזבאללה. מימין: כרזת תמיכה בח'אמנהאי: "איתך, תומך המדוכאים" (ערוץ הטלגרם של סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 16 ביוני 2025).      סמל איראן מקיף טיל בזמן השיגור עם הכיתוב "בשם הנוקם האדיר" (ערוץ הטלגרם של סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 21 ביוני 2025)
כרזות תמיכה של חזבאללה. מימין: כרזת תמיכה בח’אמנהאי: “איתך, תומך המדוכאים” (ערוץ הטלגרם של סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 16 ביוני 2025). משמאל: סמל איראן מקיף טיל בזמן השיגור עם הכיתוב “בשם הנוקם האדיר” (ערוץ הטלגרם של סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 21 ביוני 2025)
  • סגן יו”ר המועצה המדינית של חזבאללה, מחמוד קמאטי, אמר כי איראן חזקה ואיתנה מאוד, ואינה זקוקה לסיוע צבאי מאף אחד. עם זאת, הוא הדגיש כי נדרשת תמיכה מדינית, עממית, ותקשורתית מכל האזור בעימות עם ישראל (סוכנות ספוטניק, 17 ביוני 2025).
  • “גורם המקורב לחזבאללה” מסר בעיצומה של הלחימה כי ייתכן שההתפתחויות באיראן יחייבו את התערבות הארגון במערכה אך הוא יתערב רק אם ירגיש שהמשטר בטהראן מתערער. לפי “הגורם”, היה תפקיד גדול יותר שיועד לחזבאללה בתרחיש של מלחמה בין איראן לישראל, אבל המכות שספג בלחימה האחרונה נגד ישראל מונעות ממנו לעשות זאת. עם זאת, “הגורם” ציין כי חזבאללה עדיין מחזיק ביכולות משמעותיות, ולכן התפקיד שיהיה לארגון אם יצטרף ללחימה יהיה “יותר מהסחת דעת”(אלחדת’, 18 ביוני 2025).
החות’ים
  • מנהיג החות’ים, עבד אלמלכ אלחות’י, אמר כי התקיפות הישראליות באיראן הן “תוקפנות גלויה ופושעת” נגד העם האיראני המסכנת את האזור כולו, וטען כי “כל התירוצים וההצדקות לתוקפנות זו מגוחכים”. הוא הוסיף כי “ניצחון איראני על הישות” יועיל לכל מדינות המזרח התיכון, שכן “האויב הישראלי מהווה איום” על כולן, ותמיכתן בטהראן חשובה. יתרה מכך, הוא הדגיש כי “אנו בתימן תומכים באיראן ובתגובתה לתוקפנות הישראלית” וכי “נמשיך לתמוך בעם הפלסטיני” (אלמסירה, 14 ביוני 2025). בנאום נוסף, הוא אמר כי “העלאת אפשרות הכניעה של איראן ללא תנאים מטופשת ואינה רציונלית”. הוא הדגיש כי “מוות של בכיר צבאי או אדם מסוים לא ישפיע על איראן, משום שיש לה אלפי אנשים בתפקידים ובעלי יכולות” (אלמסירה, 19 ביוני 2025).
  • יו”ר המועצה המדינית העליונה של החות’ים, מהדי אלמשאט, מסר כי “נפעל להתמודד מול כל השתתפות בתוקפנות באיראן בכל האמצעים הלגיטימיים”. הוא קרא לכל המדינות הערביות והאסלאמיות “לקבל את אותה החלטה”. הוא ציין כי “עמדתנו היא שנתייצב נגד כל פעולת איבה המכוונת לכל מדינה אסלאמית – כמו שהכרזנו בעבר” (סוכנות הידיעות סבא, 22 ביוני 2025).
  • חבר הלשכה המדינית של החות’ים, מחמד אלבח’יתי, הזהיר לאחר התקיפה האמריקאית באיראן כי התגובה הצבאית של החות’ים היא “עניין של זמן”, ובשלב הראשון, יותקפו הכוחות האמריקאיים בים האדום. הוא ציין כי טהראן לא ביקשה מהחות’ים להתערב ולפעול לצידה, אך אין בכוונתם להמתין לבקשה ממנה ולכן הם יילחמו “לצד אחינו באיראן נגד ארה”ב, הישות הציונית והציונים”. לטענת אלבח’יתי, יש תקשורת ישירה בין חברות “ציר ההתנגדות” וכי הן תתאמנה ביניהן ברמה המבצעית (אלג’זירה, 22 ביוני 2025).
המיליציות בעיראק
  • מזכ”ל תנועת האצילים (אלנג’באא’), אכרם אלכעבי, אמר כי “התוקפנות הציונית” נגד איראן והפרת המרחב האווירי של עיראק, בתיאום עם “הכובש האמריקאי”, לא תעבורנה ללא מתן דין וחשבון. הוא הדגיש כי יש לגרש את “הכיבוש האמריקאי” מכל האדמות והמרחב האווירי של עיראק (ערוץ הטלגרם הרשמי של תנועת האצילים, 13 ביוני 2025). המיליציה גם פרסמה סרטון איום תחת הכותרת: “אם ארה״ב תיכנס למלחמה הבסיסים של ארה״ב יהיו בטווח הטילים של ההתנגדות האסלאמית בעיראק” (ערוץ הטלגרם הרשמי של תנועת האצילים – אלנג’באא’, 18 ביוני 2025).
  • מזכ”ל גדודי חזבאללה, אבו חסין אלחמידאוי, הזהיר כי הם עוקבים אחרי פעילות הצבא האמריקאי באזור וכי אם ארה”ב תתערב במלחמה, הם יפעלו באופן ישיר נגד בסיסים ואינטרסים אמריקאיים. הוא הוסיף כי איראן לא זקוקה לסיוע צבאי מאף אחד כדי להרתיע את “הישות הציונית הפושעת”, וכי יש לה את הגברים ואת היכולות כדי “להשפיל את נתניהו ולרסן את עריצות הישות הגוזלת הזו” (צבארין ניוז, 15 ביוני 2025).
הפגנת תמיכה בבגדאד של פעילי גדודי חזבאללה (צבארין ניוז, 20 ביוני 2025)
הפגנת תמיכה בבגדאד של פעילי גדודי חזבאללה (צבארין ניוז, 20 ביוני 2025)
  • בכיר בברית אלפתח ובמיליציה “אנצאר אללה אלאופיאא'”, עלי אלפתלאוי, הזהיר כי תקיפה אפשרית נגד מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, תהווה “תקיפה נגד האסלאם”. הוא ציין כי “אם המצב יסלים אף יותר, ייתכן שיפורסם פסק הלכה (פתוא) ג’האדי, ובמקרה זה, ארה”ב וישראל תהיינה בסכנה גדולה” (שפק ניוז, 19 ביוני 2025).
סוריה
  • “חזית ההתנגדות האסלאמית בסוריה – אנשי הגבורה”, מיליציה המזוהה עם משטר אלאסד ואיראן וטוענת כי היא גם חלק מ”ציר ההתנגדות”, מסרה כי “תוקפנות נגד טהראן היא תוקפנות נגד האומה” וכי “התוקפנות הציונית המכוונת נגד בירת איראן היא פרק חדש במלחמה גלויה המתנהלת נגד כל מי שעומד בדרכו של הפרויקט הציוני-אמריקאי באזור”. במיליציה טענו כי איראן “משלמת היום את המחיר על תמיכתה בפלסטין, לבנון, עיראק, סוריה ותימן, על אימוצה את ההתנגדות ועל התריסה הבוטה כלפי אדוני המלחמה וסוכניהם באזור”. המיליציה קראה להתעמת עם “האויב” עם “אחדות, הסלמה של החזית והגברת המהלכים” (ערוץ הטלגרם של חזית ההתנגדות האסלאמית בסוריה – אנשי הגבורה, 13 ביוני 2025).
השלכות המערכה על “ציר ההתנגדות”
קידום נרטיב “הניצחון” האיראני
  • לאחר כניסתה לתוקף של הפסקת האש ב-24 ביוני 2025, אימצו הארגונים השלוחים את נרטיב “הניצחון” האיראני, לפיו הרפובליקה האסלאמית גרמה לפגיעות קשות בישראל ועל כן ישראל וארה”ב הן שרצו את עצירת הלחימה. להלן התבטאויות בולטות:
    • חמאס פרסמה ברכה לעם האיראני על עמידתו האיתנה ושיבחה את ביצועי הכוחות המזוינים של איראן ואת “המכות הכואבות שהנחיתו על האויב הישראלי, שחשפו את הישות הזמנית והוכיחו כי ניתן לבלום אותה, לשבור אותה ולהביא לסופה בארץ פלסטין”. עוד נאמר כי “לבם של בני האומה ממשיך לפעום בהתנגדות ובשנאה לכיבוש, תחושה שהתגברה עם כל רקטה שפגעה בישות או כל מכה שספגו כוחותיה בחזיתות ההתנגדות” (ערוץ הטלגרם של גדודי עז אלדין אלקסאם, 26 ביוני 2025). כמו כן, משלחת בכירה מטעם התנועה השתתפה בטקס האשכבה של בכירי משמרות המהפכה ומדעני הגרעין שהתקיים בטהראן (ערוץ הטלגרם של חמאס, 29 ביוני 2025).
    • בהודעת חז”ע נאמר כי איראן כותבת “דף מפואר בעימות מול התוקפנות הציונית-אמריקאית ומבססת משוואת הרתעה אזורית חדשה”. בארגון ציינו כי הם מצדיעים לאיראן “בגאווה ובהערכה” על “העמידה המופלאה” ועל הפגנת “יכולת יוצאת מן הכלל של ניהול עימות פוליטי, צבאי וטכני מורכב”. עוד נאמר בהודעה כי העימות יביא לחיזוק “הברית העמוקה בין כוחות ההתנגדות מטהראן ועד עזה, בירות, בגדאד וצנעאא'” (ערוץ הטלגרם של חז”ע, 25 ביוני 2025).
    • חזבאללה בירך את איראן והנהגתה על “ניצחונה המפואר במתקפות המדויקות והכואבות נגד הישות הציונית והתגובה לתוקפנות האמריקאית”. הארגון ציין כי זו “תחילתה של תקופה היסטורית חדשה בהתמודדות עם ההגמוניה האמריקאית ועם הייסורים הציוניים באזור” (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 25 ביוני 2025).
    • מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, הדגיש את “העליונות” האיראנית באזור, ואמר כי “התוקפנות האמריקאית והציונית” לא הצליחו להפיל את המשטר האיראני ולחסל את הגרעין או את יכולת הטילאות האיראנית ואיים כי טילים ימשיכו לפגוע ב”ישות הציונית”. לדבריו, הפסקת האש היא ניצחון לאיראן, אשר “הוכיחה את מסוגלותה לפגוע בישות ולהתמודד לבדה עם תוקפנות ישראלית, אמריקאית ומערבית”. קאסם הוסיף שמטרת ישראל וארה”ב היא “להשמיד כל יכולת של ההתנגדות באזור ואת כל החזית לשחרור פלסטין” (רדיו אלנור, 26 ביוני 2025).
כרזת חזבאללה עם הכיתוב "אלח'מנא'י מפקד הניצחון" (ערוץ הטלגרם של סימיא-תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 26 ביוני 2025).       הפגנת תומכי חזבאללה מול שגרירות איראן בבירות (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 25 ביוני 2025)
מימין: כרזת חזבאללה עם הכיתוב “אלח’מנא’י מפקד הניצחון” (ערוץ הטלגרם של סימיא-תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 26 ביוני 2025). משמאל: הפגנת תומכי חזבאללה מול שגרירות איראן בבירות (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 25 ביוני 2025)
    • מנהיג התנועה החות’ית, עבד אלמלכ אלחות’י, בירך את איראן “לרגל הניצחון הגדול על האויב הישראלי האכזר, אשר מייצג את ניצחון האומה האסלאמית כולה, שכן ישראל נכשלה בהשגת מטרותיה”. בנאומו השבועי, הוא אמר כי “ישראל לא הצליחה להגן על עצמה מפני טילים איראניים וספגה אבדות קשות”. לטענתו, המטרה העיקרית של “התוקפנות” נגד איראן הייתה שינוי המזרח התיכון (ערוץ הטלגרם של התנועה החות’ית, 26 ביוני 2025).
    • יו”ר המועצה המדינית העליונה של החות’ים, מהדי אלמשאט בירך את איראן על “ניצחונה על אויביה הישראלים והאמריקאים ועל סיכול מזימותיהם”. עוד טען אלמשאט כי איראן “שברה את הניסיון הנואש לכפות הגמוניה על האזור הערבי והאסלאמי ויצאה מנצחת ממלחמה תוקפנית זו לאחר תיווך אזורי לבקשת אמריקה, אשר נתנה חסות, תכננה והשתתפה בתוקפנות זו” (סבא, 24 ביוני 2025).
    • מזכ”ל מיליציית עצאא’ב אהל אלחק, קיס אלח’זעלי, בירך את איראן על “ניצחונה ועמידתה האיתנה נגד הכוח הצבאי הגדול בעולם המיוצג על ידי ארה”ב והישות הציונית”. לדבריו, איראן הצליחה להתעמת עם כל “כוחות הרשע” לבדה, ומבלי שישראל השיגה את מטרותיה ובהן החלפת המשטר או פגיעה ביכולות הטילים והגרעין שלה” (שפק ניוז, 24 ביוני 2025).
    • בהודעת גדודי חזבאללה נאמר כי איראן הגיבה ל”תוקפנות” נגדה לבד וניהלה מלחמה נגד ארה”ב, מדינות המערב, “הישות הציונית” ו”הסוכנים האזוריים”. היא ציינה כי למרות שאיראן סיימה בראש מורם ו”האויבים” לא השיגו אף אחת ממטרותיהם, הם נמנעים מחגיגת ההישג בעקבות מותם של קבוצת המאמינים “במכות הבוגדניות של האויבים”. עוד הודגש כי “פלסטין” היא בין סוגיות היסוד של המיליציה וכי “בגלל שמלחמות אידיאולוגיות לא יסתיימו, הדבר דורש הכנה מתמדת ופיתוח מתמשך כדי להפוך את הסיבוב הבא להרסני יותר עבור האויב” (ערוץ הטלגרם של גדודי חזבאללה, 25 ביוני 2025).
סיכול מחמד סעיד איזדי
  • במהלך המערכה, סיכלה ישראל יותר משלושים בכירים במערכת הביטחון האיראנית, בהם רמטכ”ל הכוחות המזוינים, מחמד חסין באקרי; מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי; מפקד ח’אתם אלאנביאא’, ע’לאם-עלי רשיד, ומחליפו, עלי שאדמאני; ומפקד זרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה, אמיר-עלי חאג’יזאדה (דובר צה”ל, 27 ביוני 2025).
  • עם זאת, בראיית קשרי איראן עם “ציר ההתנגדות”, הסיכולים החשובים ביותר היו של ראש ענף פלסטין בכוח קדס של משמרות המהפכה, מחמד סעיד איזדי (חאג’ רמצ’אן), ושל מפקד יחידה 190 בכוח קדס, בנהאם שהריארי, שהיה אחראי על העברות הכספים ואמצעי הלחימה מאיראן לחזבאללה ולשאר הארגונים השלוחים (דובר צה”ל, 21 ביוני 2025).
  • במשך קרוב לשני עשורים, איזדי היה אחראי על הקשר של כוח קדס עם חזבאללה, חמאס והגא”פ, לצורך הפעילות נגד ישראל, וכן על הקשר בינם לבין ההנהגה האיראנית. מסמכים של חמאס שנתפסו ברצועת עזה במהלך תמרון צה”ל במלחמת “חרבות ברזל” חשפו את תפקידו הקריטי של איזדי בבניית “ציר ההתנגדות”, בהתאם לחזונו של מפקד כוח קדס לשעבר קאסם סלימאני. המסמכים גם תיעדו את התהליך, במסגרתו הצליח איזדי לאורך השנים להפוך לדמות מרכזית בקבלת החלטות בחמאס, בהשפעה על מנהיגיה ובמעורבות במהלכים האסטרטגיים שנבנו לקראת “המערכה הגדולה” – מתקפת ה-7 באוקטובר 2023.[6] כמו כן, מסמכים שהתגלו לאחר סיכולו של ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד אלסנואר, במאי 2025 הראו כי הוא היה בקשר עם איזדי גם במהלך החודשים האחרונים וכי השניים דנו בהעברת אמצעי לחימה לחמאס בשווי של כ-21 מיליון דולר ואף בקידום תוכנית “טופאן 2”[7] להעברת אמצעי לחימה לחמאס בשווי של כ-25 מיליון דולר (דובר צה”ל, 21 ביוני 2025).
  • עדות למעמדו המיוחד של איזדי בעיני הארגונים הפלסטיניים וחזבאללה הייתה העובדה כי הוא היה היחיד מבין הבכירים האיראנים שסוכלו במערכה שזכה להודעות הספד אישיות ולהבלטה בחשבונות המזוהים עם הארגונים ברשתות החברתיות שחשפו צילומים בלתי מוכרים של איזדי עם מנהיגי “הציר”:
    • חזבאללה הביע את תנחומיו על מותו של ראש ענף פלסטין בכוח קדס, מחמד סעיד איזדי, שסוכל בתקיפה ישראלית באיראן בלילה שבין 20-21 ביוני 2025. בהודעת הארגון נאמר כי באמצעות קשריו הנרחבים עם תנועות וקבוצות “התנגדות” שונות באזור, יצר איזדי רשת תקשורת יעילה ומשפיעה. עוד צוין כי איזדי הצליח להביא “לתקומה גדולה ולהתקדמות מהותית בשיטות פעולותיה, יכולותיה ותוכניותיה של ההתנגדות” (אלעהד, 27 ביוני 2025) .
כרזה מטעם חזבאללה עם הכיתוב "אוהב פלסטין שהיד" (סימיא-תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 21 ביוני 2025).      איזדי עם מזכ"ל חזבאללה לשעבר, חסן נצראללה (חשבון X של איראן בערבית, 26 ביוני 2025)
מימין: כרזה מטעם חזבאללה עם הכיתוב “אוהב פלסטין שהיד” (סימיא-תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 21 ביוני 2025). משמאל: איזדי עם מזכ”ל חזבאללה לשעבר, חסן נצראללה (חשבון X של איראן בערבית, 26 ביוני 2025)
    • בהודעת חמאס נאמר כי איזדי נחשב לדמות מרכזית בקשר בין איראן לבין “ההתנגדות הפלסטינית”, ובמיוחד עם חמאס והזרוע הצבאית שלה. צוין כי הוא נטל חלק ישיר בתמיכה ובפיתוח יכולותיה הצבאיות של “ההתנגדות” לאורך עשרות שנים, תוך ליווי והכשרה של לוחמים ופיקוד לצד בכירי ההנהגה האיראנית. בחמאס הדגישו כי “דמו יהפוך לסמל בהמשך המאבק לשחרור פלסטין” (ערוץ הטלגרם של חמאס איו”ש, 26 ביוני 2025).
    • הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה “הודעת אבל וגאווה” על מותו של איזדי והדגישה את תרומתו רבת השנים ל”התנגדות הפלסטינית” בכלל, ולחמאס ולגדודי עז אלדין אלקסאם בפרט, הן באספקת אמצעי סיוע ופיתוח והן בקשר ישיר עם ההנהגה. עוד נאמר בהודעה כי “ההתנקשות” לא תחליש את רוח “ההתנגדות” וכי “מעשי הגבורה האיראניים הוכיחו את שבריריות ישראל, שהפכה לבת חלוף וניתנת להכנעה” (ערוץ הטלגרם של גדודי עז אלדין אלקסאם, 26 ביוני 2025).
מימין: כרזת האבל של תנועת חמאס " (ערוץ הטלגרם של חמאס איו"ש, 26 ביוני 2025). במרכז: כרזת האבל של הזרוע הצבאית (ערוץ הטלגרם של גדודי עז אלדין אלקסאם, 26 ביוני 2025). משמאל: איזדי עם אסמאעיל הניה (ערוץ הטלגרם דרום לבנון-צופה אל האויב, 26 ביוני 2025)
מימין: כרזת האבל של תנועת חמאס ” (ערוץ הטלגרם של חמאס איו”ש, 26 ביוני 2025). במרכז: כרזת האבל של הזרוע הצבאית (ערוץ הטלגרם של גדודי עז אלדין אלקסאם, 26 ביוני 2025). משמאל: איזדי עם אסמאעיל הניה (ערוץ הטלגרם דרום לבנון-צופה אל האויב, 26 ביוני 2025)
    • הודעת הגא”פ תיארה את איזדי כ”דמות מופת של ההתנגדות” וציינה כי הוא הקדיש את חייו לתמיכה בעם הפלסטיני ובמאבק ל”שחרור פלסטין וירושלים”. בהודעה נאמר כי איזדי הצטיין בהובלה אסטרטגית, בהבנה עמוקה של שדה הלחימה ובנחישות בלתי מתפשרת, ותרם רבות לחיזוק “ההתנגדות הפלסטינית והאזורית” לאורך השנים. בגא”פ הדגישו את נאמנותם לזכרו, והזהירו שישראל, שהוגדרה כ”צאצאית של הנאציזם והפשיזם”, תשלם מחיר כבד על פשעיה (ערוץ הטלגרם של הגא”פ, 26 ביוני 2025).
    • הודעת חז”ע הספידה את “המנהיג הדגול” איזדי וציינה כי הוא “גילם מודל ייחודי של מחויבות עקרונית ומעשית” עבור המטרה הפלסטינית, אשר נותרה “המצפן המהפכני שלו וההתמקדות שלו בתשומת הלב היומית”. עוד נאמר כי איזדי הקדיש את חייו לשירות “פרויקט ההתנגדות” והקדיש את כל יכולתו כדי לחזק את יכולותיה ברמות שונות מתוך אמונה כי “התנגדות לפרויקט הציוני היא אחריות קולקטיבית של כל העמים החופשיים ברחבי העולם”. עוד צוין כי “פלסטין תישאר חייבת למנהיג הדגול הזה ודמו הטהור יישאר מגדלור בדרך לירושלים ותמריץ נוסף להמשיך בהתנגדות עד שהישות הציונית הזו תפורק” (אתר חז”ע, 26 ביוני 2025).
כרזת האבל של חז"ע על איזדי (אתר חז"ע, 26 ביוני 2025)
כרזת האבל של חז”ע על איזדי (אתר חז”ע, 26 ביוני 2025)
    • ועדות ההתנגדות ב”פלסטין” ציינו כי מאז 1992, חאג’ רמצ’אן פיקח על אלפי קורסים והכשרות לפלגי “ההתנגדות” בכל התחומים: צבאיים, ביטחוניים ותודעתיים. כמו כן הוא נחשב לאחד מעמודי התווך של התמיכה האיראנית במאבק הפלסטיני (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלאקצא, 27 ביוני 2025).
עתיד הקשר עם “ציר ההתנגדות” בראייה איראנית
  • הבכירים באיראן טרם הגיבו להימנעות שלוחיה באזור, לרבות חזבאללה והמיליציות השיעיות העיראקיות, מפתיחת חזיתות נוספות נגד ישראל במהלך המערכה מול ישראל. ניתן להעריך כי איראן ציפתה לסיוע מצד בעלי בריתה באזור וסביר שאף דחקה בהם להצטרף ללחימה, אולם גם אם בטהראן חשים אכזבה מהתנהלות “ציר ההתנגדות” במלחמה עם ישראל וארה”ב, הם נמנעים מלהציג זאת בפומבי.
  • עם זאת, ניצני ביקורת ראשונים החלו להופיע בתקשורת האיראנית. במאמר פרשנות באתר השמרני “עצר-י איראן” נכתב כי “שלוחיה” של איראן לא העניקו לה כל תמיכה במהלך המלחמה: חזבאללה שמר על שתיקה בשל הפגיעות שספג בשנה האחרונה; החות’ים הסתפקו בעיקר באיומים מילוליים ולא נקטו פעולה ממשית אף כי ביצעו מספר שיגורי טילים לעבר נמל אילת; והמיליציות הפרו-איראניות בעיראק נקטו עמדה פוליטית זהירה ואף לא פרסמו הצהרת תמיכה רשמית באיראן, דבר שמבליט את התלות הביטחונית העמוקה של בגדאד במערב. לפי המאמר, התנהלות חברות “הציר” לצד שתיקת שכנותיה של איראן במהלך המלחמה משקפות את הפגיעה ב”עומק האסטרטגי” שלה ואת בידודה הגיאופוליטי, שעלול להפוך לאיום אסטרטגי (עצר-י איראן, 2 ביולי 2025).
  • יתרה מכך, במהלך המערכה הצבאית וגם לאחריה, הדגישו בכירים איראנים את מחויבות הרפובליקה האסלאמית ל”ציר ההתנגדות”, אותו היא עדיין רואה כמרכיב מרכזי באסטרטגיה שלה נגד “האויב הציוני”. כך למשל, בכיר משמרות המהפכה, מחמד רצ’א נקדי, מסר באיגרת פתוחה לבני העם הפלסטיני כי איראן תעמוד לצד הפלסטינים במימוש “שליחותם ההיסטורית” לשחרור ירושלים (אלעאלם, 19 ביוני 2025); עוזרו ויועצו הבכיר של מנהיג איראן, סיד רחים צפוי, אמר כי מזרח תיכון חדש יקום סביב המהפכה האסלאמית ו”ציר ההתנגדות”, כוחה של האומה האסלאמית יגבר על כוחן של מדינות המערב וארה”ב הנמצאות בדרך לשקיעה (SNN.IR, 30 ביוני 2025).
השלכות המערכה על “ציר ההתנגדות”
  • על אף ההצהרות והסיסמאות המקדמות את נרטיב “הניצחון” והמדגישות את המשך “ההתנגדות”, לתוצאות המערכה בין ישראל לבין איראן יש השלכות על עתיד הארגונים השלוחים, כבר בטווח הזמן המיידי, כפי שניתן לזהות במהלכים פומביים ובמאמרי פרשנות.
חזבאללה
  • עוד לפני המערכה הצבאית בין ישראל לבין איראן, חזבאללה התמודד עם שורה של אתגרים מהותיים מאז הפסקת האש בלחימה נגד ישראל בסוף נובמבר 2024, בראשם אובדן נתיבי הברחת אמצעי הלחימה והכספים מאיראן בשל הפלת משטר אלאסד בסוריה והאיסור שהטילה ממשלת לבנון על טיסות מאיראן לצד הידוק הפיקוח בשדה התעופה של בירות, בנוסף למאמצי ההנהגה הלבנונית לקדם את מונופול המדינה על הנשק. הימנעות הארגון מפעולות צבאיות במהלך הלחימה בין ישראל לבין איראן העידה על חולשתו, והפסקת האש העמיקה את אתגרי הארגון:
    • בעיות מימון וקושי להמשיך בפרויקט השיקום: דווח כי הסיכול של מחמד סעיד איזדי, שהיה אחראי בין השאר גם על העברת כספים מאיראן לחזבאללה, אילץ את הארגון לדחות תשלום קצבאות לתושבים בלבנון שבתיהם ניזוקו בלחימה במדינה, ולהקפיא תוכניות סיוע שהיוו חלק ממהלך השיקום שחזבאללה מנסה להוביל עבור ציבור תומכיו בלבנון. “גורמים יודעי דבר” מסרו כי ההתפתחות הזו צפויה להגביר את המשבר בתנאי המחייה של אלו שבתיהם נהרסו או ניזוקו, ולהגביר את הלחץ על ממשלת לבנון (אלג’דיד, 24 ביוני 2025; אלחדת’, 26 ביוני 2025). תושבים באלצ’אחיה אלג’נוביה, מעוז חזבאללה בבירות, התלוננו על כך שהגוף האחראי על ביצוע עבודות השיקום, אשר מונה על ידי חזבאללה, הודיע להם כי המימון הופסק ולכן לא ניתן להמשיך בעבודות או לשלם לבעלי הבתים את הפיצויים המובטחים (אלשרק אלאוסט, 2 ביולי 2025). לכך נוסף הסיכול של הסיכול ב-24 ביוני 2025 של הית’ם עבדאללה בכרי, הבעלים של משרד החלפנות אלצאדק בבירות שסייע בהעברות הכספים מכוח קדס לחזבאללה. בצה”ל ציינו כי הסיכול של בכרי, בשילוב עם הסיכול של איזדי, מהווים מכה עבור צירי המימון של חזבאללה (דובר צה”ל, 25 ביוני 2025).
    • סוגיית פירוק הנשק: סיום המערכה בין איראן לבין ישראל עורר מחדש את הדיון הפומבי בלבנון סביב סוגיית מונופול המדינה על הנשק, כולל פירוק נשק חזבאללה. ממשלת לבנון צפויה להתכנס לדיון ראשון על סוגיית הנשק, ובמקביל מגבשים בלבנון את העמדה שתוצג בפני השליח האמריקאי המיוחד, תומאס ברק, ואשר אמורה לכלול את צעדי הפירוק עם דרישה לנסיגה ישראלית מחמש הנקודות בדרום לבנון. גם בעלי ברית של חזבאללה, כדוגמת המנהיג הדרוזי וליד ג’נבלאט ויו”ר הזרם הלאומי החופשי ג’בראן באסיל, הצטרפו לקריאות שהפצירו בחזבאללה לוותר על נשקו. על אף שבחזבאללה המשיכו להציג עמדה מתריסה ולהדגיש את חשיבות נשק “ההתנגדות”, המומנטום שנוצר בעקבות הפסקת האש במערכה בין ישראל לבין איראן, לצד האפשרות של הגברת הלחץ הצבאי הישראלי והלחץ הבינלאומי על מקבלי ההחלטות בבירות, עשויים להוביל את הארגון להסכים לוויתורים.
  • לאורך הלחימה בין ישראל ובין איראן, וגם לאחר הפסקת האש, התייחסו פרשנים המזוהים עם המחנה המתנגד לחזבאללה להערכותיהם לגבי השלכות המערכה על חזבאללה בפרט, ועל איראן ו”ציר ההתנגדות” בכלל. להלן דוגמאות בולטות:
    • הפרשן הלבנוני הוותיק, נופל דאו, ביטל את חשיבות הארגונים השלוחים של איראן ואמר “אלו לא בעלי ברית, אלו זרועות… הם ‘אכלו מכות’ עוד לפני איראן, מה הם יעשו עכשיו?”. דאו הדגיש כי חזבאללה עצמו אומר שהוא חייל בצבא ולאית אלפקיה[8]… וחלק מכוח קדס של משמרות המהפכה”. דאו סיכם כי כל עוד ממשלת לבנון לא שמה את ידה על נשק חזבאללה, היא תישאר חסרת אונים. לדבריו, הניסיון האיראני לערער את היציבות האזורית באמצעות מלחמת עזה הביא לתוצאה הפוכה, וכי כל הסדר באזור לא יאפשר חזרה לאחור בנושא פירוק חזבאללה מנשקו, וימנע מהפרויקט האיראני להחזיר את התפשטותו ב”פלסטין”, בלבנון, ברצועת עזה ובשאר המדינות (Spot Shot, 20 ביוני 2025).
    • העיתונאי והפרשן הלבנוני, נביל בומנסף, קבע כי איראן יצאה מהמלחמה האחרונה “מותשת, עם פצעים אסטרטגיים”. לדבריו, הטענה שאיראן תחזור להיות כפי שהייתה הינה “אשליה, אשליה, אשליה”. בומנסף הוסיף כי המכה שספגה איראן מצטרפת לקריסת “ציר ההתנגדות” כולו: “חזבאללה הוכה מכה עד כדי כמעט חיסולו בלבנון, המשטר הסורי… קרס. עיראק החייתה את עצמה, ותימן בקושי הצליחה לשגר טיל”. לדבריו, המשטר האיראני ניצל רק בזכות טראמפ, שהעניק לו חבל הצלה (MTV לבנון, 28 ביוני 2025).
הארגונים הפלסטיניים
  • מיד לאחר כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לבין איראן, הממשל האמריקאי בהובלת הנשיא טראמפ, יחד עם מצרים וקטר, החלו לנצל את המומנטום במאמץ לקדם הסכם הפסקת אש ושחרור החטופים הישראלים שיוביל לסיום המלחמה בין ישראל לבין חמאס ברצועת עזה. להלן ההערכות של פרשנים פלסטינים:
    • הסופר והפרשן, סולימאן בשאראת[9] העריך כי רצועת עזה ניצבת בפני שלב מכריע, שיתפתח באחד משני תרחישים עיקריים: הראשון, הסכם אמריקאי שיפעיל לחץ על הפלגים הפלסטיניים להסכים להסדר דומה לזה שהושג מול לבנון, ללא נסיגה ישראלית מלאה, אך תוך שימור השליטה הצבאית ברצועה. והשני, יוזמה אמריקאית-ישראלית להעברת הניהול ההומניטרי של עזה לידי מדינות ערביות ואזוריות, כבסיס לעיצוב מחודש של עתיד הרצועה. בשאראת טען כי לאחר סיום המערכה, רצועת עזה תשוב למרכז תשומת הלב הפוליטית, לאור הלחץ הגובר להביא לסיום המלחמה שהחלה באוקטובר 2023. לדבריו, השלב הבא יתאפיין במאמצים מדיניים ואזוריים לקבוע את עתיד הרצועה, בין אם בהסדרה פוליטית ובין אם במודל ניהולי חדש בתיווך גורמים חיצוניים (אלקדס, 25 ביוני 2025).
    • הפרשן, סאמר ענבתאווי[10] טען כי הכללת הרצועה בהסכם הפסקת האש בין ישראל לאיראן לא הייתה אפשרית, בשל המשך התקיפות הישראליות וחולשתה של איראן, שאינה מסוגלת לכפות הפסקת אש ברצועת עזה כתנאי להסדר. למרות התקווה לסיום כולל של עימותי ישראל בזירה האזורית, ענבתאווי סבור שסוגיית עזה תעמוד במוקד דיון מדיני אינטנסיבי בעת הקרובה, עם הצעות שונות לפתרון. עם זאת, הוא הדגיש כי ישראל מתעקשת להתייחס לרצועת עזה כעימות נפרד, שאינו קשור לסכסוך עם איראן, וממשיכה לראות ברצועה זירה צבאית שבה היא אינה מתכוונת לבצע ויתורים מהותיים (אלקדס, 25 ביוני 2025).
    • ד”ר קוצאי חאמד[11] טען כי איראן נמנעה מלקשור את הסכסוך עם ישראל ישירות לסוגיית רצועת עזה, בשל ההתמודדות עם תקיפות קשות שחשפו את חולשתה הצבאית והפוליטית. במקום זאת, טהראן התמקדה בהגנה על יציבותה ועל תוכנית הגרעין שלה, תוך דחיקת סוגיית עזה לשוליים האסטרטגיים. עם זאת, חאמד הדגיש שרצועת עזה נותרה “הנוכחות הנעדרת” בעימות, שכן היא הייתה אחת הסיבות המרכזיות להתפרצותו. הוא ציין כי השלב הבא צפוי לכלול פעילות פוליטית אינטנסיבית, בלחץ אמריקאי על ישראל וחמאס לסיים את המלחמה, כשרצועת עזה צפויה לשוב למוקד המשא ומתן, כחלק מניסיון לקדם נורמליזציה אזורית בתמורה להסדרה (אלקדס, 25 ביוני 2025).
החות’ים
  • מאז הפסקת האש בלחימה בין ישראל לבין חזבאללה בלבנון בנובמבר 2024, נותרו החות’ים בתימן היחידים במסגרת “זירות התמיכה” של “ציר ההתנגדות” שהמשיכו בתקיפות נגד ישראל. על אף שבמהלך המערכה בין ישראל לבין איראן, החות’ים צמצמו משמעותית את פעילותם, מיד לאחר הפסקת האש הם חידשו את שיגורי הטילים הבליסטיים והכטב”מים ואת האיומים להטיל “מצור ימי ואווירי” על ישראל עד לסיום “המצור” מעל רצועת עזה.
  • לטענת הרשויות בממשלת תימן הנתמכת על ידי המערב, החות’ים פועלים לבסס יותר את מעמדם כגורם הדומיננטי ב”ציר ההתנגדות” לנוכח היחלשות הזרועות האחרות ומהדקים גם את שיתוף הפעולה עם איראן, כולל לאחר המערכה נגד ישראל:
    • שר ההסברה בממשלת תימן הנתמכת על ידי המערב, מעמר אלאריאני, הזהיר מפני אפשרות שאיראן תעביר חלק מתעשיית ייצור הטילים והכטב”מים שלה לתימן בעקבות התקיפות הישראליות נגד מתקני הייצור באיראן. הוא טען כי הלחצים הבינלאומיים להגביל את תוכניות הגרעין והטילים של איראן עלולים לדחוף אותה להקים תעשייה של ייצור בתימן וכי החות’ים מפגינים נכונות לאפשר דבר שכזה. אלאריאני הוסיף כי השאננות הבינלאומית תעלה לאזור ולעולם ביוקר, ותעניק לאיראן את ההזדמנות לבסס מציאות מסוכנת על ידי הפיכת תימן לסדנה לפיתוח תוכניותיה, בסיס טילים מתקדם עבור משמרות המהפכה האיראניים וכן שיגור לאיומים על הביטחון האזורי. לדבריו, מצב כזה ינציח מציאות שאינה מאפשרת יציבות בתימן או בסביבתה החיונית, ופתיחת חזית קבועה נגד שיט וסחר בינלאומי באחד המעברים הימיים החשובים בעולם שתהווה איום ישיר גם על הכלכלה העולמית, שרשראות האספקה ​​ומחירי האנרגיה (חשבון X של מעמר אלאריאני, 26 ביוני 2025).
    • בהקשר זה, מסרו “גורמי ביטחון” כי איראן העבירה לחות’ים חומרים הנדרשים לייצור טילים בליסטיים ודלק מוצק. לפי “המקורות”, ייתכן שהחות’ים מחזיקים במערבלים מיוחדים להכנת דלק מוצק באמצעות ערבוב של אמוניום חנקתי (החומר שהתפוצץ בנמל בירות באוגוסט 2020) ואלומניום, כאשר המידע מצביע על כך שהחומרים הכימיים הגיעו במשלוחים מאיראן ודרך מתווכים, כולל מלוב. לפי הדיווח, החות’ים גם מחזיקים במאגרים של נשק כימי וחומרים רדיואקטיביים. מומחים ציינו כי מדובר בהתפתחות מסוכנת שתחזק את יכולת ייצור הטילים של החות’ים וגם תצמצם את העלויות מאחר שדלק מוצק זול יותר מאשר דלק נוזלי (DefenseLineY, 1 ביולי 2025).
    • מייג’ור גנרל מטהר אלשעיבי, מפקד משטרת עדן, עיר הבירה של הממשלה התימנית הנתמכת על ידי המערב, חשף כי החות’ים הקימו מפעל לייצור סם הקפטגון במחוז אלמחוית, שבצפון מערב תימן. לדבריו, המפעל פועל תחת הפיקוח הישיר של ההנהגה החות’ית, בדומה למפעלים שפעלו בסוריה תחת משטר אלאסד ואשר הפיצו את הסמים ברחבי המזרח התיכון ומעבר לו ומימנו את פעילות משטר אסד ו”ציר ההתנגדות”. הוא ציין כי הסמים מוברחים לדרום תימן, לאזורים הנשלטים על ידי הממשלה הנתמכת על ידי המערב, וכן למדינות שכנות, וזאת כדי לממן את הפעולות הצבאיות והחתרניות של המשטר החות’י. אלשעיבי גם חשף כי סוכלו מספר ניסיונות להבריח את הסמים מאזורי החות’ים והזהיר כי התופעה מסכנת את יציבות תימן והאזור. שר ההסברה בממשלת תימן הנתמכת על ידי המערב, מעמר אלאריאני, אישר את הפרטים ואמר כי מדובר בפרק חדש של ניצול סמים ככלי למימון פעולות טרור של איראן ושל ארגוני הטרור השלוחים אחרי נפילת משטר אלאסד (אתר החדשות אלעין, 30 ביוני 2025).
המיליציות בעיראק
  • סיום המערכה הצבאית בין ישראל לבין איראן עורר מחדש את סוגיית פירוק המיליציות הפרו-איראניות בעיראק מנשקן, במיוחד לנוכח הימנעותן מלחימה משמעותית לצד איראן, על אף נתוני צה”ל כי שוגרו כארבעים כטב”מים לעבר ישראל ולמרות הפרסומים שכלי הטיס הישראליים עברו בשמי המדינה בדרכם לתקיפות ברפובליקה האסלאמית. הסוגיה גם צפויה לתפוס מקום בולט בקמפיינים לקראת הבחירות הכלליות לפרלמנט שאמורות להתקיים בנובמבר 2025 (אלשרק אלאוסט, 28 ביוני 2025).
  • אמירה משמעותית בנושא סיפק עבד אלמהדי אלכרבלאא’י, הנציג בכרבלאא’ של מקור הסמכות הדתית העליונה של השיעים בעיראק, עלי אלסיסתאני, אשר קרא להגביל את כלי הנשק למדינה כדי להימנע מ”הסכנות שמאיימות על האזור” (ערוץ אלשרקיה, 26 ביוני 2025).
עבד אלמהדי אלכרבלאא'י (חשבון X של אובזרבר עיראק, 26 ביוני 2025)
עבד אלמהדי אלכרבלאא’י (חשבון X של אובזרבר עיראק, 26 ביוני 2025)
  • ד”ר אחסאן אלשמרי, מנהל המרכז העיראקי למחשבה פוליטית וחוקר לעניינים אסטרטגיים ובינלאומיים באוניברסיטת בגדאד, העריך כי לאחר המערכה מול ישראל, איראן תצטרך לבצע חישובים מחדש לגבי התנהלותה האזורית, וכי תהיה לכך גם השפעה מטלטלת על המיליציות בעיראק וליצירת מציאות פוליטית שונה. לדבריו, חוסר המעורבות של המיליציות היה חלק מאסטרטגיה איראנית שנועדה לשמור עליהן, ועל עיראק, מפני השלכות הלחימה, אולם שאלת פירוקן עשויה להיות חלק ממשא ומתן עתידי בין איראן לבין ארה”ב (The National ביוני 2025).
  • עם זאת, באיראן אותתו כי הם לא יוותרו על יכולת ההשפעה שבנו בעיראק, ובמרכזה המיליציות השיעיות. הנציג בעיראק של מנהיג איראן ח’אמנהאי, מג’תבא אלחסיני, מסר כי טהראן לא תחזור בה מתמיכתה בפלגי “ההתנגדות” בעיראק ובאזור. הוא טען כי יכולותיהם הצבאיות של הפלגים הפכו “לאיום עבור אויביה”. אלח’סיני הוסיף כי “האויב” מבזבז כסף של אחרים על מלחמה אבודה, בעוד שאיראן מסתמכת על יכולותיה נגדו (שפק ניוז, 2 ביולי 2025).
  1. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-28 באוקטובר 2023: "מלחמת “חרבות ברזל”- התפתחות שיתוף הפעולה בין איראן, חמאס וחזבאללה".

  2. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-19 בינואר 2023: "הולדתה של תנועת חזבאללה".

  3. מונה לראש הלשכה המדינית של חמאס באוגוסט 2024. נהרג בפעולת צה"ל ב-16 באוקטובר 2024.

  4. סוכל בתקיפה ישראלית ב-30 ביולי 2024.

  5. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-15 ביוני 2025: "תגובות “ציר ההתנגדות” למערכה בין ישראל לבין איראן"; ראו גם את הפרסומים השבועיים של מרכז המידע: "מבט לטרור: חזבאללה ולבנון"; מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני"; "מבט לאיראן ולציר השיעי".

  6. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-30 בינואר 2025: "פעילות ראש “ענף פלסטין” בכוח קדס, סעיד איזדי, כפי שעולה ממסמכי שלל".

  7. חמאס כינה את מתקפת ה-7 באוקטובר 2023 בשם מערכת "טופאן אלאקצא" (מבול אלאקצא). מכאן ניתן להניח כי השימוש בכינוי "טופאן 2" הצביע על כוונה של חמאס ואיראן להיערך למתקפת פתע נוספת נגד ישראל.

  8. שלטון חכם הדת - תוארו של האיאתאללה ח'מיני בעבר, ושל מנהיג איראן כיום, עלי ח’אמנהאי.

  9. עיתונאי ופרשן פלסטיני בערוץ קדס, המתמחה בעניינים פוליטיים ובביטחון האזורי,

  10. פעיל פוליטי, פרשן ואקדמאי פלסטיני מהגדה המערבית. בעבר כיהן כחבר המועצה המחוקקת הפלסטינית מטעם חזית השחרור הערבית.

  11. חוקר במדעי המדינה. הוא קיבל את הדוקטורט שלו במדעי המדינה מאוניברסיטת בורדו, צרפת. עבודת הדוקטורט שלו הייתה "קבועים ומשתנים באידיאולוגיה של תנועת חמאס (2006-2018).