כללי
ב-29 באפריל 2019 פרסם דאעש סרטון בו הופיע מנהיג הארגון, אבובכר אלבע’דאדי. הסרטון הינו עדכני ומוזכרים בו ארועים שהתרחשו לאחרונה (כגון, מתקפת הטרור בסרי לנקה, פיגוע בסעודיה, הבחירות בישראל). זהו הסרטון הראשון שבו מופיע אלבע’דאדי מאז יוני 2014, כשהופיע במסגד במוצול והכריז על הקמת מדינת הח’ליפות האסלאמית. בעוד שבהופעתו הקודמת היה דאעש בשיא כוחו הופק הסרטון הנוכחי בעידן בו קרסה הח’ליפות, ולאחר המכה שספג הארגון לאחרונה בסוריה[1].
אנו סבורים כי הסרטון הופק בעיקר כדי להזים את השמועות לפיהן אלבע’דאדי נהרג, לעודד את פעילי הארגון להמשיך בדרך הג’האד כדי לנקום את דמם של הרוגי דאעש באלבאע’וז, להעביר את המסר, כי דאעש לא הובס ואינו עומד להיעלם, להבליט את פעילות מחוזות דאעש ברחבי העולם כחלופה למכות שספג בסוריה ובעיראק ולגייס תמיכה מקרב תומכי הארגון ומצד האומה האסלאמית כולה. הופעתו של אלבע’דאדי הינה חלק מקמפיין תקשורתי, שדאעש החל בו לאחר נפילת אלבאע’וז המלווה גל פיגועים רחב היקף בחו”ל, ששיאו היה מתקפת הטרור בסרי לנקה.
- הסרטון שמשכו כ-18 דקות הופק ע”י מוסד אלפרקאן והופץ ע”י כלי התקשורת של דאעש (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019). אלפרקאן הינו מוסד הפקת התכנים המרכזי של דאעש, האחראי להפקת סרטונים וקלטות של בכירי הארגון. מצפייה בסרטון עולה, כי בשל אורכו הוא לא הוקלט ברצף אלא נערך במספר חלקים. יתכן כי היה צורך בהפסקות כדי לאפשר לאלבע’דאדי לנוח ולארגן מחשבותיו, על פי הנושאים השונים בהם בחר להתמקד.
כותרת הסרטון שהפיץ דאעש: “תחת הכנסת האורחים של אמיר המאמינים, הח’ליף [של האומה האסלאמית], אבראהים בן עואד אלבדרי אלחסיני אלקרשי אלבע’דאדי, אללה ישמור עליו ויעניק לו את חסותו”. בתחתית מצוין חודש שעבאן 1440 להג’רה, שהוא החודש האסלאמי הנוכחי, שהחל ב-7 באפריל 2019 (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019).
תובנות העולות מבחינת הופעתו של אלבע’דאדי בסרטון
- בניגוד לסרטון הקודם, בו נראה אלבע’דאדי לבוש היטב, מטופח יחסית ועם זקן מסודר, רגוע וזחוח, בסרטון זה נראה אלבע’דאדי עייף ותשוש למדי, יושב על הקרקע בסיכול רגליים, כשהוא לובש אפוד. בהופעתו הוא נראה מוזנח: הזקן שלו לא מסודר, חלקו מלבין וחלקו נראה צבוע באופן שנראה דהוי, הוא לבוש ברישול בבגד המאפיין את פעילי הארגון יותר מאשר את מנהיגו. לצדו מונח רובה, שנועד, לדעתנו , להמחיש כי הוא לוחם ג’האד (או לצרכי הגנה עצמית). אלבע’דאדי נשמע מדבר באיטיות יחסית בטון פחות נלהב ואנרגטי מבעבר. הופעתו זאת מובנת לנוכח הקשיים עמם מתמודד דאעש ב”מדינות הליבה” (סוריה ועיראק) המשפיעים על התנהלותו האישית של אלבע’דאדי (הנאלץ, ככל הנראה, להמלט ולהעתיק את מקום שהותו מידי פעם.
- עם זאת, אלבע’דאדי נראה בריא ושלם והידיעות שהופצו אודות מותו לא היו נכונות. יתכן כי המראה המוזנח מכוון גם כדי להציג חיבור שלו לדרג פעילי השטח של הארגון ולהציג עצמו כמנהיג ארגון גרילה, בעידן שלאחר קריסת הח’ליפות האסלאמית. בסרטון הוא נראה מדבר עם שלושה פעילי דאעש, שניים מהם רעולי פנים ומטושטשים. ככל הנראה מדובר בבכירים בארגון.
אלבע’דאדי בסרטון: נראה תשוש למדי ומדבר בטון שקט יותר ופחות מתלהב מבעבר נוכח הנסיבות (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019).
הפעילים שהופיעו בסרטון, שאליהם דיבר אלבע’דאדי (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019).
הנושאים העיקריים שעלו בדברי אלבע’דאדי
- להלן הנושאים המרכזיים שעלו בדברי אלבע’דאדי:
- המערכה באלבע’וז:
- בתחילת דבריו ציין אלבע’דאדי כי “המערכה של האסלאם עם ה’צלבנים’ [קרי, ארה”ב והמערב] היא ארוכה”. לדבריו, במערכה על באע’וז בלטה הברוטליות הרבה, שבה פעלו מדינות הקואליציה הבינלאומית בראשות ארצות-הברית נגד פעילי דאעש. מנגד, התגלתה, הגבורה והעמידה האיתנה של פעילי ומפקדי דאעש, שלחמו עד הרגע האחרון. אלבע’דאדי התפלל לאללה שיקבל את אלו שנהרגו באלבאע’וז כשהידים, ושיביא לשחרור הפעילים שנפלו בשבי.
- אלבע’דאדי שיבח את מפקדי דאעש הבולטים באלבאע’וז ונקב בשמם, כדי להפוך אותם לסמל להקרבה למען האסלאם. מוצא המפקדים שמנה אבע’דאדי הוא ממדינות שונות (כולל שתי מדינות מערביות), שהמשותף להם הינה האידיאולוגיה הג’האדיסטית של דאעש. פירוט שמותיהם מצביע על כך, שאלבע’דאדי היה מעודכן היטב במהלכי הלחימה באלבאע’וז והכיר את מפקדי השטח המקומיים.
- הראשון מקרב מפקדי דאעש שנהרגו, שהוזכר ע”י אלבע’דאדי, הינו אבו עבד אלרחמן אלתמימי, שמוצאו בחצי האי ערב (אשר שימש ככל הנראה כמפקד אלבאע’וז מטעם דאעש). אחריו הוזכרו: אבו האג’ר עבד אלצמד אלעראקי אלטאלבי, שהקריב את נפשו ואת רכושו; אבו אלוליד אלסינאוי (שמוצאו סיני); עבד אלע’ארב אלעראקי ואבו מצעב אלחג’אזי (שמוצאו מסעודיה). כמו כן הוזכרו אבו יאסר הבלגי ואבו טארק העראקי, אותם הגדיר כשניים שנשאו בעול הכבד ביותר של המערכה.
- אלבע’דאדי גם שיבח גם פעילי ההסברה של הארגון: אבו עבדאללה האוסטרלי; ח’לאד אלקחטאני, שמוצאו מחצי האי ערב; אבו ג’האד הצ’צ’ני; ואבו אנס פביאן הצרפתי ואחיו עת’מאן, שנהרגו באלבאע’וז[2]. הדבר מעיד על החשיבות הרבה שאלבע’דאדי מייחס להסברה ולפעילים העומדים בראשה.
- קריאה לנקמת דמם של ההרוגים באלבאע’וז: אלבע’דאדי קרא לפעילי דאעש ותומכיו לנקום את דם ההרוגים באלבאע’וז כדי שתהיה המשכיות למערכה . לדבריו הג’האד שמנהל דאעש יימשך עד תחיית המתים. הוא הוסיף: “אנו מבקשים מאללה, שיעניק לנו ולאחינו את יכולות העמידה האיתנה, את יכולת הפגיעה, את ההצלחה, את ההדרכה ואת החוכמה…”
- בהמשך פירט אלבע’דאדי את ההתקפות שביצעו לאחרונה פעילי דאעש בחו”ל והוא הזכיר את שמם של כמה מהמחוזות וההתארגנויות ומנה כמה מהפעולות שביצעו:
- הפיגועים בסרילנקה: לקראת סוף הסרטון נשמע קולו של אלבע’דאדי, על רקע תמונת המחבלים שביצעו את הפיגועים בסרילנקה, בליווי תמונות מהתקשורת העולמית שסיקרה את הפיגועים. בדברין שאמר ברך אלבע’דאדי על הפיגועים וציין כי הם “חיממו את לב אנשי ייחוד האל”, שכן מבצעי הפיגועים “הכו בצלבנים בחג הפסחא שלהם, כנקמה עבור אחיהם באלבאע’וז”. הוא הוסיף כי “זהו רק חלק מהנקמה המצפה לצלבנים ולגרורותיהם [במקור: זנבותיהם], בעזרת אללה, ישתבח. השבח לאל שבין ההרוגים היו אמריקאים ואירופאים”. הוא ברך על שבועת האמונים של הפעילים הג’האדיסטים בסרי לנקה והצטרפותם לדאעש. הוא קרא להם להפגין אחדות ולהוות “קוץ בחזם [קרי: בליבם] של הצלבנים”. הוא ביקש מאללה שיקבל את מבצעי הפיגועים כשהידים בגן העדן ושיביא לכך שהפעילים נוספים (במשתמע: בסרי לנקה) ישלימו את המסלול שבו הם החלו.
- גל התקפות הנקם של דאעש ברחבי העולם (שבוצע ב-11-8 באפריל 2019 תחת הכותרת של “פשיטת הנקם של מחוז אלשאם המבורך): גל ההתקפות התקיים לדברי אלבע’דאדי בשמונה מדינות וכלל 92 פיגועים[3]. הוא שיבח את הפעולות שביצעו פעילי הארגון במחוזות השונים וציין, כי הדבר מעיד על אחדות השורות בקרב לוחמי הג’האד של דאעש למען ההגנה על המוסלמים.
- לוב: אלבע’דאדי שיבח את העמידה האיתנה של פעילי דאעש בלוב ואת השתלטותם על העיירה אלפקהאא’ למשך מספר שעות בחודש שעבר[4]. לדבריו הם הוכיחו לאויביהם, כי ביכולתם לנקוט יוזמה וכי הם יודעים, שהמערכה נגד אויביהם הינה מלחמת התשה.
- בורקינה פאסו ומאלי: אלבע’דאדי ברך על שבועת האמונים שהעניקו לו “האחים”, קרי, הפעילים הג’האדיסטים המקומיים, בבורקינה פאסו ובמאלי. הוא ביקש מאללה שישמור עליהם ועל אבו אלוליד אלצחראוי[5]. הוא קרא לפעילים הללו “להגביר את המכות שלהם” נגד צרפת ובעלות בריתה כדי לנקום את נקמת הפעילים בעיראק ובסוריה, בהדגישו את הערבות ההדדית שבין המוסלמים.
- שבועת האמונים של פעילים בח’ראסאן: אלבע’דאדי ציין, כי מספר קבוצות בח’ראסאן (מחוז ח’ראסאן כולל את אפגניסטאן, פקיסטאן ושטחים מאיראן) הצטרפו לדאעש ונשבעו אמונים לח’ליף. הוא הוסיף, כי הוא מתפלל לאללה שיסייע להם לעמוד ויצליח את דרכם.
- הפיגוע באלזלפי, סעודיה: אלבע’דאדי בירך על הפיגוע (למעשה הפיגוע הכושל) באלזלפי בסעודיה (ראו מבט לג’האד העולמי, 1 במאי 2019). הוא הביע תקווה שיהיה המשך לפיגועים מעין אלו. הוא קרא לאחיהם של מבצעי הפיגוע באלזלפי לנקום את נקמת אחיהם בחצי האי ערב ולהאיץ את דרך הג’האד נגד המשטר הסעודי. לאחר מכן הופיע קטע מוסרט של אלבע’דאדי תחת הכיתוב: “אמיר המאמינים, ישמרהו אללה, פונה [לפעילי הארגון] להכפיל ולהגביר את [קצב] המכות על הצלבנים, על הסוטים מדת האסלאם [קרי: המשטרים הערביים והמוסלמיים החילוניים] ועל המסייעים להם”
- התייחסות לארועים האחרונים במזרח התיכון: הבחירות בישראל, האירועים באלג’יריה והאירועים בסודאן: אלבע’דאדי פנה לאורחיו ומנה בפניהם כמה ארועים שהתרחשו לאחרונה: זכיית בנימין נתניהו בבחירות לראשות ממשלת ישראל (“ממשלת היהודים” לדבריו); נפילת “הרודן” באלג’יריה, עבד אלעזיז בו תפליקה, והדחת הנשיא עמר חסן אלבשיר מהשלטון. הוא הדגיש כי מה שמצער ביותר הוא שהאנשים [קרי, המוסלמים] לא השכילו להבין, שהם מחליפים רודן אחד ברודן אחר, גרוע יותר עבור המוסלמים. הוא הוסיף: “אני רוצה להזכיר להם כי הדרך היחידה היעילה להתמודד עם הרודנים הללו היא דרך הג’האד למען אללה, שכן בג’האד הרודנים נבלמים, מושגים כבוד ותהילה, שכן לרודנים אלה לא יועיל דבר מלבד החרב”.
- המערכה באלבע’וז:
סיום הסרטון
- בסוף הסרטון קיבל אלבע’דאדי מאחד הנוכחים חוברות שעל כל אחת מהן שמו של מחוז בדאעש. ניתן היה להבחין בחוברות עליהן מסומנים המחוזות: אלשאם (סוריה), עיראק, סיני, ח’ראסאן, מערב אפריקה, מרכז אפריקה, תימן, סומליה, הקווקז, תורכיה (לא ידוע לנו על הקמת מחוז בתורכיה) ותוניסיה (על אחת החוברות הופיעה המילה תוניסיה ללא הצירוף “מחוז תוניסיה”, כנראה משום שמדובר בהתארגנות ולא במחוז פורמלי). בלט בהיעדרו מחוז מזרח אסיה, אך היו שתי חוברות שהונחו סמוך לשני הפעילים האחרים, שאחת מהן היא, ככל הנראה, החוברת של מחוז זה.
אלבע’דאדי אוחז בחוברת שעל כריכתה מופיעה הכותרת “מחוז תורכיה” (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019).
אלבע’דאדי אוחז בחוברת של “מחוז תימן” כשלצידו מונחת חוברת עליה נכתב “מחוז סומליה” (אח’באר אלמסלמין, 29 באפריל 2019).
[1] בין שני הסרטונים הללו הופיע אלבע'דאדי במספר קלטות שמע, שהופצו ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט המזוהים עם הארגון: הראשונה שבהן ב-13 במאי 2015; השנייה ב-25 בדצמבר 2015; השלישית ב-3 בנובמבר 2016; הרביעית ב-23 בספטמבר 2017 והחמישית ב-22 באוגוסט 2018. ↑
[2] בהודעה מטעם מדינות הקואליציה נמסר, כי במהלך תקיפה אווירית נגד מבנה בעיירה אלבאע'וז (ליל 21-20 בפברואר 2019) נהרג פביאן קלאן (Fabien Clain), פעיל דאעש בכיר, ממוצא צרפתי, יליד טולוז, שהתאסלם בשנות התשעים והפך לג'האדיסט קיצוני. אדם נוסף, ששהה עימו במבנה, נפצע באורח קשה. פביאן קלאן, שכונה אבו אנס הצרפתי, היה קשור למתקפת הטרור המשולבת בפריס שביצע דאעש ב-13 בנובמבר 2015 בשש זירות שונות שבה נהרגו לפחות 132 בני אדם ו-352 נפצעו. הוא גם היה זה שקיבל אחריות על המתקפה בשם דאעש (France 24, 28 בפברואר 2019; אח'באר אלא'אן, 1 במרץ 2019; וושינגטון פוסט, 5 במרץ 2019). ↑
[3] פרוט ראו פרסום מרכז המידע מה-14 באפריל 2019: "גל התקפות נקם מתואמות ומתוזמנות שביצע דאעש ברחבי העולם: תמונת מצב והערכת המשעמעויות". ↑
[4] פרוט ראו מבט לג'האד העולמי מ-10-4 באפריל 2019. ↑
[5] עדנאן אבו אלוליד אלצחראוי: שמו האמיתי הינו לחביב עבדי סעיד והוא מכונה גם בשם אלאדריסי לחביב אלצחראוי, הינו יליד העיר אלעיון, שבקצה הדרום-מערבי של מרוקו ובסמוך לצפון סהרה המערבית. נחשב לאחד מפעילי הטרור המבוקשים ביותר על-ידי גורמי הביטחון בצפון אפריקה. הוא שימש כאחד ממפקדי "חזית הפולסריו", הנאבקת למען עצמאות המדבר המרוקאי משלטונו של המלך מחמד השישי. באוקטובר 2011 הוא התפרסם לראשונה, לאחר ש"תנועת ייחוד האל והג'האד במערב אפריקה" חטפו שלושה אזרחים אירופאים בדרום מערב אלג'יר. במאי 2012 אלצחראוי הודיע, כי השקפת עולמה של תנועתו איננה שונה מזו של אלקאעדה ובכך פעלה על-פי דרכו של מנהיג אלקאעדה, אימן אלט'ואהרי. במאי 2015 אלצחראוי נשבע אמונים למנהיג דאעש, אבו בכר אלבע'דאדי (24, אתר חדשות באיחוד האמירויות הערביות, 6 בפברואר 2018). איזכורו של אלצחראוי על ידי אלבע'דאדי עשוי להעיד על כך שאלצחראוי קשור ללחימה של דאעש באפריקה. ↑