עיקרים
- סיכום נתוני פעילות דאעש בשנת 2022, המסתמך על הודעות הארגון,[1] מעלה כי בשנת 2022 חלה ירידה בהיקף פעילות הפיגועים של דאעש ברחבי העולם, בהשוואה לשנת 2021. במהלך שנת 2022 ביצעו פעילי הארגון 2,058 פעולות טרור, שבהן נהרגו ונפצעו 6,881 בני-אדם ברחבי העולם, לעומת 2,705 במהלך שנת 2021, שבהן נהרגו ונפצעו 8,147 בני אדם. מדובר בירידה של כ-24% במספר הפיגועים וכ-16% במספר הנפגעים לעומת השנה הקודמת.
- מספר הפיגועים הגבוה ביותר בוצע על-ידי מחוז מערב אפריקה של הארגון, הפעיל בעיקר בניגריה, אך גם בצ’אד, צפון קמרון ובדרום ניז’ר. המחוז ביצע 547 פיגועים במהלך שנת 2022, שבהם נפגעו 1,589 בני-אדם. המדינה שבה ביצע דאעש את מספר הפיגועים הגבוה ביותר בשנת 2022 הייתה ניגריה (517) ולאחר מכן עיראק (484), סוריה (297), אפגניסטאן (מחוז ח’ראסאן) (181). הנתונים מעידים כי אפריקה הפכה להיות היבשת הדומיננטית בה פעיל הארגון ו. זאת על חשבון מדינות המוצא שלו, סוריה ועיראק.
- מספר ההרוגים והפצועים הגדול ביותר כתוצאה מפעילות דאעש בשנת 2022 היה בניגריה (1,412) אחריו באפגניסטאן (1,188), סוריה (887), עיראק (833) ומדינות נוספות. עם זאת, פעולות דאעש באזור הסאחל (אזור משולש הגבולות ניז’ר-בורקינה פאסו-מאלי) ובאפגניסטאן גבו את מספר הנפגעים הממוצע לפעולה הגבוה ביותר. באזור הסאחל בוצעו 37 נפגעים בממוצע לפעולה ובאפגניסטאן – כשבעה נפגעים בממוצע . זאת לעומת ניגריה -כשלושה נפגעים בממוצע לפעולה, בסוריה שלושה נפגעים בממוצע לפעולה ובעיראק כשני נפגעים. ההבדל נובע מכך שבאזור אלסאחל ובאפגניסטאן התבצעו פיגועים במתווים “איכותיים” יותר מאשר בניגריה, עיראק וסוריה, שם התבצעו בעיקר פיגועי גרילה מצומצמים.
- שיא פעילות הארגון במהלך השנה היה במהלך חודש אפריל – תחילת מאי 2022. במהלך תקופה זו ניהל הארגון קמפיין פיגועים תחת הכותרת “קמפיין הנקם”,[2] שנועד לנקום את מותם של אבו אבראהים אלהאשמי אלקרשי, מנהיג הארגון, ואבו חמזה אלמהאג’ר דוברו, שנהרגו במבצע אמריקאי בסוריה חודשיים קודם לכן.
מאפייני פעילות דאעש בשנת 2022
- יעדי הפיגועים: יעדי הפיגועים היו מגוונים והשתנו ממדינה למדינה ביניהם יעדים צבאיים וממשלתיים, ואוכלוסייה אזרחית: שיעים במיוחד באפגניסטאן ובעיראק; אוכלוסייה כפרית נוצרית במיוחד במוזמביק, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וניגריה; גורמים המזוהים עם אלאקאעדה במיוחד באזור הסאחל.
- מתווה פעולות הטרור: רובן המכריע של פעולות הטרור בשנת 2022 היו במתווה של תקיפות קטנות יחסית, שהתבצעו על-ידי חוליות קטנות, שהיו מצוידות, על-פי רוב, בנשק קל ובינוני; הפעלת מטעני חבלה והתנקשויות בחיי אזרחים. מנגד, הרבה מפעולות הטרור שהתבצעו באזור הסאחל ובאפגניסטאן (ח’ראסאן) היו בקנה מידה גדול יותר בהשוואה למקומות אחרים, הן היו מאורגנות יותר ולעיתים קרובות נטלו בהן חלק עשרות רבות של וייתכן אף מאות פעילים. באפגניסטאן התבצעו פיגועים במקומות הומי אדם (פיגועי התאבדות ופיצוץ מטענים) שהסבו נפגעים רבים. בחלק מפעולות הטרור הפגינו פעילי דאעש יכולת מבצעית גבוהה והתבצעו פעולות מורכבות יותר, שכללו פגיעה גם בכוחות סיוע שהגיעו לאזורי התקיפה בעיקר ירי לעבר הכוחות או הטמנה מראש של מטעני חבלה והפעלתם עם הגעתם של כוחות הסיוע. בחלק מהפעולות התחזו פעילי דאעש לאנשי כוחות הביטחון המקומיים.
- פריצה לבתי כלא: מתווה שבלט בשנת 2022 היה שחרור אסירי הארגון מבתי-הכלא בפעולות פריצה מורכבות (“הרס החומות”, בפי הארגון). במהלך שנת 2022 ביצע הארגון שלוש פעולות מורכבות לשחרור אסיריו: פריצה לבית-הכלא המרכזי של אלחסכה (20 בינואר 2022),[3] תקיפת בית-הכלא קוג’ה (Kuje Prison) דרומית-מערבית לבירת ניגריה, אבוג’ה (Abuja),[4] ב-5 ביולי 2022 ופריצה לכלא המרכזי קנגואנגורה (Prison de Kangwangura), בצפון-מזרח קונגו[5] ב-10 באוגוסט 2022. בפעולות אלה שוחררו מאות אסירי הארגון, דבר שנחשב להישג עצום עבור דאעש, במיוחד לאור העובדה שבמהלך השנה התקשה הארגון לגייס תומכים ופעילים. האסירים ששוחררו וחזרו לשורות הארגון, היוו מאגר כוח אדם חשוב להמשך פעילותו. בנוסף, מדובר בהישג תודעתי חשוב לדאעש, היות ובפעולות אלה הוא הביך את המדינות והגורמים האמונים על אבטחת בתי הכלא.
- פעילות טרור במסגרת “המלחמה הכלכלית”: במהלך שנת 2022 המשיך הארגון בפעילות המכונה על ידו “מלחמה כלכלית” אם כי ניכרה ירידת מה בהיקף הפעילות, ככל הנראה, כחלק מהירידה בהיקף הפעילות בכלל. למרות הצמצום בפעולות “המלחמה הכלכלית”, הצליחו פעילי הארגון לבצע פעילות טרור בקרבת תעלת סואץ, נתיב התעבורה החשוב לכלכלת מצרים והעולם. במוזמביק הם המשיכו לאיים על פרויקטים בינלאומיים של הגז הטבעי בצפון-מזרח המדינה. יש לציין כי “המלחמה הכלכלית” נושאת פרי עבור הארגון, גם כשהיא מצומצמת, שכן היא פוגעת בתשתיות כלכליות של המדינות ומערערת את מעמדן של חלק מהממשלות.
תהליכים מרכזיים בשנת 2022
- פגיעה משמעותית בהנהגת הארגון ובפעיליו: שנת 2022 הייתה שנה שבה ספגה הנהגת הארגון פגיעה קשה במיוחד. בפברואר 2022 ביצעו כוחות אמריקאים חיסול ממוקד באדלב נגד אבו אבראהים אלהאשמי אלקרשי; המנהיג השני של הארגון . ביולי 2022 הרגו כוחות אמריקאים את מאהר אלעקאל בכיר בארגון; בספטמבר 2022 דווח כי בשאר אלצמידעי, בכיר בארגון, שסומן על-ידי חוקרים ואנשי ביטחון כמנהיג הארגון, נעצר על-ידי כוחות הביטחון של תורכיה; באוקטובר 2022 נהרג אבו אלחסן אלהאשמי אלקרשי, מחליפו של אבו אבראהים אלהאשמי אלקרשי, בדרום-מערב סוריה.[6] יש לציין שתקופות הכהונה הקצרות של מנהיגי הארגון היוו פגיעה קשה בכוחו של הארגון ובתדמיתו.[7]
- פגיעה משמעותית בכוח אדם: בנוסף לשדרת הנהגה, חוסלו במהלך השנה מאות ואולי אלפי פעילים ברחבי העולם (אין ברשותנו מספרים מדויקים), שהיווה מכה קשה לארגון לאחר שמערך הגיוס שלו לא הצליח, ככל הנראה, לגייס פעילים ולמלא את השורות. פיקוד מרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) דיווח כי במהלך שנת 2022 ביצעו כוחותיו, שפעלו בשיתוף גורמים מקומיים (כוחות SDF הכורדים, צבא עיראק, הכוחות הכורדים בעיראק), 313 מבצעים נגד דאעש בסוריה ובעיראק, שבמהלכם נהרגו בכירים בארגון וכ-600 פעילים. יותר מ-300 פעילים נעצרו בסוריה ובעיראק. לכך ניתן להוסיף גם עשרות או אף מאות פעילים, שנהרגו על-ידי המשטר הסורי והכוחות המסייעים לו ועל-ידי כוחות הביטחון העיראקיים. גם באפריקה נהרגו מאות ואולי אף אלפי פעילים, במהלך השנה. למרות הפגיעה הקשה יש לזכור, כי בעבר הראה הארגון יכולת התאוששות ופוטנציאל גיוס פעילים לשורותיו, במיוחד באפריקה, במזרח אסיה ובאירופה עדיין גבוה.
- תמורות במוקדי הפעילות: מפעילות הארגון בשנת 2022 ניכר באופן ברור כי אפריקה הופכת יותר ויותר למוקד הפעילות המרכזי על חשבון סוריה ועיראק, מדינות המוצא של הארגון. בלטה במיוחד הירידה בפעילות הארגון בעיראק, בעיקר הודות לפעילות סיכול נרחבת של כוחות ביטחון עיראקים. בסוריה המשיך הארגון לפעול השנה ברמת פעילות דומה לזה של שנת 2021. אמנם מספר הפיגועים ירד, אך מספר הנפגעים עלה, דבר שיכול להעיד על עלייה ב”איכות” הפעולות.
- מוקדי הפעילות בסוריה היו בעיקר באזור המדברי ובמרחב דיר אלזור-אלמיאדין. כמו כן אותרה פעילות באזור דרעא. ההישג המשמעותי של הארגון היה פעולת שחרור אסירים מכלא אלחסכה, באזור שבשליטת הכורדים בצפון-מזרח סוריה. פעילות דאעש באפגניסטאן (מחוז ח’ראסאן) ירדה באופן ניכר לעומת השנה הקודמת. עם זאת, במהלך השנה התפשטה הפעילות למדינות מזרח אסיה (שיגור רקטות לעבר אוזבקיסטאן וטג’יקיסטאן) והתבססה תשתית תעמולה של הארגון באפגניסטאן, שכוונה לקהלי יעד שונים בעיקר במזרח אסיה.
- שינויים במבנה המחוזות: במהלך שנת 2022 הוכרז על הקמת מחוזות חדשים (מוזמביק ואלסאחל). במרץ 2022 הוכרז על הקמת מחוז אלסאחל[8] כמחוז עצמאי. מחוז מוזמביק, הופרד במאי 2022 ממחוז מרכז אפריקה, שפעילותו התרכזה עד אז במוזמביק ובגבול אוגנדה-הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. ממאי 2022 נותרה פעילות מחוז מרכז אפריקה באזור הגבול של אוגנדה-הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. לא מדובר בהתרחבות ממשית של הפעילות , אלא בשינוי
- ארגוני/ מנהלי , שככל הנראה נועד להכפיף את כל המחוזות לארגון המרכזי בסוריה ובעיראק ולאפשר לכל אחד מהם להתפתח באופן עצמאי, מתוך הנחה כי השלוחות הללו תתרחבנה בהמשך.
- תמורות במערך ההסברה: על רקע הצמצום בפעילות הארגון, הצטמצם במהלך השנה גם מערך ההסברה של דאעש. למעט אלנבא’, המגזין השבועי של הארגון, שהמשיך להתפרסם מידי שבוע, המשיכו ערוצי ההסברה המרכזיים של הארגון לפעול אך במתכונת מצומצמת. בין ערוצי התקשורת יוזכרו אעמאק, זרוע ההסברה של הארגון, אלפרקאן, זרוע הפקת הסרטונים והקלטות-השמע של בכירי הארגון ומערך ההסברה ברשתות החברתיות. יש לציין שמוסד ההסברה אלעזאא’ם, הפועל מאפגניסטאן, פרסם חומרי הסברה בשפות שונות, במיוחד אפריקאיות, אסייתיות ומזרח אירופאיות. הדבר מעיד כי הארגון רואה את עתידו בגיוס תומכים מאזורים אלה, זאת על רקע חולשת הארגון בסוריה ובעיראק.
- מערך הגיוס: לא ידוע לנו הרבה על מערך הגיוס של הארגון, אך נראה כי גם מערך הגיוס נפגע והוא מתקשה לגייס פעילים חדשים. יש לציין כי בעבר הוכיח הארגון יכולת התאוששות גבוהה, וייתכן כי יצליח בהמשך לשקם את מערך הגיוס ולגייס פעילים חדשים.
- פעילות דאעש במערב: במהלך שנת 2022 לא ביצע דאעש פיגועים במדינות המערב, גם לא פיגועי השראה (בשנת 2021 התבצעו שני פיגועי השראה בקנה מידה קטן יחסית). הדבר יכול להעיד על יכולות הסיכול הגבוהות של מנגנוני הביטחון במדינות המערב, באופן הבא לידי ביטוי בירידה מתמשכת במספר פעולות הטרור של הארגון מאז 2016-2015. יתכן כי הדבר גם נובע מירידה במוטיבציה של הציבור להיענות לקריאות הארגון לבצע פיגועים. עם זאת, יש לזכור כי הפוטנציאל לביצוע פיגועים במערב עדיין גבוה מאד.
- איראן: פעילי דאעש ביצעו פיגוע ראשון מזה ארבע שנים. היה זה פיגוע ירי לעבר המתפללים ואנשי הביטחון במקדש שיעי בעיר שיראז. 15 בני אדם נהרגו וכארבעים נפצעו. במהלך השנה סיכלו האיראנים מספר פיגועים נוספים מה שמעיד על ניסיונות התבססות של הארגון במדינה.
- ישראל: בשנת 2022 התבצעו שלושה פיגועים, שמבצעיהם פעלו בהשראת דאעש. הפיגועים התבצעו בחדרה, באר שבע ובירושלים. חשוב לציין כי דאעש התייחס רק לפיגוע בחדרה כפיגוע שביצעו פעיליו, לאחר שהמפגעים נשבעו שבועת אמונים למנהיג הארגון טרם יציאתם לביצוע הפיגוע. יש לציין, כי לא אותרה בישראל התארגנות של דאעש הכפופה להנהגת הארגון.
[1] מרכז המידע ריכז את המידע אודות פעילות דאעש ברחבי העולם בשנה האחרונה על-סמך הודעות קבלת אחריות שפרסם הארגון בכלי התקשורת שלו ובמיוחד ביטאון אלנבא' ופרסומי אעמאק, זרוע ההסברה של הארגון, חלק מהאירועים אומתו בדיווחי גורמים מקומיים. יש לזכור שיתכן ובפועל מספר פעולות הטרור הוא גבוה יותר, מכיוון שבחלק מהמחוזות דיווח הארגון על מספר נמוך יותר של פעולות טרור מאשר מיוחסות לו בפועל. ייתכן גם שחלק מהמידע לא הגיע למערך ההסברה המרכזי של הארגון, האחראי על הדיווחים בשם הארגון בשל בעיות תקשורת. ↑
[2] ב-17 באפריל 2022, הכריז דאעש על “קמפיין נקם על [מותם] של שני השיח’ים” (מנהיג הארגון, אבו אבראהים אלהאשמי אלקרשי, ודוברו, אבו חמזה אלמהאג’ר, שנהרגו ב-3 בפברואר 2022 במבצע שביצעו כוחות אמריקאים בסוריה). זהו הקמפיין הממושך ביותר שביצע הארגון עד כה (16 יום) ובוצע בו מספר פיגועים גבוה ביותר אשר גרם למספר נפגעים הגבוה ביותר. על-פי נתוני דאעש, במהלך הקמפיין בוצעו 245 פיגועים, שבהם נהרגו ונפצעו 726 בני-אדם, ביניהם 23 קצינים ומפקדים. להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-18 באפריל 2022: "דאעש הכריז על קמפיין נקם על מותם של מנהיג הארגון והדובר הקודמים". ↑
[3] ראו פרסום מרכז המידע מ-1 בפברואר 2022: "השתלטות פעילי דאעש על בית הכלא באלחסכה, המוצגת על ידו כהישג, עלולה להביא לפעולות נוספות". ↑
[4] ראו פרסום מרכז המידע מ-13 ביולי 2022: "פעולה נוספת של דאעש לשחרור אסירים: פריצה לכלא קוג’ה בניגריה". ↑
[5] ראו פרסום מרכז המידע מ-17 באוגוסט 2022: "מבט לג’האד העולמי (17-11 באוגוסט 2022)". ↑
[6] ראו פרסום מרכז המידע מ-1 בדצמבר 2022: "דאעש הכריז רשמית על מות מנהיג הארגון ומינוי מנהיג חדש". ↑
[7] המנהיג הראשון של דאעש, אבו בכר אלבע'דאדי, כיהן כשש שנים וחצי, בין 7 באפריל 2013 ל- 27 באוקטובר 2019, המנהיג השני, אבו אבראהים אלהאשמי אלקרשי, כיהן שנתיים ושלושה חודשים בין 31 באוקטובר 2019 ועד 3 בפברואר 2022. המנהיג השלישי של דאעש, אבו אלחסן אלהאשמי אלקרשי, שימש בתפקיד כשבעה חודשים בין 10 במרץ 2022 ועד אמצע אוקטובר 2022. ↑
[8] מחוז אלסאחל, הפועל באזור משולש הגבולות ניז'ר-בורקינה פאסו-מאלי, פעל עד מרץ 2022 כתת-שלוחה שנקראה "המדינה האסלאמית במדבר הסהרה", שהייתה כפופה למחוז מערב אפריקה של הארגון. ↑