נשיא ארה”ב חתם על צו, שנועד לשפר באופן משמעותי את יכולתה של ארה”ב להילחם בטרור באמצעות הטלת סנקציות אפקטיביות על ארגוני טרור, פעילי טרור וכל מי שמסייע לטרור או קשור עימו

סטיבן מניוצ'ין, שר האוצר של ארה

סטיבן מניוצ'ין, שר האוצר של ארה"ב ומייק פומפאו שר החוץ של ארה"ב, במהלך התדרוך המיוחד (חשבון היוטיוב של Bloomberg TicToc, 10 בספטמבר 2019).

כללי

בתדרוך מיוחד לתקשורת שערכו סטיבן מניוצ’ין, שר האוצר של ארה”ב, ומייק פומפאו, שר החוץ של ארה”ב הודיעו השניים, כי נשיא ארה”ב, דונלד טראמפ, חתם על צו נשיאותי חדש המכונה “Modernizing Sanctions to Combat Terrorism”. לדבריהם ישפר הצו באופן משמעותי את יכולתה של ארה”ב לזהות פעילי טרור ולהטיל עליהם סנקציות אפקטיביות יותר. הסנקציות כוללות הקפאת נכסיהם של פעילי וסייעני טרור בארה”ב, איסור על אזרחים אמריקאים לבצע העברות כספים מולם, ומניעת כל נגישות מצידם למערכות הכספים האמריקאיות.

 

  • הצו נשיאותי החדש מהווה תיקון לצו הנשיאותי, שנחתם לאחר 11 בספטמבר 2001, והוא מרחיב משמעותית את סמכויותיו. לדברי פומפאו מאפשר הצו הנשיאותי החדש נקיטת פעולות נרחבות יותר נגד מבצעי ומממני פעולות טרור. כמו כן הוא מאפשר למשרד האוצר ולמשרד החוץ להטיל סנקציות על ראשי ארגוני טרור ועל הישויות הקשורות אליהם אף מבלי לקשור אותם לאירועים ספציפיים. פומפאו הדגיש כי הצו מאפשר להם להתמקד ביעילות גדולה יותר באלו המעורבים באימוני טרור ומאפשר להטיל סנקציות על גופים כלכליים זרים, אשר מבצעים עסקים עם פעילי טרור, או כאלו המסייעים להעברת כספים לפעילי טרור.
  • המהלך האמריקאי הנוכחי מהווה שלב נוסף בתהליך הקשחת הסנקציות, שמטילה ארה”ב, על ארגוני הטרור, פעילי טרור, ישויות ומדינות המסייעים להם. תהליך זה כולל גם מאמץ דיפלומטי, שמטרתו לרתום מדינות נוספות למאבק נגד הטרור. יוזכר כי בשנת 2018 הטילו משרדי החוץ והאוצר סנקציות על 230 פעילים וישויות, המספר הגדול ביותר של סנקציות, שהוטלו מזה 15 שנים. הישג נוסף שהשיגה ארה”ב לאחרונה בתחום המאבק נגד הטרור, הוא הכרזה של ארגנטינה (18 ביולי 2019)[1] ושל פרגואי (19 באוגוסט 2019) [2] על חזבאללה כעל ארגון טרור. ארה”ב מפעילה לחצים על מדינות נוספות באמריקה הלטינית וביניהן ברזיל להכריז הכרזה דומה.
  • בקרב הארגונים, הפעילים והחברות שעליהם הוטלו הסנקציות החמורות מצויות שתי קטגוריות (פירוט ראו נספחים א’ ו-ב’):
    • רשימה של מחלקת המדינה הכוללת 12 פעילים בכירים בארגוני טרור מוכרזים. הרשימה כוללת פעילים המשתייכים לחזבאללה, חמאס, הג’האד האסלאמי בפלסטין, דאעש (ושלוחותיו בפיליפינים ובמערב אפריקה) וטאליבאן בפקיסטאן.
    • רשימה של מחלקת האוצר הכוללת 15 פעילי טרור וחברות המסייעות לארגוני טרור בהעברת כספים. הרשימה כוללת, בין השאר, שמות חברות חלפנות והעברות כספים שבאמצעותן מועברים כספים המיועדים לחמאס ולדאעש, ממקומות שונים ברחבי העולם, בעיקר דרך תורכיה.

ברשימת החברות והפעילים שפורסמה ע”י ארה”ב מופיעים גם ארגוני טרור פלסטינים. בולט בהקשר לכך מקומה של תורכיה כארץ-בסיס שבה מנהלת חמאס את ענייניה הכספיים: גיוס כספים, העברתם לזרוע הצבאית ברצועה, מימון התארגנויות טרור ביהודה ושומרון, והפעלת תשתית עסקית-כספית בתורכיה, שבאמצעותה “מולבנים” כספי הטרור ומועברים ליעדם. מהמידע שהתפרסם ע”י האמריקאים עולה כי מקור מרכזי להעברת הכספים לחמאס הינה איראן. העברתם, על פי הפרסום האמריקאי, מתבצעת באמצעות כוח אלקדס של משמרות המהפכה האיראנים. ברשימת פעילי הטרור בולטים שמותיהם של בכיר בחמאס (מרואן עיסא) ושני בכירים בג’האד האסלאמי בפלסטין (מחמד אלהנדי ובהאא’ אבו אעטא[3]).

נספח א’
ארגוני טרור ופעילי טרור, שהוגדרו ע”י מחלקת המדינה האמריקאי כ-“Specially Designated Global Terrorists (SDGT)” (הודעת דובר משה”ח, 10 בספטמבר 2019)
  • ארגון ח’ראס אלדין (ארגון שומרי הדת) בסוריה המזוהה עם אלקאעדה[4]. הארגון התפלג בתחילת שנת 2018 מהמטה לשחרור אלשאם.
  • 12 מנהיגים בארגונים, שבעבר הוכרזו כארגוני טרור. בארגונים הללו נכללים חזבאללה, חמאס, הג’האד האסלאמי בפלסטין, דאעש, דאעש בפיליפינים, דאעש במערב אפריקה ומנהיג הטלאבאן בפקיסטאן (,TTP
    Tehrik-e Taliban Pakistan). להלן שמותיהם ומידע בסיסי עליהם:

    • נור ואלי: ידוע גם בשם מופתי נור ואלי מחסוד, מנהיג הטלאבאן בפקיסטאן. תחת הנהגתו קיבל ארגון TTP אחריות לתקפות טרור קטלניות רבות.
    • מרואן עיסא: סגן מפקד גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס.
    • מחמד אלהנדי: סגן מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין.
    • בהאא’ אבו אלעטא: חבר המועצה הצבאית העליונה של הג’האד האסלאמי בפלסטין, מפקד הגדוד הצפוני של פלוגות ירושלים ברצועת עזה.
    • עלי כראכי: פעיל בכיר במועצת הג’האד של חזבאללה.אחראי לפעולות הצבאיות של חזבאללה בדרום לבנון.
    • מחמד חידר: פעיל בכיר במועצת הג’האד של חזבאללה. עמד בראש “משרד 113” וניהל את פעילות חזבאללה מחוץ ללבנון. היה מקורב לעמאד מע’ניה . בשנת 2004 נבחר כחבר בפרלמנט הלבנוני.
    • פואד שכר: פעיל בכיר במועצת הג’האד של חזבאללה. יועץ צבאי בכיר לחסן נצראללה. מילא תפקיד מרכזי בתכנון ובביצוע של ההתקפה נגד מפקדת המארינס בבירות בשנת 1983, שבה נהרגו 241 אמריקאים.
    • אבראהים עקיל: פעיל בכיר במועצת הג’האד של חזבאללה. משמש כמפקד המבצעים של חזבאללה.
    • חאג’ תיסיר: מנהיג בכיר בדאעש המקורב לאבו בכר אלבע’דאדי. שימש כמושל של עיראק מטעם דאעש והתמחה בייצור מטעני חבלה מאולתרים. פקד על ביצוע התקפות בזירה העיראקית.
    • אבו עבדאללה אבן עמר אלברנאוי: מנהיג (אמיר) מחוז מערב אפריקה של דאעש. בעבר היה פעיל בארגון בוקו חראם.
    • חטיב חג’אן סואדג’אן: מנהיג (אמיר) דאעש בפיליפינים. “המוח המתכנן” של ההתקפה על הקתדרלה ב-Jolo City (שבדרום הפיליפינים), בה נהרגו 23 בני אדם ונפצעו 109 נוספים (27 בפברואר 2019).
    • פארוק אלסורי: מנהיג ארגון שומרי הדת. ממוצא סורי, בעבר היה מפקד צבאי בג’בהת אלנצרה בסוריה (הארגון שהפך למטה לשחרור אלשאם).
נספח ב’
פעילי טרור וישויות המסייעות לטרור, שעליהם הוטלו סנקציות ע”י משרד האוצר האמריקאי בעקבות הגדרתם כ-SDGT
  • ב-10 בספטמבר 2019 במקביל להכרזת מחלקת המדינה, הטיל משרד האוצר סנקציות על 15 פעילי טרור ועל חברות המסייעות לארגוני טרור, בעיקר חברות העוסקות בהעברת כספים:
    • מחמד סעיד איזדי : עומד בראש “משרד פלסטין” של גיס לבנון של משמרות המהפכה. מתגורר בלבנון. איזדי הגיש סיוע חומרי, כספי וטכנולוגי לחמאס.
    • זאהר ג’בארין: פעיל בכיר בחמאס המתגורר דרך קבע בתורכיה. עומד בראש מחלקת הכספים של חמאס. במסגרת תפקידו הוא מנהל את התקציב השנתי של חמאס המגיע לעשרות מיליוני דולרים. אחראי על הכנסות חמאס המגיעות ממקורות שונים ברחבי העולם. כמו כן הוא פועל ליצור מקורות מימון נוספים לחמאס. במסגרת תפקידו התמקד ג’בארין בפיתוח תשתית כספים של חמאס בתורכיה שתאפשר לו לגייס, להשקיע ולהלבין כספים לפני העברתם (לרצועת עזה וליהודה ושומרון) בשנים האחרונות הגביר ג’בארין את פעילותו נגד ישראל. הוא העביר מאות אלפי דולרים ליהודה ושומרון למימון פעילות הטרור של חמאס. ג’בארין שרת כאיש קשר מרכזי בין חמאס לכוח קדס של משמרות המהפכה. מאז שנת 2017 התהדקו קשרים אלו ופעילי חמאס עשו מאמץ להגדלת המימון של איראן.
    • אסמאעיל טאש : סגן מנהל חברת החלפנות ראדין ואחראי על קשרי החוץ של החברה. טאש הוא גם בעליה של חברת סמארט, שעליה הוטלו סנקציות (ראו להלן). בינואר 2019 היה טאש איש מפתח בהעברות כספיות רבות מאיראן לחמאס והיה מעורב ביותר בפעילות [הכספית של] סייעני חמאס. מאז סוף שנת 2017 קיים טאש קשרים שוטפים עם סייעני חמאס לשם העברת כספים מאיראן לחמאס. באמצעותו של אסמאעיל טאש הועברו כספים לחמאס ע”י כח קדס של משמרות המהפכה במיוחד עבור הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה.
    • חברת סמארט: חברה לייצוא וייבוא הנמצאת בבעלותו של אסמאעיל טאש. יתכן והיא משמשת כ”חברת חזית” (“front company”) הקשורה לחברת החלפנות ראדין (ראו להלן). לשתי החברות הללו יש כתובת משותפת באיסטנבול.
    • חברת החלפנות ראדין (Radin Exchange): חברה שבסיסה בתורכיה. מהווה צינור להעברת כספים לחמאס. מחמד סרור העובד בחברה היה מעורב במרץ 2019 בהעברת סכום של 10$ מיליון לזרוע הצבאית של חאמס. במחצית 2018 זוהתה החברה כחלק נכבד מהתשתית, אשר שימשה להעברת כספים לחמאס. בסיוע של החברה הועברו לחמאס עשרות מיליוני דולרים. במהלך שנת 2017 היה זאהר ג’בארין (שהוזכר לעיל) מעורב בהעברת מיליוני דולרים לחמאס באמצעות החברה.
    • מרואן מהדי צאלח אלראוי: מנהל חברת החלפנות ראדין. היה מעורב בהעברת 500,000$ עבור דאעש באמצעות סייען כספי של דאעש בשם וליד טאלב זוע’יאר אלראוי.
    • חברת סקסוק לחלפנות ולהעברת כספים: בסוף שנת 2018 העבירה החברה כספים לפעילי דאעש בסוריה. סייענים כספיים של דאעש ואנשים המזוהים עם דאעש היו רשומים כאנשי קשר של חברת סקסוק. סניפי החברה מצויים בתורכיה, סוריה ולבנון.
    • חברת החלפנות אלחראם : חברה שהעבירה כספים לפעילי דאעש. באפריל 2019 קיבלו כל פעילי דאעש בסוריה הוראה לבצע את כל העברות הכספים שלהם באמצעות החברה. בתחילת שנת 2017 הייתה החברה מעורבת בהעברות כספים של דאעש בין סוריה לבלגיה.
    • חברת החלפנות אלח’אלדי: בספטמבר 2017 הייתה החברה מעורבת בהעברת כספים לפעילי דאעש. משרד החברה בעיר אלמיאדין שבסוריה (שנשלטה באותה תקופה ע”י דאעש) שימש גם באינטרנט קפה, שעמד לשירות פעילי דאעש. בנוסף לכך, החברה הייתה מעורבת בהעברת כספים של דאעש מעיראק לתורכיה דרך אלרקה (שהייתה “עיר הבירה” של דאעש בסוריה).
    • חברת התכשיטים אלחיבו AL-HEBO)): חברה שבסיסה בתורכיה. בשנת 2017 הייתה מעורבת בתכנית של דאעש להמיר זהב לכסף מזומן. זאת לשם העברות חשאיות של כספים מתורכיה להתארגנויות רדומות של דאעש בעיראק ובסוריה. בתחילת שנת 2017 היה סניף אלחיבו באלרקה מעורב בהעברת כספים של פעילי חמאס.
    • מחמד עלי אלחיבו: בעליה של חברת התכשיטים אלחיבו. בשנים 2016 ו-2017 היה מחמד אלחיבו מעורב בהמרת מתכות יקרות לכסף מזומן עבור דאעש, כמו כן היה מחמד אלחיבו מעורב בשנת 2017 בהפעלת חנויות תכשיטים ומשרדי חלפנות והעברות כספים בכמה ערים תורכיות ובתוכן איסטנבול.
    • מחמד אמין: מתגורר באיים המלדיבים (שבאוקיינוס ההודי). משמש גייס של דאעש המעודד אנשים להצטרף למחוז ח’ורסאן של דאעש (אפגניסטאן ופקיסטאן). לאחד המגויסים נאמר, כי הוא יקבל משכורת חודשית של 700$. באפריל 2019 היה מחמד מעורב בהכוונת מגויסים לדאעש באמצעות עוזריו הקרובים. בעבר נהג מחמד להכווין פעילים לסוריה אך עתה הוא עושה זאת לאפגניסטאן.
    • מחמד אחמד אלסיד אחמד אבראהים: פעיל אלקאעדה המתגורר בברזיל. סייע בעבר לפעילי אלקאעדה והגיש סיוע חומרי לארגון.
    • אלמיאדה מראני סלבין: מתגוררת בפיליפינים. אשתו של פעיל דאעש בכיר, אשר הואשמה בסיוע להעברת כספים, אמצעי לחימה וחומרי נפץ לדאעש. כמו כן, היא סייעה לגיוס פעילים זרים לשם העברתם לפיליפינים.
    • מחמד עלי סעיד אחמד: קנדי, שהצטרף לדאעש בשנת 2014. בריאיון פומבי עימו הוא ציין, כי עבר אימון בסיסי בעיקר בהפעלת נשק קל. מאוחר יותר שרת ביחידות צלפים וסיור של דאעש ואף עבר אימון מתקדם בתחומים הללו.

[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-30 ביולי 2019: "ארגנטינה הכריזה על חזבאללה כארגון טרור והקפיאה את כל נכסי הארגון בתחומה. בכך הצטרפה ארגנטינה למדינות נוספות ובראשן ארה"ב, שהכריזו על חזבאללה כולו כארגון טרור. ההכרזה נותנת בידי הממשל הארגנטיני כלים טובים יותר להתמודד עם פעילות חזבאללה בארגנטינה ובאמריקה הלטינית.
[2]
להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-27 באוגוסט 2019: "פרגואי הכריזה על חזבאללה כארגון טרור ובכך הצטרפה לארגנטינה. ההכרזה נותנת בידי ממשל פרגואי כלים טובים יותר להתמודד עם פעילות חזבאללה בדגש על אזור משולש הגבולות המשמש מוקד הברחות ופשע מאורגן".
[3]
ב-28 באפריל 2019 שוגרה רקטה מרצועת עזה לעבר ישראל. הרקטה נפלה בים מספר קילומטרים מהחוף הישראלי. לדברי דובר צה"ל היה זה ירי מכוון שבוצע על ידי ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין מצפון רצועת עזה, במטרה לחבל בניסיונות ההרגעה. לדברי דובר צה"ל הפעיל המוביל את ניסיונות הפגיעה בהרגעה הוא בהאא' אבו אלעטא, מפקד מרחב צפון הרצועה של הג'האד האסלאמי בפלסטין, בהנחיית זיאד אלנח'אלה העומד בראש הארגון (דובר צה"ל, 30 באפריל 2019).
[4]
ב-30 ביוני וב-31 באוגוסט 2019 תקפו מטוסים אמריקאים בסיסים ופעילים של ארגון שומרי הדת במרחב אדלב. הגדרת הארגון מעניקה לגיטימציה לארה"ב להמשך התקיפות על מתקני ופעילי הארגון בסוריה.