הרקע להגברת המתח
- כחלק מתהליך מתמשך של התעצמות חמאס במערכת הפלסטינית על חשבון פתח, שקיבל תנופה עם החלטת אבו מאזן לדחות (ולמעשה לבטל) את הבחירות לפרלמנט הפלסטיני ולנשיאות הרשות הפלסטינית, ונמשך ביתר שאת בעקבות מבצע “שומר החומות” (מאי 2021), אז מיצבה עצמה חמאס כמגינת ירושלים, על המקומות הקדושים לאסלאם בה והפלסטינים תושבי העיר, פועלת חמאס להמשיך להתסיס את השטח ולקבע את מעמדה כגורם המרכזי ברחוב הפלסטיני. זאת, בין השאר, באמצעות הפגנת כוחה ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, באופן שנועד לערער את המצב הביטחוני בשטחי הרשות, ובה בעת לשמור על שקט יחסי ברצועת עזה, כדי לנסות לקדם את תהליך ההסדרה. בתוך כך ממשיכה חמאס להפגין נכונות לחדש את מגעי הפיוס עם פתח מעמדת כוח. כל זאת כחלק מהיערכות גורמי הכוח בזירה הפלסטינית לקראת היום שאחרי אבו מאזן. פעילות חמאס באה לידי ביטוי במספר מאפיינים.
- עידוד ביצוע פיגועים. בכירי חמאס וכלי התקשורת שלה קוראים, שוב ושוב, לתושבי יהודה שומרון ומזרח ירושלים לצאת ולבצע פיגועים. למערכה מגויס גם ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד צ’יף הנתפס כסמל למאבק האלים נגד ישראל, שבשמו קוראים תומכי חמאס בשטח לבצע את הפיגועים. זאת ועוד, פיגועים רבים שבוצעו לאחרונה ביהודה שומרון ובעיקר בירושלים זכו לשלל תגובות המהללות ומשבחות את הפעולה ואת מבצעיה. בחלק מהאירועים הודגש, כי המפגע היה פעיל חמאס. יחד עם זאת בשום מקרה לא פרסמה חמאס הודעה רשמית בה היא מקבלת אחריות על ביצוע הפיגוע.
- במקביל, משקיעה הנהגת חמאס מאמצים להפעיל התארגנויות טרור ביהודה ושומרון. לפי שעה רובן סוכלו בשלב מוקדם ע”י ישראל (בניגוד לתשתית הג’האד האסלאמי בפלסטיןבאלסילה אלחרת’יה שהוציאה לפועל את הפיגוע ליד חומש בו נרצח יהודה דימנטמן). יצוין כי על רקע מאמצים אלה, העבירה ישראל לתנועה מסר באמצעות המשלחת הביטחונית המצרית לפיו המשך הפיגועים יוביל להחזרת מדיניות החיסולים ברצועת עזה ובחו”ל, במיוחד נגד אלה המזוהים כקשורים לפיגועים ביהודה ושומרון (אלאח’באר, 20 בדצמבר 2021). על רקע זה פרסם בכיר בחמאס אזהרה לישראל שלא לפגוע בצלאח ערורי, האחראי על הפעילות ביהודה ושומרון..
- אירועים המוניים. כגון הפגנות, הלוויות שהידים וטקסי קבלת פנים לאסירים משוחררים, כולל במזרח ירושלים ובהר הבית, הופכים למפגני תמיכה בחמאס ובמהלכם מונפים דגלי חמאס ונשמעות קריאות הזדהות עם גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, ומחמד צ’יף העומד בראשה. חלק מהאירועים מתקיימים למרות מאמצי הרשות וישראל להקשות על כך. יצוינו בהקשר זה הטקסים שנערכו בכמה אוניברסיטאות ביהודה ושומרון לציון יום השנה ה-34 לייסוד חמאס.
- פעילות הסברתית נרחבת. חמאס מסיתה, באמצעות כלי התקשורת המקומיים והערבים, נגד ישראל . בכלי התקשורת שלה מדגישה חמאס את הפופולריות הרבה לה היא זוכה מצד הציבור הפלסטיני ביהודה ושומרון ואת קריאות התמיכה באנשי הזרוע הצבאית ובמחמד צ’יף. היא גם מדגישה את חשיבות המאבק ביהודה שומרון וירושלים. השנה גם ציינה חמאס את יום השנה ה-34 להקמתה בסימן העלייה בפעילות ביהודה ושומרון וההגנה על ירושלים שנועד להדגיש את התפקיד שלקחה על עצמה.
- העמקת הנוכחות וההשפעה של חמאס ברחוב הפלסטיני מאתגרת את הרשות הפלסטינית, המצויה במשבר מתמשך. היא מערערת את מעמדה, פוגעת ביכולת המשילות שלה ומעמידה את חמאס, בעיני הציבור, כחלופה לפתח ולרשות הפלסטינית. ואכן בשטח ניכרת בחדשים האחרונים התרופפות ביכולת המשילות של הרשות הפלסטינית והחלשות השליטה של מנגנוני הביטחון על הסדר הציבורי בשטחים הנתונים לאחריותה ולשליטתה של הרשות. הדבר ניכר בערים כמו ג’נין וחברון ובקמפוסים של האוניברסיטאות, שם פעיל הגוש האסלאמי (אלכתלה אלאסלאמיה) המייצג את חמאס.
- הרשות הפלסטינית מנסה לפעול נגד התפשטות השפעתה של חמאס ולהגביר את הפיקוח על פעילות גורמי חמאס. כך למשל, בהוראת אבו מאזן הגבירה הרשות הפלסטינית לאחרונה את מעצרי המנע של פעילי חמאס בשטחי שליטתה (גם גורמי ביטחון ישראלים פועלים למעצר פעילי חמאס בכירים). על פי דיווחי חמאס ביצעה הרשות הפלסטינית מאז מאי 2021 200 מעצרים , רובם בקרב עיתונאים וסטודנטים המזוהים עם חמאס. לדבריהם, מרבית המעצרים נעשו ללא אישור הפרקליטות הפלסטינית (חשבון הטוויטר של אלרסאלה, 9 בדצמבר 2021).

מימין : (אלרסאלה נט, 9 בדצמבר 2021). משמאל : ביקורת על מדיניות הדלת המסתובבת. בערבית נכתב : “הגדה הכבושה” (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 11 בדצמבר 2021)
- בניסיון למנוע או לנטרל את מאמצי חמאס להתסיס את השטח פועלים מנגנוני הביטחון של הרשות לפזר בכוח תהלוכות וחגיגות לכבודם של אסירים משוחררים פעילי חמאס, ואירועי הלוויות שהידים בהם מונפים דגלים ירוקים. גם טקסי יום הקמת חמאס ביהודה ושומרון הוגבלו על ידי הרשות. לעיתים נתקלים מנגנוני הביטחון בתגובה קשה. הם מותקפים באבנים ובקבוקי תבערה ועל פעילותם נמתחת ביקורת נוקבת בכלי התקשורת של חמאס. חמאס מאשימה את מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית בכאוס הביטחוני השורר בשטחי הרשות ובשת”פ עם ישראל. לטענת גורמי חמאס חלק מהאירועים הם אירועים ספונטניים הנגרמים כתוצאה מהתדרדרות המצב הביטחוני.
- העימות גם גלש למחנות הפליטים הפלסטינים בלבנון. אחת העדויות למתח זה היהת במחנה הפליטים ברג’ אלשמאלי בעת הלווית פעיל בזרוע הצבאית של חמאס, שנהרג בפיצוץ שאירוע במחסן אמצעי לחימה של חמאס, ואשר השתתפו בה בכירים בהנהגת חמאס. במהלך ההלווייה החלו עימותים אלימים בין המשתתפים לבין פעילי פתח, ואף בוצע ירי לעבר פעילי חמאס.[1].
- יחד עם זאת, גם חמאס מתמודדת עם קשיים. מאמציה להשיג הסדר שיענה על ציפיותיה ברצועת עזה לא עלו עד כה יפה ותושבי עזה ממשיכים לסבול ממצוקה כלכלית חריפה, למרות ההקלות שמבצעת ישראל ומאמצי מצרים לקדם את שיקום הרצועה. לא ניכרת התקדמות גם במאמצים לגבש עסקה לשחרור מחבלים האסורים בישראל בתמורה לגופות חיילי צה”ל ושני הישראלים הנמצאים ברשות חמאס. יתר על כן, חלק ממקורותיה הכספיים נפגעו כתוצאה מהצעדים שנקטו נגדה סעודיה ובריטניה. ביהודה ושומרון, למרות ניסיונות חמאס למצב עצמה כחלופה לפתח, עולה מממצאי סקר שביצע מכון PSR בראשות ד”ר ח’ליל שקאקי ברבעון האחרון , שעל אף חוסר שביעות הרצון של הציבור מפעילותו של אבו מאזן ודרישת רוב הציבור להתפטרותו, בערי יהודה ושומרון עדיין זוכה פתח ליותר פופולריות מחמאס (פתח 38% לעומת חמאס 30% )(אתר PCPSR, 14 בדצמבר 2021).
ביטויים לפעילות חמאס
הלוויות מחבלים, אסירים והרוגים בעימותים עם ישראל
הלווית וצפי קבהא בג’נין
- אחד משיאי התופעה היה בג’נין (צפון שומרון) בעת הלווייתו של וצפי קבהא שהיה בעבר השר לענייני אסירים ברשות ונפטר מקורונה. בהלווייתו, שנערכה במחנה הפליטים ג’נין, ב-12 בנובמבר 2021, השתתפו בכירי חמאס, חלקם רעולי פנים וחמושים והונפו דגלי חמאס רבים (אתר חמאס, 12 בנובמבר 2021). אבו מאזן כעס על האירוע והורה לאנשי מנגנוני הביטחון לעצור את החמושים. הוא גם הדיח את מרבית ראשי מנגנוני הביטחון במחוז. דובר המנגנונים ציין כי מטרת הפיטורין היא לשפר את המצב הביטחוני במחוז (ופא, 14 בנובמבר 2021).

פעילי חמאס חמושים במהלך הלווייתו של וצפי קבהא
(אתר חמאס, 12 בנובמבר 2021)
- מיד לאחר האירועים, הכריז אכרם אלרג’וב, מושל מחוז ג’נין, במחצית נובמבר 2021, כי הרשות הפלסטינית פתחה במבצע נגד סוחרי אמצעי הלחימה ואיסוף הנשק הבלתי חוקי (אלרסאלה נט, 21 בנובמבר 2021). בתקשורת הפלסטינית דווח על עימותים אלימים בין תושבים מקומיים במחנה הפליטים ג’נין לבין כוחות הביטחון הפלסטינים, שאף כללו חילופי אש בין הצדדים וכלי הרכב המשוריינים של המנגנונים נרגמו באבנים (אתר QUDSN, 19 בנובמבר 2021).
- על פעילות הרשות הפלסטינית נמתחה ביקורת חריפה מצד חמאס (כמו גם ארגונים נוספים). ח’אלד אלחאג’, בכיר חמאס בג’נין, טען, שאין כל הצדקה למבצע הביטחוני בו החלה הרשות בג’נין בציינו, שידוע לכל כי ההנחיות לכך באו מצד ישראל וכי נוכחות פעילי חמאס חמושים בהלוויית וצפי קבהא הייתה למורת רוחם (פורטל הפליטים הפלסטיניים, 23 בנובמבר 2021).
אירועים נוספים
- ב-6 בנובמבר 2021 נהרג מחמד דעדס, בן 15 ממחנה הפליטים עסכר החדש בשכם. למרות שהג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם, כי היה פעיל בשורותיהם (אתר פלוגות ירושלים, 6 בנובמבר 2021). בהלווייתו, שנערכה בשכם, הונפו דגלי חמאס ירוקים יחד עם דגלי ג’האד אסלאמי שחורים (ערוץ אלע’ד, 6 בנובמבר 2021).

דגלי חמאס ירוקים ודגלי ג’האד אסלאמי שחורים בהלווייה (אתר QUDSN, 6 בנובמבר 2021)
- במחנה הפליטים שעפאט שבמזרח ירושלים התקיימה הלוויית המחבל פאדי אבו שחידם, שירה והרג אזרח ישראלי בעיר העתיקה בירושלים (21 בנובמבר 2021). במהלך ההלוויה נערכה תהלוכה של תושבים, חלקם בעלי תעודות זהות כחולות, מול ביתו של המחבל. בתהלוכה נראו דגלי חמאס רבים ונשמעו קריאות תמיכה בחמאס ובמחמד צ’יף (חשבון הטוויטר של בנו, 22 בנובמבר 2021).

תהלוכה של חמאס במחנה הפליטים שעפאט (חשבון הטוויטר של PALINFO, 23 בנובמבר 2021)
- במהלך הלווייתו של ג’מיל אבו עיאש, בן 31 מהכפר ביתא, שנהרג בעימותים עם כוחות הביטחון הישראליים סמוך למאחז אביתר (דרומית לשכם), קראו המשתתפים קקריאות גנאי נגד ישראל וקריאות תמיכה במחמד צ’יף (אתר QUDSN, 11 בדצמבר 2021).
עצרות והפגנות
- ב-14 בדצמבר 2021 ציינה חמאס 34 שנים להקמת התנועה. חמאס הודיעה כי לא תקיים עצרת מרכזית וברצועת עזה התקיימו אירועים מקומיים. חמאס התכוונה לציין את האירוע גם בשטחי הרשות אולם על רקע המצב המתוח, כדי שהאירועים לא יהפכו למפגן נוסף של חמאס נקטו ברשות מספר אמצעי נגד.
- ב-17 בדצמבר 2021 הודיעה מנהלת ההקדשים בחברון כי החליטה לסגור ארבעה מסגדים בעיר חברון לקראת תפילת יום השישי. לטענתה במטרה להגביר את נוכחות המתפללים במסגד שבמערת המכפלה בחברון, בשל איומי ישראל להפוך את המקום למקום תפילה יהודי (סוכנות אנטוליה, 17 בדצמבר 2021). נראה, כי בפועל נועדה הסגירה למנוע את אירועי יום השנה להקמת חמאס.
- מקורות מסרו לאלקדס אלערבי, כי יום קודם לכן ביצעו מנגנוני הביטחון גל מעצרים נרחב בקרב פעילי ובכירי חמאס בחברון במטרה למנוע את קיום עצרת חמאס המרכזית שתוכננה להתקיים לאחר תפילות יום השישי (אלערבי אלג’דיד, 17 בדצמבר 2021).
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, גינה את פעילות הרשות בעיר חברון, אשר נועדה למנוע את קיום עצרת חמאס שם. לדבריו, בנוסף לסגירת המסגדים כללה הפעילות גם מעצרים, זימונים (לחקירות). זאת, כדי למנוע מהתושבים להביע את תמיכתם “בהתנגדות” אלקאנוע טען, כי פעילות זו של הרשות היא בבחינת “שירות” עבור ישראל ולא תביא כלל תועלת לפלסטינים (אתר חמאס, 16 בדצמבר 2021).
- למא ח’אטר, פעילת חמאס מחברון, ציינה כי סגירת המסגדים היא משום שחמאס קראה לצאת ממסגדים אלה ביום שישי לאחר התפילות לעצרת מרכזית לציון יום היווסדה (אתר PALINFO, 16 בדצמבר 2021).
- יצוין כי למרות צעדי המנע הודיעה חמאס כי הצליחה לקיים עצרת בבית אומר (צפונית לחברון). בעצרת השתתפו פעילי חמאס רעולי פנים, הונפו בה דגלי חמאס ונשמעו קריאות תמיכה בחמאס ובזרוע הצבאית שלה (אלערבי אלג’דיד, 17 בדצמבר 2021).

העצרת החלופית בבית אומר (אלערבי אלג’דיד, 17 בדצמבר 2021)
- ב-14 בדצמבר 2021, קיימו סטודנטים המשתייכים לגוש האסלאמי (סיעת הסטודנטים של חמאס) טקס רשמי בתוך אוניברסיטת ביר זית לציון יום השנה ה-34 לייסוד חמאס. יצוין כי הטקס נערך למרות פעילות צה”ל בשעות הלילה, שכללה כניסה לכותלי האוניברסיטה ומעצר מבוקשים הנמנים עם הגוש האסלאמי (חשבון הטוויטר של QUDSN, 14 בדצמבר 2021).

טקס של הגוש האסלאמי באוניברסיטת בירזית לציון יום השנה
לייסוד חמאס (חשבון הטוויטר של QUDSN, 14 בדצמבר 2021)
קבלות פנים לאסירים משוחררים
- בשבועות האחרונים מפקחים מנגנוני הביטחון של הרשות על טקסים הנערכים לכבוד מחבלים ששוחררו מכלאם שהפכו לאחרונה להפגנת כוח נוספת של חמאס. כך למשל בטקס לרגל שחרור מחבל במחנה הפליטים אלעאידה בבית לחם הונפו דגלי חמאס. הטקס פוזר על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים באמצעות ירי. כמו כן, מנגנוני הביטחון תקפו שיירת קבלת פנים של האסיר המשוחרר מעתצם זלום באלבירה ( 21 בנובמבר 2021).
- ב-12 בדצמבר 2021 דווח על עימותים נרחבים בין פעילי חמאס לבין מנגנוני הביטחון במספר מוקדים ובהם מחוזות ג’נין, טול כרם ובית לחם. כלי תקשורת מסרו כי הסיבה לעימותים היא “התנכלות” מצד מנגנוני הביטחון של הרשות לחגיגות השחרור של אסיר שמזוהה חמאס באחד ממחנות הפליטים. כמו כן, כלי תקשורת שמזוהים עם חמאס פרסמו תיעוד מתוך מוקדי העימותים במחנות הפליטים במחוזות ג’נין ובית לחם שבהם נראים אנשי המנגנונים מדכאים את האירועים באלימות (שהאב 12 דצמבר 2021)
- ב-14 בדצמבר 2021 נפצע אמיר עיסא אללדאוי, במהלך טקס קבלת פנים לאסיר המשוחרר בכיר חמאס שיח’ שאכר עמארה. במחנה הפליטים עקבת ג’בר ביריחו (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 15 בדצמבר 2021). לטענת גורמים בחמאס, מנגנוני הרשות רדפו אחרי כלי רכבו משום שהניף דגלי חמאס וכתוצאה מכך רכבו התהפך והוא נפצע. עוד נטען, כי המנגנונים מנעו הגעה של צוותי רפואה וכי כתוצאה מכך לאחר שבעה ימי אשפוז הוא מת מפצעיו (פלסטין אליום, 22 בדצמבר 2021). בהלווייתו שנערכה במחנה הפליטים הונפו עשרות דגלי חמאס.
- גם השיח’ שאכר עמארה האשים את הרשות הפלסטינית, אשר ניסתה במכוון להרוס את טקס קבלת הפנים שנערך לו בכפרו לרגל שחרורו מהכלא הישראלי (אלרסאלה נט, 22 בדצמבר 2021).

מימין : אמיר אללדאוי (אתר חמאס, 22 בדצמבר 2021). צילום הרכב בו נסע אללדאוי לאחר שהתהפך במהלך מרדף (פלסטין אליום, 15 בדצמבר 2021)
עידוד פיגועים ומבצעי פיגועים
- פיגועים רבים שבוצעו לאחרונה ביהודה שומרון ובעיקר בירושלים זכו לשלל תגובות המהללות ומשבחות את הפעולה ואת מבצעיה. בחלק מהאירועים הודגש, כי המפגע היה פעיל חמאס הגם שברור היה שהפעולה בוצעה על דעתם של המבצעים ללא הכוונה. יש לציין שלמרות אימוץ המחבלים בשום מקרה לא פרסמה חמאס הודעה רשמית בה היא מקבלת אחריות על ביצוע הפיגוע.
- להלן מספר דוגמאות:
- פיגוע ירי בעיר העתיקה בירושלים 21 בנובמבר 2021: בפיגוע נהרג אזרח ישראלי. חמאס פרסמה הודעת אבל רשמית על מותו של המחבל, בה הכריזה על מותו של השיח’ פאדי מחמוד אבו שח’ידם, בכיר חמאס במחנה הפליטים שעפאט, שביצע פעולת גבורה בה הרג ופצע את חיילי האויב. אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, ערך שיחת טלפון עם משפחתו של המחבל ושיבח אותו על מעשהו. הניה ציין כי הוא וחמאס כולה גאים באנשי “ההתנגדות” וכי אבו שח’ידם הגן על אלאקצא (טלגרם SerajSat, 22 בנובמבר 2021).

דגלי חמאס והודעת אבל רשמית מטעם חמאס נתלו על ביתו של אבו שח’ידם
(חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 בנובמבר 2021)
- 17 בנובמבר 2021, בוצע פיגוע דקירה ברחוב הגיא בעיר העתיקה שני לוחמי משמר הגבול נפצעו . למרות שנראה כי המחבל פעל לבדו ועל דעת עצמו, ולמרות שהיה בן 16, מיהרה חמאס לפרסם הודעת אבל רשמית המבכה את “מות בנה השהיד” (חריה פרס, 17 בנובמבר 2021).

הודעת אבל רשמית מטעם חמאס
(חריה פרס, 17 בנובמבר 2021)
מעצר פעילי חמאס
- עדות נוספת לפעילות המוגברת של חמאס בשטחי הרשות הפלסטינית היא מבצעי המעצרים של כוחות הביטחון הישראליים. בחודשים האחרונים נחשפה התארגנות נרחבת של חמאס ביהודה ושומרון. לדברי גורמים בשירות הביטחון הכללי מדובר בסיכול של תשתית טרור מסוכנת שתכננה שורה של פיגועים קשים (דובר צה”ל, שירות הביטחון הכללי, 22 בנובמבר 2021).
- ההתארגנות שהוכוונה על ידי פעילי חמאס בחו”ל התכוונה לבצע פיגועי טרור ביהודה, שומרון ובירושלים כמו גם פיגוע תופת בשטח ישראל. במסגרת פעילות הסיכול של ההתארגנות פעלו כוחות הביטחון הישראליים במספר מוקדים ביהודה ושומרון ועצרו למעלה מחמישים פלסטינים פעילי חמאס, שהיו מעורבים בהקמת התשתית. ברשות העצורים נמצאו אמצעי לחימה, וציוד להכנת מטעני נפץ (בין השאר נתפסה כמות חומרי נפץ המספיקה להרכבה של 4-3 חגורות נפץ). כמו כן נתפסו כספים.
- הפעילות מומנה ונוהלה על ידי בכירי חמאס בראשם צאלח אלערורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס וראש מרחב הגדה, הפועל מחו”ל .
- אין זו הפעם הראשונה בה נחשפת תשתית של חמאס ביהודה ושומרון המוכוונת על ידי פעילי חמאס ברצועה וב”חוץ”. הצורך המבצעי של חמאס להשתמש בשטחן של מדינות ערביות/מוסלמיות כמפקדות מקומיות להפעלת התארגנויות טרור ביהודה ושומרון התעורר לאחר סילוק מפקדת חמאס מדמשק, בעקבות מלחמת האזרחים. הוא קיבל דחיפה נוספת לנוכח מאמצי חמאס לאחר מבצע “צוק איתן” וביתר שאת לאחר מבצע “שומר החומות”, להגביר את המעורבות המבצעית שלה ביהודה שומרון ומזרח ירושלים.
- במהלך חקירת פעילי טרור בעבר ע”י שרותי הביטחון הישראלים שבו והוזכרו תורכיה, קטר, ירדן ומלזיה (לצד רצועת עזה) כמדינות שבהן מתבצעים איתור, גיוס, הכוונה, מימון ואימון של פעילי טרור ביהודה ושומרון. בעבר הוזכרה גם סעודיה כמקום מפגש, שנוצל למטרות איתור, גיוס והעברת כספים ליהודה ושומרון תוך ניצול יציאתם של מוסלמים רבים לקיום מצוות העלייה לרגל. לעיתים מעורבת בהפעלת התארגנויות הטרור ביהודה ושומרון יותר ממדינה אחת משקולי נוחות מבצעית (מפעילים השוהים במדינות מרוחקות מעדיפים להיפגש עם המופעלים ב”מדינות תווך” הקרובות לישראל כגון תורכיה וירדן).
[1] ראו פרסום מרכז המידע מ-16 בדצמבר 2021: "פיצוץ מחסן אמצעי הלחימה במחנה הפליטים ברג' אלשמאלי בדרום לבנון מעיד על קיומה של תשתית צבאית של חמאס בלבנון". ↑