כללי
ארבעה כלי השיט הקטנים של המשט העושה דרכו לרצועת עזה צפויים להגיע ליעדם בסביבות סוף יולי 2018, לאחר סבב של ביקורים תעמולתיים בנמלים באירופה. מטרת המשט הינה לסייע למאבק התעמולתי הפלסטיני המתלווה ל”צעדות השיבה” על ידי הבלטת התביעה להסרת “המצור” על רצועת עזה. זאת כדי להביא להזדהות דעת הקהל העולמית עם תושבי הרצועה תוך הכפשת מדינת ישראל. ב-16 ביולי 2018 הגיעו ארבע הספינות לנמל פאלרמו שבסיציליה, משם הן אמורות לצאת במשותף לעבר רצועת עזה, ככל הנראה ב-21 ביולי 2018. הדמות הבולטת בין מארגני המשט הינה זאהר ביראוי, פעיל אנטי-ישראלי המתגורר בבריטניה ומזוהה עם חמאס ותנועת האחים המוסלמים. אלביראוי הינו בעל וותק בארגון משטים וצעדות והוא נושא בתואר “מתאם הועדה הבינלאומית לשבירת המצור על רצועת עזה”.
- זאהר ביראוי מסר בראיון עיתונאי, כי הספינות נושאות עליהן 45 פעילים מכ-15 מדינות, וכמות סמלית של ציוד רפואי. מבין משתתפי המשט הוא הזכיר את חבר הפרלמנט הירדני, יחיא אלסעוד, לדבריו הספינות מתכוננות לצאת לדרכן ב-21 ביולי 2018 בשעות הערב. ביראוי הביע אמונתו כי הספינות תצלחנה להגיע הפעם לחופי הרצועה למרות ניסיונותיה של ישראל בעבר לתקוף ספינות במים בינלאומיים (סוכנות הידיעות צפא, 21 ביולי 2018). הפעילים שעל סיפון הספינות הינם בני לאומים שונים, רובם פעילים אירופאים אנטי-ישראלים, בתוכם בולטים “ותיקי” משטים קודמים. בין משתתפי המשט מצויים: חבר פרלמנט לשעבר מנורבגיה, חבר פרלמנט מאלג’יריה וחבר פרלמנט ירדני; אנשי אקדמיה: מספר פלסטינים המתגוררים בחו”ל וכמה פעילים ישראלים לשעבר ויהודים (שמות משתתפי המשט הידועים לנו ופרטים בסיסיים עליהם מפורטים בנספח).
- על גבי הספינות גם כמה אנשי תקשורת, חלקם דיווחו באופן שוטף על אירועים שארגנו הפעילים בנמלי העגינה, מצב הספינות ומיקומן. נראה כי עד כה לא זכו דיווחיהם לתהודה פוליטית או תקשורתית רבה. אולם ככל שתתקרבנה הספינות לרצועה עלול לגבור נפח הדיווחים של אנשי התקשורת שעל גבי הספינות ומכלי תקשורת פרו-פלסטינים ברחבי העולם. להערכתנו, הקמפיין התקשורתי המתוכנן ללוות את המשט אמור להגיע ל”שיאו” תוך תסריטים אפשריים : מניעת הגעת הספינות על ידי חיל הים הישראלי; מעצר משתתפים והיווצרות חיכוכים עם פעילים על גבי הספינות; הגעת הספינות, כולן או מקצתן, לרצועת עזה. האפקט התקשורתי הינו, מכל מקום, אמת המידה המרכזית לפיה תימדד הצלחת המשט או כישלונו בראיית מארגניו.
ספינות המשט
- ב-20 במאי 2018 יצא מנורבגיה משט לרצועת עזה של ארבע ספינות קטנות שאורגן על ידי שתי מסגרות-על של ארגונים העוסקות בשיגור משטים לרצועה: “קואליציית צי החירות”, ו”הוועדה הבינלאומית להסרת המצור מעל רצועת עזה”. המשט, הכולל ארבעה כלי שיט שעל סיפונם כ-45 פעילים. ב-21 ביולי 2018 יצאו הספינות מנמל פלרמו שבסיציליה והן צפויות להגיע לחופי רצועת עזה בסוף חודש יולי.
ארבע ספינות המשט (דף הפייסבוק של “קואליציית צי החירות”, 22 במאי 2018).
- בדרכם לרצועת עזה עגנו כלי השיט (כל אחד בנפרד) במספר נמלים במדינות אירופה וקיימו שם פעולות תעמולה כדי להרחיב את היקף התמיכה במשט טרם היציאה לרצועת עזה. בחלק מנמלי העגינה הגיעו לבקר בספינות נציגי ממשל ופעילים אנטי-ישראלים. חלק מהספינות, בעיקר שתי הספינות הקטנות, סבלו לאורך הדרך מתקלות רבות והתעכבו לתיקונים במספר נמלים. בכמה מהמדינות זכו פעילי המשט לקבלת פנים קרירה. נראה לנו, כי עד כה לא זכה המשט לתהודה תקשורתית או פוליטית רחבה אך הדבר עלול להשתנות במהלך ימי השיט לרצועה.
- ארבעת כלי השיט שיצאו לעבר רצועת עזה הם:
- הספינה אלעודה (השיבה): הגדולה מבין הארבע הספינה נושאת דגל נורבגיה. על סיפונה כעשרים פעילים. מאז יצאה הספינה מנמל נורבגיה עשתה סיור במספר נמלים באירופה עד שהגיעה לסיציליה. בין היעדים שפקדה: נמל קופנהאגן בדנמרק, קיל בגרמניה, אמסטרדם שבהולנד, האי ג’רזי בבריטניה לה רושל בדרום צרפת, נמל קליארי (Cagliari) שבאי סרדיניה אז’אקסיו (Ajaccio) שבאי קורסיקה עד שהגיעה לסיציליה.

מימין: הספינה אלעודה באז’אקסיו שבאי קורסיקה (דף הפייסבוק של נאבי הברי, 9 ביולי 2018). משמאל: הספינה אלעודה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות סרדיניה-פלסטין, 8 ביולי 2018).
- הספינה אלחריה (חופש): ספינת מפרש נושאת דגל שבדיה. במהלך מסעה שהתה הספינה בנמל ברייטון באנגליה, בנמל קליארי (Cagliari) שבאי סרדיניה ונמל נאפולי שבדרום איטליה. בדרכה לקליארי נאלצה הספינה לערוך חניית ביניים באלג’יר, בירת אלג’יריה, כיוון שאחד המשתתפים בהפלגה לקה בדלקת התוספתן (דף הפייסבוק של קפטן הספינה חריה Jens Marklund, 3 ביולי 2018).
הספינה אלחריה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות סרדיניה-פלסטין, 8 ביולי 2018).
- שתי הספינות הקטנות הן פלסטין ((Falestine ומייריד (הקרויה על שםMairead Maguire, פעילה חברתית, מצפון אירלנד). על גבי כל אחת מהן כשמונה פעילים והן נושאות דגל שבדיה. בין הנמלים שפקדו הספינות היו נמל רוטרדם בהולנד; נמל בבלגיה (שם בוצעו תיקונים באחת הספינות), ליון ונמל מרסיי בצרפת, שם דווח כי אחת הספינות ניזוקה כתוצאה מהתנגשות עם סירת משטרה שליוותה אותה למעגן, וכי היא נזקקה לתיקונים.
שתי הספינות בנמל מארסיי (דף הפייסבוק של Claude Léostic, נשיאת רשת הארגונים הצרפתיים הלא-ממשלתיים למען פלסטין (PFP), 7 ביולי 2018).

לילא שהיד (שנייה מימין) הנציגה הפלסטינית באיחוד האירופי והפוליטיקאי הצרפתי ז’אק לאנג (שלישי מימין) מנסים לפגוש את הספינות בפריס (חשבון הטוויטר של הפוליטיקאית הצרפתית Esther Benbassa, 17 ביוני 2018). משמאל: חברי המשט בפגישה עם יו”ר הפרלמנט של נסיכות אסטוריאס בספרד (אתר הפרלמנט, 15 ביוני 2018).
- במהלך ההפלגה עוכבו כלי השיט במספר נמלים (ספרד, צרפת ופורטוגל) והפעילים לא הורשו לקיים פעילות פוליטית שתכננו לקיים. לעיתים ביצעו גורמי משטרה ומשמר החופים בידוק על גבי ספינות. כך למשל על פי הוראות משרד הפנים של גרמניה, השתלט משמר החופים של גרמניה על הספינה אלעודה ואנשיו אספו דרכונים ומידע אישי אודות נוסעי הספינה. גם בצרפת הערימו השלטונות קשיים על כלי השיט. אנשי בטחון הולנדיים עלו על אחת הספינות שלוש פעמים ובדקו את שמות המשתתפים (אלערבי אלג’דיד, 31 במאי 2018).
ספינת משטרה צרפתית מונעת מהספינות לעגון (חשבון הטוויטר של הפוליטיקאית הצרפתית Esther Benbassa, 17 ביוני 2018).
משתתפי המשט
- לדברי מארגני המשט על סיפון הספינות נמצאים פלסטינים מהפזורה, ופעילים אירופאים ובינלאומיים (אתר שהאב, 22 במאי 2018). רבים מבין המשתתפים הם “בוגרי משטים” קודמים. לא כל הפעילים שיצאו למשט יגיעו עמו לרצועת עזה וישנם רבים שהפליגו מספר ימים והוחלפו על ידי פעילים אחרים. על גבי הספינות מצויים גם אנשי תקשורת חלקם מעבירים באופן שוטף דיווחים לגבי אירועים שארגנו הפעילים בנמלי העגינה, מצב הספינות ומיקומן.
- הדמות הבולטת בין מארגני המשט הינו זאהר ביראוי, פעיל אנטי-ישראלי בבריטניה המזוהה עם חמאס ותנועת האחים המוסלמים. אלביראוי הינו בעל ותק רב בארגון צעדות ומשטים והוא נושא בתואר “מתאם הועדה הבינלאומית לשבירת המצור על רצועת עזה”. זאהר אלביראוי היה מעורב גם בוועדה המכינה של הצעדות האלימות המקיימות ברצועת עזה והוא אף נתן במה לפעילות ברצועת עזה בערוץ אלחואר המשדר מלונדון בו משמש ביראוי כמנהל התוכניות (דף הפייסבוק של ערוץ אלחואר, 9 במרץ 2018). ביראוי פגש את כלי השיט במספר תחנות (קופנהאגן, פורטוגל) בדרך אולם ככל הנראה הוא לא הפליג על גבי אחד מכלי השיט העושים דרכם לחופי רצועת עזה.