מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-29 בפברואר 2024, 13:00)

תיעוד פעילות כוחות צה

תיעוד פעילות כוחות צה"ל (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)

תיעוד פעילות כוחות צה

תיעוד פעילות כוחות צה"ל (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)

שריפה בבניין אליאסין בבית החולים נאצר בח'אן יונס (חשבון X של שהאב, 28 בפברואר 2024)

שריפה בבניין אליאסין בבית החולים נאצר בח'אן יונס (חשבון X של שהאב, 28 בפברואר 2024)

שכונת אלזיתון בעזה. תיעוד ההרס במקום מהבוקר (חשבון X של QUDSN, 29 בפברואר 2024).

שכונת אלזיתון בעזה. תיעוד ההרס במקום מהבוקר (חשבון X של QUDSN, 29 בפברואר 2024).

חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)

חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)

חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)

חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)

פגישת אבו מאזן לאזריני (ופא, 28 בפברואר 2024)

פגישת אבו מאזן לאזריני (ופא, 28 בפברואר 2024)

שיגור רקטות, נפגעים בישראל, זירה צפונית

עיקרים
  • הזירה הדרומית: ביממה האחרונה נמשכה פעילות כוחות צה”ל שהתמקדה במערב ח’אן יונס ובשכונת זיתון בעיר עזה. הפעילות כללה חשיפת תשתיות טרור נוספות והיתקלויות עם חוליות חמושות שנמצאות בשטח. פלסטינים דיווחו על תושבים רבים שנפגעו מתקיפה ישראלית בזמן שהמתינו למשאיות סיוע הומניטרי דרומית-מערבית לעיר עזה. על פי דובר צה”ל, במהלך הכנסת משאיות סיוע הומניטרי לצפון רצועת עזה, התפתחה התקהלות אלימה של תושבים סביב המשאיות, שבזזו את הציוד שהגיע, ובמהלכה נפגעו עשרות תושבים. תושבים בודדים נפגעו מירי צה”ל.
  • על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,500 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 582 חיילים וקצינים. 130 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
  • עסקת החטופים: גורמים בחמאס דיווחו על המשך המשא ומתן לעסקת חטופים, על התקדמות בנושא ועל נכונות חמאס להתגמש בנושא האסירים. הם הצביעו על נקודות המחלוקת הקיימות, ביניהן הדרישה להפסקת אש כוללת וחזרת כל התושבים העקורים לעיר עזה ולצפון הרצועה ללא מגבלת גיל, אותה דרשה ישראל. עוד הדגישו בחמאס, כי עסקת החטופים היא בסדר עדיפות משני לאחר הסדרת כל הנושאים ההומניטאריים.
  • רצועת עזה: דווח כי משרד הפנים של ממשל חמאס הקים “ועדת הגנה עממית” ברפיח שנועדה לסייע באכיפת החוק נגד בעלי עסקים שמעלים את המחירים בשווקים.
  • הזירה הצפונית: חזבאללה קיבל אחריות על ביצוע ארבע תקיפות. דווח כי חסן נצראללה, מזכ”ל חזבאללה, ואסמאעיל קאא’ני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה האיראניים, נועדו בבירות וכי במהלך הפגישה נתן קאא’ני “אור ירוק” לחזבאללה להסלים את פעולותיו, אם צה”ל יחל בפעולה קרקעית ברפיח.
  • סוריה: דווח על שתי תקיפות המיוחסות לישראל נגד יעדי חזבאללה ומיליציות המזוהות עימו בסוריה: תקיפת שני מבנים סמוך לדמשק באמצעו שיגור טילים (28 בפברואר), ותקיפת כלי רכב באמצעות כלי טיס בלתי מאויש באזור אלקציר (29 בפברואר).
  • יהודה ושומרון: נמשכה פעילות הסיכול והמנע של כוחות ביטחון ישראלים. הפלסטינים דיווחו על הרוג בעיירה בית פוריכ, מזרחית לשכם, שהיה פעיל הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין.
  • הרשות הפלסטינית: אבו מאזן, שלח איגרות למספר נשיאים, ראשי ממשלה וראשי ארגונים בהן הדגיש את התנגדות הרשות הפלסטינית לתכנית ממשלת ישראל ליום שאחרי המלחמה ברצועה. הוא ציין כי הם מוכנים לעשות את כל הדרוש כדי לקבל את אחריות השליטה ברצועת עזה, יהודה ושומרון ובמזרח ירושלים.
הזירה הדרומית
  • כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על מוקדי התקיפות של צה”ל ברצועה ביממה האחרונה. צפון הרצועה: תקיפות מהאוויר בבית חאנון. העיר עזה: תקיפות מהאוויר בשכונת אלזיתון וכניסת טנקים לשכונה. מרכז הרצועה: תקיפות צה”ל במחנות הפליטים אלבריג’ ואלנציראת ח’אן יונס : תקיפות צה”ל בצפון-מערב העיר וירי לעבר בית החולים נאצר. רפיח: פעילות טנקים וכלים כבדים סמוך לאתר הפסולת העירונית במזרח העיר, סמוך למעבר סופה (מען, ופא, 29 בפברואר 2024).
כתב ערוץ אלג'זירה מדווח על פעילות צה"ל בשכונת אלזיתון בעזה (מימין) ופעילות כוחות צה"ל במערב ח'אן יונס ובעבסאן הגדולה, במזרח ח'אן יונס (משמאל) (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 28 בפברואר 2024)      כתב ערוץ אלג'זירה מדווח על פעילות צה"ל בשכונת אלזיתון בעזה (מימין) ופעילות כוחות צה"ל במערב ח'אן יונס ובעבסאן הגדולה, במזרח ח'אן יונס (משמאל) (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 28 בפברואר 2024)
כתב ערוץ אלג’זירה מדווח על פעילות צה”ל בשכונת אלזיתון בעזה (מימין) ופעילות כוחות צה”ל במערב ח’אן יונס ובעבסאן הגדולה, במזרח ח’אן יונס (משמאל) (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 28 בפברואר 2024)
תיעוד פעילות כוחות צה"ל (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)    תיעוד פעילות כוחות צה"ל (דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
תיעוד פעילות כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
  • דרום הרצועה: נמשכה פעילות כוחות צה”ל בעיקר באזור מערב ח’אן יונס. הכוחות פעלו להמשך השמדת תשתיות טרור בשטח, תוך היתקלות עם פעילים וחוליות חמושים (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024).
  • לדברי הפלסטינים כוחות צה”ל שיגרו פגזים לעבר בניין אליאסין בבית החולים נאצר בח’אן יונס, המשמש את מרפאות החוץ. כתוצאה מכך פרצה שריפה במקום (חשבון X של שהאב, 28 בפברואר 2024).
שריפה בבניין אליאסין בבית החולים נאצר בח'אן יונס (חשבון X של שהאב, 28 בפברואר 2024)
שריפה בבניין אליאסין בבית החולים נאצר בח’אן יונס (חשבון X של שהאב, 28 בפברואר 2024)
  • העיר עזה: נמשכה פעילות כוחות צה”ל בשכונת זיתון בדרום מזרח העיר. הלוחמים השמידו פירי מנהרות ואיתרו אמצעי לחימה רבים כמו כן אותרו והושמדו חמישה בורות שיגור רקטות. הכוחות פשטו על מחרטת נשק ומחסן אמצעי לחימה. הם איתרו בשטח מטענים, אפודים, רימונים, רובים ומחסניות. הפעילות בוצעה תוך עימות עם פעילים חמושים רבים שניסו לפגוע בכוחות (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024).
המחרטה ואמצעי לחימה שאותרו במחסן (דובר צה"ל, 29 בפברואר 2024)
המחרטה ואמצעי לחימה שאותרו במחסן (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024)  
תקיפת חוליית מחבלים שביצעה ירי לעבר כוחות צה"ל.      תקיפת חוליית מחבלים שהתקרבו לכוחות (דובר צה"ל, 29 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת חוליית מחבלים שביצעה ירי לעבר כוחות צה”ל. משמאל: תקיפת חוליית מחבלים שהתקרבו לכוחות (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024)
  • ערוץ QUDSN דיווח הבוקר על יציאה חלקית של כוחות צה”ל משכונת אלזיתון בעזה. נטען, כי במקום נגרם הרס רב לבתים בעקבות הפעילות (חשבון X של QUDSN, 29 בפברואר 2024). כתב ערוץ אלג’זירה דיווח משכונת אלזיתון בעזה. הוא תיעד את ההרס הרב שנגרם במקום והדגיש, כי למרות היציאה החלקית של צה”ל מהשכונה עדיין נמשכים חילופי אש כבדים במקום (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 29 בפברואר 2024).
שכונת אלזיתון בעזה. תיעוד ההרס במקום מהבוקר (חשבון X של QUDSN, 29 בפברואר 2024).     כתב ערוץ אלג'זירה מדווח משכונת אלזיתון בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 29 בפברואר 2024)
מימין: שכונת אלזיתון בעזה. תיעוד ההרס במקום מהבוקר (חשבון X של QUDSN, 29 בפברואר 2024). משמאל: כתב ערוץ אלג’זירה מדווח משכונת אלזיתון בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 29 בפברואר 2024)
  • מרכז הרצועה: כוחות צה”ל שפעלו בשטח איתרו אמצעי לחימה רבים. הכוחות גם פעלו מול פעילים חמושים וחוליות שניסו לפגוע בכוחות (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024).
האשמות צה”ל בפגיעה בתושבים סמוך לעיר עזה
  • כלי תקשורת פלסטינים דיווחו כי מאות פלסטינים נפגעו מתקיפה ישראלית בזמן שהמתינו למשאיות סיוע הומניטרי באזור רחוב אלרשיד דרומית-מערבית לעיר עזה. דווח כי יותר ממאה בני אדם נהרגו ויותר מאלף נפצעו (ערוץ אלאקצא, 29 בפברואר 2024). בדיווח נוסף צוין כי יותר מ-150 בני אדם נהרגו (סוא, 29 בפברואר 2024).
  • על פי דובר צה”ל, במהלך הכנסת משאיות סיוע הומניטרי לצפון רצועת עזה, הייתה התקהלות רבה והתפתחה אלימות של תושבים סביב המשאיות, שבזזו את הציוד שהגיע. במהלך ההתקהלות נפגעו עשרות תושבים כתוצאה מדוחק ודריסה. מתחקיר ראשוני של צה”ל עולה כי מספר תושבים ניסו להתקרב לטנק של צה”ל והכוחות, ביצעו נוהל מעצר חשוד. לאחר שלא נענו ביצעו ירי שכתוצאה ממנו נפגעו מספר אזרחים (חשבון X של דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024).
  • כתב ערוץ שהאב (המזוהה עם חמאס) דיווח מבית החולים כמאל עדואן, בבית לאהיא (צפון הרצועה) על הרוגים ופצועים רבים שהגיעו לבית החולים בעקבות ירי שביצעו כוחות צה”ל לעבר תושבים רבים ברחוב אלרשיד (דרך הים) במערב העיר עזה. לדבריו, בתי החולים בעזה לא יכולים לקלוט אותם לכן הם הובלו לצפון הרצועה (חשבון X של שהאב, 29 בפברואר 2024).
תיעוד אווירי של ההתקהלויות סביב הסיוע הומניטרי בצפון רצועת עזה (דובר צה"ל, 29 בפברואר 2024)     תיעוד אווירי של ההתקהלויות סביב הסיוע הומניטרי בצפון רצועת עזה (דובר צה"ל, 29 בפברואר 2024)
תיעוד אווירי של ההתקהלויות סביב הסיוע הומניטרי בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 29 בפברואר 2024)
כתב ערוץ שהאב מדווח על הנפגעים המפונים לבית החולים כמאל עדואן בצפון הרצועה
 (חשבון X של שהאב, 29 בפברואר 2024) 
     כתב ערוץ שהאב מדווח על הנפגעים המפונים לבית החולים כמאל עדואן בצפון הרצועה
 (חשבון X של שהאב, 29 בפברואר 2024)
כתב ערוץ שהאב מדווח על הנפגעים המפונים לבית החולים כמאל עדואן בצפון הרצועה
(חשבון X של שהאב, 29 בפברואר 2024)
  • ד”ר אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועת עזה דיווח כי כתוצאה מתקיפה ישראלית נהרגו שבעים בני אדם שהמתינו למשאיות סיוע בדרום מערב העיר עזה (אנטוליה, 29 בפברואר 2024). לשכת ההסברה של ממשל חמאס מסרה כי נהרגו יותר משבעים בני אדם ויותר מ-250 נפצעו מתקיפה בעודם מנסים לקבל סיוע הומניטרי. לדברי הלשכה זוהי “הוצאה להורג וכי לישראל הייתה כוונה מתוכננת לבצע את הטבח הזה”, וממשל ארה”ב והקהילה הבינלאומית נושאים באחריות לאירוע (ערוץ הטלגרם של לשכת ההסברה, 29 בפברואר 2024( .
  • הרשות הפלסטינית גינתה את “הטבח שביצע צבא הכיבוש הישראלי” נגד תושבים שחיכו להגעה של משאיות הסיוע בעיר עזה. היא הדגישה את החשיבות של התערבות מיידית מצד מדינות העולם, במיוחד ממשל ארה”ב, לעצירת התוקפות. עוד ציינה כי המשך מעשי הטבח האלו מדגיש באופן ברור ביותר שהמטרה האמיתית של ישראל היא להרוג את העם הפלסטיני ולגרש אותו מאדמתו (ופא, 29 בפברואר 2024).
  • הג’האד האסלאמי בפלסטין ציין כ יותר מ-150 בני אדם נהרגו ומעל לאלף נפצעו, ואף הוא הטיל את האחריות לאירוע על ממשל ארה”ב לצד המשטרים הערביים והקהילה הבינלאומית (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 29 בפברואר 2024).
נפגעים ישראלים
  • על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר 2023 נהרגו כ- 1,500 בני אדם. על פי דובר צה”ל, 582 מהם חיילים וקצינים (מתוכם נהרגו 242 מתחילת התמרון הקרקעי ב – 27 באוקטובר 2023). 130 אזרחים וחיילים חטופים נמצאים עדיין בשטח רצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
  • גורמים בחמאס דיווחו על המשך המשא ומתן לעסקת חטופים ואף על התקדמות בנושא. בין השאר דווח על נכונות חמאס להתגמש בנושא האסירים. הם הצביעו על נקודות המחלוקת הקיימות, ביניהן הדרישה להפסקת אש כוללת וחזרת כל התושבים העקורים לעיר עזה ולצפון הרצועה ללא מגבלת גיל, אותה דרשה ישראל. עוד הדגישו בחמאס, כי עסקת החטופים היא בסדר עדיפות משני לאחר הסדרת כל הנושאים ההומניטאריים. להלן מספר התייחסויות בנושא:
    • “מקור בכיר” בחמאס מסר כי השיחות מתקיימות בקצב מואץ, אך סוגיית חזרת התושבים העקורים לעיר עזה ולצפון הרצועה מהווה אבן הנגף להשגת ההסכם. “המקור” הוסיף כי חמאס רוצה סעיף ברור בהסכם המאשר הפסקת אש כוללת וסופית לאחר תום השלב הראשון של ההרגעה, כפי שהוצע בהסכם המסגרת פריס-1 ופריס-2. לדבריו, חמאס מגלה גמישות רבה, אבל היא לא תוותר על נושא חזרת התושבים העקורים (סוכנות הידיעות של העולם הערבי (AWP), 28 בפברואר 2024).
    • “מקורות” המעורים בשיחות אמרו שישנה התקדמות למרות שעדיין קיימים מכשולים. לדבריהם, חמאס מעוניינת להגיע להסכם לפני חודש רמצ’אן, ומוכנה להציג גמישות מה במשא ומתן (אלשרק אלאוסט, 28 בפברואר 2024).
    • אלאח’באר דיווח מפי “מקורות יודעי דבר” כי הדיון כבר נכנס לפרטים המעשיים של העסקה האמורה, אבל בפרטים אלה יש דברים רבים שיכולים לפוצץ את כל המשא ומתן. לדבריהם, הדיון הגיע לפרטים כמו מספר האוהלים והקרוואנים למגורים, מנגנון הכנסתם ומקומות הצבתם ברצועת עזה. “המקורות” הוסיפו כי הנושאים ההומניטריים הקשורים באספקת קורת גג, סיוע במוצרי מזון וסיוע רפואי, וכן חזרת תושבי צפון רצועת עזה, זוכים לקדימות על פני נושא עסקת החטופים שעדיין לא נדון לעומק, וכי הדבר נובע מכך שבשלב הנוכחי חמאס נותנת עדיפות לנושאים הומניטריים הקשורים לאזרחים הפלסטינים. בדיווח גם נמסר, כי ישראל עדיין מסרבת להתחייב למספר מסוים וברור של משאיות סיוע שהיא תכניס לרצועת עזה במהלך ההפוגה. כמו כן, ישראל מתנגדת לחזרת גברים בוגרים לצפון רצועת עזה, למעט קשישים, דבר שחמאס רואה בו פירוק משפחות והיא נחושה להתנגד לכך (אלאח’באר הלבנוני, 29 בפברואר 2024).
    • וליד אלכילאני, האחראי על ההסברה בחמאס בלבנון, אמר בראיון, כי קיים “הסכם עקרוני” בין חמאס לישראל להכנסת סיוע, אך נושא חזרת התושבים העקורים מצריך דיונים נוספים. הוא הוסיף כי חמאס בוחנת את המסמך שהוצג לה, לרבות תנאים שהכניסו המשתתפים במפגש בפריס, והיא תספק תשובות במהלך הימים הקרובים. הוא הביע אופטימיות זהירה וציין שחמאס מגלה עמדה חיובית בהתייחסותה למה שמוצג לה, אך היא בשלב של בחינת המסמך וקשר עם כל הצדדים, ובהם הארגונים הפלסטיניים וכל מי שיש לו חלק בעניין זה. אלכילאני הדגיש כי עמדת חמאס ברורה לפיה יש להביא להפסקת אש תחילה ואחריה עיסוק בשאר הנושאים. לגבי המצב הנוכחי של המשא ומתן אמר אלכילאני כי אין תנאים ישראליים חדשים, המסמך זהה, וחמאס דחתה כל מסמך חדש. הוא הדגיש כי נקודת המחלוקת העיקרית היא שחמאס רוצה הפסקת אש מוחלטת, בעוד ישראל רוצה הפוגות או הפסקת אש לסירוגין. כן ציין כי התנועה גילתה גמישות רבה בנושא האסירים (סוכנות הידיעות של העולם הערבי (AWP), 29 בפברואר 2024).
    • מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי אין סתירה בהצהרות בכירי חמאס, וכי הצהרותיהם ברורות. הוא הוסיף כי תיאור דרישות חמאס כ”הזויות ולא מציאותיות” מצד נתניהו אינן מבטאות את עמדת התנועה. לדברי נזאל הסכם המסגרת בעקבות ועידת פריס-1 דיבר על מסגרת בת שלושה שלבים, וזו הייתה מסגרת רחבה וכללית שלא נכנסה לפרטים. הסכם המסגרת בעקבות ועידת פריס-2 נכנס ליותר פרטים, אבל הוא מדבר רק על שלב אחד ברור והשלבים השני והשלישי אינם ידועים. לדברי נזאל דרישות חמאס הן: הפסקת אש קבועה. היא לא חייבת להיות בשלב הראשון, אבל ההסכם צריך להוביל להפסקת אש; על כוחות צה”ל לסגת מרצועת עזה. הם יכולים להתחיל להתמקם מחוץ לאזורים המאוכלסים בצפיפות, אך לאחר מכן עליהם לעזוב את הרצועה; יש להכניס אספקת מזון, תרופות ודלק ללא מגבלות או תנאים; צריך להכניס כל מה שקשור לקורת גג זמנית עבור העקורים עד שיחל השיקום לאחר סיום המלחמה; על העקורים לשוב למקומות מגוריהם. רק לאחר מכן אפשר יהיה לדון בכל מה שקשור לעסקת החטופים, שהינה סוגיה מפורטת בפני עצמה (אתר ערוץ אלשרק, 28 בפברואר 2024).
    • בהתבטאות נווספת אמר מחמד נזאל כי מתנהל דיון בנוגע למגבלות והתנאים שישראל מציבה בכל הקשור להכנסת הסיוע לרצועה. הוא ציין, כי הם מקווים שבימים הקרובים הם יצליחו לגשר על הפערים ויושגו הבנות שיגשימו, ולו במינימום, את האינטרסים של העם הפלסטיני. באשר לערבויות, נזאל ציין כי הערבויות הנדרשות הם משלושת הגורמים המתווכים, וכי כאשר יגיעו להבנות בנוגע לנקודות שבמחלוקת, ניתן יהיה לבקש ערבויות גם מהמדינות שחמאס הזכירה בתשובתה כמו תורכיה ורוסיה. אולם, עד כה הם לא הגיעו לנקודה הזו, כך שאין מה לדבר על ערבויות. בנושא חזרת העקורים, והדיווחים כי ישראל מתנגדת לחזרת הצעירים, אמר כי הוא יכול לומר שהדבר נדחה על ידי חמאס, והם מתעקשים על חזרתם של כל העקורים (ערוץ ההיוטיוב של ערוץ אלערבי, 29 בפברואר 2024).

חזרה לעיקרים

רצועת עזה
נפגעים פלסטינים
  • משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן ב-29 בפברואר 2024 נכון ל- 11:45, כי ביממה האחרונה נהרגו ברצועה בתקיפות צה”ל 81 פלסטינים ונפצעו 132. מאז תחילת המלחמה ברצועה נהרגו 30,035 פלסטינים ונפצעו 70,475 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 29 בפברואר 2024).
משילות חמאס
  • משרד הפנים של ממשל חמאס ברצועת עזה הקים “ועדת הגנה עממית” ברפיח שנועדה לסייע באכיפת החוק נגד בעלי עסקים שמעלים את המחירים בשווקים (אלג’זירה, 29 בפברואר 2024). בתמונות שפורסמו נראים פעילי הוועדה כשהם רעולי פנים וחמושים בכלי נשק ובאלות אך ללא סממנים המעידים על היותם קשורים לחמאס או לארגונים אחרים. אחד מחברי הוועדה אמר בראיון כי הם יכו ” באגרוף ברזל” את כל מי שיעלה את מחירי הסחורות תוך ניצול סבל העם הפלסטיני (אלג’זירה, 29 בפברואר 2024).[1]
  • אחד הפעילים שהתראיין לכתבה שפרסם חסן אצליח ציין, כי הוועדה הוקמה במטרה לסייע למשרד הפנים ולמשטרה למנוע האמרת מחירים בשווקים ולנקוט ביד קשה נגד סוחרים שיפקיעו מחירים (ערוץ הטלגרם של חסן אצליח, 28 בפברואר 2024). יצוין, כי ב-28 בפברואר התקיימה הפגנת מחאה גדולה ברפיח נגד המחירים הגבוהים בשווקים.
חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח 
 (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
     חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח 
 (חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
חמושים מטעם משרד הפנים מפקחים על המחירים ברפיח
(חשבון X של QUDSN, 28 בפברואר 2024)
  • מערכת הביטחון בישראל בודקת מול שלטונות מצרים האם קצין בכיר במשטרת חמאס הצליח להימלט מרצועת עזה באישור המצרים. “מקורות פלסטיניים” ברצועת עזה טענו כי איימן אלבטניג׳י, ששימש עד לאחרונה דובר משטרת חמאס, הצליח להיכנס לרשימות המורשים ליציאה דרך מעבר רפיח, יחד עם שניים מבניו, ולצאת באישור המצרים (מי שעוברים היום במעבר רפיח הם רק תושבי רצועת עזה שצריכים לצאת לטיפול רפואי מיוחד או בעלי אזרחות זרה). הרשימות אמורות לעבור ליחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים, ובהמשך גם לאבחון ביטחוני של שירות הביטחון הכללי. ביחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים הופתעו לגלות על כך וציינו בתגובה שמעבר רפיח נשלט ביטחונית וריבונית על ידי מצרים, ומתחילת המלחמה מתקיימים מאמצים גדולים לתיאום עם שלטונות מצרים לניטור ואבחון ביטחוני של תנועת העוברים במעבר רפיח. בקשה ליציאת אימן בטניג׳י לא הועברה לגורמי הביטחון הרלוונטיים בישראל (יומן הבוקר גלי צה”ל, 29 בפברואר 2024).
  • ברשתות החברתיות דווח ביומיים האחרונים כי שמו של דובר משטרת חמאס בעזה לשעבר, “עמיד” אימן עמר אלבטניג’י, הופיע ברשימת התיאום ליציאה מרצועת עזה דרך מעבר רפיח. גולשים פירסמו תמונה של הרשימה שבה שמו היה מחוק ומעליו שמותיהם של בנו ובתו (דף הפייסבוק wattan24com, 28 בפברואר 2024; חשבון X של Muhib Mohammad, 27 בפברואר 2024). בהמשך דווח כי מצרים מנעה את יציאתו של אלבטניג’י מרצועת עזה, והחזירה אותו ואת בנו מהמעבר (דף הפייסבוק של Taghreed M Elsayid, 28 בפברואר 2024; חשבון X של @Hasan19Hussam, 28 בפברואר 2024).
דובר משטרת חמאס, אימן אלבטניג'י, על-רקע השורה של שמו שנמחקה ברשימת היוצאים מעזה (דף הפייסבוק wattan24com, 28 בפברואר 2024)
דובר משטרת חמאס, אימן אלבטניג’י, על-רקע השורה של שמו שנמחקה ברשימת היוצאים מעזה
(דף הפייסבוק wattan24com, 28 בפברואר 2024)

חזרה לעיקרים

הזירה הצפונית
פעילות בשטח
  • ביממה האחרונה קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע ארבע תקיפות באמצעות שיגור טילי נ”ט ורקטות וירי פגזי תותח (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית, 29-28 בפברואר 2024).
תקיפות תגובה של צה”ל
  • בתגובה לפעילות חזבאללה תקפו מטוסי קרב תשתיות צבאיות של חזבאללה במספר מוקדים בדרום לבנון ביניהם: כפרא, צדיקין אבל אלסקי, בנת ג’ביל ויארין, ג’בל בלט ועוד. כמו כן תקפו את המשגר ממנו בוצע שיגור הרקטות לעבר קריית שמונה. הכוחות גם ביצעו ירי ארטילרי לעבר אזור חולה (דובר צה”ל, 29-28 בפברואר 2024).
  • רשת אלמיאדין דיווחה על תקיפות ישראליות בדרום לבנון ועל מספר פצועים בעקבות תקיפות בצדיקין אלמיאדין, 29 בפברואר 2024). אתר החדשות לבנון 24 דיווח על שני הרוגים בתקיפה שבוצעה בכפרא ועל פציעתם של מספר בני אדם נוספים (לבנון 24, 29 בפברואר 2024).
 תקיפת תשתית צבאית באזור כפרא.     תקיפת תשתית צבאית באזור צדיקין 
(דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת תשתית צבאית באזור כפרא. משמאל: תקיפת תשתית צבאית באזור צדיקין
(דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
תקיפת תשתית צבאית באזור בנת ג'בל.     תקיפת תשתיות צבאיות באזור יארין 
(דובר צה"ל, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפת תשתית צבאית באזור בנת ג’בל. משמאל: תקיפת תשתיות צבאיות באזור יארין
(דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024)
 תקיפה בבנת ג'ביל (חשבון X של עלי שעיב, 28 בפברואר 2024).     תקיפה בכפרא (חשבון X של Rabih Darido, 28 בפברואר 2024)
מימין: תקיפה בבנת ג’ביל (חשבון X של עלי שעיב, 28 בפברואר 2024). משמאל: תקיפה בכפרא (חשבון X של Rabih Darido, 28 בפברואר 2024)
חזבאללה – איראן

“מקורות בלעדיים” חשפו כי חסן נצראללה, מזכ”ל חזבאללה, ואסמאעיל קאא’ני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה האיראניים, נועדו ב-26 בפברואר 2024 בבירות. על פי הדיווח, במהלך הפגישה קאא’ני נתן “אור ירוק” לחזבאללה להסלים את פעולותיו, אם צה”ל יחל בפעולה קרקעית ברפיח. זאת, מחשש שדרום לבנון תהיה הבאה בתור. עוד ציינו, כי נצראללה ביקש מקאא’ני לשלוח ללבנון טילים בליסטיים לטווחים קצרים ובינוניים, כלי טיס בלתי מאוישים ומערכות מעקב ותקשורת וכי קאא’ני נענה לבקשתו ופקד לפתוח עבור חזבאללה את מחסני אמצעי הלחימה של משמרות המהפכה בסוריה. על פי “מקורות איראנים” קאא’ני הגיע לבירות בשל “כעס איראני” על שיגור הרקטות לעבר הבסיס בצפת ב-14 בפברואר 2024[2] . על פי הדיווח התקיפה לא תואמה עם איראן והיא נוגדת את עמדתה אשר קוראת “לנקוט במדיניות של סבלנות אסטרטגית” (ערבי פוסט, 29 בפברואר 2024). יוזכר כי חזבאללה לא קיבל אחריות לתקיפה ועל פי כלי תקשורת בלבנון פעיליו לא ביצע את השיגורים.

ממשל לבנון
  • נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר בלבנון, מסר במהלך ישיבת הממשלה, כי הישיבה נערכת בעקבות המשך התוקפנות הישראלית נגד דרום לבנון ואזורים לבנוניים נוספים. הוא ציין, כי לבנון מחדשת את הדרישה מהקהילה הבינלאומית ומנציגי המדינות השונות שהם עמם במגע להפעיל לחץ על ישראל לעצירת התקיפות ואת הפרת הריבונות הלבנונית ואת הדרישה ליישם את החלטה 1701. עוד ציין כי הם מעריכים מאוד את המאמץ הצרפתי והאמריקני להגנה על לבנון והם סומכים על המאמצים שהם משקיעים לרסן את התוקפנות (חשבון X של לשכת ראש ממשלת לבנון, 28 בפברואר 2024).
סוריה
  • “מקור צבאי סורי” מסר כי ב-28 בפברואר 2024 בסביבות השעה 21:35 (שעון סוריה) תקפה ישראל מכיוון רמת הגולן מספר נקודות באזור דמשק. לדברי ההודעה, מערכות ההגנה האווירית הסוריות הגיבו לירי הטילים ואף הפילו חלק מהם ונגרם נזק חומרי בלבד (סאנא, 28 בפברואר 2024).
  • רשת שאם, המזוהה עם האופוזיציה הסורית, פרסמה תיעוד של “התקיפות הישראליות בסוריה” ודיווחה כי הן בוצעו נגד מוצב צבאי השייך לכוחות אלאסד ולמיליציות איראניות באזור ילדא שמדרום לדמשק (רשת שאם, 28 בפברואר 2024).
  • מרכז המעקב הסורי דווח, כי התקיפות בוצעו נגד שני מבנים בחווה חקלאית ובמרכז אימונים של המיליציות הסוריות: המבנה הראשון ממוקם על ציר בבילא – אלסידה זינב (Babeela – Al-Sayyeda Zaynab) בקרבת פארק סלימאני והמבנה השני בין אלחג’ירה ואלסידה זינב במרחב הכפרי של דמשק. צוין, כי שני פעילי מיליציות, הפועלות בחסות חזבאללה נהרגו וששה נפצעו. בנוסף לכך, פרצו שריפות ודווח על מספר נעדרים (מרכז המעקב סורי לזכויות אדם, 29 בפברואר 2024).
שריפה שפרצה כתוצאה מהתקיפה (שאם, 28 בפברואר 2024)
שריפה שפרצה כתוצאה מהתקיפה (שאם, 28 בפברואר 2024)
  • ב-29 בפברואר 2024 בשעות הבוקר דווח כי מכונית נתקפה באזור אלקציר שבסוריה, בסמוך לגבול לבנון וכי ממידע ראשוני עולה שהיא הותקפה באמצעות כלי טיס בלתי מאויש. דווח שהדי פיצוצים נשמעו בסביבת דמשק וקרוב לוודאי שמקורם בירי מערכות ההגנ”א (ערוץ הטלגרם של רדיו שאם, 29 בפברואר 2024). אלמיאדין דיווחה כי מדובר בכלי טיס ישראלי )אלמיאדין, 29 בפברואר 2024).
  • מדיווח נוסף עלה כי התקיפה בוצעה נגד כלי רכב בקרבת אלנהריה (Al-Nahriyeh), כארבעה ק”מ מדרום-מערב לאלקציר (Al-Quseir) וכחמישה ק”מ מצפון-מזרח לגבול סוריה-לבנון (חשבון X של Syria TV, 29 בפברואר 2024). עוד דווח כי כלי הרכב שהותקף היה שייך לחזבאללה (סוכנות הידיעות ת’קה Thiqa News Agency, 29 בפברואר 2024). בהמשך לכך, דווח כי אדם אחד נהרג (אלוטן, 29 בפברואר 2024).

חזרה לעיקרים

ישראל, יהודה ושומרון
פעילות סיכול ומנע
  • כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע. ב-28 בפברואר 2024, בשעות הלילה, עצרו כוחות עשרה מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון. בג’נין עצרו הכוחות מבוקש, ופעלו לחישוף מטענים שהוטמנו מתחת לצירים במטרה לפגוע בכוחות. כלי טיס תקף פעיל חמוש שזוהה במרחב. ביטא (דרומית לחברון) עצרו הכוחות שישה מבוקשים, תחקרו חשודים רבים והחרימו אמצעי לחימה. בקלקיליה עצרו שני מבוקשים ובאבו קש (צפונית לראמאללה) עצרו הכוחות מבוקש נוסף (דובר צה”ל, 28 בפברואר 2024).
  • הפלסטינים דיווחו כי בפעילות כוחות הביטחון הישראלים בעיירה בית פוריכ, מזרחית לשכם, נהרג בשאר נהאד חנני מבית פוריכ (ופא, 29 בפברואר 2024). החזית העממית לשחרור פלסטין והזרוע הצבאית שלה, גדודי אבו עלי מצטפא, פרסמו הודעת אבל על מותו של חנני, בן 18, וציינו כי היה פעיל החזית (חשבון X של פלסטין און ליין, 29 בפברואר 2024).
  • משרד הבריאות ברשות דיווח על מותו של אבראהים מחאמיד, שמת מפצעיו, לאחר שנפצע מירי כוחות הביטחון במחנה הפליטים נור שמס בטולכרם ב-19 באוקטובר 2023 בעת שניסה לפנות את בנו (ופא, 29 בפברואר 2024).
מות אסיר פלסטיני
  • הרשות לענייני אסירים ומועדון האסיר הפלסטיני מסרו על מותו של האסיר חולה הסרטן עאצף אלרפאעי, בן 22, מהכפר כפר עין, צפונית-מערבית לראמאללה, שהיה עצור מאז 24 בספטמבר 2022. הם האשימו את ישראל בהזנחה וסחבת בטיפול בו. צוין כי זהו האסיר הפלסטיני ה-11 ששהה בבתי הכלא בישראל שמת מתחילת המלחמה (ופא, 29 בפברואר 2024). תנועת פתח במחוז ראמאללה ואלבירה הכריזה על שביתה כללית בעקבות מותו (ערוץ הטלגרם של ערוץ “עודה” של נציבות ההסברה והתרבות של ‘פתח’, 29 בפברואר 2024).
הרשות הפלסטינית
  • אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית, נועד עם פיליפ לאזריני, הנציב הכללי של אונר”א. בפגישה הדגיש אבו מאזן כי הוא דוחה את הקמפיין שהובילה ממשלת ישראל נגד הסוכנות שמטרתה, לדבריו, היא לחסל את סוגיית הפליטים הפלסטינים. הוא ציין את חשיבות התפקיד שממלאת אונר”א וחידש את קריאתו למדינות שנקטו עמדה כלפיה לחזור בהן מהחלטתן. עוד הדגיש בפגישה את הצורך להפסיק באופן מיידי את התוקפנות הישראלית המתמשכת נגד הפלסטינים, לאפשר פתיחת מסדרונות הומניטריים לרצועה ולספק סיוע (ופא, 28 בפברואר 2024).
פגישת אבו מאזן לאזריני (ופא, 28 בפברואר 2024)
פגישת אבו מאזן לאזריני (ופא, 28 בפברואר 2024)
  • אבו מאזן, שלח איגרות למספר נשיאים, ראשי ממשלה וראשי ארגונים בהן הדגיש את התנגדות הרשות הפלסטינית לתכנית ממשלת ישראל ליום שאחרי המלחמה ברצועה. לדברי האיגרת, תכנית זו מנוגדת לחוק הבינלאומי והיא מאשרת את כוונת ממשלת ישראל ליישב מחדש את רצועת עזה ולספח את השטחים הפלסטיניים. עוד צוין, כי רצועת עזה היא חלק בלתי נפרד “ממדינת פלסטין”, והם מוכנים לעשות את כל הדרוש כדי לקבל את אחריות השליטה ברצועת עזה, יהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, ומוכנים לפעול כדי להשיג ביטחון, שלום ויציבות באזור במסגרת שלום כולל (ופא, 29 בפברואר 2024).
  • ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, אמר כי בעת הנוכחית זהו לא הזמן לממשלה שחמאס תהיה חלק ממנה משום שבמקרה כזה היא תוחרם על ידי מספר מדינות, כפי שקרה בעבר. לדבריו, הם לא מעוניינים להיות במצב שכזה, הם רוצים להיות מקובלים ולהיות מעורבים באופן מלא בקהילה הבינלאומית. יותר מאוחר, כשהמצב יהיה מתאים, אז הם יוכלו לשקול את האופציה הזאת. הוא ציין שהם מאמינים שבחמאס תומכים ברעיון להקים ממשלה טכנוקרטית וברגע שהמצב יתייצב יתכן שהם יוכלו לחשוב על בחירות שיקבעו את צורת הממשלה שתשלוט לאחר מכן במדינת פלסטין (סוכנות הידיעות הצרפתית, 28 בפברואר 2024).
הזירה הבינערבית
מצרים
  • נשיא מצרים, עבד אלפתאח אלסיסי, אמר כי הם מקווים להגיע להפסקת אש ברצועת עזה בימים הקרובים וכי מצרים נחושה להקל על סבלם של תושבי הרצועה. הוא ציין שהם דואגים שמעבר רפיח יהיה דרך לספק סיוע לרצועת עזה ולהעברת פצועים וציין שמצרים מעולם לא סגרה את המעבר. הוא הדגיש כי מצרים תמשיך לתמוך בסוגיה הפלסטינית עד להכרה במדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967 (אלקאהרה, 28 בפברואר 2024).
הזירה הבינלאומית
צרפת
  • עמנואל מקרון, נשיא צרפת, שוחח עם מחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי. בשיחה אמר מקרון כי הם מוכנים לפעול להשגת תנאים לשלום במזרח התיכון וכי צרפת מוכנה לפעול לצד סעודיה כדי לעצור את התרחבות הסכסוך באזור. השניים הדגישו את הצורך להגיע בדחיפות להסכם הפסקת אש ברצועת עזה (סוכנות הידיעות הצרפתית, 29 בפברואר 2024). השניים גם הסכימו לספק 200 מיליון דולר לתמיכה בעם הפלסטיני. הם קראו לפתיחת כל המעברים היבשתיים לרצועת עזה וציינו את הצורך בהמשך מאמצי התיווך כדי להצליח להגיע להפוגה ולשחרר את החטופים (סוכנות הידיעות הקטרית, 29 בפברואר 2024).

[1] אודות פעילות ממשל חמאס במהלך המלחמה ראו פרסום מרכז המידע מ- 19 בפברואר 2024 :"משילות חמאס ברצועת עזה: פעילות מוסדות ממשל וציבור"
[2] ב-14 בפברואר 2024 בשעות הבוקר שוגר מטח רקטות לעבר הגליל העליון. לפחות שמונה רקטות שוגרו לעבר העיר צפת. כתוצאה משיגור הרקטות נהרגה אישה ושמונה בני אדם נפצעו. כלי תקשורת ערביים דיווחו כי המטחים לעבר הגליל העליון כוונו, בין היתר, לעבר בסיס הבקרה האווירית של חיל האוויר במירון ובסיס פיקוד הצפון בצפת (אלערביה, 14 בפברואר 2024). חזבאללה לא קיבל אחריות על שיגור הרקטות. מקורות שהוגדרו "יודעי דבר" דיווחו כי חזבאללה לא היה זה שתקף את הבסיס הישראלי (אלנשרה, 14 בפברואר 2024).