עיקרים
-
הזירה הדרומית: פעילות כוחות צה”ל התמקדה ביממה האחרונה בעיקר באזור ח’אן יונס, שבדרום הרצועה. הכוחות הגבירות בשטח את הלחץ על חמאס ופעלו נגד חוליות מחבלים רבות הפזורות בשטח. -
על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,300 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 556 חיילים וקצינים. 132 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה. 121 הוחזרו לישראל. למרות הדיווחים אודות פעילות אינטנסיבית סביב נושא עסקת חטופים והצעות שונות שהועלו, נראה כי עדיין ישנם פערים גדולים בין הצדדים וטרם הושגה התקדמות. גורמי חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין מציינים כי לא הושגו הבנות וכי התנאי שלהם לכל עסקה הוא הפסקת אש כללית ונסיגת כוחות צה”ל מהרצועה. -
רצועת עזה: גורמי רפואה ברצועת עזה ממשיכים לדווח על תנועת אזרחים מאזורי הקרבות בח’אן יונס לאזור רפיח. לשכת אבו מאזן פרסמה הודעה ובה הזהירה מפני הסכנה בדרישת ישראל מתושבי ח’אן יונס ולהתקדם לכיוון רפיח שמהווה בראייתם “פשע מלחמה”. -
הזירה הצפונית: ביממה אחרונה קיבל חזבאללה אחריות לביצוע תקיפה אחת נגד ישראל. בתגובה לתקיפת בסיס חיל האוויר במירון ב-23 בינואר 2024 תקפו מטוסי חיל האוויר יעדי טרור של חזבאללה בדרום לבנון ביניהם נכס צבאי שהופעל על ידי חזבאללה בשיתוף גורמים איראניים. -
יהודה ושומרון: חמאס קיבלו אחריות על ביצוע פיגוע ירי, נגד עמדה של צה”ל, בצומת עינב, מזרחית לקלקיליה. -
מיליציות פרו איראניות: כוחות צבא ארה”ב תקפו שלושה יעדים של גדודי חזבאללה בתגובה לתקיפות נגד בסיסי צבא ארה”ב ובמיוחד התקיפה נגד בסיס עין אלאסד. שלטונות עיראק גינו את התקיפה וציינו כי היא מהווה הפרת הריבונות של עיראק. דוברי המיליציות ציינו כי הם ימשיכו בפעילותם ואף ירחיבו אותן. -
מועצת הביטחון של האו”ם התכנסה פעם נוספת, בדרג שרי חוץ, לדיון בנושא המלחמה ברצועת עזה.
הזירה הדרומית
- דרום הרצועה: מוקד הלחימה הוא אזור ח’אן יונס. כוחות צה”ל הגבירו את הלחץ על חמאס והם פועלים נגד חוליות מחבלים רבות המצויות בשטח באמצעות ירי צלפים, טנקים ובתקיפות אוויריות. חיל האוויר מסייע לכוחות המתמרנים בתקיפת חוליות ובהשמדת תשתיות טרור (דובר צה”ל, 24 בינואר 2024). במהלך הפעילות איתרו כוחות צה”ל מרחב אסטרטגי, שהוקם על ידי חמאס, שמוקם בלב שכונת מגורים וסמוך לשני בתי ספר. במקום נמצאו פירים רבים שהובילו למנהרה באורך של כקילומטר וחצי, שם מוקמה מעבדה ומחרטה לייצור רקטות, הגדולה ביותר שאותרה עד כה בדרום הרצועה (דובר צה”ל, 23 בינואר 2024).
תיעוד פעילות כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 24 בינואר 2024)
המנהרה שחשפו כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 23 בינואר 2024)
המחרטה התת קרקעית שאותרה (דובר צה”ל, 23 בינואר 2024)
- כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על פעילות צה”ל בח’אן יונס בעיקר באזור הסמוך לבית החולים נאצר ובמחנה הפליטים ח’אן יונס, במערב העיר (מען, 24 בינואר 2024). ד”ר אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות בעזה (הנשלט ע”י חמאס), עדכן, כי כוחות צה”ל כיתרו את בית החולים נאצר באופן כזה שהצוותים הרפואיים אינם יכולים להעביר חולים לבית חולים שדה הירדני, הסמוך לו (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 23 בינואר 2024). כתב ערוץ אלערבי, דיווח כי סמוך לבית החולים מתנהלים חילופי אש כבדים בין כוחות צה”ל לאנשי ההתנגדות (ערוץ אלערבי, 24 בינואר 2024). במקביל, דווח כי כוחות צה”ל המשיכו לכתר את בית החולים אלח’יר ואוניברסיטת אלאקצא (מערב ח’אן יונס), שם שוהים מפונים רבים. כמו כן נורו פגזים לעבר מחנה הפליטים ח’אן יונס ולעבר מרכז העיר (חשבון X של שהאב, 24 בינואר 2024).
- מרכז הרצועה: כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי כוחות צה”ל המשיכו להרוס בתים בין הכפר אלמצדר למחנה הפליטים אלמע’אזי (מען, 24 בינואר 2024).
- שעות רבות לאחר האירוע בו נהרגו 21 לוחמי צה”ל סמוך למחנה הפליטים אלמע’אזי, קיבלה חמאס אחריות לביצוע “פעולה משולבת” שבה נהרגו 21 חיילי צה”ל. לטענת חמאס, פעיליה תקפו באמצעות רקטה בית שנכלא בו כוח הנדסה של צה”ל. לדברי חמאס, התקיפה גרמה לפיצוץ התחמושת והציוד ההנדסי שהיה ברשות החיילים והבית נהרס לחלוטין. במקביל, תקפו הפעילים טנק מרכבה שהיו בתוכו חיילים, באמצעות רקטת אליאסין 105. בהודעת התנועה צוין גם, כי כוחותיה פוצצו שדה מוקשים בעת שכוח צה”ל נוסף נכח במקום (ערוץ הטלגרם של חמאס, 23 בינואר 2024).
- סאמי אבו זהרי, ראש המחלקה המדינית של חמאס ב”חוץ”, אמר כי על ממשל ארה”ב ועל ישראל להבין היטב את המסר מ”הפעולות האיכותיות” ב-22 בינואר 2024, לפיו כוחה של ההתנגדות גדל ואינו פוחת, והאפשרות לחסל את חמאס היא סוג של אשליה. הוא הדגיש כי הגיע הזמן להכיר בזכויות של העם הפלסטיני לחופש, הגדרה עצמית, והקמת המדינה הפלסטינית (ערוץ הטלגרם של שהאב, 23 בינואר 2024). וליד אלכילאני, האחראי על ההסברה בחמאס בלבנון, אמר כי הפעולה הזו גורמת לתושבי רצועת עזה ולפלסטינים לשכוח מהפשעים שמבצעת ישראל נגדם, וכי היא תגביר ותעמיק את המחלוקת הפנימית בין חברי קבינט המלחמה ותגרום להפגנות גדולות יותר בעורף הישראלי (Lebanon Debate, 23 בינואר 2024).
פיצוץ האזור בו נהרגו חיילי צה”ל סמוך למחנה הפליטים אלמע’אזי
(ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 23 בינואר 2024)
- העיר עזה: כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על תקיפות צה”ל ברחבי העיר במיוחד במחנה הפליטים אלשאטי, שכונת תל אלהוא וזיתון (מען, 24 בינואר 2024).
- צפון הרצועה: כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על תקיפות באזור ג’באליא (מען, 24 בינואר 2024).
נפגעים ישראלים
- על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר 2023 נהרגו כ- 1,300 בני אדם. על פי דובר צה”ל, 556 מהם חיילים וקצינים (מתוכם נהרגו 221 מתחילת התמרון הקרקעי ב- 27 באוקטובר 2023). 132 אזרחים וחיילים חטופים נמצאים עדיין בשטח רצועת עזה. 121 הוחזרו לישראל.
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
- למרות הדיווחים אודות פעילות אינטנסיבית סביב נושא עסקת החטופים נראה, כי עדיין ישנם פערים גדולים בין הצדדים וטרם הושגה התקדמות.
- ג’ון קירבי, דובר הבית הלבן, מסר כי ברט מקגורק, שליח ארה”ב למזרח התיכון, נמצא בקהיר ועוסק בקידום עסקת החטופים, בסוגיית הנורמליזציה בין סעודיה לישראל ובהפסקת אש. הוא ציין כי ארה”ב תתמוך בהפסקת אש הומניטרית ארוכה יותר, והוסיף כי הם מקיימים שיחות אקטיביות בנוגע לחטופים. לדבריו, עתידה של הרצועה לא יכול לכלול את הנהגת חמאס (רויטרס, 23 בינואר 2024). עבאס כאמל, ראש המודיעין המצרי, נועד עם ברט מקגורק, ודן עימו בדרכים ליישם עסקת חטופים במהרה. עוד דנו השניים בדרכים להעביר סיוע הומניטרי לרצועה וכן גם ביוזמות שהוצעו עד כה לעסקת חטופים (אלשרק, 23 בינואר 2024). במקביל, דווח, כי משלחת מטעם חמאס נמצאת כעת בקהיר ונפגשת עם עבאס כאמל, כדי לדון בהצעות להפסקת אש (אלשרק, 23 בינואר 2024).
- “בכיר מצרי” מסר כי חמאס דחתה הצעה ישראלית להפסקת אש שתימשך כחודשיים ובמהלכה כל החטופים ישוחררו בתמורה לשחרור אסירים פלסטינים ומתן אפשרות לבכירי חמאס להגר מהרצועה למדינות אחרות. לדברי “הבכיר” חמאס עומדת על כך שלא ישוחררו חטופים נוספים עד שישראל תסיים את התקיפות על הרצועה ותצא ממנה (AP, 23 בינואר 2024).
- גורם שהוגדר “בכיר בחמאס” אמר כי הם דוחים את הצעת ישראל להפסיק את הלחימה למשך חודשיים, והוסיף כי אף אחד לא יקבל עסקה להפסקת אש לחודשיים כי ישראל תחזור לבצע מעשי טבח. לדבריו, הם מבקשים את עצירת התוקפנות הישראלית ברצועת עזה ונסיגת הכוחות הישראליים, ורק אז עסקת חטופים (אלשרק, 23 בינואר 2024).
- אסאמה חמדאן, בכיר חמאס, אישר את הדיווח לפיו ישראל העבירה לחמאס, באמצעות מתווכים מצריים וקטרים, הצעה להפסיק את הלחימה למשך חודשיים כחלק מעסקה רב-שלבית הכוללת שחרור החטופים הישראלים. הוא ציין, כי עדיין אין הצעות רציניות מצד ישראל, וכי בנימין נתניהו נוקט בשקר והונאה. לדבריו, הדיווח הוא תרגיל ישראלי ולא ניתן לדבר על הצעות ישראליות רציניות עד כה, משום שהישראלים עצמם אומרים בפומבי כי הלחימה נמשכת ומטרות הלחימה נמשכות. חמדאן הדגיש את התנאים בהם דבקה חמאס ליישום עסקת חטופים: סיומה המוחלט והחד משמעי של התוקפנות הישראלית. לדבריו, הפלסטינים לא מחפשים פתרונות זמניים, אלא רוצה לשים קץ לתוקפנות (סוכנות הידיעות של העולם הערבי (AWP), 24 בינואר 2024).
- בהתבטאות נוספת אמר אסאמה חמדאן כי הוצגו מספר הצעות מישראל “ששולחת הצעות לכל הכיוונים”, אולם, סיכום הרעיונות הישראליים עד כה הוא שישראל רוצה הפוגה כדי לארגן את שורותיה ואז לחדש את הלחימה. הוא הדגיש כי לא ייתכן שההתנגדות או כל גורם בר דעת יסכימו לרעיון כזה. לדבריו, להם יש רעיון אחר והם העבירו אותו למתווכים, כרעיון המקובל עליהם הכולל את המרכיבים הבאים: התוקפנות נגד הרצועה צריכה להסתיים באופן מוחלט וכולל, כולל נסיגת כוחות צה”ל מהרצועה, שיקום הרצועה וסיום המצור עליה; מתן ערבויות בינלאומיות שהתוקפנות לא תישנה; לאחר מכן ניתן לדבר על עסקת חילופין כוללת. לדבריו, כל הצעה שאינה כוללת את שלושת המרכיבים הללו אינה הצעה רצינית. לגבי יציאת הנהגת חמאס מהרצועה אמר כי לא הגיעה אליהם הצעה כזו, וכי מי שמעלה רעיונות כאלה אינו מבין את משמעות הזיקה לאדמה ולמולדת (ערוץ היוטיוב Al Mayadeen Programs, 23 בינואר 2024).
- ע’אזי חמד, חבר הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, ציין כי חמאס דוחה את ההצעה הישראלית להפסיק את הלחימה למשך חודשיים כחלק מעסקה רב-שלבית הכוללת את שחרור החטופים הישראלים. הוא שב והדגיש כי חמאס מתעקשת על הפסקה מוחלטת של המלחמה ונסיגת הכוחות הישראליים מרצועת עזה לפני דיבורים בנושא החטופים (AWP, 24 בינואר 2024).
- וליד אלכילאני, האחראי על ההסברה בחמאס בלבנון, ציין כי ישנן כמה הצעות, אך עד כה הן לא הגיעו למצב שבו ניתן לומר שהם קרובים להסכם. לדבריו, כל הצעה שמוצגת להם נבחנת על ידי ההנהגה ולאחר מכן הם משיבים למתווכים. לדבריו, עמדת “ההתנגדות” התמקדה תמיד בהפסקת אש מוחלטת וכוללת, שאחריה אפשר להמשיך לדיונים בשאר הנושאים. ברם, ישראל רוצה רק שביתת נשק למשך שבוע, שבועיים או אפילו חודשיים, כפי שהוצע לאחרונה, שבמהלכם יוחלפו החטופים במספר פעימות. אבל הם דבקים בתנאי של הפסקת אש מלאה וכוללת, וזה מה שהם הודיעו למתווכים (Lebanon Debate, 23 בינואר 2024).
- מחמד אלהנדי, סגן מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין , אמר כי הם לא מדברים על הפוגות הומניטריות, אלא יש צורך בהפסקת אש ונסיגת כוחות צה”ל מרצועת עזה. הוא הדגיש כי ישראל היא זו שמחפשת מוצא מרצועת עזה, משום שהיא לא תוכל לשאת אבדות לאורך זמן. הוא נשאל האם ייתכן שהם יפגינו גמישות במשא ומתן ואמר כי הם יכולים להפגין גמישות בחלוקה של החטופים לקטגוריות, שלכל אחת מהן מחיר ספציפי, עד לקטגוריה האחרונה שהמחיר שלה הוא ריקון בתי הכלא הישראליים מהאסירים. הוא ציין כי הקטגוריות הן האזרחים, שיש מהם מעט, חיילות, חיילים, וגופות (אתר ערוץ אלג’זירה מבאשר, 24 בינואר 2024).
רצועת עזה
נפגעים פלסטינים
- משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן נכון ל-24 בינואר 2024 שעה 12:15, כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 25,700 פלסטינים ונפצעו 63,740 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 24 בינואר 2024).
המצב ברצועה
- גורמים מח’אן יונס דיווחו על תנועה רבה של תושבים המתפנים מהאזור לכיוון רפיח, זאת בשל הפעילות המאסיבית של צה”ל ברחבי העיר. (מען, 23 בינואר 2024).
- לשכת אבו מאזן פרסמה הודעה ובה הזהירה מפני הסכנה בדרישת ישראל מתושבי ח’אן יונס לעזוב את מקום מגוריהם ולהתקדם לכיוון רפיח, במיוחד לאור העובדה שרובם כבר נעקרו מצפון וממרכז הרצועה. על פי הלשכה, קריאה זו היא “פשע מלחמה” והם קוראים לקהילה הבינלאומית ובפרט לארה”ב, להתערב באופן מיידי כדי למנוע מישראל לבצע אותה (ופא, 23 בינואר 2024).
הפגנה נגד חמאס
- במתחם בית החולים שהדאא’ אלאקצא בדיר אלבלח נערכה הפגנה בדרישה לסיים את המלחמה כדי שהתושבים יוכלו לשוב לבתיהם (חשבון X של ערוץ אלע’ד, 24 בינואר 2024).
ההפגנה בדיר אלבלח. מימין מונף שלט “כן לסיום המלחמה”. משמאל מונף שלט “כן למסירת השבויים”
(חשבון X של ערוץ אלע’ד, 24 בינואר 2024)
הזירה הצפונית
פעילות חזבאללה
- ביממה האחרונה קיבל חזבאללה אחריות לביצוע תקיפה אחת באמצעות שיגור טילי נ”ט ורקטות (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית, 23 בינואר 2024).
- בתגובה לפעילות חזבאללה ב-23 בינואר 2024, ביניהם תקיפה של בסיס חיל האוויר במירון, תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר שורה של מטרות טרור בשטח לבנון. בין היעדים שהותקפו נכס צבאי של חזבאללה שהופעל בשיתוף עם גורמים איראנים .כמו כן, הושמד אתר צבאי של חזבאללה ( דובר צה”ל, 23 בינואר 2024).
- עלי שעיב, כתב רשת אלמנאר, פרסם תמונה שתיעדה את התקיפה, שביצע צה”ל באזור ג’מיג’מה (Jmaijmeh) כעשרה ק”מ ממערב לקריית שמונה (חשבון X של עלי שעיב, 23 בינואר 2024).
תיעוד תקיפת חיל האוויר בג’מיג’מה (חשבון X של עלי שעיב; חשבון X של Fouad Khreiss, 23 בינואר 2024)
ממשל לבנון
- עבדאללה בו חביב, שר החוץ הלבנוני, נועד בניו יורק עם חסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני. בפגישה הדגישו השניים כי יש לעצור את המלחמה לפני שהמצב הנוכחי במזרח התיכון יתדרדר. עבדאללהיאן מסר, כי איראן מנהלת מגעים פוליטיים ומנסה לסיים את העימות. בו חביב גם נועד עם סרגיי לברוב, שר החוץ הרוסי, ודן עימו במתיחות בגבול הדרום עם ישראל ובניסיונות לגרור את לבנון למלחמה (אלנשרה, 23 בינואר 2024).
- בראיון שהעניק סאמי אלג’מיל, יו”ר מפלגת הפלנגות ומתנגד בולט של חזבאללה, הוא תאר את לבנון כ”חטופה”, כאשר המדינה נשלטת למעשה על ידי חזבאללה. הוא הוסיף, כי קיים חשש שהשפעתו של חזבאללה תתרחב גם לנשיאות, והארגון יחזק עוד יותר את שליטתו במדינה. שכן, הממשלה מורכבת מבעלי הברית של חזבאללה. בנוגע להגעה להסכם בין לבנון וישראל ג’מיל ציין, כי כל עוד קיימת עוינות בין שתי המדינות, לא תהיה אפשרות כזאת. ההתמקדות כרגע היא בהפסקת אש, כדי לאפשר לאזרחים בדרום לבנון לחזור לבתיהם. הוא הדגיש, כי חובה על חזבאללה לפעול לפי החוקה, החוק והשוויון בין הלבנונים, וצריך לשתף פעולה כדי להגיע לפתרונות ארוכי טווח בגבולות הדרומיים עם ישראל. בנושא החלטה 1701, ג’מיל ציין, כי חזבאללה וישראל אשמות בהפרת ההחלטה. לטענתו, חזבאללה פתח חזית לתמיכה ברצועת עזה, בעוד שישראל אשמה בהפרת ריבונותה של לבנון. הוא הציע שלבנון, בתמיכה בינלאומית, תאכוף את ריבונותה, ליישם את החלטה 1701 ולפרוס את צבא לבנון לאורך כל הגבול בתיאום עם יוניפי”ל. בנוגע לשאלה אם הצבא הלבנוני מסוגל לשלוט בגבולות, הוא הביע את אמונו, שאם צבא לבנון יקבל אחריות כזו, היא תלווה בתמיכה בינלאומית שתחזק את יכולותיו (סקאי ניוז בערבית, 21 בינואר 2024; אתר הפלנגות / kataeb.org, 22 בינואר 2024).
יהודה ושומרון
פיגוע ירי
- ב-23 בינואר 2024, בשעות הערב, ביצע פלסטיני חמוש ורכוב על אופנוע ירי לעבר עמדת צה”ל בצומת עינב (מזרחית לקלקיליה). כוח צה”ל שהיה במקום ביצע ירי לעברו והוא נהרג. ברשותו נמצאו רובה M-16 ושני סכינים (דובר צה”ל, 23 בינואר 2024).
אמצעי הלחימה שנמצאו ברשות המפגע
(דובר צה”ל, 23 בינואר 2024)
- כלי תקשורת פלסטינים דווחו, על מותו של כרים נשא’ת סלאמה, בן 21 מפרעון (דרומית לטולכרם) (אלאיאם, 24 בינואר 2024). חמאס הודיעה, כי כרים נשא’ת סלאמה, הוא פעיל בזרוע הצבאית של התנועה. לדברי חמאס הפיגוע בוצע כ”תגובה טבעית” לתוקפנות המתמשכת של ישראל נגד הפלסטינים. לדברי חמאס היא תמשיך לגייס פעילים ביהודה, שומרון ובירושלים כדי להסלים את ההתנגדות על כל צורותיה (אלאקצא, 23 בינואר 2024). חמאס גם פרסמה כרזת אבל רשמית מטעמה (אתר פאלאינפו, 23 בינואר 2024).
כרזת אבל רשמית מטעם חמאס (אתר פאלאינפו, 23 בינואר 2024)
פעילות סיכול ומנע
- כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. ביממה האחרונה עצרו כוחות הביטחון שבעה מבוקשים. מאז תחילת המלחמה נעצרו כ-2,700 מבוקשים מהם מעל ל-1,300 פעילי חמאס (ערוץ הטלגרם של דובר צה”ל, 24 בינואר 2024).
- לוחמי צה״ל הרסו בליל 24-23 בינואר 2024 בכפר עוריף (דרומית לשכם) את דירתו של באסל שחאדה, פעיל חמאס שנטל חלק בפיגוע בתחנת הדלק בעלי ב-20 ביוני 2023, בו נרצחו ארבעה ישראלים ונפצעו כמה נוספים. דירותיהם של שאר המחבלים שלקחו חלק בפיגוע נהרסו גם הן בעבר (דובר צה”ל, 24 בינואר 2024).
הריסת בית המחבל (דובר צה”ל, 24 בינואר 2024)
מימין: תיעוד פלסטיני של כניסת הכוחות לכפר עוריף. משמאל: הריסת הבית
(דף הפייסבוק עוריף טיימס, 23, 24 בינואר 2024)
הרשות הפלסטינית
- זיאד הב אלריח, שר הפנים ברשות הפלסטינית, נפגש עם שרת ההגנה של הולנד. בפגישה דנו השניים בשיתוף הפעולה בין הצדדים. אלריח ביקש את סיוע הולנד בהפסקת המלחמה ברצועת עזה ובהכנסת סיוע הומניטארי לרצועה (מען, 23 בינואר 2024).
איראן
מיליציות פרו איראניות
עיראק
- ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על ביצוע שתי תקיפות נגד בסיס עין אלאסד בעיראק באמצעות כלי טיס בלתי מאויש (ערוץ הטלגרם של ההתנגדות, 23 בינואר 2024). ערוץ המזוהה עם המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, דיווח מפי “מקור מיוחד” כי כתוצאה מהתקיפה ישנם נפגעים בשורות צבא ארה”ב (ערוץ הטלגרם צברין ניוז, 23 בינואר 2024).
- פיקוד מרכז של צבא ארה”ב הודיע כי כוחות צבא ארה”ב תקפו יעדים של גדודי חזבאללה בתגובה לתקיפות נגד הכוחות אמריקניים, ובפרט התקיפה ב-20 בינואר 2024 על בסיס עין אלאסד. על פי ההודעה, התקיפה בוצעה נגד שלושה יעדים של המיליציה כולל מפקדות, ומטה לוגיסטי בו אוחסנו רקטות, טילים וכלי טיס בלתי מאוישים ובוצעו אימונים לשיגורם (חשבון X של פיקוד המרכז, 23 בינואר 2024). התקיפה בוצעה באלקא’אם, על גבול סוריה עיראק.
- דווח כי בתקיפה נהרג עלי אנור צביח, המכונה אבו אלהיל. כמו כן דווח על שני פצועים. (ערוץ הטלגרם צברין ניוז, 24 בינואר 2024). תמונתו פורסמה במספר ערוצים של המיליציות הפרו איראניות.
ההרוג בתקיפה (צבארין ניוז, 24 בינואר 2024)
- קאסם אלאערג’י, היועץ לביטחון לאומי של עיראק, ציין כי התקיפה מהווה הפרה בוטה של הריבונות העיראקית וכי על הצד האמריקני להפעיל לחץ כדי לעצור את המשך התוקפנות נגד רצועת עזה, במקום לתקוף מטות של מוסדות לאומיים עיראקיים (חשבון X של קאסם אלאערג’י, 24 בינואר 2024).
- דובר צבא עיראק אמר, כי התקיפה מערערת שנים של שיתוף פעולה ומערערת באופן בוטה את ריבונותה של עיראק ומובילה להסלמה בתקופה שהאזור סובל מסכנת התרחבות הסכסוך. עוד נטען כי בזמן שההבנות לגבי תפקידי הקואליציה הבינלאומית ויועציה בעיראק התקדמו לכיוון חיובי, פעולות אלה פוגעות בדרך זו ובכל ההסכמים וצירי שיתוף הפעולה הביטחוני (ערוץ הטלגרם של ראש ממשלת עיראק, 24 בינואר 2024).
- אבו אלאא’ אלולאא’י, מזכ”ל המיליציה כתאא’ב סיד אלשהדאא’, ציין כי בזמן שארה”ב תוקפת יעדים של כוחות הביטחון שלהם הם תומכים במעבר לשלב השני בהתנגדות שכולל מצור ימי על ישראל בים התיכון והוצאת נמלי ישראל מפעילות (חשבון X של אבו אלאא’ אלולאא’י, 23 בינואר 2024). ג’עפר אלחסיני, דובר הצבאי של מיליציית גדודי חזבאללה, מסר כי הם ימשיכו לתקוף את מעוזי האויב (אלמיאדין, 23 בינואר 2024).
תימן
- פיקוד מרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) הודיע כי בשעה 2:30 (שעון צנעאא’) תקפו כוחותיהם שני טילים נגד ספינות של החות’ים אשר היו מכוונים לדרום הים האדום והיו מוכנים לשיגור. לאחר שהכוחות זיהו את הטילים וקבעו שהם מהווים איום מיידי על הספינות באזור, הם השמידו אותם כפעולה של הגנה עצמית (חשבון X של פיקוד המרכז, 24 בינואר 2024). בהקשר זה פרסם הפנטגון כי מאז תחילת המבצע בתימן, השמידו כוחות הצבא או פגעו במעל 25 מתקני שיגור של החות’ים וביותר מעשרים טילים (רויטרס, 23 בינואר 2024).
- רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה, אמר כי הם עומדים לעשות שימוש באמצעים היעילים ביותר העומדים לרשותם כדי לנתק את המשאבים הכלכליים של החות’ים. לדבריו, הם פועלים בנושא יחד עם ארה”ב ומתכננים להודיע על נקיטה בסנקציות חדשות בימים הקרובים (רויטרס, 23 בינואר 2024). “בכיר באו”ם” דיווח שתנועת החות’ים בתימן הורתה לכל הצוותים הבריטיים והאמריקניים של האו”ם וסוכנויותיו הנמצאים במדינה לעזוב בתוך חודש (סוכנות הידיעות הצרפתית, 23 בינואר 2024).
- סאמי אבו זהרי, ראש המחלקה המדינית של חמאס ב”חוץ”, אמר כי התוקפנות נגד תימן היא תוקפנות נגד האומה האסלאמית, והדבר משקף את ההחלטה האמריקנית-בריטית להרחיב את הסכסוך באזור. לדבריו, על מנהיגי שתי המדינות הללו לשאת באחריות להשלכות ההתגרות באומה והפגיעה בביטחונה (ערוץ הטלגרם של שהאב, 23 בינואר 2024).
הזירה הבינערבית
ירדן
- אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני, נועד בניו יורק עם מיריאנה ספוריליק, נשיאת הצלב האדום. בתום הפגישה, הדגישו השניים את הצורך להעצים את כוחו של הצלב האדום וארגונים הומניטריים נוספים. אלצפדי הדגיש כי ירדן דוחה כל עקירה כפויה של פלסטינים “בתוך אדמתם או מחוצה לה”, וציין כי יש לשמור על בתי חולים ומתקנים הומניטריים בטוחים ( חשבון X של משרד החוץ הירדני, 23 בינואר 2024).
הזירה הבינלאומית
מועצת הביטחון של האו”ם
- מועצת הביטחון התכנסה לכינוס מיוחד לדון בנושא המצב במזרח התיכון והשאלה הפלסטינית. בפתח הישיבה אמר אנטוניו גוטרש, מזכ”ל האו”ם, כי הדחייה החוזרת ונשנית של פתרון שתי המדינות מצד הדרגים הגבוהים ביותר בישראל אינה מקובלת. הוא גם ציין שכל אוכלוסיית רצועת עזה סובלת מהרס רב, ושום דבר לא יכול להצדיק את הענישה הקולקטיבית שישראל מבצעת נגד העם הפלסטיני. לדבריו, המצב ההומניטרי ברצועה מזעזע, וקיים סיכוי הולך וגובר להפצה של מחלות זיהומיות בקרב התושבים (רויטרס, 23 בינואר 2024).
- חסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני, אמר בנאומו, כי ישראל חצתה את כל הקווים האדומים ברצועת עזה ובגדה המערבית וכי יש להפסיק לאלתר את “הרג האזרחים החפים מפשע, ובמיוחד נשים וילדים”. הוא ציין, כי לא ניתן להמשיך בהרג אזרחים ברצועת עזה ובגדה המערבית עד ל”חיסולו המוחלט של חמאס”, משום שהדבר לעולם לא יקרה. עבדאללהיאן הוסיף, כי ארה”ב קוראת להפגת המתח באזור, אך בו בזמן היא ממשיכה בתמיכתה ב”מכונת המלחמה של המשטר הציוני”, מפרה את ריבונות תימן ומרחיבה את היקף המלחמה. הוא קרא למועצת הביטחון לאמץ החלטה חד-משמעית וברורה, שתביא לסיום המלחמה, ליציאת ישראל מרצועת עזה ולהעברת סיוע הומניטרי ללא כל הגבלה לתושבי עזה. הוא ציין, כי הפתרון לבעיה הפלסטינית הוא בעריכת משאל עם בהשתתפות כלל הפלסטינים (אתר משרד החוץ האיראני, 24 בינואר 2024).
- בדברים שנשא עבדאללה בו חביב, שר החוץ הלבנוני, אמר כי כשם שהם מודאגים מהתרחבות הסכסוך במזרח התיכון, הם רואים בו גם הזדמנות היסטורית להשיג שקט קבוע בדרום לבנון. הוא ציין שלבנון לא רוצה מלחמה והחזון שלהם הוא השגת ביטחון ויציבות מתמשכים בדרום לבנון מבוסס על יישום מלא של החלטה 1701 בהתאם למספר תנאים ביניהם הפסקה של ההפרות הישראליות, השלמת תהליך ההסכם בכל 13 נקודות המחלוקת, ונסיגת ישראל לגבולות הבינלאומיים המוכרים. הוא ציין שהפסקת המלחמה ברצועת עזה תקל על יישום ההחלטה (סוכנות הידיעות NNA, 24 בינואר 2024).