עיקרים
-
הזירה הדרומית: נמשכה פעילות צה”ל בשני מוקדים עיקריים, ח’אן יונס שבדרום הרצועה ושכונת אלזיתון בדרום מזרח העיר עזה. בח’אן יונס חשפו הכוחות מנהרה נוספת ששימשה את בכירי חמאס. -
על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,500 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 576 חיילים וקצינים. 130 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל. -
עסקת החטופים: מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי חמאס הציבה תנאי לשחרור 500 אסירים פלסטינים תמורת כל חטוף ישראלי. כמו כן ציין, כי יתכן ותהיה בקרוב פריצת דרך בנושא הפסקת האש. “מקורות פלסטינים” מחוץ לרצועת עזה מסרו כי בקהיר נדון מתווה חדש להפוגה ברצועת עזה הכולל החזרת חטופים. בכירי חמאס ממשיכים לציין כי חמאס דבקה בתנאים שהציגה בתשובה למה שסוכם בפריס. יחד עם זאת ציינו, כי הם לא סגרו את הדלת משום שהם מעוניינים להגיע להבנות. -
המצב ברצועה: מטוס חיל האוויר הירדני הצניח סיוע רפואי דחוף לבית החולים השדה הירדני ברצועת עזה. ממשלת הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי חתמו על הסכם תמיכה באספקת מים ברצועה. לדברי מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, נושא הסיוע הוא מערכה נוספת שהם מנהלים מול ישראל. -
הזירה הצפונית: במהלך היממה האחרונה קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 14 תקיפות. בין התקיפות, שיגור טילי נ”ט לעבר מטולה וכפר יובל שגרמו נזק לבתים ושיגור מטח רקטות לעבר יישובי הגליל המערבי. צה”ל הגיב בתקיפות מהאוויר ובירי ארטילרי. -
יהודה ושומרון: שלושה מחבלים שנסעו בשתי מכוניות ביצעו פיגוע ירי סמוך למעלה אדומים. אדם אחד נהרג ושמונה נפצעו. שני מחבלים נהרגו והשלישי נלכד. חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין ברכו על ביצוע הפיגוע וקראו לפלסטינים להמשיך ולבצע פיגועים. בבית הכלא בישראל מת אסיר, פעיל פתח תנזים, שריצה עשרה עונשי מאסר עולם בגין רצח ישראלים. הפלסטינים האשימו את ישראל במותו. -
איראן: מנהיג איראן, הצהיר כי סוגיית רצועת עזה היא הסוגיה המרכזית כיום של עולם האסלאם. שר החוץ האיראני גינה את החלטת ארה”ב להטיל וטו במועצת הביטחון של האו”ם על ההצעה להפסקת אש מיידית ברצועת עזה. -
מיליציות איראניות: ב-22 בפברואר בשעות הבוקר, יירטו לוחמי ההגנה האווירית של צה”ל באמצעות מערכת “חץ”, טיל ששוגר מאזור הים האדום לכיוון ישראל. כוחות צבא ארה”ב תקפו יעדים של החות’ים. -
הזירה הבינלאומית: בהאג נמשכו דיוני בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) על “הלגיטימיות של הכיבוש הישראלי”. בברזיל התכנסה פסגת 20G. אחד מהנושאים אליהם התייחסו הדוברים היה המלחמה ברצועת עזה.
הזירה הדרומית
- כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על מוקדי תקיפות צה”ל ברצועה ביממה האחרונה. העיר עזה: שכונת אלזיתון, בדרום מזרח העיר, שכונות צברה במרכז העיר ואלרמאל במערב. מרכז הרצועה: דיר אלבלח ומחנות הפליטים אלנציראת, אלבריג’ ואלמע’אזי. ח’אן יונס: מרכז העיר ובמערבה. במקביל, נמשכת פעילות בבית החולים נאצר. רפיח : מחנה הפליטים אלשאבורה (מרכז העיר וסמוך לגבול רפיח-מצרים) (ופא, 22 בפברואר 2024).
כתב ערוץ אלג’זירה מסביר באולפן אודות פעילות כוחות צה”ל בשכונת אלזיתון (מימין) במערב ח’אן יונס ובאזור המואצי, הסמוך לחוף הים (משמאל) (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 21 בפברואר 2024)
- דרום הרצועה: כוחות צה”ל חשפו תוואי מנהרה נוסף באזור ח’אן יונס, ששימש את בכירי חמאס. במנהרה שהו מספר מחבלים שהתעמתו עם כוחות צה”ל. אורכה של המנהרה הוא מעל לקילומטר וניכר כי הושקעו בבנייתה כספים רבים. המנהרה היא חלק ממבנה מסועף של מנהרות אסטרטגיות שנמצאות מתחת לח’אן יונס אשר שימשו את בכירי חמאס וחטיבת ח’אן יונס למסתור וניהול לחימה. במנהרה נמצאו חדרי שינה תשתיות חשמל ומים. המנהרה הושמדה על ידי כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024).
מימין: תוואי המנהרה. משמאל: חלק מהממצאים שנמצאו בתוכה (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024)
חלק מהממצאים שנמצאו במנהרה (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024)
- כלי תקשורת פלסטינים דיווחו כי בית החולים נאצר בח’אן יונס עדיין מכותר וכי שוהים בו 120 חולים ואנשי צוות רפואי (ופא, 22 בפברואר 2024). כמו כן דיווחו על תקיפת חיל האוויר נגד מסגד אלפארוק במחנה הפליטים אלשאבורה ברפיח (חשבון X של שהאב, 22 בפברואר 2024). יצוין, כי בתמונות שתיעדו את התקיפה ניתן לראות ענני עשן כבדים, מה שמחזק את ההנחה כי במסגד אוחסנו אמצעי לחימה.
מימין : תיעוד תקיפת מסגד אלפארוק. משמאל : מסגד אלפארוק הבוקר לאחר התקיפה (חשבון X של שהאב, 22 בפברואר 2024)
- העיר עזה: במהלך היממה האחרונה המשיכו כוחות צה”ל להעמיק את הפעילות בשכונת אלזיתון שדרום מזרח העיר עזה. בהקשר לפעילות זו אמר מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, כי כוחות צה”ל ניסו לפרוץ לשכונת אלזיתון וכי הונחתו עליהם מהלומות כואבות מאד, וצה”ל אף הודה כי נפצעו עשרות חיילים. לדבריו, כוחות צה”ל, שחשבו שהם יכולים להיכנס בקלות לשכונה, הופתעו מהלחימה העזה מצד בה נתקלו. הוא ציין שההנהגה בשטח ברצועת עזה, שבראשה יחיא אלסנואר, מתמודדת עם האפשרות שהמערכה תימשך עוד זמן רב, וכי האופציות שלה פתוחות. לדבריו, ישראל מתמודדת עם ארגון מזויין אידיאולוגי ובעל שליחות, שנוקט באסטרטגיה של מלחמת גרילה עממית, שהיא האסטרטגיה המוצלחת היחידה שביכולתה להביס את ישראל, וכך, למרות שמאזן הכוחות מבחינת האמצעים והיכולות נוטה לטובת ישראל, הרי ש”ההתנגדות” הצליחה להביס אותה מבחינה צבאית. נשאל האם הם מסוגלים להחזיק מעמד ולהילחם במשך שנים, וענה כי הוא סבור ש”ההתנגדות” יכולה להחזיק מעמד עוד תקופה ארוכה (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלג’זירה מבאשר, 21 בפברואר 2024).
מימין: תיעוד התקיפה של מחסן אמצעי לחימה של חמאס. משמאל: תיעוד תקיפת חוליית מחבלי חמאס (דובר צה”ל, 22 בפברואר 2024)
שיגור רקטות לעבר ישראל
- ב-21 בפברואר 2204 בשעות הערב זוהה שיגור פצצות מרגמה משטח רצועת עזה לעבר ישראל, פצצות המרגמה נפלו בשטח פתוח ולא היו נפגעים. דקות בודדות לאחר השיגור זוהה המיקום ממנו בוצע השיגור באזור ג’באליה שבצפון הרצועה. כלי טיס תקף את המחבל והשמיד את המשגר (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024).
תיעוד תקיפת המחבל ששיגר את פצצות המרגמה (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024)
- ב-22 בפברואר בשעות הבוקר המוקדמות, יירטו לוחמי ההגנה האווירית של צה”ל באמצעות מערכת “חץ”, טיל ששוגר מאזור הים האדום לכיוון ישראל. היירוט בוצע עוד טרם הגיע הטיל לשטח ישראל (דובר צה”ל, 22 בפברואר 2024).
נפגעים ישראלים
- על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר 2023 נהרגו כ- 1,500 בני אדם. על פי דובר צה”ל, 576 מהם חיילים וקצינים (מתוכם נהרגו 238 מתחילת התמרון הקרקעי ב – 27 באוקטובר 2023). 130 אזרחים וחיילים חטופים נמצאים עדיין בשטח רצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי התנועה הציבה מחיר לשחרור כל חטוף ישראלי תמורת 500 אסירים פלסטינים. עוד הוסיף, כי יתכן שיהיו פריצות דרך בעתיד הקרוב בנוגע למשא ומתן להפסקת אש, אך טען כי נסיגת ישראל מציר צלאח אלדין היא המכשול העיקרי במשא ומתן. בהתייחסו לאפשרות של כניסת צה”ל לרפיח אמר, כי חמאס מסרבת לתנאי לשחרר את החטופים בתמורה לכך שצה”ל לא יכנס לרפיח, והוסיף כי הכניסה לרפיח תהיה גרועה יותר עבור ישראל וחמאס מוכנה טוב יותר באזור זה מכיוון שאנשיה במקום לא השתתפו בקרבות קודמים (אלע’ד, 22 בפברואר 2024).
- “מקורות בארגונים הפלסטינים” מחוץ לרצועת עזה מסרו כי בקהיר נדון מתווה חדש להסדר ברצועת עזה אשר כולל הפוגה למשך 45 יום והארכתה תמורת כל חטוף ישראלי שישוחרר. לדבריהם, המתווה החדש מציע שלבים נוספים לדיון בהפסקת אש קבועה לאחר ההפוגה הזמנית אשר כולל גם שחרור חטופים גברים קשישים ושאר הנשים הישראליות בתמורה לשחרור מספר אסירים פלסטינים. הוא גם מאפשר הכנסת סיוע אינטנסיבי לעיר עזה ולצפון רצועת עזה, אך הוא אינו כולל חזרת התושבים העקורים למקומות מגוריהם בצפון הרצועה (אתר ערוץ אלשרק, 21 בפברואר 2024).
- מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי במקביל למערכה העזה המתנהלת בשטח, מתנהלת גם מערכה מדינית שהיא לא פחות עזה, ועד כה לא ניתן להעריך לאן פני הדברים. לדבריו, משלחת חמאס מנהלת דיונים מעמיקים עם הבכירים המצרים כיצד ניתן להגיע להבנות. הוא ציין שהדיונים נמשכים וגם המשא ומתן וכי הם לא סגרו את הדלת משום שהם מעוניינים להגיע להבנות במוקדם או במאוחר. הוא ציין כי אין שינוי בעמדת חמאס וכי נערכה הידברות בינה לבין המתווכות, מצרים וקטר. לדבריו, מתנהל מאבק סוער בין שני הצדדים, והם מסתמכים על הקלפים שברשותם : ההתנגדות הפלסטינית, החטופים, והתמיכה העולמית, חוץ מארה”ב, בפלסטינים. הוא גם מנה את גורמי הלחץ על ישראל ביניהם “ההתנגדות” והחטופים שמהווים גורם לחץ בתוך החברה הישראלית. בתשובה לשאלה האם הם צופים שתושג עסקה לפני חודש רמצ’אן, אמר כי זו אחת האופציות שעל הפרק והדגיש וכי הם רציניים בכוונתם להגיע לעסקה (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלג’זירה מבאשר, 21 בפברואר 2024).
- בהתבטאות נוספת אמר נזאל שהמכשולים שמציבה ממשלת ישראל הם שמפריעים להגיע להסכם. בנוגע לאופי המכשולים אמר נזאל כי ישראל לא רוצה להתחייב שבמוקדם או במאוחר תהיה הפסקת אש סופית, היא אינה רוצה להסיג את כוחותיה מרצועת עזה, ואינה רוצה להסיר את המצור, אלא רוצה לשלוט בתנועת האנשים והסחורות לרצועה וממנה. כמו כן, ישראל רוצה לקבל את כל החטופים, אך היא לא רוצה שישוחררו כל האסירים הפלסטינים. הוא הדגיש, כי קלף החטופים הוא הקלף המנצח הגדול ביותר, שמפעיל לחץ על ישראל וייאלץ אותה להיכנע לדרישותיהם (אלערבי אלג’דיד, 21 בפברואר 2024).
- אסאמה חמדאן, בכיר חמאס, אמר, כי ביקורה של משלחת חמאס, בראשות אסמאעיל הניה, במצרים נערך ע”פ הזמנה מצרית. לדבריו, נערכו מפגשים שבהם הדגישה חמאס את דבקותה בעמדותיה ובדרישותיה בתשובה למסמך פריס, שמבטאת עמדה לאומית של הארגונים כולם ולא רק של ארגון ספציפי. הוא הדגיש כי לא ייתכן שהם יקבלו את הנוסח שהציגה ישראל, לא ייתכן שהם יסכימו להמשך התוקפנות היומיומית וגם לא להמשך המצור וההרעבה, והוסיף כי הנושאים הללו הם דרישות היסוד שלהם (אתר ערוץ אלמיאדין, 21 בפברואר 2024).
רצועת עזה
נפגעים פלסטינים
- משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן נכון ל- 22 בפברואר 2024 , נכון לשעה 10:30 , כי ביממה האחרונה נהרגו ברצועה בתקיפות צה”ל 97 פלסטינים ונפצעו 132. מאז תחילת המלחמה ברצועה נהרגו 29,410 פלסטינים ונפצעו 69,465 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 21 בפברואר 2024).
סיוע לרצועה
- “מקור צבאי בכיר” בצבא ירדן מסר כי מטוס חיל האוויר המלכותי הצניח סיוע רפואי דחוף לבית החולים השדה הירדני ברצועת עזה. המבצע, שבוצע בשיתוף פעולה עם בריטניה, נועד לחזק את יכולות בית החולים ולהגדיל את יכולות צוותי הרפואה להגיש שירותים בריאותיים וכדי להקל על תושבי רצועת עזה (אתר צבא ירדן, 21 בפברואר 2024).
- ממשלת הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי חתמו על הסכם תמיכה באספקת מים לכל אזורי רצועת עזה. במסגרת ההסכם, יתוקנו נזקים, נקודות מילוי וחלוקת מים ברפיח. בעקבות זאת, צפוי גם שמתקן ההתפלה הדרומי ייצר 20,000 מ”ק ביום שיגיעו לבתי חולים, מקלטים ועוד (ופא, 21 בפברואר 2024).
- מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הם מעלים את נושא הסיוע לרצועה בשיחות עם המתווכות ועם כל הגורמים המדיניים שנמצאים עמם בקשר, וכי הם לא חוסכים כל מאמץ בנושא וזוהי מערכה נוספת שהם מנהלים מול ישראל. לגבי דבריו של השר בני גנץ לפיהם ישראל מתאמת עם מספר מדינות ערביות דרך להכניס את הסיוע לרצועה באופן שיבטיח שחמאס לא תשלט עליו, השיב כי חמאס לא מתנגדת לכך, וישראל יכולה להכניס את הסיוע ישירות לעם הפלסטיני (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלג’זירה מבאשר, 21 בפברואר 2024).
- מו’מן אלשראפי, כתב ערוץ אלג’זירה, דיווח מצדו הפלסטיני של מעבר כרם שלום על ירידה ניכרת בהיקף הסיוע הנכנס לרצועה לעומת החודש שעבר. לדבריו, טרם המלחמה ב נכנסו דרך מעבר כרם שלום 700-500 משאיות ביום, זאת לעומת 15 משאיות בלבד שנכנסו ב-20 בפברואר (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 21 בפברואר 2024).
כתב ערוץ אלג’זירה מדווח מצידו הפלסטיני של מעבר כרם שלום (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 21 בפברואר 2024)
סוגיית “היום שאחרי”
- מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי העדיפות מבחינתם עתה היא הפסקת התוקפנות נגד העם הפלסטיני, ונסיגת כוחות צה”ל מרצועת עזה, ואחרי זה אפשר יהיה לדבר על הסדרת העניינים הפנים-פלסטינים, שהממשלה היא חלק ממנה. לגבי השמות שמסתובבים מאחורי הקלעים, הוא ציין שאף אחד לא הציע אותם לחמאס, ולא התייעצו עמם לגביהם. לגבי הדיווחים אודות יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, שחלקם מדברים על כך שהוא מתחרט על המתקפה ב-7 באוקטובר, ושחמאס רוצה להחליף אותו, אמר נזאל כי המקור שדיבר על כך הוא אסיר לשעבר, שטוען שהיה חבר של אלסנואר, אבל אם כוחות צה”ל לא הצליחו להגיע למיקומו של אלסנואר, נשאלה השאלה כיצד הוא יצר עימו ושמע ממנו שהוא מתחרט. מפיץ השמועה הוא שקרן, והוא הרשה לעצמו להיות חלק מהלוחמה הפסיכולוגית המתנהלת נגד ההתנגדות בכלל ותנועת חמאס בפרט. אשר לדיבורים על כך שהנהגת חמאס מחפשת מחליף לאלסנואר, אמר נזאל כי זה עוד שקר גדול, שכן אין סיבה שחמאס תרצה להחליף את אלסנואר, כשהוא מוביל אתוס גבורה מאז ה-7 באוקטובר. לדבריו, חילופי הגברי בתנועת חמאס מתבצעים באמצעות המוסדות הארגוניים, ובאמצעות בחירות וקלפיות (אלערבי אלג’דיד, 11 בפברואר 2024).
הזירה הצפונית
פעילות חזבאללה
- במהלך היממה האחרונה קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 14 תקיפות באמצעות שיגור טילי נ”ט, ורקטות קטיושה ורקטות ברכאן (בעלת ראש קרב במשקל 500-300 ק”ג חומר נפץ (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית, 22-21 בפברואר 2024). בין התקיפות שוגרו טילי נ”ט לעבר מטולה וכפר יובל שגרמו נזק לבתים ושיגור רקטות לעבר הגליל המערבי.
תקיפות תגובה של צה”ל
- בתגובה לפעילות חזבאללה תקפו מטוסי קרב יעדי חזבאללה. בין היעדים שהותקפו, שלוש מפקדות מבצעיות של חזבאללה בדרום לבנון, עמדת תצפית באזור אלחיאם, עמדה צבאית בזבקין, ממנה בוצעו שיגורים לעבר הגליל המערבי ומספר תשתיות טרור. מסוק קרב תקף עמדת תצפית באזור רמיה, בה שהו מחבלים. כמו כן בוצע ירי ארטילרי לעבר אזור עיתרון ועלמה אלשעב (דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024).
מימין: תקיפת עמדת תצפית בה שהו מחבלים במרחב רמיה. משמאל: תקיפת תשתיות צבאיות (דובר צה”ל, 22 בפברואר 2024)
תקיפת מפקדות מבצעיות של חזבאללה ( דובר צה”ל, 21 בפברואר 2024)
מימין ובמרכז: תקיפות במארון אלראס ואלח’יאם (חשבון X של Fouad Khreiss, 22 בפברואר 2024). משמאל: תקיפה בכפרכלא (חשבון X של Fouad Khreiss, 22 בפברואר 2024)
יוניפי”ל
- ארולדו לזארו, מפקד יוניפי”ל, הביע את חששו מפני הסלמת הפעולות הצבאיות בדרום לבנון במקרה שהמאמצים הדיפלומטיים יכשלו. במהלך פגישה שערך עם מנהיגים מקומיים באזור צור, בנוכחות סהיל חרב ראש ענף המודיעין של צבא לבנון בדרום לבנון, אמר כי הכוחות הבינלאומיים מנסים להאיץ בצדדים להפסיק את האש וליישם את החלטה 1701 כדי למנוע הסלמה מקיפה. הוא גם הוקיע הרג של אזרחים משני הצדדים (אלאח’באר, 21 בפברואר 2024).
ממשל לבנון
- משלחת חברי הקונגרס בארה”ב נועדה בבירות עם נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר של בלבנון, ועם ג’וזף עון, מפקד צבא לבנון. בפגישה, דנו הצדדים במצב בדרום לבנון ובמלחמה ברצועת עזה. מיקאתי חידש את קריאתו “להמשיך את התמיכה האמריקנית בצבא לבנון כדי לאפשר לו לבצע את תפקידו” (אלנשרה, 21 בפברואר 2024).
- חברי משלחת נועדו גם עם עבדאללה בו חביב שר החוץ הלבנוני, ועם נביה ברי, יו”ר הפרלמנט. בפגישה נכחה גם ליסה ג’ונסון, שגרירת ארה”ב בלבנון. במהלך הפגישה, נדונו מספר נושאים ביניהם “המצב בלבנון ובאזור על רקע המלחמה ברצועת עזה והאירועים בדרום לבנון”. בו חביב ציין בפגישה כי מימון אונר”א הוא אינטרס של לבנון מכיוון שהוא מסייע לפליטים הפלסטינים בלבנון. לאחר הפגישה, קרא בו חביב לישראל לתת סיכוי לשלום במקום להמשיך במדיניות אשר מגבירה שנאה ומייצרת סכסוכים (אלנשרה, 21 בפברואר 2024).
- נציגות לבנון באו”ם מסרה כי בתגובה לאיומי נציג ישראל באו”ם כל כוונת ישראל ליישם את החלטה 1701 בכוח בשבועות הקרובים, הם מבהירים כי מי שמפר את החלטה 1701 היא ישראל והפרותיה בים, ביבשה ובאוויר מתועדות במועצת הביטחון מאז שנת 2006. עוד צוין כי נמשכים האיומים מצד בכירים בישראל והטפה להרג והרס, דבר שמצביע על כוונות ישראל להרחיב את היקף המלחמה ואת הניסיון שהיא עושה לחפש תירוץ לפתוח בתוקפנות נגד לבנון. הם קראו לגורמים הרלוונטיים באו”ם ובמיוחד למועצת הביטחון לחייב את ישראל להפסיק את התקפותיה וההפרות של ריבונות לבנון והתחיל במשא ומתן כדי להתחייב באופן מלא להחלטה 1701 (אלג’דיד, 21 בפברואר 2024).
- דווח כי עמוס הוכשטיין השליח האמריקני, שוחח בטלפון עם נביה ברי, ואמר כי חזבאללה צריך לסגת מספר קילומטרים מהגבול עם ישראל. ברי מסר בתגובה כי נסיגת חזבאללה מדרום לבנון תקרה רק בתנאי שישראל תיישם את החלטה 1701 במלואה (נדאא’ אלוטן, 22 בפברואר 2024).
מפלגת הכוחות הלבנוניים
- מפלגת הכוחות הלבנוניים בראשות סמיר ג’עג’ע המתנגדת לחזבאללה, פרסמה הודעה לפיה מאז הלחימה נגד ישראל נמצאת לבנון במצב הקשה ביותר בתולדותיה וכי ללבנון אין בעלות ברית משמעותיות בגלל “ההתנגדות”, ומצבו של חזבאללה חמור יותר כעת ממה שהיה לאחר מלחמת לבנון השנייה ב-2006. כמו כן, צוין בהודעה כי המטרה האמיתית של חזבאללה בלחימה היא לא להשמיד את ישראל, אלא לשלוט באופן מלא בלבנון (דף הפייסבוק של מפלגת הכוחות הלבנוניים, 22 בפברואר 2024).
ישראל, יהודה ושומרון
פיגועים
- ב-22 בפברואר 2024, בשעות הבוקר, הגיעו שלושה פלסטינים בשני כלי רכב לכביש ליד מעלה אדומים סמוך למחסום אלזעים (מזרחית לירושלים). השלושה ניצלו את עומס התנועה במקום בשעות הבוקר בשל הבידוק הביטחוני, הם יצאו מכלי רכבם חמושים ברובי M-16 , תת מקלע קרלו, רימונים ומחסניות והחלו לבצע ירי לעבר אזרחים שישבו במכוניותיהם. אזרחים ושוטרים שהיו בפעילות במקום ביצעו ירי לעבר שני המפגעים והרגו אותם. השלישי ניסה להימלט אך נתפס ע”י כוחות המשטרה. במהלך לכידתו הוא נפצע באורח אנוש. בפיגוע נהרג אזרח ישראלי ושמונה נפצעו, מהם אישה בהריון שנפצעה באורח אנוש (דוברות משטרת ישראל, תקשורת ישראלית, 22 בפברואר 2024).
- בכלי תקשורת ישראלים דווח, כי מבצעי פיגוע הירי הם שני אחים מחמד זואהרה, בן 26, וכאט’ם זואהרה, בן 31, אשר היה כלוא בישראל בשל שהייה בלתי חוקית. השניים תושבי הכפר בית תעמר (מזרחית לבית לחם). השלישי הוא ואחמד אלוחש, בן 31, מהכפר זעתרה (מזרחית לבית לחם) (תקשורת ישראלית, 22 בפברואר 2024). בעקבות הפיגוע, פשטו כוחות צה”ל על בתיהם ועצרו את אביהם של האחים זואהרה (חשבון X של QUDSN, 22 בפברואר 2024).
אחת מזירות פיגוע הירי סמוך למחסום אלזעים (דוברות משטרת ישראל, 22 בפברואר 2024)
אמצעי הלחימה אשר שימשו את המחבלים (דוברות משטרת ישראל, 22 בפברואר 2024)
- חמאס בירכה על ביצוע ” פיגוע הגבורה” והדגישה כי הוא בוצע כתגובה ” לפשעי הכיבוש ברצועת עזה וביהודה ושומרון”. עוד ציינה, כי הפלסטינים ימשיכו להתנגד “לכיבוש” עד להבסתו וכי כוונת ישראל למנוע מפלסטינים להגיע למסגד אלאקצא במהלך חודש הרמצ’אן לא תביא לה ביטחון. חמאס קראה לציבור הפלסטיני להסלים את העימות עם ישראל בכל מקום (ערוץ הטלגרם של חמאס, 22 בפברואר 2024). הג’האד האסלאמי בפלסטין בירך על הפיגוע וקרא לפלסטינים להמשיך ולהתנגד “לכיבוש” בכל מקום (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 22 בפברואר 2024).
פעילות סיכול ומנע
- כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. ביממה האחרונה עצרו הכוחות 17 מבוקשים. מאז תחילת המלחמה נעצרו כ-3,200 מבוקשים מהם מעל ל-1,350 פעילי חמאס (חשבון X של דובר צה”ל, 22 בפברואר 2024).
- בליל 22-21 בפברואר 2024 פעלו הכוחות בעיר ראמאללה ובקלנדיא (צפונית לירושלים). הם החרימו כספים שהיו מיועדים למימון פעילות טרור. בבית רימא (צפונית-מערבית לראמאללה), עצרו הכוחות שישה מבוקשים. במחנה הפליטים בלאטה בשכם, השמידו הכוחות מטעני נפץ שאותרו לצידי הכביש (חשבון X של דובר צה”ל, 22 בפברואר 2024).
פיצוץ מטען סמוך לכוח צה”ל שפעל במחנה הפליטים בלאטה בשכם
(חשבון X של שהאב, 22 בפברואר 2024)
מות אסיר פלסטיני
- שירות בתי הסוהר הודיע, כי ח’אלד ג’מאל שאויש, אסיר ביטחוני בן 53, שריצה עשרה מאסרי עולם בבית הכלא נפחא, מת לאחר שפונה לבית החולים. בשירות בתי הסוהר מסרו כי נסיבות מותו נבדקות (YNET, 21 בפברואר 2024). ח’אלד ג’מאל אלשאויש, עשמד בראש פתח/תנזים בראמאללה, נעצר ב-28 במאי 2007, לאחר שהיה מבוקש במשך כמה שנים בשל מעורבותו בביצוע פיגועים בהם נהרגו שמונה אזרחים ישראליים, ומאוחר יותר לאחר שנפצע, עסק בעיקר באכוונת פיגועי טרור, והיה מעורב בשילוח מחבלים מתאבדים (2002).[1]
- גדודי חללי אלאקצא פרסמו הודעת אבל על מותו של המפקד האסיר ח’אלד ג’מאל אלשאויש, אחד ממפקדי גדודי חללי אלאקצא בעיר טובאס, שנידון ל-11 מאסרי עולם, ומת כתוצאה מרשלנות רפואית מכוונת בבתי הכלא הישראליים (ערוץ הטלגרם elaqsa_1965 של גדודי חללי אלאקצא, 15 בפברואר 2024). גם נציבות ההסברה והתרבות של פתח פרסמה הודעת אבל. בהודעה צויין כי אלשאויש הצטרף לשורות פתח בנעוריו, ונעצר בגלל פעילותו נגד ישראל, וכי לאחר הקמת הרשות הפלסטינית הוא הצטרף לכוח 17 אך עובדה זו לא מנעה ממנו למלא את תפקידו הלאומי בהתנגדות לישראל במהלך אירועי מנהרת הכותל, ולאחר מכן במהלך האנתפאצ’ה השנייה עד למעצרו בשנת 2007. בהודעה גם צוין כי מותו מוכיח מעל לכל ספק ששירות בתי הסוהר נוהג במדיניות של “חיסול רפואי” (דף הפייסבוק של נציבות ההסברה והתרבות ב’פתח’, 21 בפברואר 2024).
- זאהר ג’בארין, חבר הלשכה המדינית של חמאס והאחראי על תיק האסירים, פרסם הודעת אבל בה הטיל על ישראל את האחריות למותו, והדגיש כי “ההתנגדות” היא היחידה שיכולה לאלץ את ישראל לשחרר את האסירים בהקדם. הוא קרא לפלסטינים ולמשפחות האסירים בבתי הכלא להתקומם בערי יהודה ושומרון ובשטחי ישראל ולהתעמת עם חיילי צה”ל והמתנחלים (PALINFO, 21 בפברואר 2024).
ח’אלד אלשאויש (מימין: חשבון X של הפעיל פתח מניר אלג’אע’וב, 21 בפברואר 20; משמאל: קדס פרס, 21 בפברואר 2024)
העמדה לדין בגין הסתה
- פרקליטות המדינה הודיעה לבית המשפט, כי השיח’ עכרמה צברי, יו”ר הוועד האסלאמי העליון בירושלים ולשעבר המופתי של “פלסטין”‘, יועמד לדין בגין שתי עבירות הסתה לטרור. ההודעה התפרסמה בתגובה לעתירה של ארגון לביא, אשר הגיש בחודש ספטמבר 2023 עתירה נגד היועצת המשפטית לממשלה, משרד המשפטים ומשטרת ישראל, למתן צו על תנאי להורות על העמדתו לדין (אתר ערוץ 7, 21 בפברואר 2024).
- צברי אמר בראיון כי הכוונה להעמידו לדין הינה ניסיון להשתיקו לפני חודש רמצ’אן. הוא קשר בין “ההסתה” נגדו לבין החלטת ממשלת ישראל להגביל את כניסת המתפללים למסגד אלאקצא. לדבריו, ההאשמות נגדו אינן חדשות, וכי עומדים מאחוריהן גורמי ימין קיצוני, ולמרבה הצער המשטרה נענתה לדרישתם להעמיד אותו לדין. צברי הוסיף כי צוות ההגנה המייצג אותו בוחן את האישומים החדשים נגדו, ובכוונתו להשיב עליהם, וכי מועצת ההקדשים תתכנס בקרוב כדי לדון בנושא ובהכנות של המועצה לחודש רמצ’אן (אלערבי אלג’דיד, 21 בפברואר 2024).
- הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם הודעת גינוי בה הדגיש כי זו הוכחה חדשה לקיומה של מזימה ישראלית נגד מסגד אלאקצא על ידי פגיעה באחד האישים הבולטים בירושלים. ההודעה קראה לפלסטינים להתעמת עם הצעדים הציוניים-נאציים ולהתכונן להגן על מסגד אלאקצא (ערוץ הטלגרם של לדכת ההסברה של הג’האד האסלאמי, 21 בפברואר 2024).
הרשות הפלסטינית
- מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, ערך פגישת תיאום בלשכתו עם תור ונסלנד, שליח האו”ם למזרח התיכון ועם אלכסנדר שטוצמן, נציג האיחוד האירופי ברשות, ועם גורמים בינלאומיים נוספים. הוא קרא להם גבש תכנית שיקום והתאוששות כלכלית ברגע סיום המלחמה, הדומה לתוכנית “מרשל” שיושמה באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה .הוא הוסיף כי ארה”ב מטילה וטו על החלטות מועצת הביטחון המחייבות את ישראל להפסיק את תקיפותיה, והדגיש כי יש לשלב את מאמצי כל השותפים הבינלאומיים כדי לגייס כספים וליישם את תהליך שיקום הרצועה (ופא, 21 בפברואר 2024).
איראן
- עלי ח’אמנהאי, מנהיג איראן, אמר בכנס בטהראן, כי סוגיית רצועת עזה היא הסוגייה המרכזית כיום של עולם האסלאם. הוא מתח ביקורת על מנהיגי המדינות המוסלמיות, שאינם פועלים בעניין עזה בהתאם לעקרונות האסלאם ואינם מודיעים על ניתוק קשריהם עם ישראל. הוא הוסיף, כי עולם המוסלמי יהיה עד לחיסול “הגידול הסרטני הציוני” (פארס, 22 בפברואר 2024).
- חסין אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני, גינה את החלטת ארה”ב להטיל וטו במועצת הביטחון של האו”ם על ההצעה להפסקת אש מיידית ברצועת עזה. עבדאללהיאן ציין, כי הוטו החוזר ונשנה מצד ארה”ב על הצעת ההחלטה הקוראת להפסקת אש מיידית ברצועת עזה צריך להיקרא “האסון הדיפלומטי של המאה” ומצביע בבירור על אחריותה של ארה”ב להמשך “רצח העם בעזה ופשעי המלחמה בגדה המערבית” (חשבון X של שר החוץ21, בפברואר 2024)
- כמאל ח’ראזי, יו”ר המועצה האסטרטגית ליחסי חוץ של איראן, נועד בטהראן עם אסאמה חמדאן, חבר הלשכה המדינית של חמאס, ועם עלי אבו-שאהין, חבר הלשכה המדינית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, ודן עימם בהתפתחויות ברצועת עזה. ח’ראזי אמר, כי האסטרטגיה האיראנית היא לתמוך בחברי “ציר ההתנגדות” ולסייע להם בהשגת היכולות הדרושות להגנה על זכויותיהם, אך ללא תלות ברפובליקה האסלאמית. זאת לדבריו, כדי לשמר את עצמאות “כוחות ההתנגדות” בהחלטותיהם הפוליטיות והצבאיות (איסנ”א, 21 בפברואר 2024)
מיליציות פרו איראניות
תימן
- פיקוד מרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) דיווח כי ב-21 בפברואר 2024 בין השעות 12:00-18:45 (שעון צנעאא’) ביצעו הכוחות ארבע תקיפות נגד שבעה טילי שיוט נגד ספינות של החות’ים ומשגר טיל בליסטי נגד ספינות. כמו כן יירטו הכוחות כלי טיס בלתי מאויש שמקורם באזורים שבשליטת החות’ים בתימן (חשבון X של פיקוד המרכז, 22 בפברואר 2024).
- ארגון הספנות של הצבא הבריטי (UKMTO) מסר כי ב-22 בפברואר 2024 בסביבות 07:20 (שעון צנעאא’) התקבל דיווח על תקרית שארעה כ-70 מייל דרומית לעדן. בהמשך דווח כי שני טילים שוגרו לעבר כלי שיט וכי הוא נפגע וכתוצאה מכך פרצה שריפה על הסיפון. עוד נמסר כוחות הקואליציה מגיבים לאירוע (חשבון X של ארגון הספנות של הצבא הבריטי, 22 בפברואר 2024). במקביל, עדכנה חברת האבטחה הימית הבריטית “AMBREY” כי כלי השיט שנפגע הוא ספינת מטען בבעלות בריטית הנושאת את דגל פלאו (רויטרס, 22 בפברואר 2024).
- מתיו מילר, דובר מחלקת המדינה של ארה”ב, אמר כי ארה”ב ושותפותיה תמשכנה לנקוט בפעולה מתאימה כדי להגן על חופש השיט והספנות בים האדום מתקיפות של החות’ים. הוא ציין שארה”ב מגנה את התקיפות חסרות האבחנה של ספינות משא אזרחיות וכי החות’ים מתנהגים כמו ארגון טרור (אתר מחלקת המדינה של ארה”ב, 22 בפברואר 2024).
הזירה הבינלאומית
פסגת [2]G20 בברזיל
- בברזיל נערך מפגש הפסגה השנתי של פורום 20G. בדברים שנשא פיצל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי, אמר כי מדינות ה G20 נושאות באחריות לנקוט פעולה נחרצת כדי לסיים את “האסון ברצועת עזה”. הוא הדגיש את חשיבות “גינוי הזוועות שמבוצעות ברצועת עזה” ודחק במדינות המשתתפות להפעיל לחץ לביצוע פעולות משמעותיות כדי לסיים את המלחמה ולתמוך בפתרון שתי המדינות (סוכנות הידיעות הסעודית, 22 בפברואר 2024).
- בשולי הפסגה, נועד סאמח שכרי שר החוץ המצרי, עם, פיצל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי ודן עימו בהתפתחויות המלחמה ברצועת עזה והמתיחות ההולכת וגוברת באזור בעקבות המצב ברצועה, כולל האיומים על ביטחון השיט בים האדום. השרים הדגישו כי נמשכים המגעים עם הצדדים השונים כדי לתמוך במאמצים להביא לרגיעה ולמנוע את התרחבות הסכסוך באזור. שכרי גם נועד עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, בפגישה הם עסקו בין השאר, בסוגיה הפלסטינית ובלחימה ברצועת עזה ובאירועים בתימן (דף הפייסבוק של דובר משרד החוץ המצרי, 22 בפברואר 2024). הקאן פידאן, שר החוץ התורכי, נועד אף הוא עם סאמח שכרי, ודן עימו, בין השאר, במאמצים להכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה ומניעת התרחבות המלחמה (סוכנות אנטוליה, 21 בפברואר 2024).
אונר”א
- “The Wall Street Journal” דיווח כי הערכת מודיעין חדשה של ארה”ב מצאה שסביר שחלק מעובדי אונר”א ברצועת עזה השתתפו במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. למרות זאת ארה”ב לא יכולה לאמת את האשמות ישראל לפיהן למספר גדול של עובדי הסוכנות היו קשרים עם הארגונים ברצועה. עוד צוין כי הערכת המודיעין החדשה, אינה חולקת על האשמות ישראל בדבר קשרים בין חלק מעובדי אונר”א לארגונים, אך היא מספקת הערכה מדודה יותר של טענות ישראל והצהרות פומביות של גורמים רשמיים אמריקנים וישראלים (The Wall Street Journal, 21 בפברואר 2024).
בית הדין הבינלאומי לצדק
- בהאג נמשכו דיוני בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) על “הלגיטימיות של הכיבוש הישראלי”. בדברים שאמר נציג רוסיה הוא ציין שפתרון שתי המדינות הוא הדרך הטובה ביותר להפסקת התקיפות הישראליות. הוא הוסיף כי על בית המשפט ליצור תנאים למשא ומתן חדש ולהדגיש כי על ישראל והפלסטינים להיות מחויבים לו. הוא גם ציין כי מועצת הביטחון כבר קבעה שההתנחלויות מהוות הפרה של החוק הבינלאומי ומהוות מכשול לשלום בר קיימא (אלג’זירה, 21 בפברואר 2024).
- בדברים שאמר נציג ארה”ב הוא ציין שלא ניתן להורות על נסיגה ישראלית מהשטחים הכבושים בלי להתחשב בצרכי הביטחון של ישראל. כמו כן בית הדין לא יכול להסיק כי ישראל מחויבת לסגת מהשטחים הכבושים לפי החוק הבינלאומי בטווח הזמן המיידי (רויטרס, 21 בפברואר 2024).
- נציגת מצרים ב-ICJ מסרה כי על ישראל להימנע מהרחבת פעולותיה בציינה כי לישראל יש כוונה ברורה לבודד את הפלסטינים. לדבריה, קיימות ראיות המאשרות שישראל גרמה לשינויים דמוגרפיים בשטחים הפלסטיניים. היא גם ציינה כי “התוקפנות הישראלית נגד רצועת עזה היא “מלחמה אכזרית”. לדבריה, מצרים הגישה בקשה להכיר בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית ויש לשים קץ לפעולות הצבאיות הישראליות בשטחים הפלסטיניים (ערוץ הטלגרם של רשת אלקאהרה, 21 בפברואר 2024).
פגישת ריאצ’ אלמאלכי שר החוץ והמשלחת הפלסטינית עם נציגויות של מדינות נוספות ב – ICJ
(ערוץ הטלגרם של משרד החוץ ברשות הפלסטינית, 21 בפברואר 2024)
[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ- 3 ביוני 2007 :" מעצר פעילי טרור בראמאללה וחברון מפת”ח/תנזים ומהחמא”ס במסגרת פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון ". ↑
[2] פורום שחברים בו שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של 20 כלכלות. 19 מבין הכלכלות הגדולות בעולם והאיחוד האירופאי. הפורום פועל לשיתוף פעולה וייעוץ בנושאים הקשורים למערכת הפיננסית הבינלאומית. ↑