הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו למקד את הפעילות באזור ח’אן יונס שבדרום הרצועה תוך עימותים עם חוליות טרור. במהלך הפעילות נחשפו אמצעי לחימה רבים. בבית החולים נאצר, שם פועלים הכוחות מזה כמה ימים, נעצרו מאות חשודים בפעילות טרור שהסתתרו בבית החולים, ביניהם מחבלים שהשתתפו במתקפת ה-7 באוקטובר. בבית החולים אותרו אמצעי לחימה רבים. כמו כן, נמצאו ארגזי תרופות שהיו מיועדים לחטופים ישראלים ולא הועברו אליהם.
על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,500 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 574 חיילים וקצינים. 130 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
עסקת החטופים: גורמים בחמאס הדגישו, על רקע המצב ההומניטארי הקשה בצפון רצועת עזה, כי אם לא ייפתר עניין הסיוע לצפון הרצועה לא תהיה בפניהם ברירה אלא להשעות את המשא ומתן בנושא עסקת החטופים.
המצב ברצועה: גורמי חמאס בכירים הכחישו את דברי שר הביטחון יואב גלנט לפיהם בחמאס מחפשים מחליף לאלסנואר וציינו כי דבריו נועדו להעלות את המורל בקרב לוחמי צה”ל והציבור הישראלי.
הזירה הצפונית: חזבאללה קיבל אחריות, במהלך היממה האחרונה, על ביצוע תשע תקיפות.
הרשות הפלסטינית: בכירים פלסטינים מתחו ביקורת על החלטת ממשלת ישראל להגביל את כניסת ערביי ישראל לתפילה בהר הבית במהלך חודש רמצ’אן והזהירו מפני “פיצוץ המצב”. ביקורת נוספת נמתחה על הצהרת ממשלת ישראל לפיה ישראל דוחה תכתיבים בינלאומיים בעניין הסדר הקבע עם הפלסטינים וכי הסדר כזה יושג אך ורק במשא ומתן ישיר בין הצדדים.
מיליציות פרו איראניות: החות’ים תקפו ספינת משא הרשומה בבריטניה אשר הופעלה בידי חברה לבנונית. הספינה נפגעה והצוות נטש אותה.
בית הדין הבינלאומי לצדק: בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג החל לדון בבקשת הרשות הפלסטינית לקבל חוות דעת של בית הדין באשר לחוקיות “הכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטינים”. ישראל החליטה שלא לשלוח נציגות משפטית לדיון. נציגי מצרים וירדן אמורים להופיע בפני בית הדין בימים הקרובים.
הזירה הדרומית
דרום הרצועה: כוחות צה”ל המשיכו בטיהור אזור מערב ח’אן יונס. הם פשטו על יעדי טרור בהם אותרו אמצעי לחימה, רחפנים, משגר RPG מטעני נפץ וציוד צבאי נוסף. הכוחות פעלו בסיוע אווירי נגד חוליות מחבלים שפעלו סמוך לכוחות (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024).
במקביל, נמשכה פעילות הכוחות בבית החולים נאצר. עד כה, נעצרו בפעילות מאות מחבלים וחשודים בפעילות טרור שהסתתרו בבית החולים. בין העצורים, מחבלים שהשתתפו במתקפת ה-7 באוקטובר, בעלי קשר לחטופים ופעילי חמאס בכירים. בבית החולים אותרו אמצעי לחימה רבים, כשחלקם היו מוחבאים בכלי רכב ששימש את פעילי חמאס לביצוע מתקפת ה-7 באוקטובר. כמו כן, נמצא במתחם בית החולים כלי רכב השייך לקיבוץ ניר עוז שככל הנראה נגנב. בבית החולים נמצאו ארגזי תרופות ועליהם שמות חטופים ישראלים. חבילות התרופות שאותרו היו סגורות ולא הועברו לחטופים (דובר צה”ל, 18 בפברואר 2024).
מימין: כלי הרכב ששימש את מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר. משמאל: אמצעי לחימה שנמצאו בבית החולים (דובר צה”ל, 18 בפברואר 2024)
התרופות הסגורות שנמצאו בבית החולים נאצר ולא נמסרו לחטופים (דובר צה”ל, 18 בפברואר 2024)
השאם זקות, כתב ערוץ אלג’זירה ברפיח, דיווח כי לאחר שצה”ל התמקם מחדש מחוץ לאזור מזרח ח’אן יונס, טנקים וכלי רכב משוריינים חדרו בשעות האחרונות לאזור בית החולים האלג’יראי בעבסאן תוך חילופי אש עזים עם פעילי ההתנגדות באזורים אלה. לדבריו, הפעילות הקרקעית של צה”ל מתמקדת במערב ח’אן יונס, בבתי החולים נאצר ואלאמל, שהסביבה שלהם נתונה לירי ארטילרי. לדבריו, צה”ל מונע הכנסת תרופות, ציוד רפואי ומזון לבית החולים, והוא עצר את כל הגברים, לרבות הצוות הרפואי, ולקח אותם למקום לא ידוע. הוא הוסיף כי מצבו של בית החולים אלאמל אינו טוב יותר (ערוץ ה-YOUTUBE של אלג’זירה, 19 בפברואר 2024).
ברפיח דווח על תקיפות באזור ח’רבת אלעדס ושכונת אלשאבורה. כן דווח על ירי של ספינות חיל הים לעבר האזור המערבי של העיר (מען, 19 בפברואר 2024; ופא, 19 בפברואר 2024). ערוץ אלערבי דיווח, כי העיר ח’אן יונס מכותרת ע”י כוחות צה”ל מזה שבועיים. לדבריו, כוחות צה”ל אינם מאפשרים הכנסת סיוע לעיר ואף מונעים ממפונים השוהים בעיר להגיע למקומות שהוגדרו לצורך מילוי מים (ערוץ אלערבי, 18 בפברואר 2024).
מרכז הרצועה: כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על הרוגים בתקיפות בתים בדיר אלבלח, מחנה הפליטים אלנציראת, מחנה הפליטים אלבריג’, מחנה הפליטים אלמע’אזי ואלזואידה (מען, 19 בפברואר 2024; ופא, 19 בפברואר 2024).
צפון הרצועה: על פי דיווחים פלסטינים הותקף בית במשרוע בית לאהיא, ובוצע ירי ארטילרי לעבר קבוצה פלסטינים במזרח ג’באליא. בעיר עזה: דווח כי חיל האוויר ביצע תקיפות בשכונות אלרמאל, אלזיתון, אלשיח’ רצ’ואן ואלשג’אעיה (מען, 19 בפברואר 2024; ופא, 19 בפברואר 2024).
תקיפות חיל האוויר בצפון הרצועה (חשבון X של שהאב, 18 בפברואר 2024)
הלחימה בראיית הפלסטינים
אסאמה חמדאן, בכיר בחמאס, המבקר בטהראן אמר בריאיון טלוויזיה כי הנתון שפרסמה ישראל אודות 12,000 הרוגים בשורות חמאס אינו נכון. לדבריו, הפחד שולט בישראל מפני ש”ההתנגדות” עדיין קיימת והיא יכולה לבצע את פעולותיה פעם שנייה ופעם שלישית. כמו כן ביכולתם להישאר במנהרות עוד מספר חודשים עד לניצחון הסופי (רשת אפק, 18 בפברואר 2024).
שיגור רקטות
ב-18 בפברואר 2024, בשעות הבוקר, זוהה שיגור רקטה ממרכז רצועת עזה לשטח ישראל. הרקטה נפלה בשטח פתוח במרחב עוטף עזה. דקות ספורות לאחר מכן אותר המחבל שביצע את השיגור באזור העיר עזה, כלי טיס של חיל האוויר תקף אותו והוא נהרג (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024).
תיעוד תקיפת המחבל שביצע את השיגור (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024)
ב-19 בפברואר 2024 בשעות הבוקר הופעלו התרעות בעוטף עזה אולם לא זוהו שיגורים שחצו לשטח ישראל (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024).
נפגעים ישראלים
על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר 2023 נהרגו כ- 1,500 בני אדם. על פי דובר צה”ל, 574 מהם חיילים וקצינים (מתוכם נהרגו 236 מתחילת התמרון הקרקעי ב – 27 באוקטובר 2023). 130 אזרחים וחיילים חטופים נמצאים עדיין בשטח רצועת עזה. 123 הוחזרו לישראל.
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
בראיון שהעניק אסאמה חמדאן, בכיר חמאס, במהלך תערוכת התקשורת באיראן, הוא ציין כי לא תהיה עסקת חטופים עם ישראל עד שנושאים קריטיים שונים יטופלו. לדבריו, לדיבורים אודות תנאי העסקה אין משמעות כאשר ההתקפות הישראליות נמשכות. הוא ציין כי רק לאחר שההתקפות הישראליות תפסקנה אפשר יהיה לדון בנושאים כמו שיקום רצועת עזה וסיוע לפלסטינים. עסקת חטופים תגיע רק לאחר פתרון כל הסוגיות הללו (Tehran Times, 18 בפברואר 2024).
מחמוד מרדאוי בכיר בחמאס, אמר כי נתניהו נותן עדיפות להישארותו בשלטון ונכנע לדרישותיהם של שותפיו הקואליציוניים מהזרם הדתי הלאומי, ולכן הוא מתעלם מנושא החטופים. בשל התנגדות שותפיו הקואליציוניים, נתניהו גם לא מוכן לתת שום מרווח ולגלות גמישות בנושא, והוא אף פועל להגשים את שאיפותיהם, וביניהן עקירת הפלסטינים מהרצועה. לדברי מרדאוי, דבר זה גרם לחמאס להזהיר את ישראל כי אם היא לא תשנה את מדיניותה תשעה חמאס את המשא ומתן משום שהוא חסר תועלת ולא מוביל לדבר. לדבריו, השעיית המשא ומתן תחשוף את חוסר רצינותו של נתניהו בנושא. עוד ציין שחמאס עומדת על כך שאם לא ייפתר עניין הסיוע לצפון הרצועה, המשמש קלף מיקוח בידי ישראל ללחוץ על חמאס, לא תהיה בפניהם ברירה אלא להשעות את המשא ומתן. לדבריו, זו עמדה ברורה ומפורשת, והכדור עתה במגרשם של המתווכים, שעליהם לבחון מחדש את אופן התיווך אם לא תושג פריצת דרך בנושא זה (חשבון X של ערוץ אלג’זירה, 18 בפברואר 2024).
רצועת עזה
נפגעים פלסטינים
משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן נכון ל-19 בפברואר שעה 12:00 כי ביממה האחרונה נהרגו בתקיפות צה”ל 127 פלסטינים ונפצעו 205 נוספים. מאז תחילת המלחמה ברצועה נהרגו 28,985 פלסטינים ונפצעו 69,028 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 19 בפברואר 2024).
ב-14 בפברואר בשעות הערב דווח על מותו של העיתונאי מעתז (או: אלמעתז באללה) מצטפא אלע’פרי, שנהרג יחד עם אשתו ובנם בתקיפת כלי רכב ליד ברכת אלשיח’ רצ’ואן בצפון העיר עזה (PALINFO, 14 בפברואר 2024). על פי דף הפייסבוק שלו, אלע’פרי, בן 25, היה צלם ומעצב גרפי. עבד בעבר כצלם באמצעי תקשורת בהנהלת העיתונאי מחמד אלדסוקי בשם רשת החדשות אעלאם (שבכת אעלאם אלאח’באריה), שככל הנראה כבר אינו פעיל. עוד עלה מדף הפייסבוק שלו, כי הוא היה פעיל טרור (במקור: מג’אהד, קרי, לוחם ג’האד), קרוב לוודאי בזרוע הצבאית של ועדות ההתנגדות – חטיבות צלאח אלדין (דף הפייסבוק של מעתז אלע’פרי, 25 באפריל 2020).
מימין: מעתז אלע’פרי בעת עבודתו כצלם ברשת החדשות אעלאם (דף הפייסבוק mohmedaldasoqe, 18 באוגוסט 2016). משמאל: שלט ברכה של ארגון ועדות ההתנגדות וחטיבות צלאח אלדין לאח לוחם הג’האד האהוב מעתז מצטפא אלע’פרי לרגל חתונתו (דף הפייסבוק של מעתז אלע’פרי, 25 באפריל 2020)
גדודי חללי אלאקצא פירסמו הודעת אבל על מותו יוסף ד’יב אבו עאדי, המפקד והאסיר המשוחרר שגורש לרצועת עזה, ואשר היה אחד המפקדים הבולטים של גדודי חללי אלאקצא, שנהרג בתקיפה ברפיח (ערוץ הטלגרם elaqsa_1965 של גדודי חללי אלאקצא, 15 בפברואר 2024). נמסר כי יוסף ד’יב חאמד אבו עאדי, בן 47, הוא מכפר נעמה, מערבית לראמאללה, שוחרר במסגרת “עסקת שליט”(2011) וגורש לרצועת עזה. בערוץ עודה של פתח, הוא תואר כבכיר בתנועה (דף הפייסבוק של אחייניתו של אבו עאדי Ola Ibrahim Ramadan, 14 בפברואר 2024; ערוץ הטלגרם של ערוץ עודה של נציבות ההסברה והתרבות של ‘פתח’, 14 בפברואר 2024). אבו עאדי דקר למוות ב-8 בדצמבר 2005 חייל צה”ל במחסום קלנדיה, ובעקבות זאת ריצה עונש מאסר בישראל (הארץ, 8 בדצמבר 2005). הוא שוחרר במסגרת עסקת שליט” גורש לרצועת עזה.
יוסף ד’יב אבו עאדי (דף הפייסבוק של Ola Ibrahim Ramadan, 14 בפברואר 2024)
דובר צה”ל מסר כי בפעילות משותפת של כוחות צה”ל ושירות הביטחון הכללי סוכל באמצעות כלי טיס בעיר עזה, אחמד אלע’ול, מפקד בגדוד אלשאטי של חמאס, אשר השתתף במתקפת ה -7 באוקטובר. לאחר חזרתו לרצועת עזה, החזיק אחמד בחיילת חטופה, אשר נרצחה על ידי חמאס בתוך בית החולים אלשפאא’ (חשבון X של צה”ל, 15 בפברואר 2024). קרוב משפחתו של אלע’ול מסר כבר ב-13 בפברואר על מותו של “לוחם הג’האד” אחמד אחמד אלע’ול אבו בלאל בעיר עזה (דף הפייסבוק של לא’י אבו מחמד, 13 בפברואר 2024).
אחמד אלע’ול (דף הפייסבוק של לא’י אבו מחמד, 13 בפברואר 2024)
המצב ברצועה
אנס אלשריף, כתב ערוץ אלג’זירה בצפון הרצועה, דיווח כי בימים האחרונים הגביר את צה”ל את תקיפותיו נגד בתי אזרחים וציין, כי המצב ההומניטרי קטסטרופלי והרעב גובר בצפון הרצועה, וכי יותר מ-700,000 הפלסטינים שנותרו בעיר עזה ובצפון הרצועה לא מצליחים להשיג קמח, שימורים, אורז ומי שתיה, משום שצה”ל מונע הכנסת סיוע (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 19 בפברואר 2024).
אנס אלשריף, כתב ערוץ אלג’זירה בצפון הרצועה, מדווח על המצב ההומניטרי הקשה בצפון הרצועה (ערוץ ה-YOUTUBE של אלג’זירה, 19 בפברואר 2024)
תגובות לדברי שר הביטחון על החלפת יחיא אלסנואר
בתשובה לשאלה על דבריו של שר הביטחון יואב גלנט לפיהם בחמאס מחפשים מחליף לאלסנואר, אמר מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, כי גלנט מתחרה בנתניהו בשקרים שהם משמיעים. לדבריו, אלסנואר עומד בראש הנהגת חמאס ברצועת עזה. ההנהגה המדינית והצבאית ממשיכות בהתנגדות, והדיבורים על הפגיעה בה או פירוקה אינם נכונים. לדבריו, אם ישראל הייתה מצליחה לפרק את יכולותיה של חמאס ומרכזי השליטה שלה, הם היו יכולים ללוות את דבריהם בתצלומים המעידים על כך. גם דבריו של נתניהו כי ישראל הצליחה לפרק 75% מגדודי אלקסאם הם שקר גדול שכן, אם כך הדבר, מי נלחם בצה”ל בח’אן יונס, בעיר עזה ובצפון הרצועה, ומי משגר רקטות. לדבריו, הצהרות הבכירים הישראליים נועדו להעלות את מורל הציבור הישראלי ולהעניק צידוק להמשך התוקפנות. אלסנואר ממשיך לעמוד בראש ההנהגה ברצועה, ולא ייתכן שהם יחפשו לו מחליף, שכן בחירות מחליף לכל מנהיג בחמאס עוברת בקלפיות. באשר לפרסום מספר ההרוגים בקרב גדודי אלקסאם אמר כי מי שיודע את המספר האמיתי של ההרוגים והפצועים היא ההנהגה בשטח בתוך הרצועה. מדיניות ההנהגה היא שלא להעניק לישראל שום מידע בנושא, כי הם לא מעוניינים לחשוף את מספר ההרוגים ושמותיהם ומספר הפצועים ושמותיהם, שכן ישראל רודפת את משפחותיהם והורגת אותן. בסוף המלחמה ההנהגה בשטח תחליט מה לפרסם (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה מבאשר, 18 בפברואר 2024).
“גורם הנהגה רם דרג” בחמאס הגיב על דבריו של שר הביטחון גלנט ואמר כי הניסיונות הישראליים לפברק מידע אודות הנהגת התנועה ועל יחיא אלסנואר הם מגוחכים ומטרתם להעלות את מורל צה”ל והציבור בישראל. הצהרותיו של גלנט בנוגע לחילוקי דעות בתוך הנהגת חמאס וחיפוש אחר מחליף לאלסנואר הן מילים ריקות ולוחמה פסיכולוגית גלויה (קדס פרס, 19 בפברואר 2024).
חמאס -ברזיל
אסמאעיל הניה, יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, נועד עם רוי קוסטה פימנטה יו”ר המפלגת הברזילאית Workers’ Cause Party, ועם המשלחת המלווה אותו. במהלך הפגישה הודגש הצורך להפסיק את התוקפנות, להכניס בדחיפות סיוע הומניטרי לתושבים ברצועה, להתחיל לשקם ולבנות מחדש את מה שהרסה ישראל. כן הודגשה זכותו של העם הפלסטיני להתנגד לכיבוש עד שהוא יסולק מאדמת “פלסטין”. הניה ובכירי חמאס, שהשתתפו בפגישה, הביעו הערכה למפלגה הברזילאית על עמדותיה התומכות בחמאס ועל כך שהיא מארגנת פעילויות שבהן מונפים דגלי פלסטין ודגלי חמאס (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בפברואר 2024)
במקביל, פרסמה חמאס הודעה בה בירכה על ההצהרות של נשיא ברזיל, לולה דה סילבה שבהן השווה בין מעשיה של ישראל ברצועת עזה למעשי הנאצים. בהודעה צוין כי הצהרתו של נשיא ברזיל מתארת במדויק את מה שעובר העם הפלסטיני מצד ישראל בתמיכה מלאה של ממשל ארה”ב בהנהגת ג’ו ביידן. חמאס דרשה מבית הדין הבינלאומי בהאג לקחת בחשבון את הצהרתו של נשיא ברזיל (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בפברואר 2024).
הזירה הצפונית
פעילות חזבאללה
במהלך היממה האחרונה קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע תשע תקיפות באמצעות שיגור טילי נ”ט, רקטות, ורקטת ברכאן (בעלת ראש קרב במשקל 500-300 ק”ג חומר נפץ) (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית, 19-18 בפברואר 2024).
תיעוד פעילות כוחות צה”ל בגבול לבנון (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024)
תקיפות תגובה של צה”ל
בלבנון דווח, בי בוצעה תקיפה בשכונת אלחריקה (Al-Hariqah) בפרברי עיתרון (Aitaroun) (חשבון X של Fouad Khreiss, 18 בפברואר 2024). ו תקיפה בשכונת אבו אללבן (Abu Al-Laban) בעיתא אלשעב (Aita Al-Sha’ab) וכן בפרברי הישוב (חשבון X של Fouad Khreiss, 18 בפברואר 2024).
מימין: תקיפות בעיתרון (חשבון X של Fouad Khreiss, 18 בפברואר 2024). במרכז ומשמאל: תקיפות בעיתא אלשעב (חשבון X של Fouad Khreiss, 18 בפברואר 2024)
ממשל לבנון
נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר בלבנון, נועד בשולי כנס מינכן עם מחמד בן עבד אלרחמן, ראש הממשלה הקטרי, ודן עימו במצב בדרום לבנון ובמאמצים להגיע להפסקת אש ברצועת עזה (חשבון X של לשכת ראש ממשלת לבנון, 18 בפברואר 2024).
ישראל, יהודה ושומרון
פעילות סיכול ומנע
מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה נעצרו מעל 3,100 מבוקשים, מהם מעל ל-1,350 הינם פעילי חמאס (ערוץ הטלגרם של דובר צה”ל, 18 בפברואר 2024).
ב-19 בפברואר 2024, בשעות הלילה, עצרו כוחות ביטחון ישראליים 22 מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון. הכוחות פעלו במבצע לסיכול טרור בכפר קבאטיה (דרומית לג’נין) ועצרו תשעה מבוקשים. בכפר ראס כרכר (צפונית-מערבית לראמאללה) עצרו הכוחות שני מבוקשים והחרימו שני אקדחים. באלבירה (צפונית-מזרחית לראמאללה) עצרו הכוחות מבוקש והחרימו כספים שנועדו למימון פעילות טרור. בכפר קדום (מערבית לשכם) החרימו הכוחות אמצעי לחימה ובמבצע בחברון עצרו שני מבוקשים ותחקרו חשודים נוספים (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024).
תיעוד פעילות הכוחות (דובר צה”ל, 19 בפברואר 2024)
ב-18 בפברואר 2024, עצרו כוחות הביטחון את אחמד עופי, מבוקש בכיר מטול כרם שהיה מעורב בביצוע מספר פיגועי ירי. כמו כן היה מעורב ברצח תושבי טול כרם אשר נחשדו בשיתוף פעולה עם כוחות ביטחון ישראליים. עופי התנגד למעצרו ולאחר חילופי אש עם הכוחות הוא נהרג וכלי נשקו הוחרם. במהלך הפעילות, התעמתו הכוחות עם חמושים שירו והשליכו מטענים לעברם, אחד החמושים נהרג (דובר צה”ל, 18 בפברואר 2024) . משרד הבריאות ברשות הפלסטינית מסר כי ההרוגים בטול כרם הם מחמד אחמד פאיז אלעופי, בן 36, שגופתו נלקחה ע”י כוחות צה”ל, ונביל עטא מחמד עאמר, בן 19 (ופא, 18 בפברואר 2024).
שני ההרוגים בטולכרם. אלעופי משמאל (חשבון X של Tamimi qasseme, 18 בפברואר 2024)
כוח צה”ל ביצע נוהל מעצר לחשוד פלסטיני במחסום בין איתמר לבית פוריכ. לאחר שהפלסטיני לא נענה לקריאות הכוח הוא נורה. צוות רפואה צבאי קבע את מותו של החשוד (ערוץ הטלגרם של הצלה יו”ש ללא גבולות, 18 בפברואר 2024). הפלסטינים דיווח כי ההרוג הוא אנס ג’מיל דויכאת, מהכפר רוג’יב, מזרחית לשכם (ופא, 18 בפברואר 2024). על פי דף הפייסבוק שלו ועל פי גולשים, הוא היה קצין במנגנון הביטחון של הרשות הפלסטינית (חשבון X של @khaldounnaji, 18 בפברואר 2024). נערכה לו הלוויה צבאית.
מימין: אנס דויכאת (דף הפייסבוק של דויכאת, 13 באוקטובר 2022). משמאל: ההלוויה הצבאית שנערכה לו (חשבון X של QUDSN, 19 בפברואר 2024)
תגובות להגבלת העלייה להר הבית בחודש רמצ’אן
ממשלת ישראל החליטה להגביל עלייתם של ערבים אזרחי ישראל לתפילה בהר הבית בחודש רמצ’אן. ההחלטה עוררה גל של תגובות נזעמות. דוברים רבים הזהירו את ישראל כי צעד זה יוביל ל”פיצוץ המצב”:
מחמוד אלהבאש, יועץ לשכת אבו מאזן לענייני דת וקשרים אסלאמיים, הזהיר מפני כוונת ישראל להגביל את כניסת המתפללים וציין כי צעד כזה יפוצץ את המצב באופן שלא ניתן לצפות או לשלוט עליו. אלהבאש קרא להגביר את הנוכחות במסגד אלאקצא וכן קרא לארגון לשיתוף פעולה אסלאמי לנקוט פעולה מיידית ורצינית ברמה הבינלאומית והאזורית להגנה על המסגד (ופא, 19 בפברואר 2024).
בחמאס ציינו, כי מדובר במלחמת דת של ממשלת ישראל (“הכיבוש”) נגד העם הפלסטיני. עוד צוין, כי ההחלטה מעידה על כוונת ישראל להסלים את תוקפנותה נגד מסגד אלאקצא בחודש רמצ’אן. חמאס קראה לפלסטינים ביהודה ושומרון להתנגד להחלטה ולהתאגד והזהירה כי פגיעה באלאקצא או בחופש הפולחן לא תעבור ללא מענה (ערוץ הטלגרם של חמאס, 19 בפברואר 2024).
הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם אזהרה מתוכניותיה של ישראל להגביל את גישת המתפללים. לדבריו, משמעות צעד זה היא שממשלת ישראל שמה את אלאקצא כיעד לתקיפה כחלק מרצח העם ברצועת עזה. וכי פגיעת ישראל מכוונת כלפי כל האומה הערבית והאסלאמית ומקומותיה הקדושים. הארגון קרא לעם הפלסטיני בכל מקום לפעול בכל האמצעים כדי להגן על המקומות הקדושים ובמיוחד אלאקצא (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי, 19 בפברואר 2024).
הצהרת ישראל בדבר הסדר קבע
בישיבת ממשלת ישראל ב-18 בפברואר 2024 הביא ראש הממשלה בנימין נתניהו לאישור השרים הצהרה משותפת לפיה ישראל דוחה על הסף תכתיבים בינלאומיים בעניין הסדר הקבע עם הפלסטינים וכי הסדר כזה יושג אך ורק במשא ומתן ישיר בין הצדדים, ללא תנאים מוקדמים (אתר משרד ראש הממשלה, 18 בפברואר 2024).
נביל אבו רדינה, דובר לשכת אבו מאזן, ציין בתגובה כי התוקפנות הישראלית לא תוביל לביטחון ויציבות באזור ובעולם וכי העמדה הפלסטינית ברורה אל מול העמדה הישראלית הקיצונית והבלתי מתפשרת. הוא ציין כי יש להגביר את העשייה הערבית ולפתח את העמדה הבינלאומית בעולם (ופא, 18 בפברואר 2024).
חמאס גינתה את החלטת “ממשלת הטרור הציונית לסרב להכיר במדינה פלסטינית” וטענה כי ההחלטה היא אתגר בינלאומי אשר מדגיש את ניסיונותיה של ישראל להתחמק מההחלטות הבינלאומיות והיא חלק ממדיניות ישראל מאז תחילת המשא ומתן לפני יותר משלושים שנה אשר מבוססת על “קניית זמן” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בפברואר 2024).
הרשות הפלסטינית
אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית, קיים ישיבה מורחבת של ההנהגה הפלסטינית. בישיבה השתתפו חסין אלשיח’, מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, חברי הוועד המרכזי של פתח, מספר שרים וראשי מנגנוני ביטחון. אבו מאזן ציין שמטרת הפגישה היא לדון במניעת ההתקפות נגד הפלסטינים והפסקת הפעולות לגירוש העם הפלסטיני מאדמתו , במיוחד מרפיח. לדברי אבו מאזן הוא יצר קשר עם מנהיגים של למעלה משמונים מדינות אשר החלו להבין את העמדה הפלסטינית. הוא גם ברך על ההזמנה של רוסיה לארגונים הפלסטיניים להגיע למפגש (ופא, 18 בפברואר 2024).
כינוס ההנהגה הפלסטינית בראשות אבו מאזן (ופא, 18 בפברואר 2024)
מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, השתתף ב-18 בפברואר 2024 בוועידת מינכן לביטחון. בראיון פתוח הוא אמר, כי יש להגיע להפסקת אש מיידית ברצועת עזה ולאפשר כניסת סיוע בינלאומי. הוא הוסיף כי הם פועלים לאיחוד השורות הפלסטיניות וכי על האו”ם להכיר במדינה פלסטינית עצמאית. לטענתו, ישראל פועלת לערעור הרשות, ופתרון שתי המדינות חייב להיות מיושם בשטח. בהמשך דבריו אמר כי מה שקרה בשבעה באוקטובר הוא אסון לכולם וכי הם לא יקבלו הרג של אזרחים חפים מפשע. כמו כן, טען כי יש להגיע לפתרון הסוגיה הפלסטינית, ולשם כך הם מושיטים יד לצד הישראלי, אך אין להם שותף בישראל ולכן נדרשת התערבות צד שלישי בנושא. באשר להצטרפות חמאס לאש”ף, אשתיה מסר כי חמאס היא חלק בלתי נפרד מהפוליטיקה הפלסטינית אך כדי שהיא תוכל להצטרף לאש”ף, עליה לקבל את המצע המדיני של הארגון. יתרה מכך, הוא הדגיש כי חמאס צריכה להבין כי הם קוראים להתנגדות עממית, ולא לשום דבר אחר (ערוץ היוטיוב של ועידת מינכן לביטחון, 18 בפברואר 2024).
מחמד אשתיה בראיון בוועידת מינכן לביטחון (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 18 בפברואר 2024)
חסין אלשיח’, מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, שוחח עם בדר בן חמד אלבוסעידי שר החוץ של עומאן. בשיחה דנו השניים בהתפתחויות האחרונות ב”תוקפנות הישראלית” נגד העם הפלסטיני ובאיחוד השורות הפנים פלסטיניות. בשיחה הוסכם בין השניים על מהלך בילטראלי דחוף כדי ללחוץ על ממשלת ישראל לעצור את המלחמה ולמנוע ממנה לפעול ברפיח. הם גם הדגישו, כי יש לשחרר את כל האסירים והחטופים, להכניס ציוד הומניטרי לרצועה, לסיים את המצור על הרצועה וליציאת הכוחות הישראליים כהכנה להשגת פתרון מדיני הוגן וכולל לסוגיה הפלסטינית (חשבון X של שר החוץ העומאני, 18 בפברואר 2024).
בראיון לרשת אלערביה אמר חסין אלשיח’ כי התיאום הביטחוני עם ישראל נפסק לפני זמן רב וכי הרשות הפלסטינית הכריזה על כך בפומבי. לדבריו, אין עוד מקום לתיאום ביטחוני עם ישראל בצל התוקפנות שלה נגד העם הפלסטיני ברצועת עזה וביהודה ושומרון. הוא הוסיף שסוגיית המסדרונות הבטוחים ואזורי המקלט הבטוחים הם שקר ישראלי וכי אין שום מקום בטוח ברצועת עזה תחת תקיפות ישראל, הוא העריך שהכניסה של כוחות צה”ל לרפיח נועדה לגרש את הפלסטינים ולסדר מחדש את מפת הגבול עם מצרים (אלערביה, 18 בפברואר 2023).
המצב הכספי של הרשות הפלסטינית
The Wall Street Journal דיווח כי ממשל ארה”ב רוצה לתמוך כלכלית ברשות הפלסטינית על רקע אזהרות של גורמים רשמיים ברשות כי הכסף הולך ואוזל מה שעלול לסכן את רצונה של ארה”ב שהרשות תשלוט ברצועה לאחר סיום המלחמה עם ישראל. גורמים אמריקניים מסרו כי ארה”ב מנסה לעקוף חוק המונע ממנה לתרום כספים ישירות לרשות, תוך דחיפה של בעלי ברית לתרום לה יותר. גורמים אמריקניים מסרו שגורמים פלסטיניים רשמיים הזהירו שהכספים לתשלום משכורות ולמתן תשלומים ממשלתיים חיוניים יאזלו כבר בסוף פברואר והם מודאגים שללא גידול בהכנסות, הרשות לא תהיה יציבה מספיק כדי לשמור על אחיזתה בשלטון ואף לקחת על עצמה תפקיד נרחב יותר (הוול סטריט ג’ורנל, 18 בפברואר 2024).
משרד החוץ הנורווגי הודיע כי הם מוכנים לסייע בהעברת כספי הסילוקין לרשות הפלסטינית. בהודעת המשרד צוין, כי התוכנית הזמנית תמנע את הקריסה הפיננסית של הרשות (רויטרס, 18 בפברואר 2024).
איראן
מחמד באקרי, ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראניים, הצהיר בטקס בבנדר עבאס כי שום מעצמה לא תוכל לשנות את גורל המלחמה ברצועת עזה. הוא ציין, כי גורל המלחמה ברור לחלוטין והוא תבוסה חסרת תקדים של “המשטר הציוני” מול חלק מ”העם העשוק הנתון במצור בעזה” (תסנים, 16 בפברואר 2024).
הוושינגטון פוסט דיווח (18 בפברואר 2024), כי גורמים רשמיים איראניים הפצירו בחזבאללה לנהוג באיפוק מול ישראל כדי שלא להביא להרחבת המלחמה באזור ולא לסכן את הישגי המלחמה עד כה, ובראשם החזרת הסוגיה הפלסטינית למוקד תשומת הלב העולמית והצבת קשיים בפני תהליך הנורמליזציה בין ישראל לבין סעודיה ומדינות נוספות במפרץ. לפי דיווח זה, הגורמים האיראניים אמרו לחזבאללה, כי אסור לספק לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו תירוץ לפתוח במלחמה נרחבת בלבנון.
מיליציות פרו איראניות
תימן
חברת האבטחה הימית הבריטית “AMBREY” מסרה כי ספינת משא הרשומה בבריטניה אשר נשאה את דגל בליז והופעלה בידי חברה לבנונית דיווחה כי הותקפה בבאב אלמנדב (רויטרס, 19 בפברואר 2024). ארגון הספנות של צבא בריטניה (UKMTO) ציטט דיווח של הרשויות הצבאיות לפיו צוות הספינה נטש אותה וכי כולם בטוחים. עוד צוין כי כלי השיט עוגן וכי הרשויות נותרו במקום כדי להמשיך לסייע (חשבון X של ארגון הספנות, 19 בפברואר 2024).
יחיא סריע, דובר הכוחות המזוינים של החות’ים, מסר כי כוחות חיל הים שלהם ביצעו פעולה צבאית איכותית נגד הספינה הבריטית במפרץ עדן RUBYMAR באמצעות טילים ימיים. לדבריו, כתוצאה מהפעולה, הספינה נפגעה ונעצרה לחלוטין, וכעת היא נמצאת בסכנת טביעה. הוא ציין כי הם דאגו במהלך הפעולה לכך שצוות הספינה ייצא בשלום. עוד ציין כי כוחות ההגנ”א שלהם הצליחו להפיל כלי טיס בלתי מאויש של צבא ארה”ב מסוג MQ9 באזור אלחדידה (ערוץ הטלגרם של יחיא סריע, 19 בפברואר 2024).
פיקוד מרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) דיווח כי ב-18 בפברואר 2024 בין השעות 15:00-20:00 (שעון צנעאא’) בוצעו חמש תקיפות נגד שלושה טילי שיוט ניידים נגד ספינות, כלי צלילה בלתי מאויש וכלי שיט בלתי מאויש באזורים שבשליטת החות’ים בתימן. עוד צוין כי זו הפעם הראשונה שנצפה שימוש של החות’ים בכלי צלילה בלתי מאויש מאז שהחלו התקיפות ב-23 באוקטובר (חשבון X של פיקוד המרכז, 18 בפברואר 2024).
בהתייחס למתיחות בים האדום, אמרה מלאני ג’ולי, שרת החוץ של קנדה, כי על סין לקחת חלק בשמירה על תנועת הסחר בים האדום כיוון שגם ספינות סיניות נמצאות בסיכון. לדבריה, היא העבירה את המסר לשר החוץ הסיני, וונג יי, בשולי ועידת מינכן (רויטרס, 18 בפברואר 2024).
בנאום שנשא עבד אלפתאח אלסיסי, נשיא מצרים, בכנס ובתערוכה הבינ”ל לאנרגיה במצרים (Egypes 2024), הוא ציין שההכנסות מתעלת סואץ ירדו ב-50%-40% בעקבות ההתפתחויות באזור ובמיוחד בשל האיום של החות’ים למניעת שיט בים האדום (אלערביה, 19 בפברואר 2024).
הזירה הבינלאומית
בית הדין הבינלאומי לצדק
ב-19 בפברואר 2024 נפתח בבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) דיון בבקשת הרשות הפלסטינית לקבל חוות דעת של בית הדין באשר לחוקיות “הכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטינים” ישראל החליטה שלא לשלוח נציגות משפטית לדיון. ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, האשים בדברים שנשא בפני בית הדין כי “הכיבוש הישראלי חייב להסתיים ללא תנאים” וכי מתקיים רצח עם ברצועת עזה. אלמאלכי מסר כי “ישראל מפרה את הוראות בית הדין למנוע מעשי רצח עם ברצועה” (אלמיאד’ן, 19 בפברואר 2024).
אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני, אמור לעמוד ביום חמישי (22 בפברואר) בראש משלחת ירדנית שתגיש את טיעוני ירדן בפני בית הדין בנוגע לחוות הדעת שביקשה העצרת הכללית של האו”ם באשר למדיניות ישראל בשטחים הפלסטיניים אשר משפיעה על זכויות האדם של העם הפלסטיני. בהודעת המשרד צוין, כי ביולי 2023 ירדן כבר הגישה כתב תביעה בפני בית הדין הבינלאומי שבמסגרתו הודגשה תמיכת ירדן בזכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית (חשבון X של משרד החוץ הירדני, 18 בפברואר 2024).
קודם לכן הודיע צ’יאא’ רשואן, ראש לשכת ההסברה המצרית, כי מצרים תיקח חלק בחוות הדעת שביקשה העצרת הכללית של האו”ם באשר למדיניות של ישראל בשטחים הפלסטיניים וכי היא תגיש טיעון בעל פה בפני בית המשפט הבינלאומי בהאג ב-21 בפברואר 2024. לדבריו, הטיעון ידגיש את אי חוקיות הכיבוש הישראלי וההפרות של החוק ההומניטרי הבינלאומי ואת מדיניות ישראל הכוללת סיפוח אדמות, הריסת בתים ועקירת פלסטינים. כמו כן תקרא מצרים לחייב את ישראל לסגת מיד מהשטחים הפלסטיניים ולפצות את העם הפלסטיני על הנזקים שהיא גרמה להם (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה המצרית, 18 בפברואר 2024).
מקורות “יודעי דבר” מסרו כי הסיבה להודעת מצרים היא חוסר ההתקדמות במשא ומתן להפוגה הומניטרית ולעסקת חטופים. למרות שקטר אמורה לארח סבב נוסף של שיחות, גורמים רשמיים במצרים אינם צופים כי סבב זה יניב תוצאות לאור דרישות ממשלת ישראל אשר אינן יכולות להתקבל על ידי הארגונים הפלסטיניים (אלאח’באר, 19 בפברואר 2024).