מבט לג’האד העולמי ( 2 – 8 במרץ 2023)

השבוע חלה עליה מתונה בפעילות דאעש ברחבי העולם. האירוע המרכזי היה פיגוע התאבדות  בדרום-מערב פקיסטאן בו נהרגו עשרה אנשי משטרה ו-12 נוספים נפצעו. בסוריה נהרגו שמונה אזרחים ולמעלה מ-35 נפצעו בהתפוצצות מוקש סמוך למשאית, שהסיעה אזרחים מדרום-מערב לדיר אלזור. בפעילות סיכול הרגו כוחות ביטחון של סומליה מאתיים פעילי אלשבאב והשתלטו על מספר אזורים שהיו תחת שליטת הארגון. בעיר מוגדישו ירו חמושים, ככל הנראה פעילי אלשבאב, לעבר בית קפה, והרגו לפחות חמישה בני אדם. מספר מוסדות הסברה, המזוהים עם דאעש, העוסקים בתרגום חומרי ההסברה של הארגון לשפות שונות, הודיעו שהחלו לפעול תחת מוסד הסברה אחד בשם "פרסאן אלתרג'מה".
להמשך קריאה...

הצהרות בכירים איראנים בנוגע ליהודה ושומרון כביטוי להגברת מאמצי איראן להרחיב את השפעתה בזירה זו

בחודשים האחרונים התרבו ההתייחסויות הפומביות מצד בכירים במשמרות המהפכה האיראנים להתרחבות “ההתנגדות הפלסטינית” ביהודה ושומרון ולאתגרים הגוברים הניצבים בפני ישראל וצה"ל בזירה זו. ריבוי ההתייחסויות למתרחש ביהודה ושומרון בא במקביל לשורה של חשיפות ישראליות בשנים האחרונות של פעילות איראנית גוברת בזירה זו. ניתן להצביע על שלושה גורמים מרכזיים העומדים בבסיס התגברות מאמציה של איראן להרחיב את השפעתה ביהודה ושומרון, עליית המדרגה ברף המתיחות בין איראן לישראל; היחלשות הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון הפלסטינים והתגברות גל הטרור ביהודה ושומרון; מגמת ההתקרבות בין איראן לחמאס בשנים האחרונות. 
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (16-10 בנובמבר 2022)

לקראת המונדיאל בקטר מאיימים תומכי דאעש לבצע פיגועים במהלכו. פעילות דאעש ברחבי העולם נמשכת בהיקף מצומצם. חצי האי סיני: לוחם של איחוד שבטי סיני נהרג ב-15 בנובמבר 2022 מפיצוץ מטען שהופעל נגד כוח של האיחוד ממזרח לכפר אלחסינאת. סוריה: נמשכת הלחימה בין מיליציות מקומיות לתאים של דאעש בעיר דרעא וסביבתה. עיראק: נמשכה פעילות הסיכול של כוחות ביטחון עיראקיים נגד דאעש לצד פעילות מינורית של פעילי הארגון. אפגניסטאן: כוח של הטאלבאן פשט על דירה, ששימשה כמקום מסתור של דאעש בעיר קאבול. חמישה פעילי דאעש נהרגו. תורכיה: ב-13 בנובמבר 2022 הופעל מטען במרכז איסטנבול. ששה בני אדם נהרגו ו-81 נפצעו. אזרחית סורית נעצרה כחשודה בהנחת המטען. מימון טרור: פעילי דאעש החלו לעשות שימוש באפליקציית ההיכרויות טינדר (בגרסתה הדרום-אפריקנית בלבד), לשם השגת כספים במרמה עבור הארגון. המאבק על התודעה: דאעש מיזג שלושה גופי הסברה המזוהים על מנת לשפר את מערך ההסברה שלו.
להמשך קריאה...

הזרועות הצבאיות של חמאס ושל הג’האד האסלאמי בפלסטין השיקו ספרי זיכרונות של אסירים ביטחוניים הכלואים בישראל

בתחילת ינואר 2023 השיקה הזרוע הצבאית של חמאס ספר תחת השם "האוטובוסים העולים באש" אותו כתב, לדבריהם, חסן סלאמה, מפקד לשעבר של הזרוע הצבאית של חמאס, המרצה עונש של 46 מאסרי עולם בכלא הישראלי. כמעט במקביל, בסוף דצמבר 2022, התפרסם ספר זיכרונות של אסיר נוסף בסאם אלסעדי, בכיר הג'האד האסלאמי בפלסטין, שנעצר באוגוסט 2022 בג'נין (בעקבות מעצרו נפתח מבצע "עלות השחר"). נראה כי פרסום ספרי האסירים הינו חלק מפעילות הטמעת תרבות השהידים בקרב הציבור הפלסטיני המוצאת ביטויה בהאדרת מבצעי פיגועים ופעולות הטרור שביצעו.
להמשך קריאה...

סיוע איראני לטרור הפלסטיני: חלוקת כספים איראניים למשפחות שהידים ברצועת עזה ע”י אגודת הצדקה אלאנצאר המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין

בסוף ינואר 2020 חילקה אגודת הצדקה אלאנצאר, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, כספי סיוע איראני למשפחות שהידים, שנהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ועד למבצע "צוק איתן" (2014). הכספים הועברו לאגודה ע"י קרן השהיד האיראנית, המהווה עבור האיראנים ערוץ להעברת כספים המיועדים לתמיכה במעטפת החברתית התומכת בארגוני הטרור.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות להחלטת שר הביטחון להוציא מחוץ לחוק שישה ארגונים של החזית העממית לשחרור פלסטין

ב-22 באוקטובר 2021 חתם שר הביטחון בני גנץ על צו המכריז על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטינים ((NGO's, כעל ארגוני טרור. משמעות הצו היא אפשרות לחלט את נכסי הארגונים באופן חוקי, וכן אפשרות לנקיטת סנקציות פליליות נגד מי שנוטל חלק בפעילות.
להמשך קריאה...

החתרנות האיראנית בבחרין: משרד החוץ האמריקאי הטיל סנקציות על פלוגות אלמח’תאר, ארגון טרור בחריני המופעל ע”י איראן

ב-15 בדצמבר 2020 הודיע משרד החוץ האמריקאי על הטלת סנקציות על ארגון הטרור הבחריני פלוגות אלמח'תאר (סריא אלמח'תאר). בהודעת משרד החוץ נאמר כי הארגון מקבל סיוע כספי ולוגיסטי ממשמרות המהפכה האיראנים וכי מטרתו היא להפיל את ממשלת בחרין ולהגביר את ההשפעה האיראנית במדינה (אתר מחמ"ד, 15 בדצמבר 2020). שר החוץ האמריקאי מסר, כי הארגון תכנן לבצע התקפות נגד אמריקאים השוהים בבחרין והציע תגמול כספי עבור רצח אנשי ממשל בחרינים (רויטרס, 15 בדצמבר 2020).
להמשך קריאה...

מידע כללי על הטרור

בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטינים מתנהל מאבק ממושך ועקוב מדם. מאבק זה בא לידי ביטוי בעיקר בדמות פיגועי טרור, שגבו עד כה קורבנות רבים. קשה להצביע על המועד בו החלו מחבלים לבצע פיגועים נגד ישראל. מלחמת ששת הימים שימשה ציון דרך שלאחריה ארגוני הטרור הפלסטינים התחזקו ובעקבות זאת רבו פיגועי הטרור בישראל ומחוצה לה נגד יעדים ישראליים ויהודים.

בשנות השבעים בלטו פיגועי טרור במתווה של חטיפת מטוסים, שבוצעו ע”י מחבלים מפלגי החזית השונים. לאחר אירועי ספטמבר השחור (1970). בלטו פיגועי טרור בחו”ל של מחבלים מארגון פתח (תחת הכינוי ספטמבר השחור) ששיאם הפיגוע במשלחת ישראל בכפר האולימפי במינכן. כמו כן בוצעו פיגועי טרור מהגבול (פיגועים מהגבול הירדני עד 1970 ופיגועים מהגבול הלבנוני), חלקם כוונו נגד יעדים אזרחיים. בשנות התשעים הפכו פיגועי ההתאבדות לשיטת מאבק עיקרית של ארגוני הטרור הפלסטינים תחילה על ידי ארגונים אסלאמיים רדיקאליים ובמרכזם חמאס ולאחר מכן הצטרפו גם ארגונים חילוניים.

עלייה משמעותית בפיגועי הטרור הייתה במהלך מערכת הטרור הפלסטינית (אינתיפאדת אלאקצא 2005-2000) במהלכה בוצעו פיגועי טרור רבים ובמרכזם פיגועי התאבדות רבים ששיבשו את החיים בישראל ואיימו על הערים הגדולות. מחצית השנייה של 2015 ותחילת 2016 עמדה בסימן גל פיגועי טרור שאופיין בפיגועי בודדים בעיקר פיגועי דקירה, דריסה וירי.