עיקרים
- ב-29 באוקטובר 2024, הודיע חזבאללה כי מועצת השורא בחרה את השיח’ נעים קאסם למזכ”ל החדש של הארגון במקומו של חסן נצראללה שנהרג בתקיפה ישראלית בבירות ב-27 בספטמבר 2024. בנאומו הראשון לאחר המינוי, הבטיח קאסם כי ימשיך בדרכו של נצראללה וכי חזבאללה יסיים את המלחמה הנוכחית נגד ישראל רק בתנאים שמתאימים לו.
- קאסם הוא אחד ממייסדי חזבאללה ושימש כסגן מזכ”ל הארגון מאז 1991, אולם אינו בעל הכשרה צבאית והוא נחשב לאידיאולוג הראשי של הארגון והתמקד בהיבטים הפוליטיים והחברתיים של חזבאללה.
- בספרים שפרסם קאסם ובהתבטאויותיו הפומביות כאחד הדוברים הראשיים של חזבאללה, הוא הצדיק את “ההתנגדות” נגד ישראל ושלל את זכות קיומה. כמו כן, הוא הודה כי חזבאללה פועל על פי הנחיות מאיראן.
- מינוי קאסם, שלא נחשב מועמד מוביל, נעשה כברירת מחדל בעקבות סיכולו של ראש המועצה המבצעת של חזבאללה האשם צפי אלדין, שסומן כיורש המיועד של נצראללה. להערכתנו, המינוי נועד להציג המשכיות של צמרת הארגון לנוכח הלחימה המתמשכת נגד ישראל, כאשר לאחר שתושג הפסקת אש קבועה יתפנה חזבאללה לבחור מזכ”ל קבוע. להערכתנו, על אף שקאסם הוא מוותיקי חזבאללה, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום הצבאי, המשטר האיראני צפוי לפקח על הלחימה של חזבאללה באמצעות נציגי משמרות המהפכה וכוח קדס ולהשפיע על מאפייני הלחימה של הארגון נגד ישראל ועל ההחלטה על הפסקת אש אפשרית.
מינוי נעים קאסם
הודעת חזבאללה
- ב-29 באוקטובר 2024, הודיע חזבאללה על מינויו של סגן מזכ”ל הארגון, השיח’ נעים קאסם, למזכ”ל החדש במקומו של חסן נצראללה, שנהרג בתקיפה ישראלית באלצ’אחיה אלג’נוביה בבירות ב-27 בספטמבר 2024. בהודעת הארגון נאמר כי מועצת השורא בחרה את קאסם לשאת את “הדגל המבורך במסע הזה”, וזאת “תוך ציות לעקרונות ולמטרות של חזבאללה ובהתאם למנגנון המוסכם של בחירת מזכ”ל”. עוד צוין כי בחזבאללה מתחייבים לפעול יחד כדי להשיג את עקרונות הארגון ואת היעדים של דרכו ולשמור ש”להבת ההתנגדות” תמשיך לזהור ושהדגל שלה ימשיך להתנופף עד “השגת הניצחון” (ערוץ הטלגרם של הזרוע הקרבית של חזבאללה, 29 באוקטובר 2024).
הנאום הראשון
- יממה לאחר המינוי, נשא קאסם נאום ראשון בתפקיד המזכ”ל, בו הוא התייחס לפעילות חזבאללה תחת הנהגתו והציג את עמדות הארגון לנוכח המשך הלחימה נגד ישראל. להלן עיקרי הדברים (אלמנאר, 30 באוקטובר 2024):
- מינויו למזכ”ל חזבאללה: הודה למועצת השורא על הבחירה והבטיח לשרת את דרכם של לוחמי הג’האד והשהידים. ציין כי הוא נושא בחרדת קודש את הפיקדון שקיבל מהמזכ”לים הקודמים, עבאס אלמוסוי וחסן נצראללה, וכי הוא ישרת את דרך הג’האד ו”ההתנגדות”. כמו כן, הדגיש כי הוא ימשיך את תוכניות העבודה של נצראללה בתחום המדיני, הג’האד, החברתי והתרבותי, וכי חזבאללה יישאר “במסלול המלחמה בהתאם למגמות המדיניות שהותוו”.
- התמיכה במלחמה ברצועת עזה: הבהיר כי זו חובה לסייע לפלסטינים, מאחר שלטענתו ישראל מהווה סכנה עבור האזור. הוא מתח ביקורת על מי שאינם מסייעים לרצועת עזה.
- פעילות חזבאללה נגד ישראל: הסביר שחזבאללה אינו יכול לחכות שישראל תתקוף אותו ואז הוא יפסיד הכל, ולכן פעילות הארגון היא מכה מקדימה והגנה עצמית שתוביל לשחרור. הוא הוסיף כי הלחימה בלבנון וברצועת עזה היא חלק ממלחמה ישראלית-אמריקאית, אירופית-עולמית שנועדה למגר את “ההתנגדות” ואת עמי האזור.
- הגנה על לבנון: אמר כי חזבאללה נלחם לצד תנועת אמל וכל “בני דרום לבנון, הבקעא, בני לבנון ובני ההר” כדי לשמור על לבנון ולשחרר את אדמותיה. בהתייחסו להאשמות כי חזבאללה הוא שלוחה איראנית, טען קאסם כי חזבאללה לא פועל “בשם אף אחד ולא לטובת תוכנית של אף אחד” וכי על אף שאיראן תומכת בארגון היא לא נלחמת עבורו.
- הפגיעה בחזבאללה: הודה שהמכות שספג הארגון, החל ממתקפת הזימוניות ב-17 בספטמבר 2024 והריגתם של הבכירים ובראשם נצראללה, היו “כואבות”. עם זאת, הוא הדגיש כי חזבאללה כבר אייש את כל התפקידים ולכל הבכירים הנוכחיים יש ניסיון מהמלחמה בסוריה, וכי יש גם מחליפים נוספים כדי לשמור על רציפות.
- התקיפות נגד ישראל: הסביר שהטילים והרקטות משוגרים בהתאם לתוכנית שנקבעה מראש וכי ישראל אינה יכולה להתמודד עם הרקטות וכלי הטיס הבלתי מאוישים של הארגון. טען שחזבאללה תוקף רק מחנות צבא, טנקים וחיילים, בעוד ישראל פוגעת באזרחים. הוא גם התרברב על פגיעת הכטב”ם במעונו הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה והצדיק את התקיפה כתגובה על הריגת נצראללה.
- סיום המלחמה: הבהיר כי חזבאללה “לא מתחנן” להפסקת אש ומוכן להמשיך בלחימה, וכי אם ישראל תרצה להפסיק, גם חזבאללה יהיה מוכן, אבל “בתנאים המתאימים”. ציין שהם מתואמים עם יו”ר הפרלמנט, נביה ברי, שמנהל את המשא ומתן וטען כי עד כה לא הוצגה תוכנית שמקובלת על ישראל ואשר גם חזבאללה יוכל לדון בה.
קאסם בנאומו הראשון כמזכ”ל (אלעהד, 30 באוקטובר 2024)
פרשנויות בתקשורת למינוי
- ההודעה על המינוי הגיעה לאחר דיווחים בלבנון, בהם צוטטו “מקורות יודעי דבר” שמסרו כי בחירתו של מזכ”ל חדש לחזבאללה נדחתה והיא צפויה להתקיים רק לאחר שתושג הפסקת אש, וזאת מאחר שמועצת השורא אינה יכולה להתכנס בתנאים הנוכחיים. “המקורות” טענו כי חזבאללה יעדיף בתקופה הקרובה להישען על הנהגה משותפת, כפי שהיה מאז סיכול נצראללה. עוד ציינו “המקורות” כי יש מספר אפשרויות לתפקיד המזכ”ל, בהם מינוי נעים קאסם, שלא היה מועמד מוביל לתפקיד, או יו”ר המועצה המדינית אבראהים אמין אלסיד, או מינוי של שם שאינו מוכר (אלנשרה, 26 באוקטובר 2024).
- לאחר הבחירה בקאסם, מסרו “מקורות מקורבים לחזבאללה” כי איראן העניקה את ברכתה למינוי וכי הוא נעשה באישורה. לפי “המקורות”, המועמד הנוסף היה אבראהים אמין אלסיד, אולם בטהראן לא הסכימו שהוא יעמוד בראש חזבאללה מאחר שהוא “ייחודי בדעתו”. עוד ציינו “המקורות” כי המינוי נועד לקדם הפסקת אש ולארגן את פעילות חזבאללה בשלב הנוכחי, אולם מדובר במינוי “זמני” וכי מזכ”ל חדש ייבחר אחרי הפסקת אש (אלחדת’, 29 באוקטובר 2024).
- “אדם שהכיר” את נצראללה ואת קאסם ציין כי לשניים כמעט לא היה שום דבר במשותף. לפי האיש, נצראללה היה אדם פתוח, חייכן, ספונטני וחסר גינונים, בעוד שקאסם הוא ההפך הגמור וכי הוא אף “הואשם” כי הוא מייצג את הבורגנות של חזבאללה עם המראה שלו, לבושו וכל פרט בחייו. כמו כן, צוין כי על אף שקאסם היה סגנם של המזכ”ל עבאס אלמוסוי, ולאחר מכן של נצראללה, הייתה הבנה במפלגה כי הוא לא האדם השני בחשיבותו בארגון, אלא ראש המועצה המבצעת, האשם צפי אלדין, שסוכל בתקיפה ישראלית בתחילת אוקטובר 2024. “מקורות יודעי דבר” ציינו כי המינוי הוא “שלב מעבר” וכי משמרות המהפכה הם שיהיו האחראים בפועל על פעילות הארגון, וזו הסיבה ששר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, חשף שהוא השאיר נציג מטעמו בבירות באופן קבוע וכך עושים גם משמרות המהפכה (אסאס מדיה, 31 באוקטובר 2024).
- “מקורות” המודעים למתרחש בתוך חזבאללה ציינו כי האשם צפי אלדין החזיק בעמדה נוקשה והתנגד לכל פשרה עם ישראל ונהג לקבל החלטות ללא היסוס, בדומה לנצראללה. מנגד, קאסם נחשב לגמיש יותר, בניגוד להופעותיו המצולמות שבהן הוא נראה “נוקשה” בעת שדיבר על ישראל או על היריבים בתוך לבנון, והוא אף היה אחראי על הפיוס של חזבאללה עם סעודיה אחרי מלחמת לבנון השנייה. “מקורות המקורבים לחזבאללה” הוסיפו כי המינוי של קאסם משתלב עם המינויים של נשיא איראן וסגנו ושל שר החוץ שנועדו לבנות “גשר למערב”, וכי הוא עשוי להיות “איש השעה” אם יצליח להוביל להפסקת אש ולטיפול בסוגיות הפנים בלבנון (לבנון פיילס, 30 באוקטובר 2024).
נקודות ציון בחייו ובפעילותו
- שיח’ נעים קאסם הוא מוותיקי חזבאללה. הוא לא היה מעורב בפעילות הצבאית של חזבאללה, אלא נחשב לאידיאולוג של הארגון והתמקד בתחומים האזרחיים והדתיים של חזבאללה. להלן נקודות הציון המרכזיות בחייו של קאסם (LBCI, 30 בספטמבר 2024; אלג’זירה, 29 באוקטובר 2024; רויטרס, 29 באוקטובר 2024):
- נולד באזור אלבסטה אלתחתא בבירות בשנת 1953, בן למשפחה שיעית מהכפר כלא בדרום לבנון. הוא נשוי ואב לשישה ילדים – ארבעה בנים ושתי בנות.
- הוא בעל תואר בכימיה ובלימודי דת מהאוניברסיטה הלבנונית. אחד המנטורים הדתיים שלו היה האייתוללה סיד מחמד חסין פצ’לאללה, ממנהיגי הדת השיעית הבכירים ביותר בלבנון ששימש המנהיג הרוחני העליון של חזבאללה. קאסם גם היה ממייסדי איגוד הסטודנטים המוסלמים הלבנוני, ועמד בראש האגודה לחינוך דתי אסלאמי בשנים 1988-1974.
- בשנת 1974, הצטרף קאסם לתנועת אמל ושימש סגן הממונה על תחום התרבות לפני שמונה למזכיר מועצת ההנהגה של התנועה ואחראי הדוקטרינה והתרבות. הוא עזב את אמל לאחר המהפכה האסלאמית באיראן בשנת 1979 ושב ללימודיו הדתיים ובמקביל נתן שיעורים במסגדים ובמקדשים שיעיים.
- לאחר שישראל נכנסה ללבנון בשנת 1982, הוא הצטרף לגרעין המייסדים של חזבאללה, שם הפך לאחד מאנשי הדת הבולטים.
- ב-22 במאי 1991, נבחר קאסם לסגן מזכ”ל חזבאללה, במסגרת הכינוס השני של הארגון, והחל את תפקידו תחת המזכ”ל, עבאס אלמוסוי. לאחר שאלמוסוי נהרג בתקיפה ישראלית בפברואר 1992, מונה חסן נצראללה ליורשו וקאסם המשיך לשמש כסגנו במשך 32 שנה, עד שנצראללה סוכל ב-27 בספטמבר 2024.
- במסגרת תפקידו כסגן המזכ”ל, קאסם היה חבר במועצת השורא של חזבאללה. הוא היה אחראי על ההשתתפות בבחירות לפרלמנט הלבנוני מאז 1992 ועל פעילות חברי הפרלמנט והשרים מטעם חזבאללה לצד עיסוק בפעילויות החברתיות, ולא עסק בסוגיות הצבאיות של הארגון. הוא גם ייצג את הארגון באירועים שונים בלבנון ובאיראן, כדוגמת הלוויית נשיא איראן אבראהים ראיסי במאי 2024.
נעים קאסם בנאום (סוכנות הידיעות נהרין, 30 באוקטובר 2024)
-
- קאסם גם נחשב לאחד הדוברים הבולטים של חזבאללה. לאחר סיכולו של נצראללה, הוא היה האישיות הבכירה ביותר בארגון שהופיעה בפומבי עם שלושה נאומים מצולמים בתוך שלושה שבועות (30 בספטמבר 2024; 8 באוקטובר 2024 ו-15 באוקטובר 2024). בנאומים, ניסה קאסם להמעיט מחשיבות הפגיעה הישראלית בחזבאללה והדגיש את הישגי הארגון בלחימה נגד ישראל, הביע את המשך תמיכת חזבאללה ברצועת עזה והתנגדות להפרדה בין הזירות במאמץ להשיג הפסקת אש והצדקת הלחימה כהגנה על לבנון.[1]
- במאי 2018, הכניס משרד האוצר האמריקאי את חברי מועצת השורא של חזבאללה, ובהם נעים קאסם, לרשימת הסנקציות בתחום הטרור.
קאסם בנאומו הראשון לאחר סיכול נצראללה (אלמנאר, 30 בספטמבר 2024)
כתבי קאסם
- קאסם חיבר לפחות 15 ספרים בנושאי חזבאללה וסוגיות שיעיות וחברתיות, כדוגמת מעמד האישה, מעמד המורה והתלמיד, זכויות הבעל והאישה וחובות ההורים כלפי ילדיהם (Middle East Eye, 1 בנובמבר 2024).
- ספר מכונן של קאסם הוא “חזבאללה – אלמנהג’, אלתג’רבה, אלמסתקבל” (“חזבאללה: המתודולוגיה, הניסיון והעתיד”) משנת 2002, שיצא לאור גם באנגלית ובשפות נוספות תחת הכותרת “חיזבאללה: הסיפור מבפנים”. בספר זה הציג קאסם את תולדות הארגון ואת האידאולוגיה והעקרונות שמניעים אותו. להלן ציטוטים בולטים מהספר:
- פרק שלם הוקדש לפעולות ההתאבדות (“אסתשהאד”). קאסם ניתח את ההיתר ההלכתי שניתן לפיגועי ההתאבדות וראה אותן בתור “מקור הכוח העיקרי שניתן להישען עליו ושיעילותו כבר הוכחה למעשה”. הוא שיבח את הישגי הפעולות הללו בלבנון, אולם הדגיש כי יש להשתמש ב”נשק” זה בסלקטיביות, ורק באותן הפעולות אשר “תסבנה לאויב אבדות כבדות” ולא “לבזבז” נשק זה על פעולות “שגרתיות”.
- שלל את זכות קיומה של ישראל בטיעון כי “יצירתה של הישות הציונית על אדמת פלסטין מייצגת יישום תוקפנות נגד העם הפלסטיני השלו”, וכי “לולא המזימה הבינלאומית שנמשכה (ובמקרה של ארה”ב עדיין נמשכת) דרך האו”ם או באופן עצמאי, ישראל לא הייתה קיימת”.
- הצדקת הפיגועים הפלסטיניים נגד אוכלוסייה אזרחית בישראל בטיעון כי “החיילים מסתתרים מהקרב ומחפשים מקלט בכפרים ובעיירות מאחורי מחסה של אזרחים, וכאשר המתנחלים ממשיכים לרצוח ולתקוף, הם הופכים את האוכלוסייה הישראלית לסוג של צבא ולכן המטרה הופכת לחברה של תוקפנים”.
שער הספר של קאסם על חזבאללה (אתר הוצאת הספרים נור)
- בשנת 2008, הוציא קאסם את הספר “חברת ההתנגדות, רצון השהאדה ויצירת הניצחון”, שכלל הסבר תיאורטי מעמיק על הקמת “חברת ההתנגדות” והשיטות שננקטו על מנת ללכד את החברה השיעית סביב פעילותו הצבאית של חזבאללה. לפי התפישה שקידם קאסם, ואשר אומצה על ידי חזבאללה במסגרת בניית “מדינה בתוך מדינה”, “ההתנגדות” היא “השקפה חברתית על כל ממדיה: התנגדות צבאית, תרבותית, פוליטית והסברתית”.[2]
ציטוטים נבחרים של נעים קאסם
העימות מול ישראל
- לאורך השנים, התייחס קאסם בנאומיו לצורך בהמשך “ההתנגדות” נגד ישראל, כולל באמצעות פיגועי התאבדות. להלן מספר דוגמאות:
- לאחר חטיפת של בכיר אמל, מצטפא אלדיראני, על ידי כוח צה”ל במאי 1994, איים קאסם כי החטיפה “סללה את הדרך לעימות רחב היקף”. הוא הוסיף כי “נפתח עימות בלי הגבלת זמן שלא ניתן לעוצרו… אם ישראל ביצעה את החטיפה כדי להראות את ידה הארוכה, הרי שלארגון יש יד ארוכה יותר” (רדיו בי-בי-סי, 22 במאי 1994).
- “כל אדם צריך לשאוף לשהאדה [מות קדושים]. לא ניתן לנצח את ישראל ללא אסתשהאד [פעולת התאבדות, על קידוש שם אללה] ולא ניתן לשנות את המשוואה באזור ללא התנגדות שמובילה לקבוצה גדולה של אסתשהאדיין [מתאבדים שנפלו על קידוש שם אללה]” (אלמנאר, 10 באוקטובר 2002).
- “האויב הישראלי, שמצליח ליצור בקיעים בצורות שונות ואי אפשר לטפל בו, יראה כיצד הפעולות נעשות בזו אחר זו אם ירצה אללה יתעלה, וישראל לא תצליח לקבוע את עתידה. היא יכולה להרוג אך אין ביכולתה לשרוד. היא יכולה לתקוף אך אין בכוחה להבטיח את קיומה. כולנו נילחם בה עד שנשחרר את פלסטין” (ערוץ NBN, 17 בנובמבר 2002).
- מאז תחילת העימות הנוכחי נגד ישראל ב-8 באוקטובר 2023, הופיע קאסם בראיונות לכלי תקשורת בלבנון ובחו”ל ונשא נאומים פומביים, בהם הציג את מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה שנועדה לבסס את “משוואת ההרתעה”.[3] להלן מספר דוגמאות:
- הסביר כי פגיעה באזרחים תביא לתגובה שונה מאשר פגיעה בלוחמי חזבאללה. לדבריו, ישראל תשלם את המחיר בקרב האזרחים שלה “כי זו הדרך היחידה שבה אתם מבינים” (סימיא, 8 בנובמבר 2023).
- ציין כי אם ישראל תרחיב את תקיפותיה בלבנון, הארגון ירחיב את תגובותיו באמצעות מה שכינה “הטווח הרביעי”, שמשמעותו שימוש ברקטות ובטילים חדשים בעלי כוח הרס רב ולטווח רחוק יותר (לבנון 24, 27 בינואר 2024).
- הדגיש כי כל החלטה ישראלית להרחיב את העימות, ולא משנה עד כמה ההרחבה תהיה “מוגבלת”, תביא להרחבת העימות במטרה להרתיע את ישראל ועליה לצפות “לאבדות משמעותיות” (אלנשרה, 15 ביוני 2024);
- אמר כי מאז תחילת העימות, הלחימה בדרום לבנון נועדה לתמוך ברצועת עזה וטווח הפעילות יהיה שלושה עד חמישה ק”מ מהגבול והתקיפות יהיו רק ברמה הצבאית, המודיעינית וההסברתית, ללא תקיפות נגד אזרחים. עם זאת, הוא הוסיף כי כאשר ישראל חוצה את טווח הפעילות או תוקפת אזרחים, חזבאללה מחויב ל”תגובה מתאימה” שתואמת את “התוכנית שלנו בתהליך העימות” (ספוטניק בערבית, 5 ביולי 2024).
- בהלוויית בכיר הארגון, אבראהים עקיל, שנהרג בתקיפה ישראלית ב-20 בספטמבר 2024, האשים את ישראל בביצוע “פשעי מלחמה”. ציין כי הלחימה נכנסה “לשלב חדש”, אותה כינה “מערכת החשבון הפתוח” (אלעהד, 22 בספטמבר 2024).
הקשר בין הדרג המדיני לדרג הצבאי בחזבאללה
- קאסם הציג את חזבאללה כיחידה אחת, שבה אין הפרדה מעשית בין ההנהגה המדינית-פוליטית של הארגון לבין הגופים הצבאיים-מבצעיים שלו. להלן מספר דוגמאות:
- “אנו מפלגה פוליטית, אשר שמה בראש סדר העדיפויות את ההתנגדות, שכן הלחימה בישראל ומדיניות העימות עם הכיבוש הן פעולות של מפלגה פוליטית. אנו סבורים שהפעילות המדינית משתלבת בפעולות ההתנגדות, שהינה חלק בלתי נפרד מהפעילות המדינית” (הטלוויזיה הלבנונית, 23 ינואר 2003).
- “אם הייתה זרוע צבאית נפרדת מהזרוע המדינית הרי שהייתה לכך השפעה והיו לכך ביטויים בזירה הפוליטית, אולם בחזבאללה יש הנהגה אחת ושמה מועצת השורא המחליטה, והיא מנהלת את הפעילות הפוליטית, הג’האדית, התרבותית והחברתית. מזכ”ל חזבאללה הוא ראש מועצת השורא וגם ראש מועצת הג’האד, ופירוש הדבר שיש לנו הנהגה [אחת] ומנהלה אחת” (אלמסתקבל, 31 דצמבר 2000).
מימין: נעים קאסם בבגדי איש דת שיעי (חשבון X של Ghadi Francis, 26 באוקטובר 2024).
משמאל: קאסם במדים צבאיים (חשבון X של פאדי, 29 באוקטובר 2024)
הקשר לאיראן
- על אף שבנאום הבכורה שלו כמזכ”ל חזבאללה דחה קאסם את טענות מתנגדי חזבאללה כי הארגון פועל בשמה של איראן, בהתבטאויותיו לאורך השנים, הוא לא הסתיר כי חזבאללה נתון למרותו של המשטר בטהראן ופועל בהתאם להנחיותיו:
- ציין כי חזבאללה מחויב לקבלת הדרכה הלכתית בכל הנוגע לאופן הלחימה נגד ישראל מ”ולי אלפקיה”,[4] בכל הנוגע לירי הרקטות לעבר אזרחי ישראל ולביצוע פעולות התאבדות. הסביר כי לחזבאללה “יש ערוצים, דרכם אנחנו יכולים לברר מה מותר ומה אסור ומהי החובה המוטלת עלינו, ובמה מותר לנו לנהוג על פי שיקול דעתנו” (ערוץ אלכות’ר האיראני, 16 באפריל 2007).
- הסביר כי חזבאללה הינו “מפלגה דתית-פוליטית”, בעלת אופי שיעי, ולפיכך עליו להשיג לגיטימיות דתית ופוליטית מצד הנהגה, שבסמכותה להעניק לחזבאללה לגיטימיות שכזאת. לדבריו, תחילה האמאם ח’מיני הוא שהעניק את הלגיטימציה, ולאחר מכן היה זה האייתוללה עלי ח’אמנהאי שקבע עבור הארגון את “הקווים הכלליים שמשחררים אותנו מאשמה ומעניקים לנו לגיטימיות” (נהאר אלשבאב, 30 ביולי 2009).
- הבהיר כי חזבאללה גאה בקשריו עם איראן וקרא למדינות האזור לחזק את קשריהן עם טהראן כדי להגביר את היציבות האזורית. לדבריו, איראן שינתה את פני האזור, השיבה את החיוניות לסוגיה הפלסטינית ותמכה בחזבאללה ובסוריה. הוא ציין כי בזכות תמיכת איראן, הצליח הארגון בשנת 2000 להשיג את ניצחונו הראשון נגד “האויב הציוני” ולשחרר את דרום לבנון (פארס, 18 בפברואר 2017).
נעים קאסם עם ח’אמנהאי (חשבון X של עבאס אלכעבי, 29 באוקטובר 2024)
הטרור הפלסטיני
- במהלך הפיגועים הפלסטיניים נגד ישראל באנתפאצ’ה השנייה, הביע קאסם תמיכה בפעילות ארגוני “ההתנגדות” וקרא להרחיב אותו. להלן מספר התבטאויות בולטות:
- “אנו מעוניינים לסייע לאחינו הפלסטינים משום שהכיבוש הישראלי משתרע מפלסטין עד ללבנון וסוריה. הסיוע הזה נושא צורות שונות, ובין היתר סיוע צבאי במידת האפשר וסיוע כספי, תקשורתי ומדיני וכן הוא בא לידי ביטוי במוכנות הקיימת בדרום לבנון על מנת שישראל לא תנצל את המצב ושהיא לא תהיה שלווה” (ערוץ NTV ,21 באפריל 2002).
- “אנו תומכים בפעולת ההתאבדות שביצעה תנועת חמאס בתל אביב, ואנו רואים בה פעולה של אצילות וכבוד ופעולת הגנה לגיטימית נגד הכיבוש הישראלי” (“אל מנאר”, 9 במאי 2002).
קאסם עם ראש הלשכה המדינית של חמאס לשעבר, אסמאעיל הניה (רצד ניוז, 3 במאי 2024)
התבטאויות נגד ארה”ב
- קאסם הציג עמדות אנטי-אמריקאיות מובהקות, בדומה לתפישות האיראניות, שרואות את ארה”ב בתור “השטן הגדול”. בין השאר, הוא האשים את ארה”ב בהפעלת “טרור” במזרח התיכון ובניסיון לכפות את רצונותיה על האזור לצד תמיכה ב”מעשי הטבח” של ישראל. להלן מספר דוגמאות:
- “הממשל האמריקאי נוקט במדיניות ועלינו לעמוד נגדו, מצד שני עלינו לקיים קשרים עם העם האמריקאי, אם באופן ישיר או לא. כאשר אנו מתייחסים לארה”ב“ כאל ‘השטן הגדול’, אנו מתייחסים למדיניות האמריקנית ולא לעם האמריקאי הדגול” (ערוץ הטלווזייה אורביט, 21 ביוני 1998).
- “כל עוד הטרור האמריקאי המופנה כלפינו יגבר, או נגן על עצמנו, נעמוד מולו ונמנע ממנו להשיג את מטרתו ואת שאיפותיו”. (רדיו נור, 4 בפברואר 2002).
- “האמריקאים החליטו לנצל את ניסיונם הצבאי כדי להשיג שלוש מטרות ברורות והן: לשים יד על הנפט העיראקי באופן ישיר שכן יש לה את עתודות הנפט הגדולות ביותר באזור; לחולל שינויים מדיניים באזור ובמפת האזור, דבר שיגביר את האחיזה האמריקאית במשאבי האזור; לכפות פתרונות מדיניים שיעניקו לישראל רווחים נוספים ויסייעו לה לפגוע בזכויות הפלסטינים” (רדיו נור, 23 בפברואר 2003).
[1] להרחבה, ראו פרסומי מרכז המידע: "מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (30-23 בספטמבר 2024)"; "מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (7 באוקטובר – 13 באוקטובר 2024)"; "מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (28-14 באוקטובר 2024)".
[2] להרחבה, ראו פרסומי מרכז המידע מתאריך 12 במרץ 2020: "האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות: מוסד של חזבאללה, שמטרתו להטמיע בקרב החברה השיעית את ערכי הג’האד והשהאדה (מות קדושים) ולהנציח את השהידים"; מ-15 בדצמבר 2020: "התשתית האזרחית, שהקים חזבאללה בקרב האוכלוסייה השיעית בלבנון: העיר בנת ג’ביל כמקרה מבחן".
[3] להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-11 ביולי 2024: "מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה בלחימה נגד ישראל".
[4] חכם הדת השליט, תוארו של האיאתאללה ח'מיני בעבר, ושל המנהיג כיום, עלי ח’אמנהאי.