ד”ר חיים איסרוביץ
הקדמה
- ההפגנות וצעדי המחאה בצרפת מאורגנים על ידי קולקטיבים המורכבים מארגונים של הקהילה הפלסטינית המקומית יחד עם תנועות מוסלמיות וארגוני שמאל עמוק (Far-Left), ובהם תנועות אנטי מלחמתיות ואנטי ממסדיות לצד מפלגות פוליטיות. הקולקטיבים מהווים דוגמה לפעילות הברית האדומה-ירוקה שמשמעותה שותפות עמוקה בין ארגוני השמאל העמוק לבין ארגונים פלסטיניים, כולל גופים המזוהים עם חמאס. ארגונים ופעילים שנוטלים חלק במחאה הביעו תמיכה במתקפת ה-7 באוקטובר ובהמשך הפעילות הפלסטינית החמושה לצד האשמת ישראל בביצוע רצח עם ברצועת עזה.
- ב-12 באוקטובר 2023, הודיע משרד הפנים הצרפתי על איסור מוחלט לקיום הפגנות פרו פלסטיניות ברחבי המדינה בשל עלייה חדה בתקריות האנטישמיות בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר. מספר ימים לאחר מכן, לאחר שהמשטרה פיזרה הפגנות בלתי חוקיות ועצרה משתתפים, ביטל בית הדין המנהלי הגבוה של צרפת את ההנחיה וקבע שלא ניתן להטיל איסור גורף על קיום ההפגנות אלא לבחון כל מקרה לגופו (RFI, 18 באוקטובר 2023).
- צרפת, כמדינה חברה באיחוד האירופי, מגדירה את תנועת חמאס בכללותה (הזרוע הצבאית והזרוע המדינית), כארגון טרור ומיישמת את הסנקציות שנקבעו על ידי מוסדות האיחוד האירופי נגד תנועת חמאס, נגד אישים שהוכנסו לרשימת הטרור ונגד אישים וישויות שמעניקים סיוע פיננסי לחמאס.[1]
- יצוין שממשלת צרפת הכניסה לרשימת הסנקציות שלה בכירים בחמאס עוד לפני ההחלטה הכללית של האיחוד האירופי ביניהם מפקדי הזרוע הצבאית, עז אלדין אלקסאם כמו מחמד צ’יף ומרואן עיסא, ב-13 בנובמבר 2023 (הוכנסו לרשימת האיחוד ב-8 בדצמבר), וראש הלכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, יחיא אלסינואר ב-5 בדצמבר (הוכנס לרשימת האיחוד ב-16 בינואר) (Al Monitor, 25 בדצמבר 2023).
פירוט
ארגון הגג
- ארגון הגג המוביל את ההפגנות הפרו פלסטיניות בצרפת הוא הקולקטיב הלאומי לשלום צודק ובר קיימא בין פלסטינים וישראלים (CNPIDPJ). הקולקטיב, שהוקם בשנת 2000, כולל יותר מחמישים ארגונים המהווים שילוב של תנועות פלסטיניות מובהקות, דוגמת האיגוד הכללי של סטודנטים פלסטינים והתאחדות הסולידריות צרפת-פלסטין; תנועות מוסלמיות, כמו קולקטיב המוסלמים של צרפת; תנועות אנטי מלחמתיות, אקלימיות וחברתיות, ובהן תנועת השלום האגודה למיסוי עסקאות כספיות ולפעולת אזרח (Attac); איגודי פועלים כדוגמת קונפדרציית העבודה הצרפתית (CGT) שהיא איגוד העובדים הגדול במדינה; ומפלגות מהשמאל העמוק, ובהן מפלגת השמאל ומפלגת הפועלים הקומוניסטית (אתר הקולקטיב, 10 ביולי 2010).
- חברי הקולקטיב מאוחדים סביב אמנה הקוראת לנסיגת כוחות צה”ל מהשטחים; שליחת כוח בינלאומי להגנה על הפלסטינים; השעיית הסכם ההתאגדות (האסוציאציה) בין האיחוד האירופי לבין ישראל; שמירה על זכויות הפלסטינים ויישום החלטות האו”ם; שלום צודק ובר קיימא בין מדינת ישראל לבין מדינה פלסטינית; התנגדות לאלימות גזעית כלשהי בצרפת, במיוחד נגד יהודים או ערבים (אתר הקולקטיב, 16 ביולי 2015). פעילות הקולקטיב מתמקדת בקמפיינים של תנועת החרם נגד ישראל ובמאמצים לקדם הכרה צרפתית במדינה פלסטינית (אתר הקולקטיב, 19 בספטמבר 2015).
- ב-19 באוקטובר 2023, פרסם הקולקטיב הודעה רשמית שגינתה את פשעי המלחמה של “לוחמי קומנדו של חמאס” נגד ישראל וציינה כי “לעם הפלסטיני יש זכות להתנגד, אבל שום דבר לא מצדיק מעשים כאלה”, תוך קריאה לשחרור “כל האזרחים שנחטפו”. במקביל, האשימה ההודעה גם את ישראל בביצוע פשעי מלחמה ובהטלת “מצור בלתי הומאני” על רצועת עזה וקראה לנשיא צרפת, עמנואל מקרון, להפסיק את “התמיכה ללא תנאים במדיניות הישראלית” (אתר ארגון attac, 19 באוקטובר 2023).
- ב-10 בינואר 2024, פורסמה הודעה לציון שלושה חודשים למלחמה שהאשימה את ישראל בביצוע פשעי מלחמה ורצח עם ברצועת עזה, אך גם קראה “לשחרור של כל האסירים הפוליטיים הפלסטינים וכל האזרחים הישראלים החטופים”. הקולקטיב דרש הפסקת אש “כללית וקבועה”, הגנה על הפלסטינים, הפסקת שיתוף הפעולה הביטחוני של צרפת ושל האיחוד האירופי עם ישראל והצטרפות של צרפת לתביעה נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי (אתר attac, 10 בינואר 2024).
ארגונים חברים בקולקטיב
- במקביל להודעות המשותפות, חלק מהגופים החברים בקולקטיב פרסמו גם הודעות משלהם שהביעו תמיכה בחמאס ובמעשי הטבח נגד ישראל. להלן מספר דוגמאות.
- התאחדות הסולידריות צרפת-פלסטין (AFPS), שהוקמה בשנת 2001 כאיחוד בין ההתאחדות הרפואית הצרפתית-פלסטינית והתאחדות צרפת-פלסטין ומפעילה עשרות סניפים ברחבי צרפת, פועלת לסיום הכיבוש הישראלי והקמת מדינה פלסטינית לצד זכות השיבה והגנה בינלאומית לפלסטינים ומשתתפת בקמפיינים של תנועת החרם נגד ישראל (אתר ההתאחדות, ללא תאריך).
- ההודעה הרשמית של ההתאחדות שפורסמה ב-7 באוקטובר הציגה את הצילום של הטרקטור שהרס את גדר הגבול תחת הכותרת “עזה: כישלון המדיניות הישראלית של כליאת העם הפלסטיני” והכריזה כי “המתקפה שבוצעה מרצועת עזה על ידי קבוצות פלסטיניות חמושות, ואשר חמאס קיבל עליה אחריות, היא בהיקף חסר תקדים”. עוד נכתב כי זו “פעולה צבאית של החלש נגד החזק”, כאשר ההתאחדות גם “מזהירה נגד השימוש במונח ‘טרוריסט’ שתמיד נעשה בו שימוש נגד תנועות ההתנגדות”. כמו כן, ההתאחדות קראה לסנקציות בינלאומיות נגד ישראל והפצירה בצרפת וברשויות האירופיות “להבהיר בנחישות למדינת ישראל שהן לא יקבלו מבצע צבאי חדש נגד האוכלוסייה הפלסטינית, במיוחד אלה שברצועת עזה” (אתר ההתאחדות, 7 באוקטובר 2023).
כרזה של התאחדות הסולידריות צרפת-פלסטין עם הכיתוב “ישראל פלסטין, לזהות אפרטהייד, להילחם בו, לחסל אותו” (חשבון הפייסבוק של AFPS, 2 בדצמבר 2023)
- ההתאחדות היהודית הצרפתית למען השלום (UJFP) היא תנועה יהודית חילונית-פרוגרסיבית אנטי ציונית שהוקמה בשנת 1994 שיש לה סניפים ברחבי צרפת. התנועה מצהירה על עצמה כי היא פועלת נגד גזענות, צדק ושוויון ובמקביל פעילה במסגרת תנועת החרם נגד ישראל וקוראת לסנקציות בינלאומיות על ישראל בטיעון של פשעי מלחמה (אתר UJFP, 15 באוגוסט 2022).
- חבר התנועה, פייר סטמבול (Pierre Stambul) פרסם מאמר שבו האשים כי “קולוניאליזם, אפרטהייד ועליונות” הובילו לטבח ה-7 באוקטובר וטען כי כל תושבי רצועת עזה תמכו במתקפה כי “היה להם הרושם שהם כבר לא רק קורבנות של תוקפנות מתמשכת ושל הרס החברה שלהם”. סטמבול גם התמרד נגד הגדרת חמאס כארגון טרור וכתב כי הוא “נראה (באופן נכון) כאחד המרכיבים של ההתנגדות הפלסטינית” והוסיף כי “המלחמה שמתנהלת כעת אינה מלחמה נגד חמאס, היא מלחמה להרס החברה הפלסטינית” (אתר UJFP, 15 באוקטובר 2023).
- תנועת צדק! (Tzedek!), שהוקמה ביוני 2023, מגדירה עצמה “קולקטיב של יהודים דה-קולוניאליים שנלחמים נגד גזענות ממלכתית בצרפת ועבור סיום האפרטהייד והכיבוש בישראל-פלסטין”. התנועה מצהירה כי היא אנטי ציונית ומאשימה כי “מדינת ישראל היא יישום של קולוניאליזם אירופי וחייבת את קיומה לנישול הפלסטינים ומניעת זכויותיהם”, והתנועה קוראת “לחלופה דמוקרטית אמיתית, שתעניק זכויות שוות לכל תושבי האזור, מים התיכון עד ירדן” (Mediapart, 27 בנובמבר 2023).
- בהודעת צדק! לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר נכתב כי “האירועים האלה מתרחשים בהקשר של התגברות המדיניות הקולוניאלית והאלימות שהיא עוררה” והציבה מירכאות בהתייחסות ל”טרור” ול”אלימות חסרת אבחנה” מצד המחבלים, אותם כינתה “אנשי מיליציה פלסטינים”. ההודעה הוסיפה כי “ההתקפה הפלסטינית אינה הבזק בשמיים כחולים” וכי “חומות התיל של הכלא נפרצו” ואף ציינה בתמימות כי זה לא תפקידם לשפוט את האסטרטגיה של “ההתנגדות” הפלסטינית (חשבון X של צדק!, 7 באוקטובר 2023).
מפגיני UJFP וצדק! (חשבון X של צדק!, 3 בפברואר 2024)
ארגונים נוספים
- גוף נוסף שמארגן הפגנות בפריס ובערים נוספות בצרפת הוא קולקטיב החירום של פלסטין, שהוקם אחרי ה-7 באוקטובר ואשר “מביא יחד אזרחים, התאחדויות, איגודי עובדים וארגונים ותנועות פוליטיים למען הגשמה עצמית של העם הפלסטיני”. הקולקטיב מקדם חרם נגד ישראל לצד תמיכה “בהתנגדות העם הפלסטיני” וקורא לממשלת צרפת “להפסיק את המעורבות עם ממשלת ישראל ואת הדיכוי של הסולידריות עם המאבק של העם הפלסטיני” (אתר הקולקטיב, ללא תאריך).
- הודעות הקולקטיב הביעו תמיכה בחמאס ובהתנגדות חמושה נגד ישראל, תוך התעלמות ממעשי הטבח ב-7 באוקטובר ומהחטופים. בהודעה מ-18 בנובמבר נכתב: “לתאר את חמאס כארגון טרור זו הטיה פוליטית שאינה מתחשבת במצב שהתפתח בפלסטין: זו מלחמת שחרור נגד מדינה קולוניאלית וכיבוש שמהווה תוקפנות בפני עצמו” (אתר הקולקטיב, 18 בנובמבר 2023). הודעה מ-12 בדצמבר הכריזה: “פלסטין מתנגדת, עומדת זקופה ובכבוד על אף הטרור של אלימות קולוניאלית ומלחמת רצח עם מצד הקואליציה הפשיסטית והאימפריאלית שטוענת שהיא שולטת בעולם. המאבק שלנו הוא מאבק לשחרור אדמת פלסטין ועמה, נגד ציונות, נגד קולוניאליזם ואפרטהייד” (אתר הקולקטיב, 12 בדצמבר 2023).
- אחד הדוברים המרכזיים של הקולקטיב הוא עומר אלסומי (Omar Alsoumi), פלסטיני מג’נין שחי בצרפת ואשר דף הפייסבוק שלו כולל קריאות להתנגדות אלימה נגד ישראל (חשבון הפייסבוק של אלסומי, תאריכים שונים בנובמבר ודצמבר 2023). בריאיון שהעניק בדצמבר 2023, הוא הסביר כי חירות אינה מושגת רק מלהיות נחמד, אלא חירות היא משהו שהם משיגים באמצעות לחימה, באמצעות ארגון, כדי להביא להגשמה של הזכויות שלהם וזה המסר וזו המציאות שהם מנסים לייבא לצרפת. אלסומי האשים כי ישראל היא “פרויקט קולוניאלי” וכי מדובר במאבק “לשחרור כל פלסטין מהשליטה הקולוניאלית וזה מאבק למען שיבת כל הפליטים הפלסטינים וזה מאבק בכל האמצעים הנדרשים”. הוא הוסיף כי “רצועת עזה היום היא בית ספר של כבוד, בית ספר של התנגדות, בית ספר של שחרור, וכולנו צריכים להיות תלמידים בבית הספר הזה” (ערוץ היוטיוב של La Luciole média, 11 בדצמבר 2023).
כרזה של קולקטיב החירום הקוראת להפגנה למען “הפסקת אש מיידית והסרת המצור; הפסקת רצח העם; שחרור פלסטין; תמיכה בהתנגדות” (חשבון הפייסבוק של הקולקטיב, 10 בדצמבר 2023)
עומר אלסומי בכנס תחת הכותרת “התנגדות – אנטי ציונות, אנטי קולוניאליזם!”
(חשבון הפייסבוק של קולקטיב החירום, 28 בינואר 2024)
- קולקטיב עזה-פלסטין במארסיי הוא גוף גג שמארגן אירועים פרו פלסטיניים במארסיי ובסביבתה וחברים בו הסניפים המקומיים של ארגונים לאומיים כדוגמת התאחדות הסולידריות צרפת-פלסטין, ההתאחדות היהודית הצרפתית למען השלום, תנועת החרם (BDS) ומפלגת צרפת בלתי כנועה (ראו בהמשך). ביוני 2023, הקולקטיב ארגן הפגנות ומפגשים בהשתתפותו של צלאח חמורי, פעיל החזית העממית לשחרור פלסטין שהורשע בתכנון התנקשות ברב עובדיה יוסף ושוחרר במסגרת “עסקת שליט” וגורש לצרפת בסוף 2022 אחרי מעצר מנהלי של תשעה חודשים (חשבון הפייסבוק של הקולקטיב, תאריכים שונים ביוני 2023).
- ב-9 באוקטובר 2023, פרסם הקולקטיב הודעת תמיכה במתקפת חמאס תחת הכותרת “התנגדות לכיבוש היא זכות לגיטימית”. “הפלסטינים מתקוממים; הם לא מוכנים שימחקו אותם מהמפה, שירסקו אותם, שינעלו אותם, שיגרשו אותם”, נכתב בהצהרה שהוסיפה כי לפלסטינים “יש זכות אבסולוטית לחיות בחופשיות ובכבוד, ולכן להתנגד”. כמו כן, האשימה ההודעה כי הקהילה הבינלאומית “ממשיכה להשוות את ההתנגדות הפלסטינית לטרור” (חשבון הפייסבוק של הקולקטיב, 9 באוקטובר 2023).
- הסניף של “מצב חירום פלסטין” במארסיי, שגם משתייך לקולקטיב עזה-פלסטין, מקיים צעדי מחאה תחת הכותרת “פלסטין, מארסיי, התנגדות”. כרזה שפורסמה לקראת הפגנה ב-9 בדצמבר נשאה את הכיתוב “מעזה למארסיי, אנתיפאדה” והציגה רעול פנים אוחז רוגטקה. בית משפט מנהלתי אפשר את קיום ההפגנה על אף שהמשטרה הזהירה כי מדובר “במתן לגיטימציה למעשי הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר” (FranceInfo, 9 בדצמבר 2023). כרזה נוספת להפגנה ב-17 בדצמבר כללה את הקריאות: הפסקת אש מיידית והסרת המצור; עצירת רצח העם; שחרור פלסטין; תמיכה בהתנגדות (חשבון הפייסבוק של הארגון, 16 בדצמבר 2023).
כרזה של “מצב חירום פלסטין” עם הכותרת “מעזה למארסיי, אנתיפאדה”
(חשבון פייסבוק של קולקטיב עזה-פלסטין במארסיי, 9 בדצמבר 2023)
- תנועה המכונה ועדת הפעולה של פלסטין (Comité Action Palestine) הצהירה על תמיכה מובהקת ב”התנגדות” הפלסטינית על כל היבטיה עוד לפני מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר. התנועה מגדירה עצמה כ “התאחדות הפועלת להגשמת הזכויות הלאומיות של העם הפלסטיני, ובמיוחד הזכות להגשמה עצמית וזכות השיבה של הפליטים, כלומר שחרור האדמה הערבית של פלסטין”. האמנה הרשמית של התנועה מכנה את הציונות “תנועה פוליטית קולוניאלית וגזענית” ומצהירה על “תמיכה ללא תנאים בהתנגדות העם הפלסטיני”, תוך הבהרה כי התנועה “לא מדברת בזכות סוג מאבק זה או אחר; ועדת הפעולה של פלסטין תומכת בהתנגדות של העם הפלסטיני, איך שהיא לא תהיה” (אתר ועדת הפעולה, ללא תאריך).
- בהזמנה שפרסמה התנועה להפגנת תמיכה “בהתנגדות הפלסטינית” לאחר מתקפת הטרור, נאמר כי “ב-7 באוקטובר, הפלסטינים הגיבו בכוח לכוח קולוניאלי. התמיכה ללא תנאים של מעצמות המערב לציונים מראה שוב שהפלסטינים יכולים לסמוך רק על עצמם ועל תמיכת העם” (אתר הוועדה, 9 באוקטובר 2023).
- גם דף הפייסבוק של הוועדה מקדם תמיכה מובהקת בחמאס בפרט ובטרור נגד ישראל בכלל. פוסט מ-3 בדצמבר 2023 הכריז: “ההתנגדות הפלסטינית: הנשמה של עם שלם” וכי “כל עד העם הפלסטיני וההתנגדות הופכים לאחד, הציונים לא צפויים להצליח בהשגת היעדים שלהם. החובה שלנו כגברים ונשים חופשיים לתמוך בהם בכל אופן”. ב-10 בינואר 2024, פורסם פוסט שבו נאמר כי “האלימות הציונית של השמדה עצמית יצרה חזית התנגדות נרחבת, הביאה איחוד כוחות פלסטיניים, סוריים, איראניים, עיראקיים, תימניים לבנונים. פוסט מ-15 בינואר, שהציג איור של צנחן פלסטיני בדרך להר הבית, השווה בין מנהיגי חמאס הגולים לבין שארל דה גול שגם היה בגלות במהלך הכיבוש הגרמני של צרפת במלחמת העולם השנייה והוסיף כי “מנהיגים כמו יחיא אלסנואר, אבו עובידה ומוחמד צ’יף נוכחים מאד ברצועת עזה” (דף הפייסבוק של הוועדה, תאריכים שונים בדצמבר 2023 ובינואר 2024).
הפגנה של ועדת הפעולה בבורדו עם השלט “תמיכה בהתנגדות של העם הפלסטיני”
(דף הפייסבוק של הוועדה, 1 בפברואר 2024)
כרזה של ועדת הפעולה עם השאלה “היכן היה דה גול בזמן הכיבוש?” ואיור של צנחן בדרך לאלאקצא בהשראת ה-7 באוקטובר (דף הפייסבוק של הוועדה, 15 בינואר 2024)
- קולקטיב פלסטין תנצח (Collectif Palestine Vaincra – CPV), שהוקם בטולוז בשנת 2019, מביע תמיכה “במאבק של העם הפלסטיני נגד ציונות, אימפריאליזם והמשטרים הריאקציונריים הערביים למען שחרור כל פלסטין, מהים התיכון ועד נהר הירדן”. התנועה גם מצהירה כי היא “תומכת בהתנגדות הפלסטינית, שהיא הדרך היחידה שבה העם הפלסטיני ישיג מחדש את הזכויות ההיסטוריות והלגיטימיות”, וכי הם תומכים “בכל הצורות של התנגדות, כולל מאבק חמוש” (אתר הקולקטיב, מרץ 2019).
- שר הפנים הצרפתי, ז’רלד דרמנין, הורה על סגירת הקולקטיב במרץ 2022 בשל “אפליה ושנאה כלפי ישראל וישראלים באמצעות קריאות לחרם”, אולם מועצת המדינה – שמייעצת לממשלה ומשמשת בית משפט עליון לענייני משפט מנהלי – קבעה באפריל 2022 כי אין בסיס לצו מאחר שקריאות לחרם הן במסגרת חופש הביטוי (Le Figaro, 27 באוקטובר 2023).
- בהתאם לאמנה המוצהרת שלו, הקולקטיב הביע תמיכה חד משמעית במתקפת ה-7 באוקטובר שלוותה בתמונה של תושבי רצועת עזה חוגגים על כלי רכב צבאי ישראלי שנלקח לרצועה. ההודעה הרשמית הכריזה כי “ההתנגדות הפלסטינית השיקה את מבצע ‘מבול אלאקצא’ בתגובה להסלמה בהתקפות ובמעשי הרצח בגדה המערבית הכבושה, והדיכוי נגד תנועת האסירים הפלסטינים והתקפות על מסגד אלאקצא” וכי “המבצע הוא הפגנת כוח של היכולות של ההתנגדות וחושף את היכולת להטעות את הפרויקט הציוני” (אתר הקולקטיב, 7 באוקטובר 2023).
מודעת תמיכה של הקולקטיב במתקפת חמאס: “פלסטין חיה ומתנגדת!” (אתר הקולקטיב, 7 באוקטובר 2023)
- ארגון נוסף שמשתתף בהפגנות ברחבי המדינה הוא החזית המאוחדת להגירה ולשכונות מעמד פועלים (FUIQP). הארגון הוקם בשלהי שנת 2011 במטרה “להילחם בשליטה המעמדית, הגזעית והמגדרית” והוא תומך “במאבקים של עמים למען השחרור הלאומי והחברתי שלהם” (אתר FUIQP, ללא תאריך).
- ארגון FUIQP הביע תמיכה מובהקת במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. ההודעה הרשמית של הארגון, תחת הסיסמה “התנגדות לקולוניאליזם היא זכות”, הכריזה כי “ההתנגדות הפלסטינית הוציאה מבצע בהיקף חסר תקדים, שלא נראה קודם לכן, נגד המדינה הציונית הקולוניאלית”. “מבצע מבול אלאקצא מראה שמול הרצון הקולוניאלי להכחדה, להבת ההתנגדות נשארה שלמה בתוך האוכלוסייה הפלסטינית”. עוד נכתב בהודעה כי FUIQP “מצרף את הקול שלו לכוחות האנטי קולוניאליים ואנטי אימפריאליים עם תמיכה בהתנגדות הפלסטינית ובחזון שלה לשחרור לאומי”. ההודעה הסתיימה בקריאה “יחי פלסטין! יחי ההתנגדות הפלסטינית!” (אתר FUIQP, 9 באוקטובר 2023).
הפגנה של FUIQP עם השלט “כיבוש הוא פשע – התנגדות היא זכות”
(חשבון הפייסבוק של קולקטיב עזה-פלסטין במארסיי, 14 בינואר 2024)
מפלגות פוליטיות המביעות תמיכה בחמאס
- הבעת תמיכה מוצהרת במתקפת ה-7 באוקטובר, או לכל הפחות גינוי רפה לחמאס, הגיעה גם מצד מפלגות שנוטלות חלק במערכת הפוליטית בצרפת.
- צרפת בלתי כנועה (La France insoumise – LFI), מפלגת שמאל עמוק פופוליסטית שלה 74 חברים באספה הלאומית וחמישה חברים בפרלמנט האירופי, הגדירה את מתקפת ה-7 באוקטובר כ”מתקפה חמושה של כוחות פלסטיניים בהובלת חמאס” והוסיפה כי היא בוצעה “בהקשר של הגברת מדיניות הכיבוש הישראלי בעזה, הגדה המערבית ומזרח ירושלים” (חשבון X של Mathilde Panot, 7 באוקטובר 2023).
- מנהיג LFI, ז’אן-לוק מלנשון, לשעבר שר החינוך שהתמודד שלוש פעמים במרוץ לנשיאות והגיע למקום השלישי בבחירות 2022, נמנע מלהתייחס לחמאס בציוץ שפרסם ב-7 באוקטובר שבו כתב באופן עמום: “כל האלימות שהופעלה נגד ישראל וברצועת עזה מוכיחה רק דבר אחד: אלימות רק מייצרת את עצמה מחדש” (חשבון X של מלנשון, 7 באוקטובר 2023). אחרי שנשיאת האסיפה הלאומית, יעל ברון-פיבה, קיימה ביקור הזדהות בישראל, הוא כתב כי היא “נופשת בתל אביב כדי לעודד את הטבח” (Le Monde, 23 באוקטובר 2023).
- ההתבטאויות של LFI ושל מלנשון גרמו לשבר בצד השמאלי של המפה הפוליטית בצרפת, כאשר השותפות של LFI בקואליציית האיחוד של המפלגות הסוציאליסטיות והסביבתיות (NUPES) יצאו נגד חוסר הגינוי לחמאס, וזאת על אף שהמפלגות ידועות כביקורתיות כלפי ישראל. המפלגה הסוציאליסטית השעתה את השתתפותה ב-NUPES ומנהיג המפלגה, אוליבייה פאורה, הביע “גינוי מוחלט להתקפה של חמאס” והדגיש כי “טרור אינו צדק” (Le Monde, 9 באוקטובר 2023).
- המפלגה הקומוניסטית, חברה נוספת ב-NUPES שכבר התייחסה בעבר לישראל כמדינת “אפרטהייד”, גינתה את מתקפת ה-7 באוקטובר וכינתה אותה “התקפה פושעת מצד חמאס” ו”בלתי מתקבלת ובלתי מוצדקת”. עם זאת, ההצהרות שלה בהמשך האשימו את ישראל בביצוע פשעי מלחמה והכריזו כי “הפלסטינים מפגינים התנגדות באופן שלו עם אומץ וכבוד” (אתר המפלגה, 24 בינואר 2024).
ז’אן לוק מלנשון בהפגנה ליד בית הדין הבינלאומי בהאג (חשבון X של מלנשון, 11 בינואר 2024)
- המפלגה האנטי-קפיטליסטית החדשה (NPA), שמשתייכת לקולקטיב הלאומי לשלום צודק ובר קיימא בין פלסטינים וישראלים, היא מפלגת שמאל עמוק שפועלת לקדם “חברה חדשה דמוקרטית ושוויונית, פמיניסטית ואקולוגית” ואשר “מתנגדת לממשלה ולעובדים, נלחמת נגד הימין והימין הקיצוני” (אתר NPA, 20 באוגוסט 2020). ב-7 באוקטובר 2023, NPA פרסמה הודעת תמיכה במתקפת חמאס שבה נכתב כי “מתקפה נרחבת בוצעה מעזה על ידי חמאס לתוך שטח ‘ישראלי'” וכי “ההתנגדות השיגה התנחלויות מסוימות סביב עזה”. “הפעם, המתקפה היא בצד של ההתנגדות”, הכריזה ההודעה שהוסיפה כי ” NPA אינה מצטרפת לתחינות למען ‘מניעת הסלמה’ לכאורה” אלא “שבה על תמיכתה בפלסטינים ובאמצעי המאבק שבהם הם בוחרים להתנגד”. המפלגה לא ציינה כלל את החטופים ברצועת עזה וקראה להטלת סנקציות על ישראל כשהיא מסיימת בקריאה “כולנו פלסטינים. אנתיפאדה!” (אתר NPA, 7 באוקטובר 2023). בעקבות זאת, נפתחה חקירה פלילית נגד המפלגה בחשד לעבירה של “פרובוקציה לפעולות טרור” (Europe 1, 10 באוקטובר 2023).
שבועון מפלגת NPA עם הכותרת “סולידריות עם המאבק הלגיטימי של העם הפלסטיני”
(חשבון האינסטגרם של NPA, 11 באוקטובר 2023)
- איחוד הצרפתים המוסלמים הדמוקרטים (UDMF) היא מפלגה פוליטית שהוקמה בשנת 2012 ואשר התמודדה במערכות בחירות מהרמה המקומית ועד הבחירות לאספה הלאומית, לנשיאות ולפרלמנט האירופי. מייסד המפלגה והמנהיג שלה, נג’יב אזרגי (Nagib Azergui), האשים כי המערכת הפוליטית בצרפת מנצלת את המוסלמים, תוך התעלמות מהבעיות המהותיות של המדינה, ולכן יש צורך “בתגובה פוליטית”. אזרגי הדגיש כי המפלגה “אינה קהילתית” והיא לא פועלת לקדם את חוקי השריעה, אלא היא מפלגה “חילונית, שמכבדת את חוקי הרפובליקה” ופועלת למען כל החברה הצרפתית (Franceinfo, 18 במאי 2019).
- המפלגה נמנעה מלגנות את חמאס על מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. ההודעה הרשמית קראה “לגנות את האפרטהייד, הקולוניאליזם והכיבוש” ונכתב בה כי “היה צורך בהתקפה של חמאס על שטח ישראלי כדי שהסכסוך ישוב לחזית הקדמית”. המפלגה גם הדגישה את “התמיכה הבלתי מתפשרת בעם הפלסטיני ובזכותם להתנגד נגד הכיבוש והקולוניאליזם המתמשך של אדמתם ההיסטורית” והצהירה כי “בניית מדינה פלסטינית בת קיימא עצמאית על אדמותיה ההיסטוריות תאפשר שלום צודק תמידי” (אתר UDMF, 8 באוקטובר 2023).
- מפלגת UDMF הודיעה כי היא תשתתף בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני 2024 וכי המצע שלה כולל דרישה לאיסור מכירת נשק לישראל וחרם מסחרי כולל, בנוסף לסגירת המרחב האווירי והימי וסילוק ישראל מכל התחרויות האירופית והבינלאומית. בהודעת המפלגה נכתב: “כפי שההיסטוריה הראתה לנו, ציונות היא אידיאולוגיה פלילית ורק סיום הכיבוש והקולוניאליזם הוא הפתרון לשלום צודק ותמידי. בלי שינוי קיצוני בדיפלומטיה האירופית, שחייבת לדרוש סנקציות נחושות נגד ישראל, ההתעללויות של הצבא הישראלי יימשכו, כמו גם הסבל של הפלסטינים” (אתר UDMF, 27 בדצמבר 2023).
נג’יב אזרגי (חשבון האינסטגרם של UDMF, 2 בדצמבר 2023)
- מהפכה קבועה (PR) היא תנועת שמאל עמוק המבוססת על תפיסת עולם טרוצקיסטית שפועלת מאז שנת 2015 ושמה דגש על סוגיות של פועלים, צעירים, נשים, הקהילה הגאה ועל “כל מי שמנוצלים ומדוכאים” (אתר PR, 1 במאי 2023).
- ב-7 באוקטובר, פרסמה PR הודעה תחת הכותרת “מתקפת פתע נגד מדינת ישראל הקולוניאליסטית. תמכו בהתנגדות הפלסטינית!” עם תמונת הטרקטור שפרץ את גדר הגבול. ההודעה תיארה “סצנות מרהיבות של לוחמים פלסטינים חוצים את הגבול עם מצנח רחיפה או על גבי טנדרים” והוסיפה כי “בין המחזות המרשימים ביותר יכולנו לראות את הבריחה ההמונית של מתנחלים ישראלים, התפיסה של כלי רכב צבאיים ובמיוחד ההרס של הגדרות שמפרידים את רצועת עזה מהשטחים שכבושים על ידי ישראל”. בסיום ההודעה נכתב: “מה שקורה בפלסטין הוא היסטורי ויכול לתת ביטחון לעמים ולעובדים באזור להילחם נגד הדיכוי של הקולוניאליזם הישראל, אבל גם נגד כל המשטרים הערביים שתומכים בנורמליזציה של היחסים שלהם עם המדכאת של העם הפלסטיני” (אתר PR, 7 באוקטובר 2023).
פעילי מהפכה קבועה בהפגנה בפריז (חשבון האינסטגרם של PR, 12 באוקטובר 2023)
מוסדות חינוך והשכלה גבוהה
- התמיכה בחמאס באה לידי ביטוי גם בקרב תלמידים וסטודנטים במוסדות החינוך בצרפת. פדרציית התאחדות הסטודנטים (FSE) מגדירה את עצמה כחלק “ממאבקים של פועלים נגד קפיטליזם ואימפריאליזם, נגד סקסיזם, נגד גזענות, הומופוביה וטרנסופוביה” (אתר FSE, ללא תאריך). גוף התיאום הלאומי של התאחדויות סטודנטים, תלמידי תיכון ומתמחים (CN-SÉLA) הוא איגוד פועל למען צעירים עובדים (אתר Initiative Communiste, 20 ביוני 2023).
- בהודעה משותפת שפרסמו שני הגופים בעקבות מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר נכתב כי “הקורבנות הראשונים באלימות בשטח הפלסטיני הם הפלסטינים”, מבלי להתייחס לנרצחים בישראל ולחטופים. ההודעה גם גינתה את “העיוות והניצול שבאמצעותם ישראל ותומכיה מגנים את לוחמי ההתנגדות הפלסטינים, כמו גם כל אדם או ארגון שמפגינים תמיכה בהם” (אתר FSE, 10 באוקטובר 2023).
- ב-23 באוקטובר, פורסמה הודעה משותפת מטעם שישה ארגוני סטודנטים כלל ארציים מהשמאל העמוק – FSE, CN-SELA, אגודת הסטודנטים של NPA, אגודת הסטודנטים של מהפכה קבועה (Le Poing Levé), אגודת הסטודנטים של תנועת הפיראטים, פדרציית סולידריות סטודנטים (Solidaires étudiant-e-s) ותנועת “פעולה אנטי פשיסטית של פרברי פריס” (AFAPB) – שגינו את “ציד המכשפות באוניברסיטאות נגד מי שמעזים להביע תמיכה בפלסטינים מול הדיכוי האלים” (אתרSolidaires étudiant-e-s, 23 באוקטובר 2023).
- ב-15 בנובמבר, ארגנה זרוע הצעירים של “מצב חירום פלסטין” אסיפה מיוחדת לתיאום המחאה בהשתתפות מאות חברים באגודות סטודנטים שונות באוניברסיטאות מרחבי המדינה ותלמידים מבתי ספר תיכוניים. במסגרת המחאה, נערכו הפגנות, השבתות לימודים ומיצגים פרו פלסטיניים (אתר PR, 16 בנובמבר 2023).
הפגנת סטודנטים פרו פלסטינית באוניברסיטת סורבון בפריז
(חשבון האינסטגרם של ועדת פלסטין בפריז, 23 בנובמבר 2023)
[1] ראו מחקר מרכז המידע מ-22 בינואר 2024: "מיפוי מובילי ההפגנות התומכות בחמאס במדינות מזרח האיחוד האירופי מאז פרוץ מלחמת “חרבות ברזל". ↑